Nikmati jutaan ebook, buku audio, majalah, dan banyak lagi dengan uji coba gratis

Hanya $11.99/bulan setelah uji coba. Batalkan kapan saja.

Zaman Pertengahan
Zaman Pertengahan
Zaman Pertengahan
eBook172 halaman3 jam

Zaman Pertengahan

Penilaian: 2 dari 5 bintang

2/5

()

Baca pratinjau

Tentang eBuku ini

Apabila kita bercakap tentang Zaman Pertengahan, kita bercakap mengenai tempoh sejarah yang bermula dari abad ke-5 hingga abad ke-15. Sepuluh abad sejarah yang bermula dengan kejatuhan Empayar Rom Barat, pada tahun 476 Masehi dan yang ditamatkan pada akhir abad kelima belas, pada tahun 1492, dengan penemuan benua Amerika. Zaman Pertengahan merupakan zaman sejarah Eropah yang meninggalkan jejak yang mendalam di benua itu. Ditandai oleh peristiwa sejarah yang penting, permulaan dan akhir zaman ini ditandai dengan perubahan budaya, politik, agama, sosial dan ekonomi yang utama, menjadi salah satu tempoh yang paling menarik dalam sejarah.

BahasaBahasa indonesia
Tanggal rilis27 Nov 2019
ISBN9780463080726
Zaman Pertengahan
Baca pratinjau
Penulis

Mikael Eskelner

Mikael Eskelner is the pen name of a history and science author that aims to organize and collect technical, historical and scientific information.The student or the scientist, will be able to satisfy his needs of consultation and of study, by means of a work supported by abundant number of sources and bibliographical references.

Baca buku lainnya dari Mikael Eskelner

Terkait dengan Zaman Pertengahan

E-book terkait

Ulasan untuk Zaman Pertengahan

Penilaian: 2 dari 5 bintang
2/5

1 rating0 ulasan

Apa pendapat Anda?

Ketuk untuk memberi peringkat

Ulasan minimal harus 10 kata

  Pratinjau buku

  Zaman Pertengahan - Mikael Eskelner

  Ringkasan Sejarah Zaman Pertengahan

  Zaman Pertengahan adalah salah satu daripada tiga tempoh utama dalam skema yang paling lama untuk menganalisis sejarah Eropah: tamadun klasik, atau zaman purba; Zaman Pertengahan; dan Tempoh Moden. Zaman Pertengahan pertama kali muncul dalam bahasa Latin pada tahun 1469 sebagai media tempestas atau musim pertengahan. Pada awal penggunaan, terdapat banyak variasi, termasuk medium aevum, atau usia pertengahan, yang pertama kali dicatat pada tahun 1604, dan media saecula, atau abad pertengahan, pertama kali direkam pada tahun 1625. Kata sifat zaman pertengahan (atau kadang-kadang atau mediæval), yang bermaksud mengenai Zaman Pertengahan, berasal dari aevum sederhana.

  Penulis abad pertengahan membahagikan sejarah ke dalam tempoh seperti Enam Zaman atau Empat Empayar, dan menganggap masa mereka menjadi yang terakhir sebelum akhir dunia. Apabila merujuk kepada masa mereka sendiri, mereka bercakap tentang mereka sebagai moden. Pada tahun 1330-an, Petrarch humanis dan penyair merujuk kepada zaman pra-Kristian sebagai antiqua (atau kuno) dan kepada zaman Kristian sebagai nova (atau baru). Leonardo Bruni adalah ahli sejarah pertama yang menggunakan periodisasi tripartit dalam Sejarah Orang Florentine (1442), dengan tempoh pertengahan antara kejatuhan Empayar Rom dan kebangkitan kehidupan kota pada hujung abad kesebelas dan kedua belas. Pengasingan tiga kali menjadi standard selepas sejarawan Jerman abad ke-17, Christoph Cellarius membahagikan sejarah menjadi tiga zaman: kuno, zaman pertengahan, dan moden.

  Titik permulaan yang paling biasa untuk Abad Pertengahan adalah sekitar 500, dengan tarikh 476 digunakan pertama oleh Bruni. Tarikh bermula kemudian kadang-kadang digunakan di bahagian luar Eropah. Bagi Eropah pada keseluruhannya, 1500 sering dianggap sebagai penghujung Abad Pertengahan, tetapi tidak ada tarikh akhir yang disepakati secara universal. Bergantung kepada konteks, peristiwa seperti penaklukan Constantinople oleh orang Turki pada tahun 1453, pelayaran pertama Christopher Columbus ke Amerika pada tahun 1492, atau Reformasi Protestan pada tahun 1517 kadang-kadang digunakan. Ahli sejarah Inggeris sering menggunakan Battle of Bosworth Field pada tahun 1485 untuk menandakan berakhirnya tempoh tersebut. Bagi Sepanyol, tarikh yang sering digunakan adalah kematian Raja Ferdinand II pada tahun 1516, kematian Ratu Isabella I dari Castile pada tahun 1504, atau penaklukan Granada pada tahun 1492.

  Ahli sejarah dari negara-negara yang berbahasa Romantik cenderung membahagikan Zaman Pertengahan menjadi dua bahagian: tempoh Tinggi dan kemudian Rendah yang terdahulu. Ahli sejarah berbahasa Inggeris, mengikuti rakan sejawatannya di Jerman, secara umumnya membahagikan Zaman Pertengahan ke dalam tiga selang: Awal, Tinggi, dan Lewat. Pada abad ke-19, seluruh Zaman Pertengahan sering disebut sebagai Zaman Gelap, tetapi dengan penggunaan subdivisi ini, penggunaan istilah ini terhad kepada Zaman Pertengahan Awal, sekurang-kurangnya di kalangan ahli sejarah.

  Kemudian Empayar Roma

  Empayar Rom mencapai tahap wilayah terhebatnya pada abad ke-2 Masehi; dua abad berikut menyaksikan penurunan kawalan Rom yang lambat ke wilayahnya yang jauh. Isu-isu ekonomi, termasuk inflasi, dan tekanan luaran di sempadan digabungkan untuk mewujudkan Krisis abad ke-3, dengan kaisar yang datang ke takhta hanya untuk diganti dengan cepat oleh usurpers baru. Perbelanjaan tentera meningkat dengan mantap pada abad ke-3, terutama sebagai tindak balas terhadap perang dengan Empayar Sasanian, yang dihidupkan kembali pada pertengahan abad ke-3. Angkatan tentera dua kali ganda dalam ukuran, dan pasukan berkuda dan unit kecil menggantikan legiun Rom sebagai unit taktikal utama. Keperluan untuk pendapatan menyebabkan kenaikan cukai dan penurunan bilangan pengkari, atau tanah, kelas, dan jumlah yang semakin menurun bagi mereka yang sanggup menanggung beban memegang jawatan di bandar mereka. Lebih banyak birokrat diperlukan di pentadbiran pusat untuk menangani keperluan tentera, yang membawa kepada aduan daripada orang awam bahawa terdapat lebih banyak pemungut cukai di empayar daripada pembayar cukai.

  Maharaja Diocletian (r. 284-305) memecah empayar ke separuh bahagian timur dan barat yang ditadbir separuh di 286; empayar itu tidak dipertimbangkan dibahagikan oleh penghuni atau penguasa, kerana pengundangan undang-undang dan pentadbiran di satu bahagian dianggap sah di pihak yang lain. Pada tahun 330, selepas tempoh perang saudara, Constantine the Great (r. 306-337) menaikkan semula kota Byzantium sebagai ibu kota timur yang baru, Constantinople. Pembaharuan Diocletian memperkuat birokrasi kerajaan, memperbaharui cukai, dan memperkuat tentera, yang membeli masa empayar tetapi tidak menyelesaikan masalah yang dihadapi: cukai yang berlebihan, penurunan kadar kelahiran, dan tekanan di sempadannya, antara lain. Perang saudara antara maharaja saingan menjadi biasa pada pertengahan abad ke-4, mengalihkan tentera dari pasukan perbatasan empayar dan membenarkan penceroboh menceroboh. Untuk kebanyakan abad ke-4, masyarakat Rom menstabilkan dalam bentuk baru yang berbeza dari zaman klasik sebelum ini, dengan jurang yang semakin melebar antara orang kaya dan miskin, dan penurunan daya hidup bandar-bandar kecil. Perubahan lain ialah Kristianisasi, atau penukaran kerajaan kepada Kristian, proses yang beransur-ansur yang berlangsung dari abad ke-2 hingga abad ke-5.

  Pada tahun 376, Goths, melarikan diri dari Hun, mendapat kebenaran daripada Kaisar Valens (rs 364-378) untuk menetap di wilayah Rom Thracia di Balkan. Pemukiman itu tidak berjalan dengan lancar, dan ketika para pejabat Rom memalukan keadaan, Goths mulai melakukan serangan dan rampasan. Valens, yang cuba menimbulkan gangguan itu, terbunuh dalam pertempuran Goths di Pertempuran Adrianople pada 9 Ogos 378. Serta ancaman dari konfederasi puak seperti itu dari utara, bahagian dalaman dalam empayar, terutama dalam Gereja Kristian, menyebabkan masalah. Pada 400, Visigoths menyerang Empayar Rom Barat dan, walaupun secara ringkas dipaksa kembali dari Itali, pada 410 memecat kota Rom. Pada tahun 406, Alans, Vandals, dan Suevi menyeberang ke Gaul; dalam tempoh tiga tahun akan datang mereka merebak di Gaul dan pada 409 melintasi Pegunungan Pyrenees ke Sepanyol moden. Tempoh Migrasi bermula, apabila pelbagai bangsa, pada mulanya sebahagian besar orang Jerman, berpindah ke Eropah. Franks, Alemanni, dan Burgundians semuanya berakhir di Gaul utara sementara Angles, Saxons, dan Jutes menetap di Britain, dan Vandals pergi menyeberangi Selat Gibraltar dan selepas itu mereka menakluki wilayah Afrika. Pada tahun 430-an Hun telah mula menyerang empayar; Raja Attila mereka (r. 434-453) mengetuai pencerobohan ke Balkan di 442 dan 447, Gaul di 451, dan Itali pada 452. Ancaman Hunik kekal sehingga kematian Attila pada tahun 453, ketika konflik Hunnic yang dipimpinnya jatuh. Pencerobohan ini oleh puak-puak benar-benar mengubah sifat politik dan demografi tentang apa yang telah menjadi Empayar Rom Barat.

  Menjelang akhir kurun ke-5 bahagian barat empayar dibahagikan kepada unit-unit politik yang lebih kecil, diperintah oleh suku-suku yang telah menyerang pada awal abad ini. Pemendapan maharaja terakhir barat, Romulus Augustulus, pada tahun 476 secara tradisinya menandakan berakhirnya Empayar Rom Barat. Menjelang 493 semenanjung Itali ditawan oleh Ostrogoths. Empayar Rom Timur, yang sering dirujuk sebagai Empayar Byzantine selepas kejatuhan rekanan baratnya, mempunyai sedikit keupayaan untuk menegaskan kawalan atas wilayah barat yang hilang. Kaisar Byzantine mengekalkan tuntutan ke atas wilayah itu, tetapi sementara tidak ada raja-raja baru di barat berani menaikkan dirinya ke kedudukan kaisar di barat, kawalan Byzantine terhadap kebanyakan Kerajaan Barat tidak dapat diteruskan; pengambilan kembali pinggir Mediterranean dan Semenanjung Italia (Gothic War) dalam pemerintahan Justinian (r 527-565) adalah pengecualian tunggal dan sementara.

  Awal Zaman Pertengahan

  Masyarakat baru

  Struktur politik Eropah Barat berubah dengan berakhirnya Kerajaan Romawi yang bersatu. Walaupun pergerakan rakyat dalam tempoh ini biasanya digambarkan sebagai pencerobohan, mereka bukan sahaja ekspedisi ketenteraan tetapi migrasi seluruh rakyat ke dalam empayar. Pergerakan tersebut dibantu oleh penolakan golongan elit Romawi Barat untuk menyokong tentera atau membayar cukai yang akan membenarkan tentera untuk menindas penghijrahan tersebut. Maharaja abad ke-5 sering dikawal oleh orang-orang kuat tentera seperti Stilicho (408), Aetius (454), Aspar (471), Ricimer (472), atau Gundobad (516) yang sebahagiannya atau sepenuhnya latar belakang bukan Rom. Ketika garis kaisar Barat berhenti, banyak raja yang menggantikannya adalah dari latar belakang yang sama. Perkahwinan antara raja-raja baru dan golongan elit Rom adalah umum. Ini membawa kepada perpaduan kebudayaan Rom dengan adat istiadat suku-suku yang menyerang, termasuk perhimpunan yang popular yang membenarkan anggota puak lelaki bebas lebih banyak mengatakan dalam perkara politik daripada yang lazim di negara Rom. Artefak bahan yang ditinggalkan oleh orang Rom dan penyerbu sering serupa, dan barang-barang suku sering dimodelkan pada objek Rom. Kebanyakan kultur ilmiah dan bertulis kerajaan-kerajaan baru juga didasarkan pada tradisi intelektual Rom. Perbezaan penting ialah kehilangan hasil cukai yang secara beransur-ansur oleh pihak-pihak yang baru. Banyak entiti politik baru tidak lagi menyokong tentera mereka melalui cukai, sebaliknya bergantung kepada pemberian tanah atau sewa mereka. Ini bermakna tidak ada keperluan untuk pendapatan cukai yang besar dan sistem cukai yang merosot. Peperangan adalah perkara biasa di antara dan di dalam kerajaan-kerajaan. Perbudakan menurun apabila bekalan semakin lemah, dan masyarakat menjadi lebih pedesaan.

  Antara abad ke-5 dan ke-8, orang-orang baru dan individu mengisi kekosongan politik yang ditinggalkan oleh pemerintah pusat Rom. Ostrogoths, suku Gothic, menetap di Rom Itali pada akhir abad kelima di bawah Theoderic the Great (ms 526) dan mendirikan sebuah kerajaan yang ditandakan dengan kerjasama antara Itali dan Ostrogoths, sekurang-kurangnya sehingga tahun-tahun terakhir Pemerintahan Theodoric. The Burgundians menetap di Gaul, dan selepas alam sebelumnya dimusnahkan oleh Hun pada tahun 436 membentuk kerajaan baru di 440-an. Antara Geneva dan Lyon hari ini, ia berkembang menjadi alam Burgundy pada abad ke-5 dan awal abad ke-6. Di tempat lain di Gaul, orang-orang Frank dan Celtic menubuhkan polis kecil. Francia berpusat di utara Gaul, dan raja pertama yang terkenal ialah Childeric I (481). Kuburannya ditemui pada tahun 1653 dan sangat luar biasa untuk barang kuburnya, termasuk senjata dan sejumlah besar emas.

  Di bawah anak Childeric, Clovis I (509-511), pengasas dinasti Merovingian, kerajaan Frank telah berkembang dan menjadi agama Kristian. Orang-orang Inggeris, yang berkaitan dengan orang pribumi Britannia - zaman moden Great Britain - menetap di

  Menikmati pratinjau?
  Halaman 1 dari 1