ASMA-UL-HUSNA : FADHILAT SERTA KHASIATNYA

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud: "ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180) "Katakanlah: "Serulah ALLAH atau serulah AR-RAHMAN. Dengan nama yang mana saja kamu seru. Dia mempunyai al asmaul husna (nama-nama yang terbaik) "Dialah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-asmaul-husna (nama-nama yang baik)"- (Surah Thaha:8) Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu, barangsiapa menghitungnya (menghafal seluruhnya) masuklah ia kedalam syurga" - Riwayat Bukhari

Adapun ASMA-UL-HUSNA adalah merupakan nama-nama Allah s.w.t. yang terkandung didalam Al-Quran dimana pada tiap-tiap nama tersebut mengandungi khasiatnya masing-masing seperti kita akan ketahui dibawah ini:

Insyaallah akan menjadi bersih hatinya.w. Insyaallah akan disembuhkan dengan khalimatNya selama tidak datang ajalnya atau dikurangkan daripada sakitmya.t. Barangsiapa yang mebacanya tiap-tiap selesai sembahyang fardu sebanyak 100 kali.t. dan jika dibaca 66 kali sampai 66 hari setelah sembahyang fardhu. Insyaallah hatinya akan selalu mempunyai sifat kasih sayang akan sesama makhluk Allah s. dan barangsiapa yang berzikir 1000 kali. AR RAHMAANU KHASIATNYA: AR RAHIIMU Ertinya Kasihsayang kepada hambaNya didunia. AL QUDDUUSU Ertinya Yang Maha Suci KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir dengan khalimat ini pada tiap-tiap hari ketika tergelincir matahari sebanyak 100 kali.ALLAHU Ertinya Yang mengeluarkan sekelian makhluk dari tiada menjadi ada. Ertinya Yang Kasihsayang kepada orang-orang mukmin pada hari Akhir KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 100 kali. Insyaallah akan dimurahkan rezekinya.w. Insyaallah akan diselamatkan daripada bala. AS SALAAMU Ertinya Sejahtera daripada kekurangan KHASIATNYA: Apabila dibacakan kepada orang yang sakit kepala sebanyak 121 kali atau 136 kali dengan suara yang sekiranya dapat didengar oleh orang yang sakit dan dengan mengangkat kedua belah tangan. baginya. AL MU'MINU Ertinya Yang Mengimamkan hambaNya . KHASIATNYA: Barangsiapa yang menbacanya 5000 kali tiap-tiap hari. Insyaallah ia akan terjaga dari sifat lupa dan lalai. Insyaallah akan dikayakan dengan sebab atau dengan pintu yang dibukakan Allah s. maka akan menjadi sebutan orang besar dan mendapat kebaikan yang banyak. AL MALIKU Ertinya Yang Mempunyai Kerajaan KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 121 kali kemudian daripada fajar atau tergelincirnya.

KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 206 kali atau 226 kali pada pagi dan petang. Insyaallah tidak akan boleh orang yang zalim dan Allah s. AL.JABBAARU Ertinya Yang Sangat Gagah. dan barangsiapa yang kehilangan hartanya atau lama ditunggalkan orang yang dikasihinya. AL'AZIIZ Ertinya Yang Menyalahkan. maka ia akan bertambah imannya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir pada siang hari sebanyak 100 kali. . KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir waktu tengah malam sebanyak 731 kali. AL MUHAIMINU Ertinya Yang Sangat Menyintai dan Memelihara. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 40 kali tiap-tiap hari selama 40 hari dan yang lebih baik dibaca setelah sembahyang Subuh.t.t. AL MUSHAWWIRU Ertinya Yang Merupakan Makhluk. akan membalas bagi orang zalim itu siksa baginya.w. Ertinya Yang Menciptakan MakhlukNya.KHASIATNYA: Apabila dibacakan akan khalimat ini sebanyak 136 kali oleh orang yang merasa ketakutan akan sesuatu. AL BAARI-U Ertinya Yang Menerbitkan Makhluk. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan dirinya.w. maka bacalah sebanyak 5000 kali. Insyaallah akan dikayakan dan dimuliakan oleh Allah s. dan barang siapa yang membacanya sebanyak 145 kali setelah sembahyang Isyak. KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya 100 kali setelah sembahyang sunat dua rakaat (terutama diwaktu tengah malam). dan apabila dibaca oleh orang yang beriman. dan tidak dihajatkan dia kepada seseorang dari makhlukNya. maka ia akan merasa aman dari apa yang ditakutkannya. Insyaallah akan disembuhkan segala penyakit dalam tangannya. Insyaallah akan kuat khafazhnya. Insyaallah akan dibersihkan zahir dan batinnya dan tetap bercahaya hatinya. KHASIATNYA: AL KHAALIQU Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 662 kali..t. Insyaallah orang yang takabur itu akan tunduk kepadanya. Insyaallah ia akan datang dengan perintah Allah s. dan barangsiapa yang apabila dibacanya pada malam hari selama 7 malam berturut-turut dan pada tiap-tiap malam dibaca 100 kali. AL MUTAKABBIRU Ertinya Yang Maha Besar. Insyaallah ia akan selemat dari kebinasaan dan tidak akan merasa takut ia didalam kubur.w.

dimudahkan segala pekerjaan dan keluar cinta dunia dari hatinya. Ertinya Yang Sangat Keras. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap setelah selesai sembahyang lima waktu sebanyak 100 kali. AL GHAFFAARU KHASIATNYA: AL QAHHAARU Barangsiapa yang berzikir sebanyak 336 kali atau lebih.t. dan barangsiapa mengekalkan membacanya pada akhir sujud sembahyang dhuha sebanyak 40 kali. AR RAZZAQU Ertinya Yang Sangat Memberi Rezeki. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap selesai sembahyang Subuh sebanyak 71 kali dengan tangannya dihantarkan keatas dada. atas musuhnya. maka Insyaallah akan menjadi baik segala perbuatannya atau apa yang Ertinya Sangat Mengampuni. Insyaallah dimudahkan baginya kekayaan yang mudah dan hebat. dan zahir baginya pertolongan Allah s. Insyaallah keluar dari hatinya cinta dunia dan kebesaran barang lain daripada Allah s.t. . Insyaallah akan mendapatkan ilmu ma'rifat dan kasyaf serta iman yang sempurna. dan barangsiapa yang adanya hajat lalu berzikir 100 kali kemudian mengangkat kedua tangannya dan membuka akan kepalanya. AL'ALIIMU Ertinya Mengetahui. dan apabila berzikir 17 kali. Barangsiapa yang berzikir 100 kali sambil mengiringi sembahyang Jumaat. KHASIATNYA: Barangsiapa yang mengekalkan membaca tiap-tiap hari 308 kali. AL FATTAHU Ertinya Yang Membuka Khazanah Rahmat. Insyaallah ditunaikan hajatnya kepada raja dan pemerintah dan jika mengkehendaki akan dimarahinya itu. Insyaallah hatinya akan bersih dan bercahaya.w. Insyaallah ditunaikan hajatnya dan barangsiapa yang berzikir sebanyak 20 hari berturut-turut dan tiap-tiap hari 20 kali pada pagi sebelum makan dan minum.KHASIATNYA: dikerjakannya.w. Insyaallah akan dikabul dan hebat baginya kekayaan dan kebesarannya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang kekal mewiridkannya tiap-tiap hari atau tiap-tiap selesai sembahyang fardhu yang lima waktu sebanyak 300 kali atau lebih. AL WAHHAABU Ertinya Yang Sangat Memberi. maka berhentilah berbetulan orang yang dituntut. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap hari dan malam sebanyak 306 kali atau lebih. Insyaallah akan diberikan padanya faham yang dalam dan sempurna. Insyaallah zahir baginya akan mendapat keampunan. Insyaallah ditunaikan hajatnya.

Insyaallah akan diluaskan rezeki dan ilmunya. AL MU'IZZU KHASIATNYA: AL MUDZILLU Ertinya Maha Mengangkat. Ertinya Yang Merendahkan atau Menghinakan. Apabila dibaca selesai sembahyang dhuha 10 kali. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 100 kali. pasti hartanya akan dijaga dari pencuri. maka doanya akan ditunaikan oleh Allah s. Apabila dibaca setiap hari terutama pada malam hari sebanyak 70 kali.w. Ertinya Yang Menurunkan. Menyempitkan Rezeki dan Menguranginya bagi seseorang yang disempitkan. Untuk menumbuhkan kewibawaan orang banyak apabila dibaca setiap hari sebanyak 140 kali. setelah selesai sembahyang dhuha pada hari Khamis. dan akan disembuhkan pendengarannya daripada penyakit tuli atau pendengarannya akan menjadi baik. KHASIATNYA: Apabila dibaca sebanyak 75 kali kemudian sembahyang dan didalam sujud sebutkan namanya yang ditakuti itu. AR RAAFI'U KHASIATNYA: sebagainya. Insyaallah akan ditolakkan musuh daripadanya. AL BASHIIRU KHASIATNYA: Ertinya Maha Melihat.t. KHASIATNYA: Apabila diamalkan setiap hari dalam keadaan khusyuk dan bersih (berwuduk) sebanyak 500 kali pasti dijatuhkan martabat musuh atau lawan penentangnya serta dikabulkan hajatnya. KHASIATNYA: Apabila dibaca 500 kali . Insyaallah akan terhindar dari pengancamnya. perompak. AS SAMII'U Ertinya Maha Mendengar.AL QAABIDHU KHASIATNYA: AL BAASITHU KHASIATNYA: AL KHAAFIDHU Ertinya Yang Menggenggam. . Ertinya Maha Melapangkan. penipuan dan Ertinya Maha Menang dan memberi kepada yang dikehendakiNya. Apabila dibaca sebelum sembahyang Jumaat dimulai sebanyak 100 kali pasti fikirannya akan bertambah cerdas dan hatinya akan terbuka. Insyaallah akan aman mereka daripadanya dan apabila dibaca 1000 kali pada tiap-tiap hari selama 7 hari.

Insyaallah akan segera sembuhlah ia. Insyaallah akan dijadikan hatinya tempat rahsia dan hikmah ilmu agama. Insyaallah usahanya atau perniagaannya akan maju dan akan merasa kejayaan dalam Ertinya Yang Maha Mengetahui atau Waspada. Apabila dibaca selama 7 hari dan tiap-tiap hari sebanyak 812 kali. Ertinya Maha Pengampun. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sunyi serta suci dari hadas dan najis sebanyak 68 kali. Ertinya Yang Sangat Syukur. Apabila dibaca sebanyak 129 kali atau 130 kali. Insyaallah akan datang kepadanya rahmat dengan segala khabar yang Ertinya Maha Penyayang dan Penyabar. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 12 kali maka Insyaallah penyakit akan segera sembuh dan akan terhindar dari kejahatan.AL HAKAMU Ertinya Yang Menetapkan Hukum-hukum MakhlukNya. Barangsiapa menuliskan atas orang yang sakit demam bacalah sebanyak 3 kali. AL KHABIIRU KHASIATNYA: dikehendaki. . AL HALIIMU KHASIATNYA: AL'AZHIIMU KHASIATNYA: AL GHAFUURU KHASIATNYA: ASY SYAKUURU Ertinya Yang Maha Halus. Ertinya Maha Agung. Apabila dibaca sesudah sembahyang 5 waktu sebanyak 88 kali pasti ia akan dipelihara dari pangkatnya. KHASIATNYA: Apabila dibaca setelah selesai sembahyang lima waktu 104 kali pasti ia akan menjadi pemutus hukum yang adil dan akan merasa tertarik hati orang lain kepadanya. AL LATHIIFU KHASIATNYA: pekerjaannya. jabatan atau kedudukannya. AL'ADLU Ertinya Yang Maha Adil.

pekerjaannya selama bukan dipecat kerana kecurangan atau kerana makan hasil rasuah dan lain-lain. Insyaallah akan mendapat berkat. KHASIATNYA: Apabila ditulis pada kertas dan direndamkan pada segelas air (tulisannya sebanyak 110 kali) kemudian airnya diminumkan kepada anak kecil. AL MUQI ITU KHASIATNYA: AL HASIIBU Ertinya Yang menjadikan makanan. Insyaallah dia akan menjadi anak yang cerdas dan pandai. AL KABIIRU Ertinya Yang Maha Besar. Ertinya Yang Menghisab atau Menghitung. AL JALIILU KHASIATNYA: menghairankan. KHASIATNYA: Untuk menjaga keselamatan diri dari binatang buas atau dari hantu malam. Apabila dibaca setiap pagi (jam 2. Bacalah sebanyak 777 kali.30 pagi) sebanyak 73 kali pasti usahanya. pekerjaannya atau kedudukannya akan meningkat dengan sangat Ertinya Mulia atau Yang Maha Pemurah. AL HAFIIZHU Ertinya Yang Maha Memelihara. AL KARIIMU Ertinya Yang Maha Agung dan Mulia. Insyaallah akan dikembalikan lagi jabatannya. Insyaallah akan dijaga kedudukannya/jabatannya atau pekerjaannya. KHASIATNYA: Apabila dibaca dalam masa 7 hari sesudah melakukan sembahyang hajat sebanyak 1000 kali setiap malam. KHASIATNYA: Untuk menguatkan jabatan atau pekerjaan yang dipegangnya apabila dibaca setiap selesai sembahyang Subuh atau sebelum terbit matahari dan petang (sesudah sembahyang Maghrib).KHASIATNYA: Apabila menuliskan sebanyak 40 kali oleh orang yang sesak nafas atau penat badan atau dhaif mata dan dihapuskannya dengan iri dan sapukan iri itu kepada badannya atau matanya dan diminumkan. . dibaca sebanyak 99 kali pasti akan diselamatkan dan terhindar daripada segala gangguan tersebut diatas. AL'ALIYYU Ertinya Yang Maha Tinggi Martabatnya. Untuk melepaskan rasa haus dan lapar dibaca selama terkena penderitaan itu (bacalah sebanyak-banyaknya) Insyaallah akan sembuh.

w. Ertinya Yang Memperkenankan. Insyaallah semua hajatnya dikabulkan oleh Allah s. Insyaallah segala harta dan barangnya akan aman dari kecurian dan lain-lain. insyaallah akan menjadi cerdas akal fikirannya sehingga dengan mudah akan menerima ilmu-ilmu apapun. AR RAQIIBU KHASIATNYA: AL MAJIIBU KHASIATNYA: AL WAASI'U KHASIATNYA: hasad. Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Apabila dibaca setelah selesai sembahyang Subuh setiap hari sebanyak 55 kali.. pasti Allah s. petang atau malam) sebanyak 300kali. . Ertinya Maha Luas KepunyaanNya. petang atau malam) sebanyak 128 kali pasti dilepaskan kesulitannya dan dipelihara dari orang yang Ertinya Yang Maha Bijaksana KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Ertinya Maha Menyaksikan.t. Insyaallah semuanya akan terasa aman dan tenteram semua anggota keluarganya. Apabila dibaca sebanyak 100 kali dengan tangan diletakkan didada. AL MAJIIDU KHASIATNYA: AL BAA'ITSU KHASIATNYA: ASY SYAHIIDU Ertinya Yang Maha Mulia dan Maha Luhur. Apabila dibaca sebanyak 99 kali. AL HAKIIMU Ertinya Yang Maha Mengamati/Mengintai Apabila dibaca sebanyak 50 kali pada setiap hari.t. akan memberinya lapang ilmu dan hikmah. AL WADUUDU Ertinya Maha Mencintai orang-orang yang beriman KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sebanyak 11.000 kali pasti akan dikabulkan segala hajatnya dan akan dicintai orang dan mententeramkan keluarga dalam rumahtangga. maka Insyaallah akan mendapat kemurahan dan kemuliaan dunia akirat.KHASIATNYA: Barangsiapa yang mewiridkan pada tiap-tiap kali hendak tidur sebanyak 270 kali atau lebih.w. Ertinya Maha membangkitkan makhlukNya dihari kemudian.

Insyaallah ia akan tunduk. Ertinya Maha Besar. Insyaallah akan dibukakan baginya pintu kebaikan dan rezekinya. AL HAMIIDU KHASIATNYA: terpuji. Insyaallah kekuatan akan pulih seperti semula. Maka banyak-banyaklah membaca khalimah ini dan juga apabila dibaca pada tiap-tiap hari atau malam sebanyak 66 kali atau lebih. Apabila dibaca setelah selesai sembahyanh Maghrib dan Subuh sebanyak 62 kali. gempa bumi dan lain-lain. . Ertinya Maha Melaksanakan Urusan MakhlukNya. Apabila dibaca setiap hari. Insyaallah apa yang direncanakan itu akan terwujud atau berhasil dengan baik. Apabila dibacakan 20 kali kepada roti atau makanan lainnya kemudian kepada orang yang dikehendakinya. Insyaallah akan dilepaskan ia daripadanya. Insyaallah segala perkataan dan perbuatannya akan selalu Ertinya Yang Memperhitungkan setiap amal makhlukNya. maka bacalah sebanyak 1000 kali. Ertinya Maha Sempurna KekuatanNya. AL MUHSHII KHASIATNYA: AL MUBDI-U Ertinya Yang Terpuji. KHASIATNYA: Untuk menjayakan segala yang dirancangkan. Ertinya Yang Menzahirkan MakhlukNya. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan kekuatan terutama diwaktu dalam pertempuran. dibaca setiap hari sebanyak 470 kali. AL QAWIYYU KHASIATNYA: AL MATIINU Ertinya Yang Maha Kuat. Apabila dizalimi orang. maka Insyaallah keimanannya akan semakin bertambah. dibaca sebanyak-banyaknya (keduanya AL QAWIYYU dan AL QAWIYYU).KHASIATNYA: AL HAQQU KHASIATNYA: AL WAKIILU Apabila dibaca setiap malam sebanyak 319 kali pasti akan menyedarkan orang atau keluarga selalu menentangnya atau membangkang. dan Membalasnya. angin ribut. KHASIATNYA: Dapat menjaga ketakutan daripada marabahaya seperti bencana banjir.

Ertinya Maha Agung dan Mulia. Insyaallah dengan kehendak dan izin Allah s. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadi hartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga besar kewibawaannya. maka Insyaallah akan dapat menundukkan nafsu dan akan berbuat taat. KHASIATNYA: Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali. Ertinya Yang Mematikan.000 kali. Untuk menumbuhkan kepercayaan pada diri sendiri. Insyaallah segala hajatnya akan dikabulkan dan akan diberi keturunan. Ertinya Yang Berdiri Sendiri. AL MUHYI KHASIATNYA: AL MUMIITU KHASIATNYA: AL HAYYU KHASIATNYA: AL QAYYUUM Ertinya Yang Menghidupkan. Apabila dibaca sebanyak 400 kali tiap-tiap pagi dan petang maka akan terang hatinya. Ertinya Yang Hidup. AL WAAJIDU KHASIATNYA: AL MAAJIDU KHASIATNYA: AL WAAHIDU Ertinya Zat yang menemukan apa yang Dia kehendaki. Apabila dibaca sebanyak 300. pasti akan memperolehi kemuliaan dan mengingkat darjatnya berkat nama yang dibaca. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 58 kali. dibaca setiap sebelum sembahyang fardhu lima waktu sebanyak 124 kali.t.AL MU'IIDU Ertinya Yang Mengembalikan.w. Ertinya Mendapat apa yang dikehendakiNya. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap ba'da sembahyang lima waktu sebanyak 190 kali dalam masa satu bulan dan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. akan kembali lagi. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang. . Apabila dibaca sebanyak 490 kali atau lebih. Insyaallah akan terhindar dari penyakit.

Apabila dibaca sebanyak 200 kali setelah melaksanakan sembahyang sunat dua rakaat ketika dalam keadaan dha'ir. Insyaallah hatinya akan bersih dan bertambah kebaikan diakhir umurnya. Insyaallah ia akan mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah s. dibaca setiap hari sebanyak 37 kali. KHASIATNYA: Untuk menyegarakan apa yang diinginkan. Apabila dibaca setiap selesai sembahyang Isyak sebanyak 1000 kali. Ertinya Zat yang mendahulukan.t. AL QAADIRU KHASIATNYA: kekuatan. Insyaallah akan dibukakan pintu taufiq dan taubat baginya.ASH SHAMADU Ertinya Tempat bergantung bagi semua makhlukNya. Ertinya Maha Nyata. KHASIATNYA: AL AWWALU KHASIATNYA: AL AKHIIRU KHASIATNYA: AZH ZHAHIIRU Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali atau lebih. Ertinya Yang terdahulu dengan tiada permulaan. dibaca setiap hari sebanyak 184 kali pasti dengan cepat tercapai apa yang diinginkannya dan barangsiapa yang mewiridkan / membacakan ketika masuk kemedan perang. Untuk mendatangkan hajat. AL MUAKHHIRU Ertinya Zat yang mengakhirkan. pasti akan mendapat ilmuilmu yang jarang dimiliki oleh orang biasa.w. AL MUQTADIRU KHASIATNYA: AL MUQADDIMU Ertinya Maha Kuasa atas segala sesuatu. Dibacakan sebanyak 313 kali dalam waktu tiga hari (disertai puasa selama tiga hari juga). Insyaallah akan dikabulkan hajatnya. KHASIATNYA: Untuk memohon apa saja yang dihajatkan. Insyaallah tidak akan mendapat kemudhratan. Ertinya Yang kemudian dan tiada berkesudahan. KHASIATNYA: Agar terbukanya segala ilmu. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 1106 kali dalam masa satu bulan.Insyaallah akan dikabulkan segala macam hajatnya. Insyaallah akan mendapat Ertinya Yang Sangat Kuasa. . Apabila dibaca 100 kali setelah bangun tidur.

Ertinya Zat yang berhak membalas setiap perbuatan dosa dengan azabNya. Untuk memudahkan apa saja yang diinginkannya. dibaca setiap pagi dan petang sebanyak-banyaknya. Ertinya Maha Menerima Taubat.AL BAATHINU Ertinya Zat yang Maha Ghaib. Agar terbuka hatinya. ALBARRU KHASIATNYA: AT TAWWAABU KHASIATNYA: AL MUNTAQIMU KHASIATNYA: AL 'AFUWWU KHASIATNYA: Ertinya Maha menguasai dan mengurus semua urusan makhlukNya. Ertinya Zat yang mempunyai kekuasaan. Untuk menolak perbuatan aniaya dari orang zalim. Untuk mengembalikan kejalan yang lurus. Insyaallah akan dijaga dari penjahat yang hasad padanya dalam hal pekerjaan. Ertinya Yang memberi maaf. dengan dibaca sebanyak-banyaknya. dibacanya sesuadah sembahyang fardu lima waktu sebanyak-banyaknya. KHASIATNYA: Untuk ilmu yang jarang dimiliki oleh manusia baisa. Insyaallah akan berhasil segala apa yang diinginkan. pasti akan dikabulkan ilmu-ilmu yamg jarang dimiliki oleh manusia. dibaca setelah selesai sembahyang fardu lima waktu ditengah malam sebanyak 212 kali. jabatan atau kedudukan. AL MAALIKUL MULKI KHASIATNYA: Untuk mengawetkan pekerjaan atau mempertahankan jabatan atau kedudukannya. dibaca setiap saat. AL WAALIYY KHASIATNYA: AL MUTA'AALII KHASIATNYA: tinggi. pasti hatinya akan terbuka atau futuh. . Apabila dibaca tiap-tiap hari siang atau malam sebanyak 541 kali. Ertinya Yang Maha Tinggi. Insyaallah ia akan mendapat hasil yang baik dan mendapat darjat yang lebih Ertinya Yang Maha Berbuat Baik. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu lima waktu sebanyak 30 kali. Baca sebanyak-banyaknya setiap saat supaya disenangi manusia yang kenal padanya.

Ertinya Yang Maha Kaya. . penyakit tersebut akan segera sembuh. dibaca setiap hari sebanyak 65 kali dalam masa satu bulan. AL MUGHNII KHASIATNYA: AL MAANI ' U Ertinya Zat yang mempunyai Ketinggian Kemuliaan yang Sempurna. Insyaallah isterinya itu akan menaruh belas kasihan yang sangat dalam dan akan diberi anak yang soleh. Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali. Insyaallah akan berhasil. Ertinya Yang menolak bahaya dan lain-lain. Apabila dibaca 209 kali atau lebih. Apabila dibacakan pada orang yang sakit atau mendapat bala dirinya dan orang lain sebanyak 1060 kali. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyaklit dan menghilangkan kesusahan. Insyaallah akan dipenuhi segala hajatnya. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyakit (yang bertahun-tahun tidak dapat disembuhkan) asma ini dibaca setiap hari sebamyak 1001 kali. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari sebanyak 1000 kali. Insyaallah akan memjadi kaya berkat kurniaan Allah s. asma ini dibaca setiap hari.t. Ertinya Yang Mengumpulkan. Insyaallah akan segera sembuh dari Ertinya Zat yang memberi kekayaan. dibacakan setiap ba'da sembahyang sunat Subuh (sebelum fardu Subuh) sebanyak 161 kali. Insyaallah akan terpelihara dari was-was syaitan laknatullah dalam ibadah.DZUL JALAALI wal IKRAAMI KHASIATNYA: AL MUQSITHU KHASIATNYA: AL JAAMI'U KHASIATNYA: AL GHANIYYU KHASIATNYA: pemyakitnya.t. Insyaallah dengan izin dan kehendak Allah s. Insyaallah akan selamat dari perbuatan mereka itu. Ertinya Yang sangat Adil.w. AN NAAFI ' U Ertinya Yang memberi manfaat.w. ADH DHAARU Ertinya Yang menyampaikan mudharat. KHASIATNYA: Untuk menolak perlakuan orang jahat dan orang zalim. Insyaallah akan dikumpulkan segala maksudnya. Untuk mendatangkan hajat. Juga barangsiapa yang berzikir dengan hati ketika jimak dengan isterinya.

jauh dari kerugian dan kejatuhan jumlah.AN NUURU KHASIATNYA: AL BADII ' U KHASIATNYA: direncanakan. asma ini dibaca setiap pagi dan petang. Untuk menambah kecerdasan berfikir. KHASIATNYA: Untuk mengawtkan pekerjaan atas usahanya. Ertinya Yang menciptakan yang belum wujud sebelumnya. Ertinya Yang Memberi Petunjuk. pasti pekerjaannya awet (kekal). baca asma ini setiap saat banyak-banyak. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 100 kali pada tiap-tiap hari sebelum tebit matahari. Insyaallah. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan anggotanya. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari siang atau malam. AL BAAQII Ertinya Yang menerangi. . AL WAARITSU KHASIATNYA: AR RASYIIDU KHASIATNYA: AS SABUURU Ertinya Yang kembali kepadaNya sekali makhluk. pasti segala urusan akan berhasil dengan baik. Asma ini untuk memajukan usaha apabila dibaca setiap malam sebanyak 707 kali. Insyaallah usaha akan maju. pasti akan berjaya apa yang Ertinya Maha Kekal. Untuk tercapai apa yang telah direncanakannya asma ini dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 500 kali. Insyaallah ia tidak akan dapat bala pada hari itu. juga untuk membangun jiwa besar dan sabar dalam menghadapi segala urusan asma ini dibaca setiap saat terutama dalam menghadapi segala kesulitan masalah apa saja. Ertinya Sangat Sabar.