ASMA-UL-HUSNA : FADHILAT SERTA KHASIATNYA

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud: "ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180) "Katakanlah: "Serulah ALLAH atau serulah AR-RAHMAN. Dengan nama yang mana saja kamu seru. Dia mempunyai al asmaul husna (nama-nama yang terbaik) "Dialah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-asmaul-husna (nama-nama yang baik)"- (Surah Thaha:8) Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu, barangsiapa menghitungnya (menghafal seluruhnya) masuklah ia kedalam syurga" - Riwayat Bukhari

Adapun ASMA-UL-HUSNA adalah merupakan nama-nama Allah s.w.t. yang terkandung didalam Al-Quran dimana pada tiap-tiap nama tersebut mengandungi khasiatnya masing-masing seperti kita akan ketahui dibawah ini:

baginya.w. AS SALAAMU Ertinya Sejahtera daripada kekurangan KHASIATNYA: Apabila dibacakan kepada orang yang sakit kepala sebanyak 121 kali atau 136 kali dengan suara yang sekiranya dapat didengar oleh orang yang sakit dan dengan mengangkat kedua belah tangan. AL MALIKU Ertinya Yang Mempunyai Kerajaan KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 121 kali kemudian daripada fajar atau tergelincirnya. AL MU'MINU Ertinya Yang Mengimamkan hambaNya . Ertinya Yang Kasihsayang kepada orang-orang mukmin pada hari Akhir KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 100 kali. Insyaallah hatinya akan selalu mempunyai sifat kasih sayang akan sesama makhluk Allah s. Insyaallah akan dimurahkan rezekinya. AL QUDDUUSU Ertinya Yang Maha Suci KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir dengan khalimat ini pada tiap-tiap hari ketika tergelincir matahari sebanyak 100 kali.ALLAHU Ertinya Yang mengeluarkan sekelian makhluk dari tiada menjadi ada. dan barangsiapa yang berzikir 1000 kali.w. Insyaallah akan diselamatkan daripada bala. Insyaallah ia akan terjaga dari sifat lupa dan lalai. Insyaallah akan menjadi bersih hatinya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang menbacanya 5000 kali tiap-tiap hari. AR RAHMAANU KHASIATNYA: AR RAHIIMU Ertinya Kasihsayang kepada hambaNya didunia. Insyaallah akan dikayakan dengan sebab atau dengan pintu yang dibukakan Allah s.t. dan jika dibaca 66 kali sampai 66 hari setelah sembahyang fardhu. Insyaallah akan disembuhkan dengan khalimatNya selama tidak datang ajalnya atau dikurangkan daripada sakitmya. maka akan menjadi sebutan orang besar dan mendapat kebaikan yang banyak.t. Barangsiapa yang mebacanya tiap-tiap selesai sembahyang fardu sebanyak 100 kali.

t. maka ia akan bertambah imannya.w. dan barangsiapa yang kehilangan hartanya atau lama ditunggalkan orang yang dikasihinya.KHASIATNYA: Apabila dibacakan akan khalimat ini sebanyak 136 kali oleh orang yang merasa ketakutan akan sesuatu. . KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 206 kali atau 226 kali pada pagi dan petang. Insyaallah orang yang takabur itu akan tunduk kepadanya. AL BAARI-U Ertinya Yang Menerbitkan Makhluk. Insyaallah tidak akan boleh orang yang zalim dan Allah s. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir waktu tengah malam sebanyak 731 kali. AL'AZIIZ Ertinya Yang Menyalahkan. Insyaallah akan disembuhkan segala penyakit dalam tangannya. dan apabila dibaca oleh orang yang beriman. KHASIATNYA: AL KHAALIQU Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 662 kali. dan tidak dihajatkan dia kepada seseorang dari makhlukNya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir pada siang hari sebanyak 100 kali. Insyaallah ia akan datang dengan perintah Allah s. Insyaallah akan dibersihkan zahir dan batinnya dan tetap bercahaya hatinya. Insyaallah ia akan selemat dari kebinasaan dan tidak akan merasa takut ia didalam kubur. KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya 100 kali setelah sembahyang sunat dua rakaat (terutama diwaktu tengah malam). AL MUTAKABBIRU Ertinya Yang Maha Besar. maka ia akan merasa aman dari apa yang ditakutkannya.w. Insyaallah akan kuat khafazhnya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 40 kali tiap-tiap hari selama 40 hari dan yang lebih baik dibaca setelah sembahyang Subuh. AL. dan barang siapa yang membacanya sebanyak 145 kali setelah sembahyang Isyak. akan membalas bagi orang zalim itu siksa baginya.t.. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan dirinya. Insyaallah akan dikayakan dan dimuliakan oleh Allah s.JABBAARU Ertinya Yang Sangat Gagah.t. Ertinya Yang Menciptakan MakhlukNya. dan barangsiapa yang apabila dibacanya pada malam hari selama 7 malam berturut-turut dan pada tiap-tiap malam dibaca 100 kali. maka bacalah sebanyak 5000 kali.w. AL MUSHAWWIRU Ertinya Yang Merupakan Makhluk. AL MUHAIMINU Ertinya Yang Sangat Menyintai dan Memelihara.

Barangsiapa yang berzikir 100 kali sambil mengiringi sembahyang Jumaat. . KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap selesai sembahyang Subuh sebanyak 71 kali dengan tangannya dihantarkan keatas dada.w. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap hari dan malam sebanyak 306 kali atau lebih. dan apabila berzikir 17 kali.w. KHASIATNYA: Barangsiapa yang mengekalkan membaca tiap-tiap hari 308 kali. Insyaallah akan mendapatkan ilmu ma'rifat dan kasyaf serta iman yang sempurna. Insyaallah ditunaikan hajatnya dan barangsiapa yang berzikir sebanyak 20 hari berturut-turut dan tiap-tiap hari 20 kali pada pagi sebelum makan dan minum.KHASIATNYA: dikerjakannya.t. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap setelah selesai sembahyang lima waktu sebanyak 100 kali. AL WAHHAABU Ertinya Yang Sangat Memberi. atas musuhnya. Insyaallah hatinya akan bersih dan bercahaya. Ertinya Yang Sangat Keras. AL FATTAHU Ertinya Yang Membuka Khazanah Rahmat. maka berhentilah berbetulan orang yang dituntut. Insyaallah dimudahkan baginya kekayaan yang mudah dan hebat. dimudahkan segala pekerjaan dan keluar cinta dunia dari hatinya. dan barangsiapa mengekalkan membacanya pada akhir sujud sembahyang dhuha sebanyak 40 kali. Insyaallah akan diberikan padanya faham yang dalam dan sempurna. dan zahir baginya pertolongan Allah s. AR RAZZAQU Ertinya Yang Sangat Memberi Rezeki. AL GHAFFAARU KHASIATNYA: AL QAHHAARU Barangsiapa yang berzikir sebanyak 336 kali atau lebih. Insyaallah ditunaikan hajatnya kepada raja dan pemerintah dan jika mengkehendaki akan dimarahinya itu. AL'ALIIMU Ertinya Mengetahui. Insyaallah ditunaikan hajatnya. dan barangsiapa yang adanya hajat lalu berzikir 100 kali kemudian mengangkat kedua tangannya dan membuka akan kepalanya. Insyaallah zahir baginya akan mendapat keampunan. KHASIATNYA: Barangsiapa yang kekal mewiridkannya tiap-tiap hari atau tiap-tiap selesai sembahyang fardhu yang lima waktu sebanyak 300 kali atau lebih.t. Insyaallah akan dikabul dan hebat baginya kekayaan dan kebesarannya. Insyaallah keluar dari hatinya cinta dunia dan kebesaran barang lain daripada Allah s. maka Insyaallah akan menjadi baik segala perbuatannya atau apa yang Ertinya Sangat Mengampuni.

AL BASHIIRU KHASIATNYA: Ertinya Maha Melihat. . pasti hartanya akan dijaga dari pencuri. Menyempitkan Rezeki dan Menguranginya bagi seseorang yang disempitkan. maka doanya akan ditunaikan oleh Allah s. Ertinya Maha Melapangkan. AL MU'IZZU KHASIATNYA: AL MUDZILLU Ertinya Maha Mengangkat. perompak. KHASIATNYA: Apabila dibaca sebanyak 75 kali kemudian sembahyang dan didalam sujud sebutkan namanya yang ditakuti itu. KHASIATNYA: Apabila dibaca 500 kali . Insyaallah akan terhindar dari pengancamnya. Ertinya Yang Menurunkan. AR RAAFI'U KHASIATNYA: sebagainya. Insyaallah akan diluaskan rezeki dan ilmunya.t. AS SAMII'U Ertinya Maha Mendengar. Insyaallah akan ditolakkan musuh daripadanya. Untuk menumbuhkan kewibawaan orang banyak apabila dibaca setiap hari sebanyak 140 kali. Ertinya Yang Merendahkan atau Menghinakan.w.AL QAABIDHU KHASIATNYA: AL BAASITHU KHASIATNYA: AL KHAAFIDHU Ertinya Yang Menggenggam. KHASIATNYA: Apabila diamalkan setiap hari dalam keadaan khusyuk dan bersih (berwuduk) sebanyak 500 kali pasti dijatuhkan martabat musuh atau lawan penentangnya serta dikabulkan hajatnya. Apabila dibaca selesai sembahyang dhuha 10 kali. penipuan dan Ertinya Maha Menang dan memberi kepada yang dikehendakiNya. Insyaallah akan aman mereka daripadanya dan apabila dibaca 1000 kali pada tiap-tiap hari selama 7 hari. Apabila dibaca sebelum sembahyang Jumaat dimulai sebanyak 100 kali pasti fikirannya akan bertambah cerdas dan hatinya akan terbuka. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 100 kali. setelah selesai sembahyang dhuha pada hari Khamis. Apabila dibaca setiap hari terutama pada malam hari sebanyak 70 kali. dan akan disembuhkan pendengarannya daripada penyakit tuli atau pendengarannya akan menjadi baik.

Insyaallah akan segera sembuhlah ia. Ertinya Maha Agung. Barangsiapa menuliskan atas orang yang sakit demam bacalah sebanyak 3 kali. Apabila dibaca selama 7 hari dan tiap-tiap hari sebanyak 812 kali. .AL HAKAMU Ertinya Yang Menetapkan Hukum-hukum MakhlukNya. AL HALIIMU KHASIATNYA: AL'AZHIIMU KHASIATNYA: AL GHAFUURU KHASIATNYA: ASY SYAKUURU Ertinya Yang Maha Halus. Insyaallah akan dijadikan hatinya tempat rahsia dan hikmah ilmu agama. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 12 kali maka Insyaallah penyakit akan segera sembuh dan akan terhindar dari kejahatan. jabatan atau kedudukannya. Ertinya Yang Sangat Syukur. Insyaallah akan datang kepadanya rahmat dengan segala khabar yang Ertinya Maha Penyayang dan Penyabar. Apabila dibaca sesudah sembahyang 5 waktu sebanyak 88 kali pasti ia akan dipelihara dari pangkatnya. KHASIATNYA: Apabila dibaca setelah selesai sembahyang lima waktu 104 kali pasti ia akan menjadi pemutus hukum yang adil dan akan merasa tertarik hati orang lain kepadanya. AL KHABIIRU KHASIATNYA: dikehendaki. Insyaallah usahanya atau perniagaannya akan maju dan akan merasa kejayaan dalam Ertinya Yang Maha Mengetahui atau Waspada. AL'ADLU Ertinya Yang Maha Adil. Apabila dibaca sebanyak 129 kali atau 130 kali. Ertinya Maha Pengampun. AL LATHIIFU KHASIATNYA: pekerjaannya. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sunyi serta suci dari hadas dan najis sebanyak 68 kali.

Bacalah sebanyak 777 kali. Untuk melepaskan rasa haus dan lapar dibaca selama terkena penderitaan itu (bacalah sebanyak-banyaknya) Insyaallah akan sembuh. KHASIATNYA: Untuk menguatkan jabatan atau pekerjaan yang dipegangnya apabila dibaca setiap selesai sembahyang Subuh atau sebelum terbit matahari dan petang (sesudah sembahyang Maghrib). AL MUQI ITU KHASIATNYA: AL HASIIBU Ertinya Yang menjadikan makanan. Ertinya Yang Menghisab atau Menghitung. AL JALIILU KHASIATNYA: menghairankan. AL'ALIYYU Ertinya Yang Maha Tinggi Martabatnya. KHASIATNYA: Apabila ditulis pada kertas dan direndamkan pada segelas air (tulisannya sebanyak 110 kali) kemudian airnya diminumkan kepada anak kecil. dibaca sebanyak 99 kali pasti akan diselamatkan dan terhindar daripada segala gangguan tersebut diatas. KHASIATNYA: Apabila dibaca dalam masa 7 hari sesudah melakukan sembahyang hajat sebanyak 1000 kali setiap malam. pekerjaannya atau kedudukannya akan meningkat dengan sangat Ertinya Mulia atau Yang Maha Pemurah. Insyaallah akan dijaga kedudukannya/jabatannya atau pekerjaannya. Insyaallah akan dikembalikan lagi jabatannya.30 pagi) sebanyak 73 kali pasti usahanya. . pekerjaannya selama bukan dipecat kerana kecurangan atau kerana makan hasil rasuah dan lain-lain. AL KABIIRU Ertinya Yang Maha Besar.KHASIATNYA: Apabila menuliskan sebanyak 40 kali oleh orang yang sesak nafas atau penat badan atau dhaif mata dan dihapuskannya dengan iri dan sapukan iri itu kepada badannya atau matanya dan diminumkan. Insyaallah akan mendapat berkat. AL HAFIIZHU Ertinya Yang Maha Memelihara. KHASIATNYA: Untuk menjaga keselamatan diri dari binatang buas atau dari hantu malam. AL KARIIMU Ertinya Yang Maha Agung dan Mulia. Apabila dibaca setiap pagi (jam 2. Insyaallah dia akan menjadi anak yang cerdas dan pandai.

insyaallah akan menjadi cerdas akal fikirannya sehingga dengan mudah akan menerima ilmu-ilmu apapun. maka Insyaallah akan mendapat kemurahan dan kemuliaan dunia akirat.000 kali pasti akan dikabulkan segala hajatnya dan akan dicintai orang dan mententeramkan keluarga dalam rumahtangga. Ertinya Maha membangkitkan makhlukNya dihari kemudian. Insyaallah segala harta dan barangnya akan aman dari kecurian dan lain-lain. Apabila dibaca setelah selesai sembahyang Subuh setiap hari sebanyak 55 kali. AL HAKIIMU Ertinya Yang Maha Mengamati/Mengintai Apabila dibaca sebanyak 50 kali pada setiap hari.w. Insyaallah semua hajatnya dikabulkan oleh Allah s. AR RAQIIBU KHASIATNYA: AL MAJIIBU KHASIATNYA: AL WAASI'U KHASIATNYA: hasad. Ertinya Yang Memperkenankan. Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Ertinya Maha Luas KepunyaanNya.t. pasti Allah s. . Ertinya Maha Menyaksikan.. Apabila dibaca sebanyak 100 kali dengan tangan diletakkan didada. Apabila dibaca sebanyak 99 kali.t. petang atau malam) sebanyak 300kali.KHASIATNYA: Barangsiapa yang mewiridkan pada tiap-tiap kali hendak tidur sebanyak 270 kali atau lebih. petang atau malam) sebanyak 128 kali pasti dilepaskan kesulitannya dan dipelihara dari orang yang Ertinya Yang Maha Bijaksana KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. AL WADUUDU Ertinya Maha Mencintai orang-orang yang beriman KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sebanyak 11. akan memberinya lapang ilmu dan hikmah.w. AL MAJIIDU KHASIATNYA: AL BAA'ITSU KHASIATNYA: ASY SYAHIIDU Ertinya Yang Maha Mulia dan Maha Luhur. Insyaallah semuanya akan terasa aman dan tenteram semua anggota keluarganya.

. Insyaallah apa yang direncanakan itu akan terwujud atau berhasil dengan baik. maka bacalah sebanyak 1000 kali. KHASIATNYA: Dapat menjaga ketakutan daripada marabahaya seperti bencana banjir. Ertinya Maha Besar. Apabila dibaca setelah selesai sembahyanh Maghrib dan Subuh sebanyak 62 kali. maka Insyaallah keimanannya akan semakin bertambah. angin ribut. Apabila dizalimi orang.Insyaallah ia akan tunduk. Maka banyak-banyaklah membaca khalimah ini dan juga apabila dibaca pada tiap-tiap hari atau malam sebanyak 66 kali atau lebih. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan kekuatan terutama diwaktu dalam pertempuran. Apabila dibaca setiap hari.KHASIATNYA: AL HAQQU KHASIATNYA: AL WAKIILU Apabila dibaca setiap malam sebanyak 319 kali pasti akan menyedarkan orang atau keluarga selalu menentangnya atau membangkang. gempa bumi dan lain-lain. AL HAMIIDU KHASIATNYA: terpuji. Ertinya Yang Menzahirkan MakhlukNya. Insyaallah kekuatan akan pulih seperti semula. KHASIATNYA: Untuk menjayakan segala yang dirancangkan. Ertinya Maha Melaksanakan Urusan MakhlukNya. AL MUHSHII KHASIATNYA: AL MUBDI-U Ertinya Yang Terpuji. AL QAWIYYU KHASIATNYA: AL MATIINU Ertinya Yang Maha Kuat. Apabila dibacakan 20 kali kepada roti atau makanan lainnya kemudian kepada orang yang dikehendakinya. dan Membalasnya. dibaca sebanyak-banyaknya (keduanya AL QAWIYYU dan AL QAWIYYU). Insyaallah segala perkataan dan perbuatannya akan selalu Ertinya Yang Memperhitungkan setiap amal makhlukNya. Insyaallah akan dibukakan baginya pintu kebaikan dan rezekinya. Ertinya Maha Sempurna KekuatanNya. dibaca setiap hari sebanyak 470 kali. Insyaallah akan dilepaskan ia daripadanya.

Untuk menumbuhkan kepercayaan pada diri sendiri. . Apabila dibaca sebanyak 400 kali tiap-tiap pagi dan petang maka akan terang hatinya. Ertinya Yang Berdiri Sendiri.000 kali. pasti akan memperolehi kemuliaan dan mengingkat darjatnya berkat nama yang dibaca. maka Insyaallah akan dapat menundukkan nafsu dan akan berbuat taat. Insyaallah akan terhindar dari penyakit. akan kembali lagi. Insyaallah dengan kehendak dan izin Allah s. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap ba'da sembahyang lima waktu sebanyak 190 kali dalam masa satu bulan dan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. Insyaallah segala hajatnya akan dikabulkan dan akan diberi keturunan. dibaca setiap sebelum sembahyang fardhu lima waktu sebanyak 124 kali. Ertinya Yang Mematikan. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 58 kali. AL WAAJIDU KHASIATNYA: AL MAAJIDU KHASIATNYA: AL WAAHIDU Ertinya Zat yang menemukan apa yang Dia kehendaki. AL MUHYI KHASIATNYA: AL MUMIITU KHASIATNYA: AL HAYYU KHASIATNYA: AL QAYYUUM Ertinya Yang Menghidupkan. KHASIATNYA: Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali.t.AL MU'IIDU Ertinya Yang Mengembalikan. Ertinya Yang Hidup. Ertinya Mendapat apa yang dikehendakiNya.w. Ertinya Maha Agung dan Mulia. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadi hartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga besar kewibawaannya. Apabila dibaca sebanyak 300. Apabila dibaca sebanyak 490 kali atau lebih.

AL MUQTADIRU KHASIATNYA: AL MUQADDIMU Ertinya Maha Kuasa atas segala sesuatu. KHASIATNYA: AL AWWALU KHASIATNYA: AL AKHIIRU KHASIATNYA: AZH ZHAHIIRU Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali atau lebih. . AL MUAKHHIRU Ertinya Zat yang mengakhirkan. Ertinya Maha Nyata. Insyaallah ia akan mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah s. AL QAADIRU KHASIATNYA: kekuatan. dibaca setiap hari sebanyak 37 kali. Apabila dibaca sebanyak 200 kali setelah melaksanakan sembahyang sunat dua rakaat ketika dalam keadaan dha'ir.t. KHASIATNYA: Agar terbukanya segala ilmu. KHASIATNYA: Untuk menyegarakan apa yang diinginkan. Untuk mendatangkan hajat.ASH SHAMADU Ertinya Tempat bergantung bagi semua makhlukNya. Insyaallah hatinya akan bersih dan bertambah kebaikan diakhir umurnya.Insyaallah akan dikabulkan segala macam hajatnya. Apabila dibaca 100 kali setelah bangun tidur. Insyaallah akan mendapat Ertinya Yang Sangat Kuasa. Apabila dibaca setiap selesai sembahyang Isyak sebanyak 1000 kali. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 1106 kali dalam masa satu bulan. Insyaallah tidak akan mendapat kemudhratan.w. Ertinya Zat yang mendahulukan. KHASIATNYA: Untuk memohon apa saja yang dihajatkan. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya. Ertinya Yang terdahulu dengan tiada permulaan. dibaca setiap hari sebanyak 184 kali pasti dengan cepat tercapai apa yang diinginkannya dan barangsiapa yang mewiridkan / membacakan ketika masuk kemedan perang. Insyaallah akan dibukakan pintu taufiq dan taubat baginya. Ertinya Yang kemudian dan tiada berkesudahan. pasti akan mendapat ilmuilmu yang jarang dimiliki oleh orang biasa. Dibacakan sebanyak 313 kali dalam waktu tiga hari (disertai puasa selama tiga hari juga).

Agar terbuka hatinya. Ertinya Yang Maha Tinggi. Ertinya Zat yang berhak membalas setiap perbuatan dosa dengan azabNya. AL WAALIYY KHASIATNYA: AL MUTA'AALII KHASIATNYA: tinggi. Untuk memudahkan apa saja yang diinginkannya. ALBARRU KHASIATNYA: AT TAWWAABU KHASIATNYA: AL MUNTAQIMU KHASIATNYA: AL 'AFUWWU KHASIATNYA: Ertinya Maha menguasai dan mengurus semua urusan makhlukNya. Untuk menolak perbuatan aniaya dari orang zalim. Baca sebanyak-banyaknya setiap saat supaya disenangi manusia yang kenal padanya. . pasti hatinya akan terbuka atau futuh. AL MAALIKUL MULKI KHASIATNYA: Untuk mengawetkan pekerjaan atau mempertahankan jabatan atau kedudukannya. Ertinya Zat yang mempunyai kekuasaan. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu lima waktu sebanyak 30 kali. Ertinya Yang memberi maaf. jabatan atau kedudukan. dibaca setiap saat.AL BAATHINU Ertinya Zat yang Maha Ghaib. KHASIATNYA: Untuk ilmu yang jarang dimiliki oleh manusia baisa. Insyaallah akan dijaga dari penjahat yang hasad padanya dalam hal pekerjaan. Ertinya Maha Menerima Taubat. Untuk mengembalikan kejalan yang lurus. Insyaallah akan berhasil segala apa yang diinginkan. Apabila dibaca tiap-tiap hari siang atau malam sebanyak 541 kali. Insyaallah ia akan mendapat hasil yang baik dan mendapat darjat yang lebih Ertinya Yang Maha Berbuat Baik. dibacanya sesuadah sembahyang fardu lima waktu sebanyak-banyaknya. dibaca setelah selesai sembahyang fardu lima waktu ditengah malam sebanyak 212 kali. dengan dibaca sebanyak-banyaknya. dibaca setiap pagi dan petang sebanyak-banyaknya. pasti akan dikabulkan ilmu-ilmu yamg jarang dimiliki oleh manusia.

t. AN NAAFI ' U Ertinya Yang memberi manfaat.w. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari sebanyak 1000 kali. Insyaallah akan memjadi kaya berkat kurniaan Allah s. Insyaallah akan segera sembuh dari Ertinya Zat yang memberi kekayaan. dibaca setiap hari sebanyak 65 kali dalam masa satu bulan. Insyaallah akan dipenuhi segala hajatnya. Ertinya Yang Mengumpulkan. .DZUL JALAALI wal IKRAAMI KHASIATNYA: AL MUQSITHU KHASIATNYA: AL JAAMI'U KHASIATNYA: AL GHANIYYU KHASIATNYA: pemyakitnya. Insyaallah dengan izin dan kehendak Allah s. Insyaallah akan selamat dari perbuatan mereka itu. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyaklit dan menghilangkan kesusahan. AL MUGHNII KHASIATNYA: AL MAANI ' U Ertinya Zat yang mempunyai Ketinggian Kemuliaan yang Sempurna. Insyaallah akan terpelihara dari was-was syaitan laknatullah dalam ibadah. Apabila dibaca 209 kali atau lebih. Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali.t. Ertinya Yang Maha Kaya. Insyaallah akan dikumpulkan segala maksudnya.w. penyakit tersebut akan segera sembuh. Ertinya Yang menolak bahaya dan lain-lain. dibacakan setiap ba'da sembahyang sunat Subuh (sebelum fardu Subuh) sebanyak 161 kali. Juga barangsiapa yang berzikir dengan hati ketika jimak dengan isterinya. Untuk mendatangkan hajat. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyakit (yang bertahun-tahun tidak dapat disembuhkan) asma ini dibaca setiap hari sebamyak 1001 kali. Insyaallah isterinya itu akan menaruh belas kasihan yang sangat dalam dan akan diberi anak yang soleh. Insyaallah akan berhasil. asma ini dibaca setiap hari. KHASIATNYA: Untuk menolak perlakuan orang jahat dan orang zalim. Apabila dibacakan pada orang yang sakit atau mendapat bala dirinya dan orang lain sebanyak 1060 kali. ADH DHAARU Ertinya Yang menyampaikan mudharat. Ertinya Yang sangat Adil.

AL BAAQII Ertinya Yang menerangi. Insyaallah. Ertinya Sangat Sabar. Asma ini untuk memajukan usaha apabila dibaca setiap malam sebanyak 707 kali. . Ertinya Yang menciptakan yang belum wujud sebelumnya. AL WAARITSU KHASIATNYA: AR RASYIIDU KHASIATNYA: AS SABUURU Ertinya Yang kembali kepadaNya sekali makhluk. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 100 kali pada tiap-tiap hari sebelum tebit matahari. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan anggotanya. KHASIATNYA: Untuk mengawtkan pekerjaan atas usahanya. pasti akan berjaya apa yang Ertinya Maha Kekal. jauh dari kerugian dan kejatuhan jumlah. Ertinya Yang Memberi Petunjuk. asma ini dibaca setiap pagi dan petang. baca asma ini setiap saat banyak-banyak. pasti pekerjaannya awet (kekal). Untuk menambah kecerdasan berfikir. Untuk tercapai apa yang telah direncanakannya asma ini dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 500 kali. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari siang atau malam. juga untuk membangun jiwa besar dan sabar dalam menghadapi segala urusan asma ini dibaca setiap saat terutama dalam menghadapi segala kesulitan masalah apa saja.AN NUURU KHASIATNYA: AL BADII ' U KHASIATNYA: direncanakan. pasti segala urusan akan berhasil dengan baik. Insyaallah usaha akan maju. Insyaallah ia tidak akan dapat bala pada hari itu.