ASMA-UL-HUSNA : FADHILAT SERTA KHASIATNYA

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud: "ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180) "Katakanlah: "Serulah ALLAH atau serulah AR-RAHMAN. Dengan nama yang mana saja kamu seru. Dia mempunyai al asmaul husna (nama-nama yang terbaik) "Dialah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-asmaul-husna (nama-nama yang baik)"- (Surah Thaha:8) Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu, barangsiapa menghitungnya (menghafal seluruhnya) masuklah ia kedalam syurga" - Riwayat Bukhari

Adapun ASMA-UL-HUSNA adalah merupakan nama-nama Allah s.w.t. yang terkandung didalam Al-Quran dimana pada tiap-tiap nama tersebut mengandungi khasiatnya masing-masing seperti kita akan ketahui dibawah ini:

Insyaallah akan menjadi bersih hatinya. Insyaallah akan dikayakan dengan sebab atau dengan pintu yang dibukakan Allah s. Insyaallah akan dimurahkan rezekinya. Barangsiapa yang mebacanya tiap-tiap selesai sembahyang fardu sebanyak 100 kali. AS SALAAMU Ertinya Sejahtera daripada kekurangan KHASIATNYA: Apabila dibacakan kepada orang yang sakit kepala sebanyak 121 kali atau 136 kali dengan suara yang sekiranya dapat didengar oleh orang yang sakit dan dengan mengangkat kedua belah tangan. Insyaallah akan disembuhkan dengan khalimatNya selama tidak datang ajalnya atau dikurangkan daripada sakitmya. dan jika dibaca 66 kali sampai 66 hari setelah sembahyang fardhu.t. AR RAHMAANU KHASIATNYA: AR RAHIIMU Ertinya Kasihsayang kepada hambaNya didunia.w. maka akan menjadi sebutan orang besar dan mendapat kebaikan yang banyak. KHASIATNYA: Barangsiapa yang menbacanya 5000 kali tiap-tiap hari.ALLAHU Ertinya Yang mengeluarkan sekelian makhluk dari tiada menjadi ada. AL QUDDUUSU Ertinya Yang Maha Suci KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir dengan khalimat ini pada tiap-tiap hari ketika tergelincir matahari sebanyak 100 kali.t. Ertinya Yang Kasihsayang kepada orang-orang mukmin pada hari Akhir KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 100 kali. dan barangsiapa yang berzikir 1000 kali. AL MU'MINU Ertinya Yang Mengimamkan hambaNya . Insyaallah hatinya akan selalu mempunyai sifat kasih sayang akan sesama makhluk Allah s. Insyaallah akan diselamatkan daripada bala.w. baginya. AL MALIKU Ertinya Yang Mempunyai Kerajaan KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 121 kali kemudian daripada fajar atau tergelincirnya. Insyaallah ia akan terjaga dari sifat lupa dan lalai.

AL BAARI-U Ertinya Yang Menerbitkan Makhluk. AL. dan barangsiapa yang apabila dibacanya pada malam hari selama 7 malam berturut-turut dan pada tiap-tiap malam dibaca 100 kali. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan dirinya. Insyaallah akan dikayakan dan dimuliakan oleh Allah s.t.w. AL MUTAKABBIRU Ertinya Yang Maha Besar.w. Insyaallah ia akan selemat dari kebinasaan dan tidak akan merasa takut ia didalam kubur. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 40 kali tiap-tiap hari selama 40 hari dan yang lebih baik dibaca setelah sembahyang Subuh. Insyaallah akan kuat khafazhnya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir waktu tengah malam sebanyak 731 kali. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 206 kali atau 226 kali pada pagi dan petang. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir pada siang hari sebanyak 100 kali. maka bacalah sebanyak 5000 kali. . AL MUSHAWWIRU Ertinya Yang Merupakan Makhluk.t.JABBAARU Ertinya Yang Sangat Gagah. Insyaallah ia akan datang dengan perintah Allah s. dan barangsiapa yang kehilangan hartanya atau lama ditunggalkan orang yang dikasihinya. AL'AZIIZ Ertinya Yang Menyalahkan. Insyaallah tidak akan boleh orang yang zalim dan Allah s.w.t. maka ia akan bertambah imannya. dan apabila dibaca oleh orang yang beriman.. KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya 100 kali setelah sembahyang sunat dua rakaat (terutama diwaktu tengah malam). Insyaallah orang yang takabur itu akan tunduk kepadanya. maka ia akan merasa aman dari apa yang ditakutkannya. AL MUHAIMINU Ertinya Yang Sangat Menyintai dan Memelihara. dan tidak dihajatkan dia kepada seseorang dari makhlukNya. KHASIATNYA: AL KHAALIQU Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 662 kali. dan barang siapa yang membacanya sebanyak 145 kali setelah sembahyang Isyak. Ertinya Yang Menciptakan MakhlukNya. Insyaallah akan dibersihkan zahir dan batinnya dan tetap bercahaya hatinya. Insyaallah akan disembuhkan segala penyakit dalam tangannya. akan membalas bagi orang zalim itu siksa baginya.KHASIATNYA: Apabila dibacakan akan khalimat ini sebanyak 136 kali oleh orang yang merasa ketakutan akan sesuatu.

dan barangsiapa yang adanya hajat lalu berzikir 100 kali kemudian mengangkat kedua tangannya dan membuka akan kepalanya. Insyaallah ditunaikan hajatnya dan barangsiapa yang berzikir sebanyak 20 hari berturut-turut dan tiap-tiap hari 20 kali pada pagi sebelum makan dan minum. KHASIATNYA: Barangsiapa yang kekal mewiridkannya tiap-tiap hari atau tiap-tiap selesai sembahyang fardhu yang lima waktu sebanyak 300 kali atau lebih. . Insyaallah zahir baginya akan mendapat keampunan. AR RAZZAQU Ertinya Yang Sangat Memberi Rezeki. Insyaallah akan diberikan padanya faham yang dalam dan sempurna.t. maka Insyaallah akan menjadi baik segala perbuatannya atau apa yang Ertinya Sangat Mengampuni. Insyaallah akan mendapatkan ilmu ma'rifat dan kasyaf serta iman yang sempurna. dan apabila berzikir 17 kali.w. Insyaallah ditunaikan hajatnya. Barangsiapa yang berzikir 100 kali sambil mengiringi sembahyang Jumaat. Insyaallah akan dikabul dan hebat baginya kekayaan dan kebesarannya. AL'ALIIMU Ertinya Mengetahui. maka berhentilah berbetulan orang yang dituntut. dan zahir baginya pertolongan Allah s. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap hari dan malam sebanyak 306 kali atau lebih. AL WAHHAABU Ertinya Yang Sangat Memberi. Insyaallah hatinya akan bersih dan bercahaya. Insyaallah dimudahkan baginya kekayaan yang mudah dan hebat. dan barangsiapa mengekalkan membacanya pada akhir sujud sembahyang dhuha sebanyak 40 kali.w.t. KHASIATNYA: Barangsiapa yang mengekalkan membaca tiap-tiap hari 308 kali. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap selesai sembahyang Subuh sebanyak 71 kali dengan tangannya dihantarkan keatas dada. AL GHAFFAARU KHASIATNYA: AL QAHHAARU Barangsiapa yang berzikir sebanyak 336 kali atau lebih. AL FATTAHU Ertinya Yang Membuka Khazanah Rahmat. dimudahkan segala pekerjaan dan keluar cinta dunia dari hatinya. Insyaallah ditunaikan hajatnya kepada raja dan pemerintah dan jika mengkehendaki akan dimarahinya itu. atas musuhnya.KHASIATNYA: dikerjakannya. Ertinya Yang Sangat Keras. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap setelah selesai sembahyang lima waktu sebanyak 100 kali. Insyaallah keluar dari hatinya cinta dunia dan kebesaran barang lain daripada Allah s.

Ertinya Yang Merendahkan atau Menghinakan. Ertinya Maha Melapangkan. pasti hartanya akan dijaga dari pencuri. AS SAMII'U Ertinya Maha Mendengar.w. . perompak. Apabila dibaca sebelum sembahyang Jumaat dimulai sebanyak 100 kali pasti fikirannya akan bertambah cerdas dan hatinya akan terbuka. penipuan dan Ertinya Maha Menang dan memberi kepada yang dikehendakiNya.AL QAABIDHU KHASIATNYA: AL BAASITHU KHASIATNYA: AL KHAAFIDHU Ertinya Yang Menggenggam. Apabila dibaca setiap hari terutama pada malam hari sebanyak 70 kali. Insyaallah akan terhindar dari pengancamnya. Apabila dibaca selesai sembahyang dhuha 10 kali. KHASIATNYA: Apabila dibaca sebanyak 75 kali kemudian sembahyang dan didalam sujud sebutkan namanya yang ditakuti itu. Insyaallah akan ditolakkan musuh daripadanya. Insyaallah akan aman mereka daripadanya dan apabila dibaca 1000 kali pada tiap-tiap hari selama 7 hari. AL BASHIIRU KHASIATNYA: Ertinya Maha Melihat. KHASIATNYA: Apabila dibaca 500 kali . Untuk menumbuhkan kewibawaan orang banyak apabila dibaca setiap hari sebanyak 140 kali. maka doanya akan ditunaikan oleh Allah s. Insyaallah akan diluaskan rezeki dan ilmunya. AR RAAFI'U KHASIATNYA: sebagainya. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 100 kali. KHASIATNYA: Apabila diamalkan setiap hari dalam keadaan khusyuk dan bersih (berwuduk) sebanyak 500 kali pasti dijatuhkan martabat musuh atau lawan penentangnya serta dikabulkan hajatnya. dan akan disembuhkan pendengarannya daripada penyakit tuli atau pendengarannya akan menjadi baik. Ertinya Yang Menurunkan. AL MU'IZZU KHASIATNYA: AL MUDZILLU Ertinya Maha Mengangkat.t. setelah selesai sembahyang dhuha pada hari Khamis. Menyempitkan Rezeki dan Menguranginya bagi seseorang yang disempitkan.

. KHASIATNYA: Apabila dibaca setelah selesai sembahyang lima waktu 104 kali pasti ia akan menjadi pemutus hukum yang adil dan akan merasa tertarik hati orang lain kepadanya.AL HAKAMU Ertinya Yang Menetapkan Hukum-hukum MakhlukNya. jabatan atau kedudukannya. Insyaallah akan segera sembuhlah ia. Apabila dibaca sesudah sembahyang 5 waktu sebanyak 88 kali pasti ia akan dipelihara dari pangkatnya. AL LATHIIFU KHASIATNYA: pekerjaannya. Insyaallah akan datang kepadanya rahmat dengan segala khabar yang Ertinya Maha Penyayang dan Penyabar. AL'ADLU Ertinya Yang Maha Adil. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 12 kali maka Insyaallah penyakit akan segera sembuh dan akan terhindar dari kejahatan. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sunyi serta suci dari hadas dan najis sebanyak 68 kali. Insyaallah akan dijadikan hatinya tempat rahsia dan hikmah ilmu agama. AL HALIIMU KHASIATNYA: AL'AZHIIMU KHASIATNYA: AL GHAFUURU KHASIATNYA: ASY SYAKUURU Ertinya Yang Maha Halus. AL KHABIIRU KHASIATNYA: dikehendaki. Ertinya Yang Sangat Syukur. Ertinya Maha Pengampun. Apabila dibaca selama 7 hari dan tiap-tiap hari sebanyak 812 kali. Ertinya Maha Agung. Apabila dibaca sebanyak 129 kali atau 130 kali. Insyaallah usahanya atau perniagaannya akan maju dan akan merasa kejayaan dalam Ertinya Yang Maha Mengetahui atau Waspada. Barangsiapa menuliskan atas orang yang sakit demam bacalah sebanyak 3 kali.

Bacalah sebanyak 777 kali. Insyaallah akan dijaga kedudukannya/jabatannya atau pekerjaannya. Ertinya Yang Menghisab atau Menghitung. AL HAFIIZHU Ertinya Yang Maha Memelihara. AL KABIIRU Ertinya Yang Maha Besar. KHASIATNYA: Apabila ditulis pada kertas dan direndamkan pada segelas air (tulisannya sebanyak 110 kali) kemudian airnya diminumkan kepada anak kecil. Insyaallah akan mendapat berkat. Insyaallah akan dikembalikan lagi jabatannya. pekerjaannya selama bukan dipecat kerana kecurangan atau kerana makan hasil rasuah dan lain-lain. Untuk melepaskan rasa haus dan lapar dibaca selama terkena penderitaan itu (bacalah sebanyak-banyaknya) Insyaallah akan sembuh. pekerjaannya atau kedudukannya akan meningkat dengan sangat Ertinya Mulia atau Yang Maha Pemurah.30 pagi) sebanyak 73 kali pasti usahanya. AL KARIIMU Ertinya Yang Maha Agung dan Mulia. dibaca sebanyak 99 kali pasti akan diselamatkan dan terhindar daripada segala gangguan tersebut diatas. AL MUQI ITU KHASIATNYA: AL HASIIBU Ertinya Yang menjadikan makanan. AL JALIILU KHASIATNYA: menghairankan. KHASIATNYA: Untuk menjaga keselamatan diri dari binatang buas atau dari hantu malam. Apabila dibaca setiap pagi (jam 2.KHASIATNYA: Apabila menuliskan sebanyak 40 kali oleh orang yang sesak nafas atau penat badan atau dhaif mata dan dihapuskannya dengan iri dan sapukan iri itu kepada badannya atau matanya dan diminumkan. KHASIATNYA: Apabila dibaca dalam masa 7 hari sesudah melakukan sembahyang hajat sebanyak 1000 kali setiap malam. Insyaallah dia akan menjadi anak yang cerdas dan pandai. . AL'ALIYYU Ertinya Yang Maha Tinggi Martabatnya. KHASIATNYA: Untuk menguatkan jabatan atau pekerjaan yang dipegangnya apabila dibaca setiap selesai sembahyang Subuh atau sebelum terbit matahari dan petang (sesudah sembahyang Maghrib).

pasti Allah s. .w. maka Insyaallah akan mendapat kemurahan dan kemuliaan dunia akirat. insyaallah akan menjadi cerdas akal fikirannya sehingga dengan mudah akan menerima ilmu-ilmu apapun.t. AL HAKIIMU Ertinya Yang Maha Mengamati/Mengintai Apabila dibaca sebanyak 50 kali pada setiap hari. akan memberinya lapang ilmu dan hikmah. Ertinya Maha Menyaksikan. Apabila dibaca sebanyak 99 kali. Ertinya Maha membangkitkan makhlukNya dihari kemudian. Insyaallah semua hajatnya dikabulkan oleh Allah s.w.000 kali pasti akan dikabulkan segala hajatnya dan akan dicintai orang dan mententeramkan keluarga dalam rumahtangga.KHASIATNYA: Barangsiapa yang mewiridkan pada tiap-tiap kali hendak tidur sebanyak 270 kali atau lebih. AR RAQIIBU KHASIATNYA: AL MAJIIBU KHASIATNYA: AL WAASI'U KHASIATNYA: hasad. AL MAJIIDU KHASIATNYA: AL BAA'ITSU KHASIATNYA: ASY SYAHIIDU Ertinya Yang Maha Mulia dan Maha Luhur. Insyaallah semuanya akan terasa aman dan tenteram semua anggota keluarganya. Apabila dibaca setelah selesai sembahyang Subuh setiap hari sebanyak 55 kali. AL WADUUDU Ertinya Maha Mencintai orang-orang yang beriman KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sebanyak 11. petang atau malam) sebanyak 128 kali pasti dilepaskan kesulitannya dan dipelihara dari orang yang Ertinya Yang Maha Bijaksana KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Insyaallah segala harta dan barangnya akan aman dari kecurian dan lain-lain. petang atau malam) sebanyak 300kali. Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Ertinya Maha Luas KepunyaanNya.. Ertinya Yang Memperkenankan.t. Apabila dibaca sebanyak 100 kali dengan tangan diletakkan didada.

Maka banyak-banyaklah membaca khalimah ini dan juga apabila dibaca pada tiap-tiap hari atau malam sebanyak 66 kali atau lebih. angin ribut. Ertinya Maha Melaksanakan Urusan MakhlukNya. KHASIATNYA: Untuk menjayakan segala yang dirancangkan. dibaca sebanyak-banyaknya (keduanya AL QAWIYYU dan AL QAWIYYU). KHASIATNYA: Dapat menjaga ketakutan daripada marabahaya seperti bencana banjir. gempa bumi dan lain-lain. Apabila dizalimi orang. Insyaallah apa yang direncanakan itu akan terwujud atau berhasil dengan baik. Insyaallah akan dibukakan baginya pintu kebaikan dan rezekinya.Insyaallah ia akan tunduk. Ertinya Maha Sempurna KekuatanNya. Insyaallah segala perkataan dan perbuatannya akan selalu Ertinya Yang Memperhitungkan setiap amal makhlukNya. AL HAMIIDU KHASIATNYA: terpuji. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan kekuatan terutama diwaktu dalam pertempuran. . Apabila dibacakan 20 kali kepada roti atau makanan lainnya kemudian kepada orang yang dikehendakinya. Apabila dibaca setelah selesai sembahyanh Maghrib dan Subuh sebanyak 62 kali. dan Membalasnya. AL MUHSHII KHASIATNYA: AL MUBDI-U Ertinya Yang Terpuji. Insyaallah akan dilepaskan ia daripadanya.KHASIATNYA: AL HAQQU KHASIATNYA: AL WAKIILU Apabila dibaca setiap malam sebanyak 319 kali pasti akan menyedarkan orang atau keluarga selalu menentangnya atau membangkang. Apabila dibaca setiap hari. AL QAWIYYU KHASIATNYA: AL MATIINU Ertinya Yang Maha Kuat. Ertinya Yang Menzahirkan MakhlukNya. Ertinya Maha Besar. maka Insyaallah keimanannya akan semakin bertambah. maka bacalah sebanyak 1000 kali. dibaca setiap hari sebanyak 470 kali. Insyaallah kekuatan akan pulih seperti semula.

Ertinya Yang Mematikan. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadi hartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga besar kewibawaannya. pasti akan memperolehi kemuliaan dan mengingkat darjatnya berkat nama yang dibaca. KHASIATNYA: Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali. Untuk menumbuhkan kepercayaan pada diri sendiri.t.000 kali. Apabila dibaca sebanyak 400 kali tiap-tiap pagi dan petang maka akan terang hatinya. Ertinya Mendapat apa yang dikehendakiNya.w. Ertinya Maha Agung dan Mulia. Apabila dibaca sebanyak 490 kali atau lebih.AL MU'IIDU Ertinya Yang Mengembalikan. AL MUHYI KHASIATNYA: AL MUMIITU KHASIATNYA: AL HAYYU KHASIATNYA: AL QAYYUUM Ertinya Yang Menghidupkan. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 58 kali. akan kembali lagi. Insyaallah segala hajatnya akan dikabulkan dan akan diberi keturunan. AL WAAJIDU KHASIATNYA: AL MAAJIDU KHASIATNYA: AL WAAHIDU Ertinya Zat yang menemukan apa yang Dia kehendaki. maka Insyaallah akan dapat menundukkan nafsu dan akan berbuat taat. Ertinya Yang Hidup. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap ba'da sembahyang lima waktu sebanyak 190 kali dalam masa satu bulan dan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. Insyaallah dengan kehendak dan izin Allah s. Ertinya Yang Berdiri Sendiri. Insyaallah akan terhindar dari penyakit. . dibaca setiap sebelum sembahyang fardhu lima waktu sebanyak 124 kali. Apabila dibaca sebanyak 300. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang.

Ertinya Yang kemudian dan tiada berkesudahan. Ertinya Zat yang mendahulukan. KHASIATNYA: Untuk menyegarakan apa yang diinginkan. AL MUAKHHIRU Ertinya Zat yang mengakhirkan. Ertinya Maha Nyata. Insyaallah tidak akan mendapat kemudhratan. KHASIATNYA: Untuk memohon apa saja yang dihajatkan. . AL MUQTADIRU KHASIATNYA: AL MUQADDIMU Ertinya Maha Kuasa atas segala sesuatu. AL QAADIRU KHASIATNYA: kekuatan. Apabila dibaca 100 kali setelah bangun tidur. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 1106 kali dalam masa satu bulan. Insyaallah akan mendapat Ertinya Yang Sangat Kuasa. KHASIATNYA: Agar terbukanya segala ilmu. Dibacakan sebanyak 313 kali dalam waktu tiga hari (disertai puasa selama tiga hari juga). dibaca setiap hari sebanyak 184 kali pasti dengan cepat tercapai apa yang diinginkannya dan barangsiapa yang mewiridkan / membacakan ketika masuk kemedan perang. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya. Insyaallah hatinya akan bersih dan bertambah kebaikan diakhir umurnya.ASH SHAMADU Ertinya Tempat bergantung bagi semua makhlukNya.t. Apabila dibaca sebanyak 200 kali setelah melaksanakan sembahyang sunat dua rakaat ketika dalam keadaan dha'ir. Insyaallah akan dibukakan pintu taufiq dan taubat baginya. Ertinya Yang terdahulu dengan tiada permulaan. Apabila dibaca setiap selesai sembahyang Isyak sebanyak 1000 kali.w. Untuk mendatangkan hajat. KHASIATNYA: AL AWWALU KHASIATNYA: AL AKHIIRU KHASIATNYA: AZH ZHAHIIRU Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali atau lebih.Insyaallah akan dikabulkan segala macam hajatnya. Insyaallah ia akan mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah s. dibaca setiap hari sebanyak 37 kali. pasti akan mendapat ilmuilmu yang jarang dimiliki oleh orang biasa.

Untuk menolak perbuatan aniaya dari orang zalim. Insyaallah akan berhasil segala apa yang diinginkan. ALBARRU KHASIATNYA: AT TAWWAABU KHASIATNYA: AL MUNTAQIMU KHASIATNYA: AL 'AFUWWU KHASIATNYA: Ertinya Maha menguasai dan mengurus semua urusan makhlukNya. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu lima waktu sebanyak 30 kali. dibaca setelah selesai sembahyang fardu lima waktu ditengah malam sebanyak 212 kali. dibaca setiap saat. pasti hatinya akan terbuka atau futuh. Insyaallah ia akan mendapat hasil yang baik dan mendapat darjat yang lebih Ertinya Yang Maha Berbuat Baik. Ertinya Maha Menerima Taubat. Ertinya Zat yang berhak membalas setiap perbuatan dosa dengan azabNya. dibaca setiap pagi dan petang sebanyak-banyaknya. dengan dibaca sebanyak-banyaknya. KHASIATNYA: Untuk ilmu yang jarang dimiliki oleh manusia baisa. Agar terbuka hatinya. Untuk mengembalikan kejalan yang lurus.AL BAATHINU Ertinya Zat yang Maha Ghaib. dibacanya sesuadah sembahyang fardu lima waktu sebanyak-banyaknya. Baca sebanyak-banyaknya setiap saat supaya disenangi manusia yang kenal padanya. jabatan atau kedudukan. Ertinya Zat yang mempunyai kekuasaan. Apabila dibaca tiap-tiap hari siang atau malam sebanyak 541 kali. Insyaallah akan dijaga dari penjahat yang hasad padanya dalam hal pekerjaan. Untuk memudahkan apa saja yang diinginkannya. AL MAALIKUL MULKI KHASIATNYA: Untuk mengawetkan pekerjaan atau mempertahankan jabatan atau kedudukannya. Ertinya Yang memberi maaf. AL WAALIYY KHASIATNYA: AL MUTA'AALII KHASIATNYA: tinggi. . pasti akan dikabulkan ilmu-ilmu yamg jarang dimiliki oleh manusia. Ertinya Yang Maha Tinggi.

w. Insyaallah akan berhasil. Insyaallah akan selamat dari perbuatan mereka itu. ADH DHAARU Ertinya Yang menyampaikan mudharat. Insyaallah akan dipenuhi segala hajatnya. Untuk mendatangkan hajat. penyakit tersebut akan segera sembuh. Insyaallah akan segera sembuh dari Ertinya Zat yang memberi kekayaan. Insyaallah akan memjadi kaya berkat kurniaan Allah s. Ertinya Yang menolak bahaya dan lain-lain. Insyaallah dengan izin dan kehendak Allah s. Insyaallah akan dikumpulkan segala maksudnya. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyaklit dan menghilangkan kesusahan. asma ini dibaca setiap hari. Ertinya Yang Maha Kaya. dibaca setiap hari sebanyak 65 kali dalam masa satu bulan. AL MUGHNII KHASIATNYA: AL MAANI ' U Ertinya Zat yang mempunyai Ketinggian Kemuliaan yang Sempurna. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari sebanyak 1000 kali.t. AN NAAFI ' U Ertinya Yang memberi manfaat. Juga barangsiapa yang berzikir dengan hati ketika jimak dengan isterinya. Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali.w. Insyaallah akan terpelihara dari was-was syaitan laknatullah dalam ibadah. Ertinya Yang Mengumpulkan. . Apabila dibacakan pada orang yang sakit atau mendapat bala dirinya dan orang lain sebanyak 1060 kali.t. KHASIATNYA: Untuk menolak perlakuan orang jahat dan orang zalim. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyakit (yang bertahun-tahun tidak dapat disembuhkan) asma ini dibaca setiap hari sebamyak 1001 kali. Ertinya Yang sangat Adil.DZUL JALAALI wal IKRAAMI KHASIATNYA: AL MUQSITHU KHASIATNYA: AL JAAMI'U KHASIATNYA: AL GHANIYYU KHASIATNYA: pemyakitnya. Apabila dibaca 209 kali atau lebih. dibacakan setiap ba'da sembahyang sunat Subuh (sebelum fardu Subuh) sebanyak 161 kali. Insyaallah isterinya itu akan menaruh belas kasihan yang sangat dalam dan akan diberi anak yang soleh.

AL BAAQII Ertinya Yang menerangi. jauh dari kerugian dan kejatuhan jumlah. pasti akan berjaya apa yang Ertinya Maha Kekal. Insyaallah ia tidak akan dapat bala pada hari itu. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan anggotanya. juga untuk membangun jiwa besar dan sabar dalam menghadapi segala urusan asma ini dibaca setiap saat terutama dalam menghadapi segala kesulitan masalah apa saja. Insyaallah. asma ini dibaca setiap pagi dan petang. baca asma ini setiap saat banyak-banyak. . Untuk menambah kecerdasan berfikir. pasti pekerjaannya awet (kekal). Ertinya Sangat Sabar. Ertinya Yang menciptakan yang belum wujud sebelumnya. Ertinya Yang Memberi Petunjuk. pasti segala urusan akan berhasil dengan baik. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari siang atau malam. Untuk tercapai apa yang telah direncanakannya asma ini dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 500 kali. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 100 kali pada tiap-tiap hari sebelum tebit matahari. AL WAARITSU KHASIATNYA: AR RASYIIDU KHASIATNYA: AS SABUURU Ertinya Yang kembali kepadaNya sekali makhluk. KHASIATNYA: Untuk mengawtkan pekerjaan atas usahanya.AN NUURU KHASIATNYA: AL BADII ' U KHASIATNYA: direncanakan. Asma ini untuk memajukan usaha apabila dibaca setiap malam sebanyak 707 kali. Insyaallah usaha akan maju.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful