ASMA-UL-HUSNA : FADHILAT SERTA KHASIATNYA

Allah s.w.t. telah berfirman yang bermaksud: "ALLAH mempunyai Asmaa-Ul-Husna (nama-nama yang agung yang sesuai dengan sifat-sifat ALLAH S.W.T.), maka bermohonlah kepadaNya dengan menyebut asmaa-ul-husna itu." - (Surah Al-A'raf:180) "Katakanlah: "Serulah ALLAH atau serulah AR-RAHMAN. Dengan nama yang mana saja kamu seru. Dia mempunyai al asmaul husna (nama-nama yang terbaik) "Dialah ALLAH, tiada Tuhan melainkan Dia, Dia mempunyai al-asmaul-husna (nama-nama yang baik)"- (Surah Thaha:8) Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata Nabi Muhammad s.a.w. pernah bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t mempunyai 99 nama, iaitu seratus kurang satu, barangsiapa menghitungnya (menghafal seluruhnya) masuklah ia kedalam syurga" - Riwayat Bukhari

Adapun ASMA-UL-HUSNA adalah merupakan nama-nama Allah s.w.t. yang terkandung didalam Al-Quran dimana pada tiap-tiap nama tersebut mengandungi khasiatnya masing-masing seperti kita akan ketahui dibawah ini:

w. Insyaallah hatinya akan selalu mempunyai sifat kasih sayang akan sesama makhluk Allah s.w. Insyaallah akan dikayakan dengan sebab atau dengan pintu yang dibukakan Allah s. AL MALIKU Ertinya Yang Mempunyai Kerajaan KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 121 kali kemudian daripada fajar atau tergelincirnya. baginya. AS SALAAMU Ertinya Sejahtera daripada kekurangan KHASIATNYA: Apabila dibacakan kepada orang yang sakit kepala sebanyak 121 kali atau 136 kali dengan suara yang sekiranya dapat didengar oleh orang yang sakit dan dengan mengangkat kedua belah tangan.ALLAHU Ertinya Yang mengeluarkan sekelian makhluk dari tiada menjadi ada. KHASIATNYA: Barangsiapa yang menbacanya 5000 kali tiap-tiap hari. Insyaallah ia akan terjaga dari sifat lupa dan lalai. Barangsiapa yang mebacanya tiap-tiap selesai sembahyang fardu sebanyak 100 kali. Insyaallah akan diselamatkan daripada bala. dan barangsiapa yang berzikir 1000 kali.t. AL QUDDUUSU Ertinya Yang Maha Suci KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir dengan khalimat ini pada tiap-tiap hari ketika tergelincir matahari sebanyak 100 kali. Ertinya Yang Kasihsayang kepada orang-orang mukmin pada hari Akhir KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 100 kali. AL MU'MINU Ertinya Yang Mengimamkan hambaNya . maka akan menjadi sebutan orang besar dan mendapat kebaikan yang banyak. Insyaallah akan dimurahkan rezekinya. AR RAHMAANU KHASIATNYA: AR RAHIIMU Ertinya Kasihsayang kepada hambaNya didunia. Insyaallah akan disembuhkan dengan khalimatNya selama tidak datang ajalnya atau dikurangkan daripada sakitmya. Insyaallah akan menjadi bersih hatinya. dan jika dibaca 66 kali sampai 66 hari setelah sembahyang fardhu.t.

. dan apabila dibaca oleh orang yang beriman. maka ia akan bertambah imannya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir waktu tengah malam sebanyak 731 kali. dan tidak dihajatkan dia kepada seseorang dari makhlukNya. maka ia akan merasa aman dari apa yang ditakutkannya. Insyaallah ia akan datang dengan perintah Allah s. Insyaallah orang yang takabur itu akan tunduk kepadanya. KHASIATNYA: AL KHAALIQU Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 662 kali. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir pada siang hari sebanyak 100 kali.t. dan barang siapa yang membacanya sebanyak 145 kali setelah sembahyang Isyak.KHASIATNYA: Apabila dibacakan akan khalimat ini sebanyak 136 kali oleh orang yang merasa ketakutan akan sesuatu. Insyaallah akan dibersihkan zahir dan batinnya dan tetap bercahaya hatinya. akan membalas bagi orang zalim itu siksa baginya. AL.JABBAARU Ertinya Yang Sangat Gagah. Insyaallah akan dikayakan dan dimuliakan oleh Allah s.w. AL'AZIIZ Ertinya Yang Menyalahkan.t. Insyaallah akan kuat khafazhnya. dan barangsiapa yang kehilangan hartanya atau lama ditunggalkan orang yang dikasihinya. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan dirinya.w. AL MUSHAWWIRU Ertinya Yang Merupakan Makhluk. .w. KHASIATNYA: Barangsiapa yang membacanya 100 kali setelah sembahyang sunat dua rakaat (terutama diwaktu tengah malam). KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap hari sebanyak 206 kali atau 226 kali pada pagi dan petang. Insyaallah ia akan selemat dari kebinasaan dan tidak akan merasa takut ia didalam kubur. maka bacalah sebanyak 5000 kali. Insyaallah tidak akan boleh orang yang zalim dan Allah s. AL MUHAIMINU Ertinya Yang Sangat Menyintai dan Memelihara. dan barangsiapa yang apabila dibacanya pada malam hari selama 7 malam berturut-turut dan pada tiap-tiap malam dibaca 100 kali. AL BAARI-U Ertinya Yang Menerbitkan Makhluk. AL MUTAKABBIRU Ertinya Yang Maha Besar.t. Insyaallah akan disembuhkan segala penyakit dalam tangannya. Ertinya Yang Menciptakan MakhlukNya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 40 kali tiap-tiap hari selama 40 hari dan yang lebih baik dibaca setelah sembahyang Subuh.

Insyaallah ditunaikan hajatnya kepada raja dan pemerintah dan jika mengkehendaki akan dimarahinya itu. AL'ALIIMU Ertinya Mengetahui. Insyaallah dimudahkan baginya kekayaan yang mudah dan hebat. Insyaallah akan mendapatkan ilmu ma'rifat dan kasyaf serta iman yang sempurna. AL GHAFFAARU KHASIATNYA: AL QAHHAARU Barangsiapa yang berzikir sebanyak 336 kali atau lebih.t. . dan zahir baginya pertolongan Allah s. dan barangsiapa yang adanya hajat lalu berzikir 100 kali kemudian mengangkat kedua tangannya dan membuka akan kepalanya. Insyaallah ditunaikan hajatnya. AL WAHHAABU Ertinya Yang Sangat Memberi. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap selesai sembahyang Subuh sebanyak 71 kali dengan tangannya dihantarkan keatas dada. maka berhentilah berbetulan orang yang dituntut. dan barangsiapa mengekalkan membacanya pada akhir sujud sembahyang dhuha sebanyak 40 kali. Insyaallah keluar dari hatinya cinta dunia dan kebesaran barang lain daripada Allah s. KHASIATNYA: Apabila dibaca tiap-tiap hari dan malam sebanyak 306 kali atau lebih. maka Insyaallah akan menjadi baik segala perbuatannya atau apa yang Ertinya Sangat Mengampuni. Ertinya Yang Sangat Keras. dan apabila berzikir 17 kali.KHASIATNYA: dikerjakannya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir tiap-tiap setelah selesai sembahyang lima waktu sebanyak 100 kali. Insyaallah zahir baginya akan mendapat keampunan.w. Insyaallah ditunaikan hajatnya dan barangsiapa yang berzikir sebanyak 20 hari berturut-turut dan tiap-tiap hari 20 kali pada pagi sebelum makan dan minum. AR RAZZAQU Ertinya Yang Sangat Memberi Rezeki. Insyaallah akan diberikan padanya faham yang dalam dan sempurna. Insyaallah akan dikabul dan hebat baginya kekayaan dan kebesarannya. Barangsiapa yang berzikir 100 kali sambil mengiringi sembahyang Jumaat.w.t. dimudahkan segala pekerjaan dan keluar cinta dunia dari hatinya. AL FATTAHU Ertinya Yang Membuka Khazanah Rahmat. Insyaallah hatinya akan bersih dan bercahaya. KHASIATNYA: Barangsiapa yang kekal mewiridkannya tiap-tiap hari atau tiap-tiap selesai sembahyang fardhu yang lima waktu sebanyak 300 kali atau lebih. KHASIATNYA: Barangsiapa yang mengekalkan membaca tiap-tiap hari 308 kali. atas musuhnya.

Insyaallah akan aman mereka daripadanya dan apabila dibaca 1000 kali pada tiap-tiap hari selama 7 hari. Apabila dibaca sebelum sembahyang Jumaat dimulai sebanyak 100 kali pasti fikirannya akan bertambah cerdas dan hatinya akan terbuka. Insyaallah akan terhindar dari pengancamnya. setelah selesai sembahyang dhuha pada hari Khamis. Untuk menumbuhkan kewibawaan orang banyak apabila dibaca setiap hari sebanyak 140 kali. KHASIATNYA: Apabila diamalkan setiap hari dalam keadaan khusyuk dan bersih (berwuduk) sebanyak 500 kali pasti dijatuhkan martabat musuh atau lawan penentangnya serta dikabulkan hajatnya.t. maka doanya akan ditunaikan oleh Allah s. perompak. Ertinya Yang Menurunkan. Apabila dibaca setiap hari terutama pada malam hari sebanyak 70 kali. Ertinya Yang Merendahkan atau Menghinakan. KHASIATNYA: Apabila dibaca sebanyak 75 kali kemudian sembahyang dan didalam sujud sebutkan namanya yang ditakuti itu. Ertinya Maha Melapangkan.w. AL BASHIIRU KHASIATNYA: Ertinya Maha Melihat. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 100 kali. dan akan disembuhkan pendengarannya daripada penyakit tuli atau pendengarannya akan menjadi baik. Insyaallah akan ditolakkan musuh daripadanya. AL MU'IZZU KHASIATNYA: AL MUDZILLU Ertinya Maha Mengangkat. KHASIATNYA: Apabila dibaca 500 kali .AL QAABIDHU KHASIATNYA: AL BAASITHU KHASIATNYA: AL KHAAFIDHU Ertinya Yang Menggenggam. . AR RAAFI'U KHASIATNYA: sebagainya. AS SAMII'U Ertinya Maha Mendengar. Insyaallah akan diluaskan rezeki dan ilmunya. pasti hartanya akan dijaga dari pencuri. Apabila dibaca selesai sembahyang dhuha 10 kali. Menyempitkan Rezeki dan Menguranginya bagi seseorang yang disempitkan. penipuan dan Ertinya Maha Menang dan memberi kepada yang dikehendakiNya.

KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sunyi serta suci dari hadas dan najis sebanyak 68 kali. Insyaallah akan dijadikan hatinya tempat rahsia dan hikmah ilmu agama. jabatan atau kedudukannya. Insyaallah usahanya atau perniagaannya akan maju dan akan merasa kejayaan dalam Ertinya Yang Maha Mengetahui atau Waspada. Apabila dibaca sesudah sembahyang 5 waktu sebanyak 88 kali pasti ia akan dipelihara dari pangkatnya. AL KHABIIRU KHASIATNYA: dikehendaki. Insyaallah akan segera sembuhlah ia. Apabila dibaca selama 7 hari dan tiap-tiap hari sebanyak 812 kali. . Apabila dibaca setiap hari sebanyak 12 kali maka Insyaallah penyakit akan segera sembuh dan akan terhindar dari kejahatan.AL HAKAMU Ertinya Yang Menetapkan Hukum-hukum MakhlukNya. Ertinya Maha Agung. Apabila dibaca sebanyak 129 kali atau 130 kali. Ertinya Yang Sangat Syukur. AL HALIIMU KHASIATNYA: AL'AZHIIMU KHASIATNYA: AL GHAFUURU KHASIATNYA: ASY SYAKUURU Ertinya Yang Maha Halus. AL'ADLU Ertinya Yang Maha Adil. AL LATHIIFU KHASIATNYA: pekerjaannya. Insyaallah akan datang kepadanya rahmat dengan segala khabar yang Ertinya Maha Penyayang dan Penyabar. Barangsiapa menuliskan atas orang yang sakit demam bacalah sebanyak 3 kali. Ertinya Maha Pengampun. KHASIATNYA: Apabila dibaca setelah selesai sembahyang lima waktu 104 kali pasti ia akan menjadi pemutus hukum yang adil dan akan merasa tertarik hati orang lain kepadanya.

Insyaallah akan mendapat berkat. dibaca sebanyak 99 kali pasti akan diselamatkan dan terhindar daripada segala gangguan tersebut diatas. Bacalah sebanyak 777 kali. Insyaallah dia akan menjadi anak yang cerdas dan pandai. Ertinya Yang Menghisab atau Menghitung. Insyaallah akan dikembalikan lagi jabatannya. AL KABIIRU Ertinya Yang Maha Besar. AL KARIIMU Ertinya Yang Maha Agung dan Mulia. Untuk melepaskan rasa haus dan lapar dibaca selama terkena penderitaan itu (bacalah sebanyak-banyaknya) Insyaallah akan sembuh. KHASIATNYA: Apabila dibaca dalam masa 7 hari sesudah melakukan sembahyang hajat sebanyak 1000 kali setiap malam. pekerjaannya selama bukan dipecat kerana kecurangan atau kerana makan hasil rasuah dan lain-lain. . pekerjaannya atau kedudukannya akan meningkat dengan sangat Ertinya Mulia atau Yang Maha Pemurah. AL JALIILU KHASIATNYA: menghairankan. KHASIATNYA: Untuk menjaga keselamatan diri dari binatang buas atau dari hantu malam. Insyaallah akan dijaga kedudukannya/jabatannya atau pekerjaannya. KHASIATNYA: Apabila ditulis pada kertas dan direndamkan pada segelas air (tulisannya sebanyak 110 kali) kemudian airnya diminumkan kepada anak kecil.30 pagi) sebanyak 73 kali pasti usahanya. AL'ALIYYU Ertinya Yang Maha Tinggi Martabatnya.KHASIATNYA: Apabila menuliskan sebanyak 40 kali oleh orang yang sesak nafas atau penat badan atau dhaif mata dan dihapuskannya dengan iri dan sapukan iri itu kepada badannya atau matanya dan diminumkan. KHASIATNYA: Untuk menguatkan jabatan atau pekerjaan yang dipegangnya apabila dibaca setiap selesai sembahyang Subuh atau sebelum terbit matahari dan petang (sesudah sembahyang Maghrib). AL HAFIIZHU Ertinya Yang Maha Memelihara. AL MUQI ITU KHASIATNYA: AL HASIIBU Ertinya Yang menjadikan makanan. Apabila dibaca setiap pagi (jam 2.

AL HAKIIMU Ertinya Yang Maha Mengamati/Mengintai Apabila dibaca sebanyak 50 kali pada setiap hari. Ertinya Maha Menyaksikan.. Apabila dibaca sebanyak 100 kali dengan tangan diletakkan didada. Insyaallah segala harta dan barangnya akan aman dari kecurian dan lain-lain.w.w. insyaallah akan menjadi cerdas akal fikirannya sehingga dengan mudah akan menerima ilmu-ilmu apapun. AR RAQIIBU KHASIATNYA: AL MAJIIBU KHASIATNYA: AL WAASI'U KHASIATNYA: hasad.000 kali pasti akan dikabulkan segala hajatnya dan akan dicintai orang dan mententeramkan keluarga dalam rumahtangga.t. Apabila dibaca sebanyak 99 kali. Ertinya Maha membangkitkan makhlukNya dihari kemudian. petang atau malam) sebanyak 128 kali pasti dilepaskan kesulitannya dan dipelihara dari orang yang Ertinya Yang Maha Bijaksana KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi.t. akan memberinya lapang ilmu dan hikmah.KHASIATNYA: Barangsiapa yang mewiridkan pada tiap-tiap kali hendak tidur sebanyak 270 kali atau lebih. Apabila dibaca setelah selesai sembahyang Subuh setiap hari sebanyak 55 kali. Apabila dibaca setiap pagi (waktu pagi. Insyaallah semua hajatnya dikabulkan oleh Allah s. AL MAJIIDU KHASIATNYA: AL BAA'ITSU KHASIATNYA: ASY SYAHIIDU Ertinya Yang Maha Mulia dan Maha Luhur. . pasti Allah s. maka Insyaallah akan mendapat kemurahan dan kemuliaan dunia akirat. petang atau malam) sebanyak 300kali. Insyaallah semuanya akan terasa aman dan tenteram semua anggota keluarganya. AL WADUUDU Ertinya Maha Mencintai orang-orang yang beriman KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap malam sebanyak 11. Ertinya Maha Luas KepunyaanNya. Ertinya Yang Memperkenankan.

Apabila dibacakan 20 kali kepada roti atau makanan lainnya kemudian kepada orang yang dikehendakinya. dibaca sebanyak-banyaknya (keduanya AL QAWIYYU dan AL QAWIYYU). Insyaallah apa yang direncanakan itu akan terwujud atau berhasil dengan baik. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan kekuatan terutama diwaktu dalam pertempuran. angin ribut. KHASIATNYA: Untuk menjayakan segala yang dirancangkan. Ertinya Maha Sempurna KekuatanNya. AL QAWIYYU KHASIATNYA: AL MATIINU Ertinya Yang Maha Kuat. Maka banyak-banyaklah membaca khalimah ini dan juga apabila dibaca pada tiap-tiap hari atau malam sebanyak 66 kali atau lebih. Insyaallah kekuatan akan pulih seperti semula. maka Insyaallah keimanannya akan semakin bertambah. KHASIATNYA: Dapat menjaga ketakutan daripada marabahaya seperti bencana banjir. Ertinya Maha Besar. gempa bumi dan lain-lain. Apabila dibaca setiap hari. Apabila dibaca setelah selesai sembahyanh Maghrib dan Subuh sebanyak 62 kali. Insyaallah akan dibukakan baginya pintu kebaikan dan rezekinya.KHASIATNYA: AL HAQQU KHASIATNYA: AL WAKIILU Apabila dibaca setiap malam sebanyak 319 kali pasti akan menyedarkan orang atau keluarga selalu menentangnya atau membangkang. AL HAMIIDU KHASIATNYA: terpuji. dibaca setiap hari sebanyak 470 kali. Insyaallah akan dilepaskan ia daripadanya. . AL MUHSHII KHASIATNYA: AL MUBDI-U Ertinya Yang Terpuji. Ertinya Maha Melaksanakan Urusan MakhlukNya. maka bacalah sebanyak 1000 kali. Insyaallah segala perkataan dan perbuatannya akan selalu Ertinya Yang Memperhitungkan setiap amal makhlukNya. Apabila dizalimi orang. dan Membalasnya.Insyaallah ia akan tunduk. Ertinya Yang Menzahirkan MakhlukNya.

Insyaallah dengan kehendak dan izin Allah s. pasti akan memperolehi kemuliaan dan mengingkat darjatnya berkat nama yang dibaca. dibaca setiap sebelum sembahyang fardhu lima waktu sebanyak 124 kali. maka Insyaallah akan dapat menundukkan nafsu dan akan berbuat taat.AL MU'IIDU Ertinya Yang Mengembalikan. KHASIATNYA: Apabila dibaca setiap ba'da sembahyang lima waktu sebanyak 190 kali dalam masa satu bulan dan berpuasa pada hari Isnin dan Khamis. AL MUHYI KHASIATNYA: AL MUMIITU KHASIATNYA: AL HAYYU KHASIATNYA: AL QAYYUUM Ertinya Yang Menghidupkan. KHASIATNYA: Untuk mengembalikan atau mencari sesuatu yang hilang. Untuk menumbuhkan kepercayaan pada diri sendiri.t. Apabila dibaca setiap hari sebanyak 58 kali. Apabila dibaca sebanyak 490 kali atau lebih. AL WAAJIDU KHASIATNYA: AL MAAJIDU KHASIATNYA: AL WAAHIDU Ertinya Zat yang menemukan apa yang Dia kehendaki. . Insyaallah segala hajatnya akan dikabulkan dan akan diberi keturunan. Apabila dibaca sebanyak 300. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya dan akan menjadi hartawan dan dermawan serta disenangi kawan dan disegani lawan juga besar kewibawaannya. Ertinya Mendapat apa yang dikehendakiNya. Ertinya Yang Berdiri Sendiri. akan kembali lagi. KHASIATNYA: Apabila dibaca keduanya (Ya Hayyu Ya Qayyuum) setiap hari diwaktu malam yang sunyi sebanyak 1000 kali.w. Ertinya Yang Hidup. Ertinya Yang Mematikan. Insyaallah akan terhindar dari penyakit. Apabila dibaca sebanyak 400 kali tiap-tiap pagi dan petang maka akan terang hatinya.000 kali. Ertinya Maha Agung dan Mulia.

t. KHASIATNYA: Untuk menyegarakan apa yang diinginkan. Insyaallah akan mendapat Ertinya Yang Sangat Kuasa. Ertinya Zat yang mendahulukan. KHASIATNYA: AL AWWALU KHASIATNYA: AL AKHIIRU KHASIATNYA: AZH ZHAHIIRU Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali atau lebih. Untuk mendatangkan hajat. dibaca setiap hari sebanyak 184 kali pasti dengan cepat tercapai apa yang diinginkannya dan barangsiapa yang mewiridkan / membacakan ketika masuk kemedan perang. AL MUQTADIRU KHASIATNYA: AL MUQADDIMU Ertinya Maha Kuasa atas segala sesuatu. Ertinya Yang terdahulu dengan tiada permulaan.Insyaallah akan dikabulkan segala macam hajatnya.ASH SHAMADU Ertinya Tempat bergantung bagi semua makhlukNya. KHASIATNYA: Agar terbukanya segala ilmu. AL MUAKHHIRU Ertinya Zat yang mengakhirkan. dibaca setiap hari sebanyak 37 kali. Insyaallah hatinya akan bersih dan bertambah kebaikan diakhir umurnya. . Apabila dibaca sebanyak 200 kali setelah melaksanakan sembahyang sunat dua rakaat ketika dalam keadaan dha'ir. Apabila dibaca setiap selesai sembahyang Isyak sebanyak 1000 kali. Insyaallah akan dikabulkan hajatnya. Insyaallah ia akan mendapat hidayah dan petunjuk dari Allah s. Insyaallah akan dibukakan pintu taufiq dan taubat baginya. Insyaallah tidak akan mendapat kemudhratan.w. Apabila dibaca 100 kali setelah bangun tidur. Ertinya Maha Nyata. Dibacakan sebanyak 313 kali dalam waktu tiga hari (disertai puasa selama tiga hari juga). pasti akan mendapat ilmuilmu yang jarang dimiliki oleh orang biasa. AL QAADIRU KHASIATNYA: kekuatan. Ertinya Yang kemudian dan tiada berkesudahan. KHASIATNYA: Untuk memohon apa saja yang dihajatkan. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 1106 kali dalam masa satu bulan.

Untuk menolak perbuatan aniaya dari orang zalim. Baca sebanyak-banyaknya setiap saat supaya disenangi manusia yang kenal padanya. Insyaallah ia akan mendapat hasil yang baik dan mendapat darjat yang lebih Ertinya Yang Maha Berbuat Baik. Apabila dibaca tiap-tiap hari siang atau malam sebanyak 541 kali. dibaca setiap saat. AL WAALIYY KHASIATNYA: AL MUTA'AALII KHASIATNYA: tinggi. dengan dibaca sebanyak-banyaknya. dibaca setiap ba'da sembahyang fardu lima waktu sebanyak 30 kali. dibaca setelah selesai sembahyang fardu lima waktu ditengah malam sebanyak 212 kali. . pasti akan dikabulkan ilmu-ilmu yamg jarang dimiliki oleh manusia. Insyaallah akan berhasil segala apa yang diinginkan. AL MAALIKUL MULKI KHASIATNYA: Untuk mengawetkan pekerjaan atau mempertahankan jabatan atau kedudukannya. Ertinya Zat yang berhak membalas setiap perbuatan dosa dengan azabNya. pasti hatinya akan terbuka atau futuh. Insyaallah akan dijaga dari penjahat yang hasad padanya dalam hal pekerjaan. jabatan atau kedudukan. ALBARRU KHASIATNYA: AT TAWWAABU KHASIATNYA: AL MUNTAQIMU KHASIATNYA: AL 'AFUWWU KHASIATNYA: Ertinya Maha menguasai dan mengurus semua urusan makhlukNya. dibaca setiap pagi dan petang sebanyak-banyaknya.AL BAATHINU Ertinya Zat yang Maha Ghaib. Untuk mengembalikan kejalan yang lurus. KHASIATNYA: Untuk ilmu yang jarang dimiliki oleh manusia baisa. Ertinya Maha Menerima Taubat. dibacanya sesuadah sembahyang fardu lima waktu sebanyak-banyaknya. Ertinya Yang Maha Tinggi. Ertinya Yang memberi maaf. Ertinya Zat yang mempunyai kekuasaan. Untuk memudahkan apa saja yang diinginkannya. Agar terbuka hatinya.

Insyaallah akan segera sembuh dari Ertinya Zat yang memberi kekayaan.t. Insyaallah akan terpelihara dari was-was syaitan laknatullah dalam ibadah. Ertinya Yang sangat Adil. Insyaallah akan selamat dari perbuatan mereka itu. Insyaallah akan berhasil. Ertinya Yang Mengumpulkan. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyakit (yang bertahun-tahun tidak dapat disembuhkan) asma ini dibaca setiap hari sebamyak 1001 kali.w. Juga barangsiapa yang berzikir dengan hati ketika jimak dengan isterinya. dibaca setiap hari sebanyak 65 kali dalam masa satu bulan. Apabila dibaca 209 kali atau lebih. .w. Insyaallah akan memjadi kaya berkat kurniaan Allah s. dibacakan setiap ba'da sembahyang sunat Subuh (sebelum fardu Subuh) sebanyak 161 kali. penyakit tersebut akan segera sembuh. Apabila dibacakan pada orang yang sakit atau mendapat bala dirinya dan orang lain sebanyak 1060 kali. Ertinya Yang menolak bahaya dan lain-lain. Ertinya Yang Maha Kaya. AN NAAFI ' U Ertinya Yang memberi manfaat. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari sebanyak 1000 kali. Barangsiapa yang membacanya tiap-tiap hari sebanyak 300 kali. Insyaallah dengan izin dan kehendak Allah s. KHASIATNYA: Untuk menyembuhkan penyaklit dan menghilangkan kesusahan. Insyaallah isterinya itu akan menaruh belas kasihan yang sangat dalam dan akan diberi anak yang soleh. KHASIATNYA: Untuk menolak perlakuan orang jahat dan orang zalim. Insyaallah akan dikumpulkan segala maksudnya.DZUL JALAALI wal IKRAAMI KHASIATNYA: AL MUQSITHU KHASIATNYA: AL JAAMI'U KHASIATNYA: AL GHANIYYU KHASIATNYA: pemyakitnya. asma ini dibaca setiap hari.t. AL MUGHNII KHASIATNYA: AL MAANI ' U Ertinya Zat yang mempunyai Ketinggian Kemuliaan yang Sempurna. Untuk mendatangkan hajat. Insyaallah akan dipenuhi segala hajatnya. ADH DHAARU Ertinya Yang menyampaikan mudharat.

asma ini dibaca setiap pagi dan petang. jauh dari kerugian dan kejatuhan jumlah. KHASIATNYA: Untuk mengawtkan pekerjaan atas usahanya. baca asma ini setiap saat banyak-banyak. KHASIATNYA: Barangsiapa yang berzikir sebanyak 100 kali pada tiap-tiap hari sebelum tebit matahari. . Ertinya Sangat Sabar. Ertinya Yang menciptakan yang belum wujud sebelumnya. Insyaallah usaha akan maju. AL WAARITSU KHASIATNYA: AR RASYIIDU KHASIATNYA: AS SABUURU Ertinya Yang kembali kepadaNya sekali makhluk. pasti akan berjaya apa yang Ertinya Maha Kekal. Apabila dibaca pada tiap-tiap hari siang atau malam. pasti segala urusan akan berhasil dengan baik. Insyaallah. Insyaallah ia tidak akan dapat bala pada hari itu. juga untuk membangun jiwa besar dan sabar dalam menghadapi segala urusan asma ini dibaca setiap saat terutama dalam menghadapi segala kesulitan masalah apa saja. Untuk menambah kecerdasan berfikir. AL BAAQII Ertinya Yang menerangi.AN NUURU KHASIATNYA: AL BADII ' U KHASIATNYA: direncanakan. Insyaallah akan diterangkan hatinya dan anggotanya. pasti pekerjaannya awet (kekal). Untuk tercapai apa yang telah direncanakannya asma ini dibaca setiap ba'da sembahyang fardu sebanyak 500 kali. Asma ini untuk memajukan usaha apabila dibaca setiap malam sebanyak 707 kali. Ertinya Yang Memberi Petunjuk.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful