Anda di halaman 1dari 6

ARAHAN SOALAN Tulis beberapa pengajaran yang kamu peroleh daripada petikan di bawah.

POSITIF Kita mesilah. Kita perlulah Kita hendaklah.. Kita sepatutnya

NEGATIF Kita tidak boleh Kita janganlah. Kita tidak seharusnya

Zaki pandai membahagikan masa lapangnya untuk membaca buku atau untuk bermain bola sepak.

Kata kunci

Pandai membahagikan masa

Nilai/pengajaran Menghargai masa


Kita hendaklah sentiasa menghargai masa dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang berfaedah serta banyak memberi manfaat.

Bil ayat 1

Penanda Wacana Antaranya

Kata bantu ( kita ) mestilah

Nilai

Keterangan nilai

Selain itu

hendaklah

Oleh itu

sepatutnya

Di samping itu

haruslah

Akhirnya

sewajarnya

Semasa kakak pergi bekerja, adik telah masuk ke bilik kakak dan bermain-main di situ. Sedang asyik bermain, tibatiba adik ternampak sebuah cenderamata kepunyaan kakak yang diperbuat daripada kaca. Cenderamata itu ialah pemberian kawan kakak yang baru pulang dari luar negara.
Saya telah melarang adik supaya tidak bermain-main dengan cenderamata itu tetapi adik tidak mengendahkannya. Tiba-tiba, cenderamata itu terlepas dari tangan adik dan terhempas di lantai lalu pecah berderai. Emak memarahi adik. Sebelah petang, kakak pulang dari tempat kerja. Kakak sungguh sedih apabila mengetahui cenderamata kesayangannya telah pecah. Adik meminta maaf dan berjanji tidak akan mengusik barang-barang kepunyaan kakak lagi.

Pengajaran
Membantu keluarga mencari rezeki Jangan mengambil hak orang lain Jangan mengusik barangan orang Menghormati hak orang lain Jangan menceroboh bilik orang Memberi dan mendengar nasihat Minta maaf dan tidak melakukannya lagi Menghargai pemberian orang lain Menyimpan tempat selamat Berhati-hati

Berdasarkan petikan di atas, terdapat beberapa ________________


Yang boleh kita contohi. Antaranya, kita _____________________________. Selain itu, kita _________________________________. Di samping itu, ___________________________. Seterusnya, ________________________________. Akhir sekali __________________________________. Kesimpulannya, kita hendaklah mengamalkan nilai murni / amalan baik / pengajaran dalam kehidupan seharian kita.