Anda di halaman 1dari 13

ANAS SISKA NUR FARAHIN DATU AZLAN ISA

Taburan suhu secara mendatar maksud :

Taburan tenaga suria mengikut kawasan atau ruang di permukaan bumi ini.

a)OUTPUT SURIA : >Kadar pengeluaran tenaga eleltromagnet oleh pusat matahari . Kadar pengeluaran tenaga ini ditentukan oleh sebanyak mana poses penukaran hidrogen kepada helium berlaku. b) Jarak permukaan bumi dari matahari: Mempunyai jarak yang berbeza-beza dari matahari. Kawasan khatulistiwa menerima jumlah sinaran suria yang banyak .

c) Sudut zenith matahari: Sudut yang dikira dari garisan tegak dia atas kepala seseorang. Jika matahari berada tepat di atas kepala maka nilai sudut zenithnya ialah 0* dan penerimaan sinaran matahari ialah 100% . d) Tempoh siang dan malam Kawasan yang mengalami waktu siang yang lebih panjang maka ia akan menerima lebih banyak dan lebih lama sinaran matahari berbanding dengan kawasan yang lebih pendek waktu siangnya.

a)

Perbezaan Latitud Kawasan yang lebih dekat dengan matahari akan menerima tenaga sinaran matahari yang banyak berbanding kawasan yang jauh dari matahari akan menerima tenaga matahari yang sedikit. Garisan khatulistiwa menerima pancaran matahari dalam keadaan sudut tepat (90*)berbanding dengan garisan artik yang menerima pancaran matahari dalam keadaan sudut condong.

Kawasan Khatulistiwa <kawasan sumber haba> ----- sebab pancaran sinaran matahari paling banyak . Kawasan Kutub < kawasan benaman haba> -penerimaan sinaran yang sedikit. Khatulistiwa-jumlah snaran yang dterima dlm bentuk gelombang pendek sntsa berlebihan brbnding dgn sinaran bumi yg dbebskan kmbali ke angksa dlm bntuk gelombang pnjang .

b) Perbezaan Litupan awan - Litupan awan berfungsi mengurangkan jumlah pancaran matahari ke bumi melalui proses2 serakan , balikan dan serapan. c) Perbezaan ciri-ciri permukaan bumi - Perbezaan ini mempengaruhi jumlah tnaga matahri yag disrap oleh sesebuah kawasan di permukaan bumi. nilai albedo.. - Cth: kawasn jalan bertar akn menyerap bahangan matahari dengan banyak dn suhunya tinggi berbnding dgn kwsan salji yang lebih byk membalikkn bahangan matahari

d) Jarak dari laut - Kawasan tengah benua : lebih panas bnding dgn kwsn berhampiran laut @ kwsn kwsn kepulauan (siang) . (malam>>> lbh sejuk drpd ne dua kwasan . - Ini kerana- kwsn benua-batuan lebih cepat menyrap haba bnding dgn kwsn air@laut yg bersifat mmbalikkn haba. - Malam haba yang diserapkan oleh laut lambat dibebaskan ke atmos. Krana air bukn pngalir haba yg baik.

e) Arus lautan (myerdehanakan suhu sekitar) -Tbhgi kpada dua jenis arus lautan : i) A.L.panas meninggikan suhu d kwsn pantai yg dilaluinya. ii) A.L. sejuk - merendahkan suhu d kwsn pantai yg d lalauinya. f) Kehadiran bahan pencemar udara -kwsn yg mpunyai kadar pncemaran udara yg tinggi adlh lbh panas bbnding dgn kwsn yg mmpunyai udara brsih. Cth: fenomena rumah hijau kwsn pusat bndar raya dan kwsn perindustrian utama.

Kawasn khatulistwa yg mnerima banyak sinaran suria mrupkan kwsn sumber tnga haba dunia. Tnga haba yg belebihn ini pelu dsebarkan ke kwn benaman haba iaitu d kwsn kutub dn kwsn-kwsn2 yg lain untuk mwujudkn keseimbngn taburan tnga haba dunia. Ia melalui pengangkutn haba scra mndatar. Proses pmndahan haba scra mndatar dari kwsn tropka ke kedua2 kawasan kutub ini blaku melalui atmosfra dn lautan.

pusingan umum atmosfera kwsan panas d khatulistwa akan mengalami tkanan yg rendah (suhu berkadar songsang dgn tkanan) mybbkn: jisim udara mgembang, naikke ats lalu dbwa oleh air lintang (angin) ke kwasn kutub. x mgmbil kira Daya Coriolis yg thasil akbat putaran bumi d atas pksinya. Proses pengangkutan haba ini dari kwsn khatulistwa ke kutub berlaku melalui medium atmos. Dn juga lautan .

Melalui atmos. air lintang haba(a.k.a) <kran ia melibatkan pergerakan angin. haba yang tlibat ialah haba pendam . Pengang.medium lautan mlibatkan tnga haba rasa. Haba akn mengalir mlalui aeus udara jet dari atmos. Khatulistwa menju ke atmos. Kedua2 kutub. Pmindahan haba mlalui lautan dlakukn oleh arus panas yg mengalir d pmukaan laut dri kwsan khatulistwa ke kutub dn arus sejuk yg mgalir d dasa lautan dri kutub ke khatulistwa.

SEKIAN TRIMAXXX DARI KAMI BERTIGA SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIRR JEWWW.. BATIN BELOMM ADAR..:P