Anda di halaman 1dari 3

NKORMNYZATI KLTSGVETSI TERVEZS FOLYAMATA

Kapcsold jogszablyok: 1.) 1990.vi LXV. tv. a helyi nkormnyzatokrl 2.) 1992. vi XXXVIII. Tv. az llamhztartsrl 3.) 217/1998.sz. Korm.rend.az llamhztarts mkdsi rendjrl 4.)249/2000.(XII.24.)Korm.rend.az llamhztarts szervezetei ktelezettsgeinek sajtossgairl Az llamhztarts alrendszerei : Kzponti kormnyzat ( kzponti kltsgvets) Helyi nkormnyzatok s helyi kisebbsgi nkormnyzatok Trsadalombiztosts Elklntett llami pnzalapok

beszmolsi

knyvvezetsi

Helyi nkormnyzat feladatai ( tv.) Az nkormnyzatok kltsgvetse az llamhztarts rsze, a tervezsre vonatkoznak a kzponti elrsok. TERV = ELIRNYZATOK Kiemelt elirnyzatok: brjelleg kiadsok s jrulkai, dologi kiadsok, tmogatsok, felhalmozsi kiadsok, tartalkok Kltsgvets kszts SZAKASZAI : I. Elkszts s koncepcikszts Felels: Jegyz, Polgrmester Hatrid: november 30. Egy idben az I-III. negyedves beszmolval A kpvisel testlet hatrozatot hoz a kltsgvets kszts tovbbi munkirl.( irnyelvek) A koncepcit a helyben kpzdtt bevtelek, az ismert ktelezettsgek, s a tervvre vonatkoz ktgvetsi trvnyjavaslat figyelembevtelvel lltjk ssze. A polgrmester terjeszti a kpviseltestlet el, miutn a pnzgyi bizottsg s a helyi kisebbsgi nkormnyzatok vlemnyt kikrte. II. Rendelet-tervezet sszellts Legfontosabb tartalmi kvetelmnyek: -A bevtelek forrsonknt az llamhztartsrt felels miniszternek az elemi kltsgvets sszelltsra vonatkoz tjkoztatjban rgztett fbb jogcm-csoportonknti rszletezettsgben, - az nkormnyzat s a kltsgvetsi szervek mkdsi, fenntartsi kiadsi elirnyzatai kltsgvetsi szervenknt, kiemelt elirnyzatonknt rszletezve, - a feljtsi elirnyzatok clonknt, - a felhalmozsi kiadsok feladatonknt, -az nkormnyzati hivatal kltsgvetse feladatonknt, valamint kln ttelben az ltalnos s a cltartalk, - a kltsgvetsi bevtelek s kiadsok klnbzeteknt a kltsgvetsi tbblet vagy hiny sszege, - a kltsgvetsi hiny bels finanszrozsra szolgl elz vek pnzmaradvnya mkdsi, illetve felhalmozsi cl szerinti tagolsban, - a tbbi kltsgvetsi hiny kls finanszrozsra vagy a kltsgvetsi tbblet felhasznlsra szolgl finanszrozsi cl mveletek bevtelei, kiadsai mkdsi, illetve felhalmozsi cl szerinti tagolsban, - ves ltszm-elirnyzat kltsgvetsi szervenknt, a kzfoglalkoztatottak ves ltszm-elirnyzata, - a tbbves kihatssal jr feladatok elirnyzatai ves bontsban, - a mkdsi s a felhalmozsi cl bevteli s kiadsi elirnyzatok bemutatsa tjkoztat jelleggel mrlegszeren, egymstl elklntetten, de - a finanszrozsi mveleteket is figyelembe vve egyttesen egyenslyban,

- elklntetten s a helyi nkormnyzat kltsgvetsvel egytt is a helyi kisebbsgi nkormnyzat(ok) kltsgvetse, - az v vrhat bevteli s kiadsi elirnyzatainak teljeslsrl ksztett elirnyzat-felhasznlsi temterv, - elklntetten az eurpai unis forrsbl finanszrozott tmogatssal megvalsul programok, projektek bevtelei, kiadsai, valamint az nkormnyzaton kvli ilyen projektekhez trtn hozzjrulsok.
III. Rendelet megalkotsa, elemi kltsgvets elksztse A helyi nkormnyzat kpvisel-testlete rszre a kltsgvetshez s a zrszmadshoz a kzvetett tmogatsokat legalbb az albbi rszletezettsgben kell bemutatni: a) elltottak trtsi djnak, illetve krtrtsnek mltnyossgi alapon trtn elengedsnek sszege, b) lakossg rszre laksptshez, laksfeljtshoz nyjtott klcsnk elengedsnek sszege, c) helyi adnl, gpjrmadnl biztostott kedvezmny, mentessg sszege adnemenknt, d) helyisgek, eszkzk hasznostsbl szrmaz bevtelbl nyjtott kedvezmny, mentessg sszege, e) egyb nyjtott kedvezmny vagy klcsn elengedsnek sszege. Bizottsgok szerepe A jegyz a kltsgvetsi rendelettervezetet a kltsgvetsi szervek vezetivel egyezteti, annak eredmnyt rsban rgzti, majd a rendelettervezetet s az egyeztets rsban rgztett eredmnyt tartalmaz dokumentumokat a szervezeti s mkdsi szablyzatban foglaltak szerint a polgrmester a kpvisel-testlet bizottsgai el terjeszti.

A polgrmester a kpvisel-testlet el terjeszti a bizottsgok ltal megtrgyalt, legalbb a pnzgyi bizottsg rsos vlemnyt s a knyvvizsglatrl ksztett rsos jelentst is csatoltan tartalmaz rendelettervezetet. A kpvisel-testlet ennek alapjn megalkotja a kltsgvetsi nkormnyzati rendeletet. nkormnyzati szinten sszevontan s kln-kln is jvhagyja az nkormnyzati hivatal, valamint az irnytsa al tartoz egyb kltsgvetsi szervek kltsgvetst, vltozatlanul bepti a helyi kisebbsgi nkormnyzat kltsgvetsi hatrozatt, tovbb dnt mindazoknak a lakossgi s kzssgi szolgltatsoknak a tmogatsrl, amelyeket nem a helyi nkormnyzati, helyi kisebbsgi nkormnyzati kltsgvetsi szervek tjn vgeztet Ha krjegyzsg ltja el a teleplsi nkormnyzatok gazdlkodsi feladatait, a krjegyzsgnek - mint kltsgvetsi szervnek - a kltsgvetse a krjegyzsg szkhelye szerinti nkormnyzat kltsgvetsben szerepel.
MINDIG nyilvnos lsen trgyalja a kpvisel testlet! Kzmeghallgats IV. Helyi kisebbsgi nkormnyzatok A helyi kisebbsgi nkormnyzat kltsgvetsi hatrozatt a trgyv februr 10-ig, zrszmadsi hatrozatt a trgyvet kvet v prilis 10-ig gy fogadja el, s az ezekrl szl informcijt gy kszti el, hogy a helyi nkormnyzat az ht. 72. -ban, 79. -ban s 82. -ban, valamint az e rendeletben foglalt hatridknek eleget tudjon tenni. V. InformciVI. Ellenrzs Az elfogadott nkormnyzati kltsgvetsi rendeletet-et negyedvente lehet/kell (kpviseltestlet/kzgyls kizrlagos jogkre) Kltsgvetsi trvny megalkotsa - Orszggyls feladata kltsgvetsi v janur 1-ig. 3,4,7,8 mellkletben szablyozott tmogatsok az nkormnyzatok rszr. Fbb llami (kzponti kltsgvetsi) forrsok:

mdostani

1. Normatv llami hozzjrulsok ltalnos normatva Pl.: npessg szma alapjn Specilis normatva (feladatmutathoz kttt) Pl.: -kzoktatsi, szocilis, gyermekjlti normatva Fontos milyen sznvonalon biztostja az nkormnyzat az elltst az alapnormtvn fell kiegszt normatvt is ignyel. A normatva foly kiadsokat finanszroz, deklarltan csak rszben biztostja a feladat elltshoz szksges pnzgyi forrst. Ennek megfelelen a normatva az nkormnyzatot illeti meg, NEM a feladatot ellt intzmnyt(pl: blcsdei ellts, szakiskolai oktats) 2. Normatv, kttt felhasznls tmogatsok 3. Sznhzak tmogatsa 4. Cmzett s cltmogatsok 5. Kzpontostott elirnyzatok ( vz s csatorna, adssgkezels) 6. Mkdskptelenn vlt helyi nkormnyzatok tmogatsa 7. tengedett pnzeszkzk ( SZJA 40 %-a, idben 2 v csszs, gpjrmad ) A kttt felhasznls normatvkkal el kell szmolni a MAGYAR LLAMKINCSTR (MK) fel . Normatva lemonds- ptigny. llami Szmvevszk ellenrzi. Ehhez elengedhetetlen felttel : megbzhat s aktualizlt vettsi alapok nylvntartsi rendszere. ( statisztikk, felmrsek, jelentsek) Terv-tny egyeztets = kltsvetsi beszmolsi ktelezettsg MK-on keresztl a Kormny fel Kpvisel testlet/kzgyls (lakossg-vlasztpolgr/adfizet) fel

A kltsgvetsi rendelet kapcsolata a gazdasgi programmal,a kltsgvetsi koncepcival. A gazdasgi program egy minimum ngy vre szl elkpzels, tartalmazza azokat a clokat s elkpzelseket, melyet a polgrmester s a kpviseltestlet el kvn rni. A kltsgvetsi koncepci egy terv, melyben a gazdasgi program, a ktgvetsi trvny tervezet, s a mr elre lthat befolysol tnyezk hatst figyelembe vve prblja megadni a kvetkez v gazdlkodsnak alapjait. A kltsgvetsi rendelet a gazdasgi program ves szintre lebontott, s a trvnyi vltozsokkal, egyb hatsokkal korriglt lersa.