Anda di halaman 1dari 14

A TENKES HEGYKZSG alapszablya egysges szerkezetben

Ellenjegyezte:

dr. Zoric Ildik gyvd

ALAPSZABLY
I. A HEGYKZSGRE VONATKOZ ADATOK
1. Neve : Tenkes Hegykzsg Szkhelye : Sikls , Tncsics Mihly u. 20 Mkdsi terlete : Sikls vros, Harkny vros, Mrfa, Disviszl, Szava Kisttfalu, Trony, Bisse, Csarnta, Vokny, Hegyszentmrton kzsgek kzigazgatsi terlete A Hegykzsg kztestlet, jogi szemly, jogokat szerezhet s ktelezettsgeket vllalhat.

II. A HEGYKZSG CLJA S FELADATAI


2. A Hegykzsg clja terletn a szlmvelssel s bortermelssel foglalkozk e tevkenysgkhz kapcsold rdekeinek elmozdtsa, az ellltott termkek sznvonalnak emelse, piackpessgnek javtsa, valamint a korszer eredet- s minsgvdelem meghonostsa s rvnyestse.

3. A Hegykzsg feladatai: 1/ A minsgvdelem rdekben meghatrozhatja tagjai szlszeti s borszati szakmai tevkenysgt. 2/ Kzremkdik a mkdsi terlethez tartoz szlk rzsben, valamint a tulajdonos ltal mveletlenl hagyott ltetvny mvelsben s nvnyvdelmben.

3/ A szmtgpes nyilvntartsban foglalt adatokat rendszerezi s sszegezi, s azokat egyedileg nem azonosthat mdon - a hegykzsgi tancshoz tovbbtja. 4/ Szolgltatsokkal s szaktancsadssal segti tagjai gazdlkodst. 5/ Ellenrzi a hegykzsg feladatkrt rint jogszablyok s a rendtartsi elrsok betartst.

6/ Vdi a hegykzsg termelinek rdekeit s tjkoztatst ad a tagok tevkenysgt segt, kzrdek informcikrl. 7/ Feltrja a telepls termkeinek szrmazsi vdelmt srt cselekmnyeket, s eljr a szrmazsvdelmet srt esetekben. 8/ A szltermesztsrl s a borgazdlkodsrl szl trvnyben feltntetett kzigazgatsi szervek, valamint a borgazdlkods krbe tartoz ellenrzseket vgz szervezetek szmra megkeressre adatot szolgltat. Szervezi a mkdsi terletn lv utak, rkok, vzfolysok karbantartst s feljtst. 9/ Kzremkdik a hegytj kzjlti szerepnek nvelsben, a turizmus elsegtsben, a tj szpsgeinek, rdekeinek propaglsban. 10/ A szltermelnek a szlterletre, szlfajtira, a trgyvi termsmennyisgre s a szlfelhasznlsra vonatkoz adatokat egyedileg azonosthat mdon, jvedki ellenrzs elsegtse cljra mgneses adathordozn vagy elektronikus ton tovbbtja a vmhatsgnak. 11/ A 2 -ban foglalt clokkal sszhangban szakmai rendezvnyeket, borversenyeket szervez A hegykzsgi rendtarts keretben 12/ Meghatrozza a clszer telepts s mvels, az ltevnyek rendje, a szlkrostk elleni nvnyvdelem, a szretels, a feldolgozs, valamint a bor helyi sajtossgoknak megfelel ksztse szablyait, tovbb ms, a minsgvdelem szempontjbl fontosnak tlt szakmai kvetelmnyeket. 13/ Meghatrozza a hegyszablyokat jogkvetkezmnyeit. srt cselekmnyek e trvny szerinti

14/ A szlkataszteri besorols alapjn meghatrozza az ingatlanok, az utak, vzelvezet rkok llapotra s a szlltetvnyek nvnyvdelmre, valamint az ingatlanok rendeltetsszer hasznlatval kapcsolatos ltestmnyek karbantartsra vonatkoz szablyokat. 15/ Meghatrozhatja a telepthet szlfajtkat, tovbb fajtnknt az egysgnyi terleten termelhet szl, must s bor mennyisget, valamint a legalacsonyabb szretelsi mustfokot. 16/ Figyelemmel ksri s vlemnyezi a szlterleteken foly ptkezseket

III. A HEGYKZSG JOGOSTVNYAI


4. 1/ A szl s bortermelsre vonatkoz jogszablyban meghatrozott keretek kztt mkdsi terletn ktelez rvny szakmai szablyokat (hegykzsgi rendtartst) 3

llapt meg s ellenrzi szablyszegkkel szemben.

azok

betartst,

illetve

szankcikat

alkalmaz

2/ Eljr a hatskrbe utalt kzigazgatsi gyekben, gy a szltelepts s kivgs gyeiben, a mveletlenl hagyott ltetvnyekkel kapcsolatosan, a mvelsi g megvltoztatsa gyben, a szl termhelyi kataszternek kiegsztse s mdostsa kapcsn, vlemnyt nyilvnt a Hegykzsgekrl szl Trvny 45, (1) bekezdse alapjn a borszati zemek ltestse s mkdse engedlyezsvel kapcsolatos eljrsban. 3/ Javaslattteli s vlemnyezsi jogkrrel rszt vesz a szl- s borgazdlkodssal kapcsolatos egyb kzigazgatsi gyekben. 4/ A hegykzsg intzkedseit az nkormnyzati rendelkezsekkel sszhangban hozza meg.

IV. A HEGYKZSG KPVISELETE


5. A hegykzsget brsgok s hatsgok eltt, tovbb harmadik szemlyekkel szemben a hegykzsgi elnk, akadlyoztatsa esetn a hegykzsgi alelnk vagy a hegybr kpviseli, ket nll eljrsi jog illeti meg.

V. A HEGYKZSG VAGYONA
6. 1/ A hegykzsg a rbzott vagyonnal nllan gazdlkodik, tartozsairt sajt vagyonval felel. A hegykzsg tartozsairt a tagok - a jrulk megfizetsn tl - sajt vagyonukkal nem felelnek. 2/ A hegykzsg vagyonnak forrsai: a/ a hegykzsgi jrulk b/ az ltala nyjtott szolgltatsokrt fizetend djak c/ kltsgvetsi pnzeszkzk d/ pnzbrsgok e/ adomnyok f/ a tag ltal megfizetett kiegszt hozzjruls 3/ A jrulk mrtkt a kzgyls llaptja meg a termel tag esetn a mvelt szlterletek nagysga vagy a szlterletek aranykorona-rtke s a szl- vagy borterms mennyisge alapjn, nkntes tag esetn a terms mennyisge, felvsrl esetn a felvsrolt szl, must vagy bor mennyisge alapjn.

4/ A befizets kt egyenl rszletben trtnhet. Befizetsi hatrid a trgyv mrcius 15 s augusztus 15 napja. A kiszabott jrulkrl s esedkessgrl a tagokat rsban kell rtesteni. 5/ A hegykzsg vagyont - a jvhagyott kltsgvets keretein bell - az Alapszablynak megfelel clokra szabad felhasznlni. 6/ A hegykzsg gazdasgi tevkenysget nem folytathat, gazdasgi trsasgnak nem lehet tagja s ilyen trsasgban rszesedst nem szerezhet. 7/ A hegykzsg - tagjainak szolgltatsokkal val elltsa cljbl, vagy ms, gazdasgi tevkenysget is ignyl feladat elltsa rdekben nonprofit gazdasgi trsasgot alapthat.

VI. A HEGYKZSG TAGJAI


7. 1/ A hegykzsg tagjai - lakhelytl (telephelytl), szkhelytl fggetlenl: a/ az a termel, aki tevkenysgt a hegykzsg mkdsi terletn vgzi, valamint b/ az a felvsrl, aki egy naptri ven bell a hegykzsg mkdsi terletn szlt, mustot, bort vsrol. 2/ A termel s a felvsrl minden olyan hegykzsgnek tagja, amelynek terletn termel, illetve terletrl felvsrol. 3/ A hegykzsg tagja lehet minden olyan szemly, aki a hegykzsg mkdsi terletn 1.000 m2-nl nem nagyobb terleten szlt mvel (nkntes tag).

VII. A TAGOK JOGAI S KTELESSGEI


8. 1/ A tag joga, hogy: a/ tancskozsi s szavazati joggal rszt vegyen a kzgylsen, b/ tisztsget viseljen a hegykzsgben, c/ ignybe vegye a hegykzsg ltal nyjtott szolgltatsokat. 2/ A tagsgi viszonybl ered jogok kpvisel tjn is gyakorolhatk, a kpvisel azonban csak egy tag nevben jrhat el. Termszetes szemly a tisztsgvisels jogt csak szemlyesen gyakorolhatja. 3/ Aki tbb hegykzsgnek is tagja, tisztsget a hegybr kivtelvel - csak egy hegykzsgben viselhet. 5

4/ Kizrlag hegykzsgi tag, termel jogosult arra, hogy a telepls kzigazgatsi terletn ellltott termkre szrmazsi bizonytvny kiadst kezdemnyezze, illetve, hogy a termket els alkalommal a hegykzsgre utal megjellssel hozza forgalomba. 5/ A hegykzsg tagjt elvsrlsi, valamint elhaszonbrleti jog illeti meg a szomszdos, a szl termhelyi kataszterben nyilvntartott fldrszletre. 6/ A tag ktelezettsge, hogy: a/ megfizesse a hegykzsgi jrulkot, b/ megtartsa a hegykzsg Alapszablyban s ms szablyzataiban foglaltakat, c/ a termel tevkenysget a hegykzsgi rendtarts szerint vgezze, d/ szlterletrl s szltermsrl, nyilvntartst, rtkestsre sznt bor termelsrl, raktrozsrl s forgalmazsrl, valamint a bor trolsra alkalmas eszkzeirl, trolterrl pinceknyvet vezessen. tovbb szretelsi, feldolgozsi, rtkestsi (felhasznlsi) s vsrlsi naplt vezessen, s a hegykzsgnek a kln jogszablyban rgztett tartalommal adatot szolgltasson. 7/ A tag a hegykzsgi jrulk megfizetsn fell, (annak kiegsztseknt) a Hegykzsgnek az Alapszably 2. -ban meghatrozott clja szerinti rdekkpviseleti tevkenysge, illetve a Hegykzsgnek az Alapszably 6. 1/ pontja szerinti gazdlkodsa keretben megvalsul egyedi aktussal, gy klnsen az illetkes hatsgok ltal kirt EU-s Plyzatokon val rszvtellel, illetve a plyzatok megvalstsval kapcsolatos kiadsok teljestse cljbl ktelezettsget vllalhat kiegszt hozzjruls megfizetsre. A kiegszt hozzjruls fejben a tag rszesl a megnyert EU-s tmogats felhasznlsbl add elnykbl, s ezltal fejleszti sajt vllalkozsi, bevtelszerz tevkenysgt. A kiegszt hozzjruls megfizetsnek rszletes szablyai egyedi megllapodsokban kerlnek rgztsre.

VIII. TAGSGI VISZONY KELETKEZSE S MEGSZNSE


9. A termel, illetve felvsrl tagsgi viszonya annak a hnapnak az els napjval keletkezik, amelyben a tevkenysgt megkezdi. 1/ j telepts szl esetn a termel tagsgi viszonya a teleptsi engedly jogerre emelkedsvel jn ltre. 2/ A hegykzsgi tag kteles a hegybrnak bejelenteni, hogy a termel, illetve a felvsrl tevkenysgvel felhagyott, vagy a termel a szlltetvny hasznlatt msnak tengedte. 3/ A termel 30 napon bell kteles a hegybrnak bejelenteni, ha a mvelssel felhagyott, az ltetvny tulajdonosnak, illetve amennyiben a termel a tulajdonos volt az j hasznl nevnek s cmnek feltntetsvel. 6

4/ Az nkntes tag brmikor krheti rsban a nvjegyzkbl val trlst. A tagsgi viszony ez esetben a krelem benyjtsnak napjval sznik meg. 5/ A hegykzsgi tagsgi viszonyt keletkeztet vagy megszntet tnyt az rdekeltnek - a nvjegyzkbe val felvtel illetve trls vgett - a hegykzsgnl be kell jelentenie. A hegykzsg bejelents hjn is kteles eljrni, ha a tagsgi viszony keletkezsrl vagy megsznsrl egyb mdon tudomst szerez. A hegykzsgi tag kteles adatai (nv, cgnv, lakhely, szkhely, telephely, adazonost jel, adszm) vltozst 15 napon bell a hegykzsgnek bejelenteni. 6/ A hegykzsgnek a bejegyzsrl vagy trlsrl szl hatrozatt - a jogorvoslatra val figyelmeztetssel - rsban kzlni kell a taggal.

IX. A HEGYKZSG SZERVEZETE


10. 1/ A hegykzsg szervei: a/ a kzgyls b/ a vlasztmny c/ az ellenrz bizottsg 2/ A hegykzsg tisztsgviseli : a/ hegykzsgi elnk b/ hegykzsgi alelnk(k) c/ hegybr d/ ellenrz bizottsg elnke 3/ A hegykzsg vlasztmnya 13 fbl ll. Tagjai: hegykzsgi elnk, 2 f hegykzsgi alelnk, hegybr, 9 vlasztmnyi tag 4/ Az ellenrz bizottsg 3 fbl ll. 5/ Meghatrozott feladatok elvgzsre a kzgyls tagjai sorbl szksghez kpest ideiglenes jelleggel - tovbbi bizottsgokat vlaszthat. 6/ A hegykzsg munkjba esetenknt nem tag (kls) szakember is bevonhat.

X.
A KZGYLS
11. 1/ A hegykzsg legfbb szerve a kzgyls. A kzgyls a tagok sszessge, mely a hegykzsget rint minden krdsben dnthet. 7

2/ Kizrlag a kzgyls hatskrbe tartozik a/ Az Alapszably s ms szablyzat, valamint a hegykzsgi rendtarts megalkotsa s mdostsa. b/ a vlasztmny s a tisztsgviselk, a hegykzsgi tancsi kldtt, valamint az ellenrz bizottsg meghatrozott idre trtn megvlasztsa, visszahvsa c/ a hegykzsg elz kzgyls ta vgzett munkjnak megvitatsa, a kvetkez kzgylsig vgzend legfontosabb feladatok meghatrozsa. d/ A hegykzsg ves kltsgvetsnek megllaptsa, az elz vi zrszmads jvhagysa, az ellenrz bizottsg jelentsnek megtrgyalsa. e/ a hegykzsg vagyont rint jelents joggyletek, 250.000 Ft-ig az elnk, 250.000 - 500.000 Ft-ig a vlasztmny, 500.000 Ft felett a kzgyls jvhagysa szksges. f/ dnts, egyesls, sztvls valamint krhegybrsg alapts (csatlakozs, kivls) krdsben, valamint nkntes tagsgot vllalk felvtelnek krdsben. g/ a hegykzsgi jrulk mrtknek megllaptsa. 3/ A hegykzsg szervei s tisztsgviseli a kzgylsnek tevkenysgkrl legalbb vente beszmolnak, a kzgyls fel felelssggel tartoznak. 12. 1/ A kzgylst a vlasztmny venknt egy alkalommal kteles sszehvni. Kzgylst kell sszehvni akkor is, ha ennek szksgessge felmerl, vagy ha azt a tagok egyharmada, vagy az ellenrz bizottsg - a cl s az ok megjellsvel - rsban kri, illetleg ha azt a brsg elrendeli. 2/ A kzgylst az alapul szolgl ok bekvetkezst kvet 15 napon bell, az sszehvstl szmtott 8 napon tli, de 15 napon belli hatridre kell sszehvni, a napirend ismertetse mellett. A tagokat a kzgylsre rsban, nem ajnlott kldemnyknt, vagy az rintett tagok hozzjrulsval elektronikus ton kell meghvni, a tagokat figyelmeztetni kell arra, hogy a kzgyls a megjelentek szmra tekintet nlkl hatrozatkpes. A kzztett napirendhez a kzgyls idpontjt legalbb hrom nappal megelzen a tagok egyharmada kiegsztst tehet, amelyet az ls trgyba fel kell venni. 3/ A kzgyls a megjelentek szmra tekintet nlkl hatrozatkpes. A kzgylsen minden tagot egy szavazat illet meg. 4/ A kzgyls hatrozatait egyszer sztbbsggel hozza. Szavazategyenlsg esetn az elnk szavazata dnt. A szavazs mdja nylt, ha csak a kzgyls nem dnt egy krds titkos szavazsi mdjrl. A tisztsgviselk megvlasztsa ugyancsak egyszer sztbbsggel, nylt szavazssal trtnik. A kzgyls elnke a jelenlvk egyharmadnak javaslatra titkos szavazst rendel el. A vlasztst a kzgyls ltal kivlasztott jellbizottsg segti. 5/ Az alapszably elfogadshoz s mdostshoz a kzgylsen rsztvev tagok ktharmadnak szavazata szksges. 13.

1/ A kzgylst az elnk (alelnk) vezeti. 2/ A kzgyls napirendjhez brmely tag hozzszlhat, vagy javaslatot tehet. A javaslat felett a kzgyls hatroz oly mdon, hogy az elnk elbb a mdost indtvnyokat, majd az egsz indtvnyt teszi fel szavazsra. 3/ A kzgylsrl jegyzknyvet kell kszteni. A jegyzknyvben legalbb a kzgyls hatrozatkpessgre vonatkoz adatokat, az ls legfontosabb mozzanatait, valamint a hatrozatokat kell rgzteni. A jegyzknyvet a jegyzknyvvezet, az elnk (alelnk) a kt jegyzknyv hitelest alrja.

XI. A VLASZTMNY
14. 1/ A vlasztmny vente legalbb ktszer lsezik, de szksg szerint tbbszr is sszehvhat. Rendkvli ls brmikor sszehvhat. A vlasztmny tevkenysgrl vente beszmol a kzgylsnek. 2/ A vlasztmny a kzgyls hatrozatai szerint irnytja a hegykzsg mkdst, minden olyan krdsben dnt, melyet a trvny vagy az alapszably nem utal a kzgyls, vagy ms testlet, vagy tisztsgvisel hatskrbe. 3/ Ellenrzi a hegykzsgi rendtartsi szablyok betartst. Az ellenrzs eredmnyeknt hatrozattal megllaptja a szablyszegs tnyt, a tagot a jogellenes llapot megszntetsre, meghatrozott cselekvs teljestsre, valamitl val tartzkodsra ktelezi, vagy birsggal sjtja. 4/ A vlasztmny a bort hamist vagy hamis termkjellst alkalmaz tagjt eltilthatja a teleplsre vagy termhelyre utal szrmazsi megnevezs, illetve a klnleges minsg bor, a minsgi bor, valamint a tjbor minsgi megjells alkalmazstl. 5/ A vlasztmny felszltja a jogellenes llapot megszntetsre vagy a rendtarts szerinti cselekvsre azt a tagot, aki vt a rendtarts szablyai ellen. A felszlts eredmnytelensge esetn a hegykzsg brsgtl krheti a rendtartsba tkz cselekmnyt elkvet szemlynek a felszltsnak megfelel ktelezst. 6/ A vlasztmny jogosult a jogszablyok figyelembe vtelvel a mkdsi terleten a telepthet fajtakrnek, valamint fajtnknt az egysgnyi terleten termelhet szl (must) s bor mennyisgnek meghatrozsra. 7/ A vlasztmnyt az elnk (alelnk) hvja ssze. A vlasztmny lse hatrozatkpes, ha a tagok tbb mint 50 %-a jelen van. 8/ A vlasztmny hatrozatt sztbbsggel, nylt szavazssal hozza, szavazategyenlsg esetn az elnk (alelnk) szavazata dnt.

9/ A vlasztmny lsrl jegyzknyvet kell kszteni, mely tartalmazza legalbb - a jelenlvk felsorolsn tl - a hozott hatrozatokat. A feljegyzst az elnk (alelnk) s egy vlasztmnyi tag hitelesti.

XII. A HEGYBR
15. 1. A hegybr a hegykzsgnek a kzgyls s a vlasztmny hatrozatainak vgrehajtsrt, valamint a kzigazgatsi hatsgi gyek vitelrt felels tisztsgviselje. 2. A hegybr: a. elkszti a kzgyls s a vlasztmny lseit, b. eljr a nvjegyzkbe val felvtellel, illetve a trlssel kapcsolatos gyekben, vezeti a hegykzsgi nvjegyzket, c. gyakorolja a munkltat jogokat a hegykzsg alkalmazottai felett, d. eljr a hegykzsg rszre tadott kzigazgatsi hatsgi gyekben, e. a hegykzsg ltal vezetett nyilvntartsokbl adatot szolgltat, f. vezeti az ltetvnykatasztert, valamint a teleptsek, kivgsok nyilvntartst, s rendszeresen ellenrzi az ltetvnykataszterben nyilvntartott terletek llapott, a nyilvntartott adatok valsg tartalmt, g. az engedly nlkl teleptett, illetve kivgott ltetvnyekrl rtesti a nvnytermesztsi hatsgot, h. kezeli a hegykzsg vagyont, i. gondoskodik a jrulk, a szolgltatsi djak, s a brsgok beszedsrl, j. elkszti az ves kltsgvets tervezett, tovbb a gazdlkodsrl szl ves zrszmadst, k. az elnk (alelnk) utalvnyozsa mellett teljesti a kifizetseket, l. elvgzi a gazdlkodssal sszefgg szmviteli munkt, m. nyilvntartja a hegykzsg befektetett- s fogyeszkzeit, valamint anyagait, n. az elnk (alelnk) ltal vllalt ktelezettsgeket ellenjegyzi, o. elltja a szmra trvnyben, valamint az alapszablyban meghatrozott feladatokat. 3. A hegybr minden vlasztmnyi lsen beszmol a tevkenysgrl. Egy szemly legfeljebb 3 hegykzsgnl lthat el hegybri feladatokat. A hegybr feladatai elvgzshez a kzgyls jvhagysval szervezetet mkdtet.

XIII. AZ ELLENRZ BIZOTTSG


16. 1/ Az ellenrz bizottsg feladata a hegykzsg mkdse trvnyessgnek, valamint a gazdlkodsnak az ellenrzse. Ennek rdekben az ellenrz bizottsg a hegykzsg 10

brmely testletrl, tisztsgviseljtl vagy tagjtl tjkoztatst krhet s hegykzsgi iratokba betekinthet. Az ellenrz bizottsg tagjai e tevkenysgkrt kizrlag a kzgylsnek felelnek, feladataik elltsa krben rszkre utasts nem adhat. 2/ Az ellenrz bizottsg az eljrs sorn tett megllaptsait javaslatval egytt rsban kzli az rdekelt testlettel vagy tisztsgviselvel, szksg esetn (az Alapszablyban meghatrozott mdon, a hegybr tjn) sszehvhatja a kzgylst. 3/ Az ellenrz bizottsg legalbb 5 venknt fggetlen knyvvizsglval kteles megvizsgltatni a hegykzsg gazdlkodst. 4/ A kzgyls a hegykzsg ves kltsgvetsrl s zrszmadsrl csak az ellenrz bizottsg vlemnynek ismeretben dnthet. 5/ Az ellenrz bizottsg egyeztetst vgez s llst foglal a hegykzsg valamely testletnek hatrozata ellen tett bejelents gyben. 6/ Az ellenrz bizottsg tevkenysge sorn szerzett tapasztalatairl vente kteles a kzgylsnek beszmolni. bizottsg mkdsre a vlasztmny sszehvsnak, 7/ Az ellenrz hatrozatkpessgnek, szavazsi mdjainak szablyait kell alkalmazni. Az ellenrz bizottsg lsrl is feljegyzst kell kszteni. 8/ Az ellenrz bizottsg elnkt s tagjait a kzgyls vlasztja meg. Az ellenrz bizottsg elnkt tancskozsi joggal a vlasztmny lseire meg kell hvni.

XIV. BIZOTTSGOK
17. 1/ A vlasztmny egyes feladatainak elltshoz legfeljebb t fbl ll (a bizottsgi elnkkel egytt) lland s "ad hoc" bizottsgokat hozhat ltre meghatrozott idre. A bizottsgot a vlasztmny ltal meghatrozott elnk vezeti. A bizottsg munkjt a vlasztmny irnytsval vgzi s annak kteles munkjrl szmot adni. 2/ Az alapszably 10. . (5) bekezdsben rt esetben a ltrehozott bizottsg feladatkrt, valamint a hegykzsg ms testleteihez s a tisztsgviselkhz val viszonyt a bizottsg ltrehozsval egyidejleg a vlasztmny hatrozza meg.

XV. A HEGYKZSG TISZTSGVISELI


18. 1/ A hegykzsg tisztsgviseli: 11

a/ b/ c/ d/

hegykzsgi elnk hegykzsgi alelnk(k) hegybr ellenrz bizottsg elnke

2/ Az elnk (alelnk), hegybr kpviseli a hegykzsget a brsgok s hatsgok eltt, valamint harmadik szemlyekkel szemben. Tevkenysgk sorn vdik a hegykzsg rdekeit. A kpviseleti jogosultsg egyenknt kln-kln is megilleti. 3/ Az elnk (alelnk) vezeti a kzgylseket, vlasztmnyi lseket, gondoskodik a hozott hatrozatok kzlsrl. 4/ Az elnk (alelnk) a kltsgvets keretei kztt - a pnzgyi szablyok betartsa mellett irnytja a hegykzsg gazdlkodst, gyakorolja az utalvnyozst. 19. 5/ nem lehet tisztsgvisel: a/ aki a hegybr kivtelvel - nem tagja a hegykzsgnek, b/ akit a brsg cselekvkpessget kizr vagy korltoz gondnoksg al helyezett, c/ aki bntetett ellet, d/ aki a tisztsgviseli tevkenysgtl, mint foglalkozstl eltilt jogers bri tlet hatlya alatt ll. 6/ Egyidejleg nem viselhetnek tisztsget a hegykzsgben a kzeli hozztartozk (Ptk. 685. b pont), valamint az lettrsak.

XV. A TISZTSGVISELK DJAZSA


20. 1/ A tisztsgviselknek a kzgyls munkabrt/tiszteletdjat llapthat meg. 2/ A tiszteletdjakat fele arnyban havi egyenl rszletekben ellegknt, a visszamarad rszt a lejrt vet kveten tartott kzgyls jvhagysa utn kell a tisztsgviselknek kifizetni. 3/ A tisztsgviselket tovbb a bizottsgok tagjait (ha a hegykzsg gyeit klszolglatban intzi) napidj, szllskltsg, tikltsg illeti meg. E kltsgek elszmolsa tekintetben az rvnyes jogszablyok az irnyadak. 21. 1/ A hegykzsg kzgylse a jl dolgoz vlasztmnyi s bizottsgi tagokat az elnk (alelnk) javaslatra jutalomban rszestheti. 2/ Az rdekeltek jutalmazsra az elnk (alelnk) az ves gazdlkodsrl szl beszmol elterjesztsvel tehet javaslatot. 12

22. 1/ A hegykzsg megsznik: a/ ms hegykzsg szervezettel val egyeslssel, b/ tbb hegykzsgre trtn sztvlssal, c/ a brsg ltal trtn feloszlatssal, d/ a telepls borvidki besorolsnak trlsvel, amennyiben a hegykzsg csak az adott teleplsen mkdik. 2/ A hegykzsg egyeslse, illetve sztvlsa nem rinti tagjai jogait s ktelezettsgeit.

XVII. ZR RENDELKEZSEK
23. 1/ Azokban a krdsekben, amelyrl az Alapszably nem rendelkezik, a hegykzsgekrl szl 1994 vi CII. trvny s a Ptk. rendelkezseit kell alkalmazni. 2/ A hegykzsg a brsgi nyilvntartsba vtellel jn ltre az Alapszably elfogadsnak napjra visszahat hatllyal. 3./ A hegykzsg a beolvad Hegyszentmrton Telepls Hegykzsg (nyilv.sz.: 1442 (Pk. 60.011/1996), 7837 Hegyszentmrton, Kolozsvr u. 18.), teljes kr jogutdja. A beolvads idpontja a beolvads megyei brsg ltali bejegyzsnek napja. A beolvads oly mdon valsul meg, hogy a beolvad Hegyszentmrton Telepls Hegykzsg megsznik s vagyona a Tenkes Hegykzsgre, mint teljes kr jogutdra szll t. 4./ Jelen Alapszably mdostst a hegykzsg a 2011. mjus 27-n tartott kzgyls 12/2011.(V.27.) szm hatrozatval llaptotta meg s fogadta el.

Sikls, 2011. mjus 27. napjn.

Ipacs Szab Istvn elnk

Zradk: Ezen Alapszably az 1999 vben rvnybe lv Alapszably 2002. vi februr 20-i kzgylsn mdostott vltozata Zradk: Ezen Alapszably a 2002.02.20-i rvnyben lv Alapszably 2003. 03.10-i kzgylsen mdostott vltozata. Zradk: Ezen Alapszably az 2003.03.10.-i rvnyben lv Alapszably 2006.03.07.-i s a 2006.04.11-i kzgylsen mdostott vltozata. 13

Zradk: Ezen Alapszably a 2006.03.07-i 2006.04.11-i rvnyben lv Alapszably 2009.06.25-i kzgylsen mdostott vltozata. Zradk: Ezen Alapszably a 2009.06.25-i rvnyben lv Alapszably 2010. mjus 26-i kzgylsen mdostott vltozata. Zradk: Ezen Alapszably a 2010.05.26-i rvnyben lv Alapszably 2011. mjus 27-i kzgylsen mdostott vltozata.

14