Anda di halaman 1dari 5

PRAKTIKUM FASA 2 (2012) SEKOLAH KEBANGSAAN JABI, JERTEH

4 MELATI KAJIAN TEMPATAN 4 KENANGA - KAJIAN TEMPATAN 4 TERATAI PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN 5 TERATAI PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN 5 TERATAI - PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN

23 JULAI 2012 (ISNIN)

TAKLIMAT GURU PRAKTIKUM SUAI KENAL BERSAMA GURU DAN PIHAK PENTADBIRAN PENGURUSAN JADUAL WAKTU MENINJAU PERSEKITARAN SEKOLAH PERBINCANGAN BERSAMA GURU PEMBIMBING

24 JULAI 2012 (SELASA)

Sesi pembelajaran pada hari ini tidak berlaku seperti biasa. Ini merupakan kali pertama guru masuk ke kelas 4 Kenanga. Guru menjalankan sesi suai kenal bersama pelajar. Guru memperkenalkan diri dan meminta murid memperkenalkan latar belakang masing masing. Dalam aktiviti suai kenal, guru telah menjalankan beberapa aktiviti menarik untuk mengenali lebih dekat tingkah laku muridmurid. Berdasarkan pemerhatian guru, murid kelas 4 Kenanga mempunyai tahap kognitif yang sederhana. Terdapat sebilangan murid yang dapat mencerap dengan baik terhadap aktiviti yang dijalankan oleh guru, tetapi terdapat juga sebilangan murid yang agak lambat. Perkara ini perlu diberi perhatian oleh guru untuk sesi pengajaran dan pembelajaran berikutnya. Selain itu, terdapat murid yang agak aktif di dalam kelas. Oleh itu, guru harus memikirkan pendekatan dan aktiviti yang sesuai dengan tingkah laku murid.

25 JULAI 2012 (RABU)

Sesi pembelajaran pada hari ini tidak berlaku seperti biasa. Ini merupakan kali pertama guru masuk ke kelas 5 Teratai. Guru menjalankan sesi suai kenal bersama pelajar. Guru memperkenalkan diri dan meminta murid memperkenalkan latar belakang masing masing. Dalam aktiviti suai kenal, guru telah menjalankan beberapa aktiviti menarik untuk mengenali lebih dekat tingkah laku muridmurid. Berdasarkan pemerhatian guru, murid kelas 5 Teratai mempunyai tahap kognitif yang baik. Murid-murid memberi respons yang baik terhadap pertanyaan-pertanyaan guru serta mencerap dengan baik terhadap aktiviti-aktiviti yang dijalankan tetapi terdapat juga sebilangan murid yang agak lambat. Perkara ini perlu diberi perhatian oleh guru untuk sesi pengajaran dan pembelajaran berikutnya. Selain itu, terdapat murid yang agak aktif di dalam kelas. Oleh itu, guru harus memikirkan pendekatan dan aktiviti yang sesuai dengan tingkah laku murid.

24 JULAI 2012 (SELASA)

Sesi pembelajaran pada hari ini tidak berlaku seperti biasa. Ini merupakan kali pertama guru masuk ke kelas 4 Teratai. Guru menjalankan sesi suai kenal bersama pelajar. Guru memperkenalkan diri dan meminta murid memperkenalkan latar belakang masing masing. Dalam aktiviti suai kenal, guru telah menjalankan beberapa aktiviti menarik untuk mengenali lebih dekat tingkah laku muridmurid. Berdasarkan pemerhatian guru, murid kelas 4 Teratai mempunyai tahap kognitif yang sederhana. Terdapat sebilangan murid yang dapat mencerap dengan baik terhadap aktiviti yang dijalankan oleh guru, tetapi terdapat juga sebilangan murid yang agak lambat. Perkara ini perlu diberi perhatian oleh guru untuk sesi pengajaran dan pembelajaran berikutnya. Selain itu, terdapat murid yang agak aktif di dalam kelas. Oleh itu, guru harus memikirkan pendekatan dan aktiviti yang sesuai dengan tingkah laku murid.