Anda di halaman 1dari 12

Kebahagian Sebenarnya

Alangkah indahnya hidup ini, Terjerumus ke lembah neraka-Mu. Segala-galanya telah ku miliki, Bimbinglah aku Ya Rabbi, Kekayaan, kebahagiaan, kesihatan, malah Jangan kau biar aku terleka, kemewahan, Dek kesenangan dunia yang sementara, Apa lagi yang belum ku kecapi, Jangan kau biar aku terpana, Subhanallah, Dengan nafsu dunia yang fana, Sungguh agungnya kuasa ilahi. Jangan kau ganti nikmat selamanya di sana, Namun, Dengan nikmat di sini yang seketika. Betapa sedikit aku mengingati-Nya, Terlalu banyak pula aku terleka olehnya, Semoga, Ya Allah, Aku menjadi orang yang bertakwa, Betapa hinanya aku di hadapan-Mu. Serta terus istiqamah di atas jalan-Nya,

Ya Allah Ya Rabbi, Aku tak layak untuk syurga-Mu, Namun tak sanggup aku,

Mengejar JANNAH di sana, Kerana itulah kebahagiaan yang sebenarbenarnya.

Nama ahli kumpulan Junaidah binti Nordin (E20101000836) Noryusmania binti Junaidi (E20101000826) Khusainatul binti Firdaus (E20101000817)

Laras Agama

Laras Doa

Ragam Bahasa Yang Digunakan


Laras ini menggunakan ragam bahasa yang digunakan

dalam lisan dan penulisan yang berkaitan dengan keagamaan. Sama ada dari segi istilah atau diksi, ragam ayat dan isu yang dibincangkan.

Bahasa Arab
Faktor yang Mempengaruhi Laras Bahasa dalam Bidang Agama

Agama Islam

Gaya Bahasa dalam Laras Agama

PESANAN DAN NASIHAT KEAGAMAAN

TAFSIRAN AL-QURAN
Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacammacam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orangorang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, Sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat. (Al-Baqarah:214)

DOA KEPADA ALLAH S.W.T.


wahai Tuhan kami, kami memohon daripada-Mu
kesejahteraan dalam agama, kesihatan, tubuh badan, keberkatan rezeki, keampunan sebelum mati, rahmat kala mati dan keampunan selepas mati. Wahai Tuhan kami, senangkanlah kami waktu menghadapi

kematian dan melepaskan kami dari neraka, dan


anugerahkan kami kemaafan di waktu perkiraan

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA