Anda di halaman 1dari 12

MENGAPA MANUSIA ADALAH

ORGANISMA YANG KOMPLEKS?

Disediakan oleh : Nur Husna bt Mohd Mazlan Kelas :1 Irsyad Guru matapelajaran:Pn Saodah

MANUSIA
Secara

biologi, manusia dikelaskan sebagai Homo sapiens (Bahasa Latin untuk manusia bijak), sebuah spesies primat dari golongan mamalia yang dilengkapi otak berkemampuan tinggi.
Dalam

hal kerohanian, mereka dijelaskan menggunakan konsep jiwa yang bervariasi di mana, dalam agama, dikaikan dalam hubungannya dengan kekuatan ketuhanan atau makhluk hidup; dalam mitos, mereka juga seringkali dibandingkan dengan bangsa lain.

Dalam antropologi kebudayaan, mereka dijelaskan berdasarkan penggunaan bahasanya, organisasi mereka dalam masyarakat majemuk serta perkembangan teknologinya, dan terutama berdasarkan kemampuannya untuk membentuk kelompok dan lembaga untuk dokongan satu sama lain serta pertolongan.

ORGANISMA
Organisma i. ii.

terbahagi kepada dua bahagian iaitu:

Organisma unisel

Organisma multisel

Organisma unisel
1.

Organisma yang terdiri daripada satu sel sahaja. Dianggap sebagai organisma lengkapkerana boleh menjalankan semua proses kehidupan seperti pertumbuhan dan pembiakan walaupun hanya terdiri daripada sel tunggal.

2.

Organisma multisel
Organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel.

1.

2.

Contoh organisma multisel ialah manusia, tumbuhan dan haiwan.

AKTIVITI YANG DAPAT DILAKUKAN


OLEH MANUSIA
BERENANG

BERLARI

BERSILA

MENARI

TIDUR

KEISTIMEWAAN MANUSIA BERBANDING


ORGANISMA LAIN DARI SEGI BILANGAN SEL DAN FUNGSI-FUNGSI
Manusia

ialah organisma multisel yang kompleks kerana mempunyai kira-kira 200 jenis sel yang diorganisasikan kepada tisu, organ dan sistem.
Pengkhususan

sel dan organisasi sel ini membolehkan fungsi-fungsi tubuh dijalankan secara berasingan dan ia membolehkan badan manusia secara keseluruhannya berfungsi dengan lebih cekap dan efisien.

Fungsi sistem di dalam badan manusia saling berkaitan . Contohnya: Oksigen dari atmosfera disedut masuk ke peparu melalui sistem respirasi. Kemudian, oksigen dari peparu diangkut ke tisu badan melalui sistem peredaran darah.

sekian

Anda mungkin juga menyukai