P. 1
Faktor Pembandaran

Faktor Pembandaran

|Views: 75|Likes:
Dipublikasikan oleh fiezah_halim

More info:

Published by: fiezah_halim on Aug 06, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/12/2013

pdf

text

original

BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun. Italy . Mexico Venice.

Jepun Bandar Singapura .ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo.

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang. Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian . •Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. • Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. Sungei Way. Kuala Lumpur. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan. -Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya. Bayan Lepas. Perai dan Pasir Gudang. . •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar.

. Seremban.Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi. •Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. • Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah. Melaka dan Kota Bharu.

.Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar.

Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

Pusat Perindustrian 7. Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4. Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Pendidikan 6. Pusat Pelancongan 5.2. Pusat Pentadbiran 3. Pusat Pengangkutan & Perhubungan .

Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Bangunan Parlimen Putrajaya . majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia. Contohnya : kompleks kerajaan negeri.

Georgetown. bank.Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah. Contoh : Kuala Lumpur. KL . Pelabuhan Pasir Gudang.Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. Contoh : Pelabuhan Klang. syarikat. kedai-kedai. Mid Valley.

Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas. Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas . Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang.

Shah Alam UKM.Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi. UiTM. Bangi .

Contoh: Kuala Lumpur.Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat.pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung. .

Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara. Stadhuys dan Masjid Tengkera. Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas. Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa. .

Terengganu dan Bintulu di Sarawak. Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi.  Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka. Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the. . Contohnya Kota Bharu.Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->