BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun. Mexico Venice. Italy .

Jepun Bandar Singapura .ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo.

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

Sungei Way. •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar. Kuala Lumpur. -Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya.Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang. Perai dan Pasir Gudang.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian . Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian. • Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. •Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. . Bayan Lepas. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan.

• Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah. Melaka dan Kota Bharu. •Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. Seremban. .Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi.

Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar. .

Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar.

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Pentadbiran 3. Pusat Pengangkutan & Perhubungan . Pusat Pelancongan 5. Pusat Pendidikan 6. Pusat Perindustrian 7. Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4.2.

Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Contohnya : kompleks kerajaan negeri. majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia. Bangunan Parlimen Putrajaya .

KL .Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah. Mid Valley. syarikat.Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. Georgetown. Contoh : Pelabuhan Klang. bank. Contoh : Kuala Lumpur. kedai-kedai. Pelabuhan Pasir Gudang.

Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang.Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas. Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas .

Bangi .Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. UiTM. Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi. Shah Alam UKM.

.Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api.pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat. Contoh: Kuala Lumpur.

.Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara. Stadhuys dan Masjid Tengkera. Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa. Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas.

 Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka. Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi. Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the. Terengganu dan Bintulu di Sarawak. . Contohnya Kota Bharu.Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful