BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

Italy . Mexico Venice.ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun.

Jepun Bandar Singapura .ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo.

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

•Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar. Bayan Lepas.Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang. Kuala Lumpur. Perai dan Pasir Gudang. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan. Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian. . • Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. -Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian . Sungei Way.

Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi. • Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah. . •Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. Melaka dan Kota Bharu. Seremban.

Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar. .

Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

Pusat Pentadbiran 3. Pusat Pelancongan 5.2. Pusat Pengangkutan & Perhubungan . Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Pendidikan 6. Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4. Pusat Perindustrian 7.

majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia. Contohnya : kompleks kerajaan negeri.Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Bangunan Parlimen Putrajaya .

bank. KL .Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. Georgetown. Mid Valley. Pelabuhan Pasir Gudang. Contoh : Kuala Lumpur. syarikat. kedai-kedai.Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah. Contoh : Pelabuhan Klang.

Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas .Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas. Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang.

Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi.Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. Bangi . Shah Alam UKM. UiTM.

. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat.pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung.Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api. Contoh: Kuala Lumpur.

Stadhuys dan Masjid Tengkera. Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas. Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa. .Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara.

Contohnya Kota Bharu. Terengganu dan Bintulu di Sarawak.  Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka. Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the. . Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi.Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian.