BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

Italy .ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun. Mexico Venice.

Jepun Bandar Singapura .ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo.

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

-Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya. Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian. • Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. Perai dan Pasir Gudang. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan. Sungei Way. •Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar. Kuala Lumpur.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian .Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang. . Bayan Lepas.

•Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. Seremban. • Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah. .Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi. Melaka dan Kota Bharu.

.Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar.

Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

2. Pusat Pelancongan 5. Pusat Pentadbiran 3. Pusat Pengangkutan & Perhubungan . Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4. Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Perindustrian 7. Pusat Pendidikan 6.

Bangunan Parlimen Putrajaya .Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Contohnya : kompleks kerajaan negeri. majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia.

Contoh : Kuala Lumpur. syarikat. Georgetown.Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah.Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. bank. Pelabuhan Pasir Gudang. kedai-kedai. KL . Mid Valley. Contoh : Pelabuhan Klang.

Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas .Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas. Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang.

Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. Bangi . Shah Alam UKM. UiTM. Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi.

pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung. Contoh: Kuala Lumpur. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat. .Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api.

Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara. Stadhuys dan Masjid Tengkera. Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa. . Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas.

Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the.  Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka. . Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi. Terengganu dan Bintulu di Sarawak. Contohnya Kota Bharu.Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful