BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun. Italy . Mexico Venice.

ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo. Jepun Bandar Singapura .

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

• Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan. Bayan Lepas. . •Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian . Kuala Lumpur. Sungei Way. Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian. -Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya.Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang. Perai dan Pasir Gudang.

• Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah.Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi. Melaka dan Kota Bharu. •Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. . Seremban.

Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar. .

Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

Pusat Pendidikan 6. Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4. Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Pelancongan 5. Pusat Perindustrian 7. Pusat Pengangkutan & Perhubungan . Pusat Pentadbiran 3.2.

Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Bangunan Parlimen Putrajaya . majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia. Contohnya : kompleks kerajaan negeri.

Contoh : Pelabuhan Klang. Contoh : Kuala Lumpur.Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. Georgetown. KL . syarikat. kedai-kedai. bank. Mid Valley. Pelabuhan Pasir Gudang.Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah.

Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas. Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang. Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas .

UiTM.Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi. Bangi . Shah Alam UKM.

.pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung. Contoh: Kuala Lumpur. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat.Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api.

Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara. Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas. Stadhuys dan Masjid Tengkera. . Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa.

. Terengganu dan Bintulu di Sarawak. Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi. Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the.  Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka.Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian. Contohnya Kota Bharu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful