BAB 13 : PEMBANDARAN

- Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pembandaran Di Malaysia

ANTARA BANDAR TERCANTIK DI DUNIA

Wellington , New Zealand

Kobe, Jepun.

Italy . Mexico Venice.ANTARA BANDAR TERBUSUK DI DUNIA Cancun.

Jepun Bandar Singapura .ANTARA BANDAR TERMAHAL Tokyo.

Bandar Klang .

Kuala Lumpur .

Dasar Kerajaan Peluang Pekerjaan FAKTOR-FAKTOR Migrasi Penduduk .

Kuala Lumpur. •Syarikat di kawasan tersebut dikecualikan daripada cukai pendapatan.Dasar Kerajaan Menggalakkan Perindustrian . -Menubuhkn Zon Perdagangan Bebas : • Contoh di Petaling Jaya. Dasar Membangunkan Kawasan Luar Bandar • Membuka tanah-tanah baru yang kebanyakkannya untuk pertanian. • Kemudahan infrastruktur yang lengkap disediakan. Bayan Lepas. Sungei Way. •Menubuhkan Industri Kecil Sederhana ( IKS ) di kawasan luar bandar. . •Peningkatan taraf pendidikan menyebabkan kerajaan membina pusat pengajian di kawasan luar bandar. Perai dan Pasir Gudang.Industri ringan : Contoh di Kepong dan Jinjang.

.Pertambahan Penduduk • Contoh di Bangi. Seremban. • Menyebabkan kawasan pertanian di penggiran ditukar dan dimajukan sebagai kawasan perumahan dan perindustrian Perkembangan jaringan jalan raya • Pembinaan Lebuh raya Tun Razak dari Segamat ke Gambang telah membangunkan kawasan Bandar Tun Razak dan Bandar Muadzam Syah. •Bandar-bandar berkembang sesuai dengan kegiatan ekonomi kawasan tersebut. Melaka dan Kota Bharu.

Peluang Pekerjaan Dasar-dasar kerajaan dan pembukaan bandar baru telah mewujudkan peluang-peluang pekerjaan di bandar-bandar dan menggalakkan perpindahan penduduk luar bandar ke bandar. .

Migrasi Pembandaran dan perkembangan sesebuah bandar dipengaruhi juga oleh migrasi penduduk dari luar bandar ke bandar. Terdapat juga faktor penarik yang menyebabkan penduduk luar bandar berpindah ke bandar : •Peluang pekerjaan yang lebih banyak • Kadar upah yang tinggi • Kemudahan infrastruktur yang baik Faktor menolak pula ialah : • Kekuarangan pekerjaan • Kemiskinan • Kurang kemudahan infrastruktur .

MIGRASI Luar Bandar ( Faktor Penolak ) Bandar ( Faktor Penarik ) .

.

FUNGSI PETEMPATAN BANDAR .

.

Pusat Perindustrian 7. Pusat Pendidikan 6. Pusat Perniagaan & Perdagangan 1. Pusat Pengangkutan & Perhubungan . Pusat Pengumpulan & Pemprosesan FUNGSI BANDAR 4.2. Pusat Pentadbiran 3. Pusat Pelancongan 5.

Pusat Pentadbiran Tempat-tempat pentadbiran negeri. Bangunan Parlimen Putrajaya . majlis pembandaran Putrajaya merupakan pusat pentadbiran yang paling moden di Malaysia. Contohnya : kompleks kerajaan negeri.

Mid Valley. KL . Georgetown.Johor Bharu Bandar-bandar pinggir laut yang mengendalikan import dan eksport. syarikat. kedai-kedai. Pelabuhan Pasir Gudang. bank. Contoh : Pelabuhan Klang. Contoh : Kuala Lumpur.Pusat Perniagaan & Perdagangan Pusat membeli belah.

Kawasan dilengkapi infrastruktur dan kilang-kilang. Kilang Proton Zon Perdagangan Bebas .Pusat Perindustrian Dasar Perindustrian Negara telah menggalakkan perkembangan perindustrian dan Zon Perdagangan Bebas.

Contoh: Universiti Kebangsaan Malaysia di Bandar Baru Bangi.Pusat Pendidikan Pembinaan pusat pengajian tinggi telah menyebabkan bandar tersebut berfungsi sebagai pusat pendidikan. Bangi . Shah Alam UKM. UiTM.

Pusat Pengangkutan & Perhubungan Bandar-bandar yang terletak di persimpangan atau terminal perhentian jalan raya atau kereta api. : Gemas – terletak di persimpangan jalan kereta api pantai timur dengan pantai barat.pusat pertemuan jalan raya dan kereta api dari seluruh Semenanjung. . Contoh: Kuala Lumpur.

Stadhuys dan Masjid Tengkera.Pusat Perlancongan Kuala Lumpur terdapat Muzium Negara. . Pasar Seni dan Menara Berkembar Petronas. Bandar Melaka terdapat tempat bersejarah seperti A’ Famosa.

Pusat Pengumpulan & Pemprosesan  Bandar yang berfungsi sebagai tempat pengumpulan hasil pertanian. Contohnya Kota Bharu.  Pusat pemprosesan dan perlombongan petroleum dan gas asli contohnya di Paka. . Terengganu dan Bintulu di Sarawak. Cameron Hinghland menjadi pusat pengumpulan dan pemprosesan the. Sekinchan dan Tanjung Karang yang merupakan pusat pengumpulan hasil padi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful