Anda di halaman 1dari 6

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

1. Tiga Barisan Di Hadapan Saya Gerak

Skuad, Dengar sini semua sekali, Apabila mendapat hukuman, Tiga Barisan Di Hadapan Saya Gerak, Skuad hendaklah sedia, (julang senjata) Berlari, Berbaris, Dalam tiga barisan, Di hadapan, Di tengah-tengah, Dimana saya menghadap, Faham itu skuad? (2 kali). Tiga Barisan Di Hadapan Saya Gerak Yang tinggi ke kanan, rendah ke kiri, Dalam satu barisan, Paras. Dari kanan nombor. Nombor ganjiiil...satu langkah ke hadapan, Nombor genaaap...satu langkah ke belakang, Gerak. Orang di sebelah kanan sekali diam!, Nombor ganjil ke kanan, Genap ke kiri, Barisaaaan kanan dan kiri pusing! Jadikaaan tiga barisaaan, Cepat jalan. Senang diri Skuad, Skuad Sedia Ke Kanan Lurus / Ke Dalam Lurus Pandang Depan Bergerak ke kanan/kiri, bertiga-tiga, Ke kanan/kiri,belakang pusing. Menghadap ke belakang/hadapan, bertiga-tiga, Ke kanan/kiri, belakang pusing. *Untuk ke kanan atau kiri guna bergerak *Untuk Ke hadapan atau kebelakang guna menghadap *jika barisan melebihi 3 baris, gunakan berturut-turut Dari kanan... (sekiranya bahu kanan dilihat) Dari kiri... (sekiranya bahu kiri dilihat) Dari tengah... (sekiranya bergerak kehadapan) ...Cepat Jalan! Dari kanan... (sekiranya bahu kanan dilihat)

2. Paraskan Skuad

3. Senang Diri 4. Skuad Sedia 5. Ke Kanan Lurus

6. Bergerak Ke Kanan dan Ke Kiri & Menghadap Ke Belakang dan Ke Hadapan

7. Cepat Jalan dan Perlahan Jalan


e-mail : azhan_bp@yahoo.com

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

8. Tukar langkah semasa berjalan 9. Dari Cepat Jalan ke Perlahan Jalan 10. Dari Perlahan Jalan ke Cepat Jalan 11. Ke Kanan Hormat dan Ke Kiri Hormat 12. Hormat Ke hadapan hormat 13. Hormat selaku terima gaji

Dari kiri... (sekiranya bahu kiri dilihat) Dari tengah... (sekiranya bergerak kehadapan) ...Perlahan Jalan Tukar langkah semasa berjalan...., ...Tukar langkah!. (atas kaki kiri atau kanan) ...Tukar Langkah! ...Tukar Langkah! Tuuukar langkah perlahan..., ...Perlahan...Jalan (atas kaki kanan) Tuuukar langkah cepat..., ...Cepat(kaki kiri)... Jalan (atas kaki kanan) Hormat Ke Kanan / kiri...Hormat! (kaki kanan) Hormaat...Hormat ke hadapaaan....Hormat! *hukuman jatuh pada kaki kiri Hormat selaku terima gajiii...hormat kehadapaaan...hormat! *hukuman jatuh pada kaki kiri Bariis...akan menghadap kebelakaang...ke belakanaaang pusing! Menghadap kebelakaang...ke belakanaaang pusing! Bergerak ke kiri/kanan bertiga-tiga/berturut-turut(jika lebih 3 barisan)...ke belakaaang pusing! *hukuman jatuh pada kaki kanan Bariiis...akan menghadap ke hadapaaan/ke belakaaang...kekiriii/kanaaan...pusing! *jika pusing kiri hukuman jatuh pada kaki kanan dan sebaliknya *Dalam keadaan PERLAHAN JALAN, jika ke kiri, hukuman jatuh pada kaki kiri juga dan begitulah sebaliknya. Bariiis...akan mara menghadap!...dari tengah, cepat jalan! (14 satu dua dan henti)

14. Ke belakang pusing semasa cepat jalan

15. Belok 90 serta-merta semasa dalam 3 barisan yang dalam keadaan cepat jalan *seperti yang digunakan semasa perbarisan pentauliahan 16. Mara Menghadap *seperti yang digunakan semasa perbarisan pentauliahan PELAJARAN KAWAD KAKI

Baris Pagi sebagai IC Platun, panggil barisan sebagai skuad contoh: Skuad, senang diri! Skuad, sedia! Kekanan, lurus! Pandang, hadapan! Dari kanan nombor! sebagai IC Keseluruhan, panggil barisan sebagai baris contoh:
e-mail : azhan_bp@yahoo.com

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

Baris, senang diri! Baris, sedia! Kekanan, lurus! Pandang, hadapan! IC Platun, kehadapan saya gerak! Belakang pusing, cepat jalan IC Keseluruhan tunggu dipanggil oleh SUO untuk melapor IC Keseluruhan masuk ke belakang tengah SUO beri arahan seterusnya Assalamualaikum / selamat pagi tuan! Kekuatan pegawai kadet PALAPES UPSI, seramai 209 orang, dalam baris seramai 205 orang. Empat orang tiada. Seorang pergi program luar, seorang cirit-birit, dan dua orang lagi pergi balik kampung kerana hal peribadi Tuan! Skuaaad...skuaaad sedia! (tabik hormat pertama) Assalamualaikum Tuan! Kebenaran untuk menjalankan tugas yang lain Tuan! (tabik hormat kedua)...terima kasih Tuan! Skuaaad...Senang diri! *alasan guna panggilan skuad dan bukannya baris adalah kerana pada masa itu ada yang sedang berjalan, duduk, berdiri atau berlari (bukan semuanya sedang berbaris) Contoh 1: Bariiis...bariiis sedia! (berlari terus ke hadapan komandan dan tabik hormat pertama) Assalamualaikum/Selamat Pagi Tuan! Upacara Penutup Pertandingan Menembak Peringkat Staf dan Jurulatih Universiti Pendidikan Sultan Idris, SIAP dalam upacara Tuan! (tabik hormat kedua) Terima Kasih Tuan (berlari semula ke barisan pasukan dan terus mengahadap hadapan, seterusnya beri arahan senang diri)

17. Cara Melapor

18. Apabila terlihat pegawai @ pegawai yang lebih tinggi baru tiba

19. Melapor siap dalam upacara. Contohnya Upacara Penutupan Pertandingan Menembak Peringkat Staf dan Jurulatih Universiti Pendidikan Sultan Idris.

Contoh 2: Bariiis...bariiis sedia! (berlari terus ke hadapan komandan dan tabik hormat pertama) Assalamualaikum/Selamat Pagi Tuan! Upacara Pembukaan Latihan Tempatan Sesi 2010/2011 PALAPES Universiti Pendidikan Sultan Idris, SIAP dalam upacara Tuan! (tabik hormat kedua) Terima Kasih Tuan (berlari semula ke barisan pasukan dan terus mengahadap hadapan, seterusnya beri arahan senang diri) 20. Tukar haluan ke kanan/kiri Tukar haluan ke kanan/kiri dan hentiii...ke kanan/kiriii...tukar!(semua dan henti berpusing)...Cepat jalan! *orang sebelah kiri/kanan sekali SAHAJA yang pusing 90, orang lain pusing 45 *Bila dapat arahan cepat jalan,Orang kiri/kanan sekali jalan dua langkah dan henti, orang kedua jalan 4 langkah dan henti, orang ketiga jalan 6 langkah dan henti, dan begitulah seterusnya.
e-mail : azhan_bp@yahoo.com

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

*arahan henti adalah pilihan. Jika tidak mahu henti, orang kiri/kanan sekali jalan dua langkah dan hentak kaki, orang kedua jalan 4 langkah dan hentak kaki, orang ketiga jalan 6langkah dan hentak kaki dan begitulah seterusnya. Arahan Henti akan diberikan secara berasingan.

e-mail : azhan_bp@yahoo.com

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

21. Di sebelah kanan/kiri jadikan skuad

Di sebelah kiri/Kanaaan...jadikaaan skuad!

e-mail : azhan_bp@yahoo.com

ASAS BAHASA HUKUMAN KAWAD

22. Hentak kaki

Hentak Kakiii...cepat! Hentak kakiiii...10 satu dua...hentak kaki...cepat! Selamat pagi/petang skuadPada pagi/petang ini saya akan mengawadkan skuad..Penanda sebelah kananPenanda sebelah kiri Itu adalah barisan hadapan. Barisan tengah, tengah juga, barisan belakang, belakang juga. Hukuman salah jangan dibuat hukuman saya yang betul skuad hendaklah buat dengan dengan betul dan cergas. Faham itu skuad?!! ( 2 @ 3 Kali ) ( Beri hukuman paraskan skuad )

23. Taklimat mengawadkan skuad

24. Beri henti dalam keadaan cepat jalan dan perlahan jalan

Keadaan cepat jalan : Bariiss...Henti! (atas kaki kiri) Keadaan perlahan jalan : Bariiss...Henti! (atas kaki kanan)

e-mail : azhan_bp@yahoo.com

Anda mungkin juga menyukai