Anda di halaman 1dari 9

PENTAKSIRAN PEMBENTUKAN WATAK

LILI JUDE HAFIZUL MURU

DEFINISI PEMBENTUKAN WATAK

Proses

mendapatkan maklumat dan seterusnya membuat penghakiman tentang produk sesuatu proses pendidikan

PROSES

MAKLUMAT

PENTAKSIRAN PEMBENTUKAN WATAK


PENGHAKIMAN

PRODUK

Maklumat mendapatkan maklumat tentang produk. Cara penghasilan (proses) asas seni reka yang ingin digunakan. Tema karya. Proses- Proses penghasilan produk. Cara seniman bekerja. Produk Produk seni yang dihasilkan. Penghakiman Penilaian dan pentafsiran produk.

SIKAP

PERWATAKAN UMUM DAN PERKEMBANGAN EMOSI

MINAT DAN KEUTAMAAN

KATEGORI

TRAIT TINGKAHLAKU

KONSEP KENDIRI

Sikap- sikap pengkarya dalam bekarya. Perwatakan umum dan perkembangan emosi Perwatakan pengkarya dan perkembangan emosi pelajar mampu mempengaruhi produk yang dihasilkan. Contohnya pengkarya menghasilkan karya yang berkaitan dengan kehidupan atau perasaan dalaman mereka. Minat dan keutamaan- Lazimnya pengkarya lebih suka menghasilkan karya mengikut minat dan dan keutamaan mereka.

Trait tingkahlaku- Tingkah laku pengkarya mampu mempengaruhi produk. Contohnya cara bekerja, dan stail mereka dalam menghasilkan karya. Konsep kendiri Pengkarya mampu menaikkan konsep kendiri dalam karyanya dengan menunjukkan stail tersendiri dalam menghasilkan produk.

TEKNIK PENTAKSIRAN PEMBENTUKAN WATAK


1.

Projektif (Skala pemeringkatan

ujian inventori atau ujian projektif untuk mengukur beberapa aspek sahsiah luaran dan dalaman)

2.

3. 4. 5.

Skala kadar (darjah pencapaian murid dari segi pencapaian dan gred, teknik ini boleh dilakukan di dalam kumpulan. Laporan Kendiri- Refleksi tentang produk sendiri Pengukuran situasiProsedur pemerhatian -

TAMAT