Anda di halaman 1dari 64

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 1.0 MELAWAN KEBAKARAN ASAS

SISPA UUM 4 2012

PENGENALAN KEPADA KEBAKARAN


Kebakaran merupakan sesuatu bencana yang disebabkan oleh api atau pembakaran tidak terkawal, membahayakan nyawa manusia, bangunan atau ekologi. Ia boleh terjadi dengan sengaja atau tidak sengaja. Kebakaran lazimnya akan menyebabkan kerosakan atau kemusnahan pada binaan dan kecederaan atau kematian kepada manusia. Kebakaran kadangkala turut menyebabkan ribut kebakaran atau kebakaran liar. Kebakaran boleh menyebabkan kecederaan atau kematian yang berpunca daripada terhidu asap ataupun melecur.

Asas Kimia Kebakaran Dapat memadam kebakaran dengan cara yang betul Tahu bentuk media dan berkesan. pemadaman yang sesuai bagi sesuatu jenis kebakaran. Dapat bertindak dengan cepat dan berkesan.

Tujuan

Dapat memahami cara untuk mencegah kebakaran.

Definisi Kebakaran Satu proses pengewapan dan

pengoksidaan yang menghasilkan tenaga, haba, cahaya dan karbon dioksida.

SISPA UUM 4 2012

Elektrik Statik Elektrik litar pintas Percikan

Geseran

Punca-punca Kebakaran

Petir

Haba Mekanikal Haba Nuklear Mampatan Gas

Nyalaan

Tindak balas Kimia

BAGAIMANA API BERMULA


Sebab-sebab Berlaku

Faktor Semualajadi Kepanasan cahaya matahari, gunung berapi, petir dll.

Kemalangan Kelalaian, kecuaian dan kesilapan manusia.

Sengaja Sengaja dibakar, khianat/ jahil.

SISPA UUM 4 2012

Faktor-faktor Berlaku Kebakaran

Bahan Api Bahan yang boleh memandu kebakaran. Kertas, baju, minyak.

Oksigen Oksigen yang cukup untuk membantu kebakaran.

Haba Haba yang mencapai tahap pembakaran.

Api

Segi Tiga Kebakaran

Bahan Api

Oksigen Api

Haba

Bahan Api

Oksigen

Haba

Unsur yang terkandung didalamnya wap/gas mudah terbakar. Terdapat dalam beberapa bentuk iaitu pepejal, cecair dan gas.

Sejenis gas yang terdapat dalam udara yang membantu proses pembakaran.

Tenaga yang diperlukan bagi meningkatkan suhu bahan api. Gas/wap mudah bakar akan dibebaskan dari bahan api dan terbakar apabila mencapai takat suhu tertentu. Peningkatan suhu seterusnya akan membebaskan wap.

Contoh - kayu, arang batu, minyak dan cat.

Peratus kandungan oksigen yang diperlukan untuk pembakaran adalah 16% - 21%.

SISPA UUM 4 2012

JENIS-JENIS/KELAS API
Kelas A Pepejal Cth : kayu,kertas B Cecair Cth : minyak, cat, getah C Gas Cth : butana, amonia D Logam Cth : potassium, sodium, calsium K Bahan api akibat Konsentrasi lemak yg tinggi Wet chemical Debu kering Debu kering, Co2& gas Buih, debu kering, Co2, air Alat Pemadam Api Air & debu kering.

FAKTOR MEMBANTU KEMEREBAKAN


1) Luas Permukaan Bahan
- Keluasan bahan api yang terdedah dengan udara. 2) Kadar Pengeluaran / Pemindahan Haba

- Jumlah & kecepatan haba yang dikeluarkan.


3) Tiupan Angin - Angin yang bertiup membawa banyak oksigen. 4) Suhu Atmosfera - Kelembapan rendah.
5

SISPA UUM 4 2012

CARA BAGAIMANA API MEREBAK


Bergerak melalui pengalir spt logam, simen & dinding (pengalir haba yg baik). Bahan pengalir menjadi panas & jika ada bahan api yg bersentuhan dgnnya maka suhunua akan naik & sampai di suhu nyalaan ia akan terbakar dgn sendirinya.
Pemindahan haba yg berlaku di dalam mudah alir spt cecair/gas. Apabila cecair /gas dipanaskan ia akan mengembang & menjadi ringan. Gas yg panas akan naik ke atas & gas yg sejuk turun ke bawah secara pusingan sehinggalah keseluruhan gas itu menjadi panas. Pemindahan haba sbg gelombang elektromagnetik & bukan bermakna gas panas bergerak melaui udara. Bahangan boleh bergerak melalui kaca tingkap. Apabila bahan api mendapat haba secara bahangan suhunya akan naik & jika disimpan suhu nyalaan ia akan terbakar. Kebakaran yg merebak berlaku disebabkan kombinasi pemindahan haba drp 2/3 cara diatas. Jika api itu merebak ia akan merebak sehinggalah keseluruhan bahan api itu habis terbakar.

Pengaliran (Conduction)

Olak haba (Convection)

Bahangan (Radiation)

Terus menerus (Direct)

SISPA UUM 4 2012

Rujukan Pencegahan kebakaran. Diakses daripada http://www.slideshare.net/mechestud/r1001unit-3. Nota-nota yang diberikan di dalam kuliah pada 25 Februari 2012.

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 2.0 MELAWAN KEBAKARAN (SAMBUNGAN)

SISPA UUM 4 2012

ALAT-ALAT MEMBAWA KEBAKARAN

Definisi

Suatu alat di mana ia digunakan bagi tujuan membantu untuk memadamkan kebakaran di peringkat uncontrollable stage.

Tujuan

Memudahkan proses pemadaman dengan lebih efisien serta cepat dan mengurangkan kadar kerugian akibat kebakaran secara amnya Pengenalan Peralatan Asas Kawad Melawan

Peralatan Operasi Melawan Fungsi kebakaran

BRANCH Memberi tekanan pancutan airsecara terus tanpa kawalan. Tetapi mempunyai dua bahagian iaitu branch dan nozzle tip (corong besar & corong kecil) yang dicantumkan boleh buka mengikut kehendak kegunaannya. Sumpitan ini selalunya dikenali sebagai nozzle jet atau sumpitan biasa.

DIFFUSER Memberi satu semburan secara terus dan juga pengembangan melalui cara bantuan tangan dalam menentukan kehendak kegunaannya. Sumpitan ini selalunya dikenali sebagai nozzle spray atau sumpitan semburan serta hand control branch (sumpitan boleh laras).

AUTOMATED GUN Memberi satu semburan secara terus dan juga pengembangan serta boleh menentukan tekanan pancutan melalui cara bantuan tangan dalam menentukan kegunaannya. (boleh laras). Sumpitan ini selalunya dikenali sebagai gun nozzle kerana ia hampir menyerupai senjata.

SISPA UUM 4 2012

HOS PENGANTAR/DELIVERY HOS Sebagai satu saluran bagi menghantar air dari punca air ke satu tempat yang telah ditentukan. Jenisnya seperti kanvas, getah, duraline dll. Saiz hose seperti :panjangnya 100 kaki (30 meter), diameter 11/2, 2 dan 21/2. Terbahagi kepada dua bahagian iaitu kapling jantan dan kapling betina.

KAPLING BETINA /FEMALE COUPLING Bentuknya mempunyai dua lug berbentuk telinga boleh tarik bagi mengunci atau mengeluarkan kapling jantan yang disambungkan.

KAPLING JANTAN/MALE COUPLING Bentuknya mempunyai satu jalur bertindih yang mengelilingi corong kapling tersebut sebagai penyendal kekunci.

Penyesuaian Pili Bomba/Hydrant Adaptor


Sebagai satu alat penyesuaian bagi tujuan menyambungkan kapling pili bomba yang berbenang (pillarhydrant) kepada kapling betina yang boleh dicantumkan kepada hos penghantar.

Cabang Pembahagi/Dividing Breaching


Menjadi alat untuk membahagikan aliran air dari satu aliran kepada dua aliran air.

Cabang Pembahagi Laras/Controllable Dividing


Menjadi alat untuk membahagikan aliran air dari satu aliran kepada dua aliran air melalui cara bantuan tangan dalam menentukan kehendak kegunaannya (boleh laras).

Paip Tegak/Stand Pipe


Menjadi satu alat penyambungan punca air yang hampir menyerupai pili bomba (pillar hydrant) bagi mengambil air dari bawah tanah ke permukaan.

10

SISPA UUM 4 2012

Kekunci Pili Bomba/Hydrant Key C/W Bar


Untuk membuka dan menutup punca air bawah tanah (hydrant pit). Terbahagi kepada dua bahagian iaitu key dan bar.

Penyesuaian Kekunci Hydrant/False Spindle


Sebagai satu alat yang disambungkan ke kekunci hydrant bagi disesuaikan dengan hydrant key di dalam hydrant pit.

Cara Membawa Hos

Membimbit

Menggunakan 4 jari dengan memegang 2/3 lapisan hos & ibu jari mengepit kapling jantan.

Mengepit

Menggunakan kekuatan tangan dgn meletakkan hos dibawah ketiak dgn memastikan kapling jantan diatas & menghala kedepan.

Memikul

Meletakkan hos diatas bahu & tangan kanan berada di atas hos, tangan kiri memegang lug kapling bagi mengelakkan kecederaan di kepala. Kapling jantan berada di bawah & menghala kebawah.

11

SISPA UUM 4 2012

Cara Membentangkan Hos

Coil roll
Memegang lug kapling betina dan mengangkat paras bahu dengan memastikan kedudukan hos yang dibentang melalui di bawah lengan.

Dutch Roll
Tangan kanan memegang kedua-dua kapling betina dan jantan di samping tangan kiri menyokong hos, dan balingan hos dilakukan.

Flaking Roll
Hos di bentang dengan cara menarik kapling betina.

Figure of Eight Roll


Hos di bentang dengan cara menarik kapling betina.

ALAT PEMADAM API KIMIA

1 alat yang digunakan bagi mengawal & memadam kebakaran di peringkat awal yang mana boleh dikendalikan oleh seorang sahaja. Seseorang boleh mengendalikan dengan betul & dapat bertindak mengawal kebakaran dalam masa yang singkat.

Jenis-jenis Alat Pemadam Api


Untuk pemadaman api kelas A. Berperanan menyejukkan/menurunkan suhu nyalaan. Isi kandungan 9 liter. Menggunakan air & CO sebagai bahan pemadam. Hanya boleh digunakan di kawasan tertutup. Menggunakan CO2 sebagai bahan pemadam. Tidak boleh digunakan pada bahan logam & metal. Mengeluarkan awan CO & partikel COP padat.

Jenis Air

Jenis CO2

12

SISPA UUM 4 2012

Untuk pemadaman api kelas A, B, C. Jarak pancutan > 15-20 kaki. Berperanan untuk melemaskan api. Mengandungi serbuk kering yg bersifat inert spt silica + serbuk sodium bikarbonat.

Untuk pemadaman api kelas B. Berperanan untuk menyelimut & menurunkan suhu. menggunakan bahan kimia yang dapat membentuk busa yang stabil dan didorong dengan karbon dioksida pada saat keluar dari tabung.

Jenis Debu Kering

Jenis Buih

CARA MEMADAM KEBAKARAN

Melaparkan (Starvation)
Pindahkan bahan api yg belum terbakar ke tempat lain. Pindahkan yg terbakar itu drp bahan api yg belum terbakar. Pecahkan/hancurkan bahan api yg mudah terbakar itu kpd bahan api yg lebih kecil supaya mudah dipadamkan.

Melemaskan (Smothering)
Tiup kebakaran kecil/guna guni basah. Guna alat pemadam api jenis buih. Semburkan debu kering pada kebakaran lain.

Menyejukkan (Cooling)
Pindah/menyerap keluar haba.

13

SISPA UUM 4 2012

RUJUKAN Pencegahan kebakaran. Diakses daripada http://www.slideshare.net/mechestud/r1001unit-3. Alat-alat melawan kebakaran. Diakses http://www.scribd.com/doc/16805632/Slaid-bantuan-mengajarAlat-MelawanKebakaranguna-Pakaidaripada

Jenis-jenis alat pemadam api. Diakses daripada http://healthsafetyprotection.com/jenisjenis-alat-pemadan-portable-portable-fire-extinguisher/ Nota-nota yang diberikan di dalam kuliah pada 3/3/2012.

14

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 3.0 MELAWAN KEBAKARAN (SAMBUNGAN)


15

SISPA UUM 4 2012

Melepaskan Diri Daripada Bangunan Terbakar

Tujuan Memberi nasihat perlindungan diri dan cara melepaskan diri.

Perlindungan Diri Sekiranya terperangkap anda hendaklah mengikuti beberapa prinsip seperti berikut : 1) Tutup mulut dan hidung anda dengan kain / sapu tangan basah. 2) Apabila bergerak dalam sesuatu tempat berasap di dalam bangunan secara tidak biasa, boleh dilakukan secara meraba-raba dengan tangan (melepaskan diri). 3) Udara terbersih dan tersejuk akan berada berhampiran dengan lantai. 4) Anda perlu merangkak. 5) Apabila bergerak ke hadapan, sebelah tangan yang bebas hendaklah angkat sedikit ke atas dan genggam sedikit tapak tangan.

Menyelamatkan Diri

Dari Tingkat 1 Tangga adalah punca bahaya kepada bangunan yang sedang terbakar. Tangga kayu mudah runtuh tanpa memberi sebarang isyarat. Sentiasa merapatkan diri ke bahagian dinding. Susur ke bawah dengan cara ke belakang dan rasa dengan kaki setiap anak tangga sebelum memijaknya. Menjatuhkan diri dari jendela bumbung. Mengurangkan jarak kurang dari 7 kaki dan juga akan mengurangkan kecederaan pada diri.

16

SISPA UUM 4 2012

Dari Tingkat 2 Jangan sesekali hilang fikiran. Menggunakan kain-kain selimut dan cadar untuk mengikat kedua-duanya sebagai tali. Turun mengikut ikatan itu sehingga sampai ke tanah.

Dari Tingkat 3 dan lebih Sediakan tali belati yang panjang yang boleh sampai ke tanah dan cukup kuat. Sebelum penyelamat sampai, anda terpaksa bergantung atas daya sendiri. Tutup pintu, buat panggilan dari jendela dan tunggu untuk diselamatkan. Pintu yang tertutup akan mengurangkan api buat sementara waktu.

Pakaian Di hinggap api Tutup mulut anda dengan tangan, rebahkan diri dan berguling-guling ke atas tanah, permaidani/ lain-lain yang berhampiran. Jangan sesekali berlari dalam keadaan pakaian terbakar.

Menggeledah Suatu Bilik.. 1. Kanak-kanak biasanya akan mengambil perlindungan di bawah katil/di dalam almari di mana mereka boleh untuk menjauhkan diri asap dan api. 2. Penyelamat hendaklah merentas bilik secara melintang untuk memastikan tiada seseorang pun yang tertinggal.

17

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 4.0

18

SISPA UUM 4 2012

KAWAD KERING & BASAH

KAWAD KERING DAN BASAH

Kawad Pili Bomba 2 Arahan : Kawad Pili Bomba 2, satu aliran 300 kaki, satu nozzel, Pam Pili bomba, pasukan gerak!.

Tugas Nombor 4 Nombor 3 : : Kendali peralatan di Pili Bomba. Bentang 1 hos dari Pili Bomba di No. 4 ke 100 kaki.

19

SISPA UUM 4 2012

Nombor 2 Nombor 1

: :

Bentang 1 hos dari 100 kaki di No. 3 ke 200 kaki. Pakai tali pinggang dan selitkan nozzel. Bentang 1 hos dari 200 kaki di No. 2 ke 300 kaki dan pasangkan nozzel.

Cara Melakukan 1. Nombor 2 dan 3 : Lari ke depan bantu No. 1

2. Nombor 1 3. Nombor 3

: :

Perintah nombor 3 BUKA AIR!. Jawab BUKA AIR dengan Isyarat, pusing ke belakang, langkah
20

SISPA UUM 4 2012

ke sebelah kiri hos dan lari ke 100 kaki.

4. Nombor 3 5. Nombor 4

: :

Beritahu No. 4 BUKA AIR dengan Isyarat. Jawab BUKA AIR dengan Isyarat dan pusing kunci Pili Bomba.

BUKA AIR BUKA AIR


6. Nombor 3 : Pusing ke belakang, langkah ke sebelah kiri hos dan lari ke depan bantu No. 1 dan No. 2.

7. Nombor 1

Perintah No. 3, TUTUP AIR DAN KEMAS

21

SISPA UUM 4 2012

8. Nombor 3

Jawab TUTUP AIR DAN KEMAS dengan Isyarat, pusing ke

belakang, langkah ke sebelah kiri hos dan lari ke 100 kaki

9. Nombor 3 10. Nombor 4

: :

Beritahu No.4 TUTUP AIR DAN KEMAS dengan Isyarat Jawab TUTUP AIR DAN KEMAS dengan Isyarat dan pusing kunci Pili Bomba

TUTUP AIR DAN KEMAS

11. Nombor 4

Buka kapling di Pili Bomba dan kemas peralatan

12. Nombor 3

Buka kapling di 100 kaki dan gulung hos

22

SISPA UUM 4 2012

13. Nombor 2

Buka kapling di 200 kaki dan gulung hos

14. Nombor 1

Lapur Selamat pagi Tuan, Kumpulan Alpha selesai latihan kawad pili bomba 2, peralatan cukup, anggota selamat, Tuan.

23

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 5.0


24

SISPA UUM 4 2012

PENGURUSAN BENCANA
PENGURUSAN BENCANA Bencana adalah suatu kejadian yang berlaku secara mengejut, bersifat kompleks dan mengakibatkan kehilangan nyawa, kehilangan harta benda atau alam sekitar serta menjejaskan aktiviti masyarakat setempat memerlukan pengendalian yang melibatkan sumber, peralatan, kekerapan dan tenaga manusia yang ekstensif daripada banyak agensi serta penyelarasan yang berkesan. Berkemungkinan memerlukan tindakan yang kompleks dan jangka masa yang panjang. -Sesuatu kejadian yang berlaku secara mengejut, bersifat kompleks Tafsiran Dalam Arahan MKN No 20 dan mengakibatkan kehilangan nyawa, Pengenalan

kemusnahan kepada harta benda, atau alam sekitar serta menjejaskan aktiviti masyarakat setempat. -Melibatkan sumber, peralatan, kekerapan dan tenaga manusia yang ekstensif daripada banyak agensi serta penyelarasan yang berkesan.

Bencana boleh dibahagikan kepada 2 :Bencana Alam Semula Jadi Bencana Buatan Manusia

25

SISPA UUM 4 2012

-Bencana yang berlaku disebabkan faktor -Bencana yang berlaku disebabkan kelalaian cuaca atau geologi seperti; gempa bumi, dan kecuaian manusia contohnya: tanah tsunami, banjir, monsun, siklon atau runtuh, pelepasan gas beracun, jerebu dan tornado dan ribut. -Mengikut Mekanisme Pengurusan Bencana melalui Arahan MKN No. 20 -Bencana di kategorikan kepada 3 tahap yang dikendalikan oleh Jawatankuasa Pengendalian Dan Pengurusan Bencana. Jenis-jenis Bencana Alam Semula Jadi Tanah Runtuh merupakan yang termasuk sebahagian besar pergerakan tanah, seperti batu jatuh, kegagalan dalam cerun, dan aliran tidak terkawal. Walaupun graviti bertindak pada cerun curam merupakan punca utama tanah runtuh, terdapat faktor tambahan lain : - gempa bumi yang menghasilkan ketegangan yang menyebabkan cerun lemah runtuh. - berat melampau yang terhasil dari pengumpulan hujan, timbunan batu atau bijih, daripada timbunan sampah, atau struktur binaan manusia yang memberi tekanan kepada cerun lemah hingga runtuh dan struktur lain. - Tekanan bertindak menjadikan cerun tidak stabil. sampah atau aliran lumpur. Campuran pekat batu dan lumpur mungkin menghanyutkan pokok, rumah, dan kereta, dengan itu menghalang jambatan dan aliran sungai menyebabkan banjir sepanjang laluannya. Gempa Bumi Adalah getaran yang terjadi permukaan bumi. Gempa bumi biasa disebabkan oleh pergerakan kerak bumi. Kata gempa bumi juga digunakan untuk menunjukkan daerah asal terjadinya kejadian gempa bumi tersebut. Bumi kita walaupun padat, selalu bergerak, dan gempa bumi terjadi apabila tekanan yang terjadi karena pergerakan itu sudah terlalu besar untuk dapat ditahan. banjir kilat.

Tsunami -Adalah sebuah ombak yang terjadi setelah sebuah gempa bumi, gempa laut, gunung berapi meletus, atau hentaman meteor di laut. Tenaga setiap tsunami adalah tetap terhadap fungsi ketinggian dan kelajuannya. -Dengan itu, apabila gelombang menghampiri pantai, ketinggiannya meningkat sementara kelajuannya menurun. Gelombang tersebut bergerak pada kelajuan tinggi, hampir tidak dapat dirasakan kesannya oleh kapal laut. 26 -Tsunami boleh menyebabkan kerosakan harta benda dan kehilangan jiwa pada kawasan pesisir pantai dan kepulauan.

SISPA UUM 4 2012

Banjir Adalah peningkatan paras air yang meningkat. Banjir terjadi akibat limpahan air yang berlebihan di suatu tempat akibat hujan lebat, limpahan air sungai, atau empangan.

Rujukan

Pengurusan

Bencana.

(2012).

Diakses

pada

17

April

2012,

daripada

http://www.mkn.gov.my/mkn/default/article_m.php?mod=4&fokus=19 Nota-nota yang di berikan di dalam kelas pada 17 Mac 2012.

27

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 6.0

28

SISPA UUM 4 2012

PENGURUSAN BENCANA (SAMBUNGAN)

TUGAS-TUGAS PERTAHANAN AWAM DALAM MENGURUSKAN BENCANA Antara tugas Jabatan Pertahanan Awam Malaysia yang telah ditetapkan di dalam Arahan MKN No.20 sewaktu berlakunya bencana adalah seperti berikut: Mengurangkan kemusnahan harta benda dan kehilangan nyawa sebelum, semasa dan selepas bencana. Membantu menyedia dan menyelenggarakan pusatpusat pemindahan serta menyediakan makanan bagi mangsa mangsa. Membantu dalam memberikan pertolongan cemas kepada mangsa- mangsa jika diperlukan.

Mewujudkan Pusat Rehat (Perlindungan/Bantuan) Pusat pemindahan adalah kawasan perlindungan sementara bagi mangsa dan keluarga mangsa yang terlibat dengan bencana. Mangsa akan ditempatkan dan diberi kemudahan asas seperti makanan dan keperluan lain. Ini bertujuan untuk mengurangkan kesengsaraan mangsa. Kebiasaannya Pusat pemindahan ini diuruskan oleh Pasukan Bantuan Dan Pemulihan. Pusat Pemindahan ini ditempatkan di kawasan yang selamat dan tidak terjejas oleh bencana tersebut. Kebiasaannya mangsamangsa bencana akan ditempatkan di
29

SISPA UUM 4 2012

dewandewan serba guna, balai raya, sekolah dan lain-lain tempat yang boleh memuatkan ramai mangsa. Disinilah bantuan akan disalurkan kepada mangsa termasuk pakaian, alat keperluan harian dan lain-lain.

Tugas-tugas di Pusat Pemindahan Menyediakan tempat perlindungan sementara kepada mangsa. Menyediakan bantuan keperluan asas kepada mangsa. Menyediakan bantuan makanan dan perubatan. Menyediakan perkhidmatan pemulihan kepada mangsa yang mengalami trauma.

SISPA UUM SEM 4

30

SISPA UUM 4 2012

BAB 7.0 PEPERANGAN

PEPERANGAN Takrif Akta Pertahanan Awam 1951(Akta 221) terbahagi kepada 2 iaitu : 1) semasa peperangan apa apa jua tindakan yang tidak melibatkan penggunaan senjata bagi menghadapi serangan permusuhan sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa serangan musuh. 2) semasa aman apa apa jua langkah yang diambil bagi melindungi nyawa dan harta benda sama ada langkah itu diambil sebelum, semasa atau selepas masa bencana.

JENIS-JENIS PEPERANGAN 1) Perang Konvensional Peperangan Konvensional melibatkan penggunaan semua jenis senjata api ringan dan berat dan pelbagai jenis bom letupan tanpa kimia, unsur biologi ataupun nuklear. Kesan segera daripada peperangan ini ialah kematian, kecederaan dan kebakaran yang
31

SISPA UUM 4 2012

meluas. Penyebab utama bagi kesan kesan tersebut ialah penggunaan penggunaan bom. Bom bom yang biasa digunakan termasuklah :-

1. Bom Serba guna. Bom ini berbentuk bujur dan dindingnya tebal seberat 33% daripada kedudukan sumbunya terletak sama ada di ekornya dan dengan tujuan untuk memusnahkan dengan cara ledakan, serpihan dan gegaran bumi. Ukuran beratnya di antara 250 sehingga 1,000 paun.

2. Bom Kekuatan Tinggi. Bom ini untuk digunakan terhadap sesuatu sasaran dengan menimpakan kerosakan yang maksimum dengan cara ledakan seperti kawasan penduduk ramai. Bom ini mempunyai sarung nipis, dengan kadar muatan bahan letupan / berat yang tinggi sehingga 75% dan fius di kepala sahaja. Besar dan beratnya di antara 2,000 hingga 12,000 paun. 4. Bom Serpihan. Bom mini bertujuan untuk kegunaan sebagai senjata pemusnah orang (anti personal) bagi mengakibatkan kerosakan kenderaan dari pecah serpihan sarungnya. Bom ini bersarung nipis dan fiusnya di kepala sahaja. Biasanya digugurkan secara berangkai dan boleh juga digugurkan dengan cara satu satu butir. Tiap tiap sebutir beratnya sehingga 20 paun. 6. Bom Penembus Perisai Bom ini dibentuk untuk menembuskan perisai besi atau simen konkrit yang diperkukuhkan, (kubu kubu) sebelum meletup di dalam sasaran tersebut. Bom ini mempunyai sarung yang tebal pada kepalanya, berfius di ekor sahaja. Kadar muatan bahan letupan / berat ialah kira kira 10%.

3. Bom Kekuatan Sederhana. Bom ini dimaksudkan untuk kegunaan Gerakan Am dan tempat tempat sasaran di kilang dan perindustrian biasa. Ianya mempunyai kuasa muatan peletup / berat kira kira 50% dan sumbunya di kepala atau di ekornya. Ukuran beratnya ialah di antara 250 sehingga 4,000 paun.

5. Bom Kekuatan Sederhana Penembusan Dalaman. Bom ini berbentuk bujur, padat di kepala dan fiusnya terletak di ekor sahaja. Bom ini untuk digunakan terhadap kubu kubu dan lain lain sasaran seperti konkrit yang tebal dan tempat pelindung kapal kapal selam. Bom bom ini tersangat besar sehingga sampai 22000 paun beratnya.

2) Peperangan Kimia Gas ialah sejenis kimia yang bergantung kepada kesan kesan racunnya dan seperti senjata senjata yang lain yang digunakan di dalam peperangan. Tujuan utamanya ialah
32

SISPA UUM 4 2012

membunuh atau mencacatkan. Sebagaimana yang didapati, ia boleh digunakan sebagai wap yang tidak nampak . Ianya juga boleh digunakan sebagai debu debu halus atau titisan cecair yang halus yang berterbangan di udara dan tidak nampak di pandang. Kedua dua, wap ataupun titisan cecair yang halus adalah MERBAHAYA.

Sifat-sifat dan kesan gas Sifat-sifat Gas


1)Gas Saraf ( Nerve gas ) -Boleh jadi tahan lama atau sederhana tahan lama yang mengeluarkan wap yang tidak nampak dan tidak berbau. Gas ini meresap masuk melalui mata dan juga lubanglubang pernafasan. -Dengan tiada pertolongan alat pengesan yang khas ianya hanya dapat dikesan akan akibat akibatnya pada tubuh badan sahaja. -Menembusi pakaian dan boleh menyerap ke kulit di bawahnya. Wap dan juga cecair ini tidak akan menyebabkan kegatalan atau melecur kulit.

Kesan
-Kesankesan wap gas (Vapour) : Pendedahan kepada sejumlah wap gas yang rendah dengan tiada apaapa perlindungan, di dalam beberapa minit sahaja, seseorang akan tegang (ketat) dada dan sesak nafas. Keadaannya samalah seperti seorang yang diserang oleh penyakit lelah, diikuti dengan hidung berair dan pening kepala. -Ini diikuti pula dengan cepatnya anak mata menjadi kecil dan mengganggu pemandangan, seperti sukar hendak melihat benda benda yang berdekatan dan sakit di belakang mata adalah satu perkara biasa dan teruk. -Pendedahan pada jumlah yang tinggi, tanda tanda yang disebutkan di atas tadi adalah lebih teruk dan lebih cepat serangannya. -Otototot menjadi lemah dan dengan cepatnya mengganggu lainlain perjalanan urat saraf dan boleh jadi diikuti pula dengan lumpuh anggota dan pengsan dan mengakibatkan kematian jika pertolongan cemas tidak diberikan dengan segera. -Jika wap gas ini terkena kepada mata dia tidak memberi kesan buat sementara waktu, tetapi jika terdedah beberapa lama akan menyebabkan mata tertutup beberapa jam dan seterusnya akan membutakan mata buat sementara waktu, 1 2 minggu. Jika terkena pada kulit akan menyebabkan kulit itu menjadi merah, gatal dan seterusnya melecur dalam masa 12 jam atau lebih. Tempattempat yang lembap di tubuh manusia ialah tempat yang senang baginya menyerang seperti saluran pernafasan iaitu di kerongkong yang akan menyebabkan kehilangan suara dan batuk batuk serak.

2)Gas Mustard -Gas ini tahan lama dan berupa cecair minyak pekat (warna kelabu tua). Ia mengeluarkan wap gas yang tidak nampak dipandang dan berbau seperti bawang merah dan putih, Lobak ataupun mustard. -Baunya tidak berapa kuat, oleh kerana gas ini berupa minyak, maka ianya mudah melekat ke pakaian dan benda benda lain. Ia menjadi beku apabila jatuh ke dalam air.

33

SISPA UUM 4 2012

Langkah Perlindungan
1. Topeng Gas -Topeng gas ialah alat yang utama digunakan untuk mengawal diri daripada gasgas apabila berlakunya peperangan tersebut. Ia hendaklah disimpan dengan baik dan dijaga dengan baik. -Jika difikirkan musuh akan menggunakan gasgas atau difikirkan kemungkinan musuh menggunakannya haruslah bersedia memakai sekiranya mendengar letupan bom sama ada letupan di udara ataupun di permukaan bumi. 2. Rumah atau Tempat Perlindungan -Sebuah rumah yang tidak rosak akan ditutup dengan rapi ataupun sebuah tempat perlindungan yang pintunya ditutup dengan kain selimut dengan secukupcukupnya rapat adalah memberi satu tempat perlindungan yang baik daripada serangan peperangan wap gas.

3. Mencegah dari jangkitan -Manamana tugas yang penting dan perlu dilaksanakan, setiap orang mestilah menghala peredaran udara atau arah angin dari tempat yang berjangkit kerana gas dan kuman akan mengikut arah angin bertiup. Tidak sesiapa pun seharusnya berjalan di atas kawasan jangkitan dan jika pakaian kita dijangkiti hendaklah ianya ditanggalkan dengan secepat mungkin dan jangan dibawa masuk ke dalam bangunan.

4. Makanan dan minuman -Almarialmari di dalam rumah hendaklah ditutup apabila tidak digunakan dan semua makanan yang tidak di dalam bungkusan hendaklah disimpan dan bertutup seperti di bawah besen atau mangkuk dan sebagainya. Semua alatalat dan perkakas dapur hendaklah dibasuh dengan bersih dengan menggunakan air panas.

3) Peperangan Biologi Peperangan jenis ini menggunakan bom-bom yang diisikan dengan agen-agen hayat yang sangat berbahaya dan tersebar dengan sangat cepat. Apabila bom digugurkan dan meletup, agen-agen biologi akan tersebar dan menyebabkan pihak yang terkena serangan mengalami masalah kesihatan yang dahsyat. Kesan serangan ini akan memberi kesan yang besar kepada orang awam. Untuk mengatasi serangan bom hayat ini adalah sangat sukar kerana:a) Ianya tidak boleh dikesan dengan pancaindera dan kewujudannya tidak boleh dikesan dengan menggunakan pengesan kimia.
34

SISPA UUM 4 2012

b) Kesannya adalah lambat, sukar dan mengambil masa beberapa hari. c) Sukar untuk menentukan kawasan-kawasan yang dijangkiti. d) Proses pembersihan dan penghapusan kuman adalah lambat, sukar dan tidak menentu. e) Proses pembiakan kuman akan menjadi cepat dan ini akan menyebabkan jangkitan ini bertambah bahaya.

Langkah Keselamatan
Individu 1)Mempunyai topeng gas. Simpankannya dalam keadaan yang baik, bersih dan jika hendak memakainya, hendaklah memakai dalam keadaan yang terlatih dan cekap.

2)Sekiranya berada di luar rumah, hendaklah sentiasa menutup kepala dengan topi atau skaf dan juga memakai sarung tangan. Sekiranya tiada sarung tangan, hendaklah memasukkan kedua-dua tangan ke dalam poket. 3)Hendaklah berlindung di tempat perlindungan yang tertutup dan selamat seperti di rumah, bilik bawah tanah dan sebagainya kerana dengan cara ini juga dapat mengurangkan banyak ancaman dari bahan bahan peperangan hayat atau gas-gas yang berbahaya. Ia juga dapat mengurangkan jangkitan semasa serangan. 4)Hendaklah menjaga kesihatan diri dengan seberapa baik yang boleh. Pastikan mandi dengan bersih dan hendaklah memakai pakaian yang bersih selepas serangan. Pastikan juga berkumur dengan air panas atau air garam sekiranya terdedah dengan asapasap daripada serangan tersebut. Kumpulan 1)Pastikan semua pintu, tingkap dan sistem ventilasi ditutup kecuali penapisan udara kerana dapat mengurangkan peredaran udara dengan kadar yang minimum daripada asapasap serangan tersebut. 35

SISPA UUM 4 2012

2)Sentiasa menyediakan topeng-topeng gas untuk digunakan segera sekiranya amaran gas diterima atau bom-bom digugurkan di kawasan berhampiran. 3)Memastikan makanan dan minuman dalam keadaan bertutup. 4)Bilik perlindungan (Panic Room) atau tempat-tempat perlindungan hendaklah berada dalam keadaan bersih peredaran udara yang lancar dan tidak sesak dengan sampah sarap.

Mengelak dari terkena jangkitan

1)Elakkan dari memakai kasut dan pakaian yang terkena jangkitan. 2)Elakkan berada di kawasan-kawasan yang berangin dan berbukit. 3)Kawasan-kawasan yang terkena jangkitan hendaklah sentiasa basah dengan semburan air. Sekiranya tidak dapat dikawal segera, hendaklah diletakkan dengan lapisan tanah yang basah atau lembap. 4)Kawasan yang terkena banyak jangkitan kuman, hendaklah menggunakan ubat-ubat pembasmi kuman yang kuat dan bagi kawasan yang kurang terkena jangkitan kuman, hendaklah menggunakan pemutih asid atau api dan dikawal mengikut keadaan tempat.

4) Peperangan Nuklear Di zaman sekarang ada beberapa kuasa besar dunia mempunyai simpanan stok senjata nuklear. Di antara Amerika Syarikat dan Russia, mereka mempunyai banyak senjata ini dan senjata nuklear mereka ini dapat dilancarkan dengan sasaran dari jarak jauh. Tiada sebarang negara di dalam dunia ini menganggap mereka itu
36

SISPA UUM 4 2012

terkecuali dari menggunakan senjata ini sekiranya berlaku peperangan. Kuasa kemusnahan senjata nuklear sangatlah besar. Terdapat satu senjata nuklear yang paling besar sekali ialah peluru pandu antara benua jenis SS 9 kepunyaan Russia. Ia mempunyai lebih kurang 4 kali ganda semua kuasa letupan yang telah digunakan semasa perang dunia ke-2 dan melebihi 1,000 kali ganda kuasa dari bom yang telah menghancurkan Bandar Hiroshima dahulu. Menurut kiraan yang diperoleh, di Hiroshima, terdapat sebanyak 78,000 orang telah terbunuh manakala 84,000 orang tercedera dan beribu-ribu orang lain telah hilang. Sekurang-kurangnya 60,000 buah rumah telah musnah.

Kesan Serangan Nuklear


KESAN SERTA MERTA 1)RADIASI AWAL NUKLEAR -Pancaran panas nuklear akan dikeluarkan berterusan dari masa mula-mula bom itu meletup dan hinggalah beberapa lama selepas itu sinaran Gamma akan keluar serta merta daripada bola api. Walaupun pengeluaran pada paras kemuncaknya iaitu sama dengan kelajuan radiasi haba, kesannya masih berbahaya -Walaupun selepas 1 minit letupan itu berlaku. Sinaran Gamma mempunyai kuasa tembusan yang mendalam. Ianya tidak meninggalkan kesan pada barang-barang atau bahan-bahan tetapi membahayakan kepada manusia iaitu ia boleh mengakibatkan penyakit radiasi. Ianya akan menyebabkan kematian sekiranya radiasi terlalu banyak memasuki tubuh badan. -Radiasi yang di terima dalam satu masa adalah dinamakan sebagai Dosis Radiation dan unit ukurannya ialah RONJEN (r). -Jadual di bawah ini menunjukkan jarak di mana 50% daripada Dosis Radiation 450 r yang paling merbahaya (iaitu 50% peluang KESAN JANGKA MASA PANJANG 1)PENYAKIT RADIASI -Apabila seseorang yang terdedah dan terkena sinaran gamma dengan dos yang banyak (walaupun radiasi awal atau beberapa ketika dari sisa-sisa radiasi), ini akan menyebabkan kerosakan teruk pada tali perut (gastro inestestinal) dan akan melemahkan sistem imun badan supaya sukar untuk sembuh kembali. -Bagi jangka masa panjang, penyakit radiasi akan berlaku apabila terkena dos yang lebih dari 150r. Tanda-tandanya ialah seperti lemah atau letih tubuh badan, pening kepala, kurang penghadaman, dan hilang selera makan. -Apabila dosnya bertambah, tanda-tandanya ialah muntah dan ceret beret berdarah. Pada masa sama, tanda-tanda ini akan berlaku sekiranya dos yang diterimanya adalah banyak. Anggaran dos-dos yang diterima di antara 350-500 r yang boleh menyebabkan 50% maut kepada sesiapa yang terdedah. Apabila seseorang itu selepas beberapa jam terdedah daripada sinaran gamma, biasanya

37

SISPA UUM 4 2012 untuk hidup) dan sukatan kecemasan semasa peperangan yang akan diterima oleh orang ramai dalam keadaan tempat yang lapang daripada radiasi awal berikutan dari letupan di darat atau di udara. 2) JENIS LETUPAN NUKLEAR -Tekanan gelombang yang kuat disebabkan oleh perkembangan bola api, tersebar keluar dari segenap jurus 1,100 kaki sesaat (sama dengan kelajuan suara) tidak kira kuasa bom tersebut. Ditambah pula, dengan angin yang kuat yang disebabkan oleh pergerakan udara yang banyak. Gelombang tekanan adalah diikuti dengan satu gelombang sedutan (iaitu disebabkan oleh udara separuh kosong). -Tempoh peringkat tekanan udara ini akan menyebabkan kerosakan bangunan-bangunan di antara 0.7 saat sehingga 1 saat oleh bom ukuran 20 KT. Dengan bom ukuran 10 MT akan menghasilkan gelombang tekanan ledakan sehingga 5 saat atau lebih. menunjukkan tanda-tanda terkejut (shock) yang teruk serta muntah. 2)KECEDERAAN JANGKA MASA PANJANG -Ini termasuk kekurangan darah (anaemia) dan leukimia (lumpuh disebabkan oleh jenis barah darah dalam masa kejadian di antara 36 tahun). Selepas beberapa tahun seseorang itu terdedah pada sinaran gamma, pertumbuhan barah pada tulang-tulang atau tisu akan timbul. Apabila seseorang itu sudah tua, dosnya akan bertambah sebanyak 400 r tetapi ini tidak dapat dipastikan akibat daripada radiasi atau kekurangan keupayaan tubuh badan menentang penyakit ini.

3)KEROSAKAN BAKA (GENETIC) -Sekiranya seseorang itu terkena radiasi, kerosakan baka akan berlaku di atas organ pembiakan sel-sel benih yang mengeluarkan baka. 4)RACUN RADIOAKTIF -Biasanya jangkitan radioaktif berada di dalam debu-debu dan akan masuk dalam tubuh manusia melalui pernafasan, makan, minum, atau liang luka, dan akan menimbulkan penyakit radiasi. Walau bagaimana pun, apabila pengawalan kepada pendedahan sinaran gamma yang berpunca dari sisa radioaktif, maka bahaya dari racun radioaktif itu tidak menjadi begitu serius.

Perlindungan 1. Jarak Pastikan anda menjauhi kawasan serangan. Jika berada di kawasan serangan, ambil perlindungan di dalam bangunan yang besar dan terasing. 2. Kepadatan
38

SISPA UUM 4 2012

bangunan-bangunan yang besar dan tinggi dapat menghalang / melambatkan penyebaran radioaktif.

3. Masa Radioaktif akan lemah mengikut masa. Jangan hampiri kawasan serangan bagi satu tempoh masa. 4. Sentiasa mendengar arahan pihak berkuasa darisemasa ke semasa dan bersedia untuk berpindah ke tempat-tempat perlindungan yang disediakan oleh pihak berkuasa.

PERLINDUNGAN Tempat perlindungan terbahagi kepada tiga kawasan utama iaitu : 1) Tempat Perlindungan Keluarga Perlindungan dalam unit kediaman individu itu sendiri 2) Tempat Perlindungan Awam Terdiri daripada bangunan kerajaan, sekolah dan tempat-tempat selamat 3) Tempat Perlindungan Bertingkat Hampir sama dengan tempat perlindungan awam kecuali ia merangkumi ruang yang lebih besar. KESELAMATAN 1. Semasa berada di tempat perlindungan, anda mestilah berkumpul, mendengar arahan dan pengumuman semasa. 2. Jangan sesekali membawa barangan berbahaya seperti kotak mancis, pisau dan barangan elektrik. 3. Sekiranya anda berada di luar, pastikan anda mencari kawasan perlindungan seperti longkang/pembentung untuk bersembunyi kalau boleh baringkan badan anda.

39

SISPA UUM 4 2012

RUJUKAN

Kecemasan semasa peperangan. (2009). Diakses pada 15 April 2012, daripada http://www.civildefence.gov.my/e-learning%20web/elearning.html MKN 20. (2008). Diakses pada 15 April 2012, daripada

http://akta221.blogspot.com/2008/07/mkn-20.html Nota-nota yang diberikan di dalam kuliah pada 14 April 2012.

40

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 8.0


41

SISPA UUM 4 2012

PERANCANGAN KEGIATAN LUAR KULIAH (KLK)

PUSAT KOKURIKULUM UNIVERSITI UTARA MALAYSIA UNIT : PERTOLONGAN CEMAS SUB-UNIT : PERTAHANAN AWAM (GROUP A) (VPCA 3031)

NAMA PROJEK: LATIHAN MEDAN PAYA PAHLAWAN TEMPAT: KEM PAYA PAHLAWAN MALAU, JITRA, KEDAH

42

SISPA UUM 4 2012

TARIKH: 19, 20, 21 APRIL 2012 PENYELARAS: ENCIK MOHAMAD HAFISOL BIN OTHMAN JURULATIH: ENCIK MOHAMMAD NAWAWI BIN AHMAD

1.0

TUJUAN

Kertas kerja ini dikemukakan bertujuan untuk mendapat pertimbangan dan kelulusan daripada En. Ahmad Mujahid Bin Abd. Ghani, Pengarah Pusat Kokurikulum Universiti Utara Malaysia, Universiti Utara Malaysia bagi Kegiatan Luar Kampus (KLK). Sehubungan itu, kami juga ingin memohon peruntukan kewangan bagi melancarkan program ini.

2.0

LATAR BELAKANG

2.1

Aktiviti ini akan diadakan pada 19 hingga 21 April 2012. Program tersebut

melibatkan seramai 35 orang ahli Pertahanan Awam Kumpulan A. 2.2 Aktiviti ini juga dilaksanakan bagi AJK memahami dan mengenali dengan lebih dekat

tentang projek yang dijalankan serta mengeratkan hubungan di antara sesama ahli.

3.0

OBJEKTIF

43

SISPA UUM 4 2012

3.1

Memenuhi syarat yang ditetapkan oleh Pusat Kokurikulum untuk program KLK bagi

semester ini. 3.2 3.3 3.4 Memupuk hubungan kasih sayang antara semua ahli supaya saling bekerjasama. Menguji ketahanan fizikal dan mental. Mengaplikasikan apa yang dipelajari di dalam kuliah dan mempraktikkannya.

4.0

BUTIRAN PROGRAM

4.1 Nama Program 4.2 Tarikh 4.3 Tempat 4.4 Pegawai Perasmian 4.5 Pegawai Penutup 4.6 Jurulatih 4.7Jurulatih pengiring

: : : : : : :

Kegiatan Luar Kuliah Pertahanan Awam 19 hingga 21 April 2012 Kem Paya Pahlawan, Malau, Jitra, Kedah. En. Ahmad Mujahid Bin Abd. Ghani Pengarah Pertahanan Awam Negeri Kedah En. Mohammad Nawawi Bin Ahmad Tuan Hassan Bin Zakaria

5.0

AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN PROGRAM

5.1 Penaung

Yang Berbahagia En. Ahmad Mujahid Bin Abd. Ghani

44

SISPA UUM 4 2012

(Pengarah Pusat Kokurikulum Universiti Utara Malaysia). 5.2 Jurulatih 5.3 Pengerusi : : En. Mohammad Nawawi Bin Ahmad Muhammad Dzikri b. Mohd Fauzi (207336)

6.0

SENARAI PELAJAR TERLIBAT

BIL MATRIK 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 203549 203817 203988 204164 204176 204182 204362 204881 204897 205179 205242 205305

NAMA NORLIA BINTI HALMI NOOR WAHIDA BINTI AB RAHMAN SITI MAZNAH BINTI ISMAIL NOR SHAFYZA ATIKA BINTI AHMAD SOBRI NURUL AIN BINTI MASRAN @ AHMAD NORATIKAH BINTI ZAINI MUHAMMAD HASRI BIN HASAN MOHAMAD HAFIZAN MAULA HAIRUL SALL AZHAR BIN OTHMAN SITI NOR AINI BINTI MOHD.NASIR MOHD ZAIRIL RAFIZI BIN ABD RAZAK NORAIDA BINTI YAHYA

03549 NORLIA BINTI H

45

SISPA UUM 4 2012

13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35

205429 205467 205802 205872 205907 205922 206004 206157 206211 206322 206449 206456 206718 206772 207277 207323 207327 207333 207409 207465 207478 207487 207600

SYERIDA BINTI SUKERI AMALHAYATI SITI AESHAH BINTI MOHD ZUKI AZWAN BIN IBRAHIM MUHAMMAD ZAMRI BIN ALI AMINADZIRAH BINTI MD ISA SITI NUR IZZATI BINTI SOBRI SUHAIDATUHASMAVIYAH BINTI CHE OMAR MUHAMMAD ARIFF BIN YUSOF HAFIZAL FAHMI BIN MOHD LATIP NURULAIN BINTI ABD SAMAD SITI NORHAIDA BINTI MOHAMMAD DAUD SITI FATIMAH BINTI ZULKIFLI NOORNAIMAH BINTI JABAR AFEEFA BINTI SAIDAN MOHD AZWAN HANIFF BIN MEZAINI NURULHUDA RASHIDA BINTI ABDUL RAHMAN SITI NORAZILAH BINTI MAIL HAYATUN SYAMILA BINTI HAJI ABU BAKAR NORFADZLINA BINTI EDERIS NURUL FATIMAH BINTI MAMAT SITI NADIAH BINTI ABU KASIM NORHAZWANI BINTI MOHD HANAPI NORSYAZWANI BINTI KAMARUL ZAMAN

7.0

TENTATIF PROGRAM

TARIKH

MASA 17:15

AKTIVITI ANGGOTA BERKUMPUL

18:00
46

BERGERAK KE LOKASI LATIHAN

SISPA UUM 4 2012

19:00 KHAMIS

TIBA DI LOKASI/BINA PANGKALAN/SOLAT MAGRIB/MAKAN MALAM

21:00

MAJLIS PERASMIAN LDK 1(ULANGKAJI KAWAD PILI

BOMBA)

TARIKH

MASA 05:30

AKTIVITI BANGUN/SOLAT SUBUH/SENAMAN

PAGI/SARAPAN PAGI

08:45

PERTANDINGAN KEBAKARAN

MELAWAN

12:30

REHAT/MAKAN TENGAHARI/SOLAT JUMAAT

14:30 JUMAAT

SAMBUNGAN

PERTANDINGAN

MELAWAN KEBAKARAN

15:30

PERTANDINGAN CONFINED SPACE RESCUE

18:00

REHAT

UNTUK

SOLAT

ASAR/MAGHRIB/MAKAN

47

SISPA UUM 4 2012

MALAM/ISYAK

21:00

POST MORTEM

23:59

SENANDUNG SEMALAM/SENTRI

TARIKH

MASA 05:30

AKTIVITI BANGUN/SOLAT SUBUH/SENAMAN

PAGI/SARAPAN PAGI 08:45 LDK2

12:30 SABTU

REHAT/PERSIAPAN PENUTUP/MAKAN SOLAT ZOHOR TENGAHHARI

14:00

MAJLIS PENUTUP

15:00

BERKEMAS/BERTOLAK BALIK KE UUM

48

SISPA UUM 4 2012

8.0

ASPEK KEWANGAN

PENYATA ANGGARAN PENDAPATAN DAN PERBELANJAAN Pendapatan: Daripada pelajar Sumbangan pusat kokurikulum Jumlah RM25 x 35 orang = RM30 x 35 orang = RM 875.00 RM 1050.00 RM 1925.00

Perbelanjaan:

Sajian danj amuan Sarapan pagi (RM2.50x35) Makan tengahhari (RM4.00x35) (2 hari) (2 hari)
49

= RM 175.00 = RM 280.00

SISPA UUM 4 2012

Makan malam (RM4.00x36)

(2 hari)

= RM 280.00 = RM 735.00

Cenderahati

RM 200.00

Penginapan Sewa tapak (RM8x35) (2 hari) = RM 560.00 RM 560.00

Lain-lain Aktiviti Peralatan kecemasan Kontegensi = RM 150.00 = RM 100.00 = RM 140.00 = RM 390.00

Jumlah

RM 1885.00

50

SISPA UUM 4 2012

9.0

ULASAN JURULATIH

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _______________________________________.

.................................................... EN. MOHAMMAD NAWAWI BIN AHMAD Cop dan Tandatangan Jurulatih

...............................

Tarikh :

51

SISPA UUM 4 2012

10.0

CATATAN PENYELARAS

Saya telah meneliti cadangan program ini dan menyokong / tidak menyokong program ini dilaksanakan

Catatan: ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _______________________________________________________________.

.................. Cop dan tandatangan penyelaras


52

. Tarikh :

SISPA UUM 4 2012

11.0

KELULUSAN PENGARAH PUSAT KO-K

Saya telah meneliti kertas program ini dan bersetuju / tidak bersetuju : 12.1: Program ini dilaksanakan seperti yang di pohon 12.2: Program ini dilaksanakan dengan syarat-syarat pindaan seperti berikut:

___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ _______________________________________________________________

12.3: Meluluskan peruntukan daripada Pusat Kokurikulum sebanyak: Catatan :

53

SISPA UUM 4 2012

.................. ENCIK AHMAD MUJAHID BIN ABD GHANI PENGARAH PUSAT KOKURIKULUM UNIVERSITI UTARA MALAYSIA

. Tarikh :

54

SISPA UUM 4 2012

55

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 9.0 HARI INTEGRASI

56

SISPA UUM 4 2012

PENGENALAN

Pertahanan Awam semester 4 di bawah Unit Pertolongan Cemas bersama-sama Unit Kor Mekanik dan Unit Kemahiran Hidup pada semester ini telah menjalani integrasi bertempat di Dewan Muadzam Shah (DMS), Universiti Utara Malaysia (UUM) Sintok Kedah menjalankan Majlis Perasmian Hari Kokurikulum Edisi Ke-5 peringkat UUM pada 30 Mac 2012 iaitu jatuh pada hari Jumaat jam tepat 8 a. m. Sempena Perasmian hari Kokurikulum ini, pihak UUM telah menjemput Tunku Panglima Besar Kedah, Datuk Seri Diraja Tunku Puteri Intan Safinaz Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah untuk merasmikan hari yang penuh bermakna ini. Fokus UUM pada Hari Kokurikulum pada kali ini adalah ingin memperkasakan program kokurikulum bagi membangunkan bakat dan menyerlahkan lagi kemahiran insaniah dalam kalangan pelajarnya. Oleh itu, pihak UUM akan memberi penekanan terhadap aspek itu sama seperti kursus-kursus akademik lain dalam usaha melahirkan graduan yang memenuhi keperluan negara dan bersaing di pasaran kerja, kata Naib Canselor (NC) kami iaitu Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak. Antara ciri-ciri kemahiran insaniah yang dimaksudkan seperti berfikir secara kritis dan menyelesaikan masalah, kemahiran komunikasi efektif dan kolaborasi serta inovasi dan kreatif bekerja dalam kumpulan. NC kami mengatakan lagi, ia boleh digerakkan melalui pendekatan kolaborasi, kaedah penyampaian yang berinovasi, khususnya dalam konteks pembelajaran dan pengajaran serta pengenalan kepada kursus-kursus kokurikulum baharu yang relevan dengan perkembangan semasa. UUM bukan sahaja ingin melahirkan modal insan dan hanya untuk memenuhi keperluan industri, tetapi sebaliknya mempunyai bakat bagi membantu negara menghadapi persaingan dan menyumbang penyelesaian cabaran semasa dan akan datang. Usaha bersepadu pada semua peringkat amat penting memandangkan tahap pembelajaran dalam konteks kokurikulum perlu melangkaui bilik kuliah. Para jurulatih kokurikulum diharapkan dapat memaksimumkan potensi setiap mahasiswa semasa mereka berada di kampus, ujarnya.

57

SISPA UUM 4 2012

Beliau berkata, Pusat Kokurikulum juga memperkenalkan kursus kokurikulum berkredit.

boleh memulakan inovasi dengan

memanfaatkan kedudukan strategik UUM sebagai universiti awam yang pertama

Menurutnya, dengan cara itu, pusat itu akan muncul sebagai pelopor kepada penawaran modul-modul latihan kokurikulum yang terancang dan berstruktur sama ada bertaraf diploma atau sijil kemahiran kepada mahasiswa mahupun pihak-pihak luar yang berminat. Diploma atau sijil yang bakal dikeluarkan nanti perlu diberi pengiktirafan agar ia setanding dengan sijil-sijil kemahiran lain di negara kita. Untuk itu, suka saya mencadangkan agar satu usaha kolaborasi pendidikan dapat dirintis antara Pusat Kokurikulum dengan institusi luar bagi tujuan tersebut, katanya.

Gambar Tunku Puteri Intan Safinaz beramah mesra bersama mahasiswa Pertahanan Awam semester 4

58

SISPA UUM 4 2012

SISPA UUM SEM 4 BAB 10.0 KAWAD

59

SISPA UUM 4 2012

PENGENALAN Berkawad adalah asas untuk membentuk tatatertib dalam pasukan. Asas dan panduan tataertib semasa peperangan atau semasa aman adalah berdasarkan kepada kawad yang diperbaiki melalui latihan secara berulang. Kawad adalah penting untuk membentuk seseorang ahli yang mempunyai tahap disiplin yang tinggi, tatatertib, cergas, dan taat kepada perintah ketua. Hal ini adalah kerana ahli-ahli dapat bekerjasama dalam kumpulan bagi mencapai objektif tugas yang hendak dilaksanakan. Melaui kawad juga kita dapat melihat tahap kerjasama dan disiplin yang tinggi dalam sesuatu kumpulan itu.

JENIS-JENIS KAWAD

Kawad Statik -Melibatkan Pergerakan Statik sahaja.

Kawad Dinamik

Kawad Asas

Kawad Formasi -Kawad asas+bkn asas

-Melibatkan pergerakan -Kawad Statik+dinamik pergerakan berjalan, henti dan sebagainya.

Kawad Statik Kawad statik merupakan asas kepada pelajaran kawad. Kawad statik penting untuk dipelajari kerana ia perkara asas dalam pembentukan disiplin kawad persendirian bagi setiap anggota kadet. Keseragaman dalam kawad kaki akan meperlihatkan tahap kerjasama dan disiplin yang tinggi dalam kumpulan.

Hukuman yang terlibat 1) Sedia 2) Senang diri 3) Sedia dari senang diri 4) Rehatkan diri
60

SISPA UUM 4 2012

5) Berbaris dalam 3 barisan 6) Meluruskan barisan 7) Pusing ke kanan/kiri 8) Menghadap ke hadapan/belakang

Kawad Dinamik Kawad dinamik adalah penting untuk mempelajari kerana ia merupakan kesinambungan pelajaran kawad statik. Pergerakan kawad dinamik yang seragam akan memperlihatkan kerjasama yang tinggi dalam kumpulan.

Hukuman yang terlibat 1) Cepat jalan 2) Berhenti dari cepat jalan 3) Membelok 4) Perlahan jalan 5) Berhenti semasa perlahan jalan 6) Kehadapan hormat 7) Ke kanan hormat 8) Hormat selaku terima sijil/hadiah

Kawad Asas Kawas asas adalah gabungan antara kawad statik dan kawad dinamik. Kawas asas penting untuk mempelajari dan dipraktikkan dalam bentuk latihan ulangan kawad statik dan kawad dinamik. Pergerakan kawad statik dan dinamik yang baik akan menghasilkan kawad asas yang mantap.

61

SISPA UUM 4 2012

Hukuman yang terlibat 1) Penuntut berbaris dalam 3 barisan 2) Paraskan skuad 3) Kawad statik 4) Kawad dinamik

Kawad Formasi Kawad formasi melibatkan pergerakan kawad asas dan juga bukan asas yang diselitkan dengan pelbagai unsur gerak yang menarik. Kawad formasi dipelajari adalah untuk menghasilkan kepelbagaian gerak kawad yang unik. Pergerakan kawad formasi yang menarik akan memberi kelebihan kepada pasukan yang bertanding.

Hukuman yang terlibat 1) Unsur gerak Keindahan gerak Kekayaan gerak formasi 2) Unsur penghayatan 3) Unsur suara 4) Gerakan penutup

KAWALAN KEHORMATAN Kawalan kehormatan melibatkan perbarisan yang mempunyai protokol tertentu untuk majlis sambutan rasmi. Kawalan kohormatan dipelajari bertujuan untuk memberi hormat keistimewaan kepada tetamu kehormat dalam suatu majlis. Kawalan kehormat yang diadakan dalam suatu majlis sambutan kepada tetamu kehormat menunjukkan suatu penghormatan.

62

SISPA UUM 4 2012

Jenis Kawalan Kehormatan 1) Kawalan kehormatan penuh 2) Kawalan kehormatan separuh 3) Kawalan darjat

63

SISPA UUM 4 2012

RUJUKAN Asas Kawad Kaki. (2011). Diakses pada 17 November 2011, daripada

http://unitpendidikankhasmelaka.edu.my/attachments/article/96/MODUL%20KAW AD%20KAKI%20PERKHEMAHAN%20MOTIVASI%20PENDIDIKAN%20KHAS%202011.pd f

64

Anda mungkin juga menyukai