Anda di halaman 1dari 7

EKONOMIA

1.Krkesa paraqet (rretho): a. sasin e t mirave q e dshiron konsumatori b. sasin e t mirave q konsumatori sht i gatshm dhe i aft ta blej. c. Sasin e t mirave q ofrohen n treg 2.Cilat nga karakteristikat vijuese I prket nj ndrmarrje individuale (rretho)? a. qasja e let n burimet e financimit b. aftsia pr tiu prshtatur ndryshimeve c. prgjegjsia e kufizuar 3.Emitimi I paras sht funksion i: a. qeveris b. bankave komerciale c. banks qendrore 4.Nxitjen e eksternaliteteve t dobishme prmes subvencioneve e bn: a. qeveria b. tregu c. edhe njra edhe tjetra 5.Marrdhniet n prodhim definohen : a. si raport I njeriut ndaj njeriut n procesin e puns b. si raport I prodhuesve ndaj puns n procesin e puns c. si raport midis forcave prodhuese dhe marrdhnieve n prodhim 6.A ekziston dallim midis GNP dhe GDP ? a. po b. jo 7.Sasia e produkteve q shitsit ofrojn pr mime t ndryshme, n nj koh dhe vend t caktuar quhet ofert 8.Kosto (shpenzime) t pandryshuara (fikse) jan : a. energjia dhe lnda e par b. renta (qiraja) c. kostot pr njesi t prodhimit 9 .Bilanci I nj firme prezenton (rretho) : a. t hyrat dhe t dalat gjat n viti b. mjetet, burimet e mjeteve dhe pasurin c. rrjedhn e paras

10.Aksioni paraqet (retho) : a. nj letr me titull pronsie b. aktivitet mobilizues t biznesit c. fitimin nga pronsia 11.Nj rritje e mimit (rretho): a. e ul sasin e ofruar t mallit n treg b. e rrit sasin e krkuar t mallit n treg c. e ul sasin e krkuar t mallit n treg 12.N ekonomin e planifikuar sasia e t mirave materiale dhe e shrbimeve prcaktohet (rretho): a. sipas tradits b. nprmjet planifikimit t shtetit c. nga ligjet e krkess dhe oferts 13.Sistemi yn ekonomik I takon : a. sistemit ekonomik tradicional b. sistemit ekonomik t komanduar c. sistemit t ekonomis s tregut 14.N kushtet e tanishme t zhvillimit ekonomik ndrhyrja m aktive e qeveris n ekonomi a konsiderohet si mas e domosdoshme ? a. po b. jo 15.Motivi I fitimit a konsiderohet si forc e vetme q e v n lvizje sistemin ekonomik t iniciativs s lir ? a. po b. jo 16.Tatimin n pron n vendin ton e mbledh qeveria qendrore a. po b. jo 17.Rritja e nevojave ka karakter (rretho): a. t prhershm b. t prkohshm c. prputhet me burimet 18.Aksionart jan pronar (rretho) : a. t firms individuale b. t korporats c. t ortakis

19.Prgjegjsin pr prodhimin e produkteve t sigurta dhe paketimin e prshtatshm pr konsumatort e kan (rretho) : a. qeveria qendrore b. bizneset c. organizatat e kontrollit t mallit dhe t sigurimit 20.Huat afatgjata prdoren pr t financuar (rretho) : a. pagat, lndet e para b. blerjen e makinave dhe ndrtimin e fabrikave c. dividentin pr aksionart 21.Rnia e nivelit t prgjithshm t mimeve n literatur emrtohet si (rretho) : a. inflacion b. deflacion c. stagflacion 22.Kur t ardhurat e parashikuara jan t barabarta me shpenzimet e planifikuara, cili lloj I buxhetit paraqitet : a. deficitar b. suficitar c. i balancuar 23.T mirat dhe shrbimet publike si dhe stabilizimin e ekonomis n ekonomin e tregut I siguron : a. vet tregu b. qeveria c. ndrmarrja 24.Buxheti sht nj pasqyr e cila prezenton pasurin e ndrmarrjes : a. po b. jo 25.mimet shprehin vlern n para t mallrave dhe t shrbimeve. a. po b. jo 26.Zgjedhja a korrespodon me koston aportune ? a. po b. jo 27.Konkurrenca npermjet reklams dhe cilsis bhet : a. n firmat e konkurrencs se plot b. n monopol c. n konkurrencn monopolistike d. n oligopol

28.Tarifa m e ult, pr t ciln individi do t ishte n gjendje t ofronte pun n tregune puns quhet : a. paga minimale b. pag e rezervuar c. mditje d. ofert e puns 29.Norma me t ciln konsumatori sht I gatshm ta zvendsoj nj t mir me tjetrn n nj kurb t indiferencs quhet : a. norm marxhinale e zvendsimit b. koeficient marxhinal I zvendsimit teknik c. koeficient marxhinal I transformimit 30.Izokuanti paraqet : a. koston e puns dhe kapitalit pr t prodhuar nj sasi t caktuar outputi b. kombinimet e ndryshme t puns dhe kapitalit pr t prodhuar nj sasi t caktuar outputi. c. kurbn n t ciln konsumatori sht indifferent ndaj konsumit t dy t mirave d. sasin e parave me t cilat konsumatori prballon sasin e dy t mirave. 31.Ju jeni antar I bordit I cili shqyrton rrugn pr rritjen e t ardhurave t Teatrit Kombtar. Ju do t rekomandonit rritjen e mimeve t biletave pr teatr, vetm ather kur jeni t bindur se kurba e krkess pr bileta sht : a. joelastike b. elastike c. ka elasticitet unitary d. ka elasticitet t plot (perfekt) 32.Kur nj buxhet ka shpenzime m t mdha sesa t ardhurat, thuhet se ka : a. suficit b. deficit c. sht I balancuar 33.Cili sht elsi I vrtet I suksesit t nj biznesi (rretho) : a. idet e shklqyera b. fati n biznes c. studimi I kujdesshm I tregut 34.Puna, toka dhe kapitali jan : a. burime t interesit (kamats) b. burime t rents c. faktor (burime) t prodhimit

35.Shprndarja n ekonmin e tregut realizohet (rretho) : a. sipas ligjeve t krkess dhe t oferts b. sipas tradits c. nprmjet organeve t planifikimit shtetror 36.N ekonomin e planifikuar dominon (rretho) : a. prona private b. prona shtetrore c. prona shoqrore 37.Ekonomia hyn n grupin e shkencave (rretho) : a. natyrore b. shoqrore 38.Nevojat njerzore jan (rretho) : a. t kufizuara b. t pakufizuara c. ndodhen n prputhje me burimet 39.Elasticiteti I krkess tregon se n far mase mimi I nj produkti ndikon n sasin e ofruar t tij. a. po b. jo 40.N ekonomin e tregut vendimet e blersve dhe t shitsve t veant nuk bashkveprojn pr tiu prgjigjur pyetjeve : si, kush dhe far. a. po b. jo 41.Makroekonomia studjon zgjidhjet q bjn familjet, individt dhe bizneset. a. po b. jo 42.Kostot (shpenzimet) e prgjithshme jan t barabarta me : a. kostot fikse plus kostot variabile b. kostot mesatare plus kostot e prgjithshme c. kostot margjinale plus kostot fikse 43.Aftsia pr tiu prshtatur ndryshimeve sht karakteristik e : a. firmave me ortak b. bizneseve t vogla (firmave individuale) c. korporatave

44.Burimet (fondet) e brendshme t firms jan (rretho dy nga zgjidhjet) : a. huat afatshkurtra b. t ardhurat nga shitja e produkteve dhe sherbimeve c. fitimet e mbajtura (t ruajtura) d. huat afatgjata 45.mimi dhe sasia e ofruara n treg qndrojn n varsi (rretho) : a. t drejt b. t zhdrejt c. nuk ndikohen n mes veti 46.Taksat mbi cigaret dhe pijet alkoolike n literatur emrtohen si : a. taksa t mkateve b. taksa progressive c. taksa prpjestimore 47.T ardhurat kombtare, numri I prgjithshm I t punsuarve, produkti I prgjithshm shoqror, inflacioni jan probleme q studjohen nga : a. mikroekonomia b. makroekonomia c. mikroekonomia dhe makroekonomia 48.Arsimi bn pjes n grupin e shrbimeve publike a. po b. jo 49.Filozofia Lasisez feire a shpreh politikn e kufizimit t ndrhyrjes s qeveris n ekonomi : a. po b. jo 50. GDP llogaritet (shno formulen) : GDP=C+I+G+Nx 51.Burimet si toka, puna dha kapitali jan t pakufizuara : a. po b. jo 52.Pamjaftueshmeria ekziston sepse dshirat njerzore jan t pakufizuara : a. po b. jo 53.Artikujt qe nuk mund ti siguroj sistemi I tregut dhe q qeveria duhet ti siguroj quhen : a. t mira dhe sherbime private b. t mira dhe shrbime publike

53.T ardhurat q sigurohen nga aksionet quhen dividend 54.Qllimi I reklames sht sht q t nxis shitjen e t mirave dhe shrbimeve : a. po b. jo 56.mimi dhe sasia e krkuar n treg qndrojn n varsi (rretho) : a. t drejt b. t zhdrejt c. nuk ndikohen n mes veti 57.Elasticiteti I krkess shpreh shkalln e reagimit t konsumatorve ndaj ndryshimit t mimit. 58.Sipas ligjit t krkess mimi dhe sasia e krkuar qndrojn n relacion t : a. drejt b. zhdrejt 59.Shitja e obligacioneve dhe emitimi I aksioneve a sht rrug pr rritjen e kapitalit t firmes : a. po b. jo 60.Dobia e konsumatorit dhe krkesa e konsumatorit jan object studimi t : a. makroekonomis b. mikroekonomis