Anda di halaman 1dari 28

BAB 3 POSISI PESAKIT

(KEDUDUKAN)

Objektif
Membantu pesakit yang tidak berdaya. Mengelakkan kudis tekanan, Embolism, Pneumonea, Otot mengecut, Sembelit. Mengalakkan pesakit bergerak Mengelakan dari kecederaan

Jenis Posisi
Posisi Rekumben Posisi Lateral Posisi Lowfers Posisi Kardiak Posisi Prone/Semi Pron Posisi Dorsal Posisi Trendelenburg

Posisi Rekumben
Tujuan:

1. Memberi keselesaan. 2. Memelihara integriti kulit bagi mengelakkan kudis tekanan. 3. Immobrospina tulang spina untuk memastikan keseimbangan tekanan cecair serebrospina di dalam saraf tunjang. 4. Menggalakkan pemulangan darah ke jantung.

Assessment
Tindakan
Keadaan klien: klien.
Tahap keupayaan untuk membantu mengenalpasti pembantu. Aligmen Keselesaan Kehadiran tiub pengaliran Tempat-tempat tertekan tertekan.

Rasional
Mendapat kerjasama
Merancang tugas dan keperluan

Mengetahui indikasi dan kontraindikasi prosedur.


Mengelakkan risiko tiub tercabut. Mengesan tanda-tanda awal kudis

Persekitaran

Menyediakan ruang kerja yang mencukupi.

Cara-cara baringan posisi rekumben


1. Beri salam & terangkan prosedur. 2. Cuci tangan asepsis medikal. 3. Beri privasi. 4. Kunci roda katil. 5. Rendahkan kepala katil. 6. Keluarkan bantal. 7. Anjak pesakit ke bahagian atas katil. 8. Masukkan tangan di bawah leher pesakit. 9. Ampu oksiput pesakit dengan tapak tangan. 10. Masukkan bantal. 11. Ampu bahagian badan pesakit dengan bantal jika perlu.

Baringan Rekumben

Posisi Lateral
Tujuan:

1.Memberi keselesaan. 2.Mengelakkan patensi salur pernafasan. 3.Melakukan prosedur di bahagian rektum (Lateral kiri).
Pemberian enema atau supositori. Mengambil suhu. Pemeriksaan rektum.

4.Melegakan tempat tertekan.

Cara-cara baringan posisi lateral


1. Beri salam dan terangkan prosedur. 2. Cuci tangan asepsis medikal. 3. Beri privasi. 4. Kunci roda katil. 5. Rendahkan kepala katil. 6. Keluarkan bantal. 7. Anjakan klien ke bahagian atas katil. 8. Silangkan kedua tangan ke dada, silangkan kedua kaki. 9. Anjak klien ke sisi katil 10. Bengkokkan tangan dekat klien di sisi kepalanya 11. Pusingkan muka klien ke arah yang dikehendaki. 12. Silangkan kedua tangan dan dada. (Tangan kenan di sebelah bawah utk lateral kanan dan sebaliknya) 13. Silangkan kedua-dua kaki klien 14. Pusingkan klien ke arah kiri/kanan 15. Posisikan tangan dan kaki klien. 16. Ampu kepala, tangan dan kaki dengan bantal.

Baringan Lateral

Posisi Fowlers
Tujuan:

1.Memberi keselesaan. 2.Memudahkan pernafasan. 3.Mengurangkan pemulangan venus ke jantung bagi merehakan jantung. 4.Menggalakkan pengaliran sekresi melalui tiub pengaliran di dada/abdomen.

Cara-cara baringan posisi fowlers


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Beri salam dan terangkan prosedur. Cuci tangan asepsis medikal. Beri privasi. Kunci roda katil. Rendahkan kepala katil. Keluarkan bantal. Anjakan klien ke bahagian atas katil. Tinggi kepala katil mengikut jenis posisi fowlers yand dikehendaki: - Fowlers rendah (15 - 30) - Fowlers (45 - 60) - Fowlers tinggi (65 - 90) 9. Ampu kepala dengan bantal. 10. Selesakan klien.

Baringan Fowlers

Posisi Kardiak
Tujuan:

1.Menggalakkan pengembangan paru-paru. 2.Menggalakkan keluaran sekresi dari tiub pengaliran. 3.Mengelakkan kecederaan paru-paru semasa prosedur berikut:
Thorasenresis Kemasukan tiub dada

4.Mngurangkan pulangan vena ke jantung untuk merehatkan jantung.

Cara-cara baringan posisi kardiak


1. Sediakan 6 bantal dan meja kardiak. 2. Beri salam & terangkan prosedur. 3. Cuci tangan asepsis medikal. 4. Beri privasi. 5. Kunci roda katil. 6. Rendahkan kepala katil. 7. Keluarkan bantal. 8. Anjak pesakit ke bahagian atas katil. 9. Tinggikan kepala katil hingga 90. 10. Letakkan 2 bantal secara menegak di belakan klien. 11. Ampu kedua-dua tangan dengan bantal (jika perlu). 12. Letak overbed table di depan klien dengan satu bantal di atasnya untuk klien berehat. 13. Ampu kaki (bawah lutut)klien dengan bantal (jika perlu). 14. Selesakan klien.

Posisi Kardiak

Posisi Pron/Semi Pron


Tujuan: 1. Memberi keselesaan pada klien. 2. Menggalakan aliran keluar sekresi dari mulut. 3. Memelihara integriti kulit bagi mengelakkan kudis tekanan. 4. Menggalakkan penyembuhan luka di bahagian belakang badan. 5. Mendedahkan bahagian belakang untuk rawatan (Fotoerapi)

Cara-cara baringan posisi Pron/Semi Pron


1. Sediakan 2 bantal kecil dan 2 bantal besar. 2. Beri salam dan terangkan prosedur. 3. Cuci tangan asepsis medikal. 4. Beri privasi. 5. Kunci roda katil. 6. Rendahkan kepala katil. 7. Keluarkan bantal. 8. Anjakan klien ke bahagian atas katil. 9. Silangkan kedua tangan ke dada, silangkan kedua kaki. 10. Anjak klien ke sisi katil 11. Bengkokkan tangan dekat klien di sisi kepalanya 12. Luruskan dan selit tangan jauh ke bawah punggung. 13. Sialngkan kedua belah kaki. 14. Pusingkan klien.

15. Posisikan tangan dan kaki klien: a) Pron Bengkokkan kedua tangan ke sisi kepala klien Kedua kaki diluruskan. b) Semi pron Bengkokkan tangan atas ke sisi kepala dan luruskan tangan bawah ke belakang. Bengkokkan kaki atas dan luruskan kaki bawah. 16. Ampu kepala, tangan dan kaki dengan bantal. (abdomen jika perlu).
*Pron: tidak perlu ampu kepala dengan bantal

Baring Prone

Baringan semi pron

Posisi Dorsal
Tujuan: 1. Pemeriksaan perineum:
Vagina Scrotum & Penis Jagaan perineum Pengkateteran Memberi ubat pesari Douching

2. Rawatan:

3. Pelahiran bayi.

Cara-cara baringan posisi dorsal


1. Sediakan 1 drawsheet. 2. Beri salam dan terangkan prosedur. 3. Cuci tangan asepsis medikal. 4. Beri privasi. 5. Kunci roda katil. 6. Rendahkan kepala katil. 7. Keluarkan bantal. 8. Anjakan klien ke bahagian atas katil. 9. Ampu kepala dengan bantal. 10. Tutup bahagian pinggang ke bawah dengan drawsheet. 11. Bengkokkan lutut klien.
Ampu bahagian popliteal dengan tangan kiri. Ampu bahagian bawah tumit dengan tangan kanan. Gerakkan tumit ke arah punggung klien

12. Jarakkan kedua kaki klien. 13. Arah klien untuk mengekalkan kedudukan. 14. Selesakan klien.

Baring Dorsal

Posisi Trendelenburg
Tujuan: 1. Merawat
Renjatan, hemaroid, coed.prolapse semasa bersalin, vena varikos. Traksi anggota bawah. Postural drainage.

Cara-cara baring posisi trendelenburg


1. Sediakan blok katil. 2. Beri salam dan terangkan prosedur. 3. Cuci tangan asepsis medikal. 4. Beri privasi. 5. Kunci roda katil. 6. Rendahkan kepala katil. 7. Keluarkan bantal. 8. Anjakan klien ke bahagian atas katil. 9. Angkat bahagian hujung (kaki katil) ke 45. 10. Letak blok katil di bawah roda katil atau rendahkan bahagian kepala katil. 11. Selesakan klien.

Baring Trendelenburg

SEKIAN TERIMA KASIH