Anda di halaman 1dari 3

FLYING FOX Aktiviti Flying Fox juga dikenali sebagai Kubung Terbang.

Aktiviti ini juga adalah salah satu aktiviti yang amat menyeronokan serta mampu menguji ketahanan mental peserta. Peralatan yang digunakan ialah Tali Statik, Carabinar, Helmet, Full Harnest, Figure Of Eight dan beberapa peralatan yang lain.

Tujuan permainan ini adalah : - Melatih peserta untuk cepat mengambil keputusan - Melatih keberanian - Merubah pola pemikiran - Memberi pengalaman baru pada peserta

( Rajah 1 ) Senarai peralatan yang perlu ada untuk menjalankan aktiviti Flying Fox seperti yang di tunjukkan didalam rajah 1 di sebelah. Peralatan ini perlu ditunjukkan untuk memudahklan para peserta mengenali peralatan yang digunakan untuk Flying Fox.

( Rajah 2 ) Sebelum aktiviti dijalankan, sesi taklimat perlu dijalankan untuk memaklumkan kepada peserta tentang langkah keselamatan dan pendedahan kepada pelajar tentang alat-alat untuk menjalankan aktiviti Flying Fox.

( Rajah 3 ) Pelantar Flying Fox dimana ianya menjadi tempat untuk melepaskan para peserta. Pelantar ini di kendalikan oleh sekurang-kurangnya 3 orang Jurulatih dimana dua orang sebagai pelepas dan seorang sebagai pemeriksa kelengkapan yang digunakan oleh peserta untuk keselamatan dan berfungsi dengan baik.

( Rajah 4 ) Salah seorang peserta hampir sampai di kawasan penamat. Di garisan penamat pergerakan Flying Fox peserta akan di kawal henti oleh