Anda di halaman 1dari 30

SISTEM NGV

MUHAMMAD

SYAMIL B KAMARULZAMAN SHAHRUN NIDZAM B RAHMAT MUHAMMAD LUTFIE HAKIMI B MOHAMED SANID MUHAMMAD ZUL AIZAT B ROSLAN MUHAMMAD KHAIRI B ABD KARIM MUHAMMAD B ZAINUL ABIDIN

SISTEM NGV

Apakah NGV?

NGV adalah singkatan daripada kata penuh Natural Gas for Vehicle atau membawa maksud kenderaan yang menggunakan gas asli. NGV adalah bahan api yang mesra alam dan tidak mencemarkan alam sekitar Gas asli boleh membuat sumbangan penting ke arah meningkatkan kualiti udara dalam industri pengangkutan. Gas asli yang digunakan di dalam kenderaan sebagai bahan bakar bagi menggantikan petrol

Sistem karburetor (Carburettor Mixer System)

Penukaran

Pada Engine jenis Karburetor untuk kenderaan petrol. Jenis penukaran ini juga dikenali sebagai penukaran NGV konvensional. Sistem mixer adalah pampasan 5% hingga 15% kuasa kereta, bermakna ia perlu menekan butang untuk menukar mod dari NGV ke petrol atau sebaliknya .(sistem dwi-bahan api).

Sistem campuran EFI Suntikan Bahan Api (EFI Fuel Injection Mixer System)

EFI

Fuel Injection dalam pemasangan NGV . sistem ini biasanya dikenali sebagai sistem gelung tertutup. Sistem ini bertujuan penukaran untuk menampung pemampatan maju, cepat dan bagus mengawal bahan api

Sistem berjujukan(Sequential System)

Ini

adalah satu sistem yang lebih maju berbanding dengan Sistem campuran(mixer). Petrol dihantar dari silinder NGV untuk Pengawal Selia Tekanan yang dikawal oleh ECU (Unit Kawalan Elektronik) yang menggabungkan sempurna dengan ECU kereta yang asal. Sistem ini boleh dipasang di semua kenderaan (petrol). Kerana ia adalah suntikan langsung dan kurang mengimbangi kuasa. hampir prestasi yang sama seperti menggunakan petrol.

Sistem

ini juga mengoptimumkan penggunaan dan prestasi serta boleh sepenuhnya dikawal secara automatik suis dari gas NGV kepada petrol apabila gas asli digunakan.

DEFINISI NGV

NGV

adalah bahan api yang mesra alam dan tidak mencemarkan alam sekitar serta dapat memberi impak yang baik terhadap ekonomi negara dan individu di dalam proses alternatif penjimatan daripada pergantungan terhadap petrol sematamata tanpa meminggirkan kualiti ngv yang diguna pakai.NGV terdiri dari 96%-98% Methana (CH4).Gas ngv tidak sama dengan gas yang kita gunakan untuk memasak atau LPG.

KEGUNAAN NGV DALAM KEHIDUPAN Pengekalan Penjimatan berbanding petrol (70%) Kos operasi yang rendah Tidak mencemar alam sekitar Kenderaan boleh bergerak dalam jarak yang lebih jauh

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN NGV

KEBAIKAN.

Pengekalan Penjimatan berbanding petrol (70%) Kos operasi yang rendah Tidak mencemar alam sekitar Kenderaan boleh bergerak dalam jarak yang lebih jauh RM 1 petrol = 10 kilometer tapi RM1 ngv = 20 kilometer Jimat duit minyak.

KEBURUKAN.

Tiada agen pelinciran (gas tidak dapt memberi pelinciran kepada piston) Kos besar untuk pemasangan dan penyelenggaraan. Tiada kuasa untuk kenderaan Duel fuel Petrol&gas. Enjin cepat panas

Keburukan

NGV ini pula ialah,di Malaysia stesyen NGV ini belum cukup lagi untuk menampung jumlah pelanggan.Lihat sahaja di mana-mana stesyen Petronas yang ada tempat mengisi gas,pasti pelanggannya kena beratur panjang, itupun kebanyakannya teksi.Belum campur kenderaan persendirian lagi. Itupun tertumpu di area KL saja,Ipoh,Penang,JB mungkin ada tapi tak banyak..

Bagaimana NGVs bekerja?


NGV

bekerja seperti petrol konvensional cecair atau kenderaan berkuasa diesel yang membakar campuran gas bahan api dan udara di dalam enjin. Walau bagaimanapun, gas asli mempunyai kelebihan yang berbeza kerana ia sudah menjadi gas, untuk membantu pembersih enjin dalam masa jangka pnjang

Secara

asasnya, komponen-komponen yang terdapat dalam sistem NGV ialah pengatur (regulator), injap pengisian gas, pencampur, aksesori injeksi, paip laluan gas, injap silinder, silinder dan suis pemilihan.

komponen utama yang dipasang pada kenderaan adalah seperti berikut:


a)

Penyambung pengisi(REFILLING VALVE) merupakan tempat mengisi gas NGV

SILINDER NGV merupakan tempat menyimpan gas ngv

SILINDER NGV

Regulator Berfungsi mengepam gas pada tekanan yang rendah untuk masuk ke enjin sama ada melalui carburater atau throttle body. di pasang berdekatan dengan carburater atau throttle body bagi jenis sistem mixer supaya performance dan pickup menggunakan gas lebih kuat dan cepat.

Regulator

Fungsi mixer adalah untuk mengawal kemasukan gas dan mengawal kemasukan angin ke dalam enjin.mixer mempunyai pelbagai saiz dan bentuk mengikut jenis kenderaan.

NGV SOLENOID
Berfungsi sebagai pemutus bekalan bahan api ke kaburetor. Biasanya digunakan pada kenderaan yang jenis kaburetor

Berfungsi untuk memberi isyarat jumlah kandungan gas dalam tangki

METER NGV.

Apakah jenis Silinder digunakan?

Jenis 1: Ini adalah semua logam - silinder diperbuat daripada keluli. Terdapat tiada penutup, selain daripada cat, di luar silinder. Ini adalah jenis yang paling biasa silinder. 2: Ini adalah sebuah silinder logam (besi atau aluminium) dengan pembalut separa yang berlaku di sekeliling silinder. Susunan itu biasanya diperbuat daripada kaca, Aramid atau karbon yang terkandung dalam epoksi atau resin poliester.

Jenis

Jenis

3: jenis ini silinder sepenuhnya dibalut dengan jenis yang sama bahan yang digunakan untuk pembalut separa silinder Jenis 2. Jenis ini silinder mempunyai liner logam yang biasanya aluminium. 4: jenis ini silinder sepenuhnya dibalut dengan jenis yang sama bahan yang digunakan untuk pembalut separa silinder Jenis 2. Jenis ini silinder mempunyai pelapik plastik.

Jenis