Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN Tarikh Masa Kelas Bil pelajar Subjek Tema Tajuk Objektif umum : 29/07/2012 : 9.45-10.

15 am : 3 Amal : 25 : Sains : Mempelajari tentang dunia di sekeliling kita : Penyerapan : Sesetengah bahan boleh menyerap air.

Hasil pembelajaran: Di akhir pembelajaran, murid-murid dapat ; 1. 2. Senaraikan 3/5 bahan yang boleh menyerap dan tidak boleh Menyebut 3/5 bahan yang boleh menyerap dan tidak boleh menyerap. . Pengetahuan sedia ada : 1. Murid-murid mengetahui tentang bahan menyerap air berdasarkan kehidupan seharian mereka. Strategi pengajaran dan pembelajaran : Berasaskan bahan dan inkuiri penemuan. Pendekatan pengajaran dan pembelajaran : Konstruktivisme, Induktif Kemahiran Proses Sains : Memerhati, Berkomunikasi, Membuat inferens, Mengelas Kemahiran Berfikir : Menjana idea, Membanding beza menyerap.

Tingkahlaku saintifik dan Nilai Murni : Berani Mencuba,Bekerjasama Sumber pengajaran : Benda sebenar.

Fasa/ Masa Orientasi (5 minit)

Isi Kandungan Bahan yang menyerap air

Akriviti pengajaran dan pembelajaran Guru mengambil sehelai tisu dan mengelap peluh di muka guru tersebut.

Catatan Method: kelas Teknik: Soal jawab Bahan: Benda sebenar. SPS: Pemerhatian KB: Menjana idea

S.C: kenapa guru menggunakan tisu J.M : untuk mengelap peluh S.C: apa yang terdapat pada tisu tadi? J.M : ada kesan basah(air,peluh) Guru menerangkan bahawa tajuk pengajaran pada hari ini adalah penyerapan.

Pencetusan idea (5 minit)

Mengenal pasti bahan yang Guru menyediakan kertas mahjong Method: boleh menyerap dan juga dan di bahagikan kepada setiap bahan yang tidak boleh kumpulan. Setiap kumpulan akan menyenaraikan 5 bahan menyerap air dan juga 5 bahan tidak . menyerap air. menyerap air. kelas Teknik : pembentangan. Bahan : kertas mahjong dan marker SPS: pengelasan Pelajar akan membentangkan hasil komunikasi. kerja di hadapan kelas. KB: Menjana idea .

NM: Tolongmenolong, kerjasama, berdikari dan berani.

Penstruktura n idea (10 minit)

Ujian ke atas bahan-bahan

Guru menyediakan bahan-bahan untuk di uji Pelajar akan membuat uji kaji dan membuat jadual untuk mengelaskan bahan yang boleh menyerap air dan bahan yang tidak boleh menyerap air. Pelajar akan membaut pembentangan bagi menunjukan hasil ujikaji tersebut.

Method: Kelas. Teknik : Pembentangan dan eksperimen Bahan : Bahan-bahan sebenar. SPS: pengelasan komunikasi, eksperimen KB: Menjana idea . NM: Tolongmenolong, kerjasama, berdikari dan berani..

Aplikasi idea

Lembaran kerja tentang

Pelajar diberi lembaran kerja dan Method:

(5 minit)

bahan-bahan menyerap dan bahan-bahan tidak menyerap air.

menyiapkan lembaran kerja dan Kelas. guru menyemak lembaran kerja Teknik : tersebut. penerangan Bahan : Lembaran kerja.

Refleksi (5 minit)

Kesimpulan tentang tajuk dipelajari pada hari ini.

Pelajar diberi kesimpulan tentang Method : apa yang dipelajari pada hari ini. Kelas KB:

T.Q: apakah bahan-bahan Pelajar dibantu untuk membuat Membuat yang boleh menyerap air? S.A: kertas, tisu, tuala, kain, dan kotak. T.Q: apakah bahan-bahan yang tidak boleh menyerap air? S.A: syiling, plastic, pensil, pemadam, dan kotak pensil peta minda berdasarkan tajuk kesimpulan NM: Bersyukur pada Allah. Membuat analisis pemikiran kreatif. dan