Anda di halaman 1dari 3

Reaksi Orang China Terhadap Perluasan Kuasa Barat

Pengenalan Menjelang pertengahan abad ke-19, China berdepan dengan dasar penjajahan @ imperialisme Barat. China memandang rendah orang Barat dan tidak mahu tunduk kepada kuasa Barat. China juga sentiasa curiga dengan kehadiran kuasa Barat. Terdapat beberapa isu yang mengeruhkan hubungan antara China dengan Barat.

1.

Isu Perdagangan

Pedagang Barat [British] tidak berpuas hati dengan dasar tutup pintu @ dasar pemencilan @ isolasi yg diamalkan oleh China. Pemerintah China mengenakan pelbagai peraturan ke atas pedagang asing / Barat. Contoh peraturan yg dikenakan ke atas pedagang barat; i. ii. Hanya boleh berdagang di Canton. Hanya boleh berurus niaga dengan pedagang China yg dikenali sebagai Co-hong.

iii. Tidak dibenarkan membawa wanita @ keluarga dan dilarang berkahwin dengan wanita tempatan. iv. v. Kapal perang & senjata tidak dibenarkan dibawa masuk. Hanya dibenarkan berdagang menggunakan wang emas dan perak sahaja.

Pemerintah Dinasti Ching bimbang penentang mereka iaitu penyokong Ming akan mendapatkan bantuan & sokongan daripada pedagang Barat.

2.

Isu Candu

Pedagang British tidak berpuas hati kerana; i. ii. iii. Peraturan yg dikenakan menguntungkan China Gagal menjadikan China sebagai pasaran barangan keluaran kilang mereka. Gagal mendapatkan teh dan sutera China yg mendapat permintaan tinggi di Eropah.

Oleh itu, pedagang British mencari jalan untuk menembusi pasaran China dengan membawa masuk candu. Candu mendapat sambutan masyarakat China sehingga jumlah dagangannya melebihi jumlah dagangan teh dan sutera China. Ekonomi China terjejas sehingga memaksa Maharaja Tao Kuang mengharamkan perniagaan candu. Lin Tsu-hse dilantik sebagai Pesuruhjaya Canton bagi memastikan candu tidak diniagakan. Berlaku insiden tegang dengan Penguasa Perniagaan British di Canton iaitu Kapten Charles Elliot hingga berakhir dengan Perang Candu 1 [Perang Inggeris-China 1]. 3. Isu Perundangan

Ketegangan hubungan China Barat dari segi perundangan berpunca daripada percanggahan prinsip. Prinsip keadilan China: seseorang yg dituduh melakukan jenayah dianggap bersalah sehinggalah kebenaran dapat dibuktikan [Guilty until proven innocent] Prinsip keadilan Barat: seseorang yg dituduh melakukan kesalahan dianggap tidak bersalah sehinggalah kesalahan dapat dibuktikan dengan jelas [Innocent until proven guilty] Falsafah undang2 China: hukuman adalah Tanggungjawab berkumpulan Falsafah Undang2 Barat: hukuman adalah Tanggungjawab individu 4. Isu Penyebaran Agama Kristian dan Teknologi Barat

China tidak berpuas hati dengan mubaligh kristian yang berjaya menyebarkan agama Kristian dalam kalangan masyarakat China. Kebudayaan dan tradisi nenek moyang, ajaran Confucius dan Taoisme mulai terancam. Oleh itu, China telah bertindak; Paderi, rahib dan pegawai Barat di Tientsin dibunuh. Membakar gereja. Kedatangan pedagang Barat turut membawa masuk teknologi moden. Teknologi ini mengancam guna tenaga di China sehingga berlaku peningkatan pengangguran. Sebagai contoh, teknologi perlombongan.

5.

Isu Petempatan Orang Asing

Kemasukan pedagang asing menyebabkan munculnya . Petempatan asing di sekitar pelabuhan. Petempatan ini boleh dibahagikan mengikut negara pedagang antaranya Britain, Perancis, Jerman, Jepun dan Rusia. Petempatan asing ini mempunyai sistem tersendiri [bebas dari kawalan China]. Orang asing yg tinggal dipetempatan tersebut hanya perlu membayar pajakan kepada pemerintah China. Pemilikan petempatan oleh orang asing ini merupakan satu bentuk pencerobohan yang tidak disukai oleh orang China. Secara umumnya terdapat 2 golongan antiasing di China: 1. Golongan membenci orang asing tetapi tidak bertindak 2. Golongan yang menolak semua kehadiran asing seperti agama dan teknologi barat. Sikap anti asing semakin jelas kelihatan pada penghujung abad ke-19 dan awal abad ke-20. Pada tahun 1899, orang China yang marah dengan kuasa asing yang menceroboh wilayah China telah melancarkan usaha pengusiran orang asing dari China peristiwa ini dikenali PEMBERONTAKKAN BOXER Kesimpulan. Isu yang timbul di antara kedua-dua belah pihak telah menimbulkan rasa tidak puas hati yang menebal. Ketegangan yang timbul kemudiannya telah mencetuskan Perang Inggeris-China I ataupun Perang Candu I. Konflik yang berterusan menyebabkan beberapa siri perjanjian ditandatangani. Kesannya, British semakin berkuasa di China.

Anda mungkin juga menyukai