Anda di halaman 1dari 9

1.

kecerian bengkel

Gambar Di SK Bandar pontian,keceriaan luar bengkel sangat kemas dan ceria.keadaan bengkel sangat kemas dan ceria.namun,pihak pengurusan bengkel tidak mencorak sebarang mural atau hiasan dinding menggunakan cat yang lain. Papan tanda bengkel dapat dilihat dengan kemas di bengkel ini dan dapat dijadikan tanda panduan kelas dengan baik.

Gambar Suasana keceriaan dalam bengkel pula ,keadaan lantai sangt bersih dan disekeliling kelas,diselenggara dengan baik. Dinding ,tingkap sentiasa dicuci dan dan diselenggara.unit kerja berada dalam keadaan sederhana .jam dinding berfungsi dengan baik serta warna tema yang digunakan dalam bgengkel ini ialah putih dan kuning.

2. Kemudahan fizikal dan utiliti Kebiasaanya jumlah murid yang menggunkan bengkel mengikut kelas puratanya ialah 35 orang . Ruang kerja yang terdapat didalam bengkel ini bersesuaian dengan bilangan murid kerana peruntukan meja dan kerusi ialah sebanyak 45 set. Perabot yang digunakan seperti kerusi dan meja ialah memang sesuai dengan keadaan pelajar dan murid untuk setiap tahap umur murid disini.bagi peralatan tangan pula,saya dapati jumlah unit peralatan ini sangat kurang dan tidak mencukupi walaupun hanya untuk 20 orang murid.namun,semua peralatan ini diselenggara dengan baik dan bersesuain dengan murid untuk melakukan sebarang kerja amali. Susun atur mesin kebanyakan disimpan dalam loker dan dikunci . mesin mesin kerja berat tidak dapat dilihat di bengkel ini . Susun atur alatan sesuai dengan jumlah perlatan dan pembuangan sisa bahan dilakukan dengan agak baik .tong sampah dan arahan pembuangan di sediakan dengan panduan penggunaan d an peraturan .

Sumber eletrik berada dalam keadaan mencukupi . Didalam bengkel,kebanyakan soket dapat dilihat pada setiap awal ,tengah ,hujung berdekatan tempat kerja murid. Paip air juga disediakan dalam bengkel dan luar bengkel untuk memudahkan murid membasuh tangan atau untuk kegunaan lain.

3.keselamatan Keaadaan bengkel ini bolehdikatakan berada dalam keadaan selamat dengan dua peti pertolongan cemas yang disediakan dengan kemudahan perubatan yang lengkap didalamnya.

Pemadam api tidak dapat dilihat dalam bengkel namun,digantung di luar bengkel dan berada dalam keadaan dikemaskini oleh kementerian.

Carta panduan keselamatan juga disediakan dalam bengkel . Peraturan bengkel juga dipaparkan dengan jelas didalam bengkel. Tiada mesin yang dipasang dipasang didalam bengkel .

Bagi penyelenggaraan bengkel,saya tidak berasakan penyelenggaraan ini dilakukan kerana sesetengah keadaan bengkel ini berada dalam keadaan yang kurang baik.ada alatan yang rosak,meja yang patah ,pintu bengkel yang rosak tidak diganti atau dibaiki Dalam bengkel ini,tidak terdapat sebarang mesin pegun,oleh itu,tiada garisan kuning bagi mesin pegun. Garisan arah laluan keselamatan di lantai juga tidak disediakan untuk dijadikan panduan kepada pelajar.jeriji keselamatan juga tidak disediakan dengan baik.

4. pengurusan stor Di SK Bandar Pontian ,tidak terdapat stor bahan tidak simpanan bahan seperti kayu dan alatan lain. Kebnyakan bahan disimpan didalam satu sudut di bengkel di bahagian belakang . Bahan disusun dengan agak baik dan kemas ,namun tidak dilabel. Bagi peralatan tangan pula,kebanyakanya hanya digantung menggunakan panel alatan yang dilukis bentuknya untuk mengesan kehilangan alatan dengan mudah. Pengudaraan di dalam bengkel sangat bersesuaian dengan kedaan bengkel yang agak padat. Tingkap terdapat di sepanjang ruang kerja dan sentiasa dibuka untuk memudahkan penguadaraan.

5.pengurusan rekod Barangan seperti alatan dan bahan yang diterima pihak bengkel direkod dengan baik dalam fail dan disimpan dalam rekod inventori ,buku stok. Terdapat Rekod kerosakan dan pinjaman di dalam bengkel. Namun hanya dikemaskini sehingga ogos 2011 sahaja. Rekod kemalangan murid tidak disediakan dalam bengkel . buku pelawat disediakan dengan kemas dan berbalut serta sentiasa dikemaskini muka surat dan bukunya.

6.Penyelenggaraan alatan dan mesin Perlatan didalam bengkel seperti mesin kerja ringan dan tetap,alatan tangan , dilihat diselenggara dengan agak baik. Alatan tengan kecil seperti playa,spana, pahat,pemutar skru,semuanya berfungsi dengan baik.sesetengah alatan yang rosak,tumpul, diasingkan daripada panel alatan yang disediakan. Mesin- mesin alatan tangan pula disimpan dan diselenggara dengan baik dan keseluruhanya masih dapat berfungsi dengan baik malahan ada mesin yang telah dibekalkan 10 tahun lepas masih berfungsi dengan baik .ini menunjukkan pihak pengurusan bengkel menjalankan tugas dengan baik.

7. sudut pameran / rujukan Kebanyakan bahan pameran hasil pelajar yang tedapat dalam bengkel ini berbentuk model . Ruang pameran disediakan di belakang bengkel untuk mempamerkan hasil kerja murid dan kebnyakanya lebih bersifat kerja kayu. Terdapat juga hasil murid dalam bentuk sebuah aquarium yang diisi dengan pelbagai jenis ikan . Aquarium ini dipamerkan di bahagian hadapan

Alatn juga disimpan dan digantung didaalam panel alatan yang disediakan dengan kemas dan teratur. Buku rujukan banyak terdapat dalam bengkel kemhairan tersebut dan pelbagai kadkad pengunaan alatan disediakan dalam bentuk mudah akses seperti paparan penggunaan alatan dan bahan ataupun cara-cara melakukan sesuatu kerja.

Bahan bantu mengajar banyak terdapat dalam bentuk model dan paparan kertas yang disediakan pihak kementerian dengan terperinci walaupun nampak ringkas.

8. papan malumat Bagi papan maklumat yang terdapat dalam bengkel,kebanyakanya di penuhkan dengan mklumat berkaitan ilmu di bengkel seperti cara-cara membuat

jahitan,memaku,menglu.carta organisasi di bengkel tidak dikemaskini semenjak 2011 walaupun telah bertukar organisasinya. Catrta organisasi panitia juga tidak terdapat dalam bengkel. Jadual-jadual tugas,pengunaan bengkel sentiasa

dikemaskini bagi memudahkan susun atur keluar masuk bengkel dan keceriaan bengkel dan semuanya dipaparkan dengan jelas didalam bengkel.

9.pencahayaan dan pengudaraan .