Anda di halaman 1dari 1

TAJUK : Huraikan Pendapat Anda Tentang Kesan Lambakan Barangan Tiruan Di Pasaran.

Panjang Huraian Anda Antara 200-250 patah perkataan sahaja.

KARANGAN BERGAMBAR Pendahuluan Isi-Isi 1) Ekonomi negara akan merundum dengan adanya lambakan tiruan di pasaran

Lambakan barangan tiruan dalam pasaran kini semakin meningkat Keadaan ini akan memberi kesan-kesan yang negatif kepada ekonomi negara.

Sikap masyarakat yang gemar membeli barangan tiruan daripada barangan buatan asli .Contohnya di pasar malam orang ramai lebih suka membeli barangan tiruan kerana perbezaan harga berbanding di pasar lain.

2) Barangan asli akan berkurangan di pasaran

Kerana peniaga yang menjual barangan tiruan lebih menguntungkan berbanding mereka yang menjual barangan asli. Contohnya kebanyakan kedai di pasaran lebih kepada peniaga yang menjual barangan tiruan.

3) Penjualan bahan-bahan tiruan di pasaran akan mempengaruhi sikap para remaja Kebanyakkan bahan-bahan tiruan yang dijual berunsurkan pronografi atau berunsur lucah. Contohnya remaja akan terbawa-bawa dengan budaya dan cara hidup barat.

4) Negara luar akan memandang rendah kepada negara kita kerana menjual barangan tiruan. Negara luar akan hilang kepercayaan kepada negara kita kerana ekonomi yang merundum dan masyarakat yang lebih gemarkan membeli barangan tiruan. Contohnya kerjasama antara mereka dan negara kita lebih sukar kerana mereka tidak yakin dengan ekonomi negara kita.

PENUTUP Pihak yang berkuasa harus memberi lebih perhatian kepada masalah ini Perlu mengadakan lebih banyak kempen dan program bagi memberi kesedaran kepada masyarakat tentang keburukan-keburukan membeli dan menyokong barangan tiruan.