Anda di halaman 1dari 10

SISTEM NOMBOR ROMAN

I. JUNAINI JENA BT AMIL FADILAH II. NUR SABRINA BT MANSOR III. SITI MAISARAH BT IDRIS

KENALI NOMBOR ASAS

Simbol terhasil
pada awalnya simbol roman adalah ini I, , X, , 8, , sebelum ditukar kepada I, V, X, L, C dan M. Mengapa V? V adalah sudut yang terhasil di antara ibu jari dan jari telunjuk. Dan X terhasil gabungan dua V di mana satu V di atas dan V di bawah yang diterbalikkan. Tulisan simbol roman berkait rapat dengan hand signal

KENALI NOMBOR ASAS


1= 2=

I II

3=
4=

III IIII

4 = IV BUKAN IIII
Sistem penomboran roman, simbolnya tidak boleh diulang

lebih daripada

3 kali secara berturut-turut.

Hanya simbol I, X, C dan M sahaja yang boleh diulang. Sekiranya simbol yang keempat diperlukan, sistem penolakan akan digunakan.

IIII

IV

SISTEM PENAMBAHAN
Nombor 6, 7 dan 8 jika ditulis dalam simbol roman akan menjadi VI, VII dan VIII. Pernah atau tidak terfikir mengapa simbol I diletakkan disebelah kanan V? Sekiranya menulis nombor 4 dikehendaki menggunakan sistem penolakan, manakala nombor 6 dikehendaki menggunakan sistem penambahan. Ini adalah kerana angka tersebut mempunyai nilai yang lebih besar daripada nilai angka disebelah kanannya.

IV adalah 4 kerana V I (Sistem penolakan) 6 menjadi VI kerana V + I (Sistem penambahan). 7 menjadi VII kerana V + I + I (nilai angka 7 lebih besar daripada 5 oleh itu angka I harus ditulis di sebelah kanannya)

BAGAIMANA PULA DENGAN 9?

20
CCII
CCXX

XVI

CUBA LATIHAN INI