Anda di halaman 1dari 6

KISAH NABI IBRAHIM DENGAN RAJA NAMRUD

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Terima kasih tuan pengerusi majlis, penjaga masa , barisan hakim yang bijaksana, guru-guru, rakan peserta sterusnya rakan-rakan sekalian.

Nabi Ibrahim ayahanda Nabi Ismail Babylon pula kota kelahiran marilah kita jadikan pengajaran kisah tauladan hidup Nabi Ibrahim

Rasul ululazmi diberi gelaran ujian dilalui dengan kesabaran redha dengan kurniaan tuhan hidup di bawah raja namrud yang zalim

Namrud terkenal dengan raja yang sangat zalim, dia memiliki kuasa pemerintahan yang mashsyur dan bimbang kerajaannya musnah. Oleh itu Nabi Ibrahim gigih berdakwah untuk menyedarkan Namrud dan kaumya.

Bissmilahirahma nirrohiim

Surah Maryam ayat 41 dan bacakanlah wahai Muhammad di dalam kitab Al Quran ini perihal Nabi Ibrahim sesungguhnya adalah ia seorang yang amat lagi menjadi Nabi.

Raja Namrud sangatlah Angkuh menganggap diri sebagai tuhan nabi Ibrahim di hina dimaki diburu ke sana sini. kasihan sungguh rakyat Palestin bedilan peluru angkara Israel janganlah kita sombong dan angkuh hidup di dunia tidak akan kekal

}Nasyid Sepohon kayu

Hadirin dan hadirat sekalian yang dimuliakan Allah S.W.T, Perdebatan yang hebat berlaku antara Nabi ibrahim dan raja Namrud. Nabi Ibrahim telah mencabar raja Namrud untuk membuktikan kekuasaannya. Namun, Raja Namrud tidak berjaya membuktikannya.

Ibrahim berkata Tuhanku ialah yang menghidupkan dan mematikan . Namrud berkata Saya dapat menghidupkan dan mematikan. Ibrahim berkata lagi Sesungguhnya Allah menerbitkan matahari dari timur maka terbitkanlah ia dari barat. mendengar perkataan Ibrahim itu, maka terkedu Namrud tidak dapat menjawabnya.

Tidakkah engkau (pelik) memikirkan (wahai Muhammad) tentang orang yang berhujjah membantah Nabi Ibrahim dengan sombong mengenai tuhannya yang zalim. Surah Al Baqarah ayat 258

Gejala berfacebook jadi kewajipan segala yang hak dan batil dipaparkan, usah biar diri dilalaikan, sampaikanlah dakwah saham kebaikan. Hadirin sekalian,

} pantun

Perasaan dendam Raja Namrud terhadap Ibrahim tidak pernah hilang. Ketika Namrud dan rakyatnya berpesta Nabi Ibrahim telah memusnahkan semua berhala kecuali sebuah berhala yang paling besar dan menyangkut kapak dilehernya.

Apabila orang ramai datang kepada berhala mereka terkejut melihat semua berhala hancur berkecai. Seorang ketua Paderi melaporkan kepada Raja Namrud mengenai peristiwa tersebut dan Nabi Ibrahim telah ditangkap dan dibawa kepada Raja Namrud. mereka berkata , Kami mendengar ada seorang pemuda yang mencela mereka (berhala-hala) namanya Ibrahim Alai Hissalam. Surah Al Anbiya ayat 60 Engkaukah yang menghancurkan tuhan kami wahai Ibrahim tanya Namrud. Nabi Ibrahim tersenyum dan menunding kepada patung yang besar itu. Baginda menyuruh Raja Namrud bertanya kepada berhala tersebut. Namun Raja Namrud tidak berupaya kerana patung berhala itu adalah batu. Akibatnya Nabi Ibarhim dibakar. Angkara Ibrahim memusnahkan berhala Namrud dan kaumnya menghukum baginda dengan api nabi diseksa namun diselamatkan Allah Yang Esa kami berfirman Hai api menjadilah keselamatan lah bagi Ibrahim. Kejamnya Namrud pada Ibrahim, Ibrahim ditangkap untuk dibunuh kuasa Allah lebihlah besar Nabi Ibrahim dibantu tentera nyamuk

} Pantun

dingin

dan

menjadi

} irama lagu buai laju laju

Namrud diseksa oleh Allah Nyamuk dikirim sebagai balasan terkulai Namrud tamat riwayatnya itulah balasan ingkarkan Allah Dengan izin Allah tentera nyamuk berjaya menghalang tentera Namrud dari membinasakan Nabi Ibrahim.

Allah menguasai tentera langit dan bumi dan Allah adalah maha mengetahui dan Maha Bijaksana Surah Al Fath ayat 4 Wahai Rakan dan juga taulan sikap Namrud bukan ikutan zalim dan kejam kepada rakyat dilaknati Allah dan dijauhi kawan Allah telah menurunkan pelbagai azab sebagai ingatan kepada manusia yang semakin leka kepada penciptanya. Virus Kencing tikus yang banyak berlaku di kawasan air terjun menunjukkan bahawa banyaknya maksiat berlaku dikawasan itu. Dan ia adalah peringatan kepada kita. Manakala bencana alam seperti banjir luar biasa yang berlaku di Kedah sebagai amaran Allah supaya kita tidak leka dalam menjalankan amanahnya..

Nabi Ibrahim hidup penuh kesabaran Gigih berdakwah menghadapi tentangan Ambillah iktibar jadikan pedoman hidup bermakna penuh keberkatan. Demikianlah pengorbanan masa, harta dan wang serta tenaga dan nyawa pada jalan Allah merupakan peringkat tertinggi sebagai bukti keikhlasan dalam setiap amalan. Pengorbanan baginda di jalan Allah seperti inilah yang sangat diperlukan pada saat ini untuk memastikan diri kita di jamin ke syurga Allah kela. Insyaallah. Sekian Terima kasih.