Anda di halaman 1dari 2

DOA ZIARAH KUBUR

(1) DOA MASUK KAWASAN PERKUBURAN

Sampaikanlah Ya Allah pahala dari kami yang demikian itu kepada mereka. Jadikanlah ia sebagai cahaya yang memancar dan menerangi mereka. Gandakanlah Ya Allah, rahmatMu dan keredhaanMu ke atas kami dan ke atas mereka. Ya Allah jadikanlah ia sebagai pelepas, penyelamat, penutup dan penebus untuk mereka daripada seksa neraka. Ya Allah ampunilah mereka, rahmatilah mereka, afiatkan mereka dan maafkan dosa-dosa mereka ( 3 x ). Kemudian jadikanlah Ya Allah pahala yang sedemikian kepada rohroh ibu bapa kami, guru-guru kami, ibu bapa mereka, guru-guru mereka dan seluruh kaum muslimin dan muslimat di sebelah timur dan barat. Ya Allah jadikanlah di dalam kitab-kitab catatan kami, ibu bapa kami, para hadirin dan ibu bapa mereka diliputi semuanya dengan rahmat dan keredhaanMu. Jadikanlah kami dan mereka penghuni syurga yang luas, Ya Hannan, Ya Mannan, wahai Tuhan Pencipta langit dan bumi yang mempunyai ketinggian dan kemuliaan.

Semoga keselamatan tercurah kepada penghuni kubur ini daripada kalangan Mukminin dan Muslimin dan semoga Allah merahmati orang yang telah duluan dari kami dan yang belakangan dan kami insya Allah akan menyusul kalian. (HR. Muslim dan lain-lain)

(2) DOA TAHLIL - Panjang

Ya Allah pindahkan mereka dari kesempitan kubur dan liang lahad kepada syurgaMu yang kekal. Syurga yang terbentang dengan air yang mengalir serta buah-buahan yang banyak tiada putusnya dan tidak dihalang memakanya dan tempat tidur yang tertinggi keadaannya bersama orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat daripada golongan para Anbia, Syuhada, aulia, ulama,Solihin dan shodiqqin. Mereka itulah sebaik-baik teman setia, wahai Allah Tuhan yang Pengasih daripada segala orang-orang yang pengasih. - Penutup Pujian Dan Selawat (3) DOA UNTUK ARWAH - Pendek "Ya Allah! Ampunilah . (nama arwah) , rahmatilah dia, afiatkanlah dia, dan sejahterakanlah serta ampunilah dosa kesalahan dia. Dan muliakanlah kehadirannya dan luaskanlah kuburnya dan bersihkanlah dia dengan air salju dan embun, bersihkanlah dia dari segala dosa besar mahupun yang kecil sebagaimana kain putih yang bersih dari segala kotoran dan gantikanlah baginya tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya dahulu dan teman yang lebih baik dari temannya dahulu dan keluarga yang lebih baik dari keluarganya dahulu dan hindarkanlah serta selamatkanlah dia dari seksa kubur dan seksa neraka." "Ya Allah Janganlah kiranya pahalanya tidak sampai pada kami dan janganlah Engkau memberi pada kami fitnah sepeninggalannya dan ampunilah kami dan dia dan bagi saudara-saudara kami yang telah mendahului kami dengan iman dan janganlah menjadikan gelisah (dengki) dalam hati kami pada orang-orang yang beriman, Ya Allah! Ya Tuhan kami sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." Ya Allah sesungguhnya rahmatMu lebih kami harapkan berbanding amalan kami dan sesungguhnya keampunanMu lebih luas daripada dosa kami - Penutup Pujian Dan Selawat 3 2

Ya Allah jadikanlah, sampaikanlah dan terimalah doa bacaan AlQuran, tahlil, istighfar, zikir, sebutan namaMu (Ya Allah) dan selawat serta salam sejahtera yang kami lafazkan di saat yang barakah ini sebagai hadiah dan wasilah kami, sebagai cucuran rahmat dan barakah yang sempurna daripadaMu dan sebagai sedekah yang diterima, kami persembahkan dan hadiahkan kepada penghulu kami Nabi Muhammad (saw), kemudian kepada roh-roh (arwah) isteri-isterinya dan zuriatnya, para sahabatnya, para tabiin dan tabiit-tabiin. Bagi mereka semuanya semoga mendapat kebajikan sehingga ke akhirat. Jadikanlah Ya Allah pahalanya sebanyak itu dengan ditambah dengan kebajikan,ihsan, rahmat dan nikmatMu kepada roh-roh (arwah) yang kami berhimpun di sini untuk mereka dan khususnya kepada roh (arwah) Allahyarham / Allahyarhamah . Bin / Binti . dan datuk nenek serta cucu cicitnya, begitu juga orang-orang yang bertalian nasab (keturunan) denganya.