Anda di halaman 1dari 31

MENEROKA ALAM BAHAN SCE 3103

Disediakan oleh :

Sarida Md Dam (SABUN) Fauziah Hanum Mohamad (DETERGEN)


Dibimbing oleh :

Pn. Zakiah bt Mor

TOPIK 12 SABUN DAN DETERGEN

TAKRIFAN SABUN
Garam yang terbentuk daripada tindak balas antara suatu alkali dengan suatu asid lemak, RCOOH. - Garam natrium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah natrium hidroksida. - Garam kalium asid lemak jika alkali yang digunakan ialah kalium hidroksida. - Formula am : RCOONa atau RCOOK. R adalah kumpulan akil yang berantai panjang.
-

SABUN
Contoh contoh sabun : Natrium Palmitat C15H31COONa Natrium Oleat Natrium Stearat C17H33COONa C17H35COONa

Proses Penyediaan Sabun


- Sabun dapat disediakan dengan memanaskan bersama lemak atau minyak dengan alkali melalui proses saponifikasi. -Proses saponifikasi : proses hidrolisis ester (minyak atau lemak) oleh alkali. -2 peringkat pembuatan sabun : (i) Peringkat 1 - Minyak atau lemak(ester) dipanaskan bersama larutan alkali melalui proses hidrolisis.

Proses Penyediaan Sabun


- Dlm. Proses ini, molekul minyak atau lemak (ester) dipecahkan kepada asid lemak dan gliserol oleh air dengan kehadiran alkali sebagai mangkin. (i) Peringkat 2 - Asid lemak yang terbebas Peringkat 1 bertindak balas dengan alkali untuk membentuk garam natrium asid lemak iaitu sabun.

Tindak Balas Pembuatan Sabun


Minyak sayuran + natrium hidroksida ( ester ) ( alkali ) garam natrium asid lemak + gliserol ( sabun ) (alkohol)

CH2COOC12H35 CHCOOC17H35 CH2COOC17H35 Gliseril tristearat CHOH + 3 NaOH 3 C17H35COONa + Natrium Stearat CHOH CH2OH

Gliseril tristearat adalah sejenis minyak. Sebarang minyak apabila dicampur dengan larutan pekat natrium hidroksida akan menghasilkan sabun. Proses yang terlibat dipanggil saponifikasi. Untuk keterangan lebih lanjut tentang proses saponifikasi, sila rujuk prosedur Praktikal 6.

Sifat Sifat Sabun


1. Sabun adalah licin dan membentuk buih apabila dicampur dengan air. 2.Sabun adalah bahan pencuci yang berkesan dengan air lembut sahaja (air paip). 3. Air lembut adalah air yang tidak mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+ 4. Air liat adalah air yang mengandungi ion Mg2+ dan ion Ca2+

Sifat Sifat Sabun


5. Sabun adalah tidak berkesan dalam air liat. 6. Ini adalah kerana ia bertindak balas dengan ion Mg2+ atau ion Ca2+ untuk membentuk sejenis mendakan yang dipanggil skum. 7. Oleh itu, sabun tidak dapat membentuk buih dalam air liat kerana kehilangan ion sabun melalui pembentukan skum.
Ca2+(ak) + 2 C17H35COO(ak)
ion sabun ( ion stearat )

(C17H35COO)2 Ca(s)
skum sabun ( kalsium stearat )

Sifat Sifat Sabun


8. Sabun boleh dibiodegradasikan. Ia boleh diuraikan oleh tindakan bakteria. 9. Ini adalah kerana sabun dibuat daripada minyak binatang atau minyak sayuran. 10.Oleh itu, sabun tidak akan mencemarkan air. 11. Sabun juga tidak berkesan dalam air berasid kerana molekul besar asid karbosilik dibentuk dan molekul besar ini tidak larut dalam air.

Tindakan Pencucian Sabun


1. Sabun : agen pencuci yg digunakan utk tanggalkan kotoran bhn organik. 2. Apabila dicampur ke dlm air, molekul sabun akan tercerai kpd ion natrium(atau ion kalium) dan ion sabun (anion sabun). 3. Ion sabun terdiri drpd 2 bahagian : (a) bahagian kepala yg - terdiri drpd bhgn anion - bersifat ionok - disebut bhgn hidrofilik - larut dalam air.

(b) bahagian ekor yg - terdiri drpd bhgn hidrokarbon (rantai hidrokarbon) - merupakan molekul yg bersifat kovalen - disebut bhgn hidrofobik - larut dalam gris atau minyak(kotoran).

Struktur Ion Sabun


Bahagian ekor hidrokarbon Bahagian kepala ion

Bahagian ekor yg larut dalam kotoran seperti minyak atau gris

Bahagian kepala yg larut dalam air

Rajah 1.1 Struktur umum ion sabun

5. Molekul sabun dpt mengurangkan ketegangan permukaan air supaya air dapt membasahi permukaan bahan dengan lebih baik.

Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun


Kelebihan Sabun 1. Sabun ialah bahan terbiodegradasikan, iaitu dapat diuraikan oleh bakteria. 2. Dengan demikian, sabun tidak menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar. 3. Di samping itu, sabun juga tidak beracun kepada hidupan akuatik.

Keberkesanan Tindakan Pencucian Sabun


Kelemahan Sabun 1. Sabun tidak berkesan dalam air liat. Jadi, sabun tidak dapat digunakan untuk mencuci dalam air liat. 2. Satu contoh air liat ialah air laut. Ini adalah disebabkan oleh :
(a) Air liat mengandungi pelbagai jenis garam galian seperti garam natrium,garam kalsium,garam magnesium dan sbgnya.

(b) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat. (c) Kekat yang terbentuk akan terapung pada permukaan air. Jadi, tindakan pembersihan hanya bermula selepas semua ion kalsium dan ion magnesium dalam air liat telah lengkap bertindak balas dengan ion sabun. (d) Ion kalsium dan ion magnesium yang hadir dalam air liat dapat bergabung dengan ion sabun seperti ion palmitat untuk membentuk mendakan putih yang dikenal sebagai kekat.

3. Sabun hanya dapat mencuci dalam air lembut, iaitu air yang tidak mengandungi ion kalsium dan ion magnesium 4. Sabun juga tidak berkesan dalam air yang berasid.
(a) Ion hidrogen yang hadir dalam air yang berasid bertindak balas dengan ion sabun seperti ion stearat untuk membentuk molekul asid lemak, iaitu asid stearik.

(b) Asid lemak seperti asid stearik mempunyai rantai hidrokarbon yang panjang tetapi tidak mempunyai bahagian berion (c) Tambahan pula, molekul asid lemak seperti asid stearik tidak dapat larut dalam air. (d) Ini menyebabkan ion sabun tidak dapat berfungsi sebagai bahan pencuci dalam air yang berasid.

Detergen dikenali sebagai bahan pencuci bukan sabun. Banyak detergen bagi kegunaan yang berbeza tetapi hanya dua jenis detergen yang biasa iaitu - detergen dengan gelang benzena seperti natrium alkil benzena sulfonat - detergen tanpa gelang benzena seperti natrium alkil sulfat

Detergen ialah garam natrium yang terhasil apabila asid sulfonik atau asid alkil benzena sulfonik bertindak balas dengan natrium hidroksida.

PENYEDIAAN DETERGEN
Langkah 1 Tindakbalas alkohol dengan asid sulfurik pekat
O O R - OH + H-O-S-O-H R-O-S-O-H + H20

akil hidrogen sulfat

PENYEDIAAN DETERGEN
Langkah 2 Peneutralan dengan natrium hidroksida O O
R - OS -O-H + NaOH R-O-S-O-Na + H20

Natrium akil sulfat (detergen)


Contoh ROH : CH3(CH2)10CH2OH dodekanol

Contoh

CH3(CH2)10CH2-0-S-O-Na
O
Natrium dodesil sulfat

Sifat-sifat detergen
Adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. Berkesan dalam kedua-dua air liat dan air lembut. Berkesan dalam air berasid Detergen tidak dapat dibiodegrasikan. Detergen menghasilkan banyak buih dalam semua jenis air. Buih ini boleh menutupi permukaan air dan kurang % oksigen dalam air. Oleh itu, penggunaannya adalah tidak mesra alam.

Sifat-sifat detergen
Detergen adalah licin dan membentuk banyak buih dengan air. Detergen adalah bahan pencuci yang berkesan dalam air liat dan air lembut. Ini adalah kerana kekat tidak dibentuk apabila bertindak balas dengan ion Mg2+ dan Ca2+ Dengan itu, anion detergen tidak dimendakkan dan sesuai digunakan untuk menyingkirkan tompok gris.

Bahan tambah dalam detergen


Bahan tambah Fungsi

Natrium hipoklorit, natrium perborat Natrium tripolifosfat Natrium silikat

Sebagai agen pemutih melalui tindakan pelunturannya. Untuk melembutkan air Memastikan serbuk detergen sentiasa dalam keadaan kering dan tidak membentuk gumpalan Mengelakkan pembentukan buih yang berlebihan Menanggalkan bahan kotoran yang bersifat organik seperti darah dan minyak Menjadikan kain kelihatan lebih putih Memberikan wangi pada kain

Bahan penstabil Enzim biologi

Bahan pendarfluor Minyak wangi

Kelebihan detergen
Bertindak sebagai bahan pencuci yang berkesan dalam kedua-dua air lembut dan air liat Detergen berkesan dalam air liat kerana garam kalsium atau garam magnesium daripada detergen adalah larut dalam air. Detergen tidak membentuk kekat dengan air liat.

Kelemahan detergen
Detergen awal yang dihasilkan mempunyai rantai hidrokarbon bercabang kerana bahan ini dapat disediakan dengan kos yang rendah. Detergen mempunyai rantai hidrokarbon bercabang adalah tidak terbiodegrasikan, iaitu tidak dapat diuraikan oleh bakteria dan akan menimbulkan masalah pencemaran alam sekitar.

Sekian, terima kasih..