P. 1
Contoh Rpt Kt Thn 6

Contoh Rpt Kt Thn 6

|Views: 271|Likes:
Dipublikasikan oleh Hafizuddin Jaafar

More info:

Published by: Hafizuddin Jaafar on Sep 17, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6

MINGGU TARIKH 1

TEMA

TOPIK

HASIL PEMBELAJARAN

PATRIOTISME

CATATAN

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber i. Sumber mineral -Petroleum -Gas asli - Arang batu - Emas - Bijih timah

-Menyenaraikan jenis-jenis sumber yang terdapat di negara kita. -Menyenaraikan sumber mineral

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita.

2 .

5. KONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber ii. Sumber hutan - balak - herba -rotan -buluh -kayu bakau

Menyenaraikan sumber hutan

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

3

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber

Menyenaraiyenaraikan sumber laut.

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

1

1

Hasil dan kegunaan sumber ii.tumbuhan laut 5. Sumber mineral . EKONOMI NEGARA 1 2 .perabot . Hasil dan kegunaan sumber i.Sumber laut -ikan .mutiara . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME Menghargai sumber semula jadi negara kita Menghargai sumber semula jadi negara kita CATATAN 4 -Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita -Menghargai sumber semula jadi negara kita - 5.sotong .ubat-ubatan .bahan binaan .ketam .1Sumber semulajadi dan kegunaanya b. Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber. EKONOMI NEGARA 5.Menyatakan kegunaan sesuatu sumber.bahan api .siput . Menyedari perlunya berjimat-cermat dalam penggunaan sumber. 5 5.perhiasan 1.udang .Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii. 2.kraf tangan 1. Hasil hutan . 2.Menamakan produk yang dihasilkan daripada pelbagai jenis sumber.sumber tenaga .1Sumber semulajadi dan kegunaanya b.

EKONOMI NEGARA .Perhiasan Ubat-ubatan 5. Berbangga dengan barangan buatan Malaysia.1Sumber semulajadi dan kegunaanya b.Nilai .Likas . Hasil dan kegunaan sumber iii. EKONOMI NEGARA Menamakan kawasan Perindustrian dan jenis industri yang terdapat di negara kita -Menamakan kawasan perindustrian.Menyatakan jenis industri di negara kita -Menyenaraikan jenis industri di negara kita i. -Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara.Menyedari bahawa pelbagai industri telah meningkatkan ekonomi negara -Berbangga dengan barangan buatan Mala ysia mi negara.Peramu Tanjung Malim .Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum. Jenis industri Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara. Hasil laut .2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a.Sumber protein . 5. 8 5.Shah Alam . 1 3 .industri berat -industri ringan -industri desa 5. Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber. 2.Menyatakan jenis industri di negara kita . Jenis industri . EKONOMI NEGARA 7 . CATATAN 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 6 TEMA TOPIK 5.Miri HASIL PEMBELAJARAN 1.industri pemprosesan . Perindustrian i.Perindustrian ii.2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a. PATRIOTISME Menyedari perlunya menggunakan sumber dengan berhemah.Perai .Pasir Gudang . .Kawasan perindustrian .

Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya -Menghargai hasil keluaran pertanian negara.lembu di Kluang -ayam di Manjung. . Chendering. Labis . -getah di Muar dan Tenom. Perikanan .2 Kegiaatan ekonomi dan lokasi ii. delta Kelantan dan Tanjung Karang. . Penternakan . 1 4 .padi di dataran Kedah.Trolak dan Sibu. Tok Bali .Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian . -- . -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya .sayur-sayuran di Cameron Highlands dan Kundasang. iii.pertanian i. -kelapa sawit di Jengka. Besut. Menyatakan jenis kegiatan pertanian di negara kita. EKONOMI NEGARA 9 5.akuakultur di Bukit Merah dan Kukup -pusat perikanan seperti Kuantan.Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian .Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian - 10 5 EKONOMI NEGARA 5. Penanaman . kuala Perlis.2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi b.Menghargai hasil keluaran pertanian negara.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5. -nanas di Pontian.Berbangga kerana negara kita mempunyai kawasan yang sesuai untuk kegiatan pertanian.

Perhutanan ii. Perlombongan i Sumber mineral dan lokasi -petroleum dan gas asli di perairan Terengganu. 5. kaya dengan pelbagai jenis hutan. KEGIATAN EKONOMI Menamakan lokasi perlombongan mineral di kawasan kita . dan perairaan Sarawak.Menyenaraikan mineral yang dilombong di darat dan di dasar laut . Kawasan pembalakan .2Kegiatan ekonomi dan lokasi d.Menamakan pokok balak yang terdapat di Bersyukur kerana negara kita kaya negara kita dengan hasil hutan . 12 5 KEGIATAN EKONOMI Menyenaraikann kawasan pembalakan di negara kita. KEGIATAN EKONOMI 11 .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK 5.Kemaman .Menghargai kepelbagaian hasil hutan negara kita yang terdapat di negara kita -Menyenaraikan hasil pembalakan di negara -Berbangga kerana hutan negara kita kita.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 5 . . Kapit.Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan. 13 5.Segaamat -Ranau.. Sri Aman. Janda Baik . Perhutanan i Pembalakan -cengal -merbau -nyatuh -keruing -seraya -meranti 5.2 Kegiatan ekonomi dan lokasinya C.Berbangga kerana hutan negara kita kaya dengan peibagai jenis pokok.Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita .2Kegiatan ekonomi dan lokasi C. .perairan Pantai Barat Sabah.Menyenaraikan kawasan pembalakan di . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5.Bukit Tinggi.

Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita . Perlombongan ii. Tebedu dan Mamut.arang batu di mukah Balingian. -emas d Raub. Rusila. Silantek. -bijih timah di Lembah kinta. Lokasi pusat pemprosesan petroleum dan gas asli -Kerteh -Bintulu -Miri . Merit Pila.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK .Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 6 . Maliau Basin.-Menyenaraikan pusat peprosesan petroleum dan gas as . KEGIATAN EKONOMI Kegiatan ekonomi dan lokasi d. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 14 5. .

kemajuan pembangunan negara .bunyi -Menyatakan jenis-jenis pekerjaan berdasarkan kegiatan ekonomi -Menyatakan bagaimana kegiatan ekonomi dapat menambahkan hasil pendapatan negara.-darat .Menghuraikan aktiviti yang menyebabkan kepupusan flora dan fauna.Meramalkan akibat daripada kepupusan sumber terhadap kegiatan ekonomi -Menghargai khazanah alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar .sektor swasta ii Menambahkan pendapatan negara iii.Menghargai khazanah alam sekitar . -Berbaangga kerana terdapat pelbagai kegiatan ekonomi di negara kita. Menyediakan peluang pekerjaan -sektor awam .Menghargai kewujudan pelbagai flora dan fauna 16 1 7 . haiwan dan manusia .4. . Kepentingan kegiatan ekonomi. . .Menjaga alam sekitar tanggung jawab bersama.perubahan landskap akibat -perlombongan -pembalakan -pembinaan -pertanian. hidupan laut.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 15 5.Menghubungkaitkan kesan pencemaran terhadap tumbuhan. . ii. i. -Menjelaskan kegiatan ekonomi yang memberikan sumbangan kepada pembangunan negara.Menyatakan punca berlakunya pencemaran akibat daripada kegiatan ekonomi.Bersyukur dengan wujudnya pelbagai peluang pekerjaan .Air . KEGIATAN EKONOMI . 5. Kesan i.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada pendapatan negara. KEGIATAN EKONOMI 5.udara . 5.3 Sumbangan kegiatan ekonomi a.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar a. Pencemaran .

budaya . Menjelaskan kepentingan pilihanraya 1955 Menghormati agama.Menjelaskan budaya kaum-kaum di Malaysia. pemuliharaan 6.Menyatakan langkah-langkah pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar dalam setiap kegiatan . 19 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.1 Kemerdekaan Malaysia a.Kearah kemerdekaan i .1. .1 kemerdekaan Malaysia A Kearah Kemerdekaan ii Pilihan Raaya 1955Malaysia Bersyukur dengan amalan demokrasi yang diamalkan di negara kita. b. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 18 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA -Menyatakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi -Menyatakan peranan Bahasa Melayu dalam mewujudkan kerjasama antara kaum -Menjelaskan kebebasan beragama dan kepercayaan yang diamalkan oleh rakyat Malaysia . 1 8 . kepercayaan dan budaya setiap kaum di Malaysia. Cara mengatasi i.bahasa -kebebasan beragama dan kepercayaan.Menyedari bahawa penjagaan alam sekitar merupakan tanggungjawab bersama. KEGIATAN EKONOMI 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar.Kerjsama antara kaum .kepupusan -flora -fauna 17 5.pemeliharaan ii.

1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan i Pengistiharan tarikh kemerdekaan ii Penurunan bendera Union Jack di Padang Kelab Selangor.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 20 TEMA KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME . iii Pengistiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka 6.1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan iv Tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan .Menyatakan tarikh dan tempat pengistiharan kemerdekaan .Menyenaraikan tokoh yang menyertai Malaysia rombongan kemerdekaan Kearah kemerdekaan iii. Bersyukur dan berbangga dengan kemerdekaan negara . .Menyenaraikan tokoh yang terlibat yang terlibat dengan perjuangan kemerdekaan -Biodata Tunku Abd Rahman sebagai Bapa kemerdekaan.Menyemai semangat cintakan negara.Menghargai jasa tokoh-tokoh kemerdekaan CATATAN 6.Menghuraikan peristiwa pengistiharan kemerdekaan 21 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . 6. Tokoh-tokoh dalam rombongan kemerdekaan 1956 -wakil raja-raja Melayu -Wakil Parti Perikatan. 22 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . 1 9 .Menghargai jasa tokoh-tokoh yang memperjuangkan keemerdekaan.1 kemerdekaan .

Menyenaraikan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia .Menjelaskan tujuan gagasan awal Malaysia.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Dato’ Onn bin Jaafar -Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj -Tun Abd Razak Bin Dato’ Hussein -Tun Tan Cheng Lock -Tun Sambanthan HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 23 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.Menyatakan tokoh pencetus idea pembentukan Malaysia . 24 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .3 Pembentukan Malaysia a Latar belakang iii.2 Pembentukan Malaysia a Latar belakang i. Tokoh yang terlibat .tujuan ii.Berbangga dengan kegigihan tokoh dalam memperjuangkan penubuhan Malaysia. Idea pembentukan Malaysia .Menyatakan negeri dalam gagasan awal pembentukan Malaysia . 1 10 . Gagasan awal -Persekutuan Tanah Melayu -Singapura -Brunei -Saabah .Sarawak 6. - Menyemai semangat cintakan negara Menyemaikan semangat intergrasi nasional.

i. ii.Menyenaraikan anggota yang menyertai pembentukan Malaysia pada 16 september 1963.Menyenaraikan anggota yang menyertai malaysia selepas 9 Ogos 1965.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Tunku Abd Rahman -Tun Fuad Stephen -Temenggong Jugah Anak Barieng -Tun Datu Mustapha bin Datu Harun -Lee Kuan Yew 6.2 Pembentukan Malaysia b.2 Pembentukan Malaysia b.Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 1 11 . 6. Perjanjian Malaysia.Singapura.Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 26 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Keanggotaan Malaysia selepas 9 Ogos 1965 -Persekutuan Tanah Melayu -Sarawak HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 25 KEJAYAAN DAN KEBNANGAAN NEGARA .Sabah .Menyatakan tarikh pembentukan Malaysia .Sarawak . . . Perjanjian Malaysia. Perjanjian Malaysia pada 16 september 1963 -PersekutuanTanah Melayu .

30 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN 6. TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN .3 Warisan negara a Warisan sejarah i.3 Warisan negara. Warisan kesenian i. Sumber sejarah -dokumen -artifak Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah.Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. -Menyenarailkan cara mengekalkan . a Warisan sejarah ii. Bidang . Sumber sejarah -dokumen -artifak Menyenaraikan bangunan yang menjadi warisan kebangaan negara Menjelaskan usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan-bangunan bersejarah .Menyatakan jenis sumber sejaarah .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA -Sabah 27 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.3 Warisan negara b. Bangunan-bangunan lama – pemeliharaan dan pemuliharaan -Bangunan Sultan Abdu Samad.Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. .3 Warisan negara. a Warisan sejarah i. -Bangunan Stadhuys 6. -Menghuraikan kepentingan sumber sejarah 28 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 29 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 6.Berbangga dengan kepelbagaian kesenian pelbagai kaum .Menghargai seni warisan silam 1 12 . .Menyenaraikan penemuan yang menjadi sumber sejarah.Menamakan bidang bidang seni yang menjadi warisan negara.

4 Maalaysia dan kejayaanya a. CATATAN 31 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .4 Maalaysia dan kejayaanya a.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA NEGARA TOPIK -muzik -drama -seni kraft -seni bina -seni tari . - Bersyukur dengan kesejahteraan negara.Menyatakan bidang kuasa kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Berebangga dengan amalan demokrasi 33 KEJAYAAN 6. -kebebasan memilih kerajaan 6. 1 13 . PATRIOTISME -Berbangga dengan nilai estetika warisan kesenian negara.kebebasan bersuara -kebebasan beragama.permainan -seni mempertahankan diri 6.Kesejahteraan negara NEGARA iii.Kesejahteraan negara ii. Kesejahteraan negara i Amalan demokrasi . Perpaduan kaum .Menhgargai sumbangan rakyat dalam mewujudkan perpaduan kaum.Menyatakan perkara-perkara yang membawa kepada kesejahteran negara -Menyatakan maksud demokrasi -Menghuraikan kepentingan mengekalkan amalan demokrasi.Menamakan kerajaan peringkat pusat dabn negeri . .Menamakan ketua kerajaan peringkat negeri dan pusat . Berebangga dengan amalan demokrasi 32 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Perkongsian kuasa -Kerajaan pusat -Kerajaan negeri HASIL PEMBELAJARAN warisan seni -Menyenaraikan langkah memperkenalkan warisan seni -Menjelaskan kepentingan warisan seni kepada masyarakat.4 Maalaysia dan DAN kejayaanya KEBANGAAN a.Menjelaskan langkah-langkah mewujudkan dan mengekalkan perpaduan negara - Bersyukur dengan kesejahteraan negara.

.pertanian 6.Menyatakan kepentingan telekomunikasi dalam kemakmuran negara. Bersyukur dan berbangga dengan adanya pelbagai kegiatan ekonomi yang dapat menyediakan pelbagai peluang pekerjaan Bersyukur dengan hasil industri yang meningkatkan taraf hidup rakyat dan manaikan nama negara.4 Maalaysia dan kejayaanya b. kereta api. Kemakmuran ekonomi. perhubungan dan pengangkutan yang disediaakan oleh kerajaan -Menghargai kemajuan teknologi ke arah kemakmuran ekonomi negara. Telekomunikasi -Koridor Raya Multimedia iii. - - 35 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .Menamakan kegiatan ekonomi yang mendatangkan pendapatan negara. Pengeluaran negara -perindustrian -cari gali petroleum . Perhubungan dan pengangkutan -KLIA -Lebuh raya.Menyatakan kemudahan yang disediaakan oleh kerajaan untuk meningkatkan perkhidmatan perhubungan dan pengangkutan - Catatan • Peperiksaan Semester 1 dan semester 2 1 14 . Kemakmuran ekonomi i. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 6. Menghargai kemudahan. .Menyatakan usaha-usaha yang boleh meningkatkan kemakmuran ekonomi negara.5 Maalaysia dan kejayaanya b. ii.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA 34 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK kerjasama toleransi persefahaman .

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 • • • • Percubaan UPSR setara PPD dan JPN Peperiksaan UPSR Cuti Perayaan Anggaran P&P 35/41 minggu 1 15 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->