P. 1
Contoh Rpt Kt Thn 6

Contoh Rpt Kt Thn 6

|Views: 271|Likes:
Dipublikasikan oleh Hafizuddin Jaafar

More info:

Published by: Hafizuddin Jaafar on Sep 17, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/14/2015

pdf

text

original

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6

MINGGU TARIKH 1

TEMA

TOPIK

HASIL PEMBELAJARAN

PATRIOTISME

CATATAN

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber i. Sumber mineral -Petroleum -Gas asli - Arang batu - Emas - Bijih timah

-Menyenaraikan jenis-jenis sumber yang terdapat di negara kita. -Menyenaraikan sumber mineral

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita.

2 .

5. KONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber ii. Sumber hutan - balak - herba -rotan -buluh -kayu bakau

Menyenaraikan sumber hutan

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

3

5. EKONOMI NEGARA

5.1Sumber semulajadi dan kegunaanya a) Jenis sumber

Menyenaraiyenaraikan sumber laut.

Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita

1

1

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii.Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum.perabot . Hasil dan kegunaan sumber ii.udang .siput . 5 5.kraf tangan 1.Sumber laut -ikan .ketam . Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber. Menyedari perlunya berjimat-cermat dalam penggunaan sumber.Menyatakan kegunaan sesuatu sumber.bahan binaan . Hasil hutan .bahan api . 2. 2. EKONOMI NEGARA 5.tumbuhan laut 5.sotong .ubat-ubatan .1Sumber semulajadi dan kegunaanya b. Hasil dan kegunaan sumber i. EKONOMI NEGARA 1 2 . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME Menghargai sumber semula jadi negara kita Menghargai sumber semula jadi negara kita CATATAN 4 -Berbangga dan bersyukur dengan wujudnya pelbagai sumber yang terdapat di negara kita -Menghargai sumber semula jadi negara kita - 5.Menamakan produk yang dihasilkan daripada pelbagai jenis sumber. Sumber mineral .mutiara .1Sumber semulajadi dan kegunaanya b.perhiasan 1.sumber tenaga .

Likas .Peramu Tanjung Malim .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 6 TEMA TOPIK 5. Hasil laut . -Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara.Perindustrian ii. 2. 8 5. PATRIOTISME Menyedari perlunya menggunakan sumber dengan berhemah. .Menyedari bahawa pelbagai industri telah meningkatkan ekonomi negara -Berbangga dengan barangan buatan Mala ysia mi negara. CATATAN 5. Jenis industri Menyedari bahawa kepelbagaian industri telah meningkatkan ekonomi negara.Menyatakan jenis industri di negara kita -Menyenaraikan jenis industri di negara kita i.Perhiasan Ubat-ubatan 5. Hasil dan kegunaan sumber iii.Miri HASIL PEMBELAJARAN 1. 5.industri berat -industri ringan -industri desa 5. Perindustrian i. Jenis industri .Sumber protein . EKONOMI NEGARA Menamakan kawasan Perindustrian dan jenis industri yang terdapat di negara kita -Menamakan kawasan perindustrian.Menyenaraikan langkah-langkah penggunaan sumber secara optimum. Meramalkan sumber alternatif jika kehabisan sumber.Nilai .Shah Alam .2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a.Menyatakan jenis industri di negara kita .2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi a. EKONOMI NEGARA .Kawasan perindustrian . Berbangga dengan barangan buatan Malaysia. EKONOMI NEGARA 7 .Pasir Gudang . 1 3 .Perai .1Sumber semulajadi dan kegunaanya b.industri pemprosesan .

kuala Perlis.Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian . -getah di Muar dan Tenom. Menyatakan jenis kegiatan pertanian di negara kita.Berbangga kerana negara kita mempunyai kawasan yang sesuai untuk kegiatan pertanian.Menghargai hasil keluaran pertanian negara. Perikanan .padi di dataran Kedah.Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian - 10 5 EKONOMI NEGARA 5.2 Kegiatan ekonomi dan Lokasi b.2 Kegiaatan ekonomi dan lokasi ii.lembu di Kluang -ayam di Manjung.Menjelaskan faktor yang mempengaruhi kegiatan pertanian -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya -Menghargai hasil keluaran pertanian negara. -- .akuakultur di Bukit Merah dan Kukup -pusat perikanan seperti Kuantan. Labis .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5. . -Menamakan aktiviti pertanian dan lokasinya . Besut. delta Kelantan dan Tanjung Karang. iii. Chendering. Tok Bali . Penternakan .pertanian i. Penanaman .Trolak dan Sibu.Menyenaraikan hasil yang diperoleh daripada kegiatan pertanian . . -kelapa sawit di Jengka.sayur-sayuran di Cameron Highlands dan Kundasang. EKONOMI NEGARA 9 5. -nanas di Pontian. 1 4 .

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK 5.Segaamat -Ranau. Perlombongan i Sumber mineral dan lokasi -petroleum dan gas asli di perairan Terengganu. .Menyenaraikan kawasan pembalakan di .Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 5 . Kapit.Bukit Tinggi.Kemaman .Menghargai kepelbagaian hasil hutan negara kita yang terdapat di negara kita -Menyenaraikan hasil pembalakan di negara -Berbangga kerana hutan negara kita kita. Perhutanan i Pembalakan -cengal -merbau -nyatuh -keruing -seraya -meranti 5. Janda Baik .2 Kegiatan ekonomi dan lokasinya C. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 5.2Kegiatan ekonomi dan lokasi d.Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita . Kawasan pembalakan . .Menyenaraikan mineral yang dilombong di darat dan di dasar laut . kaya dengan pelbagai jenis hutan. Sri Aman. Perhutanan ii.Menamakan pokok balak yang terdapat di Bersyukur kerana negara kita kaya negara kita dengan hasil hutan .perairan Pantai Barat Sabah. 5.Berbangga kerana hutan negara kita kaya dengan peibagai jenis pokok.Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan. 13 5.2Kegiatan ekonomi dan lokasi C. dan perairaan Sarawak. KEGIATAN EKONOMI 11 . KEGIATAN EKONOMI Menamakan lokasi perlombongan mineral di kawasan kita . 12 5 KEGIATAN EKONOMI Menyenaraikann kawasan pembalakan di negara kita..

. -bijih timah di Lembah kinta.arang batu di mukah Balingian.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada hasil Negara 1 6 . -emas d Raub. KEGIATAN EKONOMI Kegiatan ekonomi dan lokasi d. Rusila. Lokasi pusat pemprosesan petroleum dan gas asli -Kerteh -Bintulu -Miri . Maliau Basin.Bersyukur dengan adanya sumber mineral di negara kita . HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 14 5. Tebedu dan Mamut.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK . Silantek.Menghargai sumber alam sebagai anugerah tuhan. Merit Pila.-Menyenaraikan pusat peprosesan petroleum dan gas as . Perlombongan ii.

Menyediakan peluang pekerjaan -sektor awam . .4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 15 5.Menghargai kewujudan pelbagai flora dan fauna 16 1 7 . -Menjelaskan kegiatan ekonomi yang memberikan sumbangan kepada pembangunan negara.Meramalkan akibat daripada kepupusan sumber terhadap kegiatan ekonomi -Menghargai khazanah alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar -Menyedari pentingnya menjaga alam sekitar . kemajuan pembangunan negara .perubahan landskap akibat -perlombongan -pembalakan -pembinaan -pertanian.bunyi -Menyatakan jenis-jenis pekerjaan berdasarkan kegiatan ekonomi -Menyatakan bagaimana kegiatan ekonomi dapat menambahkan hasil pendapatan negara. KEGIATAN EKONOMI 5.Air . haiwan dan manusia . 5.udara .3 Sumbangan kegiatan ekonomi a.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar a.Bersyukur kerana pelbagai kegiatan ekonomi dapat menyumbang kepada pendapatan negara. . 5. hidupan laut. ii.sektor swasta ii Menambahkan pendapatan negara iii.Menghuraikan aktiviti yang menyebabkan kepupusan flora dan fauna. -Berbaangga kerana terdapat pelbagai kegiatan ekonomi di negara kita.-darat . KEGIATAN EKONOMI . Kepentingan kegiatan ekonomi.Menyatakan punca berlakunya pencemaran akibat daripada kegiatan ekonomi. Pencemaran . i. .Bersyukur dengan wujudnya pelbagai peluang pekerjaan . Kesan i.Menghargai khazanah alam sekitar .Menjaga alam sekitar tanggung jawab bersama.Menghubungkaitkan kesan pencemaran terhadap tumbuhan. .

kepercayaan dan budaya setiap kaum di Malaysia. pemuliharaan 6.Menyedari bahawa penjagaan alam sekitar merupakan tanggungjawab bersama. KEGIATAN EKONOMI 5.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK iii.Kearah kemerdekaan i .bahasa -kebebasan beragama dan kepercayaan.Kerjsama antara kaum . 1 8 . 19 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.1. Cara mengatasi i. b.1 kemerdekaan Malaysia A Kearah Kemerdekaan ii Pilihan Raaya 1955Malaysia Bersyukur dengan amalan demokrasi yang diamalkan di negara kita. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 18 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA -Menyatakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi -Menyatakan peranan Bahasa Melayu dalam mewujudkan kerjasama antara kaum -Menjelaskan kebebasan beragama dan kepercayaan yang diamalkan oleh rakyat Malaysia . Menjelaskan kepentingan pilihanraya 1955 Menghormati agama.Implikasi kegiatan ekonomi terhadap alam sekitar.Menyatakan langkah-langkah pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar dalam setiap kegiatan .1 Kemerdekaan Malaysia a.budaya .pemeliharaan ii.Menjelaskan budaya kaum-kaum di Malaysia.kepupusan -flora -fauna 17 5. .

22 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .Menyenaraikan tokoh yang menyertai Malaysia rombongan kemerdekaan Kearah kemerdekaan iii.1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan i Pengistiharan tarikh kemerdekaan ii Penurunan bendera Union Jack di Padang Kelab Selangor.Menyatakan tarikh dan tempat pengistiharan kemerdekaan . .Menghargai jasa tokoh-tokoh kemerdekaan CATATAN 6.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH 20 TEMA KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME .Menghargai jasa tokoh-tokoh yang memperjuangkan keemerdekaan.1 kemerdekaan .Menyenaraikan tokoh yang terlibat yang terlibat dengan perjuangan kemerdekaan -Biodata Tunku Abd Rahman sebagai Bapa kemerdekaan. iii Pengistiharan kemerdekaan di Stadium Merdeka 6. 6. Tokoh-tokoh dalam rombongan kemerdekaan 1956 -wakil raja-raja Melayu -Wakil Parti Perikatan. Bersyukur dan berbangga dengan kemerdekaan negara .Menghuraikan peristiwa pengistiharan kemerdekaan 21 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA .Menyemai semangat cintakan negara. 1 9 .1 kemerdekaan Malaysia b Pengistiharan kemerdekaan iv Tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan .

Tokoh yang terlibat . - Menyemai semangat cintakan negara Menyemaikan semangat intergrasi nasional. Gagasan awal -Persekutuan Tanah Melayu -Singapura -Brunei -Saabah .3 Pembentukan Malaysia a Latar belakang iii.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Dato’ Onn bin Jaafar -Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj -Tun Abd Razak Bin Dato’ Hussein -Tun Tan Cheng Lock -Tun Sambanthan HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 23 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.Menyatakan negeri dalam gagasan awal pembentukan Malaysia .2 Pembentukan Malaysia a Latar belakang i.Menyatakan tokoh pencetus idea pembentukan Malaysia . Idea pembentukan Malaysia . 24 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . 1 10 .Sarawak 6.Menyenaraikan tokoh-tokoh yang terlibat dalam pembentukan Malaysia .Menjelaskan tujuan gagasan awal Malaysia.Berbangga dengan kegigihan tokoh dalam memperjuangkan penubuhan Malaysia.tujuan ii.

Menyenaraikan anggota yang menyertai malaysia selepas 9 Ogos 1965.2 Pembentukan Malaysia b.Menyenaraikan anggota yang menyertai pembentukan Malaysia pada 16 september 1963.Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 26 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Keanggotaan Malaysia selepas 9 Ogos 1965 -Persekutuan Tanah Melayu -Sarawak HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 25 KEJAYAAN DAN KEBNANGAAN NEGARA .2 Pembentukan Malaysia b. . Perjanjian Malaysia. i.Sarawak .Bersyukur dengan pembentukan Malaysia 1 11 .Sabah .Singapura. Perjanjian Malaysia pada 16 september 1963 -PersekutuanTanah Melayu .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA TOPIK -Tunku Abd Rahman -Tun Fuad Stephen -Temenggong Jugah Anak Barieng -Tun Datu Mustapha bin Datu Harun -Lee Kuan Yew 6. ii. 6.Menyatakan tarikh pembentukan Malaysia . Perjanjian Malaysia. .

Menamakan bidang bidang seni yang menjadi warisan negara.3 Warisan negara.Menghargai seni warisan silam 1 12 . Bidang . Sumber sejarah -dokumen -artifak Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA -Sabah 27 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA 6.Menyenaraikan penemuan yang menjadi sumber sejarah. . .Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. 30 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN 6.Berbangga dengan kepelbagaian kesenian pelbagai kaum . -Bangunan Stadhuys 6. Bangunan-bangunan lama – pemeliharaan dan pemuliharaan -Bangunan Sultan Abdu Samad.Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah Bersama bertanggungjawab menjaga warisan sejarah. -Menyenarailkan cara mengekalkan .3 Warisan negara.Menyatakan jenis sumber sejaarah .3 Warisan negara a Warisan sejarah i. a Warisan sejarah ii. Warisan kesenian i. -Menghuraikan kepentingan sumber sejarah 28 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 29 KEJAYAAN DAN NKEBANGAAN NEGARA 6.3 Warisan negara b. TOPIK HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN . a Warisan sejarah i. Sumber sejarah -dokumen -artifak Menyenaraikan bangunan yang menjadi warisan kebangaan negara Menjelaskan usaha-usaha pemeliharaan dan pemuliharaan bangunan-bangunan bersejarah .

Menyatakan bidang kuasa kerajaan pusat dan kerajaan negeri.Menhgargai sumbangan rakyat dalam mewujudkan perpaduan kaum.Menamakan kerajaan peringkat pusat dabn negeri .4 Maalaysia dan kejayaanya a.Menyatakan perkara-perkara yang membawa kepada kesejahteran negara -Menyatakan maksud demokrasi -Menghuraikan kepentingan mengekalkan amalan demokrasi. Kesejahteraan negara i Amalan demokrasi .kebebasan bersuara -kebebasan beragama. Berebangga dengan amalan demokrasi 33 KEJAYAAN 6. Perpaduan kaum . -kebebasan memilih kerajaan 6.permainan -seni mempertahankan diri 6.Kesejahteraan negara ii.Kesejahteraan negara NEGARA iii.Menjelaskan langkah-langkah mewujudkan dan mengekalkan perpaduan negara - Bersyukur dengan kesejahteraan negara. .4 Maalaysia dan DAN kejayaanya KEBANGAAN a. - Bersyukur dengan kesejahteraan negara. Berebangga dengan amalan demokrasi 32 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . CATATAN 31 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . 1 13 .Menamakan ketua kerajaan peringkat negeri dan pusat .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA NEGARA TOPIK -muzik -drama -seni kraft -seni bina -seni tari . PATRIOTISME -Berbangga dengan nilai estetika warisan kesenian negara. Perkongsian kuasa -Kerajaan pusat -Kerajaan negeri HASIL PEMBELAJARAN warisan seni -Menyenaraikan langkah memperkenalkan warisan seni -Menjelaskan kepentingan warisan seni kepada masyarakat.4 Maalaysia dan kejayaanya a.

ii.pertanian 6. Kemakmuran ekonomi i. Pengeluaran negara -perindustrian -cari gali petroleum .Menamakan kegiatan ekonomi yang mendatangkan pendapatan negara. - - 35 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA . Menghargai kemudahan. Kemakmuran ekonomi.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 MINGGU TARIKH TEMA 34 KEJAYAAN DAN KEBANGAAN NEGARA TOPIK kerjasama toleransi persefahaman .4 Maalaysia dan kejayaanya b. HASIL PEMBELAJARAN PATRIOTISME CATATAN 6.Menyatakan kepentingan telekomunikasi dalam kemakmuran negara.5 Maalaysia dan kejayaanya b. perhubungan dan pengangkutan yang disediaakan oleh kerajaan -Menghargai kemajuan teknologi ke arah kemakmuran ekonomi negara.Menyatakan kemudahan yang disediaakan oleh kerajaan untuk meningkatkan perkhidmatan perhubungan dan pengangkutan - Catatan • Peperiksaan Semester 1 dan semester 2 1 14 . . Perhubungan dan pengangkutan -KLIA -Lebuh raya.Menyatakan usaha-usaha yang boleh meningkatkan kemakmuran ekonomi negara. Bersyukur dan berbangga dengan adanya pelbagai kegiatan ekonomi yang dapat menyediakan pelbagai peluang pekerjaan Bersyukur dengan hasil industri yang meningkatkan taraf hidup rakyat dan manaikan nama negara. . Telekomunikasi -Koridor Raya Multimedia iii. kereta api.

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KAJIAN TEMPATAN TAHUN 6 • • • • Percubaan UPSR setara PPD dan JPN Peperiksaan UPSR Cuti Perayaan Anggaran P&P 35/41 minggu 1 15 .

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->