Anda di halaman 1dari 2

CAPA RENGAT Sinopsis Watak aku bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung.

Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkannya dengan menyatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Pada mulanya aku memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Namun, lamakelamaan setelah aku melihat keindahan sekitar kampung, aku merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Tambahan pula, Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan aku dan mengajak aku berjalan-jalan. Pada suatu hari, aku berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke Kota atas suatu urusan. Aku berjumpa dengan kumpulan budak bermainmain. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak aku turut bermain-main. Pada mulanya aku berasa malu untuk bermain bersama-sama dengan mereka. Namun, budak-budak yang sedang bermain itu bersikap mesra terhadapnya. Dia merasakan terdapat perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Di kampung aku lepas bebas bermain. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Antara budak-budak itu, aku paling gembira dapat bermain-main dengan Su. Aku dihadiahi sejambak bunga capa rengat oleh Su. Supaya tahan lama, Su berpesan agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Ketika sedang bermain-main, seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Rupa-rupanya budak lelaki itu ialah adik tiri Su. Ibu memendekkan masa berada di kampong. Aku berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Ketika dalam perjalanan meninggalkan kampung, aku diserang rasa pilu. Aku bertanya kepada ibu, sama ada mereka akan pulang ke kampung. Ibu memberitahu aku bahawa mereka tidak akan balik ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserah kepada Pak Cik Kinto. Aku menjadi terlalu sedih dan apabila aku melihat capa rengat, tiba-tiba aku teringat Su. CAPA RENGAT Sinopsis Watak aku bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkannya dengan menyatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Pada mulanya aku memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Namun, lamakelamaan setelah aku melihat keindahan sekitar kampung, aku merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Tambahan pula, Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan aku dan mengajak aku berjalan-jalan. Pada suatu hari, aku berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke Kota atas suatu urusan. Aku berjumpa dengan kumpulan budak bermainmain. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak aku turut bermain-main. Pada mulanya aku berasa malu untuk bermain bersama-sama dengan mereka. Namun, budak-budak yang sedang

bermain itu bersikap mesra terhadapnya. Dia merasakan terdapat perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Di kampung aku lepas bebas bermain. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Antara budak-budak itu, aku paling gembira dapat bermain-main dengan Su. Aku dihadiahi sejambak bunga capa rengat oleh Su. Supaya tahan lama, Su berpesan agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Ketika sedang bermain-main, seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Rupa-rupanya budak lelaki itu ialah adik tiri Su. Ibu memendekkan masa berada di kampong. Aku berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Ketika dalam perjalanan meninggalkan kampung, aku diserang rasa pilu. Aku bertanya kepada ibu, sama ada mereka akan pulang ke kampung. Ibu memberitahu aku bahawa mereka tidak akan balik ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserah kepada Pak Cik Kinto. Aku menjadi terlalu sedih dan apabila aku melihat capa rengat, tiba-tiba aku teringat Su. CAPA RENGAT Sinopsis Watak aku bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkannya dengan menyatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Pada mulanya aku memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Namun, lamakelamaan setelah aku melihat keindahan sekitar kampung, aku merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Tambahan pula, Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan aku dan mengajak aku berjalan-jalan. Pada suatu hari, aku berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke Kota atas suatu urusan. Aku berjumpa dengan kumpulan budak bermainmain. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak aku turut bermain-main. Pada mulanya aku berasa malu untuk bermain bersama-sama dengan mereka. Namun, budak-budak yang sedang bermain itu bersikap mesra terhadapnya. Dia merasakan terdapat perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Di kampung aku lepas bebas bermain. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Antara budak-budak itu, aku paling gembira dapat bermain-main dengan Su. Aku dihadiahi sejambak bunga capa rengat oleh Su. Supaya tahan lama, Su berpesan agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Ketika sedang bermain-main, seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Rupa-rupanya budak lelaki itu ialah adik tiri Su. Ibu memendekkan masa berada di kampong. Aku berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Ketika dalam perjalanan meninggalkan kampung, aku diserang rasa pilu. Aku bertanya kepada ibu, sama ada mereka akan pulang ke kampung. Ibu memberitahu aku bahawa mereka tidak akan balik ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserah kepada Pak Cik Kinto. Aku menjadi terlalu sedih dan apabila aku melihat capa rengat, tiba-tiba aku teringat Su.

CAPA RENGAT Sinopsis Watak aku bercerita tentang dirinya yang buat pertama kali menjejakkan kaki ke kampung. Sebelum ini ibunya sering menakut-nakutkannya dengan menyatakan bahawa kampung itu sebagai suatu tempat yang sunyi dan dikaitkan dengan penderitaan. Pada mulanya aku memang berasa sunyi apabila berada di kampung. Namun, lamakelamaan setelah aku melihat keindahan sekitar kampung, aku merasakan suatu cabaran yang menarik pula. Tambahan pula, Pak Cik Kinto rajin melayan semua pertanyaan aku dan mengajak aku berjalan-jalan. Pada suatu hari, aku berjalan-jalan sendirian kerana Pak Cik Kinto ke Kota atas suatu urusan. Aku berjumpa dengan kumpulan budak bermainmain. Seorang budak perempuan bernama Su mengajak aku turut bermain-main. Pada mulanya aku berasa malu untuk bermain bersama-sama dengan mereka. Namun, budak-budak yang sedang bermain itu bersikap mesra terhadapnya. Dia merasakan terdapat perbezaan yang ketara antara sikap mereka dengan sikap kawan-kawannya di kota. Di kampung aku lepas bebas bermain. Pelbagai jenis permainan yang dapat disertai. Antara budak-budak itu, aku paling gembira dapat bermain-main dengan Su. Aku dihadiahi sejambak bunga capa rengat oleh Su. Supaya tahan lama, Su berpesan agar bunga itu dimasukkan ke dalam botol berisi air dan direnjis-renjis dengan air. Ketika sedang bermain-main, seorang budak lelaki datang memanggil Su pulang. Rupa-rupanya budak lelaki itu ialah adik tiri Su. Ibu memendekkan masa berada di kampong. Aku berasa sedih untuk meninggalkan kampung. Ketika dalam perjalanan meninggalkan kampung, aku diserang rasa pilu. Aku bertanya kepada ibu, sama ada mereka akan pulang ke kampung. Ibu memberitahu aku bahawa mereka tidak akan balik ke kampung lagi kerana rumah dan tanah yang ada di kampung sudah diserah kepada Pak Cik Kinto. Aku menjadi terlalu sedih dan apabila aku melihat capa rengat, tiba-tiba aku teringat Su.

Anda mungkin juga menyukai