P. 1
Percubaan UPSR BM K1 Negeri2

Percubaan UPSR BM K1 Negeri2

|Views: 1,330|Likes:
Dipublikasikan oleh adminskfakeh

More info:

Published by: adminskfakeh on Sep 26, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/31/2013

pdf

text

original

Choose the best word to fill in the blanks.

Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 1 A __________ is a mammal. A B C D parrot buffalo goldfish crocodile

Choose the best phrase to complete the paragraph. Pilih rangkai kata yang terbaik bagi melengkapkan perenggan di bawah. Beng Hee and Hock Hee are in their room. They

are __________ (9) to go for a holiday. Beng Hee is __________ (10)

Choose the best word to fill in the blanks. Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 2 Mr. Tan boarded the train at the __________ last night. A B C D port jetty airport railway station

neatly. After that he will put them

__________ (11) 5 A washing their clothes B ironing their clothes C packing their clothes 6 A stretching his clothes B folding his clothes C ironing his clothes

.

Choose the best word to fill in the blanks. Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 3 Che Timah is my father's mother. She is my __________ . A B C D sister mother grandmother mother-in-law

Choose the best phrase to complete the paragraph. Pilih rangkai kata yang terbaik bagi melengkapkan perenggan di bawah. It is a holiday. Amin is __________ (7)

Choose the best word to fill in the blanks. Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 4 It's hot in here, could please switch on the __________. A B C D ice fan light window

. He wants to __________ (8) . He will __________ (9)

. 7

A B C D 8 A B C D

off his shoes putting on his shoes buying a new pair of shoes washing his shoes 11 go shopping buy a racquet play badminton play hockey A B C D I can't find my mother. Hello, how are you? Why did you cry? I feel happy.

9 A B C D run to the badminton hall walk to the badminton hall cycle to the badminton hall jog to the badminton hall

Look at the picture below carefully. Choose the best sentence to fit the situation shown in the picture. Lihat gambar dengan teliti. Pilih ayat yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

Study the picture carefully. Then choose the best answer. Lihat gambar dengan teliti. Pilih jawapan yang terbaik.

12 A B C D He is my friend. Those rocks are cute! Lets take the eggs home. You are right. It might explode.

A B C D

They are making kites. The boys are flying kites. We bought some beautiful kites. We use bamboos, paper and glue to make kites.

Look at the picture below carefully. Choose the best sentence to fit the situation shown in the picture. Lihat gambar dengan teliti. Pilih ayat yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

Look at the picture below carefully. Choose the best sentence to fit the situation shown in the picture. Lihat gambar dengan teliti. Pilih ayat yang terbaik bagi situasi dalam gambar. 13 A I'll get you to a doctor.

B I fell down yesterday. C Let's go home. D It still hurts. Look at the picture below carefully. Choose the best sentence to fit the situation shown in the picture. Lihat gambar dengan teliti. Pilih ayat yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

B but C and D because 17 They __________ to the zoo last week. A B C D go gone went going

18 The boys __________ at the library now. A 14 A B C D Where are you going? I'm going to the supermarket. Do you want to come with me? I'm coming with you. A B C D B C D is are was were

Look at the picture below carefully. Choose the best sentence to fit the situation shown in the picture. Lihat gambar dengan teliti. Pilih ayat yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

so but because although A B C D have is has does

15

(I A B C D Where is my raincoat? I like playing in the rain. I want to go out and play. Oh no! I forgot my raincoat.

Choose the word that has the opposite meaning as the word underlined. Pilih perkataan yang berlawanan erti dengan perkataan yang bergaris. 21 The king is cruel but the queen is __________. A B C D polite selfish kind polite

16 The prefect stood up __________ gave a speech. A so

Choose the word with correct spelling. Use the

picture to help you. Pilih perkataan yang mempunyai ejaan yang betul. Gunakan gambar sebagai panduan.

Choose the sentence with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul. 25 A B C D did you go to the library yesterday! Did you go to the library yesterday. did you go to the library yesterday? Did you go to the library yesterday?

22

The __________ is the national flower of Malaysia. A B C D hibiscus haibiskus hibeescus hisbicus

Look at the picture and then read the passage carefully. Based on the picture and paragraph, choose the best answer to fill in the blanks. Lihat gambar dengan teliti. Pilih jawapan yang terbaik berdasarkan gambar dan teks yang diberi.

Choose the word with correct spelling. Use the picture to help you. Pilih perkataan yang mempunyai ejaan yang betul. Gunakan gambar sebagai panduan.

23 You may use either a pen or a __________ to write your name. A B C D pensel pensil pencil pencel

Roslan and Seng Chai are in the park. There are many insects in __________ (26) park. They are trying to __________ (27) the butterflies for their science project. They are holding __________ (28) in their hands. After catching the butterflies, they put __________ (29) into a container, which is made __________ (30) glass.

26 A B C D 27 A catch B catches C caught a an the -

Choose the sentence with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul. 24 A B C D Ali and Abu are Prefects. Ali and Abu are prefects. ali and Abu are prefects. Ali and abu are prefects.

D catching 28 A B C D 29 A B C D 30 A B C D of from in by it we them us nets net stick sticks

31 Who is organising the sale? A Sri Mulia Orphanage B The English Society of Sek. Keb. Sri Canggih C School office D Puan Hamidah bt. Endon 32 What type of items would be brought for sale? A B C D cheap items expensive items new items used items

33 The sale would be held _________. A B C D from Sunday to Thursday from two to four o'clock on a weekend on a week day

Read the advertisement below carefully. Then answer the question that follow. Baca iklan di bawah dengan teliti dan jawab soalansoalan berikut.

34 Who will benefit from this jumble sale? A The teachers in Sek. Keb. Sri Canggih B The children in Sri Mulia Orphanage C The staff in Sri Mulia Orphanage D The pupils in Sek. Keb. Sri Canggih 35 What type of event is a Jumble Sale? A B C D charity event festive occasion celebration job opportunity

Read the text carefully. Then answer the questions that follow. Baca petikan di bawah dengan teliti dan jawab soalan-soalan yang berikut.

The two types of pandas are the Giant Pandas and the Red Pandas. The Red Panda has thick reddish brown fur and a bushy tail. It lives in the cold mountains of the Himalayas. The Giant Panda is different from the Red Panda. It is a large bear with black and white fur. It can only be found in China and like the Red Panda, it lives in the cold mountains. It lives in bamboo forests and enjoys eating bamboo plants. Giant Pandas are shy mammals. The female panda gives birth to one or two tiny white cubs. The cubs which look more like mice are born in caves or holes. The Giant Panda can climb trees. It uses its sharp claws to climb and hide among the branches to escape from enemies. Men cut down bamboo plants so pandas are getting fewer in number. The Government of China is taking care of these animals so that they will not be extinct.

A B C D

are big has thick reddish brown fur look like mice are mice

40 Pandas are mammals because they A B C D eat bamboo plants give birth to their young can climb trees live in the cold mountains

36 The cubs of the Giant Pandas are born A B C D in caves or holes among the bamboo plants among the branches of trees in the cold mountains

37 The Giant Panda A B C D has a bushy tail reddish brown hair has black and white fur has black fur

38 Men cut down bamboo plants A B C D to feed the pandas for food and to make furniture to protect the enemies to give to the Government of China

39 From the passage we know that the cubs of pandas

BI K1 Set2 Questions 1 - 4 Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut. 1 I like neither butter nor jam with my bread. I prefer __________ as I like the taste of peanuts. A B C D cheese syrup peanut butter honey

Choose the best word to fill in the blanks. Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 2 My family will ___________ to Singapore next month. A B C D walked swim travel crawl

Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

3

I can't go swimming in the pool because I forget to bring along my __________. A B C D sneakers tracksuit shawl swim suit

Choose the best word to fill in the blanks. Pilih perkataan yang terbaik dan isikan tempat kosong. 4 The greedy and lazy boy ate so much that he had a pain in his __________. A calf B knee C stomach

Questions 5 - 7 Read the text and choose the best phrase based on the pictures given. Baca petikan dan pilih rangkai kata yang terbaik berdasarkan gambar-gambar yang diberi.

Chong Seng was a poor farmer. He lived in a

__________ (5)

in a village. One day

while he was __________ (6)

he

__________ (7) 5 A B C D 6 A B C D 7 A B C D buried a big vase found a big vase sold a big vase planted a big vase sitting in the house digging in the garden swimming in the garden cleaning the house a little hut small hutch a little coop a bungalow

.

Questions 8 - 10 Study the picture carefully. Then choose the best answer. Lihat gambar dengan teliti. Pilih jawapan yang terbaik

8 A They are playing football in the field. B They are riding bicycles in the field. C They are sleeping in the field. Study the picture carefully. Then choose the best answer. Lihat gambar dengan teliti. Pilih jawapan yang terbaik.

9 A Mother is folding clothes in the room. B Mother is sewing a button in the room. C Mother is ironing clothes in the room.

Study the pictures carefully. Then choose the best answer. Lihat gambar dengan teliti. Pilih jawapan yang terbaik.

10 A An umbrella has seven colours. B A rainbow has seven colours. C A rainbows has eight colours.

Questions 11 - 15 Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

11 A B C D See you again next year. Can you keep this for me? This is a farewell present for you. I am sure, I will like your present.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

12 A B C D You have a beautiful pen. I forgot to bring my pen. I want to buy your pen. This is your pen.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

13 A B C D Do you like reading this magazine? Where did you buy this magazine? How many copies did you buy? Would you like to read a magazine? ] Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

14 A B C D It’s too loose for me. It’s a gift from my aunt. Can you buy me a new pair of shoes? You’ll really have to buy a new shoes.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

15 A B C D Can I learn how to do it? I would like to try some. Where did you learn to cook? It's almost done.

Questions 16 - 20 Choose the best answer to complete the sentence.

Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

16 You __________ not have to attend the meeting tomorrow. A B C D have has do does

Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

17

Teacher : Did you watch the movie last night? Ali : Yes, we __________ it at Samad’s house. A B C D watch watched watching watches

Choose the best answer to complete the sentences. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat-ayat berikut. 18 He opened the door __________ walked into the kitchen. A B C D but and because although

19

A ____________ of labourers was unloading sacks of rice from the trailer. A B C D staff tribe gang bench

Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

20 Puan Zainab __________ tears when we told her the tragic news. A burst on B burst off

C burst into D burst away

Question 21 Choose the word that has the opposite meaning as the underlined word. Pilih perkataan yang berlawan erti dengan perkataan yang bergaris.

21 Puan Rokiah bought a beautiful necklace early in the evening. A B C D late nice dark bright

Questions 22 - 23 Choose the answer with the correct spelling. Pilih jawapan yang mempunyai ejaan yang betul.

22 During last _________ break, we went camping at Pulau Redang. A B C D semesta semaster semester samester

Choose the word with correct spelling. Use the picture to help you. Pilih perkataan yang mempunyai ejaan yang betul. Gunakan gambar sebagai panduan.

23 All the pupils queue up to buy their food at the __________. A B C D cantin cantien cantene canteen

Questions 24 - 25 Choose the sentence with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul. 24 A B C D an island is a piece of land surrounded by water. An island is a piece of Land surrounded by Water. An island, is a piece of land, surrounded by water! An island is a piece of land surrounded by water.

Choose the sentense with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul.

25 A Sir Edmund Hillary, who is a famous Mountaineer climbed Mt. Everest in 1953. B Sir Edmund Hillary, who is a famous mountaineer, Climbed Mt. Everest in 1953. C Sir Edmund Hillary who is a famous mountaineer climbed Mt. Everest in 1953. D Sir Edmund Hillary who is a famous mountaineer climbed mt. everest in 1953.

Questions 26 - 30 Based on the picture, choose the best answer to fill in the blanks in the passage that follows. Berdasarkan gambar, pilih jawapan yang terbaik untuk diisikan pada tempat kosong dalam teks yang berikut.

The zebra is a wild animal. lt looks __________(26) a horse and its body is covered with black __________(27). Zebras feed __________(28) grass. They __________(29) found in Africa. We __________(30) see some of them in the zoos. 26 A B C D 27 A spots B stripes C strips as similar same like

D patches 28 A B C D 29 A B C D 30 A B C D also and to but is was are were on in by of

Questions 31 - 35 Read the dialogue below and answer the questions that follow. Baca dialog di bawah dan jawab soalan-soalan yang berikut.

Farah Teacher Farah Teacher Farah Teacher Farah Teacher Farah Teacher Farah Teacher Farah Teacher Farah

: : : : : : : : : : : : : : :

Good morning, teacher. Good morning. I’m a new girl in this school. I’d like to borrow some books from the library. You must become a member first before you can borrow the books. What do I have to do? Oh, that’s easy. First, fill up the form and pay an annual fee of RM 3. Is that all? I need two passport sized photographs, too. How many books can I borrow at a time? Two. Do you have the money and the photographs with you? I don’t have them now. But... Can I browse the books first? Certainly; we have a large collection of books in the library. Thank you, teacher. Don’t forget to follow the library rules. Don’t worry. I will.

31 Which of the following is not needed to become a member of the library?

A B C D

Photograph Three Ringgit An identity card An application form

] 32 Another word for 'annual' is… A B C D 33 daily yearly weekly monthly

The word 'them' in the dialogue refers to A B C D books libraries forms and money money and photographs

34

Why couldn't Farah borrow books from the library? A B C D She didn't follow the library rules She didn't have enough money She was afraid of the teacher She was not a member yet

35

From the dialogue, we know that A B C D Farah felt sad because she would not be a member The teacher did not process the application form at once Farah did not become a member of the library on the day Farah had to become a member in order to read the books

Questions 36 - 40 Read the letter below and answer the questions that follow. Baca surat di bawah dan jawab soalan-soalan yang berikut.

13, Jalan Tiong, 14300 Nibong Tebal, Terengganu. 11 April 2004. Dear Rosli, Thank you for the lovely stamps and invitation card which I received last week. I'm sorry to inform you that my family and I are definitely going to Kuala Ketal to attend Aunt Shirley's wedding. We will be there for about a week. I guess you know what that means. I know I

will be missing a lot of fun, especially with your Comel around, which likes to meow and steal people's shoes. By the way, how is your preparation for the UPSR examination? It is just around the corner. Although getting 5A's is not much of a problem to you, I hope you have planned a timeable for each day. I did that when I sat for my UPSR examination last year. It will certainly help you to organize your time well. In this way, you will have time for your squash, music lessons and of course your studies. Good bye for now. Please send my regards to your family. Your friend,

Teekguan

36 When did Rosli send the invitation card to Teekguan? A B C D 37 On 11 April In early April During the holidays During the first week of May Comel is most likely a A B C D 38 cat dog rabbit monkey

Who most probably lives in Kuala Ketal? A B C D Rosli Shirley Teekguan Rosli's sister

39

The phrase In this way in the letter refers to A B C D planning a timetable having time for squash studying for the examination following Teekguan's advice

40

Which of the following best describe Rosli? A B C D He is clever but lazy He is honest and kind He is active and clever He is stubborn and disobedient

BI K1 Set3 Questions 1 - 4 Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

1 The rare collection of the Sultan of Malacca was exhibited at the __________. A B C D stadium hotel museum supermarket

Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

2

He can make the object spin for a long time. His hobby is __________. A B C D flying kites spinning tops sailing boats roller skating

Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

3

The __________ tree grows well tropical countries and has a lot of uses. A B C D coconut berry mangosteen oranges

Choose the best word to complete the sentence. Pilih perkataan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

4

Zaki is a strong boy. He can easily __________ up that big table. A B C D lift kick shake swing

Questions 5 - 7

Choose the best phrase to complete the paragraph. Pilih rangkai kata yang terbaik bagi melengkapkan perenggan di bawah.

She likes to take part in sports. She __________ (5)

and __________ (6)

. Last week

she __________ (7)

in the swimming competition.

5 A likes sleeping B likes gardening C likes swimming 6 A B C D 7 A B C D won a trophy won a locket won a medal won a ball playing hockey playing netball playing softball playing volleyball

Questions 8 - 10 Based on the picture given, choose the best answer. Berdasarkan gambar yang diberi, pilih jawapan yang terbaik.

8 A B C D The fisherman is rowing his sampan. The fisherman is riding his sampan. The fisherman is driving his sampan. The fisherman is repairing his sampan.

Based on the picture given, choose the best answer. Berdasarkan gambar yang diberi, pilih jawapan yang terbaik.

9 A B C D Thomas walks down the stage proudly. Thomas walks below the stage proudly. Thomas walks up the stage proudly. Thomas walks over the stage proudly.

Based on the picture given, choose the best answer. Berdasarkan gambar yang diberi, pilih jawapan yang terbaik.

10 A Let's buy some fresh fish from the stall. B Let's buy some fresh vegetables from the stall. C Let's buy some fresh fruits from the stall.

Questions 11 - 15 Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

11 A B C D Can I learn how to do it? I would like to try some. Where did you learn to cook? It's almost done.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

12 A B C D Why are you in a hurry? I'll be ready in a minute. Please show me your computer? May I borrow your laptop, Danny?

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

13 A B C D The dentist will be happy to see her. Don't disturb her. Let her cry. I'll take her to the dentist. The clinic is very far away.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

14 A B C D You're right. I'll do it at once. Oh no! We have been robbed. Good! The door is always open. Please open all the windows now.

Choose the best answer to fit the situation shown in the picture. Pilih jawapan yang terbaik bagi situasi dalam gambar.

15 A B C D Let's go home. It is a hot day! I can't play football tomorrow! Don't worry. I have got an umbrella.

Questions 16 - 20 Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

16 Either Miss Leong or the girls __________ to sweep the floor. A B C D need needs to need needing

Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

17

Mother wants to cook chicken curry. I __________ not forget to buy some chillies. A B C D will may need must

18

My uncle drives __________ than my father. A B C D carefully more careful most carefully more carefully

Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

19

I had to turn __________ his invitation because my mother was sick A down B off C by

D on Choose the best answer to complete the sentence. Pilih jawapan yang terbaik untuk melengkapkan ayat berikut.

20

My friends __________ I were tired __________ we went home early before the game ended. A B C D so, and and, so and, if if, and

Question 21 Choose the word that has the opposite meaning as the underlined word. Pilih perkataan yang berlawanan erti dengan perkataan yang bergaris. 21 Puan Fatimah gave the girl a piece of wet towel. A B C D dry clean beautiful colourful

Questions 22 - 23 Choose the word with correct spelling. Use the picture to help you. Pilih perkataan yang mempunyai ejaan yang betul. Gunakan gambar sebagai panduan.

22 Sarah bought an embroidery __________ for her mother as a present. A B C D handkercheef handkarchief handkerchief hankerchief

Choose the word with correct spelling. Use the picture to help you. Pilih perkataan yang mempunyai ejaan yang betul. Gunakan gambar sebagai panduan.

23

Mary's mother bought a new __________ for her because the old one is torn. A pinafor B finafore C pinafore

D pinnafore

Questions 24 - 25 Choose the sentence with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul. 24 A B C D "stingray and Pompfret are anguing again," said Shrimp to Shark. "stingray and pompfret are anguing again?" said shrimp to shark. "Stingray and Pompfret are anguing again," Said shrimp to shark. "Stingray And Pompfret are anguing again" said Shrimp To Shark.

Choose the sentense with the correct punctuation. Pilih ayat yang mempunyai tanda baca yang betul.

25 A As I was walking around, the Botanical Garden last evening. I met Chong Meng, an old classmate. B As I was walking around the botanical garden last evening I met Chong Meng an old classmate. C As I was walking around the Botanical Garden last evening, I met Chong Meng, an old classmate. D As I was walking around the Botanical Garden, last evening I met Chong Meng an old classmate.

Questions 26 - 30 Based on the picture, choose the best answer to fill in the blanks in the passage that follows. Berdasarkan gambar, pilih jawapan yang terbaik untuk diisikan pada tempat kosong dalam teks yang berikut.

Maria and her sister are in the garden. There __________ (26) many types of flowers in their garden. Maria is __________ (27) the roses with a watering can. Her sister __________ (28) digging the weeds near her. She is using a __________ (29). They are both wearing caps because it is a __________ (30) day. 26 A B C D 27 A water is are was were

B waters C watered D watering

28 A B C D 29 A B C D 30 A B C D hot cold rainy windy hoe ladle spade spoon is can may will

Questions 31 - 35 Read the dialogue below and answer the questions that follow. Baca dialog di bawah dan jawab soalan-soalan yang berikut.

Ramli Sam Ramli Sam Ramli Sam Ramli Sam Ramli A B C D 32

: : : : : : : : :

Sam, let's play badminton this evening. I can't. I'm so sorry. I've got to take care of my brother while my Mum cooks dinner. Why don't you ask your sister to take care of your brother? She can't. She's sick. Oh dear. I think I'll ask Jonathan to play with me. Jonathan is in Penang visiting his sick grandfather. I'll just play by myself then. Don't be silly. You can't play badminton by yourself. You need a partner. Why don’t you ask Ashok ? That's a good idea. Let's walk faster. My Mum is cooking fried rice for lunch.

31 How many games are mentioned in the dialogue? One Two Three Four Ramli asked Sam t A B C D look after his sister. play badminton with him. help his mother to cook dinner. ask Jonathan to play badminton.

33 When did this dialogue take place? A B C D 34 In the evening At night In the afternoon During lesson Ramli likes A B C D 35 to cook fried rice. to look after his sister. to visit his sick grandmother. to play badminton very much.

Which of the following statements is not true? A B C D Ramli does not know how to play badminton. Sam is a helpful boy. Jonathan is not at home. The boys walked home after school.

Questions 36 - 40 Read the report below and answer the questions that follow. Baca laporan di bawah dan jawab soalan-soalan yang berikut.

On 20 May 2003, 40 members of the Nature Society of Sekolah Kebangsaan Seri Cemerlang accompanied by two teachers visited the Forest Research Institute of Malaysia (FRIM). The aim was for the members to learn more about trees and animals. We were told that trees are used to make papers. We also learnt some plants can be used as herbs to cure sicknesses. We were shown the famous "Tongkat Ali" plant and were asked to take a bite of its leaf. It was so bitter. We could also see squirrels. The guide told us that the word 'squirrels' comes from the Greek word for 'shadow tail'. They like to eat all types of nuts. On the whole, the visit was very educational especially for us who live in town. Prepared by : Jaya Segar Secretary of Nature Society. SK Seri Cemerlang. Kuala Lumpur. 36 Where did the members of the Nature Society go on 20 May 2003? A B C D 37 They visited the Palm Oil Research Institute They visited the Rubber Research Institute They visited the Forest Research Institute They visited the National Zoo Why did they go to the Forest Research Institute? A To see forest B To see animals C To learn how to cut trees

D To learn more about trees and animals 38 What is the taste of the 'Tongkat Ali'? A B C D Sour Sweet Bitter Tasteless ] 39 In Greek, the word 'squirrel' means A B C D 40 slim tail. short tail. smart tail. shadow tail.

Sekolah Kebangsaan Seri Cemerlang is A B C D rural school. town school. boarding school. sub-urban school.

50 Minutes BAHASA INGGERIS (PAPER 1)

Each question in this paper is followed by three or four possible answers. Choose the best answer from the answers marked A, B and C or A, B, C and D. Results Score: % (/ 40) Objective Questions Results Score: / 40.00 Section A Question 1 – 4 Choose the best word to fill in the blank. Question 1 The young of a whale is called a __________ A. kid B. cub C. calf Reason: The young of a whale is called a calf. Bear / she-bear ---> cub Goat (Billy goat / nanny goat) ---> kid Whale (bull / cow) ---> calf

Question 2 A __________ can carry only one passenger at one time. A. car B. trishaw C. motorcycle D. motorboat Reason: Motorcycle can carry only one passenger at one time. Motorboat, car and trishaw can carry more than passenger at one time.

1

Question 3 An aubergine is a __________. A fruit B vegetable C flower Reason: An aubergine also known as a brinjal. There are vegetable groups.

Question 4 Please pass me the __________. This drink is not sweet enough. A. flour B. salt C. pepper D. sugar Reason: Sugar is added to food or drinks to make them sweet.

Question 5 - 7 Study the pictures carefully and choose the best phrase to complete the paragraph.

(5)

(6)

(7)

The pupils of SK Kenanga are having a drink fair. Aidil and his classmates are _____ (5) _____. They are selling many types of drinks, but the famous one is ___ (6) ___. Their teacher is very _____ (7) _____

2

Question 5 ...his classmates are _____ (5) _____. A. looking for a drink stall B. looking after a drink stall C. looking alike a drink stall Reason: In the picture, we can see two pupils that are at the drink stall. In the picture, we also see a notice announcement “Lemonade to 2¢”.

Question 6 the famous one is ___ (6) ___ A. ice creams. B. pan cakes C. hot tea Reason: In the picture, we can see a cup of hot tea. From the statement before, we are knows that “The pupils of SK Kenanga are having a drink fair”.

Question 7 ...is very _____ (7) _____. A. surprised of them B. angry with them C. proud of them Reason: In the picture, we can see a teacher is giving praise to Aidil as a leader. A teacher is so proud of them because they are successful in their business.

3

Question 8 – 10 Study the picture carefully. Then, choose the best answer.

Question 8 A. There is no one at the bust stop B. The people are rushing up the bus at the bus station. C. The passengers are getting of the bus at the bus stop. D. The bus arriving at the school Reason: In the picture we see the people are rushing up the bus at the bus station.

Question 9 A. Mrs. Jessica is holding her daughter hand B. The cars are honking loudly C. The woman and her child are crossing the road at the zebra line D. They are crossing at the traffic lights Reason: In the picture we see woman and her child are crossing the road at the zebra line in the rain.

4

Question 10 A. A boy is calling for help B. Josiah is diving into the river C. A boy is standing on the river bank D. There are four boys in the river Reason: In the picture we see a boy diving into the river.

Section B Question 11 – 15 Look at the pictures below carefully. Choose the best sentence to fill the situation shown in the picture.

Question 11 A. Yes. Let's do that B. You're made me very happy C. I like to see a show D. How wonderful! Reason: This is an agreement. The picture shows a friend giving his friends suggestion to go to cinema.

5

Question 12 A. Do you like it? B. It smells nice. C. This is a Jasmine. D. Yes. It’s lovely. Reason: This is giving and receiving compliment. The picture shows a man that giving compliment about the bouquet flower.

Question 13 A. How thoughtful you! B. Thanks for this dress, Uncle Thomas C. Are these really for me? D. There are lovely Reason: This is an appreciation. The picture shows a girl appreciates for the dress that she gets.

6

Question 14 A. This is too much B. I beg your pardon C. That’s all right D. I am fine Reason: This is an apologizing. The picture shows a woman that apologizing because she cannot go out.

Question 15 A. I need some milk, David B. I am making a drink C. Please help me, David D. Please pass me the milk, David Reason: Alice was seeking assistance from David to get the can of milk.

7

Section C Question 16 - 20 Choose the best answer to complete the sentence.

Question 16 She has watered __________ plants. A. a B. an C. the Reason: The in the sentences is a plural nouns. We use the to refer to a particular thing (plants)

Question 17 The bird __________ through the open window yesterday A. fly B. flies C. flying D. flews Reason: This is a past continuous tense. The sentence shows an action that took place at a given time in the past (yesterday).

Question 18 The leaves of the lotus plants float __________ the water A. below B. on C. over D. under Reason: This is a preposition of lotus plants. This shows the relationship of lotus with water.

8

Question 19 The fruit will ripen __________ a week A. after B. for C. by D. until Reason: This is a preposition of time. As usual we know the fruit, flowers or vegetable will ripen after a week.

Question 20 I saw the nurse at the hospital __________. A. everyday B. soon C. yesterday D. usually Reason: This is a past continuous tense. The sentence shows an action that took place at a given time in the past (yesterday).

Question 21 Choose the word that is similar in meaning to the word underlined Lemang is a favourite dish among Malaysian during Hari Raya A. tasty B. cheap C. popular D. delicious Reason: The similar or same meaning of favourite is popular.

9

Question 22 - 23 Based on the picture, choose the answer with the correct spelling.

Question 22 The __________ is a huge animal A. hippopotamus B. hippotamus C. hipopotamus Reason: The correct spelling for the animal in the picture is hippopotamus.

Question 23 The food in the __________ is cold A. refrigerator B. refrigeretor C. refrijeretor Reason: The correct spelling for the object in the home that shows in the picture is refrigerator.

10

Questions 24 - 25 Choose the sentence with the correct punctuation Question 24 A. Is this a sharpener? B. is this a sharpener? C. Is this sharpener. Reason: This is a question. It should begin with a capital letter. We also use a question mark at the end of a question.

Question 25 A. my mother's name is maznah B. My mother's name is Maznah. C. My mothers' name is Maznah, D. My mothers name is Maznah Reason: This is a statement. It should begin with a capital letter and end with a full stop. We also use an apostrophe to shows possession and it will put after the name and will add ‘s’. Section D Look at the picture and then read the passage carefully. Based on the picture and the passage, choose the best answer to fill in the blanks.

Razif classroom have taken part _____ (26) ______ a musical competition. _____ (27) _____ is organized by his school. They have won a _____ (28) _____. They are standing on the _____ (29) _____ in the school hall. The headmaster is giving them trophy. The teacher _____ (30) _____ pupils are clapping. They are proud of themselves.

11

Question 26 ...taken part _____ (26) ______ a musical... A. at B. in C. by D. with Reason: The correct answer is in. There are preposition that used to show preposition of position competition.

Question 27 _____ (27) _____ is organized... A. They B. with C. It D. Its Reason: The correct pronoun is they. The sentence before describes Razif and his classmate.

Question 28 ...won a _____ (28) _____. A. trophy B. prize C. price D. gift Reason: The correct object is trophy. The sentence after shows the "The headmaster is giving them a trophy"

Question 29 ...on the _____ (29) _____ in the... A. pavement B. stage C. balcony D. roof Reason: The correct place is stage. This is because as usual the competition always held on the stage.

12

Question 30 ..._____ (30) _____ pupils are clapping. A. or B. but C. so D. and Reason: The correct article is and. We use and to joins two person that teacher and pupils.

Section E Question 31 – 35 Study the advertisement carefully and the answer the questions that follow.

BUKIT BESI FISHING COMPETITION
In conjunction with National Day 2008 Date : 31 August 2008 Time : 8.00 am – 1.00 noons Venue : Bukit Besi Lake Free cap for the first 150 to register!

On sale: RM 50 for 1 fishing rod

JUDGING WILL BE BASED ON POINTS COLLECTED FOR EACH SPECIES OF FISH CAUGHT Prizes: 1st : 2nd : 3rd : 4th – 10th 11th – 20th RM 5,000.00 RM 3,000.00 RM 2,000.00 : RM 500 + hamper : Consolation (hamper)

Registration counter opens from 7. 00 a. m on 31.08.02008 Please come early to avoid congestion Enquiries : 012 – 2616212 (Simon); 012 -6212616 (Dave) 13

Question 31 The advertisement is mainly about A. National Day 2008 B. a fishing competition C. the rules of fishing competition Reason: The answer is found the first sentence of the first paragraph "Bukit Besi Fishing Competition".

Question 32 The event mentioned will take place A. on a public holiday B. at the end of the year C. by a lake D. very early in the morning Reason: The answer is found in the last line of the first paragraph. "Venue: Bukit Besi Lake"

Question 33 Mr. Johari registers his name at 8.00 a.m but he did not get a free cap because A. he did not call Simon or Dave B. the registration counter was not open C. a hundred and fifty people had registered before him D. he did not buy a fishing rod Reason: Mr. Johari registers his name at 8.00 a.m but he did not get a free cap because he registers after hundred and fifty people. It already notice on the advertisement

Question 34 What kind of prizes given out? A. Cash B. Hampers C. Cash and hampers D. Cash and fishing rods Reason: The answer is found in the third paragraph. It shows all the kind of prizes given out at the competition.

14

Question 35 The person who won the first prize probably A. caught all the fish B. caught the most types of fish C. caught the most number of fish D. caught the heaviest fish Reason: The answer is found in the second paragraph. "JUDGING WILL BE BASED ON POINTS...

15

Question 36 – 40 Read the notice below carefully and answer

Your school is organizing an education trip to Cameron Highlands for Year Five pupils. It will be held from 29th to 31st August 2008. Those who are interested please read the detail below. √ Fees: Covers transport by bus, accommodation, meals and insurance – RM 200.00 Itinerary: Day 1 Day 2 Day 3

-

Journey to Cameron Highlands Visit to a tea plantation Jungle trekking Visit the nursery Strawberry – picking Visit to the farmers’ market Journey back

√ √ √ √

Please get the necessary forms from your class teachers. Please be reminded that pupils who are interested in joining the trip should get their parents’ or guardians’ permission first. Place are limited, so do not delay. The forms are available from Monday 14th July 2008. The closing date is 21st July 2008

Teacher – in – charge, Mrs. Zaiton Bin Samion 1st July 2008

16

Question 36 How long is the field trip to Cameron Highlands? A. Three days two nights B. Two days one night C. Two days two nights D. Two days three nights Reason: The answer is found in the second line of the first paragraph. "It will be held from 29th to 31st August

Question 37 To go on the trips, pupils have to A. be in Year Five of the school B. pay for their own meals C. gets their parents to go along Reason: The answer is found in the second line of the first paragraph. "for Year Five pupils"

Question 38 Why is there only one activity on the second day? A. There is nothing else to do there B. The activity will take the whole day C. The pupils may get lost in the jungle Reason: This is an opinion question. Activity such as jungle tracking normally will take a longer time to complete and it is very tiring for other activities.

Question 39 What would the pupils most probably see on the third day? A. Flower, fruits and vegetables B. Tea plants C. Threes and plants in the jungle D. Their parents and guardians Reason: This is an opinion question. These are the common items seen in a nursery.

17

Question 40 How long are the pupils given to hand in their forms? A. One month B. Two weeks C. One week D. Two months Reason: The answer is found in the six and seven line of the forth paragraph. "for Year Five pupils" “…Monday 14th July 2008" and "The closing date is 21st July 2008".

18

PAPER 2

Time : 1 hour 15 minutes

There are three questions in this paper. Answer all questions in the space provided. SECTION A [10 marks] Question 1 Look at the picture carefully. Write five sentences about it. You may use the words in the boxes to help you. You are advised to spend about 15 minutes on this question. Lihat gambar dibawah dengan teliti. Tulis lima ayat mengenainya. Kamu boleh menggunakan perkataan – perkataan di dalam kotak untuk membantu kamu. Kamu dinasihatkan supaya mengambil masa 15 minit untuk menjawab soalan ini.

seven vanilla (1) (2) (3) (4) (5)

today received

invites presents

party father

mother doll

________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ (10 marks)
2

SECTION B [15 marks] Study the pictures below carefully. Then, answer question 2 and question 3 using the information given. You are advised to spend about 25 minutes on this question. Teliti gambar – gambar yang diberi dengan teliti. Kemudian lengkapkan jadual berikut menggunakan maklumat yang diberi. Kamu dinasihatkan supaya mengambil masa 25 minit untuk menjawab soalan ini
Digital Clock Alarm Clock A Alarm Clock B

     

Number glow in the dark Battery – operated Rectangular in shape Light brown colour Built in – alarm can be reset RM 30

     

Number glow in the dark Battery – operated Rectangular in shape Yellow or orange Alarm can be set or reset RM 20

     

Number do not glow in the dark Battery – operated Round in shape Brown or white Alarm can be set or reset RM 10

Question 2 Fill in the blanks with the correct answers. Type Digital Clock Alarm Clock A number glow in ? Special Features the dark, built – in alarm ? battery Operated by ? ? Shape ? ? Colour RM 30 ? Price

Alarm Clock B ? ? round brown, white ? [10 marks]

3

Question 3 You need an alarm clock to help you get up in the morning. Based on the information given, which clock would you choose? Give reasons for your choice? Kamu memerlukan sebuah jam bagi membantu kamu bangu di awal pagi. Berdasarkan maklumat yang diberi, yang manakah pilihan kamu?Berikan sebab – sebab pilihan kamu. I would choose __________________ because _____________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ ________________________________________________________ [5 marks]

4

SECTION C [15 marks] Question 4 Look at the pictures below. Write a story about the picture. You may use the words given to help you. Write your answer in the space provided. You are advised to spend 35 minutes on this question Lihat gambar – gambar di bawah. Tulis sebuah cerita tentang gambar – gambar itu. Kamu boleh menggunakan perkataan – perkataan yang diberi untuk membantu kamu,. Tulis jawapan kamu di ruang yang disediakan. Kamu dinasihatkan supaya mengambil masa 35 minit untuk menjawab soalan ini

Last Saturday evening, - Mr. Zakuan – family – went – circus – bought ticket

- clapped – cheered – excited – lion elephants

5

After – went – tea time – tired - happy

______________________________ ______________________________ ______________________________ ______________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ _____________________________________________________________ __ [15 marks]

QUESTION PAPER END

6

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

No. Surat Beranak ............................................ .
SULIT

Angka Giliran ..................................

011

Bahasa Melayu

011
Julai

2012
50minit

I

IiI

(KOLABORATIF BERSAMA AGENSI Mutiara PDCA)

PERCUBAAN UJIAN PENCAPAIAN SEKOLAH RENDAH 2012

BAHASA MELAYU - 011 KERTAS 1
Lima puluh minit

JANGANBUKA KERTAS SOAlAN INI SEHINGGA DIBERITAHU

1. 2. 3.

Kertas soa/an ini mengandungi 40 soa/an. Jawab semua soa/an. Tiap-tiap soa/an diikuti o/eh empat pilihan jawapan iaitu A, B, C dan D. 8agi setiap so/an pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada kertas jawapan objektif yang disediakan. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang te/ah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baharu.

4.

Kertas ini mengandungi 14 halaman bercetak
011 PERCUBAAN UPSR
@

MUTIARA PDCA 2D12

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

2
SULIT 011

Soalan 1 hingga Soalan 19

lsi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengari jawaban yang paling sesuai.

1

"Sultan Mahmud menitahkan kata Tun Perak kepada Tun Mamat. A· B C hamba ... baginda beta ... tuan hamba tuanku ... baginda patik ... hamba

untuk menghadap._ _ _ _ __

o
2

"Tunggu di sana, akan memulakan ekspedisi setelah semuanya tiba," kata Cikgu Hadir dan Cikgu Ali kepada ketua kumpulan Tuah .
A

saya ... beliau mereka ... dia kami ... kita kita ... kami

B

C

0

Soalan 3 berdasarkan gambar di bawah.

3

Ali menyelit pisau di _ _ _ _ _ _- dinding rumahnya.
A

tepi celah puncak pangkal [ Lihat halaman di sebelah
SULIT

B

C

0

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

3
SULIT

011

4

Keadaan di dalam dewan menJadi mengumumkan Cikgu Sufian akan bertukar sekolah. A B C muram kelam luntur pudar

apabila

Guru

Sesar

o

5

Kosmetik berjenama itu diimport _ _ _ _ _ _ _ Korea _ _ _ _ _ __ dipasarkan di Malaysia. A ke .,. untuk dari ... untuk kepada ... pada daripada ... untuk

B

C

0

Soalan 6 berdasarkan gambar di bawah.

6

Tukang kayu itu sedang _ _ _ _ _ _ _ mata gergaji dengan pengikir. A mengetam mengetuk menempa mengasah

B

C

0

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

SULIT

011

7

Nasi lemak di atas meja itLi _ _ _ _ _ _ _ dijamah oleh adik kerana dia ingin menyiapkan kerja rumahnYa. A B C D masih boleh masih dapat masihbelum masih sedang

8

Ayah - - - - - - - halaman surat khabar sehelai demi sehelai untuk mencari berita menarik ...

A
B

mencuit menguis menyelak menyelongkar

C
D

9

Samad membawa dua _ _ _ _ _ _ _ joran dan lima _ _ _ _ _ _ _ mata kail untuk menyertai pertandingan memancing. A B C D batang ... bilah tangkai ... bilah buah ... pasang batang ... bentuk

10

Kejayaan pihak polis menangkap ketua penjenayah _ _ _ _ _ _ _ _ menggembirakan penduduk setempat.

yang

berbahaya

itu

A B

mati-mati tegap-tegap hidup"hidup kuat-kuat

C
D

11

________ pihak media dengan pengurus syarikat itu akan diadakan pada pukul 3.00 petang. A B C D Suai kenai Kaji selidik Janji temu Soal siasat
@

011 PERCUBAAN UPSR

MUTIARA PDCA 2012

[Lihat halamandi sebelah SULIT

5
SULIT

011

12

Salmah _ _ _ _ _ _ _ keberatan meninggalkan orang tuanya di kampung.

A
B

agak betul benar sekali

C
D

13

_ _ _ _ _~__ tali pinggang keledar penting untuk melindungi diri kita daripada tercedera.

A B· C D

Dipakai Terpakai Pemakaian Memakaikan

14

Lulus Kertas Bahasa Melayu merupakan _ _ _ _ _ _ _ untuk melanjutkan pengajian ke pusatpengajian tinggi.

A B C D

prakata prasyarat prasarjana prasiswazah

15

Kakinya _ _ _ _ _ _-

digigit semut api semasa meredah hutan.

A B C D

pucat - lesi calar - balar comot " momot bengkak - bengkil

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

6
SULIT

011

_ _ _ _ _ _ _ _ dengan borang permohonan.

_ _ _ _ _ _ _ _ conteng kertas ini ," tegah Cikgu Hasni.

18

Pihak kerajaan telah. mengadakan _ _ _ _ _ _ _ _ kempen bagi menyedarkan orang ramai tentang bahaya merokok. A B C D semua seluruh pelbagai setengah

19

Mak Munah mengambil upah menjahit baJu untuk menyara keluarga. _ _ _ _ _ __ dia menjual nasi lemak. .

A

Kalau begitu Namun begitu Dalam pad a itu Tambahan pula

B

C
D

011 PERCUBAAN UPSR

@

MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

7
SULIT 20 011

Kumpulan pengakap itu terpaksa menongkah arus sungai sebelum sampai ke tapak perkhemahan. Pilih perkataan berlawan bagi menongkah. A mengikut melawan menahan menentang

B
C

0

21

Kedua-dua pihak berbincang untuk menyelesaikan perbalahan yang timbul. Pilih perkataan seerti bagi perbalahan.

A
B

permuafakatan pertengkaran pertemuan perjanjian

C

0

Soalan 22 - 23
Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul.

22

A B C

Segala ingat datuk tidak kami persia-siakan. Sebagai ingat, kita perlu bekerjasama. Saya langsung tidak ingat janji antara kami berdua. Suaranya ingat saya tentang penyanyi popular tahun 70-an.

o
23 II III IV

Lampu yang bocor itu perlu ditukar. Bapa menyisipkan daun nipah pada atap rumah yang bocor. Kereta Amran tersadai di tepi jalan kerana tayarnya bocor. Rahsia pemuda itu bocor angkara rakannya ..

A
B

I, II dan III I,ll dan IV I, III dan IV II , III dan IV [ Lihat halaman di sebelah SULIT

C

0

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

8
SULIT
24 Pilih jawaban yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. 011

Apakah kebaikan menyertai Program Keeergasan yang dijalankan di sekolah ? A B C D Murid-murid boleh menyertai program ini di sekolah. Program ini banyakkebaikannya kepada pihak sekolah. Pihak sekolah dapat menjalankan program ini dengari lanear. Perkembangan fizikal dan mental murid-murid dapat ditingkatkan.

Soalan 25 berdasarkan gambar di bawah.

Ya, saya dan keluarga akan pergi bercuti ke Sabah.

25.

Pilih ayat tanya yang sesuai bagi gam bar di atas.

A B. C D

Siapakah akanbereuti ke Sabah ? Di manakah kamu sekeluarga akan bereuti ? Adakah kamu sekeluarga akan bereuti ke Sabah ? Bilakah kamu sekeluarga akan bereuti ke Sabah ?

Soalan 26 -27
Pilih ayat yang sarna rnaksud dengan ayat yang diberikan.

26

Bukti menunjukkan pengambilan kentang goreng yang berlebihan boleh menyebabkan obesiti. A B C D Obesiti boleh disebabkan oleh kekerapan memakan kentang goreng. Kentang goreng boleh menyebabkan terjadinya obesiti yang berlebihan . Obesiti mungkin terbukti sekiranya anda mengambil kentang goreng dalam jumlah yang banyak. Terbukti bahawa obesiti berpunea daripada pengambilan kentang goreng dalam jumlah yang terlalu banyak. [Lihat halaman di sebelah SULIT

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

9
SULIT 011

27

Ternakan udang dapat meningkatkan pendapatan nelayan. A B C Nelayan amat meminati ternakan udang. Nelayan kini menternak udang secara sambilan. Nelayan berpendapatan dari ternakan udang. Nelayan dapat meningkatkan pendapatan melalui ternakan udang ..

o
Soalan 28

Pilih ayatyang betul.

28

Murid itulah paling bijak sekali. II III
IV

Istana Seri

M~nanti

paling terkenal di Negeri Sembi Ian.

Cantik benar rumah di atas bukit itu. Pakaian seragampasukan pengakap teramat kemas sekali. I dan II II dan III III dan IV I dan IV

A B C

o

Soalan 29 - 30

lsi tempat kosong dengan peribahasa yang sesuai.
29

Setiap pagi Pak Murad dan rakannya _ _ _ _ _ _ _ _ di kedai kopi.

A
B
C

janji kosong omong kosong tangan kosong perut kosong

0

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihathalaman di sebelah
SULIT

10

.. SULIT

. 011

30

Puan Suzana mencurahkan sepenuh kasih sayang semasa membesarkan anak tunggalnya, Fatin.
Perumpamaan yang sesuai untuk pernyataan di atas adalah

A B C D

seperti menatang minyak yang' penuh seperti melepaskan batuk di tangga seperti anak ayam kehilangan ibu seperti embun di hujung rumput

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

11
SULIT 011

Soalan 31 - 3~
Baca petikan df bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.

j .

Haikal, John dan Leong bersahabat baik semenjak kecil lagi. Mereka hidup sekampung dan bersekolah di sekolah yang sarna. Ketiga-tiganya murid Tahun Enam. Mereka sentiasa· berlumba-Iumba dalam pelajaran. Masing-masing ingin menduduki tempatteratasdalam kelas. Oalam Peperiksaan Percubaan UPSR tempoh hari, ketiga-tiganya mendapat SA. Oi dalam kelas, John muncul pelajar terbaik bagi mata pelajaran Bahasa Melayu, manakala Leong mendapat markah tertinggi bagi Bahasa Inggeris. Haikal pula mendapat 100 peratus dalam Matematik. Guru kelas mereka sungguh bangg'a dengan pencapaian ketiga-tiga muridnya yang juga menjadi anak emas sekolah mereka itu. Walaupunmereka saling berlumba dalam pelajaran, mereka tidak bermusuhan antara satu sarna lain. Malah, mereka saling membantu dalam menghadapi apa juga keadaan. Mereka belajar bersama-sama, bermain bersamasarna. dan jika timbul masalah, mereka akan cuba menyelesaikannya secara muafakat.· . Oi kampung, mere/<a terkenal sebagai budak-budak yang ringan tulang. Orang kampung juga sangat suka kepada mereka kerana mereka juga ringari mulut. Mereka suka .menolong ibu bapa dan juga· sentiasa bersedia membantu orang kampung. Apabila berselisih dengan orang lain, mereka tidak pernah masam muka, sebaliknya menegur orang itu dengan ramah.

31

Haikal, John dan Leong bersahabat baik semenjak

A
B

berjaya dalam pelajaran bermain bersama-sama . di bangku sekolah keeil

C
D

32

Simpulan bahasa ringan mulut sesuai digantikan dengan ... A peramah pendiam pemalu periang

B
C

D

011 PERCUBAAN UPSR @. MUTIARA PDCA2012

[ Lihat halaman di sebelah ·SULIT

12
SULIT 011

33

Semua perkara di bawah dilakukan oleh ketiga-tiga sahabat itu, kecuali A B C D menolong ibu bapa belajar secara individu bermain bersama-sama sering berlumba dalam pelajaran

34

Mengapakah mereka menjadi anak emas sekolah ? A B C D Menyelesaikan masalah secara bersendirian Sering berlumba-Iumba dalam aktiviti kokurikulum Pencapaian akademik mereka amat membanggakan Ketiga-tiga mendapat markah penuh dalam Matematik

35

Perkataan 'berlumba-Iumba' dalam petikan di atas bermaksud A B C D berpaut bersaing beriringan berkejaran

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah
SULIT

13
SULIT

011

Soalan 36 - 40

8aca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yangberikutnya.

Ahad, 1 April 2012 8.00 pagi Kami berhimpun di pekarangan sekolah. Cikgu Hafiz memberi taklimat ringkas tentang apa yang perlu dilakukan semasa lawatan . nanti. Kami dibahagikan kepada empat kumpulan. Setiap kumpulan terdiri daripada lapan orang murid dan seorang guru pengiring. Kami menaiki bas yang akan membawa kami ke taman rekreasi. Kami tiba ditaman tersebut pad a pukul 11.00 pagi. Rombongan kami disambut oleh wakil pihak pengurusan taman rekreasi, Encik Zaidi. Beliau menerangkan beberapa peraturan di taman itu .. Antaranya kami tidak dibenarkan membuang sampah sesuka hati dan tidak dibenarkan memusnahkan pokok-pokok dan memetik bunga. Kami berkhemah di pinggir anak sungai. Encik Zaidi membawa kami melawat sekitar taman itu. Beliau . memberitahu kami di taman itu terdapat 454spesis tumbuhan. Kami juga ditunjukkan sejenis pokok yang ganjil. Buahnya bulat berwarna hitam seperti peluru meriam. Pokok itu diberi nama pokok peluru meriam. Selepas makan malam, kumpulan kami berjalan kaki sejauh satu kilometer ke dalam hutan. Hanyaketua kumpulan diberi lampu picit. Ketua berjalan di hadapan sementara yang lain mengekori dari belakang. Kami terpaksa meredah hutanbelukar, menyusuri anak sungai dan menempuh pelbagai halangan sebelum pulang ke khemah. Pengalaman ini sungguh seronok tetapi agak mencabar.

11 pagi

2.30 petang

8.30 malam

36

Taklimat kepada peserta sebelum bertolak ke taman rekreasi diberikan oleh· A B C D Encik Hafiz Encik Zaidi Guru Besar Ketua Kumpulan

011 PERCUBAAN UPSR

@

MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

14
SULIT 37 011

Apakah peratuan-peraturan yang perlu dipatuhi semasa berada di taman itu ? A B C D Mereka tidak boleh membuang sampah Mereka tidak boleh membakar sampah sarap Mereka tidak bolehberkhemah di kawasan lapang Mereka hendaklah menjaga kebersihan dan tidak memusnahkan pokok-pokok

38

Bagaimanakah keadaan buah daripada pokok yang dikatakan aneh itu ? A B C D Buah pokok itu bulat Buah pokok itu ialah peluru meriam Buah pokok itu bulat dan berwarna hitam Buah pokok itu besar dan boleh dibuat peluru meriam

39

Pada pendapat kamu, apakah tujuan aktiviti yang diadakan pad a sebelah malam ? A B C D Mematuhi ketua Untuk bersuka ria Untuk menimbulkan semahgat berani Membentuk sikap tabah, berani sena mematuhi ketua

40

Perkataan menyusuri bermaksud A B C D berjalan melangkah menyeberang berjalan di tepi

KERTAS SOALAN TAMAT

011 PERCUBAAN UPSR @ MUTIARA PDCA 2012

[ Lihat halaman di sebelah SULIT

SUTIT 011 Eahasa Malaysia 20L2 5Ominit

011

JABATAN PELAJARAN NEGERI WII.AYAH PERSEKUTUAN

PEPERIKSAANPERCUBAAN UPSR

O{1 . BAHASA ilIALAYSIA Lima puluh minit

DIBERITAHU SOALANINI SEHINGGA JANGANBUKA KERTAS soalan. 1. Kertassoalanini mengandungi40 2. Jawabsemua soalan. ada 3. Tiaptiap soalandiikutioleh4 pilihanjawapanr\ B, C dan D. Antaranya, satu jawapan jawapansahajayang palingsesuai.Pilihjawapanilu.Kemudian, tandakan ruanganpadakertasjawapan. kamudenganmenghitamkan padamkan tanda yangtelahdibuat. 4. Jika kamu hendakmenukarjawapan, Kemudian, hitamkanjawapanyang baru.

Kertas soalan ini mengandmgi 13 halaman bercetak

@2012 Hak Cipta JPMI/P

[Lihat helaman sebelahl STILIT

2

"Sudah sepurnama orang tua ituA B C D beta patik hamba tuan hamba

tersesat di pulau ini,"kata panglima Awang kepada

Ayam kampung peliharaan Rusdi mencari makanan. A B C D menguis mengais menggali menggaru

tanah di belakang rumah untuk

berasagembira kerana dapat menyertai program Hari Keluarga," kata ibu kepadarakan-rakannya. A B C D Saya Kita Kami Mereka

Soalan4 berdasotranganbu di bawah.

Pekerja restoran itu berjalan sambil pelanggnnya A B C D mengandm membimbit menatung mengangkat

dulang hidangan yang dipesan

@20lzl{ak CiptarnvWp

[Lihathahman s€belrhl

SIruT

PakAli menggunakanbeberapa

arang untuk membakar ikan Pari.

A B C D
6

puntung batang ketul brji
keluarga

Zaki menulis surat kepadaabangnyauntuk menceritakan merekadi kampung. A B C D perihal perkara peribumi peribahasa

Soalan 7 berdasarkan gambar di bawah.

,t,
Izzat menggigil perjalanannya ke sekolah. A B C D kesejukan kebeluan kehujanan kebasatmn

|

,'

kerana bajunya basahterkena hujan semasa

Taufiq sul€r untuk memegangbelut yang baru ditangkapnya dari sawah kenanalculit

belut itrterlalu A B C D liat liut licik licin

AzOI2Hak CiptaJPNWP

[Lihat halnnan sebelshl STILIT

Soalan 9 berdasarkan gombar di bawah.

Mereka tampak persekolahantahun ini. A B C D l0 terlalu amat benarsekali terlalu paling sungguhnian

gembira kerana dapat bertemu semula pada awal

*Semasa bergotong-royong mernbersihkan kawasan persekitaran sekolah, janganlah pula ada yang mengarrbil kesempatan unhrk muridnya. A B C D mandi peluilr langkah kiri berattulang curi trlang

II

kerana bekalan yang dibawa semakin sedikit Merekaterpaksa hutan simpan itu. dua hari lagi mereka akan beradadi karryasan sedangkanmasih A B C D alas perut ikatperut makanhati makansuap

@mr2H4k ciSTaJPNWP

pihat hehmen sebclnhl STILIT

$rrrrian 12 lserd*,gtsrltnx gsmhardi b*vclt

i:j.1 Fincik Aumi mcnerima sepucuk surat I*ar negara dalan jurusan kejuruteraan.

anakr:ya yang sedang belajar rii

A B il i} 'i:i

rt*ii Fnda kepada +i'.:ripada

Fas=E:rur j*rin=usek+l;ifr b*:ia rs!€.ileng dalam p*riawe:er: gc.telg ini s*kiiaa3a :nelangkalrke p=*riagkatak*ir. A FJ C tr hasus.-. dapat a;:*=ti-"-baleh sudah,..t**h:; perll: ".. hre*dek
keiarn i'e daia".ilpcnuk.

?4. Em"ckrc**=:*=*kkg::b*'+eiapa A B tr *
;i !-l

b*buli belrcia kckecang b,eirawarrg _**lawanny'a s€belum lir*i*gl=k** tumbukan

Fetinjuiru
A
fi

*+Eage-!age
16:rr? fiGu**{;tr

C *

*r+liba-q-Xihs mengae*h**cah

ggsk 4-1?SE? CiFt€ JFI{E}

halamen *%m, [Li&e€

6

16

Hari Usahawan sekolah yang telah dirancang itu akan melibatkan

oftmg ibu bapa murid sebagaipembanhr guruA B C D L7 para semua beberapa setengatr

tlafiztidak dapat menyampaikanucapannyadengan lancar kerana terlalu gementar. Pilih perkataan secrti bagi gsm€ntar. A B C D tertekan bimbang gemunrh tergamam

l8

Pasarraya itu mer{adi lengane setelahkejadian tembak- menembak berlaku di situ awal bulan ini. Pilih perkatasn berlawan bagi lengang. A B C D sibuk kacau balalt haru

Soelen 19 berdasarkan gambar di bawah.

lg

Hakim relah ,, ,, jenayahpng dilakukannya A B C D jatuhlran mmjatuh rnenj*rhi menjaruhton

huluman penjara18bulanakibat dengan penjenayah

Oml2 HakCipta JPNWP

pihathaleman sebellhl ST'LIT

7 20 berjayamencipta Aiman memenangipingat emaskeranajarak_____________3elurunya rekod baharu. A B C D balingan lemparan rejamlontaran

2l-22 Soalan Pilihayaryong betul. 2l A B C D Watr, lain kali sajalahawak ikut saya! Amboi,saya sangkaawak sudahPergl! Natr, banyak awak membeli hari ini! Eh, ini bukan barang-barangsaYa! Rumah saiful terletak antara balai polis dan hospital. b4iu kurung untuk anaknya Ibu menjahit sepasang telah tinggal di kampung itu sehinggaduatahun. Pak Leman Budak lelaki itu telah menemukanbungkusanyang terkandungwang itu.

22A B

c

D

23

Pilih ayat tanya yang betul bogii m, apan yang diberikan. Saya akan pergi ke pasar malam petang ini. A B C D Awak ingin ke manaAlia? Ke manakahkamu ingn pergt? Bilal€h awak akan perg ke pasar malam? Siapakatryang akan perg,ke pasar malam?

Pilih iawrpn

yang seuai kcPadasoalanyang diberifun.

Di manakah kamu bertemu denganA*ar? A B C D Saya bertemu dengannyadi perhentian bas. Sudah seminggu saya tidakberternu denganAzhar. bertemu denganAzhar. Banr sebenar tadi say.a Mungkin sayaakan bertemu dengEnA*ar paang ini.

@20l2Hsk Cip,taJPNWP

[Lihsf halaman scbelahl STTLIT

25 Soalran -26 Pitih ayat yangsama maksud denganayat yang diberikan. Pencemaransungai berlaku akibat pembuangansampalrsarap ke dalam sungai. A B C D Sampatrsarapdi dalam sungai mencemarkanair sungaiAir sungai akan tercemar sekiranya sampahsarapdibuang ke dalam sungaiApabila sampahsarap dibuang ke dalam sungai, air sungai akan tercemar Pembuangansampatrsarapke dalam zungai menyebabkanp€nc€maftrn sungai.

Suziana dan ibunya memasakkari ayam untuk hidangan makan malam.

A B C D

Suziana dan ibunya dihidangkan dengan kari ayam. Hidangan kari ayam itu dimakan oleh Suziana dan ibunyaKari ayam yang dimasak oleh Suziana dan ibunya untuk hidangan makan malam. Kari ayam yang dimasakoleh Suziana itu menjadi hidangan makan malam ibunya.

Smlan 27 -ZE Pilih ayat-ayat yang menggunakanperkataan bergaris dengan betul 27 I il m IV Sikap Aminah yang ceratr itu disukai ramai oftmgWajah kal€k kelihatan cerah selepasmenggunakanpencuci muka menggembirakan ibunya ' Keputusan peperiksaanyang.-gerah Peluang pemain itu ke peringkat al*rir agak cerah kerana lawannya mengalami kecederaan. Idantrsahda I dan Itr satraja. trdanltrsahaja trdanlVsahaja

' A B C D

e 2012HakCipfiaJPNwP

pihet halamanscbclrhl

sIruT

28r II
III

ry
A B C D

t itr tia* uoieh kuala i rtu. *10:3:llry& alaskusyenyang meriyeb"*ngi sungai oasang
fo!1q
Razilah terlalu gembira keranadihadiahkan dua pasane baju baru.

Lima.butir butangperlu pa&ngpada baju kebaya itu

berwarna biru itu.

Idanllsahaja IIdan IVsahaja I, II dan IV satraja II, mdanlVsahaja

Soalan 29 -30. Pi Ii h ayat -ayat ya ng betaL

I 'I 5 ry A B

Pemandangan dinyatakan yang orehAishahditerimaorehketuanya. semenjak berhijrah lota Amanjarang:t;;;;G ke ke kampung. kami beigotongroyongmembersihkan -' fi-lujung minggu, kawasan rumah. Sehinggahari ini,Amizatrmisitrtiiut rn"rrig*;"y
I dan II sahaja II dan IV sahaja I, II dan tII sahaja II, III dan IV sahajaMereka berbisik-bisik apabila mendengarberita itu-

c
30 I

D

u m
ry
A B C D

yuran l"T"i rylqiar;petaj*.r-k"tq ituperrrirnembayar persekorarran. Aminatr berterima kasih kepada pemuda r*,It"iJ -Jnf"ru-u*u*yutg Kotakyangberat tidakterangkat buiaklang bertian itu oreh kurusitu.
I dantV sahaia IfdanfUsana;a I,mdantVsahaja [I, m danfV sahaja

O20r2l{ak Citra JpNWp

pihet hahman scbohhl SULIT

Soalan31 hinggaSoalan35 petikandibawah, kemudianiawabsodawsoalanyang brikutnya. Bac€ Hari ini 2 September2911, aku dan keluargasibuk membtlatpersiapanakfiir untuk menyambutkedatanganHari Raya Aidilfiti. Pagi-pagi 119i,ibu srdah tidak menang tangan ibu pdUaglijuadah. Aku dan kakakturut menrbantu di dapur.Pada pdang itu' menyeOiafan kAgpat, iendangdaging,gulai ayam,dan kuah kacang.lbu furut menyediakan ibu rirernasa1 iaitu lontong. makanankegemaranku dodol.Tahunini mengercau rumah,ayahdan abangLongpulasedangsibr.ft Di belakang juadah hari raya. Adik-adikkupula nenyediakin dodol sebagai nerupkan tahun-keduakaini kawannyadi halamanrumah.Sambil bermain Oersdrafdang sambil bermainbersama-sama lagu'Balik Kampung'danlaguharirayamenyanyikan mereka kedengaran sesekali .Janganterlalusuka sangatbermaintu!' jerit ibu yangturut menjenguk keluartingkap' dua akan keselamatan orangadikkuitubimbang di Dalamkesibukan daprr, ibu ief,apberasa meyakinkanibu bahawamerekadalam keadaan Sayupsayup kedengaransuara aciit<-aditcku (etitca berm-ain. seolah-olahtiolr saoar-sabarlagi menantiketibaanSyawal Mereka sgirmat yangpalinggembirapadaharirayabudak-budaklah yangmulia-Biasalah, ucaFn Selepas memhntu ibu, aku beralihke ruangtamu pula.Aku menyusun-kad-kad sanak- sauOaradan kawarr'k*an. Kd{<ad itu aku hari rrya yang telah diterima'dad@a di ganunb,la;l pida rantirq pokok yairg anemCcan dalam pastrbunga.Dalampada itu sernpd dadpadakd tersebut. ;qga aku membacasebahagian solat hari raya, Aku tidak sabar untuk menanti hari esok kerana selepas menunaikan berhariraya keseronokan Aku mula merasakan -suasana kami akan bertolakpulangke kampurg ayah. hari raya di kamgrrg ayah 1m{ mq"l bersama sanak- sbuOa6 Oi fcardpurfi. dari Merekaakan berkunjung kerana merekaberh;ri raya oalar'ruiputan sdu ronrboogan. satu rumahke satu rumahYanglain3l yang-dilalukanoleh ibtr penulis? pertama Apakahperkara A B C D Mengacaudodol MenggantungkaducaPan juadalt Menyediakan Pelbogai lagu'BalikKampring'Menyanyikan

adik+eradikpenulis? 32 Berapaorangkali A B C D 2 onng 3 orang 4 orang 5orang

l{ak OZOVZ CiparfUWr

fi,ihet helanan seb€hhl

$ruT

11 padahari tersebut' 33 pilih aktiviti yang tidak dilakukan oeh penulis dan keluarganya A B C D Mengacaudodol. Balik ke kamPungMembanhr ibu memasakMenggantung kad ucapanhari raya'

Frasatidak menang tangan bermaksud A B C D terlalu sibuk. tidak bertenaga. tergopoh-gaPalu kelurangantenagakerja

3 5 Mengapakahpenulis tidak sabarmenanti hari esok?
A B C D Akanpulang ke kamPungibu Menunaikan solat hari raYa Pulang ke kamPung ayalt Membacakad hari raYa

@2Al2 Hak Citra JPN\IIP

pihatheleman seUefenl SUI.IT

L2 Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petilran di bawah, ftemudianiawab soalan-soslan yang berifutnya.

18 Mac 2010 4.ffi petang Kami selamat tiba di lokasi penginapanyang terletak di pinggir bandar. Kami bersyukur kerana sepanjangperjalanan dari Kuala Lumpur semuanya selamat. Cikgu Naai mengaratrkansemlur po.tta *tntot gatt masuk ke bilik yang telah ditetapkan. Kami meletakkan beg di dalam bilik lima orang rakan yang lain. tersebuf Aku ditempatkan di sebuahbilik bersama-sama 19 Msc 2010 9.30 pagi Kami melawat kilang membuat kain batik di PengkatanChepa yang terletak tidak jauh dari bandar Kota Bharu. Kami diberi peluang oleh pelukis batik di situ untuk melakar corak pada kain batik. Aku membeli sehelai kain batik untuk ibu, sehelai kemeja batik untuk ayatr dan sehelai selendang sutera untuk kakak. Selesai makan tengah hari dan solat, kami bertolak ke Pantai Cahaya Bulan untuk bersantai sarnbil menonton persembahantradisional. Aku sempat membeli cenderamataberupa rantai kunci berbentuk wau di gerai yang terdapat di situ.

2.30 petang Kami dibawa melawat sekitar bandar Kota Bharu dan singgah di Pasar Besar Siti Khadiiah. Sungguh berteza dengan pasar ditempatku. Kebanyakan peniaga di pasar tersebut terdiri daripadakaum wanita- Mereka sungguhperamah.Aku kagsm akan kegigihan mereka8.00 malam Selepassolat dan makan malam, t<amibertotak pulang ke Kuala Lumpur. Sepanjangperjalanan' tceUanyatan rakanfu tertidur kerana kepenatan- Pengalaman melawat Kelantan akan aku ceritakan kepadakeluarga dan kawan-kawanku nanti-

@2012Hak CiptaJPNWP

pihathalrmen sebetihl ST'LIT

13

36 Apakah peluang yang diberi kepadapenulis dan rakan-rakan setibanyadi kilang batik?

A B

c
D

Mencanting batik Membeli baju batik Melakar corak batik Mewama corak batik

3 7 Keistimewaaan PasarBesar Siti tftadijah terletak pada
A B C D kain batiknya yang sangatcantik serta bermutu tinggi. harga baranganyang dijual di pasartersebutamat murah. kebanyakan peniaganyaterdiri daripada kaum perempuan. keramahanpeniaga dan pemberi yang berurusandi pasartersebut.

3 8 Jika 30 oftmg murid menyertai lawatan tersebu! berapakahbuah bilik untuk mereka? A B
4 buah bilik 5 buah bilik 6 buah bilik 7 buahbilik

c
D

Benda-bendayang berikut dibeli oleh penulis semasalawatan ke Kelantan, kecuali A B C D sepasangbaju batik seutasrantai kunci wau sehelai kemeja batik sehelaiselendangsutera

N

Pe*ataan kepenatandalam petikan bemrat<sud

A B

c
D

keletihan keperitan. kesunyian. kelerralran-

KERTAS SOALAN INI TAI\,TAT @zAI2Hak CiptaJpN\tt{p pihathahman sebelahl SIILTI

SULIT

0rl

'q+-"=Si ooll
,lF
II{AJLTS GUIIL] T}ISAR NSGERI MELAKA

PEPERIKSAAN PERCUBAAN TAHUN ENAM 2OI2
SAHASA MELAYU Julai 50 minit

- PEMAHAMAN

011

Lima puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN II{I SEHINGGA DIBERITAHU

I 7 3 4

Kerta,g soalan ini menganclungi 4() soalan.

Jawab semu& soalan. Tiap-tiap soalan diikuti empot pilihan jawapan A, B, C dan D, Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamhan jawapan kamu pada kertas jawapan ob.j ektif yang disediqkcut.

Jika kamu hendak menuksr.iavrapan, paclamkan tanda yilng telah dihuat.Kemudian himmkan jawapan yang haharu,

Kertas ini soalan ini mengandungi 14 halaman bercctak dan 3 halaman ticlak bercetak,

0il

I

Lihnf halarnan sebelrh SULIT

SULIT

011

Sorlm 1 - 2l
Isi tetwpd lcosong deng*n i awapatyang paling rssuai.

Pasukafl badminton negam sdang giEt berlfltih" uatuk menghammkan namra negsm.

sungguh bcrse*rangat

A B C D

Dia Kita
Beliau
Mereka

'?atik akan

melaksanakan segala titah

dengan segelqn' kata Hang Nadim

kepada Sqltan Mansur Syah.

A B C D

beta

-

tuanku baginda tuan harnba

Soorang anggota polis telah melcpaskan beberapa

fsmbakm

ke

aratt

pcnjouyah ymg amat dikehendaki polis.

A B C D
yani

das

butir
lanas

puouk

menyer€i kejohanan tersebut jikr diberitahu tentang hsdiah lurnayan

yang bakal diperoleh.

---

A
B

hanrs dapat

mesti telatr

c
D

mo$i matru
harus sudah

0ll

[Lihat halaman scbelnh SULIT

ffir,rr

3

0tr

Abang Lckrnan y*ng bergict
tqkoaal.

A B C D

cergas cerdas hebat

liacetr

Budala membaca patut dipupuk
bsagku sekolah lagi.

_

kalangnn murid sejak dari

Adi
B C D
ia

pada

d*lam deri

b@lilrail saya selcila gula dan sapuruh

biii tslur,. ksfr Aidah ke@a

Farid.

A 3 C D A B C D

Sila

HxW
Tolong Mohon

Hatimah akan menjagn

keluargnnya

hayet dikandung badsn,

walru
selagi hinega kecuali

A&rsn merupEl€n seorang pelajar yang purf*r
alenlandeng jawatan scba$i ketrn peng*was sekolah.

A B C D
0n

l*antaranitu
Sementara

itu

Namun begitu
Jilca bcgitu

[Lihnt halaman sebel*h SULIT

STJLIT

0r1

l0

itumelayan pesakit-pesakit dengan ssnyuman yang manis.

A B C D

Juruacara

Jrrurawat
JurucakaP

Iuufoto

Pilih aya yang betul.

l

l

A B C D

Perutusan yang baru sahaja dibaca oleh Curu Besar tsdi adalah daripad;a Yang Amat tssrhoffilat Perdana Menteri Malaysia. Adalah dimaklurnkan bahaws kerja gotong-royong akan dirnulalcnn aringgu hadapan.
Kepuhrsan hukuman penjara ke atas pesalah trafik itu ialah tidak adil. Siswazah ysng beru lulus ialah bukan pengetua sekolah kami.

pda

Sodm

12 berdasarkan gnrnbardi bawah.

12

Encik Amri

aneknya koleksi buku cerita ssmpena kejayaatrnya mendapat

torspflt pertama dalant peperiksaan akhir tahun-

A B C D

dihadiehi
dihadiahkan menghadiahi menghadiahkan

I

Lihat halaman

r*ebelah

0ll

SULIT

ST]LTT

0tr
ffsger8 tergiffh. ketahanan

13

Perajurit negara sanggup berkorban n;rawa derni

A B C D

fnsmpsrtahan
mempertahankan dipertatranlcan

Soalan 14 berdasarkan gambar di bawah.

14

Rran Salmah meletakkan

nya di atas meja itu.

A B C D

mesin taip alatperakam komputer riba
rnssin pencetak

15

Bot
hari.

dari Pulau Besar ke jeti umbai untuk membawa penumpang setiap mundar-mandir

A 3 C D
l6

simpang-siw
lalu-lalang

bolak-balik

Walaupun Aliya banr berumur tiga tahun namun dia sudah pandsi membacakenana dia

A
B
C

banyak akal
besar akal

tajam akal
masuk akal

D

0il

ILihat halaman sehelrh SULIT

$ULIT

0lt

Soalan 17 berdasarkan gambar di bawah.

17

Pilih peribatmsa yang sesuai berdasarkan gambar di atas,

A B C D
l8

Sedikit-sedikitlama-lamajadibukit.
Cenggam bara api biar sampai iadiar*ng. Kalau hendak melontur buluh biar dari rebungnya. Alang-alang menyeluk pekasarn biar smrpai ke pangkal lengan.

Keadaan di pasar itu sungguh sesak pada waktu awal pagi.

Pilih pcrkafann berlnwaa bagi sesak.

A B C D
L9

senyap

kosong
tenang lengang

Membaca buku banyak mernberi fadah kepadarnutid-murid.

Pilih pcrkrtaan ceerti bagi faedah.

A B C D

baik
bagus

untung manfaat

0ll

ILihat halarnan

sebelah

ST]LIT

SULIT

01r

20Majalahhiburankeluarankhasituberhargasepuluhringgitse-setelahdifun
potongan harga sebanyak sepuluh poratus.

A B C D

helai

keping
naskhah

lernbar

Pilrl jawepan yang paling sesusi begi soalan yang diberilmn.

?,

Mengapakah banjir sering berlaku di lcampung saudari?

A B C D

Banjir memang selalu berlaku di karnpr.lng saya.
Saya tidak tahu yang kampung ini sering dilanda banjir.

Apabila banjir berlaku menyebabkan pelbagai wabak penyakit. Banjir selalu berlaku kerana sistem perparian di tempat saya tidak baik.

Pili& soalan yang paling sesuai hagi jawapan yang diberikan.

22

Kaca dan plastik ialah barangan yang dapat dikitar semula.

A B C D

Apakah bara*gan yang dapat dikitar semula?
Benarkah kaca dan plastik dapat dikiar snmula? Mengcpakah kaca dan plastik perlu dikitar semula? Bagaimanakah cara untuk rnsngiter semula kaca dan plastik?

Soalnn 23 dan24

Pilih ayat yang ssmamaksud dengan yang diberikan.

23

Murid sekolah perlu mematuhiperaturan lalu lintas demi menjamin keselamatan diri.

A B C D

Bagi memastikan keselamatn diritejamin peraturan lalu lintas mesti dipatrrhi oleh murid sekolah

Murid boleh menjamin keselarnafan lalu lintas dengan mematuhi peratumn
sekolah. Keselamatan diri murid sekolah bergantung kepada peraturan lalu lintas. Perafuran lalu lintas boleh menjamin keselamatan diri murid sekclah.

ILihat halnman
011

sebelah

ST]LIT

$.UITT

011

24

"Esok saya akan merduduki peperiksaan ckftirtalrun,'o kata Ain kepada Fans.

A B C D
Pilih

Ain mernberitahu Faris'bahawa saya akan menduduki peperiksaan akhir tahun esok. Faris memberitahu Ain bahawa esok dia akan menduduki peperiksaan akhir
tahun.

Ain memberitalru Faris bahawa dia akan rnenduduki peperiksaan akhir tahun esok. Faris memberitahu Ain bahawa meieka akan menduduki peperiksaan akhir ahun esok.
1

ayat yang betul.

25 A B C D

Kapal dagang itu sedang belayar di tengah lautan.

lbu telah memasukkan sebuku garam ke dalam masakannya.
Ayah bercadang memperbesarkan ruang tamu rumahkarni pada tahun ini.

Mqilis itu akan berlangsung daripada pukul 8.30 malsn hingga pukul I 1.30
malam.

P

ilih ayd+y ot yang betul.

26 I II ilI ry A B C D

Puan Fadilah rnenghulurkan semangkuk bubur kepada Anum.

Di waktu malam, Haji Kadir sering rnenemani cucunya meirgulang kaji
petajaran.

Demi untuk menyaxa keluarganya" Arif sanggup bekerja keras mencari rezeki.
Peirgawal keselamatan be*indak pflnla$ merampas ssnapang daripada Psnjahat itu.

ldanll
II dan III

IdanIV III dan IV

t

r

0u

ILihat halaman scbelah SULIT

--_\
SUI,IT
27
9

0rl

I

Abas minum segelas oren jus di dapur:. Saleh membeli goreng pisang itu di gerai.

II
nr
IV

Rosli mcndayatkan rawatan di Ktir*k$uria. Kakak memakai telekung mini benvarna binr.

A
B
C

I dan II sahaja I dan IV sahnja II dan lll sahaja
I[I
dan

D

IV

sahaja

28

I

Keduadua anak Enoik Maniam berada di luar n€gara.
Semua buku teks itu perlu kita balut supaya tidak rosak.

il
III

Barisan pemain-pemain bola sspak negana sedang giat berlatih.

ry
A
B
C

Di antara penulis kegemarannya ialah Norhayati Berahim dan Fauziatr Ashari I dan ll sahaja

II dan III

sahaja

I, III dan IV mhaja

D

II, III dan IV sahaja

Soalrn 29 d*n 30

Pilih ayat-ayat yang mengunakan perkatern bergaris dengan bea!.
29

I

Zarwi berasa sesar selelah selesai beriadah. Tingkah laku Mastura sangat sesar dipandang.
Celak ketawa Mazni masih
Sgggg dalarn

il H
rV A
B

ingatan saya.

Sayur sawi itu masih ggggl ker*na baru sahaja dipetik dmi kebun.

I dan II sahaja

III dan IV

sahaja

c
D

[, lI dan III sahaja I, III dan IV sahaja

011

ILihat halaman

sebelah

ST]LIT

10

011

30 I II Ul ru A B C D

Daundaun kering itu luntuf keram dkwp *rryin.
Perasaan kasih kepada anakny* tidak p,ernah luntur.

Warna baju botiknya luntrn scneffit dibmdr bcrulffig'kati.

Luntrn hati ibu Amin menerima b€rita yang fidak disangka-sangka itu.

ldantl
II danlil
1,111 den

IV

[I, III danlv

lLihat halaman
011

sebelah

51]LIT

Saalan 3l-35
Baca dan fahami cerita di bawah ini.

Hari pertama cuti persekolahan akhir tahnn, kami sekeluarga sibuk membuat persiapan seperti
menyiapkan pakaian dan barang*barang keperluan yang lain. Esok kami akan bertolak
Langkawi.

ke

Pulau

l9 November

201

I

Aku sekeluarga be*olak ke lpoh terlebih dahulu. Kami bermalam di rumah Pak Long. Selopas makan tengah hari kami meneruskan perjalanan. Kami singgah di Putau Pinang dan bermalam
di sebuah hotel. Kami menjamu selera nasi kandar yang memang tsrksnal di negeri itu. Ibu juga membeli jeruk buah pala" buah salak dan buah mangga yang dijual dengan harga yang
berpatutan. 20 November 201I

Kami sampai di jeti Kuals Perlis. Kami menaiki
pemandangan

fbri ke Pulau Langkawi. Sungguh

indah

di

pulau itu. Aku berasa sungguh seronok kerana itu pengalaman pertamaku

rnenaiki feri. Kami menginap di sebuah hotel yang berhampiran dengan Pekan Kurah yang

menjadi pusat pam pelancong membeli- belah.

2l

November 201I

Pagi- pagi lagi kami sudah bersiap untuk melawat tempat-tempat menadk sepe*i Makam
M.ahsuri, kilang membuat minyak gamat, Telaga Tujuh, Kampung Beras Terbakar dan banyak

lagi. Kami pergi membeli-belah. flarang-barang seperti kain batih coklat, pinggan mangkuk

dijual dengan harga yang murah. Ibulah yang paling seronok membsli-belah. Ibu
23 Novemb€r 201t

banyak

membeli coklat sebagai buah tangan. Keesr:kan harinya kami berkelah di Pantai Cenang.

Kami pulang ke Melaka. Aku bagaikan tidak mahu meninggalkan pulau legenda itu. Percutian
keluarga
lupakan.

aku kali ini amat

menyeronokkan. Inilah pengalaman manis yang tidak drapat aku

ILihnt halaman
011

sehelah

SULIT

sIItIr
3l

t2
Bilskett cuti persekolahan penulis bermula?

011

A B
C D

18 November

201I

19November20ll 20November20ll
21 November 201I

32

Di manakah Pak Lnng penulis tingg*l?

A B C D 33

lpoh

Melaka
Pulau Pinang Pulau Langkawi

Apakatr aktiviti yang dilakukan oleh penulis dan keluarganya pada hari ketiga berada

di Pulau Langkawi?

A B C D j4

Membeli- belah

Melawat tempat rnenarik
Berkelah di Pantai Cenang Bertotak Pulang ke Melaka

Berapa buah tempat persinggahan yang dikunjungi oleh penulis sebelum ke Pulau

Lsttgkawi?

A B C D 35 A B C D

Satu

Dua Tiga
EmPat

Pemyataan berikut adalah

tidsh benorteirtang percutian penulis kecmli

penulis bermalam di Ipoh dan Pulau Pinang sebelum ke Pulau Langkawi. ibu penulis banyak msmbeli kain batik dan pinggan mangkuk. penulis dan keluarganya menaiki korsta ke Pulau Langkawi. penulis b€rada selama lima hari di Rllau I'ailgkawi-

ILihat halaman
01r

sebelah

SULIT

SULIT

13

011

Soalan 36 - 40
Baca petikan di bowah ini dengan teliri. Kemudian, jav,ah soalan*soalan yang berikutnya.

KRUBONC.

2l

Julai

Sekolah Kebangsaan Seri Melati. Kejohanan yang julung

-

Rumah Merah telah muncul johan keseluruhan dalam Kejohanan Sukan

kali diadakan itu dilangsungkan di

padang sekolah berkenaan kira-kira 1Okm clari sini pagi semalam. Encik Shaari bin Salman, guru besar sekolah itu telah sudi merasmikan kejohanan berkenaan.

Dalam ucapan perasmiannya itu, beliau telah menyatakan bahawa nrjuan

utama

kejohanan itu diadakan adalah untuk memberi Sreluang kepada semua murid menunjukkan bakat mereka dalam bidang sukan' Selain itu, pihak sekolah juga berpeluang memilih wakit sekolah ke kejohanan sukan peringkat daerah. Turut memeriahkan kejohanan sukan kali ini ialah Yang Diperfua persatuan lbu B;apa dan

Guru (PIBG) sekolah berkenaan, Encik Ghazali bin Flarun, ibu bapa" dan bekas murid.
Kejohanan disertai oleh Rumah Hijau, Rumah Kuning, Rumah Merah, dan Rumah Biru. Pelbagai acara diadakan sepanjang sukan ini. Antara yang menjadi tumpuan

ialah acara

pecut 100 meter. Adik Danish bin Zain yang disebut-sebut bakal mengungguli acara belksnaan. Walau bagaimanapun, dia gagal kerana mengalami kekejangan otot dan peluang ini digunakan sepenuhnya oleh peserta dari Rumah l{ijau iaitu adik l{asan bin Basri yang turut
mencipua rekod baharu. Ternpat kedua dimenangi oleh

adik Rarnesh rnanakala adik Aiven Tay berada di tempat

ketiga.

l{ijau telah diisytiharkan menduduki tempat ked ua manakala tempat ketiga diraih oleh Rumah lliru. Curu Beser telah menyampaikan hadiahr kepada
para pemenang.

Pada akhir kejohanan itu, Rumah

0il

lLihat halnman

sebelah

SIJLIT

SULTT

14

0tt

36

Siapakah yang merasmikan kejohanan sukan ini?

A B C D
37

Encik Ghazali bin l{arun. Encik Shaari bin Salman.
Bekas pelajar Sekolah Kebangsaan Seri Melati.

Yang Dipertua PIBG Sekolah Kebangsaan Seri Melati.

Rumah manakah menjadi naibjohan dalam kejohanan sukan tersebut?

A B C D 38

Ruma} Hijau
Rumah Kuning Rumah Merah Rirmah Biru

Kejohanan sukan ini merupakan yang

kali diadakan.

A B C D
39

pertama kedua

keempat

-

terakhir

Siapakah yang memenangi tempat perra*ma acara 100 meter?

A B C D

Danish bin Zain
Hasan bin Basri Ramesh

Aiven Tay

40 Penyataan di bawah adalah benar kecuali

A B C D

Aoara lari pecut 100 meter ialah acara yang mendapat perhatian.
Peserta Rumah

Hijau

telah menciptarekod baru dalanr acara I00 meter.

Kejohanan Sukan Sekolah Kebangsaan Seri Melati telah berlangsung padc

2l

Julai.

Rumah Merah merupakan juara dalam Kejohanan Sukan Sekolah Kebangtiaan Seri Melati.

KERTAS SOALAN TAMAT

011

SULIT

0 1 1

SULIT

JABATAN PELAJARAN NEGERI SEMBILAN
Pra-UPSR SEKOLAH-SEKOLAH RENDAH NEGERI SEMBILAN 2012 BAHASA MELAYU – PEMAHAMAN Julai 50 minit 011

Lima puluh minit

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 40 soalan. 2. Jawab semua soalan. 3. Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, iaitu A, B, C dan D. Bagi setiap soalan, pilih satu jawapan sahaja. Hitamkan jawapan kamu pada kertas jawapan objektif yang disediakan. 4. Jika kamu hendak menukar jawapan, padamkan tanda yang telah dibuat. Kemudian hitamkan jawapan yang baharu.

Kertas soalan ini mengandungi 14 halaman bercetak dan 2 halaman tidak bercetak

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT Soalan 1 - 18

-2-

011

Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1 Pada papan iklan itu tertulis “Belilah Sijil Simpanan Premium untuk Menjamin Masa Depan __________.” A B C D kamu kami anda awak

2

Azam bercakap __________ lantang dan penuh bersemangat __________ mesyuarat agung semalam. A B C D hingga … dalam dengan … dalam hingga … di dengan … di

Soalan 3 dan 4 berdasarkan gambar di bawah.

3

Esah __________ adunan yang telah siap dibancuh dengan senduk. A B C D menuang mencurah meletak menyenduk

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT 4

-3-

011

Esah menggunakan __________ yang diperbuat daripada tembaga. A B C D acuan talam periuk bekas

5

Khairul terpesona melihat sepasang burung merak yang __________ di Zoo Negara. A B C D lawa cantik anggun jelita

6

Pilih mana-mana yang awak suka__________ awak ingin yang mahal __________ yang murah. A B C D waima … ataupun biarpun … mahu pun sungguhpun … namun bukan sahaja … malahan juga

7

Nakhoda itu mengarahkan anak-anak kapalnya __________ sauh yang berat itu di muara sungai. A B C D menghulurkan melontarkan meletakkan melabuhkan

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT 8

-4-

011

Anjing liar itu __________ seketul tulang yang dijumpai di belakang sebuah gerai. A B C D memakan mencengkam menggonggong menyepit

Soalan 9 berdasarkan gambar di bawah.

9

Pak Abu berdiri __________ gerai duriannya sambil menunggu pelanggan tiba. A B C D di belakang di penjuru di depan di tepi

10

Kamariah merupakan murid yang __________ dipanggil oleh guru untuk diuji. A B C D lima kelima berlima kelima-lima

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT 11

-5-

011

“Bawalah bertenang dan __________ menangis lagi,” kata ibu kepada Diana. A B C D usah sila harap tolong

Soalan 12 berdasarkan gambar di bawah.

12

Pak Hamid memikul __________ pisang yang baru ditebang di kebunnya. A B C D sebiji sesisir sesikat setandan

13

Maria memiliki __________ bibir yang cantik. A B C D sebuah sebiji seulas sekuntum

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT 14

-6-

011

Kerja-kerja __________ sungai itu sedang giat dijalankan oleh kontraktor itu. A B C D memperdalam mendalam mendalami memperdalamkan

15

Para pelajar Kolej MARA Seremban berasa sungguh megah apabila berjaya menawan _____________ Gunung Angsi. A B C D penjuru puncak bawah sisi

16

Dahi Amirul kelihatan __________ memikirkan masalah yang menimpa dirinya. A B C D bergaris-garis bergerak-gerak berkerut-kerut berdenyut-denyut

17

Encik Baharum berhasrat untuk belajar ke Sabah __________ banyak halangan yang terpaksa ditempuhi. A B C D seandainya sekiranya lantaran kendatipun

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT Soalan 18 berdasarkan gambar di bawah.

-7-

011

18

Bahagian hadapan kereta itu __________ kerana terlanggar sebatang pokok kelapa. A B C D remuk kemik hancur lekuk

19

Cikgu Maria menegur murid-muridnya yang berjalan __________ menyebabkan mereka lewat masuk ke kelas. A B C D bagai keli kena ketuk bagai itik pulang petang bagai disalak anjing bertuah bagai sibuta mendapat tongkat

20 Setelah masa semakin suntuk, barulah Maniam hendak mengulang kaji pelajaran. Pilih perkataan seerti bagi suntuk. A B C D cepat pendek singkat perlahan

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT

-8-

011

21

Jentera itu sedang menggali lubang untuk membuat longkang. Pilih perkataan berlawan bagi menggali. A B C D mengaut mengorek menampal menimbus

Soalan 22 – 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 22 I II III IV Kereta Proton Preve itu adalah kereta abang. Pemuda kerdil itu ialah bapa saudara saya. Surat itu adalah untuk kakaknya di luar negara. Fakta yang dikemukakan Badrul ialah tidak benar.

A B C D

I dan II II dan III III dan IV I, II dan IV

23

I II III IV A B C D

Air bah itu paras pinggang saya. Ibu meletakkan periuk itu di atas paras kayu. Peragawati itu mempunyai paras rupa yang menawan. Penghulu mempunyai paras yang tinggi dalam masyarakat. I dan III II dan IV I, II dan III II, III dan IV

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT

-9-

011

24

Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. Mengapakah Xavier tidak datang untuk aktiviti kokurikulum semalam? A B C D Ya, Xavier tidak datang kerana demam. Xavier tidak datang kerana demam. Xavier kerap tidak datang ke sekolah. Sudah tiga hari Xavier tidak datang ke sekolah.

Soalan 25 berdasarkan gambar di bawah.

Ibu tidak membenarkan  saya menyertai lawatan itu. 

25

Pilih ayat tanya yang sesuai bagi jawapan yang diberikan. A B C D Bilakah awak akan dibenarkan menyertai lawatan itu? Siapakah yang tidak membenarkan awak menyertai lawatan itu? Siapakah yang tidak membenarkan saya menyertai lawatan itu? Mengapakah ibu tidak membenarkan awak menyertai lawatan itu?

Soalan 26 – 27 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. 26 Kakak melarang Siti bermain di tepi kolam itu A B C D " Siti, larang adik itu bermain di tepi kolam," kata kakak. " Siti, bahaya bermain di tepi kolam," jerit kakaknya. "Jangan bermain di tepi kolam," jerit Siti kepada kakak. "Usah bermain di tepi kolam," kata kakak kepada Siti.

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT 27

-10-

011

Pasukan Harimau Muda memukau penonton dengan permainan yang menarik. A B C D Para penonton tertarik oleh permainan pasukan Harimau Muda. Permainan yang menarik oleh pasukan Harimau Muda memukau penonton. Pasukan Harimau Muda menarik penonton dengan permainan yang memukau. Permainan memukau pasukan Harimau Muda menarik penonton.

Soalan 28 – 30 Pilih ayat-ayat yang betul. 28 A B C D Ah, kamu rupa-rupanya. Aduhai, sakitnya kakiku ini! Eh, bagaimana keadaannya! Wah, cantiknya burung merak itu!

29

I II III IV A B C D

Kek coklat itu suka saya makan. Baju kurung itu dijahit kakaknya. Buku itu ibu susun di atas meja. Tikar itu Nik Kiah anyam semalam. I dan II I dan III II dan IV III dan IV

30

I II III IV A B C D

Penghawa dingin di makmal komputer itu rosak. Dia lupa akan janji temunya dengan doktor pakar semalam. Pekerja pasar raya menyimpan daging itu di bilik dingin beku. Maria mendapat hadiah sehelai mini telekung berwarna biru.
I dan III I dan IV II dan III II dan IV

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT

-11-

011

Soalan 31 – 35 Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Aku selalu pergi memancing di kolam tidak jauh dari rumahku. Kolam itu terletak di atas sebuah bukit. Di hujung semak terdapat sebuah rumah yang telah lama ditinggalkan. Atapnya sudah tiada. Yang tinggal hanyalah dinding dan berandanya. Kadangkala aku selalu ke situ mencari cacing-cacing sebagai umpan. Aku hairan dengan bentuk binaan rumah itu. Jelas sangat berbeza daripada rumahrumah biasa. Kayunya juga terdiri daripada kayu yang bermutu tinggi. Entah bagaimana keadaan di dalamnya, aku kurang pasti. Apabila aku bertanyakan ibu tentangnya, ibu cepatcepat berdalih dan menukar tajuk perbualan. Hari ini, aku datang seorang diri. Setelah beberapa jam menunggu ikan memakan umpan, aku hampa. Tiba-tiba hatiku ditarik-tarik untuk ke rumah itu. Aku mencacakkan batang pancing ke tanah dan terus ke sana. Kali ini aku dapat merasakan sesuatu yang berlainan. Seperti ada seseorang di situ. Aku menolak daun pintu dan melangkah ke dalam. Memang benar! Seorang perempuan separuh umur sedang tidur di situ. Aku memberanikan diri menghampirinya. Jantungku berdegup kencang. Wajah perempuan itu seiras wajah ibu. Tanpa berlengah, aku pulang ke rumah. Aku bertanyakan ibu tentang perempuan itu. Kali ini ibu tidak dapat berdalih lagi. Kata ibu, perempuan itu ialah saudara kembarnya. Dahulu dia berkahwin dengan seorang lelaki kaya dari bandar. Namun pada suatu malam, tiga orang yang tidak dikenali telah datang ke rumahnya dan membunuh suami perempuan itu. Lebih malang lagi, anak lelakinya diculik. Sejak itu saudara ibu itu menjadi tidak siuman. Dia telah dibawa ke rumah saudaramara tetapi tetap akan datang semula ke situ. Katanya untuk menanti kepulangan anak lelakinya. Cerita ibu begitu menghibakan dan air mataku mengalir apabila mengetahui bahawa anak lelaki perempuan itu ialah aku.
 

31

Apakah yang menghairankan penulis? A B C D Bentuk binaan rumah tersebut Kayunya yang bermutu tinggi Rumahnya berbeza dengan rumah lain Beranda dan dinding rumah sahaja yang tinggal

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT 32

-12-

011

Rangkai kata aku hampa dalam petikan bermaksud A B C D dia pergi memancing seorang diri menunggu ikan memakan umpannya tidak mendapat seekor ikan pun tiada mengetahui cerita tentang rumah itu

33

Mengapakah penulis menangis? A B C D Mendengar cerita ibu Saudara ibu tidak siuman Sedih melihat keadaan perempuan itu Mengetahui tentang dirinya yang sebenar

34

Apakah hubungan sebenar antara ‘aku’ dengan perempuan yang kurang siuman itu? A B C D Adik-beradik Anak-beranak Saudara-mara Ibu-adik

35

Pilih pernyataan yang tidak benar tentang diri penulis? A B C D Penulis ialah anak yatim. Penulis seorang yang berani. Penulis selalu masuk ke dalam rumah itu. Ibu kandungnya kurang siuman.

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

SULIT Soalan 36 – 40

-13-

011

Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan berikutnya.

8.00 pagi 8.30 pagi 8.45 pagi 9.00 pagi 9.05 pagi 9.10 pagi 9.30 pagi 10.00 pagi 10.30 pagi 9.40 pagi 10.00 pagi 10.30 pagi

: : : : : : : : : : : :

Ketibaan para jemputan Dif-dif kehormat mengambil tempat masing-masing di dalam Dewan Kampus Raja Melewar Ketibaan Pengarah Pelajaran Negeri Sembilan Nyanyian Lagu Negaraku Bacaan Doa Persembahan koir Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar Ucapan Pengarah Institut Pendidikan Guru Kampus Raja Melewar Ucapan Presiden Persatuan Penerbit Buku Negeri Sembilan Ucapan perasmian oleh Yang Berbahagia Dato’ Pengarah Pelajaran Negeri Sembilan Pelancaran pameran Melawat pameran Jamuan ringan

36

Berpandukan atur cara ini, pameran apakah yang diadakan? A B C D Pameran buku Pameran pendidikan Pameran penerbit buku Pameran Buku Malaysia

37

Siapakah tetamu kehormat dalam majlis ini? A B C D Presiden Persatuan Penerbit Buku Negeri Sembilan Dato’ Pengarah Pelajaran Negeri Sembilan Pengarah Institut. Peserta koir

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

[Lihat halaman sebelah SULIT

SULIT 38 Majlis ini mengambil masa selama A B C D Satu jam Satu jam setengah Dua jam Dua jam setengah

-14-

011

39

Maksud frasa dif-dif kehormat dalam petikan ialah A B C D Para jemputan Kakitangan majlis Pengerusi majlis Orang-orang kenamaan

40

Pilih pernyataan yang benar tentang petikan A B C D Majlis perasmian diadakan di Pusat Penerbitan Buku Pengarah institut berucap selepas ucapan Dato’ Pengarah Pelajaran Selepas upacara perasmian, Dato’ Pengarah Pelajaran melawat pameran Dato’ Pengarah Pelajaran disambut dengan persembahan koir

KERTAS SOALAN TAMAT

012 @ 2012 Hak Cipta Jabatan Pelajaran Negeri Sembilan DK

SULIT

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

http://gudangsoalan.blogspot.com

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

1

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

2

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

3

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

4

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

5

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

- KERTAS SOALAN TAMAT -

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

6

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2005

JAWAPAN “SOALAN UPSR” TAHUN 2005 BAHASA MELAYU PEMAHAMAN UPSR KERTAS 011

1 B 11 B 21 A 31 C

2 C 12 D 22 A 32 C

3 B 13 B 23 A 33 C
A = 9

4 B 14 B 24 D 34 D

5 C 15 D 25 A 35 D
B = 11

6 C 16 B 26 C 36 A

7 A 17 C 27 B 37 C
C = 11

8 A 18 D 28 B 38 B
D = 9

9 B 19 C 29 A 39 C

10 D 20 D 30 A 40 D

*Taburan Jawapan :

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing : Sektor Pengurusan Akademik,Jabatan Pelajaran Perak

7

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

1

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

2

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

3

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

4

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

5

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

- KERTAS SOALAN TAMAT -

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

6

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR

KERTAS 011 – TAHUN 2006

JAWAPAN “SOALAN UPSR” TAHUN 2006 BAHASA MELAYU PEMAHAMAN UPSR KERTAS 011

1 B 11 A 21 A 31 C

2 C 12 D 22 C 32 D

3 C 13 D 23 D 33 C
A = 7

4 D 14 C 24 B 34 A

5 D 15 D 25 B 35 B
B = 11

6 B 16 B 26 A 36 B

7 C 17 C 27 A 37 B
C = 11

8 B 18 D 28 C 38 D

9 A 19 D 29 C 39 B
D = 11

10 C 20 B 30 D 40 A

*Taburan Jawapan :

CONTOH SOALAN UPSR SEBENAR: KERTAS BAHASA MELAYU – 011 Modul Latih Bimbing: Sektor Pengurusan Akademik, Jabatan Pelajaran Perak

7

SOALAN PEPERIKSAAN PERCUBAAN UPSR BAHASA MALAYSIA (SET 1) Kertas 1 Masa : Lima puluh minit Arahan Am: Tiap-tiap soalan diikuti tiga pilihan jawapan A, B, dan C atau empat pilihan jawapa n A, B, C, dan D. Antaranya, ada satu jawapan sahaja yang betul. Pilih jawapan itu, Soalan 1 hingga Soalan 17 Isi tempat kosong dengan jawapan yang paling sesuai. 1. “ Bagaimana keadaan adik _____________ yang sakit itu, Sarah? Saya harap ____________ akan cepat sembuh, ” kata Cikgu Asri. A. B. C. D. kita…kamu kami…kalian kamu…dia mereka…beliau

Soalan 2 berdasarkan gambar di bawah.

2.

Kami diminta oleh Cikgu Zainal _________________ tangan semasa latihan senaman itu. A. B. C. D. menjulurkan mengangkat mendepakan menghulurkan 1

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

3. Puan Lian ________________ berbual dengan jirannya sehingga tidak sedar bahawa anak kecilnya sedang menangis. A. B. C. D. 4. lancar petah hebat rancak

Suasana di tapak pesta itu amat __________________ dengan kehadiran para pengunjung. A. B. C. D. sesat sesak semak sendat

5. _________________ minggu lalu, saya sekeluarga bercuti _____________ Pulau Langkawi selama tiga hari. A. B. C. D. 6. Di…dari Sejak…ke Pada…di Dari…hingga

Mak Siti memerah pakaian yang basah itu _______________ menyidainya di ampaian. A. B. C. D. lalu sambil kerana malahan

7. _____________________ kejadian itu, hubungan Adi dan Radzi semakin renggang. A. B. C. D. Sambil Semenjak Sekiranya Sementara

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

2

Soalan 8 berdasarkan gambar di bawah.

8.

Puan Siti Haida berasa cemas apabila menyedari bahawa ada seorang lelaki sedang ____________________nya. A. B. C. D. menjejaki mengekori mengiringi menyaingi

9.

Kita _________________ berhati-hati semasa berada di jalan raya ____________________ mengelakkan kemalangan. A. B. C. D. perlu…untuk harus…nescaya boleh…semoga dapat…supaya

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

3

Soalan 10 berdasarkan gambar di bawah.

10.

Budak itu __________________ apabila kehendaknya tidak dituruti oleh ibunya. A. B. C. D. seragam beragam meragam meragamkan

11. Encik Musa dinasihati oleh ketuanya supaya tidak ____________________ antara urusan pejabat dengan masalah peribadinya. A. B. C. D. mengemaskinikan menyatupadukan mencampuradukkan menggabungjalinkan

12. Puan Saida membeli senaskhah majalah Wanita _______________ bulan Ogos. A. B. C. D. keluar keluaran terkeluar pengeluaran

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

4

13. Sebelum majlis bermula, keadaan di dalam dewan itu ______________ dengan suara para peserta yang berbual sesama sendiri. A. B. C. D. kacau-bilau kucar-kacir hiruk-pikuk huru-hara

14. Hazmi ___________________ membuka pintu rumah apabila terdengar namanya dipanggil orang. A. B. C. D. 15. terikut-ikut tergesa-gesa terbawa-bawa terpinga-pinga

Kejayaan anak Pak Mail dalam pertandingan pidato peringkat kebangsaan menjadi _________________ penduduk kampung. A. B. C. D. buah mulut berat mulut perang mulut banyak mulut

16.

Ibu berpesan kepada ayah supaya membelikannya dua ______________ roti dan se ______________ sayur bayam. A. B. C. D. buku…ikat biji…batang butir…bentuk keping…helai

17.

“Jangan percaya _________________ cakap orang yang lidah bercabang itu,” kata Ayu kepada adiknya. A. B. C. D. awal-awal bulat-bulat cepat-cepat benar-benar

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

5

18.

Penduduk kampung membantah cadangan pembinaan loji kumbahan najis di kampung itu. Perkataan seerti bagi membantah ialah A. B. C. D. menyerang menghalau menentang memberontak

19. Masalah kewangan yang dihadapinya cukup merunsingkan fikirannya. Perkataan berlawan bagi merunsingkan ialah A. B. C. D. meyakinkan menyatakan menerangkan menenangkan

Soalan 20 hingga Soalan 22 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. 20. I II III IV A. B. C. D. 21. I. II. III. IV. Walaupun budak itu kecil, tetapi akalnya tajam. Jalan menuju ke puncak bukit itu sangat tajam. Orang buta biasanya mempunyai pendengaran yang tajam. Jari kakak luka kerana terkena mata pisau yang tajam itu. I dan II sahaja I dan III sahaja I, II dan III sahaja I, III, dan IV sahaja Pada minggu lepas, saya mengunjungi pameran buku di Kuala Lumpur. “ Lepas makan jangan lupa cuci pinggan,” pesan ibu kepada kakak. Kapal terbang itu sudah lepas ke Pulau Pinang. Abang saya merupakan graduan lepas Universiti Malaya. 6

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

A. I dan II sahaja B. II dan III sahaja C. I, II, dan III sahaja D. I, III dan IV sahaja 22. I. Beberapa keping biskut di dalam bekas itu telah hancur. II. Harapan Said hancur apabila permohonan pinjamannya ditolak oleh pihak bank. III. Ibu menumbuk cili itu hingga hancur. IV. Suara peserta pertandingan nyanyian itu hancur. A. I dan II sahaja B. II dan III sahaja C. I, II, dan III sahaja D. I, III dan IV sahaja 23. Pilih jawapan yang sesuai bagi ayat tanya di bawah. Apakah punca yang menyebabkan projek perumahan itu terbengkalai? A. B. C. D. 24. Pihak pemaju akan disaman oleh para pembeli. Para pembeli mengadukan masalah itu kepada pihak berkuasa. Pihak pemaju gagal mengurus projek itu dengan baik. Projek perumahan itu akan disambung oleh pemaju yang lain.

Pilih ayat tanya yang sesuai bagi ayat di bawah. Persembahan dikir barat diadakan selepas persembahan drama. A. B. C. D. Apakah acara yang dipersembahkan? Mengapakah persembahan dikir barat diadakan? Bilakah persembahan dikir barat diadakan? Di manakah persembahan dikir barat diadakan?

Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberi. 25. “Wah, besarnya! ” Sabri menjerit apabila melihat seekor ikan melompat di dalam tasik.

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

7

A. Sabri melompat kegembiraan apabila ternampak seekor ikan yang besar di dalam tasik. B. Sabri gembira apabila ikan besar yang dijeritnya melompat di dalam tasik. C. Sabri berteriak kerana berasa kagum apabila melihat seekor ikan besar melompat di dalam tasik. D. Sabri terkejut apabila seekor ikan melompat di dalam sebuah tasik yang besar. 26. Affendi sudah membuat keputusan untuk tidak berharap pada sesiapa lagi. A. Affendi berharap agar dia tidak akan membuat keputusan untuk sesiapa lagi. B. Affendi telah mengambil keputusan untuk tidak bergantung pada orang lain. C. Sesiapa yang telah membuat keputusan perlu berharap pada Affendi. D. Keputusan yang dibuat oleh Affendi tidak mengharapkan sesiapa lagi. Soalan 27 hingga Soalan 30 Pilih ayat yang betul. 27. A. B. C. D. A. B. C. D. I II III IV Setengah orang tidak suka membaca akhbar. Kakak merajuk bila ditegur oleh ibu. Burung itu dikandang di dalam sangkar. Anggota polis sering meronda di kawasan itu. Azmi mengambil ayahnya segelas air. Pemburu itu membawa sebatang senapang. Tayar basikal Amin pancit kerana terkena paku. Di waktu malam, kami tidak dibenarkan ke kawasan itu.

28.

29.

Atlet itu telah dipilih sebagai peragawan negara. Puan Yusni amat menyayangi anak tunggalnya itu. Selimut yang kotor itu perlu direndam sebelum dicuci. Pak Dolah menebang lalang di belakang rumahnya semalam.

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

8

A. B. C. D.

I dan IV sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja II, III, dan IV sahaja

30. I. Acara sukan itu berlangsung selama tiga setengah jam. II. Masa yang diperuntukkan kepada kami terlalu singkat. III. Sekolah di kawasan pendalaman itu masih banyak kekurangannya. IV. Pesta jualan murah itu diadakan selama sebulan. A. B. C. D. I dan II sahaja II dan III sahaja II dan IV sahaja I, IIII, dan IV sahaja

Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. 9:00 pagi Ayah dan atuk masih berada di sisi kawah di belakang rumah. Beberapa orang penduduk kampung turut berada di situ untuk membantu mereka memasak rendang. Ibu dan kakak sibuk menyiapkan pelamin di bilik pengantin. Aku dan Ramli sedang mencuba-cuba mikrofon dan pembesar suara yang disewa daripada Pak Cik Mahat. 9:45 pagi Nasi minyak serta lauk-pauk siap dimasak. Lagu “Selamat Pengantin Baru” mula berkumandang di udara. Ayah masuk ke rumah untuk menyalin pakaian. Atuk mengarahkan aku dan Ramli mengemaskan kerusi meja di bangsal tetamu. 10:15 pagi Sanak saudara terdekat mula tiba. Masing-masing membawa hadiah untuk Kak Long. Kumpulan Kompang Sinar Bahagia tiba dengan segala peralatan mereka. 11:30 pagi Para tetamu memenuhi kedua-dua buah bangsal yang disediakan. Ayah tidak cukup tangan melayan saudara-mara dan sahabat-handai. Aku, Ramli dan beberapa orang saudaraku yang lain sibuk menghidangkan makanan.
Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

9

12:00 tengah hari Rombongan pengantin tiba. Ketibaan mereka disambut dengan paluan kompang dan pencak silat. 31. Apakah yang dilakukan oleh ayah dan atuk pada pukul 9:00 pagi? A. B. C. D. mencuci kawah menghias pelamin memasak lauk-pauk menghidangkan makanan

32. Siapakah yang melangsungkan perkahwinan? A. B. C. D. 33. “aku” Ramli kakak “aku” Pak Cik Mahat

Yang berikut dilakukan oleh “aku” kecuali… A. B. C. D. menghidangkan makanan. menguji sistem pembesar suara. mengemaskan meja dan kerusi. menyambut rombongan pengantin.

34.

Rangkai kata tidak cukup tangan bermaksud… A. B. C. D. sangat gembira. sentiasa mesra. terlalu sibuk. ggak malu.

35.

Yang berikut benar tentang petikan kecuali… A. B. C. D. majlis itu dimeriahkan oleh Kumpulan Kompang Sinar Bahagia. rombongan pengantin tiba pada waktu tengah hari. ayah “aku” begitu sibuk melayan para tetamu yang datang. “aku: merupakan anak sulung dalam keluarganya.

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

10

Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah, kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya. Yang dihormati Pengerusi Majlis, Yang Berbahagia Tuan Pegawai Pendidikan Daerah, Yang Berusaha Yang Dipertua PIBG, guru-guru, para ibu bapa dan seterusnya murid-murid yang dikasihi sekalian. Saya mengucapkan terima kasih kepada semua jemputan dan ibu bapa yang dapat hadir pada petang ini. Pertama sekali saya memohon maaf kerana Majlis Anugerah Cemerlang ini telah ditunda beberapa kali. Hal Ini disebabkan beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, saya bersyukur kerana akhirnya majlis ini dapat diadakan. Para hadirin sekalian, Sepanjang tahun ini Sekolah Kebangsaan Desa Cemara telah mencapai banyak kejayaan sama ada dalam bidang akademik mahupun kokurikulum. Dalam Peperiksaan UPSR 2007, sebanyak 16 orang murid telah mendapat 5 A. Hal ini merupakan suatu kejayaan yang besar kerana sejak tiga tahun sebelum itu pencapaian sekolah tidak begitu memberangsangkan. Dalam bidang kokurikulum juga, sekolah ini telah mencapai kejayaan yang membanggakan. Kita telah menyertai empat acara permainan, iaitu bola sepak, bola jaring, badminton serta bola baling. Dalam permainan bola jaring dan badminton, pasukan lelaki kita telah berjaya menjadi johan di peringkat daerah, manakala dalam permainan bola sepak dan bola baling pula kita telah berjaya mendapat tempat kedua di peringkat zon. Sementara itu, dalam pertandingan Pidato Diraja, wakil sekolah kita telah berjaya ke peringkat negeri. Sekolah juga turut mengambil bahagian dalam pertandingan Kuiz Kesihatan peringkat daerah dan berjaya menduduki tempat ketiga. Sesungguhnya, kejayaan yang dicapai itu merupakan hasil usaha dan kesungguhan murid-murid berlatih di samping tunjuk ajar dan bimbingan guru-guru di sekolah ini. Para hadirin sekalian, Seperti mana yang telah kita ketahui, hari ini merupakan hari yang amat bermakna kepada semua murid yang berjaya dalam peperiksaan akhir tahun baru-baru ini. Pada hari ini, kecemerlangan mereka dalam pelajaran akan dihargai. Kepada murid-murid yang tidak berjaya, jangan berputus asa. Jadikan ini sebagai iktibar pada masa akan datang. Akhir kata, selamat maju jaya kepada semua.

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

11

36. Ucapan di atas disampaikan oleh… A. B. C. D. Guru Besar Ketua Darjah Ketua Pengawas Pegawai Pendidikan Daerah

37. Tujuan majlis itu diadakan adalah untuk… A. memberikan anugerah kepada murid yang cemerlang dalam pelajaran. B. memberikan penghargaan kepada guru yang banyak berjasa. C. menyampaikan anugerah kepada murid yang berjaya dalam acara sukan. D. memberikan penghargaan kepada wakil Pertandingan Pidato Diraja. 38. Kali terakhir Sekolah Kebangsaan Desa Cemara mencapai kecemerlangan dalam UPSR ialah pada tahun… A. B. C. D. 1998. 2000. 2003. 2006.

39. Perkataan iktibar dalam petikan di atas membawa maksud… A. B. C. D. ikutan. teladan panduan. pedoman.

40. Pernyataan yang berikut benar tentang kejayaan Sekolah Kebangsaan Desa Cemara kecuali… A. wakil Pidato Diraja berjaya ke peringkat negeri. B. penyertaan pasukan bola sepak hanya di peringkat zon sahaja. C. pasukan badminton lelaki lebih berjaya daripada pasukan badminton perempuan. D. pencapaian murid dalam UPSR 2006 lebih baik daripada pencapaian murid dalam UPDR 2007. - KERTAS SOALAN TAMAT Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

12

Jawapan Kertas 1 1. C 2. C 3. D 4. B 5. C 6. A 7. B 8. B 9. A 10. C 11. C 12. B 13. C 14. B 15. A 16. A 17. B 18. C 19. D 20. D 21. A 22. C 23. C 24. C 25. C 26. B 27. D 28. C 29. B 30. C 31. C 32. C 33. D 34. C 35. D 36. A 37. A 38. C 39. B 40. D

Portal Pendidikan Utusan 2008 © Hak Cipta Terpelihara Utusan Melayu (M) Berhad, Kuala Lumpur

13

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->