Anda di halaman 1dari 37

KANDUNGAN

1. RINGKASAN EKSEKUTIF 2. TUJUAN 3. LATAR BELAKANG PERNIAGAAN / SYARIKAT 4. LATAR BELAKANG PEMILIK / AHLI KONGSI / PEMEGANG SAHAM 5. LATAR BELAKANG PROJEK ATAU CADANGAN 6. RANCANGAN ORGANISASI / PENGURUSAN 7. ANALISIS PEMASARAN 8. RANCANGAN PEMASARAN 9. RANCANGAN OPERASI / PENGELUARAN 10. RUMUSAN 11. LAMPIRAN

BAHAGIAN 1 RINGKASAN EKSEKUTIF

1 - RINGKASAN EKSEKUTIF MATAM KHARUF adalah sebuah syarikat tunggal yang menjalankan perniagaan restoran serta menawarkan khidmat catering. Syarikat ini adalah syarikat perkongsian yang dimiliki oleh 3 orang rakan kongsi yang berpengalaman dalam pelbagai bidang perniagaan. Hasil daripada pengalaman yang dimiliki oleh rakan kongsi ini maka tercetus idea untuk menubuhkan satu syarikat berkonsepkan timur tengah bagi memenuhi citarasa rakyat Malaysia masakini.

Sasaran pasaran kami adalah setiap lapisan masyarakat, lebih-lebih lagi berdekatan dengan Kolej Universiti Insaniah yang mana terdiri daripada kakitangan dan mahasiswa yang berasal dari timur tengah.

Kompenan utama dalam strategi perniagaan kami adalah dari segi perkhidmatan iaitu dengan memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan kami. Kaedah ini telah berjaya menarik lebih ramai pelanggan untuk mengunjungi premis kami. Kami juga tidak akan bersaing dari segi harga tetapi hanya ingin memberikan kepuasan kepada pelanggan.

Semua sumber kewangan sebelum ini adalah dari simpanan ahli kongsi. Dengan rancangan perkembangan yang dicadangkan kami rasakan kami memerlukan kewangan tambahan sebanyak RM100,000.Sumber ini bukanlah sebagai pinjaman jangka panjang ( term loan ) tetapi sebagai overdraf. Kami menjangka tidak akan menghadapi masalah dari segi pembayaran balik kerana jika di lihat dari segi ramalan jualan dan keuntungan syarikat. Syarikat berupaya untuk terus maju dan membayar semua tanggungan syarikat tanpa apa-apa masalah.

MATAM KHARUF adalah hasil misi syarikat untuk mengutamakan kepuasan pelanggan dan bukan semata-mata untuk menjual produk sahaja, malahan Western Food, Masakan Thai, Masakan Melayu dan Seafood turun menjadi menu tambahan. Selain itu syarikat kami juga menjadi pembekal kambing biri-biri untuk kegunaan restoran dan juga kepada untuk orang ramai Syarikat MATAM KHARUF SDN.BHD ini telah ditubuhkan sejak Januari 2011.Penubuhan ini merupakan sebuah perniagaan Tunggal Bumiputera yang menjalankan perniagaan restoran di Alor Setar. MATAM adalah sebuah syarikat yang menjalankan perniagaan restoran serta perkhidmatan catering. Syarikat ini telah menyediakan rancangan perniagaan yang dibentangkan di bawah ini untuk memohon overdraf sebanyak RM100,000 dari Bank Islam.

BAHAGIAN 2 TUJUAN

2 - TUJUAN

Tujuan kertas kerja ini disediakan adalah untuk membentangkan perancangan perniagaan yang meliputi aspek pemasaran, pengurusan dan kewangan kedai .

BAHAGIAN 3 LATAR BELAKANG PERNIAGAAN / SYARIKAT

3 - LATAR BELAKANG PERNIAGAAN / SYARIKAT : RESTORAN MATAM KHARUF : RESTORAN MATAM NO, 18 LEBUHRAYA SULTANAH BAHIYAH, 051500 ALOR SETAR KEDAH.

Nama perniagaan

Alamat perniagaan

No/ Tel Fax H/P E.Mail Website

: 04-6880946 : 04-6243908 : 013-4265344 / 017-4102711 / 013-4568024 : matamkharuf@kharuf.com.my : http://www.matamkharuf.com.my

Bentuk perniagaan

: Perkongsian

Kegiatan utama

: Pembekal Kambing dan Restoran

Tarikh mula berniaga : 1 JANUARI 2011

No pendaftaran

: AS022621

Modal permulaan

: RM100,000.00

Nama dan alamat pemegang saham : 1. Ammar Bin Wan Harun D-337,Taman wira merging,05350,Alor Setar

2. Nabil Bin Mat Nor NO.43,TAMAN KITA,FASA 2,MERGONG, 05350 ALOR SETAR, KEDAH. 3. Mohd Faizul Bin Yasok

Nama Bank

: Bank Islam Malaysia Berhad

No Akaun Perniagaan : 86020510329506

BAHAGIAN 4 LATAR BELAKANG PEMILIK / AHLI KONGSI / PEMEGANG SAHAM

10

4 - LATAR BELAKANG PEMILIK / AHLI KONGSI / PEMEGANG SAHAM

4.1 Nama No/ic T/Lahir Umur Jantina Alamat

: Ammar Bin Wan Harun : : : : Lelaki : D-337,Taman wira merging,05350,Alor Setar

No/tel Status Kelulusan Kemahiran

: :Berkahwin : :

4.2 Nama No/ic T/Lahir Umur Jantina Alamat

: Nabil Bin Mat Nor : 881127036063 : 27/11/1988 : 24 : Lelaki : NO.43,TAMAN KITA,FASA 2,MERGONG, 05350 ALOR SETAR, KEDAH

No/Tel Status Kelulusan Kemahiran

: 01119724142 : : :

11

4.3 Nama No/ic T/Lahir Umur Jantina Alamat No/Tel Kelulusan Kemahiran

: Mohd Faizul Bin Yasok : : : : : : : :

12

BAHAGIAN 5 LATAR BELAKANG PROJEK ATAU CADANGAN

13

5 - LATAR BELAKANG PROJEK ATAU CADANGAN

Lokasi tapak projek

: : Restoran Matam Kharuf No, 18 Lebuhraya Sultanah Bahiyah, 051500 Alor Setar Kedah .

Alamat

14

BAHAGIAN 6 RANCANGAN ORGANISASI / PENGURUSAN

15

6 - RANCANGAN ORGANISASI / PENGURUSAN : Memaksimumkan kehendak Pelanggan

6.1 Misi

6.2 Matlamat :

Mengembangkan lagi perniagaan ke seluruh Negara dengan menawarkan perkhidmatan untuk mengisi kehendak dan keperluan masyarakat serta menghulurkan sumbangan kebajikan kepada masyarakat dengan menjadi sebagai pelabur kepada usahawan lain untuk menerokai bidang perniagaan.

6.3 Strategi Jangka pendek

Memenuhi citarasa pelanggan

6.4 Strategi Jangka Panjang :

Melebarkan sayap ke seluruh pelusuk Negara

16

6.5 Struktur / carta syarikat :

PENGARAH URUSAN ( Ammar Bin Wan Harun )

PENTADBIRAN Nabil Bin Mat Nor KEWANGAN DAN KOPRASI Mohd Faizul Bin Yasok PEMBANTU PENTADBIR JURU WANG PERAKAUNAN SERVIS DAPUR

Fungsi dan tanggunjawab :

Pengurus / Pemilik Bahagian Pemasaran Bahagian Perkhidmatan dan Teknikal

Mengurus dan mentadbir Pengedaran dan jualan Peralatan

17

Tenaga Pekerja Organisasi / Pengurusan

Pengurusan

BAHAGIAN 7 ANALISIS PEMASARAN

18

7 - ANALISIS PEMASARAN

i.

Analisis pelanggan

Memandangkan lokasi restoran yang strategik terletak berdekatan dengan pasaraya Tesco, kami mensasarkan pelanggan yang berkunjungan ke pasaraya tersebut selain daripada pelanggan sedia ada. Tambahan pula kawasan tersebut telah di naik taraf menjadi Bandar Baru Mergong yang membangun menyebabkan peratambahan

penduduk dan pengunjung. Di samping itu juga, lokasi tersebut mudah untuk dikunjungi dan menjadi tumpuan orang ramai serta mempunyai banyak infrastruktur seperti bank dan hotel.

ii.

Analisis pasaran

Jenis perniagaan restoran mula tumbuh bagai cendawan terutamanya sejak kebelakangan ini iaitu semenjak pelancaran Visit Malaysia. Visit Malaysia telah membuka banyak peluang perniagaan kepada usahawan usahawan tempatan terutamanya dalam bidang restoran. Oleh itu ramai usahawan cuba merebut peluang yang ada dengan mempelbagaikan harga dan menu mereka. Kami di RESTORAN MATAM KHARUF berpendapat kualiti perkhidmatan dan memaksimumkan kepuasan pelanggan adalah yang akan menentukan kejayaan syarikat kami dan bukannya saiz syarikat. Oleh itu perkhidmatan berkualiti dan

memaksimumkan kepuasan pelanggan adalah istilah keramat bagi syarikat kami.

19

Restoran adalah perniagaan sofistikated. Semua jenis menu mengalami pembaharuan yang sangat pantas. Oleh kerana sesuatu menu itu boleh menjadi lapuk dalam masa yang singkat maka para pelanggan akan menghadapi masalah mengikut perkembangan menu-menu istimewa yang terkini. Kami RESTORAN MATAM KHARUF bersedia menjadi pemangkin masyarakat dalam mengikuti perkembangan menu-menu yang terkini yang sedang hangat di pasaran mengikut kehendak pelanggan. Ini akan dicapai dengan penawaran kad ahli yang mana menawarkan potongan 10% daripada jumlah harga makanan yang perlu dibayar. Bukan itu sahaja kami juga menyediakan pakej ala carte pada hari biasa dan ala buffet pada musim cuti sekolah.

Syarikat ini bermula sebagai pembekal daging kambing kepada seluruh pasar di Alor Setar. Jualan terus meningkat dan perkhidmatan yang baik telah mencetuskan idea untuk membuka sebuah restoran yang berkonsepkan timur tengah dan menu utamanya ialah daging kambing yang diberi nama RESTORAN MATAM KHARUF.

Syarikat bercadang meneroka cawangan baru di Penang. Di samping itu, penciptaan menu-menu baru dan perkhidmatan yang berkualiti akan terus diberi penekanan. Syarikat ini juga menjadi pembekal dengan menyediakan khidmat catering untuk sesuatu majlis samada yang biasa atau yang berprestij secara serius. Penerokaan dalam bidang ini memerlukan modal yang banyak. Para pelanggan pula sudah pasti akan meminta kemudahan kredit 30 hari.

20

iii.

Analisis persaingan

Di sekitar Mergong hanya terdapat dua buah restoran yang berkonsepkan timur tengah tetapi lokasinya tidak strategik. Walaupun sudah tiga tahun beroperasi, masih ramai penduduk Mergong tidak mengetahui akan kewujudan restoran tersebut. Tambahan pula promosi yang tidak meluas memberi kelebihan kepada restoran kami untuk lebih berkembang maju. Dekorasi restoran tersebut juga kurang menarik perhatian pelanggan. Menjadi pembekal daging kambing memberi kelebihan kepada restoran kami dari sudut harga yang lebih berpatutan dan sekaligus menarik lebih perhatian para pelanggan.

21

BAHAGIAN 8 RANCANGAN PEMASARAN

22

8 RANCANGAN PEMASARAN

i.

Penetapan harga

Senarai barangan/ produk/ perkhidmatan yang dihasilkan :

Jenis

Kuantiti sehari

Kuantiti Seminggu 2,163.00 70.00 2233.00

Kuantiti Sebulan 9,270.00 300.00 9570.00

Kuantiti Setahun 112,785.00 3650.00 116,435.00

Bahan mentah Lain-lain Jumlah

309.00 10.00 319.00

Carta/ Aliran proses pengeluaran

: RM116,435.00

Kapasiti pengeluaran seminggu

: RM2233.00

ii.

Promosi Dengan pengiklanan melalui risalah, laman sosial , radio , televisyen dan pelbagai lagi. Maka masyarakat sekeliling sudah tahu tentang kewujudan RESTORAN MATAM KHARUF Restoran diberi pengiktarafan sijil halal oleh Jabatan Kemajuan Islam ( JAKIM ) . Kementerian Kesihatan Malaysia telah menganugerahkan sijil kebersihan.

23

iii.

Pengedaran Menyediakan perkhidmatan penghantaran melalui penempahan. Menyediakan perkhidmatan pandu lalu

BAHAGIAN 9 RANCANGAN OPERASI / PENGELUARAN

24

9 - RANCANGAN OPERASI / PENGELUARAN

Menentukan Menu Masakan

Membeli Bahan Mentah

Penerimaan Bahan Mentah

Membersihkan Bahan Mentah

Mengasingkan Bahan Mentah mengikut menu

Memasak makanan untuk dihantar kepada pelanggan


25

Memeriksa makanan sebelum dihidangkan

Menghidangkan makanan kepada pelanggan

Carta Aliran Proses

Menentukan Menu Masakan

Membeli bahan mentah

Penerimaan Bahan Mentah

Membersihkan bahan mentah

Bah'an Mentah mengikut menu

26

Memasak makanan yang dipesan pelanggan

Memeriksa makanan sebelum dihidangkan

Menghidangkan makanan kepada pelanggan

Unit Yang Pikeluarkan atau Masa Operasi Restoran Matam Kharuf beroperasi selama 14 jam sehari dari pukul 11.00 Pagi hingga 1.00 pagi. Bulan puasa beroperasi selama 13jam dari pukul 4.00 petang hingga 5.00 pagi.

Keperluan Bahan Bahan-bahan yang diperlukan: 1. Bahan Asas: Beras, ayam, telur, tepung, mee, meehoon, koey Teow, minyak masak, kelapa, sayur-sayuran, makanan laut seperti ikan, sotong, udang, ketam dan Iain-lain barangan.

2. Barang Kering: Cili kering, bawang, rempah ratus, serbuk rempah, ikan bilis, garam, ajinomoto, ubi kentang, kiub dan Iain-lain.

3. Makanan dalam tin/botol:


27

Sos cili, sos tomato, sos tiram, sos asam, cuka, pelbagai jenis kicap, sardin, kacang peas, jagung dan Iain-lain.

4. Minuman: Kopi, teh , Milo, Nescafe, Horlicks, gula, susu, buah limau kasturi, buah-buahan segar, minuman air mineral dan Iain-lain

Tenaga Pekerja Operasi

Jawatan

Bilangan Pekerja

Ketua Tukang Masak

Pembantu Tukang Masak

Pembuat minuman

Pekerja Am

Jumlah

11

28

Spesifikasi Tugas

Jawatan Ketua Tukang Masak

Tanggungjawab Memasak mengikut menu yang dipesan oleh pelanggan Memeriksa keadaan makanan sebelum dihidangkan Menyediakan laporan keperluan stok barangan dapur Membantu memasak dan menyediakan bahan-bahan untuk dimasak Menjaga kebersihan peralatan memasak dan menjaga kebersihan kawasan operasi memasak Menyediakan minuman mengikut pesanan Menentukan bahan-bahan minuman mencukupi dan berkualiti Menentukan peralatan untuk hidangan dalam keadaan yang baik Membantu urusan pembekal bahan mentah Membersihkan bahan mentah

Pembantu Tukang Masak

Pembuat Minuman

Pekerja Am

29

Membersihkan peralatan hidangan Menghantar hidangan kepada pelanggan Menjaga kebersihan restoran luar dan dalam

Imbuhan Balas Jasa Atau Gaji

Jawatan (RM) Ketua Tukang Masak

Bilangan Gaji/Upah Bulanan (RM)

KWSP (RM)

PERKESO (RM)

Jumlah (RM)

1,500.00

150.00

50.00

1,700.00

Pembantu Tukang Masak Pembuat Minuman Pekerja Am Jumlah

3,000.00

300.00

30.00

3,330.00

1,600.00

160.00

20.00

1,780.00

3,000.00

250.00

50.00

3,300.00

11

9,100.00

860.00

150.00

10,110.00

30

Mesin dan Peralatan

Jenis Periuk Nasi Kuali (Deep Fryer) Toaster Freezer Juicer Dapur gas Perkakas dapur Peti Ais Kuali (Shallow Fryer) Rak Buffet Peralatan Hidangan

Harga(RM) 300.00 400.00 90.00 1000.00 500.00 3,000.00 2,800.00 1,500.00 300.00 3,500.00 2,500.00

Bilangan 3 2 2 2 1 1 2 2 1 -

Jumlah Harga 900.00 800.00 180.00 2000.00 500.00 3000.00 2,800.00 3000.00 600.00 3,500.00 2,500.00

31

Peralatan Lain Jumlah

1000.00 18,390.00

16

1000.00 20,780.00

32

33

BAHAGIAN 10 RUMUSAN

10 - RUMUSAN

34

Syukur ke hadrat Illahi kerana kami berjaya menyiapkan Rancangan Pemiagaan (RP) ini, yang merupakan satu pengalaman baru dalam menyediakan kertas kerja seperti ini. Pengalaman yang dilalui ini penting kerana dalam menceburkan diri di bidang perniagaan, kita perlu melihat dan mengkaji pelbagai aspek supaya perniagaan yang dijalankan mencapai kejayaan. Walau pun kerugian dan keuntungan adalah lumrah dalam perniagaan tetapi yang penting difikirkan dan diambil perhatian ialah menentukan perniagaan yang dijalankan hendaklah mendapat keuntungan sama ada untuk jangka pendek mahupun jangka panjang. Jadi, Rancangan Perniagaan ini menjurus ke matlamat tersebut. Dengan ini, kami mengucapkan bebanyak terima kasih kepada pensyarah yang banyak memberikan panduan, dalam memberikan kerjasama bagi penyediaan Rancangan Perniagaan ini. Syarikat ini akan terus dimajukan sehingga ke pasaran antarabangsa dan jika diizinkan Allah syarikat kami akan menjadi antara pelopor makanan halal dunia. Hal ini kerana kami rasa bertanggungjawab ke atas keselamatan umat islam terutamanya dalam bidang pemakanan yang mana sekarang ini pihak orientalis sedang giat berusaha untuk menghapuskan umat islam walau dalam apa jua bentuk sekalipun. Oleh itu kami bersedia memperkembangkan penghasilan makanan kami dalam pelbagai bentuk idea baru untuk di pasarkan dengan lebih meluas. Kami yakin dengan misi yang kami bawa dan asas keusahawanan yang kami miliki, kami dapat mencapai target yang kami idam-idamkan.

Sekian, Wasalam

35

BAHAGIAN 11 LAMPIRAN

36

11 - LAMPIRAN

SENARAI LAMPIRAN 1. Salinan Kad Pengenalan 2. Salinan Laporan Kewangan Beraudit 3. Salinan Penyata Akaun untuk 6 bulan terakhir 4. Salinan Daftar Perniagaan dan Borang-Borang Berkanun 5. Salinan Sebutharga 6. Salinan Perjanjian Sewa Premis 7. Gambar-gambar berkaitan jika perlu 8. Segala Jadual dan Maklumat Anggaran Kewangan

37

Anda mungkin juga menyukai