Anda di halaman 1dari 7

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN MATA PELAJARAN BAHASA MELAYU.

Tarikh Hari Masa Kelas Tajuk Sub Tema Kemahiran language

: 12-08-2009 : Rabu : 8.45 pagi-9.15 pagi (30 minit) : Pendidikan Khas : Huruf-Huruf Vokal A, E, I, O, U. : Membunyi Vokal A, E, I, O, U. : 3.2 Mendengar bunyi-bunyi huruf vokal dari pita rakaman atau

Master. 3.4 Memadankan huruf vokal dengan gambar yang sesuai. Objektif : Pada akhir sesi pengajaran dan pembelajaran: .- Murid dapat membunyikan huruf-huruf vokal yang ditunjukkan oleh guru. .- Dapat menyesuaikan huruf vokal dengan gambar. Penerapan nilai-nilai murni : .- Bertanggungjawab .- Bekerjasama Pengetahuan sedia ada: .- Murid sudah mengenal huruf-huruf A hingga Z .- Murid sudah boleh menyebut huruf-huruf vokal BBM : Kad gambar,kad huruf,radio,pita rakaman. Program perisiaan power point ,komputer dan lambaran kerja.

Langkah / Masa Set induksi (3 minit)

Isi Pelajaran Huruf-huruf Vokal a,e,i,o, u

Strategi Pembelanjaran

BBM

-Guru menunjukan kad-kad huruf-huruf vokal dan menyuruh murid menyebutnya. -Guru meminta murid membunyikan huruf-huruf vokal. -Murid menyanyi mengikut lagu yang diperdengarkan. -Guru menunjukkan kad-kad gambar yang berkaitaan dengan huruf-huruf vokal -Murid menyebut gambar-gambar yang ditunjukkan oleh guru. -Murid diminta memilih huruf vokal yang bersesuaian dengan gambar. (Lampiran A) -Murid menyebut gambar-gambar yang ditunjukkan dalam slaid perisian. -Murid memilih kad huruf vokal yang sesuai untuk dipadankan dengan gambar yang paparkan. -Murid menjalankan aktiviti secara individu. (murid dipilih secara rawak oleh guru) (Lampiran B) -Guru mengedarkan lembaran kerja kepada murid-murid. -Guru membimbing murid menulis hurufhuruf vokal berdasarkan gambar. -Murid membuat latihan bertulis dengan memilih huruf vokal dengan berpandukan gambar.. -Murid yang dapat menjawap dengan betul kesemua soalan akan diberi ganjaran. -Guru meminta murid-murid menyebutkan contoh-contoh lain dengan berpandukan huruf huruf vokal yang ditunjukkan oleh guru. -Menyanyikan lagu A E I O U -Kad gambar -kad huruf Vokal

Langkah 1 (8 minit)

Memadan huruf vokal dengan gaambar.

Langkah 2 (8 minit)

Menulis huruf vokal berdasarkan gambar

-komputer -LCD -perisian Komputer -kad huruf vokal

Langkah 3 (9 minit)

Latihan bertulis

-lembaran kerja

Penutup (2 minit)

Rumusan

-kad-kad huruf vokal -komputer -LCD -Perisian Power point -seni kata lagu

REFLEKSI

Sesungguhnya dalam menghasilkan sesuatu kerja yang bermutu serta berkualiti memerlukan pengorbanan serta kesungguhan yang tiada tolok bandingnya. Semasa menyiapkan tugasan Literasi Bahasa ini, kami terpaksa mencari bahan di perpustakaan serta mendapatkan bahan dari guru prasekolah, guru pemulihan, guru KIA, rakan-rakan sekelas dan pensyarah kami yang budiman yang sentiasa sedia memberikan tunjuk ajarnya.

Pengalaman semasa merakamkan suara untuk menyanyikan lagu pula, telah meyedarkan kami betapa sukarnya untuk melakukan proses tersebut. Rupa-rupanya proses merakam suara ini amat menyulitkan dan terpaksa dilakukan berulang-ulang kali barulah kami berjaya melakukannya.Walau pun hasilnya tidaklah secemerlang mana, seperti seorang penyanyi, namun kami berpuas hati dengan hasil usaha kami yang tak seberapa ini.

Kerja berkumpulan ini telah menyedarkan kami bahawa sikap bertolak-ansur, bertolaransi dan bekerjasama amat penting dalam menghasilkan satu tugasan yang bermutu. Hubungan antara kami semakin rapat memandangkan kami sentiasa bertemu, berbincang,bertukar-tukar pendapat dan berhubung sama ada melalui telefon atau e-mail.

Kami berharap tugasan yang dihasilkan ini dapat membantu kami dan rakan rakan guru yang lain bagi menambahkan lagi pengetahuan dan pengalaman dalam menjalankan proses pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah kelak.

Akhir sekali, kami berharap dengan apa yang telah kami laksanakan ini akan menjadi satu amal kebaikan yang diredhai Ilahi serta menjadi pedoman kepada semua rakan-rakan.

LAMPIRAN A KAD VOKAL

a u e

e o i

LAMPIRAN A 2 KAD GAMBAR


ayam api

emak

6
ular

emas

udang

ubi

ekor

oren

epal

ikan

itik

LAMPIRAN B KAD GAMBAR DAN VOKAL

yam

ren

tik

bi

pal

mas

bor

dang

pi

kor

nam

bu

LAMPIRAN C LEMBARAN KERJA Nama: Tahun Suaikan gambar dengan huruf vokal.

e a u

e
5

i o