Anda di halaman 1dari 6

KAEDAH PENGAJARAN BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH (BMM 3117)

NORIZZATI BT MOHD ADENAN NURUL AMIRA FARHANAH BT NIK

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU SEKOLAH RENDAH TAHUN 6

Tarikh Masa Kelas Bilangan murid Umur Mata Pelajaran Tema Tajuk

: 25 September 2012 : 10.00 pagi -11.00 pagi (60 minit) : 6 Cerdik : 20 orang : 12 tahun : Bahasa Melayu : Keselamatan : Keselamatan di Jalan Raya

Fokus utama: 4.2 Kemukakan komen yang sesuai berdasarkan pemerhatian, pengalaman dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain. Aras 2 (i) Memberikan komen berkaitan sesuatu isu berdasarkan keperluan masa depan.

Fokus sampingan: 5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar, serta memahami perkara yang dibaca. Aras 2 (i) Membaca lancar teks bahan sastera dengan sebutan, intonasi dan gaya penyampaian yang betul. Aras 3 (i) Mengemukakan pandangan yang membina tentang sesuatu perkara yang dilihat, dibaca atau didengar.

Objektif pelajaran : Pada akhir pelajaran ini, murid akan dapat : (i) mengemukakan komen dan pandangan secara lisan berdasarkan pemerhatian, pengalaman dan maklumat yang disampaikan oleh pihak lain.(lisan) membaca lancar teks pantun dengan sebutan, intonasi dan gaya penyampaian yang betul.(membaca) Menulis serangkap pantun dengan format yang betul.

(ii) (iii)

Pengurusan kurikulum: 1. Ilmu : Pendidikan Keselamatan Jalan Raya dan Pendidikan Sivik. 2. Nilai : Menjaga keselamatan di jalan raya dan keprihatinan ketika di jalan raya.

Kemahiran Bernilai Tambah: 1. Kemahiran Berfikir (KB) 2. 3. 4. 5. : Kemahiran berfikir kreatif dan kritis, reka cipta, meramal, dan membuat gambaran mental. Belajar Cara Belajar (BCB) : Kemahiran mendengar dan membaca. Kemahiran Kecerdasan Pelbagai (KCP) : Kecerdasan linguistik dan kecerdasan visual Kemahiran Kajian Masa Depan : Meramal Kemahiran Pembelajaran Kontekstual : Menghubung kait.

Bahan Bantu Mengajar: Video, paparan slide pantun, gambar kenderaan, kertas lukisan, pensel warna

Pengalaman sedia ada murid: Menonton kemalangan jalan raya di televisyen.

Langkah/Masa

Isi pelajaran

Set induksi (5 minit)

Nyanyian lagu ingatlah orang yang tersayang. Pagiku cerah,

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Guru memperdengarka n lagu Ingatlah Orang yang Tersayang

Catatan

BBM: Lagu Ingatlah Orang Yang Tersayang

matahari bersinar ayah pakaikan helmet di kepala tolonglah ayah aku sangat rimas kerana helmet ku terasa berat Guru bersoal jawab dengan murid-murid tentang kandungan lagu. Guru membahagikan murid kepada tiga kumpulan. Setiap kumpulan dikehendaki menghantar seorang wakil untuk membuat simulasi situasi di jalan raya. Murid melakukan simulasi berdasarkan tugasan yang diberikan. Murid memerhati dan menghayati simulasi yang dilakukan oleh rakan mereka di hadapan kelas. Guru meminta setiap kumpulan untuk berbincang dan memberikan komen mengenai

KBT BCB Kemahiran mendengar Kemahiran psikomotor

1. Mengapakah kita perlu memakai topi keledar?

Langkah 1 (15 minit)

Simulasi situasi di jalan raya

BBM: Gambar kenderaan. BCB: Kemahiran mendengar. KB: Kritis Kontekstual Menghubung kait. Ilmu: Pendidikan Keselamatan Jalan Raya Pendidikan Sivik.

Nilai: Menjaga keselamatan di jalan raya. Keprihatinan ketika di jalan raya.

simulasi tersebut. Murid membentangkan pandangan yang telah dibincangkan serta membuat simulasi. Langkah 2 (15 minit) Kenderaan masa depan Cerita masa hadapan: Kamu bayangkan sekarang berada di... Guru menceritakan keadaan dan situasi pada masa hadapan. Guru meminta murid melukis kenderaan masa depan yang mempunyai ciriciri keselamatan. Setiap wakil kumpulan membentangkan lukisan yang telah dihasilkan kepada rakan-rakan kelas. Murid masih dalam kumpulan yang sama. BBM KB

Kertas lukisan Pensel warna Kreatif dan kritis. Reka cipta Meramal Membuat gambaran mental

KKP: Kecerdasan Visual Kemahiran Kajian Masa Depan Meramal Nilai: Menjaga keselamatan di jalan raya.

Langkah 3 (15 minit)

Teks pantun tentang keselamatan jalan raya.

Guru memaparkan tiga rangkap pantun tentang keselamatan jalan raya. Guru membacakan

BBM: Slide pantun. BCB: Kemahiran membaca. KCP:

pantun dengan nada dan intonasi yang betul dan meminta murid mengikut cara guru berpantun. Guru membahagikan murid kepada dua kumpulan. Murid membaca pantun mengikut kumpulan dengan suara yang kuat dan nada intonasi yang betul. Guru meminta setiap kumpulan membina serangkap pantun tentang keselamatan jalan raya dengan format yang betul dan tuliskan di papan putih. Murid membaca pantun yang telah dibina bersamasama. Penutup (10 minit) Rumusan tajuk. Tayangan video keselamatan jalan raya. Murid menonton tayangan video berkenaan keselamatan jalan raya. Guru merumuskan tajuk secara keseluruhan.

Kecerdasan linguistik.

BBM: Klip video Nilai: Menjaga keselamatan di jalan raya. Keprihatinan di jalan raya.

Ulasan pensyarah pembimbing: ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ ______________________________________________________________________ _____________________________________________________________________