1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. bulan penuh (polisterin). Mereka berdua sedang memandang bulan. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. pokok 4 batang. Berbahagia buat selamanya.budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang. begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana.. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja…. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. Upin (adik kemboja . Sungguh indah malam ini. Ahh….Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Kemboja : Ye…. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong).adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. Disinari cahaya rembulan.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. Kemboja :Ahh.2 BABAK 2 Watak :Ah Chong. Ah Chong :Indah sungguh malam ni. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh. . bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya. abang ni. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Kemboja.

3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan. Kemboja. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja.. walau di mana abang berada. terserempak dengan kakak pula. selamat malam. pasu bunga di tepi pintu. kemboja berlindung di belakang Ah Chong.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. pergi main jauh2 ye. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. Upin :Takde dua puluh sen. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. rahsia bukak aaaa…. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. Upin :Terima kasih abang Ah Chong. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. nyiru abang tadahkan. kerusi di hadapan tepi pintu. BABAK 3 Watak :Ah Chong. walau bila waktunya. ambil 20sen ni. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok. Pak Jamal (ayah kemboja). Upin. Abang sanggup berjanji pada kemboja. seringgit…. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) .

biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. 5 orang kampung. tak padan dengan anak dara.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. yang sorang ni pulak bile ditanya. 3 askar jepun sedang mabuk. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. kita melayu dan beragama. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. Kemboja. 2 penari bollywood. Kemboja. Yang sorang tu. beberapa buah pasu bunga.Masakan kalian boleh bersama. 2 penari kipas cina. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. malam2 buta tak balik2 lagi. senapang 3. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. Pak Jamal. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni. Lampu dihidupkan. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja. beberapa buah kerusi. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit . asyik nak mintak upah.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. 2 pesilat. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya.

tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita .Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. Sudah lama abang menunggumu. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal. Kemboja :Kemboja mengerti abang. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. Ah Chong :Kemboja. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. niat saya ikhlas. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. kemboja datang bersama bapak. Ah Chong kelihatan terkejut.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. (Pak Jamal mendengus. Pak Jamal :Masakan boleh begitu. dia memandang ke arah Ah Chong . akhirnya kau datang jua.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. Jangan disalahkan kemboja terus menerus.5 kampung. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. Saya berjanji pada pak jamal. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal. Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. tolong dengar dahulu penjelasan saya. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja.

sila kehadapan sedikit. Pak Jamal :Jika begitu kata kau. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. Saksi 2 orang. Pak Jamal.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. senapang 4. Ketiga2 askar pengsan di situ. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu.Dafi. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. Kemboja. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). Tok Kadi. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. saya sudah bersedia. tok nak tengok muka kamu ye. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). sebelum tu sila sain di sini dulu. Tok Kadi :Jamal. (dafi mengesot ke depan sedikit. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain.Upin datang memeluk pak jamal. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. pedang samurai 1. . Lampu dihidupkan. aku merestui hubungan kalian. Bertuah kamu ye. Sebagai bukti tok nanti. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. bagus2. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. Lampu dimalapkan.

tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. Kemboja. Cina & Tamil. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong. kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. Upin (dah besar). Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun.Pak Jamal masih belum sedarkan diri. Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. BI. 2 bendera Malaysia besar. sambut tangan tok ni.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. Lampu dihidupkan. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan). hulurkan tangan kamu. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah .Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi. orang ramai di perkarangan stadium merdeka. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. dafi amik pen dan sain buku tu. 1 berpedang terhunus iaitu ketua. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh.Smua hadirin terkejut. BABAK 6 Watak :Ah Chong. . (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar).Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. stage koir 2 buah. (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi).

Ah Chong :Terima kasih Upin. awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. Bekas air di tangannya terlepas. daku tetap setia menunggumu. sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. -TAMAT– .Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal.t kemboja.b. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. Kemboja :Ya saya.Maafkan aku kerna mengatakan begini. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. bakal suamimu suatu ketika dahulu.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara.Semoga Allah merahmati kalian berdua. Dia memandang banyak kali. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali. harap kamu tidak memarahiku. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja. masyallah.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali. terima kasih Kemboja. Ah Chong :Assalamualaikum w. Kemboja :Tidak Dafi.

(Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong. Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands. In the meantime. students was copying what is written .Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain. Cambodia. Aminah & Hem) on the right and his men. 're Copying. others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. Starting. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. The atmosphere in the class BI. Shiva. I Background: In English class Props: blackboard. Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja.9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong. Cambodia crossed hands and turned the other way. teacher’s Mary was writing on the blackboard. Aminah. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) . five tables and chairs pupil. chairs & tables for teachers with books on it. Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia.Kemboja Ah Chong to view exasperation. pupil bags (5 pieces).3 girls (Cambodia.ringing staging school bell. 2 boys (ah chong & siva) on the left .Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. Miss Mary. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong.

. this brother. Cambodia say anything like. Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there. Ah Chong are on the Cambodian side. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) . Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. Ah Chong: If the answer frangipani. a full moon (polystyrene).brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia.. (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong).10 Chapter 2 Characters: Ah Chong. nyiru give to his brother. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael . Cambodia... Ahh . But that's as good as the brother love kemboja.boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. were awarded with glittering stars in the heavens. Happy forever. 4 tree trunk. will try pledge brother with full body and soul brother. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia . even when time. did not star in the sky much. so poetic words brother tonight. Sudently Ah Chong lengannya.. Cambodia: Yes. Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love.. brother wherever located.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone. Cuisine of Cambodia can count accurately. They both were looking months. It's beautiful tonight. remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya. Upin (brother of Cambodia . Cambodia: Ahh.. Illuminated by moonlight. Cambodia willing to pledge brother.. some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed... Ah Chong: Beautiful indeed tonight..Kukuncikan yourself in this heart dear.

Ah Chong got up and tried to reach out to tree. Mr. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here. Jamal as he took the penny . (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. If sister do not want fathers know. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house. a chair in front of the door. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) . (Letter Mr. AAAA tell the secret . Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know. late again. take this 20 cents.coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there.. frangipani refuge behind Ah Chong. goodnight. let go. (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well.. flower pots by the door.. Michael: Thank you brother Ah Chong. Upin. twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. sister bumped anyway. Cambodia.. That alone that.11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia. Chapter 3 Characters: Ah Chong.. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them. Pak Jamal (father Cambodia)... Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene). penny . Michael: wait twenty cents. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home.

Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. a few chairs. He looked around to find Mr. two bollywood dancers. Ah Chong: What frangipani come alone? .Upin was taking a drink and relax on a kerusi. Ah Chong was on a chair in a corner. five villagers.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. Cambodia. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr. eventually you come whatsoever. Lights are turned on. Ah Chong was surprised when Cambodia him. we wither and beragama. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong. It has been awhile brother awaits. Mr. Ah Chong: Cambodia. several flower pots. Sire will not bless you guys relationship. 3 guns. I'll bomohkan you that you parted. Step dead father first before you berkawen. Cambodia: Mr. three Japanese soldiers were drunk. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri). Cambodia: Cambodia understand brother. Jamal. for that reason that Cambodia came to the ceremony. Jamal. 2 pesilat.Masakan you can put together. two chinese fan dancers. Mr. the misfit with a virgin. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. can still crawling with people this night. Cambodia. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong.

I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. he looked towards the Ah Chong . Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr.angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr. even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. frangipani came with me. Pak Jamal: If you say so. he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table. Pak Jamal: Cooking can be so. please hear my explanation first. Dance music / romantic cease caming. (Frangipani said as he looked at his father. There is no blame another race we want to live together. But you have to promise to take care of properly Cambodia. I promise to pack jamal. Jamal. I bless you guys relationship. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. Even the beauty of Islam. I respect my father like a beauty pack. I will keep my frangipani properly DUREN very loving. Mr. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself. (Pak Jamal grunted. Second india and china were kicked by the Japanese . (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. I beg sir jamal bless our relationship.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). but his hands held by Ah Chong. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal. Jamal. and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. my intention is sincere. Do not blame Cambodia continuously. Jamal. the public was shocked and looked at the behavior of Mr. I rally want her to be my wife. Jamal . Ah Chong looks shocked. I do not wish to play a heart of frangipani. Dimmed lights. He was drinking and talking at the end there. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. Jamal.13 Cambodia: No brother.

. people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage). Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. Japanese soldiers coming(4 armed. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). Ketiga2 soldier fainted in situ. can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi. Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . Witness 2 people. extend your hand.Smua terkejut. neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. bagus2. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid. Ye. Lights are turned on. Tok Kadi. before that please signed it here first. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock. tok ye want to see your face. please forward a little.14 soldiers. Cambodia. samurai sword 1. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi.Dafi Lucky you. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi.Kemboja wakeup.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. four guns. (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. As evidence tok later. (Dafi shuffle forward slightly. Jamal. Jamal. Tok Kadi: Jamal. I'm ready. Dafi AMIK pen and scientific books that. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. one sword unsheathed the audience ketua. hand tok celebrate this. Mr.

Chinese & Tamil. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. Chapter 6 Characters: Ah Chong. Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side. people in the stadium independence. masyallah. two large Malaysian flag. seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began). (Cambodia and Upin looks surprised. and rubbed his eyes winked several approaches kali. Cambodia. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers. BI. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. Ah Chong: Hey everyone w. stage 2 of the choir.t Cambodia. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. . Upin (grown up). Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. prospective husband once. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody .Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding. Cambodia: Yes I am. (Mr.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more). Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house. Props: banners inscribed the word independence in BM. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt.Dia Cambodia and Upin.b. so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan.Pak Jamal still unconscious. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. Ah Chong name nobody near here. Container of water in his hand missed. Light is on. He looked at many times.

hope God bless you both. Michael: Not unexpected love between holy and murni.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah. Until now still not married myself. For 30 years this kumencarimu kemboja. remain loyal awaits me. thanks Cambodia.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia. Ah Chong: Thank Upin. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali.Maafkan DUREN I say this. Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed. Allah the Most Merciful and Oft-love.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country.Daku you willing to be guardian for marriage.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. From the results of He and Cambodian wedding. Cambodia: No Dafi. . Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang. hope you do not memarahiku.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful