Anda di halaman 1dari 16

1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

2
BABAK 2
Watak :Ah Chong, Kemboja, Upin (adik kemboja - budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang, pokok 4 batang, bulan penuh (polisterin), beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan, bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. Mereka berdua sedang memandang bulan.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja.. Kemboja : Ye.. Ah Chong :Indah sungguh malam ni. Disinari cahaya rembulan, dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. Ahh. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. Sungguh indah malam ini. Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin - adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh, abang ni, bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong). Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja.Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. Berbahagia buat selamanya. Kemboja :Ahh, begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan, akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang.

3
Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan, nyiru abang tadahkan. Abang sanggup berjanji pada kemboja, walau di mana abang berada, walau bila waktunya, kemboja tetap di hati abang buat selamanya.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok, kemboja berlindung di belakang Ah Chong. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini, terserempak dengan kakak pula. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu, dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. Upin :Takde dua puluh sen, rahsia bukak aaaa.. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah, ambil 20sen ni, pergi main jauh2 ye. Upin :Terima kasih abang Ah Chong, selamat malam. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3.

BABAK 3
Watak :Ah Chong, Kemboja, Pak Jamal (ayah kemboja), Upin, Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin), pasu bunga di tepi pintu, kerusi di hadapan tepi pintu. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu, seringgit. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1)

4
Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. Yang sorang tu, malam2 buta tak balik2 lagi, yang sorang ni pulak bile ditanya, asyik nak mintak upah. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit - syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni, tak padan dengan anak dara, boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong, Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga, Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja, biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama, kita melayu dan beragama.Masakan kalian boleh bersama. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku)

BABAK 4
Watak : Ah Chong, Kemboja, Pak Jamal, 5 orang kampung, 2 penari bollywood, 2 penari kipas cina, 2 pesilat, 3 askar jepun sedang mabuk. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya, senapang 3, beberapa buah pasu bunga, beberapa buah kerusi. Lampu dihidupkan, suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. Kemboja, Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang

5
kampung.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi.Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. Ah Chong :Kemboja, akhirnya kau datang jua. Sudah lama abang menunggumu. Kemboja :Kemboja mengerti abang, atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang, kemboja datang bersama bapak. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya, Ah Chong kelihatan terkejut, dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja, dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja, tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong, orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal - kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal, tolong dengar dahulu penjelasan saya. Jangan disalahkan kemboja terus menerus. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal, Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal, niat saya ikhlas, saya bukan ingin memainkan hati kemboja, saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. Pak Jamal :Masakan boleh begitu, kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal, saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. Saya berjanji pada pak jamal, saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. (Pak Jamal mendengus, dia memandang ke arah Ah Chong - marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal, Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri, malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita

6
yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. Pak Jamal :Jika begitu kata kau, aku merestui hubungan kalian. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. Lampu dimalapkan, lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2, datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama, memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. Ketiga2 askar pengsan di situ.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun.Upin datang memeluk pak jamal.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5)

BABAK 5
Watak : Ah Chong@Dafi, Kemboja, Pak Jamal, Tok Kadi, Saksi 2 orang, orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu, senapang 4, pedang samurai 1, buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. Lampu dihidupkan, suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2).Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). Tok Kadi :Jamal, boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi, sila kehadapan sedikit, tok nak tengok muka kamu ye. (dafi mengesot ke depan sedikit, tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah, kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Bertuah kamu ye.Dafi, kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok, saya sudah bersedia. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah, bagus2, sebelum tu sila sain di sini dulu. Sebagai bukti tok nanti.

7
(tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu, dafi amik pen dan sain buku tu, lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi, hulurkan tangan kamu, sambut tangan tok ni. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang, 1 berpedang terhunus iaitu ketua.Smua hadirin terkejut.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong, cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong, tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah - ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon, wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan.Pak Jamal masih belum sedarkan diri, tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan).

BABAK 6
Watak :Ah Chong, Kemboja, Upin (dah besar), orang ramai di perkarangan stadium merdeka. Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM, BI, Cina & Tamil, 2 bendera Malaysia besar, stage koir 2 buah. Lampu dihidupkan, kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi), mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat.

8
Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. Bekas air di tangannya terlepas. Dia memandang banyak kali, mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. Ah Chong :Assalamualaikum w.b.t kemboja. Kemboja :Ya saya, awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi, bakal suamimu suatu ketika dahulu. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut, mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah, sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua, masyallah. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah.Maafkan aku kerna mengatakan begini, harap kamu tidak memarahiku. Kemboja :Tidak Dafi, daku tetap setia menunggumu. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin, daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian.Semoga Allah merahmati kalian berdua. Ah Chong :Terima kasih Upin, terima kasih Kemboja. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja, maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara.

-TAMAT

9
Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong, Cambodia, Miss Mary, Shiva, Aminah, I Background: In English class Props: blackboard, chairs & tables for teachers with books on it, five tables and chairs pupil, pupil bags (5 pieces). Starting.ringing staging school bell. The atmosphere in the class BI, teachers Mary was writing on the blackboard, students was copying what is written - 3 girls (Cambodia, Aminah & Hem) on the right and his men, 2 boys (ah chong & siva) on the left . 're Copying, Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja.Kemboja Ah Chong to view exasperation. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. Cambodia crossed hands and turned the other way. In the meantime, Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong, son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya.Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja.Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand)

10
Chapter 2 Characters: Ah Chong, Cambodia, Upin (brother of Cambodia - boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2, 4 tree trunk, a full moon (polystyrene), some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed, the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. Ah Chong are on the Cambodian side. They both were looking months. Sudently Ah Chong lengannya.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia ..... Cambodia: Yes..... Ah Chong: Beautiful indeed tonight. Illuminated by moonlight, were awarded with glittering stars in the heavens. Ahh .... Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. It's beautiful tonight. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael - brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia. Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh, this brother, did not star in the sky much. Cuisine of Cambodia can count accurately. (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong). Ah Chong: If the answer frangipani. But that's as good as the brother love kemboja. Cant count the number of fingers but can be felt the warmth of this love. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there. Happy forever. Cambodia: Ahh, so poetic words brother tonight. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you. Cambodia say anything like, will try pledge brother with full body and soul brother. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget, no matter where brother is? Ah Chong: Small palms, nyiru give to his brother. Cambodia willing to pledge brother, brother wherever located, even when time, remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya.Kukuncikan yourself in this heart dear. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest)

11
Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia. Ah Chong got up and tried to reach out to tree, frangipani refuge behind Ah Chong. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them.

Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here, sister bumped anyway. If sister do not want fathers know, twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. Michael: wait twenty cents, AAAA tell the secret ..... (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well, take this 20 cents, let go. Michael: Thank you brother Ah Chong, goodnight. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings. Chapter 3 Characters: Ah Chong, Cambodia, Pak Jamal (father Cambodia), Upin, Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene), flower pots by the door, a chair in front of the door. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house. Mr. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home. Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know, penny .... (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. That alone that, late again. (Letter Mr. Jamal as he took the penny - coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there. (Ah chong said as he pointed his finger at a place)

12
Pak Jamal: It's going to be this kid, the misfit with a virgin, can still crawling with people this night. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong, Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might, Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani, let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious, we wither and beragama.Masakan you can put together. Sire will not bless you guys relationship. Step dead father first before you berkawen. Cambodia: Mr. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. I'll bomohkan you that you parted. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong, Cambodia, Mr. Jamal, five villagers, two bollywood dancers, two chinese fan dancers, 2 pesilat, three Japanese soldiers were drunk. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it, 3 guns, several flower pots, a few chairs. Lights are turned on, the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri). Ah Chong was on a chair in a corner. Cambodia, Mr. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung.Upin was taking a drink and relax on a kerusi.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong. Ah Chong was surprised when Cambodia him. He looked around to find Mr. Jamal. Ah Chong: Cambodia, eventually you come whatsoever. It has been awhile brother awaits. Cambodia: Cambodia understand brother, for that reason that Cambodia came to the ceremony. Ah Chong: What frangipani come alone?

13
Cambodia: No brother, frangipani came with me. He was drinking and talking at the end there. (Frangipani said as he looked at his father, Ah Chong looks shocked, he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table, and she looked at Cambodia with a man at the end dewan.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia, but his hands held by Ah Chong, the public was shocked and looked at the behavior of Mr. Jamal - Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. Jamal, please hear my explanation first. Do not blame Cambodia continuously. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal, Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. Jamal, my intention is sincere, I do not wish to play a heart of frangipani, I rally want her to be my wife. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. Pak Jamal: Cooking can be so, you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. Jamal, I respect my father like a beauty pack. There is no blame another race we want to live together. Even the beauty of Islam, that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. I promise to pack jamal, I will keep my frangipani properly DUREN very loving. (Pak Jamal grunted, he looked towards the Ah Chong - angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr. Jamal, Mr. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself, even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. I beg sir jamal bless our relationship. Pak Jamal: If you say so, I bless you guys relationship. But you have to promise to take care of properly Cambodia. (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. Dimmed lights, the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. Dance music / romantic cease caming, came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. Second india and china were kicked by the Japanese

14
soldiers. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs, neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. Ketiga2 soldier fainted in situ.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal.Kemboja wakeup.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi, Cambodia, Mr. Jamal, Tok Kadi, Witness 2 people, people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door, four guns, samurai sword 1, books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. Lights are turned on, the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. Jamal. Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage). Tok Kadi: Jamal, can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi, please forward a little, tok ye want to see your face. (Dafi shuffle forward slightly, tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid, you're the grandson of Dafi interest ATOK that. Ye.Dafi Lucky you, you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock, I'm ready. (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well, bagus2, before that please signed it here first. As evidence tok later. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that, Dafi AMIK pen and scientific books that, last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi, extend your hand, hand tok celebrate this. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. Japanese soldiers coming(4 armed, one sword unsheathed the audience ketua.Smua terkejut.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong, chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa.

15
Pak Jamal: What's the name Ah Chong, Ah Chong name nobody near here. (Mr. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody - some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt. Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan.Pak Jamal still unconscious, tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began). Chapter 6 Characters: Ah Chong, Cambodia, Upin (grown up), people in the stadium independence. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations. Props: banners inscribed the word independence in BM, BI, Chinese & Tamil, two large Malaysian flag, stage 2 of the choir. Light is on, seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya.Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more), they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side. Container of water in his hand missed. He looked at many times, and rubbed his eyes winked several approaches kali.Dia Cambodia and Upin. Ah Chong: Hey everyone w.b.t Cambodia. Cambodia: Yes I am, you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi, prospective husband once. (Cambodia and Upin looks surprised, they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah, so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever, masyallah.

16
Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. For 30 years this kumencarimu kemboja.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.Maafkan DUREN I say this, hope you do not memarahiku. Cambodia: No Dafi, remain loyal awaits me. Until now still not married myself, convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. Michael: Not unexpected love between holy and murni.Daku you willing to be guardian for marriage.hope God bless you both. Ah Chong: Thank Upin, thanks Cambodia. Allah the Most Merciful and Oft-love. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia. Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed. From the results of He and Cambodian wedding, then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country.

Anda mungkin juga menyukai