1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. Mereka berdua sedang memandang bulan. Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan.budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang. Ah Chong :Indah sungguh malam ni. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Kemboja : Ye…. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja…. bulan penuh (polisterin). Disinari cahaya rembulan. . Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. Ahh…. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong).Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. abang ni. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. Kemboja.2 BABAK 2 Watak :Ah Chong.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. pokok 4 batang. Sungguh indah malam ini. Berbahagia buat selamanya.. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. Kemboja :Ahh.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Upin (adik kemboja ..

Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Pak Jamal (ayah kemboja). kemboja tetap di hati abang buat selamanya. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). seringgit…. walau di mana abang berada. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Upin :Terima kasih abang Ah Chong. walau bila waktunya. terserempak dengan kakak pula. kerusi di hadapan tepi pintu. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. Kemboja. selamat malam. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. nyiru abang tadahkan. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) . Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. BABAK 3 Watak :Ah Chong. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. rahsia bukak aaaa…. Upin :Takde dua puluh sen. Upin. ambil 20sen ni. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. kemboja berlindung di belakang Ah Chong. pergi main jauh2 ye. pasu bunga di tepi pintu. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. Abang sanggup berjanji pada kemboja.3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan.. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi.

5 orang kampung. Lampu dihidupkan. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya. tak padan dengan anak dara. 2 penari bollywood. beberapa buah kerusi. 3 askar jepun sedang mabuk. beberapa buah pasu bunga. Kemboja. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit .syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. senapang 3. kita melayu dan beragama. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. 2 pesilat. asyik nak mintak upah. Kemboja.Masakan kalian boleh bersama. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. Pak Jamal. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. 2 penari kipas cina. yang sorang ni pulak bile ditanya. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . Yang sorang tu. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. malam2 buta tak balik2 lagi. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen.

Saya berjanji pada pak jamal. (Pak Jamal mendengus.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. dia memandang ke arah Ah Chong . Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. kemboja datang bersama bapak. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. Pak Jamal :Masakan boleh begitu. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. Jangan disalahkan kemboja terus menerus.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong).Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. niat saya ikhlas. Kemboja :Kemboja mengerti abang. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. Ah Chong :Kemboja.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. akhirnya kau datang jua. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. Sudah lama abang menunggumu. tolong dengar dahulu penjelasan saya. Ah Chong kelihatan terkejut. atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja. saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya.5 kampung.

6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. bagus2. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Bertuah kamu ye. Lampu dihidupkan. senapang 4. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. aku merestui hubungan kalian. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. Saksi 2 orang. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2. pedang samurai 1. sebelum tu sila sain di sini dulu. saya sudah bersedia.Dafi.Upin datang memeluk pak jamal. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. Kemboja. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. Tok Kadi. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu. Sebagai bukti tok nanti. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). tok nak tengok muka kamu ye. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. Lampu dimalapkan. Pak Jamal. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. Tok Kadi :Jamal.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. sila kehadapan sedikit. Ketiga2 askar pengsan di situ.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. . (dafi mengesot ke depan sedikit. Pak Jamal :Jika begitu kata kau.

(dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun. BABAK 6 Watak :Ah Chong. BI. Upin (dah besar). stage koir 2 buah. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah . Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. orang ramai di perkarangan stadium merdeka.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu. Cina & Tamil. sambut tangan tok ni. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi).Pak Jamal masih belum sedarkan diri.Smua hadirin terkejut. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. Kemboja. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong. . Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi. Lampu dihidupkan. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding. dafi amik pen dan sain buku tu.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. hulurkan tangan kamu. 1 berpedang terhunus iaitu ketua. tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. 2 bendera Malaysia besar.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan).

Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. Kemboja :Tidak Dafi. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali.t kemboja. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Bekas air di tangannya terlepas. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. masyallah. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara. Kemboja :Ya saya. terima kasih Kemboja. sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. Ah Chong :Assalamualaikum w. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. daku tetap setia menunggumu. -TAMAT– . awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. Dia memandang banyak kali. bakal suamimu suatu ketika dahulu. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja.b.Semoga Allah merahmati kalian berdua. Ah Chong :Terima kasih Upin. harap kamu tidak memarahiku.Maafkan aku kerna mengatakan begini.

others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) . Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia. Miss Mary. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. Starting. Cambodia crossed hands and turned the other way. five tables and chairs pupil. Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands.Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain.Kemboja Ah Chong to view exasperation. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. chairs & tables for teachers with books on it.3 girls (Cambodia. The atmosphere in the class BI. 're Copying. Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja. 2 boys (ah chong & siva) on the left . Shiva. I Background: In English class Props: blackboard. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. Aminah & Hem) on the right and his men. teacher’s Mary was writing on the blackboard. students was copying what is written . In the meantime. pupil bags (5 pieces). Cambodia.9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong.ringing staging school bell.Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. Aminah.

Cambodia: Yes.. It's beautiful tonight. Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh. Cambodia willing to pledge brother.. were awarded with glittering stars in the heavens. Cambodia. even when time.. nyiru give to his brother. Upin (brother of Cambodia .Kukuncikan yourself in this heart dear. Cambodia say anything like.. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. Ah Chong are on the Cambodian side.. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you.. so poetic words brother tonight. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia . Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael . brother wherever located. Ah Chong: If the answer frangipani.. will try pledge brother with full body and soul brother.. Ah Chong: Beautiful indeed tonight.10 Chapter 2 Characters: Ah Chong. 4 tree trunk. They both were looking months. Ahh . Happy forever. some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed.boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. a full moon (polystyrene).. But that's as good as the brother love kemboja. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone..brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia. did not star in the sky much. remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) . (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong). Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love. Cuisine of Cambodia can count accurately. Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. this brother. Cambodia: Ahh. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms. Illuminated by moonlight. Sudently Ah Chong lengannya..

. Upin.11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia.. Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know.. penny . Mr. (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well. let go. (Letter Mr. frangipani refuge behind Ah Chong. goodnight. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here.. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings.. twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. flower pots by the door. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them. That alone that.. (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. a chair in front of the door.. If sister do not want fathers know. take this 20 cents. Jamal as he took the penny . Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene).coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there. Michael: Thank you brother Ah Chong. Cambodia. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home. AAAA tell the secret . Chapter 3 Characters: Ah Chong. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house. late again. Ah Chong got up and tried to reach out to tree. Michael: wait twenty cents. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) . Pak Jamal (father Cambodia). sister bumped anyway.

Ah Chong: Cambodia. Lights are turned on. Ah Chong was surprised when Cambodia him. can still crawling with people this night. two bollywood dancers. we wither and beragama. a few chairs. Cambodia. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr. for that reason that Cambodia came to the ceremony. five villagers. Ah Chong: What frangipani come alone? . Cambodia: Cambodia understand brother. Mr. Jamal.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. 2 pesilat. Step dead father first before you berkawen. Cambodia. 3 guns. three Japanese soldiers were drunk. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it. I'll bomohkan you that you parted. He looked around to find Mr. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might. It has been awhile brother awaits. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. Jamal. Ah Chong was on a chair in a corner. the misfit with a virgin. Sire will not bless you guys relationship. two chinese fan dancers. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. eventually you come whatsoever.Upin was taking a drink and relax on a kerusi. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri).Masakan you can put together. Mr. Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. several flower pots.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong. Cambodia: Mr. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong.

I will keep my frangipani properly DUREN very loving. I do not wish to play a heart of frangipani. I rally want her to be my wife. Jamal. the public was shocked and looked at the behavior of Mr.13 Cambodia: No brother. he looked towards the Ah Chong . and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. (Frangipani said as he looked at his father. Do not blame Cambodia continuously. frangipani came with me. he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table. I respect my father like a beauty pack. I beg sir jamal bless our relationship. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. Jamal. Dimmed lights. He was drinking and talking at the end there. I promise to pack jamal. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. Pak Jamal: Cooking can be so. please hear my explanation first.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal. Second india and china were kicked by the Japanese . Jamal . but his hands held by Ah Chong. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. I bless you guys relationship. Dance music / romantic cease caming. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia. Even the beauty of Islam. Mr. But you have to promise to take care of properly Cambodia. Jamal. There is no blame another race we want to live together. Ah Chong looks shocked. my intention is sincere.angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr. Pak Jamal: If you say so. that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. (Pak Jamal grunted.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). Jamal. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself. (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first.

Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi.Dafi Lucky you. Dafi AMIK pen and scientific books that. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi. before that please signed it here first. As evidence tok later. Tok Kadi: Jamal. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. Cambodia.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. Lights are turned on. people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door. books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. hand tok celebrate this. I'm ready.14 soldiers. (Dafi shuffle forward slightly. tok ye want to see your face. neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. samurai sword 1.Smua terkejut. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . Ye. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid. Japanese soldiers coming(4 armed. . Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong. Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that. Witness 2 people. Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. extend your hand. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). one sword unsheathed the audience ketua. Mr. Jamal. Jamal. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock. Ketiga2 soldier fainted in situ. Tok Kadi.Kemboja wakeup. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. four guns. please forward a little. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage). bagus2. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent.

(Sad music sounded and the lights dimmed stage began). Ah Chong: Hey everyone w. Cambodia.Dia Cambodia and Upin. seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more).Pak Jamal still unconscious. Cambodia: Yes I am. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers.b.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody . stage 2 of the choir. prospective husband once. Ah Chong name nobody near here. Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell. Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja. Chinese & Tamil. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. two large Malaysian flag. Light is on. so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. people in the stadium independence.t Cambodia. (Mr. He looked at many times. (Cambodia and Upin looks surprised. Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house.Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding. Chapter 6 Characters: Ah Chong.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. . masyallah. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong. Container of water in his hand missed. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. BI. Upin (grown up). and rubbed his eyes winked several approaches kali. Props: banners inscribed the word independence in BM.

hope you do not memarahiku. For 30 years this kumencarimu kemboja. Allah the Most Merciful and Oft-love. Until now still not married myself.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. Cambodia: No Dafi.Daku you willing to be guardian for marriage.hope God bless you both.Maafkan DUREN I say this. thanks Cambodia.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia. Michael: Not unexpected love between holy and murni. remain loyal awaits me. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali. From the results of He and Cambodian wedding.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. Ah Chong: Thank Upin. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country. . Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful