1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

(perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja….budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya.Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini..2 BABAK 2 Watak :Ah Chong. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. Upin (adik kemboja . Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. bulan penuh (polisterin). Mereka berdua sedang memandang bulan. Disinari cahaya rembulan. Kemboja. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong). beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. Kemboja :Ahh. Ah Chong :Indah sungguh malam ni.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu.. pokok 4 batang. Ahh…. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. . Sungguh indah malam ini. Kemboja : Ye…. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Berbahagia buat selamanya. abang ni.

kerusi di hadapan tepi pintu. nyiru abang tadahkan. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja.. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). ambil 20sen ni.3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok. walau bila waktunya. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. Pak Jamal (ayah kemboja). Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. rahsia bukak aaaa…. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. terserempak dengan kakak pula. walau di mana abang berada. Abang sanggup berjanji pada kemboja.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. seringgit…. kemboja berlindung di belakang Ah Chong. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Upin :Takde dua puluh sen. selamat malam. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) . Upin :Terima kasih abang Ah Chong. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Kemboja. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. BABAK 3 Watak :Ah Chong. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. pergi main jauh2 ye. pasu bunga di tepi pintu. Upin.

Masakan kalian boleh bersama. kita melayu dan beragama.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya. 2 penari kipas cina. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. 2 pesilat. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja. asyik nak mintak upah. Kemboja. Kemboja. senapang 3. Lampu dihidupkan. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. tak padan dengan anak dara. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit . beberapa buah kerusi. 2 penari bollywood. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. Pak Jamal. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . beberapa buah pasu bunga. yang sorang ni pulak bile ditanya. 3 askar jepun sedang mabuk. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). Yang sorang tu. 5 orang kampung. malam2 buta tak balik2 lagi. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni.

dia memandang ke arah Ah Chong . Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. tolong dengar dahulu penjelasan saya.5 kampung. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. kemboja datang bersama bapak. Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal. Pak Jamal :Masakan boleh begitu. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. Saya berjanji pada pak jamal. (Pak Jamal mendengus. tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . Ah Chong kelihatan terkejut. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja.Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. niat saya ikhlas. Sudah lama abang menunggumu. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. Kemboja :Kemboja mengerti abang.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. Ah Chong :Kemboja. akhirnya kau datang jua. Jangan disalahkan kemboja terus menerus.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong).

senapang 4. Kemboja. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah. Lampu dimalapkan.Upin datang memeluk pak jamal. Pak Jamal. Saksi 2 orang. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. pedang samurai 1. saya sudah bersedia.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu. sila kehadapan sedikit. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. Tok Kadi. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama.Dafi. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. bagus2. Lampu dihidupkan. Pak Jamal :Jika begitu kata kau. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi. Tok Kadi :Jamal. . Sebagai bukti tok nanti. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. sebelum tu sila sain di sini dulu. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. tok nak tengok muka kamu ye. Bertuah kamu ye. Ketiga2 askar pengsan di situ. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. (dafi mengesot ke depan sedikit. aku merestui hubungan kalian. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah.

tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh. Upin (dah besar). 2 bendera Malaysia besar. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. BI. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi). orang ramai di perkarangan stadium merdeka.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding. Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah . 1 berpedang terhunus iaitu ketua. (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan). wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. Kemboja. stage koir 2 buah. dafi amik pen dan sain buku tu. BABAK 6 Watak :Ah Chong. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah.Pak Jamal masih belum sedarkan diri. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon. Lampu dihidupkan. Cina & Tamil. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu.Smua hadirin terkejut. kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. hulurkan tangan kamu. . sambut tangan tok ni.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun.

masyallah. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut.t kemboja. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara. Ah Chong :Terima kasih Upin. Kemboja :Ya saya. Kemboja :Tidak Dafi. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. Bekas air di tangannya terlepas. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. Ah Chong :Assalamualaikum w.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali. daku tetap setia menunggumu. awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi.b.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni. harap kamu tidak memarahiku. Dia memandang banyak kali.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah.Maafkan aku kerna mengatakan begini.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali.Semoga Allah merahmati kalian berdua. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. -TAMAT– . sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua. terima kasih Kemboja. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. bakal suamimu suatu ketika dahulu.

Shiva. students was copying what is written . Aminah. I Background: In English class Props: blackboard. others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. In the meantime. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. Miss Mary.Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain.ringing staging school bell. pupil bags (5 pieces). Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong. Cambodia. 're Copying. five tables and chairs pupil. Cambodia crossed hands and turned the other way. teacher’s Mary was writing on the blackboard. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. 2 boys (ah chong & siva) on the left . Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. chairs & tables for teachers with books on it.9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong.3 girls (Cambodia. The atmosphere in the class BI. Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands.Kemboja Ah Chong to view exasperation.Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. Aminah & Hem) on the right and his men. Starting. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) .

A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael . Ah Chong: Beautiful indeed tonight..brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. so poetic words brother tonight. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you. Cambodia: Ahh.. Cuisine of Cambodia can count accurately.. Cambodia say anything like. nyiru give to his brother. 4 tree trunk.. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia .Kukuncikan yourself in this heart dear. will try pledge brother with full body and soul brother. some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed. Happy forever.boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. Cambodia: Yes. brother wherever located.. even when time. a full moon (polystyrene). They both were looking months.. Cambodia. Illuminated by moonlight. Cambodia willing to pledge brother.. did not star in the sky much. Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh. remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya. Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love. It's beautiful tonight. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) . Sudently Ah Chong lengannya. Ah Chong: If the answer frangipani. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there.. (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong).. But that's as good as the brother love kemboja.. this brother. Ahh .10 Chapter 2 Characters: Ah Chong.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone. Upin (brother of Cambodia . Ah Chong are on the Cambodian side. were awarded with glittering stars in the heavens..

penny . If sister do not want fathers know. twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore..11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia. flower pots by the door. That alone that. goodnight. (Letter Mr. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house. late again. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them. Pak Jamal (father Cambodia).. Cambodia. Ah Chong got up and tried to reach out to tree..coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there. a chair in front of the door. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) .. Mr. AAAA tell the secret . Jamal as he took the penny . Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene). frangipani refuge behind Ah Chong.. take this 20 cents. Michael: wait twenty cents. (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. Michael: Thank you brother Ah Chong. Upin. (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well. Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here. Chapter 3 Characters: Ah Chong.. sister bumped anyway.. let go. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings.

It has been awhile brother awaits.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. several flower pots. for that reason that Cambodia came to the ceremony. I'll bomohkan you that you parted. Jamal. Cambodia. we wither and beragama. can still crawling with people this night. He looked around to find Mr. Step dead father first before you berkawen. two bollywood dancers. Ah Chong was on a chair in a corner. Ah Chong: Cambodia. Jamal. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. a few chairs. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong. Cambodia: Cambodia understand brother. two chinese fan dancers. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. eventually you come whatsoever. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might. Ah Chong: What frangipani come alone? . Lights are turned on. Mr. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. five villagers. Mr.Upin was taking a drink and relax on a kerusi. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. 3 guns. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri). Sire will not bless you guys relationship. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr. 2 pesilat. Ah Chong was surprised when Cambodia him. Cambodia: Mr. Cambodia.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong. Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. the misfit with a virgin.Masakan you can put together. three Japanese soldiers were drunk. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it.

angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr. that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. Jamal. Second india and china were kicked by the Japanese . (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. There is no blame another race we want to live together. Dance music / romantic cease caming. I do not wish to play a heart of frangipani. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. I beg sir jamal bless our relationship. the public was shocked and looked at the behavior of Mr. Dimmed lights. Jamal. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. he looked towards the Ah Chong . Mr. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). Ah Chong looks shocked. Do not blame Cambodia continuously. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. I bless you guys relationship. Jamal. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. frangipani came with me. Pak Jamal: If you say so. Jamal . He was drinking and talking at the end there. I promise to pack jamal. and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. I respect my father like a beauty pack. my intention is sincere. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table.13 Cambodia: No brother. (Pak Jamal grunted. please hear my explanation first. (Frangipani said as he looked at his father. Jamal. But you have to promise to take care of properly Cambodia. Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia. Even the beauty of Islam. but his hands held by Ah Chong. I will keep my frangipani properly DUREN very loving. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. Pak Jamal: Cooking can be so. even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. I rally want her to be my wife.

people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door. Tok Kadi: Jamal. neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. As evidence tok later. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage).Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. Jamal. before that please signed it here first.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. one sword unsheathed the audience ketua. Japanese soldiers coming(4 armed. (Dafi shuffle forward slightly. Mr. Ketiga2 soldier fainted in situ. Lights are turned on. Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. please forward a little.14 soldiers.Smua terkejut. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi.Kemboja wakeup. . Ye. I'm ready.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. four guns. Cambodia. extend your hand. Jamal. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door.Dafi Lucky you. (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well. tok ye want to see your face. Tok Kadi. samurai sword 1. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid. the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). Dafi AMIK pen and scientific books that. Witness 2 people. can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that. books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. bagus2. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock. hand tok celebrate this. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi.

b. He looked at many times. Jamal said as he stood facing the Japanese leader.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan. Upin (grown up). Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house. and rubbed his eyes winked several approaches kali. prospective husband once. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody . Chinese & Tamil. Props: banners inscribed the word independence in BM. . Chapter 6 Characters: Ah Chong. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations. Light is on. (Mr. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. Ah Chong name nobody near here. seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began).t Cambodia. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. people in the stadium independence. two large Malaysian flag. BI.Dia Cambodia and Upin.Pak Jamal still unconscious. (Cambodia and Upin looks surprised.Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding. Ah Chong: Hey everyone w.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more). Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. Cambodia: Yes I am. Cambodia. masyallah. stage 2 of the choir. so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong. Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers. Container of water in his hand missed.

Michael: Not unexpected love between holy and murni.Daku you willing to be guardian for marriage.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. hope you do not memarahiku. Allah the Most Merciful and Oft-love.hope God bless you both. Until now still not married myself. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali. Ah Chong: Thank Upin. thanks Cambodia. remain loyal awaits me. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country. Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed. . For 30 years this kumencarimu kemboja.Maafkan DUREN I say this. From the results of He and Cambodian wedding.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang. Cambodia: No Dafi.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.