1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. pokok 4 batang. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh.2 BABAK 2 Watak :Ah Chong. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. . Ah Chong :Indah sungguh malam ni. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. abang ni.. bulan penuh (polisterin). Kemboja : Ye….budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang.Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja…. Upin (adik kemboja . Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Sungguh indah malam ini. Ahh…. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan.. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. Mereka berdua sedang memandang bulan.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong). Disinari cahaya rembulan. Kemboja :Ahh. Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. Berbahagia buat selamanya. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. Kemboja.

Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. pasu bunga di tepi pintu. Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. ambil 20sen ni. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) . BABAK 3 Watak :Ah Chong. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. seringgit….. Upin. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. Upin :Terima kasih abang Ah Chong. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). walau di mana abang berada. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. pergi main jauh2 ye.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. Upin :Takde dua puluh sen. walau bila waktunya. Kemboja. terserempak dengan kakak pula. nyiru abang tadahkan. kemboja berlindung di belakang Ah Chong.3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. rahsia bukak aaaa…. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. kerusi di hadapan tepi pintu. Pak Jamal (ayah kemboja). selamat malam. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Abang sanggup berjanji pada kemboja. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok.

beberapa buah kerusi. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja. asyik nak mintak upah. senapang 3. Pak Jamal. Kemboja. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. 2 pesilat. malam2 buta tak balik2 lagi. tak padan dengan anak dara.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. 2 penari kipas cina.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit . 2 penari bollywood. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. kita melayu dan beragama. 5 orang kampung. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). beberapa buah pasu bunga. Kemboja. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. 3 askar jepun sedang mabuk. yang sorang ni pulak bile ditanya. Lampu dihidupkan. Yang sorang tu. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah.Masakan kalian boleh bersama. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya.

atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. dia memandang ke arah Ah Chong . Sudah lama abang menunggumu. akhirnya kau datang jua. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. Ah Chong kelihatan terkejut. tolong dengar dahulu penjelasan saya. Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal. saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. Kemboja :Kemboja mengerti abang. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. Ah Chong :Kemboja.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. kemboja datang bersama bapak. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan.5 kampung. Jangan disalahkan kemboja terus menerus. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. (Pak Jamal mendengus. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. niat saya ikhlas. Pak Jamal :Masakan boleh begitu.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi.Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. Saya berjanji pada pak jamal. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya.

Lampu dihidupkan. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah.Upin datang memeluk pak jamal. Saksi 2 orang. Pak Jamal :Jika begitu kata kau. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah).Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. sebelum tu sila sain di sini dulu. Lampu dimalapkan. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. pedang samurai 1. aku merestui hubungan kalian. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah.Dafi. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. tok nak tengok muka kamu ye. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. Tok Kadi :Jamal. sila kehadapan sedikit. Kemboja. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. . saya sudah bersedia. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. (dafi mengesot ke depan sedikit. Ketiga2 askar pengsan di situ. bagus2. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. Sebagai bukti tok nanti. Tok Kadi. Pak Jamal. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. senapang 4.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. Bertuah kamu ye. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2).

Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. 2 bendera Malaysia besar. wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. sambut tangan tok ni. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah . Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon. Upin (dah besar). Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya.Pak Jamal masih belum sedarkan diri. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding. BABAK 6 Watak :Ah Chong. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. BI. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar).7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. orang ramai di perkarangan stadium merdeka. stage koir 2 buah. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan).Smua hadirin terkejut. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong. Kemboja. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan. Lampu dihidupkan. 1 berpedang terhunus iaitu ketua. . Cina & Tamil. dafi amik pen dan sain buku tu.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi). (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh. hulurkan tangan kamu.

Dia memandang banyak kali.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. terima kasih Kemboja. Ah Chong :Terima kasih Upin.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni.Maafkan aku kerna mengatakan begini. Bekas air di tangannya terlepas.b. harap kamu tidak memarahiku.Semoga Allah merahmati kalian berdua. sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua. awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. bakal suamimu suatu ketika dahulu. Kemboja :Ya saya. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. masyallah. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. -TAMAT– .t kemboja. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali. Kemboja :Tidak Dafi. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali. Ah Chong :Assalamualaikum w. daku tetap setia menunggumu.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut.

Aminah & Hem) on the right and his men. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) . Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. Shiva.9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong.ringing staging school bell. The atmosphere in the class BI. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. chairs & tables for teachers with books on it. 2 boys (ah chong & siva) on the left .Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain. five tables and chairs pupil.3 girls (Cambodia. Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands. Miss Mary. Cambodia. Starting. Aminah. I Background: In English class Props: blackboard.Kemboja Ah Chong to view exasperation. others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. 're Copying. Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. In the meantime. Cambodia crossed hands and turned the other way. teacher’s Mary was writing on the blackboard. students was copying what is written .Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. pupil bags (5 pieces). Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong.

Sudently Ah Chong lengannya.brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia. Cambodia say anything like.. a full moon (polystyrene). Illuminated by moonlight.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone. brother wherever located. Ah Chong are on the Cambodian side... (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong). A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael . They both were looking months. Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh.Kukuncikan yourself in this heart dear. Ahh ... Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother.boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave.. It's beautiful tonight. But that's as good as the brother love kemboja. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there. Happy forever. Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love... (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia .. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) . Cambodia. will try pledge brother with full body and soul brother. Cambodia: Yes. 4 tree trunk. Cuisine of Cambodia can count accurately. Ah Chong: If the answer frangipani. even when time. so poetic words brother tonight. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you.. nyiru give to his brother. this brother. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed. remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya. Cambodia: Ahh. did not star in the sky much. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms. were awarded with glittering stars in the heavens. Upin (brother of Cambodia . Ah Chong: Beautiful indeed tonight.10 Chapter 2 Characters: Ah Chong.. Cambodia willing to pledge brother.

coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there.. Upin. AAAA tell the secret . (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well. Mr.. twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them. Cambodia. take this 20 cents. sister bumped anyway. Chapter 3 Characters: Ah Chong.. frangipani refuge behind Ah Chong. Jamal as he took the penny .. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) . Ah Chong got up and tried to reach out to tree. If sister do not want fathers know.. let go. Michael: Thank you brother Ah Chong. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home. Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene). penny .11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia. That alone that... (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings. late again. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here. Michael: wait twenty cents. flower pots by the door. Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know. a chair in front of the door. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house. goodnight. (Letter Mr. Pak Jamal (father Cambodia).

two chinese fan dancers. Mr. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might. we wither and beragama. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. three Japanese soldiers were drunk. can still crawling with people this night.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. two bollywood dancers. Cambodia. 2 pesilat. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong. It has been awhile brother awaits. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong. Cambodia: Cambodia understand brother. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri). Ah Chong was on a chair in a corner. a few chairs. Jamal. Step dead father first before you berkawen. for that reason that Cambodia came to the ceremony. Sire will not bless you guys relationship. Cambodia: Mr. Mr. 3 guns.Masakan you can put together. eventually you come whatsoever. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it. Jamal. Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. He looked around to find Mr.Upin was taking a drink and relax on a kerusi. five villagers. several flower pots. Ah Chong: Cambodia. I'll bomohkan you that you parted. the misfit with a virgin. Ah Chong was surprised when Cambodia him. Ah Chong: What frangipani come alone? . so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. Lights are turned on. Cambodia.

Jamal . my intention is sincere.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. He was drinking and talking at the end there. Dance music / romantic cease caming. Even the beauty of Islam. Pak Jamal: Cooking can be so. but his hands held by Ah Chong. Do not blame Cambodia continuously. even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese.angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr. Jamal. Jamal.13 Cambodia: No brother.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. I will keep my frangipani properly DUREN very loving. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. I bless you guys relationship. Dimmed lights. and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. Jamal. (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. frangipani came with me. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself. Second india and china were kicked by the Japanese . But you have to promise to take care of properly Cambodia. please hear my explanation first. Pak Jamal: If you say so. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. Jamal. (Frangipani said as he looked at his father. I respect my father like a beauty pack. (Pak Jamal grunted. he looked towards the Ah Chong . Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. Mr. Ah Chong looks shocked. There is no blame another race we want to live together. I promise to pack jamal. I beg sir jamal bless our relationship. I do not wish to play a heart of frangipani. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal. the public was shocked and looked at the behavior of Mr. I rally want her to be my wife. that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths.

Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. one sword unsheathed the audience ketua. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. hand tok celebrate this. Tok Kadi: Jamal. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage).Smua terkejut. Lights are turned on. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well. the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi. bagus2. Dafi AMIK pen and scientific books that. samurai sword 1. (Dafi shuffle forward slightly. Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. please forward a little. Jamal. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . four guns. As evidence tok later. Ye. extend your hand. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock. Witness 2 people. Jamal. before that please signed it here first. Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong. neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid. tok ye want to see your face. Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr.Dafi Lucky you. Japanese soldiers coming(4 armed. Ketiga2 soldier fainted in situ. books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that.Kemboja wakeup. I'm ready. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi. Tok Kadi. . Mr.14 soldiers. people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. Cambodia.

. BI. Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers. Container of water in his hand missed. Chapter 6 Characters: Ah Chong. and rubbed his eyes winked several approaches kali. Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house.Pak Jamal still unconscious. Cambodia.Dia Cambodia and Upin. masyallah. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong.b. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. Light is on. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. two large Malaysian flag. Props: banners inscribed the word independence in BM. Ah Chong: Hey everyone w. He looked at many times.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations. people in the stadium independence. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. stage 2 of the choir. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody .Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding. (Mr. so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began). Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan. Upin (grown up). Chinese & Tamil. prospective husband once. Ah Chong name nobody near here.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more). Cambodia: Yes I am. seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt.t Cambodia. (Cambodia and Upin looks surprised.

Maafkan DUREN I say this.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia.Daku you willing to be guardian for marriage. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali. hope you do not memarahiku. Allah the Most Merciful and Oft-love. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. From the results of He and Cambodian wedding.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. Michael: Not unexpected love between holy and murni. thanks Cambodia. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country. remain loyal awaits me. For 30 years this kumencarimu kemboja. Until now still not married myself. Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed. Ah Chong: Thank Upin.hope God bless you both. . Cambodia: No Dafi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful