1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

Sungguh indah malam ini. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. Disinari cahaya rembulan.Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. Kemboja :Ahh. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya. Kemboja. Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini. Upin (adik kemboja . Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . Ahh…. bulan penuh (polisterin).2 BABAK 2 Watak :Ah Chong.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Ah Chong :Indah sungguh malam ni.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong). begitu puitis kata-kata abang pada malam ini. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja…. Mereka berdua sedang memandang bulan. abang ni. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya.budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang. . Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja.. Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. Kemboja : Ye…. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. pokok 4 batang. Berbahagia buat selamanya.. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang.

Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Kemboja. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. Upin :Terima kasih abang Ah Chong. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. BABAK 3 Watak :Ah Chong. rahsia bukak aaaa….. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) . pergi main jauh2 ye. pasu bunga di tepi pintu. Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. kemboja berlindung di belakang Ah Chong. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang.Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku.3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan. terserempak dengan kakak pula. Pak Jamal (ayah kemboja). Upin. Abang sanggup berjanji pada kemboja. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. seringgit…. nyiru abang tadahkan. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. selamat malam. Upin :Takde dua puluh sen. ambil 20sen ni. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok. walau bila waktunya. walau di mana abang berada. kerusi di hadapan tepi pintu.

senapang 3. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit . asyik nak mintak upah. Kemboja. beberapa buah pasu bunga.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. kita melayu dan beragama. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. Yang sorang tu.Masakan kalian boleh bersama.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. 2 penari bollywood. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni. malam2 buta tak balik2 lagi. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya. 2 penari kipas cina. Pak Jamal. beberapa buah kerusi. 3 askar jepun sedang mabuk. tak padan dengan anak dara. 2 pesilat. Kemboja. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. 5 orang kampung. yang sorang ni pulak bile ditanya. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. Lampu dihidupkan.

Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. niat saya ikhlas. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. (Pak Jamal mendengus. kemboja datang bersama bapak. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. Ah Chong :Kemboja. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal . dia memandang ke arah Ah Chong . Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). akhirnya kau datang jua. Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. Ah Chong kelihatan terkejut.Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. Kemboja :Kemboja mengerti abang.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja. Saya berjanji pada pak jamal. saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal.kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal.5 kampung. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. saya bukan ingin memainkan hati kemboja. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. Sudah lama abang menunggumu. Pak Jamal :Masakan boleh begitu. tolong dengar dahulu penjelasan saya. Jangan disalahkan kemboja terus menerus.

Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. Saksi 2 orang. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah. Kemboja.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. aku merestui hubungan kalian. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Bertuah kamu ye.Dafi. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. Lampu dimalapkan. saya sudah bersedia. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). Sebagai bukti tok nanti. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. pedang samurai 1. (dafi mengesot ke depan sedikit. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. sila kehadapan sedikit.Upin datang memeluk pak jamal. tok nak tengok muka kamu ye. bagus2. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). Tok Kadi. Ketiga2 askar pengsan di situ. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. Pak Jamal. sebelum tu sila sain di sini dulu. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. Tok Kadi :Jamal. Lampu dihidupkan. . Muzik tarian/romantic terhenti tiba2. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah. senapang 4. Pak Jamal :Jika begitu kata kau.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama.

kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh.Smua hadirin terkejut. . 2 bendera Malaysia besar. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi). Cina & Tamil. orang ramai di perkarangan stadium merdeka.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. stage koir 2 buah. dafi amik pen dan sain buku tu. Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu. 1 berpedang terhunus iaitu ketua. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. hulurkan tangan kamu. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan). (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). sambut tangan tok ni. Lampu dihidupkan. BI.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. Upin (dah besar).Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah .Pak Jamal masih belum sedarkan diri. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. Kemboja. BABAK 6 Watak :Ah Chong.

t kemboja. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal. Ah Chong :Terima kasih Upin.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni. awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. terima kasih Kemboja. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja.b.Semoga Allah merahmati kalian berdua. -TAMAT– .8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian. Kemboja :Ya saya. Kemboja :Tidak Dafi. daku tetap setia menunggumu. harap kamu tidak memarahiku. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. Ah Chong :Assalamualaikum w. bakal suamimu suatu ketika dahulu.Dia menghampiri Kemboja dan Upin.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. Dia memandang banyak kali. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara. (kelihatan Kemboja dan Upin terkejut. masyallah. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua. Bekas air di tangannya terlepas.Maafkan aku kerna mengatakan begini. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali.

Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja. Starting. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. The atmosphere in the class BI. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) .Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. Miss Mary. Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia.Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong.Kemboja Ah Chong to view exasperation. 're Copying. I Background: In English class Props: blackboard. Shiva.3 girls (Cambodia. pupil bags (5 pieces). Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands.9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong.ringing staging school bell. Aminah & Hem) on the right and his men. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. 2 boys (ah chong & siva) on the left . Aminah. Cambodia crossed hands and turned the other way. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. Cambodia. students was copying what is written . In the meantime. teacher’s Mary was writing on the blackboard. five tables and chairs pupil. chairs & tables for teachers with books on it.

Ah Chong are on the Cambodian side. A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael . Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh. Sudently Ah Chong lengannya. Illuminated by moonlight. were awarded with glittering stars in the heavens. Cambodia.. Cambodia: Ahh.. Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love. (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) . some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed. Cambodia: Yes. so poetic words brother tonight. They both were looking months.Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone..boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. will try pledge brother with full body and soul brother... this brother. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia . Cuisine of Cambodia can count accurately. Ahh . Cambodia willing to pledge brother. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong)...Kukuncikan yourself in this heart dear.. But that's as good as the brother love kemboja. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there. 4 tree trunk. did not star in the sky much.brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia. Cambodia say anything like. Ah Chong: Beautiful indeed tonight. remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya.10 Chapter 2 Characters: Ah Chong. nyiru give to his brother. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. brother wherever located. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you. Ah Chong: If the answer frangipani.. Happy forever. even when time. a full moon (polystyrene).. Upin (brother of Cambodia . It's beautiful tonight. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms..

. goodnight. Pak Jamal (father Cambodia). twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them. That alone that. Cambodia.. AAAA tell the secret . Jamal as he took the penny . let go. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) .. take this 20 cents. late again. Michael: wait twenty cents.coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there. sister bumped anyway. (Letter Mr. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings. flower pots by the door. penny .. If sister do not want fathers know. (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well. Mr. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home.. Upin. Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene). Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know. Ah Chong got up and tried to reach out to tree. a chair in front of the door. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here.. Michael: Thank you brother Ah Chong. frangipani refuge behind Ah Chong.. (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. Chapter 3 Characters: Ah Chong. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house.11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia.

Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it. Ah Chong: Cambodia. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong. 3 guns. Mr. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. the misfit with a virgin. for that reason that Cambodia came to the ceremony. two bollywood dancers. Ah Chong was on a chair in a corner. eventually you come whatsoever. several flower pots. we wither and beragama. Cambodia: Cambodia understand brother. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. Ah Chong: What frangipani come alone? . Mr. Jamal. Jamal. He looked around to find Mr. a few chairs. Cambodia. I'll bomohkan you that you parted. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr. Sire will not bless you guys relationship. two chinese fan dancers. It has been awhile brother awaits. 2 pesilat. Cambodia.Masakan you can put together. Step dead father first before you berkawen.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. can still crawling with people this night. Cambodia: Mr. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri). Ah Chong was surprised when Cambodia him.Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong.Upin was taking a drink and relax on a kerusi. three Japanese soldiers were drunk. Lights are turned on. five villagers.

that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. Second india and china were kicked by the Japanese . he looked towards the Ah Chong . even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. Jamal. Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia. he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table. Ah Chong looks shocked. (Pak Jamal grunted. and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. I promise to pack jamal. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. Do not blame Cambodia continuously. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself. Jamal. There is no blame another race we want to live together. I do not wish to play a heart of frangipani. He was drinking and talking at the end there. I bless you guys relationship. I will keep my frangipani properly DUREN very loving. Dimmed lights. but his hands held by Ah Chong. Even the beauty of Islam. Pak Jamal: If you say so. Dance music / romantic cease caming. my intention is sincere. the public was shocked and looked at the behavior of Mr. Pak Jamal: Cooking can be so.angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr. I rally want her to be my wife. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. (Frangipani said as he looked at his father. Jamal . please hear my explanation first. I beg sir jamal bless our relationship.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). But you have to promise to take care of properly Cambodia. Mr. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia. Jamal. I respect my father like a beauty pack. frangipani came with me. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. Jamal.13 Cambodia: No brother.

neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. Jamal.14 soldiers. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. samurai sword 1. (Dafi shuffle forward slightly. Jamal. Witness 2 people. Tok Kadi: Jamal. Japanese soldiers coming(4 armed. people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door. Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. one sword unsheathed the audience ketua. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that. As evidence tok later. please forward a little. . Cambodia.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well. Dafi AMIK pen and scientific books that. can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi. Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi. four guns.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. tok ye want to see your face. (Dafi tok kadi hand shake with tremors).Smua terkejut. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. Ye. hand tok celebrate this. Ketiga2 soldier fainted in situ.Dafi Lucky you. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. Tok Kadi. Mr. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock. Lights are turned on. bagus2. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage). extend your hand. before that please signed it here first. I'm ready.Kemboja wakeup.

He looked at many times. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. two large Malaysian flag. people in the stadium independence.Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more). Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house. Light is on. Cambodia: Yes I am. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. Ah Chong: Hey everyone w.t Cambodia. . BI. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. Props: banners inscribed the word independence in BM.Dia Cambodia and Upin. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong. Upin (grown up). seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya. Ah Chong name nobody near here. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began).Pak Jamal still unconscious. Chinese & Tamil. Cambodia. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan. so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever. masyallah.Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. stage 2 of the choir. (Cambodia and Upin looks surprised. prospective husband once. Chapter 6 Characters: Ah Chong. (Mr.b. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja. and rubbed his eyes winked several approaches kali. Container of water in his hand missed. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody . Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side.

Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed.Maafkan DUREN I say this.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. hope you do not memarahiku.Daku you willing to be guardian for marriage. Until now still not married myself. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali. From the results of He and Cambodian wedding. Michael: Not unexpected love between holy and murni. . Allah the Most Merciful and Oft-love. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang. Ah Chong: Thank Upin.hope God bless you both. remain loyal awaits me. Cambodia: No Dafi.Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back. For 30 years this kumencarimu kemboja. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country. thanks Cambodia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful