1 SKRIP DRAMA PATRIOTIK ~ TAUTAN MAHABBAH ~

BABAK 1
Watak :Ah Chong, Kemboja, Cikgu Mary, Siva, Aminah, Siti Latarbelakang :Dalam kelas bahasa inggeris Props :Papan hitam, kerusi & meja guru dengan buku di atasnya, 5 buah meja dan kerusi murid, beg murid (5 buah). Pementasan Bermula.Bunyi loceng sekolah. Suasana di dalam kelas BI, cikgu Mary sedang menulis ssuatu di papan hitam, murid2 sedang menyalin apa yang ditulis - murid perempuan 3 org (kemboja, aminah & siti) di sebelah kanan dan murid lelaki 2 orng (ah chong & siva) di sebelah kiri. Sedang menyalin, Ah Chong membaling gumpalan kertas kepada Kemboja.Kemboja terkejut dan memandang Ah Chong dengan pandangan geram. Ah Chong ketawa tanpa mengeluarkan suara dan menutup mulutnya dengan telapak tangan dan melambaikan tangan sambil membuat flying kiss. Kemboja menyilangkan tangan dan berpaling ke arah lain. Dalam masa yg sama, Aminah ternampak Ah Chong memberi flying kiss kpd Kemboja dan memandang Ah Chong sambil tangan mencekak pinggang. Dia kemudian mengadu kepada cikgu Mary sambil menujukkan jari telunjuk kepada Ah Chong. Aminah : Madam ! Ah Chong give flying kiss to Kemboja. (cikgu Mary berpusing dan mencekak pinggang sambil membetulkan spek matanya dan memandang dengan mata terbeliak ke arah Ah Chong. Dia menunding jari telunjuk ke arah Ah Chong) Cikgu Mary :Ah Chong, son of Lim Goh Tong ! Come here ! (Ah Chong datang ke hadapan dan cikgu Marry menarik telinganya.Dia terjengket kaki dan mengusap2 telinganya kerna sakit. Kawan2 yang lain ketawakan dia ramai2) Cikgu Mary :Take your textbook and sit under the table ! (Ah Chong mengambil buku teksnya dan duduk menyalin di bawah meja.Kepalanya menunduk malu sambil mengusap2 telinganya yang sakit. Aminah menjelirkan lidah kepada Ah Chong dan Kemboja pula tersenyum dan ketawa sambil menutup mulutnya dengan telapak tangan)

Kemboja : Ye…. Masakan kemboja dapat mengiranya dengan tepat. pokok 4 batang. Suatu kebetulan yang bagai sudah tersurat dalam takdir tuhan bukan? (Secara tiba2 upin . Maka sehebat itulah cinta abang kepada kemboja. Abang inginkan kemboja menjadi isteri abang dan kita hidup laksana sang rembulan di kayangan sana. beberapa bintang (polisterin) Pementasan Bermula Lampu dimalapkan. Disinari cahaya rembulan. Kemboja :Ahh. akan abang cuba kotakan dengan sepenuh jiwa raga abang. Sungguh indah malam ini. Mahukah abang berjanji sesuatu dengan kemboja? (Ah Chong bangun dan duduk melutut di hadapan kemboja) Ah Chong :Lautan api sanggup abang redahi atas cinta abang kepadamu. bulan penuh (polisterin). Kemboja. Bagaikan sang rembulan dan si bintang mengetahui bahawa malam ini kita akan bertemu di sini.Sesekali Ah Chong menampar nyamuk di lengannya.. Mereka berdua sedang memandang bulan. Upin (adik kemboja . Ah Chong sedang berada di sisi Kemboja.budak 10 tahun) Latarbelakang :Taman tasik permai (malam) Props :Bangku utk 2 orang.Tidak dapat dibilang dengan jari jemari tetapi dapat dirasa betapa hangatnya cinta ini. Ah Chong :Jika itu jawapan kemboja. Kemboja?Adakah kemboja dapat membilang berapakah bilangan bintang di langit? Kemboja :Ahh.Muzik mula menjadi semakin perlahan dan kekal dengan nada yang perlahan. Ah Chong :Indah sungguh malam ni.adik kemboja datang dari belakang dan menyorok di sebalik pokok sambil mendengar perbualangan mereka berdua) Ah Chong :Benar kemboja. Berbahagia buat selamanya. Katakan apa sahaja yang kemboja inginkan. begitu puitis kata-kata abang pada malam ini.2 BABAK 2 Watak :Ah Chong. Sungguh indah malamini bukan? Kemboja :Ye abang. Ahh…. . abang ni. (perbualan disertai dengan muzik romantic perlahan) Ah Chong :Kemboja…. bukankah bintang di langit itu tidak terkira banyaknya. bunyi cengkerik kedengaran dengan diiringi muzik romantik perlahan mengalun merdu. dihadiahkan dengan gemerlapan bintang dilangit. (jawab kemboja sambil memandang dan tersenyum ke arah Ah Chong)..

3 Kemboja :Mahukah abang berjanji bahawa abang tidak akan melupakan kemboja walau di mana abang berada? Ah Chong :Kecil tapak tangan. rahsia bukak aaaa…. walau di mana abang berada. Bomoh Latarbelakang :Hadapan pintu rumah Kemboja@Pak Jamal Props :Pintu (buat dari polisterin). Pak Jamal (ayah kemboja).Kukuncikan dirimu di dalam sanubariku ini sayangku. selamat malam. BABAK 3 Watak :Ah Chong. pasu bunga di tepi pintu. Kemboja. (Ah Chong menyeluk sakunya dan mengeluarkan 20sen) Ah Chong :Nah. Kemboja :Upin ! Apa yang kamu lakukan di sini malam-malam seperti ini? Tidakkah kamu harus tidur awal? Upin :Upin saja jalan-jalan di sini. kerusi di hadapan tepi pintu. kemboja berlindung di belakang Ah Chong. Upin. Upin keluar dari sebalik batang pokok dan ketawa mengejek sambil tertunduk dan jari telunjuk menunjuk ke arah mereka berdua. Abang sanggup berjanji pada kemboja. ambil 20sen ni. pergi main jauh2 ye. Ah Chong segera bangun dan cuba mendekati pokok. seringgit…. Lampu dimalapkan dan props dialihkan dan diganti dengan yg babak ke-3. Upin :Takde dua puluh sen. Upin :Terima kasih abang Ah Chong. walau bila waktunya. Kalau kakak tidak mahu bapak tahu. Pementasan Bermula Upin sampai di depan rumah dan mencuci kaki untuk melangkah masuk ke dalam rumah.. Pak Jamal sedang berehat di atas kerusi di depan rumah sambil menghisap rokok dan menunggu kemboja pulang. dua puluh sen ! Kemboja :Sudah ! kakak tidak punyai wang lagi. kemboja tetap di hati abang buat selamanya. (sambil menghulurkan kedua2 tangan ke arah kemboja dan menyilangkan kedua2 tangan di dada) Tiba-tiba upin terbersin lalu mengejutkan Ah Chong dan Kemboja. terserempak dengan kakak pula. nyiru abang tadahkan. Pak Jamal :Upin ! Mana kakak kau ! (upin berhenti di depan bapaknya dan berdiam sambil tangannya menggaru kepala) Upin :Kalau bapak nak tahu. (jawab upin sambil tangannya menunjukkan isyarat 1) .

Yang sorang tu. 2 penari bollywood. 2 pesilat. (Tiba-tiba watak tok bomoh muncul dari belakang dan menghampiri Ah Chong) Tok Bomoh :Ada sesiapa menyeru aku ? (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku) BABAK 4 Watak : Ah Chong. Pak Jamal. Kemboja. Kemboja. Latarbelakang :Sebuah dewan keramaian kampung Props :Meja dengan cawan di atasnya. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual sambil minum dari cawan di tangan (beridiri). Nanti aku bomohkan kau supaya kalian berpisah. Ah Chong sedang berada di atas kerusi di satu sudut. beberapa buah kerusi. Pak Jamal terus meluru ke arah Ah Chong dan menamparnya dengan sekuat tenaga. kita melayu dan beragama. Bapak tidak akan merestui hubungan kalian. (ujar ah chong sambil menunjukkan telunjuknya di suatu tempat) Pak Jamal :Memang nak kena budak ni. (leter Pak Jamal sambil mengambil seringgit . malam2 buta tak balik2 lagi.syiling dari kilasan kain pelikatnya) Pak Jamal :Sekarang bagitahu di mana kakak kamu sekarng dan dengan siapa? Upin :Kakak sedang bermadu asmara dengan abang Ah Chong di taman tepi tasik sana. 3 askar jepun sedang mabuk. 2 penari kipas cina. Ah Chong melambung ke belakang dan Kemboja terus menahan ayahnya dari menendang Ah Chong) Pak Jamal :Kau ke tepi kemboja. (katanya sambil tangan kanannya menumbuk2 telapak tangan kirinya berkali2) (akhirnya Kemboja tiba di hadapan rumah dengan Ah Chong. Langkah mayat bapak dulu sebelum kamu berkawen. Lampu dihidupkan. boleh lagi merayap dengan jantan malam2 buta ni. beberapa buah pasu bunga. Kemboja :Bapak sungguh kejam ! (ujar kemboja sambil berlari ke dalam rumah dan menghilang dari pentas) (Pak Jamal memandang Ah Chong) Pak Jamal :Baik kau balik sebelum aku naik darah lagi. yang sorang ni pulak bile ditanya. 5 orang kampung. asyik nak mintak upah. tak padan dengan anak dara. biar bapak habiskan si bangsat ni ! Kemboja :Jangan ! Bapak tak boleh mengapa-ngapakan dia sebelum bapak membunuh anak bapak ni sendiri ! Pak Jamal :Apa kamu sudah hilang akal kemboja ! Dia itu cina dan tidak beragama.Masakan kalian boleh bersama.4 Pak Jamal :Asyik-asyik seringgit. Pak Jamal & Upin masuk ke dewan (pentas) dan Pak Jamal terus bersalaman dan berbual dengan seorang orang . senapang 3.

Malah agama islam yang pak jamal anuti juga menyarankan umatnya bersatu-padu dan bertolak ansur dengan orang berlainan agama. Dia memandang sekeliling mencari Pak Jamal. saya benar2 inginkan dia menjadi isteri saya. saya akan menjaga kemboja dengan sebaiknya kerna saya amat mencintainya. dan dia terpandang kemboja bersama seorang lelaki di hujung dewan. dia memandang ke arah Ah Chong .kemboja cuba mengelak dan terduduk sambil menangis teresakesak) Ah Chong :Pak Jamal. Saya sanggup belajar adat budaya orang melayu dan agama islam semata-mata untuk mengahwini kemboja. Jangan disalahkan kemboja terus menerus. Pak Jamal menarik kasar tangannya dan memandang Ah Chong dengan kemarahan) Pak Jamal :Apa lagi yang kau nak jelaskan bangsat? Tak puas lagi memainkan hati anak aku? Ah Chong :Pak Jamal. (ujar kemboja sambil memandang ke arah ayahnya. Sudah lama abang menunggumu. kau dan kemboja berlainan bangsa ! Ah Chong :Pak Jamal. (jawab Ah Chong sambil melepaskan tangan Pak Jamal.Upin pula mengambil minuman dan berehat di atas sebuah kerusi. saya menghormati pak jamal umpama ayah saya. atas sebab itulah kemboja datang ke majlis ini. Ah Chong terkejut sewaktu Kemboja menghampirinya. malah lebih lagi kerna kembojalah satu-satunya wanita . (Pak Jamal mendengus. Ah Chong :Kemboja. kemboja datang bersama bapak.Dia terus meluru ke arah kemboja dan lelaki itu (Ah Chong). Dia sedang minum dan berbual di hujung sana. Ah Chong :Apakah kemboja datang berseorangan? Kemboja :Tidak abang. Saya berjanji pada pak jamal. akhirnya kau datang jua. Ah Chong kelihatan terkejut. Pak Jamal kelihatan serba salah) Ah Chong :Saya berjanji pada Pak Jamil bahawa saya akan menjaga Kemboja dengan sebaiknya sebagaimana saya menjaga diri saya sendiri. niat saya ikhlas.marahnya kelihatan reda sedikit) Pak Jamal :Apa benar kamu betul2 ikhlas ingin menikahi dan menjaganya sepertimana aku menjaganya semenjak kecil? (Ah Chong mengangguk-ngangguk kepalanya dan menyalami tangan Pak Jamal. Pak Jamal :Kemboja ! dengan lelaki mana pula kamu berpacaran ni? Dasar tak tahu malu ! (pak jamal ingin menampar kemboja. tolong dengar dahulu penjelasan saya. orang ramai terkejut dan memandang gelagat Pak Jamal .5 kampung. Tidak ada salahnya kami berlainan bangsa ingin hidup bersama.Kemboja ternampak Ah Chong dan segera mendekati Ah Chong. tetapi tangannya dipegang oleh Ah Chong. Pak Jamal :Masakan boleh begitu. dia segera memalingkan mukanya dari memandang Pak Jamal) Pak Jamal mengambil air minuman di meja. Kemboja :Kemboja mengerti abang. saya bukan ingin memainkan hati kemboja.

.Pintu dibuka dan tok kadi masuk ke dalam rumah diiringi Pak Jamal. Saksi 2 orang.Dafi. sila kehadapan sedikit. tok nak tengok muka kamu ye.6 yang ada dalam hidup saya setelah kematian kedua ibubapa saya dahulu. aku merestui hubungan kalian. Bertuah kamu ye. (dafi mengesot ke depan sedikit. pedang samurai 1. kamu sudah bersdia utk lafaz akad nikahnya? Ah Chong@Dafi :Ye tok. saya sudah bersedia. Pak Jamal :Jika begitu kata kau. (lampu dimalapkan dan pertukaran props berlaku utk babak 5) BABAK 5 Watak : Ah Chong@Dafi. kamu memang Dafi yang cucu atok minat tu. Muzik tarian/romantic terhenti tiba2.Kemboja menangis kegembiraan di sisi pak jamal. datang 3 orang askar jepun dan menghentak bontot senapang ke belakang pak jamal dan pak jamal terjatuh mengerang kesakitan. orang ramai (4 laki 4 pmpuan) dan askar jepun 5 orang (2 orang ok 3 org berbalut kepala/cedera) Latarbelakang :Rumah Kemboja Props :Props pintu.Dia segera mendapatkan Pak Jamal dan membantunya bangun. Tok Kadi :Jamal. Sebagai bukti tok nanti. Kedua india dan cina turut ditendang oleh askar jepun itu. Lampu dihidupkan. Ah Chong segera meluru ke arah askar2 jepun itu dan menumbuk rusuk askar pertama. lampu dipasang semula dengan muzik tarian/romantik sedang berkumandang dan kelihatan Ah Chong dan Kemboja sedang menari2 di tengah2 dewan dengan dikelilingi para penari Bollywood dan cina yang lain. senapang 4. buku besar daripada kotak yg dbalut kertas putih (tok kadi pgang wktu akad nikah) dan beberapa bungkus sirap utk dijadikan kononnya darah. Ah Chong@Dafi sudah bersiap utk akad nikah di ruang tamu rumah. Saya mohon pak jamal merestui hubungan kami. tok kadi tersenyum sambil mengangguk kepalanya) Tok Kadi :Sah. (ujar pak jamal sambil memeluk ah chong) Ah Chong :Saya berjanji pak jamal. Ketiga2 askar pengsan di situ. boleh aku mulakan sekarang? (Pak Jamal mengangguk kepalanya tanda setuju) Tok Kadi :Dafi. (kata dafi@ah chong sambil membetulkan songkoknya) Tok Kadi :Baiklah.Upin datang memeluk pak jamal. Tok Kadi. Lampu dimalapkan. Kelihatan pak jamal sedang minum sambil berbual dengan seorang india dan cina sambil tertawa girang. memancung leher askar kedua dengan tangan dan menendang ke hadapan dada askar ketiga. Ah Chong menjerit ke arah askar2 itu dan dia segera dikepung oleh ketiga2 askar. suasana sedang meriah dengan tetamu sedang berbual (tetamu perempuan berbual sambil berbisik di telinga kwn2). bagus2. Tok kadi terus bersila di depan Ah Chong@Dafi. sebelum tu sila sain di sini dulu. Tok kadi mengeluarkan buku besarnya (kononnya buku lafaz nikah). Kemboja. Tetapi kau harus berjanji akan menjaga kemboja dengan sebaiknya. Pak Jamal.

lepas tu dafi pun bagi pen tu balik pada tok kadi dan tok kadi tutup buku dan letak di tepi) Tok Kadi :Baiklah dafi.Kemboja kesedihan dan menangis di bahu seorang tetamu perempuan. (muzik sedih kedengaran dan lampu pentas mula dimalapkan). kelihatan Ah Chong@Dafi keluar dari stadium sambil membawa bendera Malaysia di bahunya.Muncul 5 askar jepun (4 bersenapang. mereka pun berehat di tepi dinding berdekatan dengan tempat Ah Chong@Dafi berehat. Lampu dihidupkan.Smua hadirin terkejut.Secara tiba-tiba Kemboja dan Upin datang (tetapi mereka tidak nampak Dafi lagi). wa kasih potong dia punyakepara ! Ketua jepun membawa Ah Chong@Dafi keluar dari rumah (pentas) dan ilang begitu sahaja. Tiba-tiba pintu rumah ditendang dari luar hingga tercabut daun pintu. sambut tangan tok ni. (berlaku pergaduhan lawan ala2 KL Gangster) Last skali peha Ah Chong@Dafi dilibas oleh pedang ketua askar jepun dan dia terjatuh. dafi amik pen dan sain buku tu. Ah Chong menendang dada ketua jepun itu dan ketua jepun itu terpelanting ke dinding rumah. Ketua Jepun :Wooii ! Siapa di sini itu nama Ah Chong. BABAK 6 Watak :Ah Chong. (ujar Pak Jamal sambil berdiri berhadapan dengan ketua jepun itu. tiada siapa nama Ah Chong dekat sini. (dafi menyalami tangan tok kadi dengan terketar-ketar). Kemboja. cina punye olang !wa mau semelih itu dia punya kepara ! kasi itu anjing Nippon making dia punya kepara ! Berani hentam maharaja nippon punya askar maa. Pak Jamal :Siapa nama Ah Chong. Ketua Jepun :Siapa berani lawang itu Nippon.Ketua askar jepun itu bercakap dalam bahasa melayu pelat jepun. . Latarbelakang :Perkarangan stadium merdeka tahun 1974 sempena sambutan kemerdekaan negara.7 (tok kadi memusingkan buku besarnya dan memberikan pen besar kepada Ah Chong @Dafi utk menandatangani buku besar tu. Ah Chong@Dafi diheret oleh 2 askar jepun.Dia sedang berehat seketika sambil minum air di tepi dinding.ada darah keluar) Ketua Jepun :Siapa ada berani mau lawang ini Nippon ! Kasi potong dia punya kepara ! Ah Chonga@Dafi bangun dan mula menyerang ketua Nippon itu. Props :Sepanduk tertulis perkataan merdeka dalam BM. Upin (dah besar). Cina & Tamil. Ketua askar jepun membersihkan pedangnya yg blumuran darah di baju Pak Jamal. 1 berpedang terhunus iaitu ketua.Pak Jamal masih belum sedarkan diri. hulurkan tangan kamu. BI. stage koir 2 buah. tok kadi memapah Pak Jamal di atas ribanya. 2 bendera Malaysia besar. orang ramai di perkarangan stadium merdeka. Askar jepun 1 menghentak buntut senapang ke kepala pak jamal sampai berdarah .

(kelihatan Kemboja dan Upin terkejut.t kemboja. Selama 30 tahun ini juga kumencarimu di merata tempat kemboja. masyallah.Daku sanggup menjadi wali untuk pernikahan kalian.Daku amat mencintai dan merinduimu walaupun kita tidak sempat bernikah. Ah Chong :Bersyukur ke hadrat ilahi kerna kita masih diketemukan kembali.Dia menghampiri Kemboja dan Upin. Allah itu maha pengasih lagi maha mencintai. Dari hasil pernikahan Dafi dan Kemboja. daku yakin bahawa suatu hari nanti kita pasti diketemukan kembali.Maafkan aku kerna mengatakan begini. Kemboja :Ya saya. harap kamu tidak memarahiku.Alhamdulillah Allah memilih hari ini untuk pertemuan kita berdua.8 Dafi memandang sekeliling dan terpandang kelibat Kemboja dan Upin sedang berehat di sebelah sana. Upin :Tidak disangka cinta antara kalian sungguh suci dan murni.Narrator mula menceritakan kisah penghabisan ttg Ah Chong dan Kemboja. terima kasih Kemboja. awak ni siapa ye? Ah Chong :Kemboja tak ingat peristiwa 30 tahun lepas? Ni Ah Chong atau Dafi. Kemboja :Tidak Dafi. Ah Chong :Assalamualaikum w. mengedipkan mata dan menggosok matanya beberapa kali. mereka berdua terbangun dari tempat duduk) Kemboja :Benarkah anda Dafi? Masyallah. Bekas air di tangannya terlepas. Lampu pentas digelapkan dan muzik romantik terus berkumandang.b. maka lahirlah 2 orang putera dan seorang puteri yang semuanya berkhidmat sebagai professor sejarah di beberapa buah IPT dalam negara. Narrator :Akhirnya kemboja dan Dafi @ Ah Chong selamat diijabkabulkan dengan diwalikan sendiri oleh Upin kerna Pak Jamal sudah lama meninggal.Semoga Allah merahmati kalian berdua. Ah Chong :Terima kasih Upin. -TAMAT– . sungguh tidak kusangkakan doaku selama 30 tahun ini termakbul jua. Dia memandang banyak kali. Sampai kini diriku masih tidak berkahwin. bakal suamimu suatu ketika dahulu. daku tetap setia menunggumu.

In the meantime. Ah Chong laughs without producing voice and closed his mouth with the palm of hand and waved as he made a flying kiss. Aminah: Madam! Ah Chong Give a flying kiss to Cambodia. Starting. students was copying what is written .Kepalanya duck copy embarrassed while slied ear pain.3 girls (Cambodia. Amina saw Ah Chong gave a flying kiss and looked KPD Cambodia Ah Chong waist while grabbing hands. 2 boys (ah chong & siva) on the left .9 Patriotic DRAMA SCRIPT ~ LINKS ~ MAHABBAH Scenes 1 Characters: Ah Chong. He then complained to the teacher Mary as she shows you index finger to Ah Chong. pupil bags (5 pieces).Dia slowly feet and ears slied DUREN pain. Aminah tongue out to Ah Chong and Cambodia smiled and laughed and covered her mouth with the palm of the hand) . others frend laugh at him loughtly) Miss Mary: Take your Textbook and sit under the table! (Ah Chong take the text book and sit under meja. five tables and chairs pupil. (Teacher Mary turns around and hands on hips as she adjusted her eyes and looked at the spec-eyed towards Ah Chong. He pointed index finger towards Ah Chong) Miss Mary: Ah Chong. I Background: In English class Props: blackboard. Cambodia. son of Lim Goh Tong! Come here! (Ah Chong came forward and attract teachers Marry telinganya. Aminah. Miss Mary. 're Copying. teacher’s Mary was writing on the blackboard. Cambodia crossed hands and turned the other way. The atmosphere in the class BI. Aminah & Hem) on the right and his men.ringing staging school bell. Shiva. chairs & tables for teachers with books on it. Ah Chong throwing lumps of paper and looked surprised Kemboja.Kemboja Ah Chong to view exasperation.

remains at the heart of Cambodia's brother for selamanya. (Answer frangipani he looked and smiled at Ah Chong). 4 tree trunk. even when time. Cuisine of Cambodia can count accurately..Music slapping mosquitoes had become slow and stay slow tone. a full moon (polystyrene). (Holding out hand towards Cambodia and hands crossed on chest) .. Cambodia: Ahh. It's beautiful tonight. Happy forever. Brother want Cambodia to be our brother and his wife live in a mythical dawn strike there...boy 10 years old) Background: gorgeous lake Park (night) Props: Bench for 2. Cambodia say anything like.. Upin (brother of Cambodia .brother of Cambodia come from behind and hid behind a tree while listening perbualangan them) Ah Chong: True Cambodia..Kukuncikan yourself in this heart dear. But that's as good as the brother love kemboja. Sudently Ah Chong lengannya. Cambodia: Shall elder brother promised that Cambodia will never forget. some stars (polystyrene) Starting staging Lights dimmed.. Ah Chong are on the Cambodian side. Cambodia willing to pledge brother. Like the moon and the stars know that tonight we will meet here. brother wherever located. They both were looking months.10 Chapter 2 Characters: Ah Chong. the sound of crickets sounded slow romantic music accompanied by melodious heave. no matter where brother is? Ah Chong: Small palms.. so poetic words brother tonight. Ah Chong: If the answer frangipani.. Cambodia. this brother.. were awarded with glittering stars in the heavens. Cambodia: Yes. (Conversation accompanied by romantic music slow) Ah Chong: Cambodia . Can’t count the number of fingers but can be felt the warmth of this love. Cambodia? Does Cambodia can count how many stars in the sky? Cambodia: Ahh. Ahh . Malamini really beautiful is not it? Cambodia: Ye brother. nyiru give to his brother. Shall brothers promise something with Cambodia? (Ah Chong sat up and knelt in front of Cambodia) Ah Chong: Ocean redahi brother willing to fire on brother love you. will try pledge brother with full body and soul brother. Ah Chong: Beautiful indeed tonight. did not star in the sky much. Illuminated by moonlight. A coincidence that like it is written in the will of god is not it? (In tiba2 michael ..

Shaman Background: Front door of Cambodia @ Pak Jamal Props: Doors (made from polystyrene). late again. Upin.. Pak Jamal: Upin! Where's your sister! (Michael stopped in front of his father and silent while his hands scratching head) Michael: If the father wants to know. Jamal is resting on a chair in front of the house while smoking and waiting frangipani home. penny . goodnight. a chair in front of the door.11 Michael suddenly last terbersin surprise Ah Chong and Cambodia. AAAA tell the secret . Mr. (Answer upin while hand gesture 1) Pak Jamal: Hooray-absorbed penny. Pak Jamal (father Cambodia). If sister do not want fathers know. Ah Chong got up and tried to reach out to tree. (Ah Chong groped his pocket and produce 20 cents) Ah Chong: Well.. twenty cents! Cambodia: Enough! sister did not have the money anymore. frangipani refuge behind Ah Chong. take this 20 cents. (Ah chong said as he pointed his finger at a place) . (Letter Mr. Dimmed lights and props removed and replaced with well-to-3 innings. Upin out from behind a tree trunk and laughed derisively as he bowed and index finger pointing towards them.. Cambodia: Upin! What do you do here nights like this? Do not you have to go to bed early? Michael: Upin only streets here.. Jamal as he took the penny .. Michael: Thank you brother Ah Chong. Chapter 3 Characters: Ah Chong.coins from the fabric torsion pelikatnya) Pak Jamal: Now tell me where your sister now and with whom? Michael: My sister is a co-wife romance with brother Ah Chong at lakeside park there. Cambodia. let go.. sister bumped anyway. flower pots by the door.. Michael: wait twenty cents. That alone that. Starting staging Upin up in front of the house and wash the feet to step into the house.

can still crawling with people this night. Ah Chong was surprised when Cambodia him. Lights are turned on. the atmosphere was buzzing with guests were chatting while drinking from a cup in hand (beridiri).Kemboja saw Ah Chong and quickly went to Ah Chong. Cambodia: Cambodia understand brother. Ah Chong tossing back and Cambodia continued to hold his father from kicking Ah Chong) Pak Jamal: You have to edge frangipani. 3 guns. for that reason that Cambodia came to the ceremony. so cruel! (Frangipani said as she ran into the house and disappeared from the stage) (Pak Jamal looked at Ah Chong) Pak Jamal: Well you're back before I see red again. Sire will not bless you guys relationship. It has been awhile brother awaits. I'll bomohkan you that you parted. two bollywood dancers. Step dead father first before you berkawen. Cambodia. Cambodia. three Japanese soldiers were drunk. (Suddenly tok bomoh character appeared from behind and approaching Ah Chong) Shaman Tok: Does anybody call me? (Dimmed lights and props change occurs) Chapter 4 Characters: Ah Chong. Mr. we wither and beragama. a few chairs.Masakan you can put together. (He said) (Cambodia finally arrived in front of the house with Ah Chong. Background: A village feasting hall Props: table with cups on it. Pak Jamal rushed towards Ah Chong and slapped him with all my might. Ah Chong: Cambodia. the misfit with a virgin. Jamal & Upin enter the hall (stage) and Mr.12 Pak Jamal: It's going to be this kid. 2 pesilat. Jamal. He looked around to find Mr. two chinese fan dancers. Mr. five villagers. Jamal. let fathers spend the ni scoundrel! Cambodia: Do not! I have not the be-ngapakan why he murdered her father before ur own father! Pak Jamal: What have you lost your mind frangipani! He was Chinese and non-religious. Ah Chong was on a chair in a corner. eventually you come whatsoever. Cambodia: Mr. Jamal continues to shake hands and chat with a person kampung. several flower pots. Ah Chong: What frangipani come alone? .Upin was taking a drink and relax on a kerusi.

(Pak Jamal grunted. Looks sir jamal was drinking while talking to an indian and chinese laughing happily. I respect my father like a beauty pack. Jamal.Dia rushed towards Cambodia and the man (Ah Chong). I bless you guys relationship. Jamal. (Frangipani said as he looked at his father. I rally want her to be my wife. Jamal attractive Pak rough hands and looked Ah Chong with anger) Pak Jamal: What else are you going to explain the scoundrel? Not satisfied yet play hearts my son? Ah Chong: Mr. Jamal. Second india and china were kicked by the Japanese . I beg sir jamal bless our relationship. There is no blame another race we want to live together. Jamal . (Sir jamal said as she hugged ah chong) Ah Chong: I promise beauty pack. Pak Jamal: Cooking can be so. and she looked at Cambodia with a man at the end dewan. my intention is sincere. I will keep my frangipani properly DUREN very loving. even more so DUREN kembojalah the only woman in my life after the death of my parents first. Pak Jamal: Cambodia! with any guy you were dating this? Policy shameless! (Sir jamal want to slap Cambodia. But you have to promise to take care of properly Cambodia. Mr. frangipani came with me. I promise to pack jamal. Dimmed lights. came three Japanese soldiers and stomping asses gun back pack and pack jamal jamal fell groaning in pain. Do not blame Cambodia continuously. Jamal looks completely wrong) Ah Chong: I promise to Pak Jamil that I will take care of Cambodia is well as I take care of myself. Dance music / romantic cease caming. Pak Jamal: If you say so. the lights turned on again with the dance music / romance is reverb and looks Ah Chong and Cambodia are menari2 in tengah2 hall surrounded Bollywood dancers and other chinese. you and frangipani different race! Ah Chong: Mr. I do not wish to play a heart of frangipani. he quickly turned his face from view Pak Jamal) Pak Jamal takes a drink of water at the table. Jamal. but his hands held by Ah Chong. (Answer while his hands Ah Chong Pak Jamal. the public was shocked and looked at the behavior of Mr. he looked towards the Ah Chong . that pack also suggest Muslims embrace a united and tolerant with people of other faiths. Even the beauty of Islam. He was drinking and talking at the end there. please hear my explanation first. I'm willing to learn Malay customs and culture of Islam merely to marry Cambodia.13 Cambodia: No brother. Ah Chong looks shocked.angry look subsided a bit) Pak Jamal: What you really want to marry rally sincere and take as I take care of since childhood? (Ah Chong nodded his head and shake the hands of Mr.Cambodia and collapsed while trying to avoid crying) Ah Chong: Mr.

Ah Chong @ Dafi was ready for marriage at home living. four guns. Ye.Smua terkejut. Ah Chong rushed towards the Japanese soldiers and punched the first soldier ribs. can I start now? (Pak Jamal nodded his head nod) Tok Kadi: Dafi. (Dafi shuffle forward slightly. (Dimmed lights and props change happen for round 5) Chapter 5 Characters: Ah Chong @ Dafi.Upin come embrace tears of joy at the sight of beauty pack. (Dafi tok kadi hand shake with tremors). Japanese Chief: Wooii! Who here the name Ah Chong.Kemboja wakeup. last tu tu Dafi the pen back in tok tok kadi kadi and closed the book and put on the side) Tok Kadi: Well Dafi. Tok kadi continue cross-legged in front of Ah Chong @ Dafi. Jamal. Tok Kadi. Witness 2 people. bagus2. books of self box with white paper (tok kadi shake hang for marriage) and some so-called wrap syrup used for blood. hand tok celebrate this.14 soldiers.Dia immediately get Pak Jamal and helped pack jamal. please forward a little. neck chop a second soldier with hands and kicks to the chest before the third soldier. Tok kadi produce large book (supposedly the book pronouncement of marriage). the atmosphere is lively yet speaking (female guests chat and whisper in his ear kwn2). I'm ready. Tok Kadi: Jamal. Japanese soldiers coming(4 armed. (Dafi @ ah chong said as she adjusted songkok) Tok Kadi: Well.Dafi Lucky you. tok kadi smiled and nodded his head) Tok Kadi: Valid. . Mr. Door opened and tok kadi into the house accompanied by Mr. chinese people! Wa would he have constantly letting semelih! give the dog making him have constantly letting Nippon! RIP brave soldier emperor nippon have maa. you're the grandson of Dafi interest ATOK that. (Tok kadi turn mainly books and give a big pen to Ah Chong @ Dafi big book signing for that. Ah Chong screaming at it and she immediately surrounded by soldiers . tok ye want to see your face. Ketiga2 soldier fainted in situ. Cambodia. Suddenly kicked the door from the outside to come off the leaves door. Jamal. before that please signed it here first. Dafi AMIK pen and scientific books that. you've bersdia nikahnya contract for words? Ah Chong @ Dafi: Ye tock.Ketua Japanese soldiers spoke in malay japanese accent. As evidence tok later. people (4 male 4 pmpuan) and Japanese soldiers 5 people (2 ok 3 org bandaged head / injured) Background: Home Cambodia Props: Props door. one sword unsheathed the audience ketua. Lights are turned on. extend your hand. samurai sword 1.

prospective husband once. they both woke up from your seat) Cambodia: Is it true you Dafi? Masyallah. Background: stadium forecourt independence in 1974 after the country's independence celebrations. Container of water in his hand missed. Props: banners inscribed the word independence in BM. Chinese & Tamil. Dafi looked around and saw a glimpse of Cambodia and Upin are resting on the other side. BI. Ah Chong kick head chest and head japan japanese is lying on the walls of the house.b. masyallah. Ah Chong: Hey everyone w. He looked at many times. (Ala2 opponents fight broke KL Gangster) Lastly thigh Ah Chong @ Dafi whisked by the sword the soldier japan and she fell. they break in side of the wall close to where Ah Chong @ Dafi rest. tok kadi memapah Pak Jamal on his lap. Soldiers Japanese first rifle butt to the head stomping jamal pack until bloody . so I could not kusangkakan for 30 years to be fulfilled whatever. Chapter 6 Characters: Ah Chong. you're one ye? Ah Chong: Cambodia not remember the event 30 years ago? Ni Ah Chong or Dafi. Head of Japanese soldiers cleaning his sword yg blumuran Pak Jamal blood on his shirt. (Cambodia and Upin looks surprised. and rubbed his eyes winked several approaches kali.15 Pak Jamal: What's the name Ah Chong.some blood out) Japanese Chief: Who's got this mace would dare Nippon! Cation have constantly letting him cut! Ah Chonga @ Dafi up and started attacking the head of Nippon. Cambodia: Yes I am. seem Ah Chong @ Dafi out of the stadium while carrying the Malaysian flag in bahunya.Kemboja ilang sadness and crying on the shoulder of a guest perempuan. Light is on. people in the stadium independence. Jamal said as he stood facing the Japanese leader. (Mr. Japanese Chief: Who's brave gate Nippon and you cut him! Japanese Chief bring Ah Chong @ Dafi out of the house (stage) and so sahaja. Cambodia. Ah Chong @ Dafi dragged by two Japanese soldiers. two large Malaysian flag.t Cambodia.Pak Jamal still unconscious. .Dia Cambodia and Upin. (Sad music sounded and the lights dimmed stage began). stage 2 of the choir. Ah Chong name nobody near here. Upin (grown up).Secara Cambodia and Upin come (but they do not see Dafi more).Dia is taking a breather while drinking water at the edge of a sudden dinding.

Narrator efflux ttg Ah Chong and Cambodia.Maafkan DUREN I say this. thanks Cambodia.Alhamdulillah God chose this day for both of us meeting. Ah Chong: Thank Upin. For 30 years this kumencarimu kemboja. Michael: Not unexpected love between holy and murni. Narrator: Finally frangipani and Dafi @ Ah Chong safe contracted with itself by Upin DUREN diwalikan Pak Jamal had long passed.Daku you willing to be guardian for marriage. . From the results of He and Cambodian wedding. Until now still not married myself.Daku everywhere love and miss you very much even though we did not have time bernikah.hope God bless you both. Allah the Most Merciful and Oft-love. Cambodia: No Dafi. remain loyal awaits me. hope you do not memarahiku. then give birth two sons and a daughter who all served as a professor of history at several institutions of higher learning in the country. Darkened stage lighting and romantic music began to tell the story continues berkumandang. convinced me that one day we can be sure diketemukan kembali.16 Ah Chong: Grateful to Almighty divine DUREN we still diketemukan back.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful