Anda di halaman 1dari 2

A magnzium olyan fontos svnyi anyag, <Forrs-URLhttp://www.nlcafe.

hu/eletmod/20120523/magneziumhiany-a-csendes-jarvany-/ > A magnzium olyan fontos svnyi anyag, annyi biokmiai rendszer megfelel mkdshez szks a hinyt szinte mindenhol rzkelhetjk. Emiatt termszetesen a magnziumhiny diagnoszti eglehetsen nehz, knnyen ssze lehet ezt tveszteni ms, krnikus betegsgekkel. Meglepen szenvednek magnziumhinytl: egyes kutatsok szerint minden msodik ember szervezetben tl kevs a magnzium, mikzben tbbfle betegsggel, panasszal is kezelik ket. A szakemberek p ezrt kt nagyon csoportba osztjk a magnziumhiny tneteit: egyikbe a klasszikus s viszon lag korn jelentkez tnetek tartoznak, a msikba pedig azok a betegsgek, melyek sszefggs hozhatak a magnziumhinnyal.

Az elsdleges tnetek kz tartoznak az akaratlan izom-sszerndulsok (ticek), az izomgrcs orban a lbszrgrcs , a stressz s az idegessg, illetve a szvritmuszavarok s a szapora s rs. Hangulatvltozsok, letargia, izomgrcsk, hnys s hnyinger, remegs, tvgytalansg, itmuszavarok egyarnt szerepelhetnek a hinytnetek kztt. A magnzium tartsan cskkent bev le mellett fokozott fradkonysg, idegrendszeri problmk s anyagcserezavarok lphetnek fel romlik a vrkerings. Ha tl kevs a magnzium a szervezetben, akkor gyakrabban jelentkez hetnek migrnes rohamok s lmatlansg is. Romlik a fizikai s a szellemi teljestmny, gyeng a memria, ltalnos gyengesg is jelentkezhet.

Hossz tvon megn a cukorbetegsg s az inzulinrezisztencia, a magas vrnyoms, a szvinfark s az agyi katasztrfk kockzata. Mivel a magnzium a csontjainknak is komoly alkoteleme, a magnziumhiny kvetkezmnye a csontritkuls is lehet. A magnzium radsul komoly kapcsol an ll a szervezet egyb elektrolitjainak egyenslyval, gy ha az egyikbl hinyt szenvednk kkor elbb-utbb a tbbibl sem jut elg a sejtjeinknek.

Minek kvetkeztben alakul ki magnziumhiny? Elssorban az trendnkben kell keresni ennek az okt: az egyoldal, svnyi anyagokban s vi inokban szegnyes tpllkozs egyenes kvetkezmnye lehet a magnziumhiny. Bizonyos vizeleth , egyes antibiotikumok s gombaellenes gygyszerek szedse is cskkentheti a magnziumszin tet. Testptknl egyrszt az intenzv izommunka, a jelents energiafelhasznls, msrszt a fehrjebevitel is nveli a magnziumszksgletet.

A magnziumhiny kialakulsnak oka lehet mg, ha a megnvekedett ignyt a tpllkozsunk umbevitel nem elgti ki. Megnvekedett igny jelentkezhet fizikai s szellemi erprbkn dszak, sportols, vagy akr terhessg alatt.

Ugyanakkor egyb okok is llhatnak a tarts magnziumhiny htterben: elfordulhat, hogy a b dszerbl nem szvdik fel megfelelen a magnzium, vagy a vesk tl sok magnziumot vlasztan . Az alkoholistknl is megfigyelhet a magnziumhiny, elssorban az alultplltsg, illetve lkohollal sszefgg fokozott magnziumkivlaszts miatt.

Tipp:

A Magne B6-ban lv magnzium (magnzium-laktt) az egyik legjobban felszvd magnziums, tt magnzium nagy rsze valban hasznosul a szervezetben.

A magnzium megfelel arny bevitelvel nemcsak a hinytneteket lehet elkerlni, hanem tbb us betegsg gy a magas vrnyoms, a csontritkuls s az idskori cukorbetegsg megelzs pet jtszik ez a fontos svnyi anyag. Lthatjuk, hogy mennyire fontos a magnzium ptlsa hiny esetn. Fontos azonban tudni, hogy

nem mindegy, milyen magnziumksztmnyt vlasztunk: ugyanis klnbz felszvds magnziu