Anda di halaman 1dari 2

1.

Analisis laluan kritikal adalah satu teknik yang membantu untuk mengurus atau merancang dan mengawal projek komplek besar yang terdiri daripada operasi atau aktiviti-aktiviti yang memerlukan masa. Analisis laluan kritikal telah diaplikasikan dalam industri, termasuklah pengiklanan, pemasaran, pembinaan dan kejuruteraan pengangkutan.

Contoh soalan. Ibu merancang untuk menyediakan kek epal sempena ulang tahun perkahwinannya bersama ayah. Kek tersebut dijadikan hidangan minum petang untuk dimakan setelah ayah pulang dari kerja pada pukul 6 petang. Adik pula berasa haus selepas pulang dari sekolah lalu dia ke dapur untuk meminum air. Secara kebetulan, ibu menyuruh adik membantunya untuk menyediakan loyang dengan menyapukan mentega pada loyang tersebut. Sementara itu, saya pula menolong ibu mengisar buah epal untuk dimasukkan ke dalam adunan kek dan dibuat air. Sempatkah ibu menyediakan minum petang tersebut sedangkan jam sudah menunjukkan pukul 4.45 petang?

A B C D E F G H I J K

Aktiviti Timbang bahan Memasukkan bahan Sediakan loyang Menguli adunan Membakar kek Sediakan pinggan Menghias & memotong kek Mengisar epal Menapis kisaran epal Menyediakan minuman Menghidang minum petang

Tempoh 2 minit 2 minit 10 minit 3 minit 45 minit 1 minit 7 minit 3 minit 4 minit 5 minit 12 minit

Aktiviti Sebelumnya A, H B C, D E E H I F, G, J

Penyelesaian:

62

62

10

10

55

55

62

62

74

74

57

Petunjuk: Aktiviti kritikal

EET LET

Minimum completion time ialah 74 minit: C; E; G; K. Aktiviti-aktiviti kritikal tersebut ialah sediakan loyang, membakar kek, menghias & memotong kek dan menghidang minum petang.

Jadi, ibu siap menyediakan minum petang pada pukul 5.59 petang. Oleh itu, ibu berjaya menyiapkan minum petang tersebut sebelum ayah pulang dari kerja pada pukul 6 petang. Ibu masih lagi mempunyai lebihan masa hanya 1 minit sahaja jika aktiviti pada laluan kritikal dilakukan tepat pada masanya.