SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. Kanada. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. British Columbia. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler. Bersamaan dengan proyek ini. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak. Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak. kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista.BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. Semasa pembangunannya. Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP. Setakat Januari 2006. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler". menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. Dilancarkan pada 25 Oktober 2001. 3 . Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me.

untuk komputer [[pusat media]]. * '''Windows XP Media Center Edition''' .untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]]. == Edisi Windows XP == Secara umumnya. Pada tahun 1999. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000. Walau baganmanapun. * '''Windows XP Tablet PC Edition''' . Selain itu. rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me. dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan. * '''Windows XP Professional''' .versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition.BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]]. Seperti pusat media. Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001.0 dan Windows 98. iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' . Tidak seperti komputer riba biasa. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' . 4 . edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''. Walau bagaimanapun. iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' . terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus.

Selain itu. === Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]]. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. Selain itu. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja). menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. peranti perubatan. Windows XP Professional . terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. [[permainan video]] arked. iaitu:• • Windows XP Home Edition .disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut.sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]].untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Windows XP Professional x64 Edition . Edisi Windows XP Secara umumnya. 5 .* '''[[Windows XP Embedded]]''' .versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''. Di Malaysia. terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]]. [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium. Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain.untuk komputer pusat media.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition . === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]]. Windows XP Media Center Edition . Walau bagaimanapun. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. Sungguhpun demikian. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' .

membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. Windows XP edisi N Pada Mac 2004. Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. BAB III 6 . iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. Seperti pusat media. peranti perubatan. Selain itu. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium). Windows XP Embedded . permainan video arked.sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak. terminal jualan serta komponen VoIP. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut.• • • Windows XP Tablet PC Edition . Di Malaysia. Walau bagaimanapun. dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. Windows Fundamentals for Legacy PCs . Sungguhpun demikian. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Tidak seperti komputer riba biasa. Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player.

Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . 5. Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri. Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu. Banyak software yang kompatibel 7. 3. Harga licensinya cukup mahal 4. 2. Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. 4. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3. Komunitasnya terlalu sedikit. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia. 6. 2.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. Kekurangan Windows Xp 1. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. karena bersifat closed-source 5. Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain.

File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain. Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru. tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. Sistem operasi sebelumnya. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar. dan Windows 2000 Professional. tampilan Windows XP pun dirombak. kecuali dengan membuka dengan kode. Selain itu. Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 . Dengan menggunakan Active Directory.Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya. Windows ME. Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi. tidak dilengkapi dengan fitur ini. seperti Windows 9x. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003.

png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24. 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup. 21 Versi sekarang: April 2008. Service Pack 2 supported until 13 July 2010. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014.2600.[2] Only critical security updates will be provided unpaid. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 .1. 2001 Maklumat 5.5512 Service Pack 3 (x86 SP3).Fail:Windows XP SP3. Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25. Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009.

menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 . Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback). Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah. Fungsi Remote Desktop. termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan. Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas. Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah.Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet. Penukaran pengguna pantas. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan. yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas. Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar.

• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus. tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet. tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna. Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 .

pembesar suara.8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan. pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi. 12 .5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi.Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1. and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1.

SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth. dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002. 13 . kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan. Pada 14 April 2009. SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web. SP1 juga menyokong USB 2.0 dan SATA. Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. sokongan Wi-Fi yang lebih baik. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem.Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. Windows Update dan perisian firewall. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan.

Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih. Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi. All versions of Windows XP CD are bootable. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP. Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD". it will be used to demonstrate the installation procedure. Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD". Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . Semua versi Windows XP CD yang bootable. It is not difficult to perform a clean installation. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP.BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP. Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence. Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. The best way install Windows XP is to do a clean install.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. Langkah 1 .Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive. karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM.

Step 4 .You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. Press enter after you have inserted the disk.Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan. Langkah 3 .Press S to Specify that you want to install additional device. Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver. Langkah 2 . Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6.Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir.Step 2 . If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6. Tekan enter setelah Anda memasukkan disk. Step 3 . Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan.At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal. Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut. If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk. Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak. Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk. 15 .

Since we are doing a new install we just press Enter to continue. If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 .Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir. We can choose to install Windows in this drive without creating a partition.You will see a list of Raid drivers for your HDD. If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below. Langkah 5 .Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup. Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi. Step 6 . Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan.Langkah ini sangat penting. Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 . maka menggunakan seluruh ukuran dari drive. Langkah 8 . In our case the drive size is 8190MB. Langkah 6 .Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda. Repair previous install or quit.You will then get a Windows XP Professional Setup screen. Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal. You have the option to do a new Windows install. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini. hence use the entire size of the drive. Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru.Step 5 .This step is very important. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter. Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB. Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti. Select the correct driver for your device and press enter. Langkah 7 . Here we will create the partition where Windows will be installed.

17 . You will then get the screen below. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data. I will choose 6000MB. Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive). For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each. Then press C to create another partition. Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key.000 MB. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. Langkah 8 .Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. However for this demonstration I will create two partition. Step 8 . Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. You will see the total space available for the new partition. dalam kasus kami 2180MB. Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain. Please note you can choose whatever size partition your like. Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6. This indicates the partition has been created. Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. We still have an unpartitioned space of 2189MB. Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Tekan C untuk membuat partisi. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. in our case 2180MB. So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched. Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat. Hanya memilih semua ruang yang tersisa. Just choose all the space left over. Aku akan memilih 6000MB.large drive. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar. Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. Press C to create a partition. Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing. Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive). Anda akan mendapatkan layar di bawah ini.

dan ukuran yang lebih besar file.Step 9 .Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar.Pilih format partisi menggunakan system. Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM. Langkah 9 .Now you will see both partition listed. Biarkan saja bagaimana para ini.Choose format the partition using NTFS file system.This is the recommended file system. Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned. Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. Don't worry about that. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter. Windows normally has some unpartitioned space. mendukung ukuran drive lebih besar. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM. Step 10 . Jangan khawatir tentang itu. Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 . Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. and bigger size files. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive. supports larger drive size. Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang. Langkah 10 . You will also have 8MB of unpartitioned space. We chose NTFS because it offers many security features. Just leave it how its is. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter. You might wonder what happened to D: drive.

Step 12 .Type in your name and organization. Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan. Langkah 12 . Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed. Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer.Pilih wilayah dan bahasa. Step 13 . Langkah 13 .Langkah 11 . In few seconds setup will continue.Ketik nama Anda dan organisasi. 19 . Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda. Dalam beberapa detik setup akan berlanjut.Choose your region and language.Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart.

Langkah 14. 20 . Langkah 16 . Enter your product key. Step 15 . time and choose your time zone. dan masukkan password Administrator. Step 17 . Langkah 17 .Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya.Nama komputer.Masukkan tanggal yang benar. Langkah 15 .Name the computer.Enter the correct date. Step 16 .Step 14. Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda. waktu dan memilih zona waktu Anda.For the network setting choose typical and press next. Masukkan kode kunci produk Anda. and enter an Administrator password. Don't forget to write down your Administrator password.

21 . Step 20 . Windows will restart again and adjust the display. Langkah 18 . Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya.Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya.Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next. Langkah 20 .Step 18 .Choose workgroup or domain name. Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar.Pilih workgroup atau nama domain. Langkah 19 .Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang. Click next to continue. Klik next untuk melanjutkan.

this computer will connect through a local area network or home network' . Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next.Step 21 . Klik finish.Add users that will sign on to this computer and click next.Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung. this computer will connect directly to the internet'. Step 22 .Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now. Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang. or through a network? Langkah 21 . Click finish. If you have dial up modem choose: 'No.Ready to activate Windows? Langkah 22 . Choose no if you want to activate Windows at a later stage. Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya. Kemudian klik Next.Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai.Will this computer connect to the internet directly. atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak.You will get a Thank you screen to confirm setup is complete. Step 24 . komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '. Then click Next. Langkah 24 . 22 . Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya. komputer ini akan terhubung langsung ke internet '. Step 23 .

it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers. Step 26 . lalu klik pada Device Manager. If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device. Your hardware should come with manufacturer supplied drivers.Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. Langkah 26 . Log in. In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. ke PC Anda untuk pertama kalinya. Dalam kasus kami. Log in. kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 . then click on Device Manager . From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel . di sebelah perangkat yang terdaftar.Step 25. Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen.You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. to your PC for the first time. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab. Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel. Langkah 25.

Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. (d) Click Update Driver button. (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. (c) Klik pada tab Driver. The first option provides an automatic search for the required driver. Jika Anda tidak memiliki driver. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver. periksa situs web produsen untuk men-download mereka. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark. Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager. The second option allows you to specify the location of the driver. check the manufacturers website to download them. Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. (c) Click on the Driver tab. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. If you do not have the drivers. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan. (d) Klik tombol Update Driver. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk. 24 . The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. (b) This would open a device properties window.

answers.com id.com id.wikipedia.BAB VI DAFTAR PUSAKA www.org/wiki/Sistem_operasi id.yahoo.wikipedia.com 25 .kutukutubuku.obengware.pataka.com www.ilmukomputer.net www.org/wiki/Windows_XP www.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful