SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me. Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP. menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. Setakat Januari 2006. Semasa pembangunannya. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. 3 . Bersamaan dengan proyek ini. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista. Kanada. Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler". Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. Dilancarkan pada 25 Oktober 2001.BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler. British Columbia.

== Edisi Windows XP == Secara umumnya.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. * '''Windows XP Tablet PC Edition''' .untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]].versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi.0 dan Windows 98. Walau baganmanapun. Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001.untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. * '''Windows XP Media Center Edition''' . Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''. dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan. Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP. * '''Windows XP Professional''' . Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Selain itu.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]]. iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' . iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' .BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000. 4 . Pada tahun 1999. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan. iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir.untuk komputer [[pusat media]]. Seperti pusat media. rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' . Tidak seperti komputer riba biasa. Walau bagaimanapun.

sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]]. peranti perubatan. iaitu:• • Windows XP Home Edition . Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. === Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]]. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. Sungguhpun demikian. terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]]. 5 . Di Malaysia. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows. Walau bagaimanapun. Windows XP Media Center Edition . iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition . Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Edisi Windows XP Secara umumnya. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium. Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja).* '''[[Windows XP Embedded]]''' . Selain itu. Windows XP Professional .untuk komputer pusat media.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' . Windows XP Professional x64 Edition . membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. Selain itu. [[permainan video]] arked. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''. === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]].untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas.

sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. Windows XP Embedded . Walau bagaimanapun. Windows XP edisi N Pada Mac 2004. peranti perubatan. Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak. Di Malaysia. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. Seperti pusat media. Windows Fundamentals for Legacy PCs . Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa.• • • Windows XP Tablet PC Edition . menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. Sungguhpun demikian. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. permainan video arked. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium). Selain itu. Tidak seperti komputer riba biasa. BAB III 6 . dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). terminal jualan serta komponen VoIP.

Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3. Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. 5. Kekurangan Windows Xp 1. Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. Harga licensinya cukup mahal 4. Komunitasnya terlalu sedikit. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. Banyak software yang kompatibel 7. Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. 6. 4. 2. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia. 2. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet. 3. karena bersifat closed-source 5.

Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. seperti Windows 9x. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003. Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar. implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. tidak dilengkapi dengan fitur ini. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru. tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 . Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. dan Windows 2000 Professional. Windows ME. Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi. Sistem operasi sebelumnya. Selain itu. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. Dengan menggunakan Active Directory. tampilan Windows XP pun dirombak. File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. kecuali dengan membuka dengan kode.Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya.

2600. Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009. 2001 Maklumat 5.1.5512 Service Pack 3 (x86 SP3). 21 Versi sekarang: April 2008. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014.[2] Only critical security updates will be provided unpaid. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 . 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup.png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24.Fail:Windows XP SP3. Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25. Service Pack 2 supported until 13 July 2010.

antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas. Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan. termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 . Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan. yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar. Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback). Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah. Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah.Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. Penukaran pengguna pantas. Fungsi Remote Desktop. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet.

tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna. Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 . tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet.• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus.

and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1.8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi. pembesar suara.5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi. pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1. 12 .Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1.

Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. 13 . dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. Windows Update dan perisian firewall. SP1 juga menyokong USB 2. SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth. sokongan Wi-Fi yang lebih baik. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan. Pada 14 April 2009. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus. SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan. Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002.0 dan SATA. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum.

Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. Langkah 1 . Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih. It is not difficult to perform a clean installation. Semua versi Windows XP CD yang bootable. Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. All versions of Windows XP CD are bootable. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP. it will be used to demonstrate the installation procedure. Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi.BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP. You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD". The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. The best way install Windows XP is to do a clean install. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD".Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence.

Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir.Press S to Specify that you want to install additional device. Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan. Step 3 . 15 . Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6.You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal.Step 2 . Langkah 3 . If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk. Press enter after you have inserted the disk. Langkah 2 . Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver. Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak.At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver. Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk. If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information. Tekan enter setelah Anda memasukkan disk. If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6.Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan. Step 4 .

Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan. You have the option to do a new Windows install. Langkah 8 .Step 5 .Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup.Langkah ini sangat penting. Here we will create the partition where Windows will be installed. Since we are doing a new install we just press Enter to continue. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter. hence use the entire size of the drive. Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi.You will then get a Windows XP Professional Setup screen. maka menggunakan seluruh ukuran dari drive.Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir.Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda. Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal. If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 . Select the correct driver for your device and press enter. Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru. If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below. In our case the drive size is 8190MB. Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 . Repair previous install or quit. Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti.You will see a list of Raid drivers for your HDD. Langkah 6 . Langkah 5 . Langkah 7 . We can choose to install Windows in this drive without creating a partition. Step 6 .This step is very important. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini. Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB.

Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat. You will then get the screen below. For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each.large drive. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive). Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing. Tekan C untuk membuat partisi. Then press C to create another partition. Press C to create a partition. So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched. Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. However for this demonstration I will create two partition. Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data. Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive). Just choose all the space left over. Hanya memilih semua ruang yang tersisa. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. Step 8 . Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. Langkah 8 . dalam kasus kami 2180MB. Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar.000 MB. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. I will choose 6000MB. We still have an unpartitioned space of 2189MB. Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. in our case 2180MB.Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. Aku akan memilih 6000MB. You will see the total space available for the new partition. 17 . Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Please note you can choose whatever size partition your like. Anda akan mendapatkan layar di bawah ini. This indicates the partition has been created. Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda. Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6.

You will also have 8MB of unpartitioned space. You might wonder what happened to D: drive. Windows normally has some unpartitioned space.Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 . Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter. Step 10 . Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM.Pilih format partisi menggunakan system. dan ukuran yang lebih besar file.Choose format the partition using NTFS file system. We chose NTFS because it offers many security features. Langkah 10 . supports larger drive size. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format.Step 9 . Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang. and bigger size files. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM.Now you will see both partition listed. Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. Jangan khawatir tentang itu. Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat.This is the recommended file system. Don't worry about that. Just leave it how its is. mendukung ukuran drive lebih besar.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. Biarkan saja bagaimana para ini. Langkah 9 . Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive. Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned.

Dalam beberapa detik setup akan berlanjut.Type in your name and organization. Langkah 12 . Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer. Step 13 .Choose your region and language. 19 . Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda.Pilih wilayah dan bahasa. Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed. Step 12 . In few seconds setup will continue. Langkah 13 .Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart.Ketik nama Anda dan organisasi. Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan.Langkah 11 .

Step 17 . dan masukkan password Administrator. Step 16 . time and choose your time zone.Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya. Langkah 15 .For the network setting choose typical and press next. 20 . Step 15 .Nama komputer.Masukkan tanggal yang benar.Step 14. and enter an Administrator password. Masukkan kode kunci produk Anda.Name the computer. Langkah 16 . waktu dan memilih zona waktu Anda. Langkah 17 . Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda.Enter the correct date. Langkah 14. Don't forget to write down your Administrator password. Enter your product key.

Windows will restart again and adjust the display.Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. Langkah 18 . 21 . Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar. Langkah 20 .Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang.Pilih workgroup atau nama domain. Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya.Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya. Langkah 19 . If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next. Click next to continue. Klik next untuk melanjutkan.Choose workgroup or domain name. Step 20 .Step 18 .

Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai. komputer ini akan terhubung langsung ke internet '. Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang. this computer will connect through a local area network or home network' . Langkah 24 . atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak. Click finish. Klik finish. this computer will connect directly to the internet'. 22 . If you have dial up modem choose: 'No.Ready to activate Windows? Langkah 22 . Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya. Choose no if you want to activate Windows at a later stage. Step 24 . Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next. Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya.Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now. komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '. Step 23 .Add users that will sign on to this computer and click next. or through a network? Langkah 21 . Step 22 .Will this computer connect to the internet directly.You will get a Thank you screen to confirm setup is complete. Kemudian klik Next. Then click Next.Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung.Step 21 .

You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. di sebelah perangkat yang terdaftar. Your hardware should come with manufacturer supplied drivers. Langkah 26 . From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel . Step 26 . Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen. ke PC Anda untuk pertama kalinya. Langkah 25. Log in. to your PC for the first time. In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab. Dalam kasus kami.Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. lalu klik pada Device Manager. Log in. Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 . If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device. then click on Device Manager . Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware. it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device.Step 25.

The first option provides an automatic search for the required driver. check the manufacturers website to download them. The second option allows you to specify the location of the driver. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. 24 . (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. (d) Klik tombol Update Driver. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. periksa situs web produsen untuk men-download mereka. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager. The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options. (b) This would open a device properties window. Jika Anda tidak memiliki driver. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. If you do not have the drivers. Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. (d) Click Update Driver button. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan. Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk. (c) Klik pada tab Driver. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark. (c) Click on the Driver tab.

answers.wikipedia.pataka.BAB VI DAFTAR PUSAKA www.ilmukomputer.kutukutubuku.obengware.com 25 .net www.yahoo.org/wiki/Windows_XP www.com id.com id.org/wiki/Sistem_operasi id.com www.wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful