P. 1
Windows Xp

Windows Xp

|Views: 15|Likes:
Dipublikasikan oleh cuber_track

More info:

Published by: cuber_track on Oct 11, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2013

pdf

text

original

SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

Dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Setakat Januari 2006. Bersamaan dengan proyek ini. Semasa pembangunannya. Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". Kanada. menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak. Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler". kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me. 3 . yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. British Columbia. Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP.BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak.

untuk komputer [[pusat media]]. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain. 4 . Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Walau baganmanapun. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus.untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]]. iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' . Pada tahun 1999. Seperti pusat media. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000. Tidak seperti komputer riba biasa. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' . * '''Windows XP Media Center Edition''' . * '''Windows XP Tablet PC Edition''' . == Edisi Windows XP == Secara umumnya. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan. Walau bagaimanapun. * '''Windows XP Professional''' . ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]].0 dan Windows 98. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' .versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan.BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4. projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me. Selain itu.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah.

Windows XP Media Center Edition . Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. iaitu:• • Windows XP Home Edition .versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. 5 . iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition .sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]]. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain. Edisi Windows XP Secara umumnya.* '''[[Windows XP Embedded]]''' .versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. peranti perubatan. === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]]. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. [[permainan video]] arked. Di Malaysia. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. Windows XP Professional . terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]]. Windows XP Professional x64 Edition .untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium.untuk komputer pusat media.untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. Selain itu. Sungguhpun demikian. dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. Walau bagaimanapun. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. Selain itu. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja). === Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]]. * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' . terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus.

Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows.sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. permainan video arked. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. Windows Fundamentals for Legacy PCs . Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. BAB III 6 . Windows XP Embedded . Walau bagaimanapun.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium). dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). Di Malaysia. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia. terminal jualan serta komponen VoIP. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. Windows XP edisi N Pada Mac 2004. peranti perubatan.• • • Windows XP Tablet PC Edition . edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. Tidak seperti komputer riba biasa. Selain itu. Sungguhpun demikian. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Seperti pusat media. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah.

Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. 4. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain. Komunitasnya terlalu sedikit. 2. Banyak software yang kompatibel 7. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia. Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . 6. Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. 3. Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet. Harga licensinya cukup mahal 4. Kekurangan Windows Xp 1. karena bersifat closed-source 5. Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. 5. 2.

dan Windows 2000 Professional. tidak dilengkapi dengan fitur ini. Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". kecuali dengan membuka dengan kode. Sistem operasi sebelumnya. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi.Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. Selain itu. tampilan Windows XP pun dirombak. Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. Windows ME. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. Dengan menggunakan Active Directory. dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 . tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. seperti Windows 9x.

Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25.png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24.1. Service Pack 2 supported until 13 July 2010. 2001 Maklumat 5.5512 Service Pack 3 (x86 SP3). Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009.2600. 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 .[2] Only critical security updates will be provided unpaid.Fail:Windows XP SP3. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014. 21 Versi sekarang: April 2008.

termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 . Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar. Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah. Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback). Fungsi Remote Desktop. Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah. yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan. Penukaran pengguna pantas. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet. antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas.Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas. Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan.

Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 . tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet. tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna.• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus.

8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan. pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1.5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi. and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1. pembesar suara.Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi. 12 .

Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. sokongan Wi-Fi yang lebih baik. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem. SP1 juga menyokong USB 2. Pada 14 April 2009. 13 . SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum.Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan.0 dan SATA. dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan. kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. Windows Update dan perisian firewall. Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002.

Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. it will be used to demonstrate the installation procedure. Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD". Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi.BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence. Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP. All versions of Windows XP CD are bootable. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD". The best way install Windows XP is to do a clean install.Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive. Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP. Semua versi Windows XP CD yang bootable. Langkah 1 . It is not difficult to perform a clean installation.

You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. Tekan enter setelah Anda memasukkan disk. If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. Step 3 .At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver.Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir. Press enter after you have inserted the disk.Press S to Specify that you want to install additional device. Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk. Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information.Step 2 . Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut. If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6. Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk. Step 4 . Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6. Langkah 3 . Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver.Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan. Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak. 15 . Langkah 2 .

Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru. maka menggunakan seluruh ukuran dari drive. We can choose to install Windows in this drive without creating a partition. Since we are doing a new install we just press Enter to continue. Langkah 8 . Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 . Step 6 . You have the option to do a new Windows install. Langkah 5 .Step 5 . Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB.Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup. Here we will create the partition where Windows will be installed. Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan. If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 . If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below.This step is very important.Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda. hence use the entire size of the drive. Langkah 7 . Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi.You will then get a Windows XP Professional Setup screen.Langkah ini sangat penting. In our case the drive size is 8190MB. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini. Repair previous install or quit. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter.Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir. Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal.You will see a list of Raid drivers for your HDD. Select the correct driver for your device and press enter. Langkah 6 . Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti.

Hanya memilih semua ruang yang tersisa. Aku akan memilih 6000MB. Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data. Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key.Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. Then press C to create another partition. We still have an unpartitioned space of 2189MB. This indicates the partition has been created. Tekan C untuk membuat partisi. You will then get the screen below. Step 8 . Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat. Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi. in our case 2180MB. You will see the total space available for the new partition. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive). Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda. Just choose all the space left over. Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. 17 . For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each. Anda akan mendapatkan layar di bawah ini.000 MB. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar. Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive). Please note you can choose whatever size partition your like. Langkah 8 . I will choose 6000MB. However for this demonstration I will create two partition. Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. Press C to create a partition. dalam kasus kami 2180MB.large drive. Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6. So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched.

You will also have 8MB of unpartitioned space. Langkah 10 . Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned. Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. and bigger size files.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. dan ukuran yang lebih besar file. Jangan khawatir tentang itu. Biarkan saja bagaimana para ini. Windows normally has some unpartitioned space. Langkah 9 . Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter.Pilih format partisi menggunakan system. We chose NTFS because it offers many security features.Step 9 . Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive. Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang.Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar. Step 10 . Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM. You might wonder what happened to D: drive. Just leave it how its is. mendukung ukuran drive lebih besar. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 .Now you will see both partition listed. supports larger drive size. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter.Choose format the partition using NTFS file system.This is the recommended file system. Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM. Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. Don't worry about that.

In few seconds setup will continue. Langkah 13 . 19 .Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart. Langkah 12 . Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed.Langkah 11 . Step 12 . Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda.Ketik nama Anda dan organisasi. Dalam beberapa detik setup akan berlanjut. Step 13 . Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan.Type in your name and organization.Pilih wilayah dan bahasa. Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer.Choose your region and language.

Masukkan tanggal yang benar. Langkah 16 . and enter an Administrator password. Don't forget to write down your Administrator password.Enter the correct date. 20 . Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda.Name the computer. Step 16 . Step 15 .Step 14. Step 17 . time and choose your time zone. Masukkan kode kunci produk Anda. Langkah 17 . Langkah 15 . waktu dan memilih zona waktu Anda.Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya.For the network setting choose typical and press next. Enter your product key.Nama komputer. dan masukkan password Administrator. Langkah 14.

Click next to continue.Pilih workgroup atau nama domain. Langkah 18 . Windows will restart again and adjust the display.Choose workgroup or domain name. Step 20 .Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya. Klik next untuk melanjutkan. 21 . If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next. Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar. Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya.Step 18 .Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang.Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. Langkah 20 . Langkah 19 .

Step 21 . atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Choose no if you want to activate Windows at a later stage.Ready to activate Windows? Langkah 22 . Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak. or through a network? Langkah 21 . Kemudian klik Next. Step 23 . komputer ini akan terhubung langsung ke internet '.Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai. Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next. this computer will connect through a local area network or home network' . Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang. If you have dial up modem choose: 'No. Click finish. Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya. Klik finish. this computer will connect directly to the internet'. Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya. Step 22 . Step 24 . komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '. 22 . Langkah 24 .Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung.Will this computer connect to the internet directly.Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now.You will get a Thank you screen to confirm setup is complete.Add users that will sign on to this computer and click next. Then click Next.

Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel. Your hardware should come with manufacturer supplied drivers. Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware. If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device.Step 25. Dalam kasus kami. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers. Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen. then click on Device Manager . Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 .You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. Step 26 . Langkah 25.Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. Langkah 26 . lalu klik pada Device Manager. In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. di sebelah perangkat yang terdaftar. it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device. Log in. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. Log in. From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel . kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. to your PC for the first time. ke PC Anda untuk pertama kalinya. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab.

periksa situs web produsen untuk men-download mereka. If you do not have the drivers. Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. check the manufacturers website to download them. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark. (d) Click Update Driver button. 24 . (c) Klik pada tab Driver. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. The second option allows you to specify the location of the driver. The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options. (b) This would open a device properties window. The first option provides an automatic search for the required driver. (d) Klik tombol Update Driver. Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. Jika Anda tidak memiliki driver. (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. (c) Click on the Driver tab. Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk.

obengware.yahoo.com 25 .org/wiki/Sistem_operasi id.ilmukomputer.com www.BAB VI DAFTAR PUSAKA www.com id.answers.com id.pataka.wikipedia.wikipedia.kutukutubuku.net www.org/wiki/Windows_XP www.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->