SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. Kanada. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler. Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. 3 . Bersamaan dengan proyek ini. Setakat Januari 2006. kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me. walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak. Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak. Dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler". Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP. British Columbia. yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. Semasa pembangunannya.

Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. * '''Windows XP Professional''' . dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan. 4 . Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain. * '''Windows XP Tablet PC Edition''' . rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP. Pada tahun 1999.0 dan Windows 98. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. * '''Windows XP Media Center Edition''' . iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' . projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi.untuk komputer [[pusat media]]. Seperti pusat media. Selain itu. iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. Walau bagaimanapun.BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4. == Edisi Windows XP == Secara umumnya. Tidak seperti komputer riba biasa. Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001.untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]].versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' . Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan. Walau baganmanapun. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' .untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]]. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000.

dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. === Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]]. Edisi Windows XP Secara umumnya. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain. peranti perubatan. 5 . terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. Walau bagaimanapun. Sungguhpun demikian.untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]]. Windows XP Professional x64 Edition . [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows. [[permainan video]] arked.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. Di Malaysia. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]].* '''[[Windows XP Embedded]]''' . Windows XP Media Center Edition . Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. Selain itu. iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition .sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]]. * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' . ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja). Selain itu.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Windows XP Professional .untuk komputer pusat media. iaitu:• • Windows XP Home Edition .

PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. Di Malaysia. Tidak seperti komputer riba biasa. dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). Seperti pusat media. Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. Windows Fundamentals for Legacy PCs . BAB III 6 . Windows XP Embedded . Selain itu. Windows XP edisi N Pada Mac 2004. Sungguhpun demikian. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. peranti perubatan. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium).sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. terminal jualan serta komponen VoIP. Walau bagaimanapun.• • • Windows XP Tablet PC Edition . permainan video arked. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player.

5. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. Harga licensinya cukup mahal 4. Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri. 6. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet. 2. Komunitasnya terlalu sedikit. Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. Kekurangan Windows Xp 1. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3. karena bersifat closed-source 5. 2. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. Banyak software yang kompatibel 7. Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. 3. 4.

kecuali dengan membuka dengan kode. Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 . sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. Windows ME. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". tidak dilengkapi dengan fitur ini. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar.Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya. dan Windows 2000 Professional. Dengan menggunakan Active Directory. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. seperti Windows 9x. Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi. tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. Sistem operasi sebelumnya. Selain itu. Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003. Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain. tampilan Windows XP pun dirombak. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru.

Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25. 21 Versi sekarang: April 2008. Service Pack 2 supported until 13 July 2010.Fail:Windows XP SP3. Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 .2600. 2001 Maklumat 5.1.[2] Only critical security updates will be provided unpaid.png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014. 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup.5512 Service Pack 3 (x86 SP3).

yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback).Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas. Penukaran pengguna pantas. Fungsi Remote Desktop. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet. Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar. termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan. Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan. Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah. menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 . Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas.

tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet. tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna.• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus. Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 .

Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1.8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan. and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1. 12 . pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1. pembesar suara.5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi.

13 . Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus. sokongan Wi-Fi yang lebih baik. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan.0 dan SATA. Pada 14 April 2009. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan. Windows Update dan perisian firewall. kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth. dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002.Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. SP1 juga menyokong USB 2. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu.

karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP. Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih.BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional.Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive. It is not difficult to perform a clean installation. Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP. Langkah 1 . Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . Semua versi Windows XP CD yang bootable. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD". Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. it will be used to demonstrate the installation procedure. You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . The best way install Windows XP is to do a clean install. If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP. Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. All versions of Windows XP CD are bootable. Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD". The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi.

Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk. Step 3 . Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver. If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6. If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information. Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak. Langkah 3 . Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut.Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan.Press S to Specify that you want to install additional device. Step 4 .Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir. Langkah 2 . Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6. If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. Press enter after you have inserted the disk. Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan.You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk.At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver.Step 2 . Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. Tekan enter setelah Anda memasukkan disk. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal. 15 .

Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir. In our case the drive size is 8190MB. You have the option to do a new Windows install. Repair previous install or quit.You will see a list of Raid drivers for your HDD. Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB. Since we are doing a new install we just press Enter to continue. Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru.You will then get a Windows XP Professional Setup screen. Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi. Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter.Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda. Langkah 7 .This step is very important. If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below. If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 . Langkah 6 .Step 5 . We can choose to install Windows in this drive without creating a partition. Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 . Here we will create the partition where Windows will be installed. Langkah 8 .Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini. hence use the entire size of the drive. Langkah 5 . Select the correct driver for your device and press enter. Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti. maka menggunakan seluruh ukuran dari drive. Step 6 .Langkah ini sangat penting. Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal.

Langkah 8 . Please note you can choose whatever size partition your like. Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat. Just choose all the space left over. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi. Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data. Step 8 . I will choose 6000MB. Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Tekan C untuk membuat partisi. Then press C to create another partition. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. You will then get the screen below. Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. We still have an unpartitioned space of 2189MB. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar. Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive).Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. Aku akan memilih 6000MB.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. 17 . Hanya memilih semua ruang yang tersisa. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. However for this demonstration I will create two partition. Press C to create a partition. Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6. Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. dalam kasus kami 2180MB. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive). Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. Anda akan mendapatkan layar di bawah ini. Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key. So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched.large drive.000 MB. You will see the total space available for the new partition. This indicates the partition has been created. Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing. Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each. in our case 2180MB. Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda.

Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned. Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM. Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive. Biarkan saja bagaimana para ini. mendukung ukuran drive lebih besar. Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. and bigger size files. Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format. Just leave it how its is. Jangan khawatir tentang itu. Windows normally has some unpartitioned space. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter. dan ukuran yang lebih besar file. Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 . supports larger drive size.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. We chose NTFS because it offers many security features. Langkah 9 . Langkah 10 .This is the recommended file system.Step 9 .Choose format the partition using NTFS file system. Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter.Now you will see both partition listed. You will also have 8MB of unpartitioned space. You might wonder what happened to D: drive. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM.Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar.Pilih format partisi menggunakan system. Step 10 . Don't worry about that.

Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart.Type in your name and organization. Langkah 13 . Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan. 19 . Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed. Dalam beberapa detik setup akan berlanjut.Ketik nama Anda dan organisasi.Pilih wilayah dan bahasa.Choose your region and language. Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda.Langkah 11 . Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer. Langkah 12 . In few seconds setup will continue. Step 13 . Step 12 .

Step 15 . Enter your product key. 20 . and enter an Administrator password. dan masukkan password Administrator. Masukkan kode kunci produk Anda.Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya.Nama komputer. Langkah 16 . Langkah 14. waktu dan memilih zona waktu Anda.Name the computer. Step 16 .Masukkan tanggal yang benar.Enter the correct date. time and choose your time zone.Step 14. Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda. Langkah 15 . Don't forget to write down your Administrator password.For the network setting choose typical and press next. Langkah 17 . Step 17 .

Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya.Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. Step 20 . Langkah 19 . Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar.Choose workgroup or domain name. Click next to continue.Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang. Klik next untuk melanjutkan. 21 . Langkah 20 . Langkah 18 .Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya.Step 18 . If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next.Pilih workgroup atau nama domain. Windows will restart again and adjust the display.

If you have dial up modem choose: 'No. komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '.Will this computer connect to the internet directly. atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Langkah 24 . Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang. Kemudian klik Next.Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now. this computer will connect directly to the internet'.Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai. Step 22 .You will get a Thank you screen to confirm setup is complete. 22 . Then click Next.Add users that will sign on to this computer and click next. Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya. Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya.Ready to activate Windows? Langkah 22 .Step 21 . Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak. Choose no if you want to activate Windows at a later stage. or through a network? Langkah 21 . Step 23 . Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next. this computer will connect through a local area network or home network' . Klik finish. Step 24 . komputer ini akan terhubung langsung ke internet '. Click finish.Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung.

kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. Log in. Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware.You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab. then click on Device Manager . Your hardware should come with manufacturer supplied drivers. In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 . di sebelah perangkat yang terdaftar. to your PC for the first time. Langkah 25. Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen. it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device. ke PC Anda untuk pertama kalinya. Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel.Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. Dalam kasus kami. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers.Step 25. From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel . lalu klik pada Device Manager. Log in. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device. Langkah 26 . Step 26 .

periksa situs web produsen untuk men-download mereka. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver. The first option provides an automatic search for the required driver. (d) Klik tombol Update Driver.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. (d) Click Update Driver button. Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. 24 . (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. If you do not have the drivers. (b) This would open a device properties window. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. Jika Anda tidak memiliki driver. check the manufacturers website to download them. (c) Click on the Driver tab. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options. Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. (c) Klik pada tab Driver. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager. The second option allows you to specify the location of the driver. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan.

com 25 .pataka.kutukutubuku.com id.answers.com id.org/wiki/Sistem_operasi id.wikipedia.ilmukomputer.org/wiki/Windows_XP www.obengware.wikipedia.net www.BAB VI DAFTAR PUSAKA www.com www.yahoo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful