SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

British Columbia. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak. Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista. Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me. Kanada. Semasa pembangunannya. kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP. walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak.BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. Bersamaan dengan proyek ini. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. Dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Setakat Januari 2006. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). 3 . Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler".

iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' . PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. * '''Windows XP Tablet PC Edition''' . Selain itu. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' . edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. Seperti pusat media.untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]]. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. Walau bagaimanapun. == Edisi Windows XP == Secara umumnya. * '''Windows XP Media Center Edition''' . Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. Pada tahun 1999. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000. 4 . Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP. Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Walau baganmanapun. projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. * '''Windows XP Professional''' . iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]].untuk komputer [[pusat media]]. dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''. iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' .BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4. Tidak seperti komputer riba biasa.0 dan Windows 98.

=== Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]]. 5 .disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). Windows XP Professional . ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja). * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' . Sungguhpun demikian. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. [[permainan video]] arked. [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]]. iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition . edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]]. Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. peranti perubatan. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. Selain itu.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah.untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas.sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]].untuk komputer pusat media. Windows XP Professional x64 Edition . Walau bagaimanapun. dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''. Windows XP Media Center Edition . Di Malaysia. iaitu:• • Windows XP Home Edition . membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. Selain itu.* '''[[Windows XP Embedded]]''' . Edisi Windows XP Secara umumnya.

Windows XP edisi N Pada Mac 2004. Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows. Seperti pusat media. Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut.• • • Windows XP Tablet PC Edition . Walau bagaimanapun. Windows XP Embedded .sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa.disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium). Selain itu. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. permainan video arked.untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. Di Malaysia. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. BAB III 6 . Windows Fundamentals for Legacy PCs . menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. peranti perubatan. dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Tidak seperti komputer riba biasa. terminal jualan serta komponen VoIP. Sungguhpun demikian. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak.

2. Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia. 6. Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. 5. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain. 4. Kekurangan Windows Xp 1. Komunitasnya terlalu sedikit. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3. 2. Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri. Harga licensinya cukup mahal 4. Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. 3. karena bersifat closed-source 5. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. Banyak software yang kompatibel 7.

Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi. Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. tidak dilengkapi dengan fitur ini. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. Windows ME. kecuali dengan membuka dengan kode. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. Sistem operasi sebelumnya. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru. File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. Dengan menggunakan Active Directory. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. tampilan Windows XP pun dirombak. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. Selain itu. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 . implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. dan Windows 2000 Professional. seperti Windows 9x. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar. Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain.Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya.

2001 Maklumat 5. 21 Versi sekarang: April 2008. Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014. 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 .2600.5512 Service Pack 3 (x86 SP3).1.Fail:Windows XP SP3. Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25.png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24.[2] Only critical security updates will be provided unpaid. Service Pack 2 supported until 13 July 2010.

Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas. antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas. Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan. Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet. Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback). Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah. yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan. termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. Fungsi Remote Desktop.Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 . Penukaran pengguna pantas. Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah.

Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 . tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet.• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus. tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna.

pembesar suara.8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan. 12 .5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi.Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1. and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1. pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1.

Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan. Pada 14 April 2009. sokongan Wi-Fi yang lebih baik.Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem. SP1 juga menyokong USB 2. Windows Update dan perisian firewall. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum. dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan.0 dan SATA. 13 .

karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP. Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. The best way install Windows XP is to do a clean install. Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih. You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD". Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi. Semua versi Windows XP CD yang bootable. it will be used to demonstrate the installation procedure. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD". The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. Langkah 1 . Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP. Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. All versions of Windows XP CD are bootable. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. It is not difficult to perform a clean installation.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence.BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional.Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive.

Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak. If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6. Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver. Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk. Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan. Langkah 2 .You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. 15 .Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan. Langkah 3 . Tekan enter setelah Anda memasukkan disk.Step 2 .Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal. Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6.At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver.Press S to Specify that you want to install additional device. Step 4 . Press enter after you have inserted the disk. If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information. Step 3 . If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut. Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk.

Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti. maka menggunakan seluruh ukuran dari drive. We can choose to install Windows in this drive without creating a partition. Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 . Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter. Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi.Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda. Langkah 7 . Langkah 6 . If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below. Langkah 5 . Since we are doing a new install we just press Enter to continue. Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru.This step is very important. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini. Select the correct driver for your device and press enter.Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup. You have the option to do a new Windows install.You will see a list of Raid drivers for your HDD.You will then get a Windows XP Professional Setup screen. Step 6 . Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan. Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal. Repair previous install or quit. Langkah 8 .Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir. In our case the drive size is 8190MB. Here we will create the partition where Windows will be installed.Step 5 .Langkah ini sangat penting. hence use the entire size of the drive. If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 .

This indicates the partition has been created. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each. Anda akan mendapatkan layar di bawah ini. Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive). Just choose all the space left over. Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. Langkah 8 . Hanya memilih semua ruang yang tersisa. Aku akan memilih 6000MB. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. We still have an unpartitioned space of 2189MB. Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. Press C to create a partition. You will then get the screen below. dalam kasus kami 2180MB. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar. Tekan C untuk membuat partisi. 17 . Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain. So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched. Please note you can choose whatever size partition your like. Step 8 .000 MB. in our case 2180MB. Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive).large drive.Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. I will choose 6000MB. Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key. However for this demonstration I will create two partition. You will see the total space available for the new partition. Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi. Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. Then press C to create another partition. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data. Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6.

Biarkan saja bagaimana para ini. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM. Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang. and bigger size files.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. mendukung ukuran drive lebih besar. Don't worry about that. Just leave it how its is. supports larger drive size. Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat. Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive.Step 9 . Windows normally has some unpartitioned space. Langkah 10 . We chose NTFS because it offers many security features. You might wonder what happened to D: drive.This is the recommended file system. Langkah 9 . Jangan khawatir tentang itu.Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter. Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 .Pilih format partisi menggunakan system. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format. Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM.Now you will see both partition listed.Choose format the partition using NTFS file system. Step 10 . dan ukuran yang lebih besar file. Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter. You will also have 8MB of unpartitioned space.

Step 13 . Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer. Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda. 19 . In few seconds setup will continue. Dalam beberapa detik setup akan berlanjut.Ketik nama Anda dan organisasi.Langkah 11 . Step 12 . Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed. Langkah 13 .Pilih wilayah dan bahasa.Choose your region and language.Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart. Langkah 12 . Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan.Type in your name and organization.

Langkah 15 . Enter your product key. Langkah 14. Step 15 .Name the computer.Masukkan tanggal yang benar. Don't forget to write down your Administrator password. Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda. Langkah 17 . Langkah 16 . 20 . waktu dan memilih zona waktu Anda.Nama komputer.Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya. Masukkan kode kunci produk Anda. Step 17 . dan masukkan password Administrator.Step 14.For the network setting choose typical and press next. time and choose your time zone. and enter an Administrator password.Enter the correct date. Step 16 .

Click next to continue. Langkah 19 . Langkah 18 .Pilih workgroup atau nama domain.Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya.Step 18 . Step 20 . 21 . If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next.Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang. Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya. Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar.Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. Langkah 20 . Klik next untuk melanjutkan.Choose workgroup or domain name. Windows will restart again and adjust the display.

Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai. Choose no if you want to activate Windows at a later stage. Klik finish. Kemudian klik Next.You will get a Thank you screen to confirm setup is complete. Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya. komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '. Langkah 24 . Then click Next. Click finish.Ready to activate Windows? Langkah 22 . this computer will connect directly to the internet'. Step 22 .Will this computer connect to the internet directly. 22 .Add users that will sign on to this computer and click next. Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya. If you have dial up modem choose: 'No. atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Step 23 . Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next.Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now. Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak. komputer ini akan terhubung langsung ke internet '. Step 24 . this computer will connect through a local area network or home network' .Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung.Step 21 . or through a network? Langkah 21 . Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang.

di sebelah perangkat yang terdaftar. Log in. it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device.You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. Langkah 25. kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. Step 26 . From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel . Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 . In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab.Step 25. If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers. Dalam kasus kami. ke PC Anda untuk pertama kalinya. to your PC for the first time. Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware. then click on Device Manager .Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. Your hardware should come with manufacturer supplied drivers. Log in. Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen. Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel. lalu klik pada Device Manager. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. Langkah 26 .

Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. (c) Click on the Driver tab. (d) Klik tombol Update Driver.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. 24 . Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. (d) Click Update Driver button. (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options. Jika Anda tidak memiliki driver. periksa situs web produsen untuk men-download mereka. (b) This would open a device properties window. Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. check the manufacturers website to download them. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk. If you do not have the drivers. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver. (c) Klik pada tab Driver. The second option allows you to specify the location of the driver. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan. The first option provides an automatic search for the required driver. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager.

net www.wikipedia.wikipedia.com 25 .BAB VI DAFTAR PUSAKA www.com www.answers.org/wiki/Windows_XP www.kutukutubuku.ilmukomputer.obengware.pataka.org/wiki/Sistem_operasi id.yahoo.com id.com id.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful