SISTEM OPERASI Windows XP

NAMA : DEDDY SALYAS ARIFIN NPM : 0834010089 KELAS: TF-D

TEKNIK INFORMATIKA UNIVERSITAS PEMBANGUNAN NASIONAL 2010 DAFTAR ISI

1

BAB I PENDAHULUAN ........................................................................... 3 BAB II SEJARAH PEMBANGUNA WINDOWS XP.......................................... 4 BAB III KELEBIHAN DAN KEKARANGAN WINDOWS XP .............................. 7 BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA .......................................................... 8 BAB V CARA MENGINSTALL .................................................................... 14 BAB VI DAFTAR PUSAKA ......................................................................... 26

2

Microsoft pun akhirnya memutuskan untuk mengawinkan dua buah sistem operasi Windows tersebut (sistem operasi berbasis Windows NT dan sistem operasi berbasis Windows 9x) ke dalam sebuah produk. Itulah yang kita kenal sekarang dengan Windows XP. Windows XP sebelumnya dikenal dengan kode sandi "Whistler". kerana Windows XP dibina berasaskan teknologi Windows 2000 yang terbukti sangat stabil. Kanada. Microsoft juga tengah menggarap proyek Windows generasi baru penerus Windows Me (Millennium Edition) yang dinamakan dengan kode sandi "Windows Neptune" yang diproyeksikan sebagai "Windows NT versi rumahan". British Columbia. Windows XP dikenali dengan nama kod Whistler sempena nama tempat percutian kebanyakan kakitangan Microsoft semasa pembangunannya iaitu di Whistler.BAB I PENDAHULUAN Windows XP adalah salah satu daripada keluarga sistem pengendalian Windows keluaran Microsoft. menjadikannya keluarga Windows berorientasikan pengguna terawal yang dibina berasaskan teknologi inti Windows NT. Setelah Windows ME dianggap kurang sukses menyaingi kesuksesan Windows 98. yang mulai dikembangkan oleh para pengembang Microsoft pada pertengahan tahun 2000-an. Akronim XP adalah singkatan daripada perkataan eXPerience (pengalaman). Windows XP juga adalah versi Windows pertama yang menggunakan teknologi pengaktifan perisian (dan seterusnya Windows Genuine Advantage) bagi mengekang kegiatan cetak rompak. Setakat Januari 2006. walaupun mekanisme pengaktifan tersebut telah berjaya ditangani oleh lanun-lanun cetak rompak. Dilancarkan pada 25 Oktober 2001. Bersamaan dengan proyek ini. lebih 400 juta salinan perisian Windows XP telah terjual di seluruh dunia. Windows XP kini telah digantikan dengan Windows Vista. Semasa pembangunannya. Windows XP sangat dikenali kerana reputasinya sebagai salah satu sistem pengendalian paling stabil pernah dibina oleh Microsoft. Windows XP adalah pewaris kepada Windows 2000 dan Windows Me. 3 .

dan sejak daripada itu 2 pek servis telah dilancarkan. * '''Windows XP Media Center Edition''' .untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai [[PC tablet]]. * '''Windows XP Professional''' . Selain itu. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut. Walau bagaimanapun. Pek servis ketiga (Windows XP SP3) masih dalam peringkat pembangunan. Microsoft mula membangunkan Windows Neptune sebagai versi pengguna rumah bagi Windows 2000. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. projek Neptune tersebut dibatalkan dan digantikan dengan Windows Me.BAB II Sejarah pembangunan WINDOWS XP Sejarah pembangunan Windows XP bermula sejak daripada proses pembangunan Windows 2000 yang asalnya dibina bagi menggantikan Windows NT 4. Seperti pusat media. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran [[televisyen]] dan [[radio]] serta pelbagai ciri-ciri lain. iaitu:- * '''Windows XP Home Edition''' . rancangan tersebut telah diubah apabila Microsoft melancarkan Windows 98 SE. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. iaitu:- * '''Windows XP 64-bit Edition''' . Pada tahun 1999.untuk komputer dengan pemproses 64-bit ''(jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas.untuk komputer [[pusat media]]. iaitu sistem pengendalian keluarga Windows 9x yang terakhir. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja)''. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. Tidak seperti komputer riba biasa.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. * '''Windows XP Tablet PC Edition''' . Windows XP dilancarkan pada 25 Oktober 2001. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Projek Neptune tersebut kemudiannya digantikan dengan projek Whistler yang seterusnya membentuk Windows XP. == Edisi Windows XP == Secara umumnya. * '''Windows XP Professional x64 Edition''' .0 dan Windows 98.versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. 4 . Walau baganmanapun.untuk komputer stesen kerja yang menggunakan [[mikropemproses| pemproses]] [[Intel Itanium]].

untuk komputer stesen kerja yang menggunakan pemproses Intel Itanium.untuk komputer dengan pemproses 64-bit (jangan terkeliru dengan edisi 64-bit di atas. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah. serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. iaitu:• • Windows XP Home Edition . Selain itu. * '''[[Windows Fundamentals for Legacy PCs]]''' . iaitu:• • • Windows XP 64-bit Edition . menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. Windows XP Professional x64 Edition . membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. Windows XP Professional .untuk komputer pusat media.versi yang disasarkan kepada pengguna rumah. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. dikenali sebagai '''edisi N (tanpa Windows Media Player)'''. Pusat media adalah komputer khas yang turut dilengkapi talaan siaran televisyen dan radio serta pelbagai ciri-ciri lain. 5 . === Windows XP edisi N === Pada [[Mac 2004]].disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus [[Microsoft Software Assurance]] yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses [[Intel Pentium|Pentium]]). versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. terdapat edisi khas Windows XP yang dibina untuk beberapa jenis komputer khusus. terminal jualan serta komponen [[suara melalui IP|VoIP]].versi yang disasarkan untuk kegunaan perniagaan dan pengguna komputer berkuasa tinggi. ia hanya untuk komputer stesen kerja dengan pemproses Intel Itanium sahaja). Edisi Windows XP Secara umumnya. [[Kesatuan Eropah]] telah menyaman [[Microsoft]] sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan [[Windows Media Player]] di dalam sistem pengendalian Windows.sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti [[mesin juruwang automatik|mesin ATM]]. Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Di Malaysia. peranti perubatan.* '''[[Windows XP Embedded]]''' . Windows XP Media Center Edition . Walau bagaimanapun. Windows XP secara lazimnya terdiri daripada 2 versi utama. [[permainan video]] arked. Windows XP Starter Edition menggunakan [[Bahasa Melayu]] bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi [[cetak rompak]]. === Windows XP Starter Edition === Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah [[Malaysia]]. Sungguhpun demikian. Windows XP Professional mengandungi ciri-ciri istimewa yang tidak terdapat pada versi Home Edition. Selain itu. Edisi ini tidak dijual berasingan tetapi disertakan dengan komputer pusat media tersebut.

disasarkan kepada sebilangan kecil pengguna khusus Microsoft Software Assurance yang ingin menggunakan Windows XP tetapi hanya mampu memiliki komputer lama (seawal zaman pemproses Pentium). Tidak seperti komputer riba biasa. Windows Fundamentals for Legacy PCs . Microsoft diperintahkan untuk menghasilkan versi Windows XP tanpa Windows Media Player. Selain itu. terminal jualan serta komponen VoIP. membenarkan sehingga hanya 3 perisian dibuka pada satu-satu masa. peranti perubatan. BAB III 6 .sistem pengendalian terbenam bagi peralatan elektronik pengguna khusus seperti mesin ATM. PC tablet menggunakan sistem pengecaman tulisan pengguna dan pengguna "menulis" menggunakan pen stylus pada skrin yang sensitif dengan pen tersebut. Windows XP Starter Edition menggunakan Bahasa Melayu bertujuan untuk membantu meningkatkan kadar celik IT di kalangan pengguna serta bagi memerangi cetak rompak. Walau bagaimanapun. Windows XP Embedded . Windows XP edisi N Pada Mac 2004. permainan video arked. Kesatuan Eropah telah menyaman Microsoft sejumlah €497 juta (AS$603 juta) atas dakwaan memonopoli perisian pemain media menerusi penyertaan Windows Media Player di dalam sistem pengendalian Windows. dikenali sebagai edisi N (tanpa Windows Media Player). serta terdapat beberapa ciri yang dimansuhkan ataupun dinyahupayakan secara lalai. Di Malaysia. Seperti pusat media. menyebabkan pengguna dan pengeluar berasa rugi. edisi N tersebut mendapat sambutan dingin di kalangan pengguna serta pengeluar komputer kerana harga bagi edisi N adalah sama dengan edisi biasa dengan Windows Media Player. iaitu Starter Edition hanya boleh digunakan pada komputer berkuasa rendah.• • • Windows XP Tablet PC Edition .untuk komputer riba khas yang dikenali sebagai PC tablet. versi tersebut mempunyai beberapa limitasi. edisi PC tablet tidak dijual berasingan dan disertakan dengan pembelian PC tablet tersebut. Sungguhpun demikian. Windows XP Starter Edition Windows XP Starter Edition adalah versi berkos rendah yang diedarkan di beberapa buah negara termasuklah Malaysia.

2. Pihak Microsoft sangat membatasi kenyamanan pemakaian terhadap sistem operasi Windows XP ini dimana setiap pengguna harus melakukan aktivasi pihak Microsoft pada periode-periode tertentu. karena bersifat closed-source 5. Aplikasi yang dijalankan pada system Windows XP dapat dijalankan oleh komputer lain melalui internet. Banyaknya virus yang sering menyerang Windows xp 6. 4. 6. 5. 3. Instalasi software masih mudah dibandingkan dengan instalasi di sistem operasi yang lain. Sistem yang kurang stabil BAB IV FITUR-FITUR DIDALAMNYA 7 . Banyak software yang stabil berjalan di operating sistem ini 8. Tidak akan ada masalah atau konflik antara software dan hardware 9. Komunitasnya terlalu sedikit. Kekurangan Windows Xp 1. Windows XP dapat digunakan untuk berbagi aplikasi secara real time ke seluruh dunia. Memiliki sistem keamanan yang dapat digunakan untuk melindungi folder-folder khusus agar dapat digunakan oleh pemiliknya sendiri. Harga licensinya cukup mahal 4. Tidak adanya Java Virtual Machine seperti generasi-generasi Windows sebelumnya 3.KEUNGGULAN DAN KELEMAHAN WINDOWS XP Keunggulan Windows XP 1. Banyak software yang kompatibel 7. Microsoft Windows XP memiliki stabilitas yang tinggi terhadap sistem yang dimilikinya. Dengan menggunakan Remote Assistence kita dapat memonitor kerusakan komputer yang terjadi pada komputer lain dari jarak jauh melalui internet. 2.

Peningkatan pengaturan kontrol akses Sebagai sistem operasi yang ditujukan untuk pengguna korporasi. Fitur tersebut digunakan untuk membatasi akses terhadap siapa saja yang tidak memiliki hak akses terhadap sebuah objek tertentu. File yang terenkripsi akan berubah warnanya menjadi hijau. dan juga memiliki efisiensi yang lebih baik daripada Windows 98. Berikut ini adalah fitur dari Windows XP Professional (karena dianggap paling lengkap) Dukungan terhadap sistem domain Active Directory Active Directory adalah sistem domain yang digunakan di dalam Windows Server 2000 dan Windows Server 2003. tidak dilengkapi dengan fitur ini. Sistim ini cukup handal meskipun tak sehandal sistem pihak ketiga. Fitur ini sangat berguna jika diaplikasikan dalam perusahaan yang cukup besar. hingga menjadi lebih mudah untuk digunakan. Windows ME. tampilan Windows XP pun dirombak. Hal ini dikarenakan Windows XP menerapkan sebuah teknik manajemen software yang dapat menghindari apa yang disebut dengan "neraka DLL" atau "DLL HELL". dan Windows 2000 Professional. Sistem operasi sebelumnya. sistem-sistem Microsoft Windows dapat diatur dari satu tempat saja yaitu dari sistem yang menjalankan Active Directory itu sendiri. mengingat sistem operasi UNIX membatasi akses dengan menggunakan atribut file permission. Dengan menggunakan Active Directory. implementasi fitur ini dalam Windows XP telah diterapkan secara lebih canggih dibandingkan dengan UNIX. Mendukung sistem berkas terenkripsi (EFS) Windows XP memiliki sistem enkripsi EFS. seperti Windows 9x. Selain itu. karena akan menyederhanakan semua proses autentikasi. Sistem ini merupakan sistem untuk memproteksi data penting sehingga tidak dapat dibuka user lain apalagi komputer lain. Windows XP (Sebahagian keluarga Microsoft Windows) Tampilan 8 .Windows XP diketahui sebagai sebuah sistem operasi yang memiliki kestabilan yang telah ditingkatkan dari pendahulunya. karena telah diimplementasikan dalam sistem operasi berbasis UNIX. Meskipun hal ini bukanlah teknologi baru. tentunya Windows XP telah dilengkapi dengan fitur pengaturan kontrol akses. sehingga setiap orang akan memiliki hak untuk mengakses setiap berkas tanpa kesulitan. kecuali dengan membuka dengan kode.

[2] Only critical security updates will be provided unpaid. Pembacaan lanjut • Windows XP editions • Features new to Windows XP • Development of Windows XP • Criticism of Windows XP 9 .png Tampilan antaramuka Windows XP Pek Servis 2 Syarikat / Pembangun: Microsoft Corporation Laman web: Windows XP: Homepage Maklumat keluaran RTM: August 24. Service Pack 2 supported until 13 July 2010.5512 Service Pack 3 (x86 SP3). 669 hari dahulu maklumat Sumber tertutup. 21 Versi sekarang: April 2008.1. Tarikh 2001 pelancaran: Retail: October 25. 2001 Maklumat 5. Non-security related hotfixes require Extended Hotfix Support Agreement to be purchased through 14 July 2009.Fail:Windows XP SP3.2600. Model punca: Sumber berkongsi[1] Lesen: MS-EULA Jenis Inti: Inti hibrid Bahasa: multilingual Status penyokongan Extended Support period until 8 April 2014.

yang membolehkan pengguna menukar ke akaun pengguna lain tanpa menutup program di dalam akaun pengguna yang masih terbuka. menunjukkan jenis fail yang tersimpan di dalamnya Bayang-bayang pada label ikon di dalam desktop Bar tepi berasaskan tugasan pada tetingkap Explorer Keupayaan untuk menghimpunkan banyak butang tetingkap bagi program yang sama pada satu butang sahaja Keupayaan untuk mengunci bar tugasan serta bar alatan lain bagi mengelakkan perubahan yang tidak disengajakan 10 .Ciri-ciri terkini dan diperbaharui Windows XP memperkenalkan beberapa ciri terkini. Keupayaan untuk menyisihkan pemacu peranti yang lebih baru dan kembali ke pemacu peranti lama sekiranya pemacu peranti yang baru menimbulkan masalah. Menu Start dan enjin pencari direka semula dan pelbagai kesan visual turut ditambah. yang membolehkan pengguna mengendalikan komputernya dari komputer lain yang turut menggunakan Windows XP melalui rangkaian komputer ataupun internet. Antaramuka yang lebih mesra pengguna serta rangka kerja yang membolehkan syarikat perisian mereka tema paparan. termasuklah:• • • • • • Petak segiempat tepat dengan warna biru lutcahaya di dalam Explorer Grafik seakan-akan "watermark" pada ikon folder. Fungsi Remote Desktop. Menyokong modem DSL serta rangkaian tanpa wayar. Penukaran pengguna pantas. Mekanisme penjanaan fon ClearType bagi membolehkan teks pada monitor LCD dapat dibaca dengan jelas. Ciri ini dikenali sebagai pengembalian pemacu peranti (driver rollback). antaranya:• • • • • • • Proses memulakan Windows dan hibrenasi yang lebih pantas. Antaramuka Antaramuka Windows XP adalah berorientasikan tugasan.

• • Paparan program yang baru dipasang pada menu Start Bayang-bayang di bawah menu (Windows 2000 ada bayang-bayang pada kursor tetikus. Keperluan sistem Logo perkakasan "Direka untuk Windows XP" 11 . tetapi bukan pada menu) Tema persekitaran Windows XP dikenali sebagai Luna. tetapi pengguna berupaya untuk menukar tema lain dengan memasang program penukar tema yang boleh dimuat turun melalui internet.

5 GB CD-ROM Papan kekunci and tetikus Kad bunyi.8 GB cakera keras bagi tujuan pemasangan. pembesar suara dan fon kepala Kad grafik dan monitor Ruangan bebas cakera keras Pemacu 1. and fon kepala Peranti Lain-lain Nota: Windows XP SP2 memerlukan tambahan 1. 12 . pembesar suara.5 GB atau lebih tinggi CD-ROM atau lebih baik Papan kekunci dan tetikus Kad bunyi.Keperluan sistem adalah seperti berikut:Minimum Pemproses 233 MHz Disyorkan 300 MHz atau lebih tinggi Ingatan 64 MB RAM (mungkin 128 MB RAM mengehadkan lebih tinggi prestasi dan sebahagian ciri-ciri) Super VGA (800 x 600) Super VGA (800 x 600) atau resolusi lebih tinggi 1.

dan Service Pack 3 (SP3) masih dalam peringkat pembangunan. Sokongan terhadap SP1 tamat pada 10 Oktober 2006. sokongan Wi-Fi yang lebih baik. Windows XP tanpa pek servis Sokongan tanpa pek servis telah tamat pada 30 September 2004. 13 . SP1 juga menyokong USB 2. Service Pack 2 Windows XP SP2 dilancarkan pada 6 Ogos 2004 dengan memfokuskan terhadap keselamatan sistem. Windows XP akan memasuki fasa pemanjangan sokongan yang akan tamat pada tahun 2014. Windows Update dan perisian firewall. SP1 dilengkapi utiliti bagi membolehkan pengguna memilih perisian aplikasi utama bagi aktiviti seperti melayari laman web.Pek servis dan sokongan Setakat ini Microsoft telah menghasilkan 2 pek servis. Kitaran jangka hayat sokongan Sokongan terhadap Windows XP tanpa pek servis serta SP1 telah pun ditamatkan. manakala sokongan terhadap SP2 akan tamat dalam masa 4 tahun selepas dilancarkan. Service Pack 1 Dilancarkan pada 9 September 2002. Service Pack 3 Windows XP SP 3 telah di sebarkan pada 23 April 2008 (bagi pelanggan TechNet dan MSDN)dan 6 Mei 2008 bagi pengguna umum. SP2 dilengkapi perisian firewall yang lebih bersepadu. Pada 14 April 2009. Walaupun Microsoft memberi jaminan Windows XP masih boleh didapati di pasaran dalam masa 12 bulan selepas pelancaran Windows Vista di pasaran antarabangsa pada 30 Januari 2007. SP2 juga turut menyokong teknologi Bluetooth.0 dan SATA. kebanyakan pengeluar komputer sudah tidak lagi menjual komputer baru dengan Windows XP hanya beberapa bulan selepas pelancaran Vista. penyekat iklan "pop-up" pada Internet Explorer dan Pusat Keselamatan Windows yang memantau keadaan perisian antivirus.

You can then perform the following steps to install Windows XP: Anda dapat melakukan langkah-langkah berikut untuk menginstal Windows XP: Step 1 . If your hardware is not on the compatibility list you can check your hardware manufactures website to download the drivers for Windows XP. Dalam rangka untuk boot dari CD / DVD-ROM anda perlu menentukan urutan boot. Sebelum Anda melakukan instalasi saya menyarankan Anda memeriksa Daftar Kompatibilitas Windows XP untuk memastikan bahwa hardware anda didukung oleh XP. Lihat urutan boot di bawah setup BIOS Anda dan pastikan bahwa perangkat boot pertama diatur ke CD / DVD-ROM. Semua versi Windows XP CD yang bootable. Cara terbaik menginstal Windows XP adalah dengan melakukan instalasi yang bersih. Look for the boot sequence under your BIOS setup and make sure that the first boot device is set to CD/DVD-ROM. Langkah 1 .Start your PC and place your Windows XP CD in your CD/DVD-ROM drive. Sejak Windows XP Pro adalah sistem operasi yang lebih canggih. Prosedur untuk menginstal Windows XP home edition sangat mirip dengan edisi profesional. it will be used to demonstrate the installation procedure. Tidaklah sulit untuk melakukan instalasi yang bersih. karena akan digunakan untuk menunjukkan prosedur instalasi. The procedure to install Windows XP home edition is very similar to the professional edition. In order to boot from CD/DVD-ROM you need to set the boot sequence. Since Windows XP Pro is more advanced operating system. The best way install Windows XP is to do a clean install. Soon as computer starts booting from the CD your will get the following screen: Komputer dimulai segera setelah boot dari CD Anda akan mendapatkan layar berikut: 14 . Jika hardware anda tidak ada dalam daftar kompatibilitas Anda dapat memeriksa situs manufaktur hardware untuk men-download driver untuk Windows XP.Buat PC dan tempat CD Windows XP anda di CD / DVD-ROM. Simpan semua driver yang diperlukan ke floppy disk atau CD sebelum Anda memulai instalasi. Your PC should automatically detect the CD and you will get a message saying "Press any key to boot from CD".BAB V Menginstal Windows XP Prosedur ini menunjukkan cara menginstal Windows XP Professional. Save all the necessary drivers onto floppy disks or CD before you start the installation. All versions of Windows XP CD are bootable. It is not difficult to perform a clean installation. Before you perform the installation I recommend that you check Windows XP Compatibility List to ensure that your hardware is supported by XP. PC Anda akan secara otomatis mendeteksi CD dan Anda akan mendapatkan pesan yang mengatakan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD".

15 . Langkah 3 . Step 4 . If you are using a SCSI or SATA Hard drive then you must press F6 otherwise Windows will not detect your Hard Drive during the installation. Tekan enter setelah Anda memasukkan disk. Please make sure you have the Raid drivers on a floppy disk. Biasanya driver disertakan pada CD yang Anda dapat menyalin ke disket siap untuk diinstal.Step 2 .Press S to Specify that you want to install additional device.You will be asked to insert the floppy disk with the Raid or SCSI drivers. Langkah 2 . If you are not sure how to do this then please read your motherboard manuals for more information.Pada tahap ini akan meminta Anda untuk menekan F6 jika anda ingin menginstal sebuah pihak ketiga atau SCSI Raid sopir. Jika Anda tidak yakin bagaimana melakukan ini maka silakan baca manual motherboard anda untuk informasi lebih lanjut. Jika anda menggunakan SCSI atau SATA Hard drive maka Anda harus menekan F6 jika tidak.At this stage it will ask you to press F6 if you want to install a third party Raid or SCSI driver. Normally the drivers are supplied on a CD which you can copy to a floppy disk ready to be installed. Step 3 . If you are using a an IDE Hard Drive then you do not need to press F6. Pastikan Anda memiliki driver Raid pada sebuah floppy disk. Jika Anda menggunakan IDE Hard Drive maka Anda tidak perlu tekan F6. Windows akan tidak mendeteksi Hard Drive selama pemasangan. Press enter after you have inserted the disk.Tekan S untuk Jelaskan bahwa Anda ingin menginstal perangkat tambahan. Langkah 4 Anda akan diminta untuk memasukkan floppy disk dengan Raid atau SCSI driver.

Kita bisa memilih untuk menginstal Windows pada drive ini tanpa membuat partisi. Press F8 to accept and continue Tekan F8 untuk menerima dan melanjutkan Step 8 .Anda akan disajikan dengan Perjanjian Lisensi Pengguna Akhir.You will then get a Windows XP Professional Setup screen. Anda memiliki pilihan untuk melakukan instalasi Windows baru. Karena kita melakukan instalasi baru kita cukup tekan Enter untuk melanjutkan. Dalam kasus kami ukuran drive 8190MB. maka menggunakan seluruh ukuran dari drive. Langkah 6 . In our case the drive size is 8190MB. Repair previous install or quit. Pilih driver yang tepat untuk perangkat Anda dan tekan enter. If you have a brand new unformatted drive you will get a screen similar to below. Langkah 8 . If you wish to do this you can just press enter and Windows will automatically partition and format the drive as one 16 . Di sini kita akan menciptakan partisi tempat Windows akan diinstal.Anda akan mendapatkan Windows XP Professional Setup. hence use the entire size of the drive.You will see a list of Raid drivers for your HDD.Step 5 . Step 6 . Select the correct driver for your device and press enter. Since we are doing a new install we just press Enter to continue. Here we will create the partition where Windows will be installed. You have the option to do a new Windows install.Anda akan melihat daftar driver untuk Raid HDD Anda.This step is very important. Jika Anda memiliki drive diformat baru Anda akan mendapatkan layar yang mirip dengan di bawah ini.Langkah ini sangat penting. Langkah 7 . We can choose to install Windows in this drive without creating a partition. Perbaikan menginstal sebelumnya atau berhenti. Langkah 5 .

Perhatikan hal itu menunjukkan C: Partition 1 diikuti oleh ukuran 6. Please note you can choose whatever size partition your like. I will choose 6000MB. 17 . However for this demonstration I will create two partition. maka Windows akan secara otomatis memformat partisi dan drive sebagai satu drive besar.Windows akan menampilkan ukuran total dari hard drive dan meminta Anda berapa banyak Anda ingin mengalokasikan untuk partisi yang akan Anda ciptakan. Selanjutnya sorot unpartitioned ruang dengan menekan tombol panah bawah. Then press C to create another partition. For example if you have 500GB hard drive you can have two partition of 250GB each. By creating two partition we can have one which stores Windows and Applications and the other which stores our data.large drive. Namun untuk demonstrasi ini saya akan menciptakan dua partisi. Just choose all the space left over. Langkah 8 . Partisi pertama akan 6000MB (C: drive) dan partisi kedua akan menjadi 2180MB (E: drive). So in the future if anything goes wrong with our Windows install such as virus or spyware we can re-install Windows on C: drive and our data on E: drive will not be touched. Notice it shows C: Partition 1 followed by the size 6000 MB. You will see the total space available for the new partition. The first partition will be 6000MB (C: drive) and second partition would be 2180MB (E: drive). Next highlight the unpartitioned space by pressing down the arrow key. Hanya memilih semua ruang yang tersisa. We still have an unpartitioned space of 2189MB. Kemudian tekan C untuk membuat partisi lain. Anda akan melihat total ruang yang tersedia untuk partisi baru. Aku akan memilih 6000MB. in our case 2180MB. This indicates the partition has been created. You will then get the screen below. Dengan menciptakan dua partisi kita dapat memiliki salah satu yang menyimpan Windows dan Aplikasi dan lainnya yang menyimpan data kami. Anda akan mendapatkan layar di bawah ini.000 MB. Tekan C untuk membuat partisi.Windows will show the total size of the hard drive and ask you how much you want to allocate for the partition you are about to create. Jika Anda ingin melakukan hal ini Anda bisa tekan enter. Hal ini menunjukkan partisi yang telah dibuat. Step 8 . dalam kasus kami 2180MB. Kami masih memiliki ruang unpartitioned dari 2189MB. Perlu diketahui anda dapat memilih ukuran apa pun partisi seperti Anda. Press C to create a partition. Jadi di masa depan jika ada yang tidak beres dengan Windows menginstal kita seperti virus atau spyware kita dapat menginstall ulang Windows di C: drive dan data kami di E: drive Anda tidak akan disentuh. Sebagai contoh jika Anda memiliki 500GB hard drive Anda dapat memiliki dua partisi dari 250GB masing-masing.

Biarkan saja bagaimana para ini.Sekarang Anda akan melihat kedua partisi terdaftar. Jika harddisk telah diformat sebelum maka Anda dapat memilih format NTFS cepat. Anda mungkin bertanya-tanya apa yang terjadi ke D: drive. Select Partition 1 (C: Drive) and press Enter.Now you will see both partition listed. mendukung ukuran drive lebih besar. You will also have 8MB of unpartitioned space.Pilih format partisi menggunakan system.Choose format the partition using NTFS file system. Partition 1 (C: Drive) 6000MB and Partition 2 (E: Drive) 2180MB. and bigger size files. Step 10 . Windows normally has some unpartitioned space. supports larger drive size. Jangan khawatir tentang itu. Anda juga akan memiliki 8MB unpartitioned ruang. dan ukuran yang lebih besar file. Don't worry about that. Windows biasanya memiliki beberapa ruang unpartitioned. You might wonder what happened to D: drive. If the hard drive has been formatted before then you can choose quick NTFS format. Langkah 10 . Kami memilih NTFS karena menawarkan banyak fitur keamanan. We chose NTFS because it offers many security features. Windows has automatically allocated D: drive to CD/DVD-ROM.This berkas NTFS adalah sistem berkas yang disarankan. Pilih Partisi 1 (C: Drive) dan tekan Enter. Windows will now start formatting drive C: and start copying setup files as shown on the two images below : Windows sekarang akan mulai memformat drive C: dan mulai menyalin filefile setup seperti yang ditunjukkan pada dua gambar di bawah ini: 18 . Langkah 9 . Partisi 1 (C: Drive) 6000MB dan Partisi 2 (E: Drive) 2180MB. Jendela telah dialokasikan secara otomatis drive D: ke CD / DVD-ROM. Just leave it how its is.This is the recommended file system.Step 9 .

Step 12 . Dalam beberapa detik setup akan berlanjut.Setelah setup selesai menyalin file-file komputer akan restart. Langkah 12 . Windows XP Setup wizard will guide you through the setup process of gathering information about your computer.Type in your name and organization. Step 13 .Choose your region and language. Biarkan CD XP di drive tapi kali ini TIDAK tekan tombol apa saja saat pesan "Tekan sembarang tombol untuk boot dari CD" ditampilkan.Ketik nama Anda dan organisasi. Leave the XP CD in the drive but this time DO NOT press any key when the message "Press any key to boot from CD" is displayed. Windows XP Setup wizard akan memandu Anda melalui proses setup mengumpulkan informasi tentang komputer Anda.Pilih wilayah dan bahasa. In few seconds setup will continue. 19 . Langkah 13 .Langkah 11 .

Don't forget to write down your Administrator password.Enter the correct date.Untuk memilih pengaturan jaringan khas dan tekan berikutnya.Step 14. time and choose your time zone. Step 15 .Masukkan tanggal yang benar. Jangan lupa untuk menuliskan password Administrator Anda. dan masukkan password Administrator.Nama komputer. Step 17 . Langkah 17 . Masukkan kode kunci produk Anda.Name the computer. Langkah 15 . Enter your product key. Langkah 14. 20 . waktu dan memilih zona waktu Anda. and enter an Administrator password.For the network setting choose typical and press next. Step 16 . Langkah 16 .

Click next to continue. 21 . Jika Anda bukan anggota domain kemudian meninggalkan pengaturan default dan tekan berikutnya. Langkah 19 .Choose workgroup or domain name. Windows will restart again and adjust the display. Windows akan restart lagi dan menyesuaikan layar. If you are not a member of a domain then leave the default settings and press next. Klik next untuk melanjutkan. Step 20 . Langkah 18 .Akhirnya Windows akan dimulai dan sekarang Anda dengan layar selamat datang.Pilih 'membantu melindungi PC saya dengan menyalakan pembaruan otomatis sekarang' dan tekan berikutnya.Step 18 .Choose 'help protect my PC by turning on automatic updates now' and press next. Langkah 20 .Pilih workgroup atau nama domain.

22 . Click finish. If you have dial up modem choose: 'No.Step 21 .You will get a Thank you screen to confirm setup is complete. Step 23 . or through a network? Langkah 21 . komputer ini akan terhubung melalui jaringan area lokal atau jaringan rumah '. Klik finish. this computer will connect through a local area network or home network' . komputer ini akan terhubung langsung ke internet '.Add users that will sign on to this computer and click next.Apakah komputer ini terhubung ke internet secara langsung. Pilih Tidak jika Anda ingin mengaktifkan Windows pada tahap berikutnya. Step 24 . Jika anda terhubung ke router atau LAN lalu pilih: "Ya. Pilih Ya jika Anda ingin aktif Windows melalui Internet sekarang. Langkah 24 . Choose no if you want to activate Windows at a later stage.Will this computer connect to the internet directly.Ready to activate Windows? Langkah 22 .Anda akan mendapatkan Terima kasih layar untuk mengkonfirmasi setup selesai. atau melalui jaringan? If you are connected to a router or LAN then choose: 'Yes. Jika Anda memiliki modem dial up memilih: "Tidak. this computer will connect directly to the internet'. Kemudian klik Next. Step 22 .Siap untuk mengaktifkan Windows? Choose yes if you wish to active Windows over the internet now. Then click Next. Langkah 23 Tambahkan user yang akan login ke komputer ini dan klik next.

Anda perlu menginstal driver ini menggunakan program setup otomatis disediakan oleh 23 . Langkah 26 . lalu klik pada Device Manager. Dalam kasus kami. kami memiliki Video Controller (kartu VGA) yang tidak memiliki driver diinstal. Your hardware should come with manufacturer supplied drivers. to your PC for the first time. Log in. Langkah 25.Anda sekarang perlu untuk memeriksa manajer perangkat untuk memastikan bahwa semua driver telah dimuat atau jika ada konflik. itu berarti bahwa tidak ada driver atau driver yang tidak benar telah dimuat untuk perangkat. From the start menu select Start -> Settings -> Control Panel .Step 25. Dari menu awal pilih Start -> Settings -> Control Panel. If there are any yellow exclamation mark " ! " Jika ada tanda seru kuning "!" next to any of the listed device. In our case we have a Video Controller (VGA card) which has no drivers installed. Click on the System icon and then from the System Properties window select the Hardware tab. You need to install these drivers using the automatic setup program provided by the manufacturer or you need to manually install these drivers. ke PC Anda untuk pertama kalinya. Klik pada ikon Sistem dan kemudian dari jendela System Properties pilih tab Hardware. Log in. di sebelah perangkat yang terdaftar. it means that no drivers or incorrect drivers has been loaded for that device. Step 26 . then click on Device Manager .You now need to check the device manager to confirm that all the drivers has been loaded or if there are any conflicts. Hardware anda harus datang dengan driver yang disediakan produsen.

(c) Click on the Driver tab. Windows adalah sepenuhnya setup ketika tidak ada lagi tanda seru di device manager. If you don't know the location of the driver choose the automatic search which would find the required driver from the manufacturer supplied CD or Floppy disk. (b) Ini akan membuka jendela properti perangkat. 24 . (d) Klik tombol Update Driver. Sekarang Anda mendapatkan dua pilihan. To install a driver manually use the following procedure: Untuk menginstal driver secara manual menggunakan prosedur sebagai berikut: (a) From the device manager double click on the device containing the exclamation mark.produsen atau Anda perlu menginstal driver ini secara manual. Jika Anda tidak mengetahui lokasi sopir memilih pencarian yang otomatis akan menemukan driver yang diperlukan disediakan dari produsen CD atau Floppy disk. Opsi pertama menyediakan otomatis mencari driver yang diperlukan. Pilihan kedua memungkinkan Anda untuk menentukan lokasi driver. Jika Anda tidak memiliki driver. The Wizard for updating device driver pops up as shown below: Wizard untuk mengupdate driver perangkat muncul seperti yang ditunjukkan di bawah ini: You now get two options. Windows akan menginstal driver yang diperlukan dan mungkin akan meminta Anda untuk me-restart sistem untuk perubahan yang mempengaruhi. The first option provides an automatic search for the required driver. check the manufacturers website to download them. (b) This would open a device properties window. Windows would install the required driver and may ask you to restart the system for the changes to take affect. Use this procedure to install drivers for all the devices that contain an exclamation mark. periksa situs web produsen untuk men-download mereka. (a) Dari manajer perangkat klik dua kali pada perangkat yang berisi tanda seru. The second option allows you to specify the location of the driver. (c) Klik pada tab Driver. Gunakan prosedur ini untuk menginstal driver untuk semua perangkat yang berisi tanda seru. Windows is completely setup when there are no more exclamation marks in the device manager. If you do not have the drivers. (d) Click Update Driver button.

ilmukomputer.com id.obengware.com 25 .wikipedia.net www.BAB VI DAFTAR PUSAKA www.com www.org/wiki/Sistem_operasi id.wikipedia.pataka.answers.yahoo.kutukutubuku.org/wiki/Windows_XP www.com id.