Anda di halaman 1dari 7

Sambutan Aidilfitri dimulai dengan takbir pada malam 1 Syawal.

Takbir adalah satu sunnah berdasarkan firman Allah yang bermaksud: ...supaya kamu membesarkan Allah (bertakbir) kerana mendapat nikmat petunjuk-Nya... (Surah Al-Hajj, ayat 37)

Pada malam Hari Raya, kita disuruh bertakbir bagi memuji, mengagungkan dan bersyukur ke hadrat Allah kerana telah mengekalkan kita di atas jalan petunjuknya, berada di dalam nikmat iman dan berjaya melaksanakan perintah puasa. Lafaz takbir mengandungi pengertian yang sangat penting dalam menyucikan hati daripada sifat keji, terutama syirik, bongkak dan sombong. Umat Islam disunatkan terus bertakbir bermula selepas Maghrib menjelang malam hari raya pertama hingga imam selesai membaca khutbah selepas solat sunat hari raya keesokannya.

Dalam ertikata sebenarnya, Aidilfitri merupakan hari meraikan kejayaan bagi orang-orang yang telah melaksanakan ibadah yang dituntut di bulan Ramadan iaitu ibadah puasa. Mereka berhak bergembira menyambut Aidilfitri. Rasulullah (saw) bersabda:

"Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ada dua kegembiraan, gembira ketika hari berbuka (Aidilfitri) dan gembira ketika bertemu Tuhanmu ".

Pastinya, cara umat Islam menyambut kegembiraan dan kejayaan ini berbeza dari cara orang-orang bukan Islam menyambut perayaan mereka. Umat Islam ada adab sopan dan peraturan yang perlu dipatuhi sebagaimana kita menjalani hari-hari yang lain. Bagi umat Islam, mereka dianugerahkan oleh Allah dua hari raya, iaitu Aidilfitri dan Aidiladha.

Anas menceritakan: Ketika Rasulullah saw berhijrah ke Madinah, ada dua hari raya yang disambut meriah oleh penduduknya. Maka Baginda bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya Allah menggantikan untuk kamu dua hari yang lebih baik daripada itu, iaitu Aidiladha dan Aidilfitri . (Hadis riwayat Abu Daud dan AnNasa'i)

Jelas di sini, Aidilfitri bagi umat Islam bukan sekadar satu perayaan, adat atau budaya. Ia juga bukanlah hari yang direka-reka oleh manusia. Ia merupakan anugerah Allah sebagai tanda kasih dan rahmat-Nya kepada semua hamba-Nya yang taat serta ikhlas menjalankan ibadat puasa di bulan Ramadan.

Dalam kita menyambut 1 Syawal, sayugialah umat Islam semuanya mensyukuri nikmat Allah dengan mengamalkan sikap bersederhana dalam sambutan Aidilfitri. Kita juga dilarang membazir dalam membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya. Bagaimanapun, kita disuruh memakai pakaian yang paling baru di Hari Raya terutama ketika pergi ke masjid. Paling baru tentulah tidak semestinya bermaksud yang baru dibeli setiap tahun. Jika ada yang lama tetapi masih cantik dan sempurna digunakan tentulah sudah memadai.

Dalam menghias rumah dan menyediakan makanan juga, umat Islam dituntut agar tidak berlebih-lebihan, apatah lagi jika ada saudara-saudara kita yang menyambut Hari Raya dalam keadaan serba kekurangan.

Firman Allah bermaksud: "Janganlah kamu membazir. Sesungguhnya orang-orang yang membazir adalah saudara-saudara syaitan dan syaitan itu kufur terhadap Tuhannya". (Al-Israa': 26-27)

Perkara terpenting dalam menghidupkan syiar Aidilfitri ini ialah kunjung-mengunjung, ziarah-menziarahi dan mempereratkan silaturrahim sesama ahli keluarga, sanak saudara, jiran-tetangga dan juga sahabat handai.

Firman Allah bermaksud: "Takutilah Allah Subhanahu wa Taala yang kami memohon kepadaNya dan hubungkanlah silaturrahim. (Surah An-Nisa': 1)

Kesimpulannya, sambutlah Syawal dalam keadaan kita seperti di sepanjang Ramadan, tunduk bertakwa dalam suasana beribadat kepada Allah. Hiasilah siang dan malam Aidilfitri dengan tahlil, tahmid dan takbir. Mudah-mudahan kehidupan kita sentiasa dalam keberkatan dan perlindungan Allah Subhanahu Wata'ala. Amin

Sambutan 'Aidilfitri Menurut Perspektif Islam


SAMBUTAN 'AIDILFITRI MENURUT PERSPEKTIF ISLAM Assalamualaikum WRT. WBT. "Sebulan Ramadhan kita berpuasa, Memperbanyak ibadat sepanjang hari, Kini tibalah Syawal menjelma, Bersama gembira di Aidilfitri" Sidang pendengar, muslimin muslimat yang dikasihi dan dirahmati Allah SWT, Hari Raya merupakan hari kemenangan buat umat muslimin dan muslimat meraikan kejayaan dalam menempuh pelbagai ujian Allah SWT di sepanjang bulan Ramadhan. Justeru ketibaan bulan Syawal yang penuh berkat ini perlu diraikan dengan penuh rasa keinsafan dan kesyukuran ke hadrat Allah SWT yang telah mengurniakan sebegitu banyak rahmat dan nikmatNya yang melimpah ruah kepada kita. Di antara nikmat yang perlu disyukuri tetapi bukan dikufuri termasuklah nikmat dilanjutkan usia dalam keadaan sihat walafiat, nikmat berupaya menjalani ibadat puasa dan dapat menunaikan hak2 Ramadhan dengan sempurna, nikmat kemurahan rezeki dan sebagainya. Oleh itu, orang yang benar2 dapat menikmati kemanisan dan kegembiraan sambutan Aidilfitri yang hakiki adalah orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Mereka inilah yang tergolong dalam golongan orang2 yang sentiasa meninggalkan larangan Allah di samping mentaati syiar Islam sebagaimana yang terkandung dalam firman Allah SWT:

Maksudnya: "Demikianlah (ajaran Allah). Barangsiapa yang menghormati syiar2 agama Allah maka (dialah orang yang bertaqwa) kerana sesungguhnya perbuatan itu satu kesan daripada sifat2 taqwa hati orang mukmin" (Surah Al-Hajj : 32) Meraikan Syawal sebagai bulan kemenangan umat Islam adalah termasuk dalam perkara sunat yang disyariatkan oleh ajaran Islam. Namun begitu kegembiraan dan kegirangan menyambut hariraya ini perlu dilakukan semata2 kerana Allah SWT. Kegembiraan yang dirasai adalah kerana: 1) Kita dapat menyempurnakan ibadat puasa dan ibadah lainnya secara konsisten sepanjang bulan Ramadhan. 2) Di samping itu marilah sama2 kita bermohon dan mengharap rahmat Allah untuk menganugerahkan fadilat Ramadhan yang banyak itu kepada kita termasuk keberkatan dan pengampunan daripada dosa2 kita yang lalu sepertimana sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim yang bermaksud: " Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh rasa keimanan dan penghayatan akan diampuni segala dosanya yang lalu" 3) Kita diberikan kesempatan pada tahun ini untuk membersihkan jiwa dan menjana amal baik di bulan Ramadhan untuk mencari kekuatan baru bagi menempuh kehidupan yang seterusnya (dalam masa 11 bulan yang mana syaitan tidak dibelenggu dan sentiasa menjadi musuh manusia dalam mendorong berbuat maksiat/ kemungkaran)

SAMBUTAN HARI RAYA Sidang pendengar, muslimin muslimat yang dikasihi sekalian, Ketibaan Hari Raya mestilah disambut atas dasar keimanan, ketaqwaan, dan keinsafan terhadap Allah SWT. Kegembiraan yang dikecapi pula mestilah dalam bentuk rasa kesyukuran terhadapNya yang disusuli dengan menyebut kalimah2 toyyibah dan zikir sama ada dengan ucapan takbir, tahlil, tahmid dan seumpamanya yang memuji2 dan mengagungkan kebesaran Allah SWT Pencipta sekalian alam. Selain itu kemeriahan suasana Hari Raya perlu diisi dengan melakukan amalan2 baik yang dituntut seperti mengerjakan solat sunat pada pagi Hari Raya, amalan ziarah, bermaaf-maafan dan sebagainya. Justeru, menurut ajaran Islam, sambutan Hari Raya tidak sewajarnya dipenuhi dengan melakukan perkara yang sia2 apatah lagi yang berunsur maksiat seperti pembaziran, hiburan yang mengkhayalkan, mendedahkan aurat, menghadiri majlis yang ada pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram, dan seumpamanya. Sesungguhnya jika ini berlaku maka acara sambutan seperti ini nyata telah mencemari hakikat sebenar sambutan Hari Raya sebagaimana yang telah diperintahkan. SOLAT SUNAT HARI RAYA Muslimin muslimat yang dirahmati Allah sekalian, Solat sunat Hari Raya (sunat muakkad) telah disyariatkan dalam tahun pertama Hijrah. Jika dilihat kembali sirah Rasulullah, perkara pertama yang dilakukan oleh baginda Rasulullah SAW pada pagi Hari Raya (Aidilfitri) ialah melakukan solat sunat Hari Raya secara berjamaah dengan para sahabat dan sekalian umat muslimin dan muslimat. Ibadat ini merupakan lanjutan penterjemahan rasa kehambaan dan kesyukuran terhadap nikmat

Allah SWT setelah memperbanyak melakukan amalan takbir pada malam Hari Raya bermula sejak matahari terbenam di akhir bulan Ramadhan (jika esoknya 1 Syawal). Amalan bertakbir ini merupakan ibadat yang sunat dilakukan sepanjang malam Hari Raya (yang dikenali sebagai malam Lailatul Jaa'izah malam pengurniaan hadiah) di mana2 sahaja dan Rasulullah SAW diriwayatkan melakukan amalan ini semalaman terutama selepas selesai mengerjakan solat fardhu. Firman Allah SWT:

Maksudnya: Hendaklah kamu mencukupkan bilangannya (puasa Ramadhan) dan hendaklah kamu mengagungkan Allah atas petunjuk yang diberikan kepada kamu supaya kamu bersyukur. (Al-Baqarah : 185) Rasulullah SAW bersabda:

Maksudnya: "Barangsiapa menghidupkan kedua2 Hari Raya (Fitri dan Adha) nescaya Allah hidupkan hatinya pada hari matinya hati (orang2 yang lalai)." Justeru, Islam menganjurkan sekalian umatnya supaya segera bersiap-siap untuk melakukan solat sunat Hari Raya dengan didahului dengan mandi sunat Hari Raya, bersugi, berwangi-wangian (hanya bagi lelaki), serta memakai pakaian yang bersih dan cantik. Di samping itu, umat Islam digalakkan untuk menjamah sedikit makanan sebelum ke masjid untuk menunaikan solat Hari Raya Aidilfitri (berbeza dengan Aidil Adha). Sesudah solat sunat berjamaah dan mendengar khutbah, umat Islam dianjurkan untuk bersalamsalaman dan bermaaf-maafan di antara sesama jamaah dan mengucapkan tahniah di antara satu sama lain. Antara ucapan tahniah yang dianjurkan ialah :

1) - "Semoga kamu berada di dalam kebaikan setiap tahun" 2) "Mudah-mudahan Allah panjangkan umur kamu dan kita dapat berjumpa lagi" 3) "Mudah-mudahan Allah terima amalan kamu" Apabila selesai solat, pilihlah jalan pulang yang berlainan dengan jalan yang telah dilalui sewaktu datang ke masjid dengan tujuan mengikut sunnah yang diamalkan oleh baginda yang terkandung hikmah di dalamnya iaitu (bila pergi dan balik lalu jalan yang lain lebih ramai orang yang kita boleh jumpa untuk mengucapkan tahniah dan bersedekah). Lazimnya, selepas pulang dari solat sunat Hari Raya, ahli keluarga akan berkumpul untuk bersalam dan bermafan di antara satu sama lain. AMALAN ZIARAH Sidang pendengar yang dihormati sekalian, Suasana meriah Hari Raya begitu sinonim dengan amalan ziarah dan kunjung mengunjung yang biasa diamalkan dalam masyarakat kita hari ini. Amalan ini amat disukai oleh Allah malah dijanjikan dengan ganjaran pahala yang besar di sisiNya jika ia dilakukan dengan kaedah yang betul dan menurut syariat yang ditentukan. Sebenarnya telah menjadi amalan Rasulullah SAW untuk berziarah dan menerima kunjungan ziarah para sahabat baginda khususnya di bulan Syawal yang mulia ini . Oleh itu kita sebagai umatnya perlu menghidupkan amalan baik ini semata2 untuk melaksanakan sunnah baginda Rasulullah SAW. Amalan ini selain bertujuan membina ikatan dan mengukuhkan ikatan silaturrahim sesama muslim, ia juga merupakan peluang untuk kita saling bermaafan di atas kesilapan serta kesalahan yang telah dilakukan. Dan sebagai tuan rumah pula, kita dianjurkan supaya sentiasa bersedia menerima kunjungan tetamu kerana tetamu yang datang itu sebenarnya datang dengan membawa keberkatan dan rahmat untuk kita sekeluarga.

Di antara adab2 ziarah yang telah digariskan oleh ajaran Islam ialah: 1) Hendaklah orang yang berkunjung itu datang pada waktu yang sesuai (dengan tujuan memberi keselesaan kepada tuan rumah untuk menyambut kehadiran tetamunya). - Jangan datang pada waktu2 yng biasanya orang belum / tidak bersedia menerima tetamu spt waktu awal pagi (baru bangun tidur/ bersiap2/ berkemas rumah) , waktu tengahari (mungkin orang sedang beristirehat), waktu larut malam (mungkin orang sudah letih dan mahu tidur). 2) Masuk sesudah memberi salam dan dipelawa oleh tuan rumah 3) Elakkan dari melihat2 dan membuat komentar tentang perhiasan rumah yang dikunjungi 4) Elak daripada berbual perkara yang tidak baik semasa berkunjung ke rumah orang 5) Elak berbual perkara yang boleh menyinggung perasaan tuan rumah 6) Makan dan minum dengan penuh sopan dan tertib 7) Mendoakan tuan rumah. 8) Bagi tuan rumah layanilah tetamu dengan ikhlas dan bermanis muka. Iringi tetamu ke muka pintu jika dia mahu beredar dan pelawanya untuk datang lagi. 9) Jangan mengabaikan solat fardhu dalam kesibukan berziarah PUASA ENAM DI BULAN SYAWAL Muslimin muslimat yang dikasihi sekalian, Dalam kemeriahan sambutan Hari Raya yang diadakan umat Islam dituntut untuk menunaikan puasa sunat enam hari dalam bulan Syawal. Puasa sunat ini seelok2nya dilakukan sehari selepas Hari Raya Aidilfitri sebagai ucapan selamat jalan kepada bulan Ramadhan yang mulia. Orang yang berpuasa Ramadhan akan mendapat maghfirah (keampunan) Allah terhadap dosa2nya yang lalu. Keampunan yang dianugerahkan oleh Allah inilah nikmat yang paling besar di mana kita sebagai manusia biasa memang tidak boleh lari daripada membuat kesilapan dan kesalahan. Justeru keampunan ini menjadikan diri kita dikasihi dan diberkati oleh Allah SWT. Nikmat ini sewajarnya dipelihara dengan baik dan disyukuri dengan menjauhi larangan serta berbuat amalan baik seperti puasa sunat enam hari di bulan Syawal.

Puasa enam hari di bulan Syawal umpama solat sunat rawatib yang dikerjakan bersama2 solat fardhu. Dengan puasa sunat tersebut Allah SWT akan menyempurnakan kekurangan pahala ibadat puasa yang dikerjakan serta boleh menampung mana2 kecacatan ibadah yang kita usahakan sepanjang bulan Ramadhan. Berpuasa sunat 6 hari di bulan Syawal adalah tanda Allah menerima ibadah puasa yang dilaksanakan oleh umatnya pada bulan Ramadhan yang lalu. Sesungguhnya Allah SWT apabila menerima amalan baik yang dilakukan oleh hambaNya akan mengurniakan taufik dan kemudahan untuk hambaNya melakukan amalan baik yang lain selepas melakukan amalan tersebut. Sebaliknya sesiapa yang melakukan kebaikan kemudian diikuti oleh amalan buruk maka ia merupakan tanda amalannya yang pertama adalah tertolak. Perbuatan ini sama seperti orang yang membina sebuah bangunan tetapi setelah bangunan itu siap ia merobohkannya pula. Firman Allah SWT:

Maksudnya: "Janganlah kamu menjadi seperti perempuan yang telah merombak satu persatu benda

yang telah dipintalnya sesudah ia selesai memintalnya dengan teguh dan kuat". (An-Nahl : 92)

AMALAN BERSEDEKAH (DUIT RAYA) Sidang pendengar yang dirahmati Allah sekalian, Tidak dinafikan bahawa setiap tahun menjelang sambutan Hari Raya, kanak2 merupakan golongan yang paling ceria dan gembira. Bukan setakat bergembira kerana dapat memakai sepasang baju baru, dapat balik ke kampung halaman masing2 bertemu datuk-nenek dan seluruh kaum keluarga yang selama ini terpisah jauh, dapat makan pelbagai kuih dan juadah yang lazat, malah yang acara yang paling disukai kanak2 adalah apabila mendapat duit raya setiap kali berziarah ke rumah2 saudara yang dikunjungi. Islam menganjurkan umatnya supaya tidak lokek bersedekah kepada orang yang memerlukan. Firman Allah SWT:

Maksudnya: " Wahai orang2 yang beriman, bersedekahlah sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik" (Al-Baqarah ; 267)

Ini disebabkan sedekah/ menginfaqkan harta ke jalan yang baik merupakan salah satu cara untuk kita menyucikan harta yang diperolehi selain dapat membersihkan hati dan jiwa daripada sifat tamak dan haloba. Firman Allah SWT:

Maksudnya: " Ambillah sedekah dari harta mereka untuk membersih dan menyucikan mereka". (AtTaubah : 103) Bersedekah juga merupakan satu amalan mulia yang dituntut oleh ajaran Islam kerana melalui amalan ini kehidupan yang berdasarkan konsep saling membantu dan tolong-menolong di antara satu sama lain (lebih2 lagi kepada golongan yang memerlukan) dapat dipraktikkan dalam kehidupan seharian. Sedekah yang dihulurkan dengan penuh rasa keinsafan dan keikhlasan juga lambang kesyukuran kita terhadap kemurahan rezeki yang dikurniakan oleh Allah SWT. Firman Allah SWT:

Maksudnya: " Dan pada harta2 mereka ada hak (zakat) yang tertentu untuk orang yang meminta dan orang yang kekurangan" (Adz-Zaariyat : 19) Oleh itu amalan memberi duit raya yang lazim dilakukan dalam masyarakat kita hari ini bukanlah merupakan satu kesalahan dan bukan juga satu perkara yang diwajibkan. Cuma konsep sebenar pemberian dan peneriman duit raya di kalngan masyarakat kita hari ini perlu dimurnikan semula. Memberi duit raya dengan niat bersedekah Lillahi Taala di samping untuk menggembirakan hati orang yang menerimanya merupakan amalan baik yang mendapat ganjaran di sisi Allah SWT. Yang penting pemberian itu tidak dicemari dengan perasaan untuk riak/ membangga diri / tidak ikhlas (sebab nak tunjuk aku yang beri paling banyak berbanding orang lain) dsb. yg natijahnya bukannya membawa ganjaran pahala malah menambah dosa2 yang sedia ada. Berilah sekadar mana yang termampu dan bukannya untuk mengikut selera atau menunjuk2 kekayaan masing2.

Ibubapa pula perlu memberitahu dan mendidik anak2 tentang hakikat sebenar sambutan Hari Raya, konsep dan hikmah amalan ziarah serta kaedah sambutan Hari Raya sepertimana yang dianjurkan Islam. Ibubapa perlu memperbetulkan mentaliti anak2 yang selama ini menganggap bahawa Hari Raya adalah masa yang baik untuk mengutip seberapa banyak duit raya daripada tuan rumah yang dikunjungi. Malangnya ada juga ibubapa yang tersilap langkah mendidik anak2 supaya enggan menerima duit raya dalam jumlah yang sedikit dan disuruh meminta duit raya dalam jumlah yang lebih banyak. Sesungguhnya ini adalah perkara yang perlu dielakkan. Ajarlah anak2 supaya menjadi anak yang soleh dan berakhlak mulia. Anak yang sentiasa bersyukur, redha dan pandai menilai perbuatan yang baik mahupun yang salah.