Amali 1 Tujuan : Menyiasat pecahan dari penyulingan petroleum.

Bahan/Radas : Petroleum, serpihan porselin, kertas turas, kaki retot, termometer (-10 - 300°C), kelalang penyulingan, Kondenser Leibig, kelalang kon, kasa dawai, tungku kaki tiga, mangkuk penyejat dan penunu Bunsen.

Prosedur : A. Penyulingan Berperingkat Petroleum 1. Radas seperi Rajah 1 disediakan.

Thermometer

Distillation flask Liebig condenser

Water out Petroleum Porcelain chips Water in Distillate

Rajah 1 : Radas Penyulingan Berperingkat 2. Petroleun di dalam kelalang penyulingan dipanaskan perlahan-lahan. 3. Pecahan pertama petroleum pada suhu 30 - 80°C dikumpulkan.

Ciri-ciri pecahan yang berbeza.160°C dan 160 . Pemerhatian direkodkan dalam jadual. Kelikatan pecahan diperhatikan dengan menyondongkan kelalang kon. 2. Pemanasan diteruskan dan hasil penyulingan bagi suhu-suhu 80 .4. Setiap pecahan dituang sedikit ke dalam mangkuk penyejat dan dinyalakan. Warna setiap pecahan diperhatikan. 1.200 Tidak berwarna 2 3 4 Kuning muda Kuning Perang Likat sedikit Agak likat Likat Mudah terbakar Susah terbakar Tidak terbakar Tidak likat Mudah terbakar Warna Kelikatan Kebolehbakaran . 3.120°C. B. Warna api dan jelaga yang dihasilkan diperhatikan. 4. Keputusan : Pecahan Julat suhu (°C) 1 30 – 80 80 – 120 120 – 160 160 . 120 .200°C dikumpulkan dalam kelalang kon yang berasingan.

. kuantiti jelaga yang dihasilkan oleh pecahan. Pembakaran tidak lengkap bagi gasolin membebaskan gas beracun seperti gas karbon monoksida dan nitrogen monoksida. 2. Bincangkan kebolehbakaran pecahan-pecahan petroleum. Bincang perkaitan antara takat didih pecahan dengan : a. Tulis persamaan kimia seimbang yang mewakili pembakaran tidak lengkap gasolin (C8H18). c. semakin sukar kebolehbakarannya kerana semakin bertambah panjang rangkaian karbon. Kuantiti jelaga yang dihasilkan bertambah dari pecahan 1 ke pecahan 4 kerana pertambahan bilangan karbon per molekul hidrokarbon.Soalan : 1. 3. 4. kelikatan pecahan Kelikatan bertambah daripada pecahan 1 ke pecahan 4 kerana wujudnya daya tarikan antara molekul yang semakin bertambah apabila saiz molekul bertambah. Semakin tinggi takat didih petroleum. b. Tuliskan persamaan kimia seimbang bagi mewakili pembakaran gasolin (C8H18) 2C8H18 + 25O2 16CO2 + 18H2O 5. kelikatan dan kuantiti jelaga yang dihasilkan. warna pecahan Semakin bertambah gelap daripada pecahan 1 ke pecahan 4. Pecahan X mempunyai formula C6H14. Ramalkan warna.

propil atau etil) ester.6. Apakah kepentingan menggunakan biodiesel berbanding bahan api petroleum? Ketika biodiesel dibakar. ia menghasilkan pengeluaran karbon yang minimum dan racun pada tahap yang paling rendah. lemak haiwan dengan alkohol. 7. Biodisel biasanya dihasilkan melalui tindak balas kimia lipid seperti minyak sayuran. . Apakah biodiesel? Bahan api diesel yang berasaskan minyak sayuran atau lemak haiwan yang terdiri daripada rantaian panjang alkil (metil. Ini menjadikan biodiesel menjadi bahan alternatif yang lebih selamat untuk memelihara atmosfera di samping menurunkan kadar pencemaran udara. Biodiesel juga lebih bersifat mesra alam dan dapat mengurangkan pembebasan gas rumah hijau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful