Anda di halaman 1dari 66

MELATI KUNTUM TUMBUH MELATA, SAYANG MERBAH DI POHON CEMARA, AWAL BISMILLAH PEMBUKA BICARA, ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM

1 MALAYSIA.

PENGENALAN
SK Agama Sibu menyertai Pertandingan Pengurusan Bilik Operasi Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT) Peringkat Daerah Sibu pada tahun 2012. Selaras dengan usaha kerajaan dalam memperkasakan bidang pendidikan dan memartabatkan buku teks, SK Agama akan senantiasa berusaha mempertingkatkan dan memantapkan lagi pengurusan SPBT ke arah kecemerlangan.

OBJEKTIF
Memastikan kesemua murid di SK Agama mendapat hak kelayakan pinjaman buku teks.
Memastikan tahap keselamatan dan kualiti buku teks terpelihara.

Memudahkan urusan permohonan keperluan, peminjaman dan pemulangan buku.

LATAR BELAKANG BOSS


Bilik Operasi SPBT (BOSS) Sekolah Kebangsaan Agama Sibu mula diwujudkan pada pada tahun 1991. Pada awal penubuhannya, Bilik Operasi SPBT Sekolah hanyalah merupakan sebuah bilik yang tidak mempunyai kelengkapan seperti almari besi, rak dan sebagainya. Ianya hanya digunakan untuk menempatkan buku teks dan buku aktiviti. Sehinggalah pada tahun 2007, perubahan dilakukan ke atas BOSS di mana ianya telah dilengkapkan dengan peralatan seperti rak buku besi, almari cermin,set meja komputer dan kerusi serta peralatan bagi perlaksanaan sisteks seperti alat pengimbas barkod.

MISI SPBT
KESELAMATAN BUKU TANGGUNGJAWAB BERSAMA

VISI SPBT
PENGURUSAN SPBT YANG CEKAP DAN KEMAS

MOTTO SPBT
BERSAMA MEMARTABATKAN BUKU TEKS

PIAGAM PELANGGAN
Kami, warga SK Agama Sibu bertekad dan beriltizam akan menumpukan sepenuh tenaga dan usaha kami untuk :a) Memastikan murid-murid di sekolah ini mendapat bekalan buku teks yang mencukupi setiap tahun. b) Memastikan murid-murid mendapat bekalan buku yang berkualiti. c) Menguruskan SPBT dengan cekap dan sistematik. d) Memberikan perkhidmatan yang mesra, cekap dan adil kepada semua pihak. e) Mempertingkatkan pengurusan SPBT yang lebih berkualiti dan cemerlang.

CARTA ORGANISASI INDUK SPBT

EN. SHARKAWI B. HAMDAN (GURU BESAR)

PN. ROKIAH BT. HJ. JULAIHI (PK HEM)

MASTURA BT. BUJANG (GURU SPBT)

ARFAH MUNIRAH SAID (SETIAUSAHA)

ABU BAKAR ISA (PEM)

SUZILA AWANG (PEM)

NATRAWATI JALIL (BENDAHARI)

SELIAH SENUI (AJK)

FATIMAH AFANDI

LAU SIEW LIN (AJK)

ABD.TAIB MOHAMMAD

NURUL HAYATI M.Y

NORLIJA TOMI (AJ

SENARAI BIDANG TUGAS


BIDANG
PENOLONG KANAN HEM

SKOP TUGAS
Membantu Guru Besar dalam pengurusan dan pelaksanaan program SPBT di sekolah. Merancang pengurusan SPBT di sekolah dengan bantuan Guru Peyelaras SPBT. Menjalankan pemeriksaan fizikal ke atas buku teks di tangan murid. Memberi taklimat kepada semua guru dan staf sokongan sekolah mengenai dasar-dasar terkini pelaksanaan SPBT. Menghadiri sedi taklimat penentuan keperluan buku teks dan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap pesanan tersebut. Menubuhkan kelab SPBT di sekolah. Mendaftarkan penubuhan kelab SPBT Membantu Guru Penasihat Kelab SPBT melaksanakan aktiviti kelab. Memantau pelaksanaan aktiviti Kelab SPBT di sekolah.

PENOLONG KANAN KOKURIKULUM

SENARAI BIDANG TUGAS


BIDANG GURU PENYELARAS SPBT SKOP TUGAS Pengurusan am. Penentuan Keperluan buku teks SPBT Penerimaan buku teks SPBT Pengagihan dan pemulangan buku teks SPBT Pengurusan Bilik Operasi SPBT Sekolah (BOSS) Guru penyelaras Kelab SPBT sekolah Bekerjasama dengan Guru Penyelaras SPBT mengurus pelaksanaan SPBT. Menyelaras pengagihan dan pemulangan buku teks murid melalui guru kelas. Menyelaras pengisian Borang SPBT G. Menganggotai jawatankuasa SPBT sekolah.

GURU PENYELARAS TAHUN

SENARAI BIDANG TUGAS


BIDANG GURU KELAS SKOP TUGAS Bekerjasama dengan Guru Penyelaras SPBT dalam pengurusan dan pelaksanaan SPBT sekolah. Menganggotai jawatankuasa SPBT sekolah. Mengagih dan mengumpul semula buku teks murid dan melengkapkan borang SPBT G. Membantu Guru Penyelaras SPBT melaksanakan Sisteks.

MURID

Menjaga kebersihan dan keselamatan buku teks SPBT. Membalut buku teks dengan pembalut yang sesuai. Memulangkan buku teks yang dipinjam pada masa yang ditetapkan. Membaik pulih buku teks yang koyak atau rosak. Memastikan semua buku teks dibawa pulang pada setiap hari selepas sesi persekolahan berrakhir.

TAKWIM SPBT 2012


AKTIVITI 1. Pengagihan buku teks kegunaan semasa 2. Taklimat penjagaan buku teks oleh oleh PK HEM 3. Pemantauan keselamatan buku di tangan murid. 4. Mesyuarat Ahli Jawatankuasa. 5. Penentuan Kelayakan Buku Teks 2013 6. Aktiviti keceriaan BOSS 7. Penambahbaikan Taman Mini 8. Pengurusan buku kegunaan 2013 9. Pertandingan Membuat Poster 10. Gotong royong 11. Pelupusan buku teks 12. Pemulangan buku teks murid Setelah permohonan diluluskan BULAN PELAKSANAAN JAN FEB MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT NOV DIS

KELAB SPBT

PENGENALAN
Kelab SPBT diwujudkan untuk membantu pengurusam dan pelaksanaan SPBT bagi memantapkan aktiviti di peringkat sekolah. Penubuhannya telah diiktiraf dan didaftarkan sebagai salah satu aktiviti kokurikulum sekolah. Antara objektif penubuhan kelab ini adalah bertujuan menyuntik semangat menghargai buku teks yang dibekalkan oleh kerajaan kepada murid selain memupuk sikap cintakan buku teks sebagai bahan utama kurikulum di sekolah. Selain itu, ia bertujuan memartabatkan buku teks sebagai sumber ilmu sekaligus memperkemas, menyusun aktiviti dan meletakkan kelab SPBT setaraf dengan kelab-kelab lain di sekolah.

OBJEKTIF KELAB
Mengembangkan potensi individu (murid) secara menyeluruh. Menyuntik semangat kerjasama dan tanggungjawab dalam kalangan murid. Memupuk rasa cinta akan buku teks.

Memperkemas, menyusun aktiviti dan meletakkan Kelab SPBT setaraf dengan kelab-kelab lain di sekolah.
Memartabatkan buku teks.

AHLI JAWATANKUASA KELAB

EN. SHARKAWI B. HAMDAN (GURU BESAR)

PN. ROKIAH BT. HJ. JULAIHI

CIK MASTURA BT. BUJANG

CIK SUZILA BT. AWANG

NUR AZIMAH BT. AHMAD (SETIUSAHA)

NURUL SYAHIRA BT SAHARUDIN (PENGERUSI)

MOHD. NAZRI B YUSUF (AJK)

NURUL SYAZWANI BT. ALI OMAR

ABD YAFIQ HAZWAN (AJK)

MOHD. ALIFF AIMAN (AJK)

BIDANG TUGAS AHLI KELAB


AHLI KELAB BIRO BIDANG TUGAS
Mengemas kini data dan rekod buku teks SPBT. Mengemaskini data pinjaman dan pemulangan buku teks SPBT Menyimpan maklumat ahli Kelab SPBT.

Biro Data dan Rekod

Biro Keceriaan

Memastikan keceriaan, kebersihan dan kekemasan BOSS. Menyelenggara Taman SPBT.

BIDANG TUGAS AHLI KELAB


AHLI KELAB BIRO BIDANG TUGAS
Menyelia keselamatan dan keadaan fizikal buku teks SPBT di tangan murid. Membaik pulih buku teks SPBT yang rosak. Menangani aduan kehilangan/kerosakan buku teks SPBT.

Biro Seliaan

Biro Pengurusan

Mengecap dan memasukkan nombor perolehan buku teks SPBT. Mengasingkan buku teks SPBT yang rosak. Mengira stok buku teks SPBT. Melaksanakan proses berkaitan pelupusan buku teks SPBT.

OBJEKTIF KELAB SPBT


Mengembangkan potensi individu (murid) secara menyeluruh. Menyuntik semangat kerjasama dan tanggungjawab dalam kalangan murid. Memupuk rasa cinta akan buku teks. Memperkemas, menyusun aktiviti dan meletakkan kelab SPBT setaraf dengan kelab-kelab lain di sekolah. Memartabatkan buku teks.

TAKWIM KELAB
AKTIVITI 1. Mesyuarat Perlantikan AJK Kelab dan perancangan aktiviti tahunan kelab 2. Klinik Buku Teks 3. Galeri Seni Kraf 4. Arkib Buku 5. Membuat Penanda Buku 6. Pertandingan Mencipta Logo Kelab 7. Pengurusan Buku Teks Kegunaan 2013 8. Pertandingan Membuat Poster 9. Pelupusan 10. Gotong royong Setelah permohonan diluluskan BULAN PELAKSANAAN JAN FEB MAC APR MEI JUN JUL OGO SEP OKT NOV DIS

ENROLMEN MURID LAYAK SPBT 2012


140

120
100 80 60 40

116

113

121 97 98 Tahun 1 Tahun 2 Tahun 3 Tahun 4 Tahun 5 Tahun 6

59

20
0 KELAS

FAIL PENGURUSAN SPBT


NO. FAIL 01 02 NAMA FAIL Enrolmen Murid/Murid Layak BTBT 190, BTBT 170 dan BTBT 460

03
04

Sijil Akuan Penerimaan/Invois/Nota Serahan


Pekeliling SPBT

05
06 07 08

Surat Menyurat dengan BBT/JPN/PPD/JAIN berkaitan dengan SPBT


Rekod Pinjaman Buku Teks Pulupusan Buku Teks SPBT Rekod Buku Hilang/Rosak dan Gantian

09

Penyeliaan/Pemantauan dan Aduan


Fail Minit Mesyuarat SPBT (1 Buah)

Fail Kelab SPBT (3 Buah)

FAIL PENGURUSAN SPBT

BUKU STOK SPBT


Buku stok dikhaskan untuk merekod kemasukan dan pengeluaran buku teks, buku aktiviti, buku panduan guru dan juga CD-rom. Sebanyak 6 buah buku stok digunakan : - 4 buah untuk merekod buku teks dan buku aktiviti - 1 buah untuk merekod buku panduan guru - 1 buah untuk merekod penggunaan CD-rom Kemasukan dan pengeluaran buku dan CD akan direkod sebaik sahaja peminjaman dan pengeluaran dilakukan. Baki stok dikemaskini oleh Guru SPBT dan dan disemak oleh Guru Besar atau Penolong Kanan HEM

BUKU STOK SPBT

CD-ROM GURU DAN MURID


Dibekalkan oleh Kementerian Pelajaran untuk kegunaan guru sebagai panduan pengajaran dan boleh digunakan sebagai bahan bantu mengajar. Ianya juga boleh digunakan oleh murid-murid sebagai tambahan kepada maklumat di dalam buku teks di samping mendedahkan mereka terhadap penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi. Peminjaman dan pemulangan CD direkod di dalam buku stok dan dikemaskini.

CD-ROM GURU DAN MURID

TAKLIMAT PENJAGAAN BUKU TEKS OLEH PK HEM


Dijalankan pada minggu pertama persekolahan pada slot perhimpunan sekolah. Objektif : a. Memberi pendedahan kepada semua murid tentang betapa pentingnya menjaga keselamatan buku teks. b. Memupuk sikap bertanggungjawab dalam kalangan murid. c. Memastikan murid menandatangani borang perjanjian penjagaan buku teks.

PEMANTAUAN BUKU TEKS DI TANGAN MURID


Dijalankan pada awal tahun persekolahan setelah selesai sesi pembahagian buku teks kepada murid dilaksanakan. Objektif : a) Memaklumkan tentang peraturan penjagaan buku kepada murid. b) Memberi pendedahan kepada murid betapa pentingnya penjagaan kebersihan dan keselamatan buku teks.

PELUPUSAN
Dijalankan sekali pada setiap tahun. Buku-buku yang dilupuskan adalah : a) Buku teks usang disebabkan penggunaan biasa atau bencana alam. b) Buku Latihan dan Aktiviti (BLA) bagi murid Tahap 1. c) Buku teks yang tidak lagi digunakan kerana perubahan kurikulum dan sukatan pelajaran.

ARKIB BUKU
Arkib buku menempatkan koleksi buku-buku lama terbitan terdahulu. Himpunan buku yang pernah diterbitkan dan telah melalui proses perubahan sukatan pelajaran. Merupakan sampel buku yang telah dilupuskan.

PELAKSANAAN SISTEKS BBT


Pengurusan dan pelaksanaan SPBT menggunakan sistem pengkomputeran (Sisteksbbt) telah dijalankan di SK Agama pada tahun 2008. Memandangkan terdapat beberapa kekangan dari segi kelengkapan peralatan, maka pengurusan telah terhenti. Sehinggalah tahun 2011, pelaksanaannya telah dapat dijalankan semula setelah kekangan tersebut dapat diatasi.

KELENGKAPAN PERALATAN PELAKSANAAN SISTEKS


Komputer Pencetak laser Pengimbas barkod

AKTIVITI MENAMPAL SIRI BARKOD

RAK PENYIMPANAN BUKU


Rak buku dilabelkan mengikut kelas dan subjek untuk memudahkan sistem pengurusan.

PEMBINAAN TAMAN MINI


Pembinaan Taman Mini SPBT telah dimulakan pada tahun 2010 bertujuan menceriakan kawasan sekolah di samping sebagai aktiviti bermakna bagi kelab SPBT. Taman Mini SPBT ini telah diteruskan lagi pada tahun 2011-2012 dengan menambahkan lagi tempat penanaman bunga untuk meningkatkan lagi keceriaan taman. Objektif aktiviti adalah bertujuan untuk meningkatkan keceraiaan taman SPBT khususnya dan keceriaan sekolah secara amnya. Selain itu, ia dapat memupuk semangat sikap cintakan alam sekitar dan semangat kerjasama di kalangan murid.

PEMBINAAN TAMAN MINI

PENAMBAHBAIKAN TAMAN

KLINIK BUKU TEKS


Sepanjang bulan Februari 2012 Kelab SPBT telah menjalankan aktiviti membaiki buku teks rosak di mana melibatkan seramai 26 ahli kelab. Muridmurid telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan mengikut bidang tugas yang berbeza seperti membuat semakan muka surat yang tertanggal,melekatkan semula muka surat menggunakan selotape dan membalut buku. Aktiviti ini adalah bertujuan untuk memperbaiki tahap kualiti buku teks yang masih boleh digunakan oleh murid pada masa akan datang di samping dapat meningkatkan kesedaran kepada murid tentang betapa pentingnya menjaga keselamatan buku teks. Hasilnya, buku yang kelihatan agak lusuh dan rosak boleh digunakan semula. Ini secara tidak langsung dapat mengurangkan jumlah pesanan buku di peringkat

KLINIK BUKU TEKS

PENGURUSAN BUKU TEKS


Aktiviti ini telah dijalankan pada setiap tahun di mana guru penyelaras memberi bimbingan kepada murid tentang langkah-langkah menguruskan kedatangan buku teks untuk kegunaan tahun hadapan. Objektif : a. Memberi pendedahan kepada murid tentang cara-cara menguruskan buku teks. b. Menyemai semangat cintakan buku teks dalam kalangan murid. c. Memupuk semangat kerjasama dalam kerja berpasukan. Skop tugas : a. Mengecap buku dan menulis nombor siri.

PENGURUSAN BUKU TEKS

KECERIAAN BOSS
Aktiviti ini telah dijalankan pada masa cuti pertengahan penggal pertama melibatkan ahli jawatankuasa SPBT.
Objektif : a. Menyediakan persekitaran bilik BOSS yang lebih kondusif, kemas dan tersusun. b. Menyemai semangat kerja berpasukan dalam kalangan ahli jawatankuasa SPBT Skop tugas : a. Menggantikan tikar lama kepada yang baru. b. Menyusun atur rak buku dan perabot. c. Membuat alas meja dan aktiviti kebersihan.

KECERIAAN BOSS

PENAMBAHBAIKAN TAMAN MINI


Aktiviti ini telah dilaksanakan oleh jawatankuasa SPBT bersama ahli PIBG. ahli

Objektif : a. Menambah baik fizikal Taman Mini SPBT. b. Menyemai semangat kerja berpasukan dalam kalangan ahli jawatankuasa SPBT dan PIBG. c. Membantu pihak sekolah menceriakan kawasan sekolah. Skop tugas : a. Mencabut rumput. b. Menanam pokok bunga. c. Mencantas pokok bunga.

PENAMBAHBAIKAN TAMAN MINI

MURAL BOSS
Aktiviti melukis mural pada dinding dan pintu BOSS melibatkan penglibatan ahli jawatankuasa SPBT dan juga guru-guru. Objektif : a. Mewujudkan suasana ceria pada BOSS. b. Membantu menceriakan bangunan sekolah. c. Mewujudkan semangat kerja berpasukan dalam kalangan warga sekolah.

Skop tugas : a. Melukis mural dan mewarna dinding BOSS. b. Melukis mural dan mewarna pintu BOSS. c. Aktiviti keceriaan di dalam BOSS.

MURAL BOSS

LAWATAN PEGAWAI PPD

PINTU DAN LALUAN KE BOSS

MURAL DI BOSS

PERTANDINGAN MELUKIS POSTER

PEMENANG PERTANDINGAN MELUKIS POSTER


Objektif : Memupuk semangat cintakan buku teks. Mencungkil bakat murid dalam melukis poster.

PAPAN NOTIS SPBT

KECERIAAN DI BOSS

LORONG SPBT

SUDUT MAKLUMAT /BACAAN


Objektif : Memupuk semangat rajin membaca dalam kalangan murid.

Sebagai sumber maklumat tentang isu-isu semasa.

GOTONG-ROYONG
Gotong royong membersihkan BOSS melibatkan kesemua ahli kelab . Objektif : a. Meningkatkan kesedaran murid tentang pentingnya menjaga kebersihan BOSS. b. Mewujudkan semangat kerjasama dalam kalangan ahli kelab. Skop tugas : a. Menyapu lantai dan mengemop b. Mengelap cermin tingkap c. Membuang habuk pada rak dan almari d. Mengemas rak buku

Aktiviti ini diteruskan lagi dengan pembersihan setiap pagi oleh murid mengikut jadual bertugas yang telah disediakan.

AKTIVITI GOTONG-ROYONG

PELAN KAWAD KECEMASAN TINGKAT ATAS


Bilik KH Kelas Library / Perpustakaa n Resource / Pusat Sumber Kelas 4K Bilik PRO / Stor Bilik Kuliah 3K Bilik Mesyuara t Tangga B Makmal Sains Tangga A Kelas 3M Kelas 3T

Kelas Tingkat Atas

Kelas 5K

Kelas 3D

Kelas 5T Tangga C Kelas 5M Tangga D

Kelas 4T

Kelas 4M

Kelas 5D

Kelas 4D

PELAN KAWAD KECEMASAN TINGKAT BAWAH


Tempat Letak Kereta 2 Tandas Murid L Tandas Murid P Kelas J-Qaf Bilik Bilik Kaunselin g Bilik SPBT Pejabat Pentadbiran Bilik Guru Bilik J-Qaf Bilik Suis Utama Muzik Kantin sekolah Tandas Guru Lelaki Tandas Guru Perempuan Kelas 6D Kelas Tingkat Bawah Kelas 6M Kelas 1M Kelas 1D Tempat Letak Kereta 1

Kelas 6T

Kelas 1T

Kelas 6K

Kelas 1K

Kelas 2T

Kelas 2D

Kelas 2K

Kelas 2M

Tempat Letak Kereta Hadapan

PERALATAN KESELAMATAN
Diletakkan di tempat yang mudah dicapai dan selamat Alat pemadam api Racun serangga Peti kecemasan

LAWATAN PENANDAARASAN KE SEKOLAH BERPRESTASI TINGGI SJK (C) TUNG HUA SIBU