P. 1
kakawihan

kakawihan

|Views: 70|Likes:
Dipublikasikan oleh Dhe_Wati_6245

More info:

Published by: Dhe_Wati_6245 on Oct 17, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/12/2013

pdf

text

original

KAKAWIHAN

hartina lagu jeung lirikna geus baku. nepi ka sakapeung disebut kakawihan barudak atawa kaulinan barudak.jeung nyebar ti jaman baheula keneh. sipatna anonim. Wibisana spk. • .• Istilah kakawihan kiwari dihartikeun lagu-lagu anu sok dinyanyikeun ku barudak bari ulin. (2000: 387) nyebutna lagu rayat.

nyebarna angger di antara kelompok tertentu. .Ciri kakawihan/folklor • Sumebar jeung diwariskeun sacara lisan. • Sifatna tradisional.

Kajadian poho jeung interpolasi sakapeung nimbulkeun beda teksna. . atawa teksna sarua ari wirahmana beda. upamana wae teksna aya nu beda sautak-saeutik atawa loba sedengkeun wirahmana sarua.• Aya varian jeung versi.

Klasifikasi Kakawihan • • • • Kakawihan pikeun Kaulinan Kakawihan Pikeun Digawe Kakawihan Pikeun Mepende Kakawihan Nu Mangrupa Protes Sosial .

basa Walanda (tadina). Pupujian.• Umumna kakawihan ngagunakeun basa Sunda. . Si Jendil Adil. jeung basa Jawa. upamana basa Indonesia. jeung Ula Elo Kembang. tapi aya oge nu dicampur ku basa sejen. Slep Dur. contona Punten Mangga.

. tapi aya oge kakawihan nu mimitina ngan dipake peuting. atawa beurang jeung peuting.3 Dumasar Waktuna • Lolobana kakawihan dipake beurang. upamana wae Kalongking jeung Bulan Tok.• 4.

. Eundeukeundeukan Lagoni. Eundeuk-eundeukan Caladi. • Kakawihan wangun dialog di antarana: Ambilambilan. Si Jendil. Orayorayan. Punten Mangga. Cir Kupek.4. Bolu Bogem. Nanangkaan. Ngala Hui. Gobang Kalima Gobang. Tongtolang Nangka. jeung Wek Wek Dor.4 Kakawihan Dumasar Wangunna • Wangun kakawihan aya nu wangunna dialog jeung wangun monolog. Baju Beureum. Kali-kali Jahe.

Kelenang Keleneng. Ngawuluku. Dudukuy Pelentung. Haphap Dagoan. Jing Duang Deong. Hompimpah. Moncor Pager. . Dukduk Dalikduk. Cing Ciripit. Maung Lapar. Milang Jawa. Gobang Gojir. Kalong. Enjot-enjotan.• Kakawihan anu wangun teksna monolog di antarana: Aanyaman. Babagongan. Dog Celentong. Eureuleu. Cingcangkeling. Neng Prasa. Dutdut Colotok. Galah Ginder. Blungblong. Ngadu Hayam. Hatiku Jang Wawan. Meuncit Reungit. Cacag Gurame. Ayang-ayang Gung. Hethet Embe Janggotan. Eundeuk-eundeukan Tuan Seh. Mars Siliwangi. Jongjang. Hihid Aing. Jung Jae. Kacang Buncis. Ma Ijah. Meuncit Manuk. Jaleuleu. Gere-gere Tong. Kingkilikan. Hitut. Bulantok. Gugunungan. Kukudaan. Beber Layar. Milang Kadaharan. Carecet Murag. Menta Angin. Ngadu Panggal.

Tong Maliatong. Tutunjuk. Sakentrung Taligung. Suling Aing. Tukang Kaleng. Tokecang. Oyongoyong Bangkong. Papatong Eunteup. Surser. Papatong Diambat. Ucang Angge. Salam Sereh. Sapedah Mini. Pakaleng-kaleng Agung. Paparahuan. Ojok-ojok Uang-aung. Tilil. Ucing jeung Anjing. Ngadu Hayam. Ula Elo Kembang. Tek Kotek Kotek. Ting Kolanding. Papanting. Sasalimpetan. Papatungan. Ngokok. Uga. Ole-ole Ogong. Sang Nata. Ningningnang-ningningnong.• . jeung Waru Doyong. . Pacublekcublek Uang. Pacici-cici Putri. Sur Gutuk. Oet-oetan. Susupaan. Ngawuluku. Prang Pring. Ula Elo Heursah. Tuk Tuk Brung. Samagaha. Ngadu Panggal. Trang Trang Kolentrang. Ngambat Papatong. Neng Prasa. Ni Ongo. Pom Pilep. Tuk Taligu. Turaes. Paciwit-ciwit Lutung. Pat Lapat. Moncor Pager.

Kingkilikan. Ula Elo Heursah. Ayang-ayang Gung. Susupaan. Pakaleng-kaleng Agung. Kelenang Keleneng. Gobang Gojir. Eundeuk-eundeukan Tuan Seh. Bulantok. Prang Pring. Galah Ginder. Mars Siliwangi. Surser. Jung Jae. Ucang Angge. Cacag Gurame. Tuk Tuk Brung. Ucing jeung Anjing. Ula Elo Kembang. Tek Kotek Kotek. Ngawuluku. Hihid Aing. Tilil. Pacici-cici Putri. Paparahuan. Pom Pilep. Milang Kadaharan. Sapedah Mini. Meuncit Reungit. Papatong Diambat. Ningningnang-ningningnong. Tokecang. Tong Maliatong. Hatiku Jang Wawan. Enjot-enjotan. Papatungan. Dudukuy Pelentung. Eureuleu. Sasalimpetan. Maung Lapar. Oet-oetan. Hitut. Meuncit Manuk. Cingcangkeling. Pat Lapat. Tuk Taligu. Sur Gutuk. Jongjang. Suling Aing. Tutunjuk. Dukduk Dalikduk. Papanting. Trang Trang Kolentrang. Hompimpah. Blungblong. Hethet Embe Janggotan. Papatong Eunteup. Samagaha. Carecet Murag. Dutdut Colotok. Paciwit-ciwit Lutung. Sakentrung Taligung. Turaes. Gugunungan. Gere-gere Tong. Moncor Pager. Ngambat Papatong. Haphap Dagoan. Babagongan.• Kakawihan anu wangun teksna monolog di antarana: Aanyaman. Uga. Ni Ongo. Ojok-ojok Uang-aung. Jaleuleu. Kacang Buncis. Cing Ciripit. Pacublek-cublek Uang. Salam Sereh. Ngadu Hayam. jeung Waru Doyong. . Sang Nata. Milang Jawa. Ole-ole Ogong. Menta Angin. Neng Prasa. Beber Layar. Ngokok. Jing Duang Deong. Kalong. Ngadu Panggal. Kukudaan. Dog Celentong. Oyong-oyong Bangkong. Tukang Kaleng. Ma Ijah. Ting Kolanding.

• Umumna miboga rumus jeung pola. 1984:3-4). . sakapeung jiga kasar jeung spontan (Dananjaya. • Polos jeung lugu.• Umumna anonim.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->