Anda di halaman 1dari 6

RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI : 19 03 2011 : 7.30a.m. 8.30a.m.

Mata Pelajaran

: Pendidikan Jasmani

Tarikh Masa

Tunjang Pembelajaran : Kecergasan Tajuk Sub Tajuk Bil. Murid : Masa Tindak Balas : Rangsangan dan reaksi : 20 orang

Tahap/Tahun : Tahap 2 / Tahun 4

Hasil Pembelajaran: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: 1. Psikomotor : Melakukan sekurang-kurangnya dua aktiviti masa tindak balas dengan betul dan selamat.

2. Kognitif

: Menyatakan

sekurang-kurangnya

daripada

aspek

keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti masa tindak balas. Menyatakan 2 daripada 3 kepentingan tentang mempunyai masa tindak balas yang baik

3. Afektif

: Merasa keseronokan secara puas hati semasa melakukan aktiviti. Menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti masa tindak balas.

Pengetahuan sedia ada : Murid telah biasa melakukan aktiviti ini tanpa disedari dengan rakan sebaya. Kemahiran Berfikir : Melakukan pergerakan dengan teknik perlakuan yang sempurna dan selamat. Penerapan Nilai Penggabungjalinan Alatan : Berdisiplin, kerjasama, semangat kesukanan : Kesukanan (Keselamatan semasa beraktiviti) : carta, 4 skitel, 1 wisel, 10 gelung getah, tali panjang

Langkah/ Masa Permulaan ( 5 miinit )

Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Memanaskan badan

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Murid dikehendaki duduk dan bangun dengan cepat mengikut arahan guru.

Organisasi Secara individu. Lari mengelilingi skitel.

Catatan / ABM Alatan: Skitel, wisel

2. Guru memimpin murid untuk melakukan aktiviti memanaskan asas dari kepala hingga ke kaki, terutamanya regangan otot kaki ditekankan.

3. Murid diminta lari mengelilingi skitel yang diletakkan oleh guru.

4. Beberapa jenis larian dilakukan seperti larian sisi, depan, dan belakang.

Langkah/ Masa Perkembagan Langkah 1 ( 3 minit )

Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Konsep masa tindak balas. Masa yang diambil oleh seseorang untuk bertindak setelah menerima rangsangan untuk berbuat demikian. 2. Aspek-Aspek Keselamatan: Melakukan aktiviti mengikut kemampuan diri. Melakukan aktiviti di kawasan yang ditetapkan. Memastikan tidak berlaku tolakmenolak antara satu sama lain. Mengikut semua arahan, penyeliaan dan bimbingan guru. Mengelak daripada melakukan rempuhan.

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Guru menerangkan konsep masa tindak balas kepada murid-murid. 2. Guru mengingati murid-murid tentang aspek keselamatan.

Organisasi 1. Murid-murid duduk di atas lantai sambil mendengar dan memberi respon kepada guru.

Catatan / ABM Carta

Langkah/ Aktiviti / Isi Pelajaran Masa Perkembagan 1. Aktiviti Masuk Ke Langkah 2 ( 7 minit ) Dalam Stesen

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Murid menjalankan aktiviti masa tindak balas seperti ikut arahan. 2. Guru menandakan beberapa stesen dengan gelung rotan. 3. Murid berlari atau berjalan dengan bebas di sekitar kawasan yang dihadkan dengan skitel. 4. Apabila isyarat diberi iaitu wisel dibunyikan murid harus masuk ke dalam stesen dengan cepat. 5. Setiap stesen hanya boleh dimasuki tiga orang sahaja. 6. Aktiviti ini akan diadakan selama lima pusingan. 7. Gelung getah yang ada pada setiap pusingan menjadi semakin berkurang: Pertama: 10 gelung getah Kedua: 6 gelung getah Ketiga: 4 gelung getah Keempat: 2 gelung getah Terakhir: 1 gelung getah 8. Murid-murid yang tinggal pada pusingan yang terakhir diberi tepukan oleh murid-murid yang lain.

Organisasi i. Berlari atau berjalan dengan bebas dan rawak secara individu. ii. Gelung getah diletak secara rawak.

Catatan / ABM Alatan: Skitel, gelung getah, wisel

Langkah/ Masa Kemuncak (10 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Aktiviti kumpulan:

Permainan Belalang dan belatuk

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Murid dibahagikan kepada dua kumpulan dan melakukan aktiviti permainan Belalang dan Belatuk. 2. Guru menerangkan peraturan permainan Belalang dan Belatuk kepada murid-murid. 3. Kumpulan pertama adalah Belalang, manakala kumpulan kedua adalah Belatuk. 4. Masing-masing berbaris dalam dua barisan dan berdiri di sebelah tali panjang. 5. Murid perlu mendengar arahan daripada guru. Apabila guru menyebut Belalang, murid kumpulan Belalang perlu berlari ke belakang untuk balik ke rumah Belalang agar selamat dan tidak tertangkap oleh murid kumpulan Belatuk, begitu juga kepada murid kumpulan sebaliknya.

Organisasi

Catatan / ABM Alatan: Skitel, tali panjang, wisel

Secara berkumpulan Lari depan atau belakang

Langkah/ Masa Penutup (5 minit)

Aktiviti / Isi Pelajaran 1. Cooling down / Gerakan kendur 2. Refleksi soal jawab. Aspek-Aspek Keselamatan Kepentingan: Dapat memberi tindak balas terhadap rangsangan luar. Dapat melindungi diri daripada rangsangan yang berbahaya dengan cepat. Mempunyai kepekaan yang tinggi terhadap persekitaran. Perasaan Murid

Fokus / Butir Pengajaran Dan Pembelajaran 1. Jalan perlahan mengelilingi gelanggang sambil menghayunkan tangan. 2. Guru memimpin murid melakukan gerakan kendur dengan bermula dari kaki hingga ke kepala. 3. Guru memimpin murid-murid menyatakan 5 aspek keselamatan yang perlu diambil kira semasa melakukan aktiviti masa tindak balas.

Organisasi

Catatan / ABM Alatan: Skitel, wisel

Jalan perlahan mengelilingi gelanggang.

4.

Guru bertanya soalan: Apakah kepentingan mempunyai masa tindak balas yang baik?

Posisi interaksi guru dengan murid:

5. Murid disuruh menyatakan perasaan semasa melakukan aktiviti masa tindak balas. 5. Guru menamatkan sesi pengajaran dengan sorakan hooray daripada semua murid secara serentak.