Anda di halaman 1dari 9

Pantang larang Kaum Cina

Penyapu
Mempunyai roh dan semangat. Kegunaannya hanya untuk menyapu rumah dan kedai sahaja. Tidak boleh digunakan untuk membersihkan perkakasan memuja. Semasa perayaan cina, menyapu rumah atau kedai tidak

dibenarkan pada 3 hari pertama perayaan kerana menghilangkan


tuah. (takut tersapu benda ong yang diberi oleh dewa kekayaan. Memukul dengan penyapu menyebabkan kecelakaan. Penyapu digunakan untuk menghilangkan semangat buruk seseorang dengan menyapu dengan menghadap patung pujaan. Kemudian, penyapu dipukul untuk keluarkan semangat yang tidak diingini.

Nombor

Menafsir nasib untuk menghasilkan nama seseorang bayi. Nombor lapan digemari kerana sebutannya dalam bahasa mandarin membawa makna tuah. Nombor empat jarang digunakan untuk plat kereta

melambangkan kematian.
Nombor 1 dan 7 dielakkan untuk kegunaan umum kerana melambangkan kematian dan kesunyian.

Misai Dan Janggut.

Menyimpan misai atau janggut membawa kecelakaan kepada keluarga dan saudara mara. Orang yang mempunyai misai dan

janggut di kategorikan sebagai


pekerja buruh atau pekerja bawahan (kerana tidak ada masa untuk bercukur)

Airmata anjing

Dipercayai anjing berkebolehan melihat makhluk ghaib. Menyalak apabila terserempak dengan nya

Anjing menyalak tanpa henti , bererti akan ada kematian.


Air mata anjing yang disapu atas mata seseorang, akan beroleh keupayaan melihat ke dalam alam roh (nenek moyang). Namun, jika melakukan sesuka hati, ditimpa kematian.

Mengandung

Tidak dibenarkan memaku kerana dikhuatiri bayi cacat. Tidak dibenarkan mengeluarkan kata-kata kesat dan

memukul binatang bagi mengelakkan badi.


Tidak digalakkan kerap menggosok perut bagi mengelakkan bayi terlalu manja. Tidak dibenarkan memakan makanan tajam contohnya nenas, kerana bayi akan besar dan sukar dilahirkan.

Pantang larang yang lain.


Memotong kuku pada waktu senja akan memanggil hantu dan roh jahat. Mimpi tentang gigi dan salji beerti kematian akan menimpa ibu dan ayahnya. Bunyi burung gagak diantara jam 3 dan 7 pagi beerti seseorang akan mendapat hadiah. Bunyi burung gagak antara jam 7 pagi hingga 11 pagi, hujan dan ribut akan berlaku. Bunyi burung gagak antara jam 11 pagi dan 1 petang, satu pergaduhan akan berlaku.

Yarrow (sejenis tumbuhan) dan cengkerang kura2 membawa


tuah.

Pantang larang yang lain.

Baju hitam dalam majlis perkahwinan dikatakan suwey.

Masa yang terbaik mengadakan majlis ialah tengahari dan


petang. Tarian singa pembawa tuah. Apabila majlis bertembung dengan perarakan kematian beralamat tidak baik. Meletak cermin di dalam kedai akan menghalang semangat jahat. Papan tanda perniagaan yang jatuh atau pecah beralamat perniagaan akan bankrap.

Mengenali pantang larang kaum yang berbeza bukan bermakna kita lupakan tentang kaum melayu yang tersayang, sekadar melihat jauh sekitar dunia dan mengetahui perihal jiran yang menginap di suatu tempat yang sama dengan kita.
Sekian, Terima Kasih dari kami ^____^