Anda di halaman 1dari 25

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 1

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Pendidikan Sukan 1. Keselamatan Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama c) Semangat bermasyarakat d) Kesedaran PK: Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 1. Keselamatan Nilai: a) Kesedaran b) Berdikari

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenalpasti tempat yang sesuai dan selamat untuk beraktiviti. 2.Mematuhi arahan serta peraturan untuk keselamatan diri. 3.Menyenaraikan sekurang-kurangnya 5 langkah keselamatan di tempat permainan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan di rumah, sekolah dan tempat permainan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.1. Keselamatan semasa beraktiviti. di tempat permainan. Contoh Aktiviti: a) Demonstrasi menjaga keselamatan ditempat permainan. b) Menyenaraikan langkah keselamatan

CADANGAN PENILAIAN/ CATATAN

1.1. Keselamatan di rumah, sekolah dan tempat permainan. Contoh Aktiviti: a) Perbincangan mengenai keselamatan di sekolah, rumah dan tempat permainan. b)Menyenaraikan bahaya di tempat-tempat berkenaan. c)Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan perlu diambil. 2.1. Pengurusan Diri Amalan Pemakanan Untuk Pertumbuhan Contoh Aktiviti: a)Perbincangan tentang amalan pemakanan untuk tumbesaran b)Mengumpul dan menampal gambar yang sesuai ke dalam folio.

PJ: Pendidikan Sukan 2. Pengurusan Nilai: a) Amanah b) Berhati-hati c) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran , murid dapat: 1.Memahami dan mengamalkan pengurusan masa yang sesuai untuk berinteraksi. 2.Berinteraksi dan berkomunikasi sesama rakan. 3.Memilih makanan makanan yang sesuai untuk tumbesaran.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 1. Keselamatan Nilai: a) Kesedaran b)Berdikari c)Keberanian

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan dirumah, di tempat permainan dan sekolah bagi menjaga kelamatan diri.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.1. Keselamatan di rumah, sekolah dan Tempat permainan. Contoh Aktiviti: a) Perbincangan mengenai keselamatan di sekolah, rumah dan tempat permainan. b)Menyenaraikan bahaya yang mungkin ada ditempat-tempat tersebut. c)Menyenaraikan langkah-langkah yang perlu di ambil. 1.1. Skip Setempat 1.2. Skip sambil bergerak 20m ulang-alik Contoh Aktiviti: a) Skip satu kaki b) Skip silang c)Skip sambil membentuk bulatan d)Skip sambil membentuk pelbagai corak.

CADANGAN PENILAIAN/ CATATAN

PJ: Kecergasan 1. Daya Tahan Kardiovaskular Nilai: a) Keyakinan b)Berdikari c)Hormat-menghormati d)Keberanian

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan daya tahan kardiovaskular. 2.Melakukan aktiviti skip setempat berterusan selama 3-4minit. 3.Melakukan aktiviti skip sambil membentuk bulatan dan pelbagai corak secara berterusan. Pada akhir proses penngajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenal diri sendiri dan menyatakan amalan penjagaan diri 2.Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Kasih sayang b) Kesyukuran c) Kebersihan fizikal dan mental.

1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - Hargai kesihatan sendiri. Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan cara-cara penjagaan kesihatan diri. b)Menyenaraikan perkara-perkara yang merosakkan kesihatan diri.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 4

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kecergasan 2. Kelenturan Nilai: a) Bekerjasama b) Keyakinan c) Keberanian d) Berdikari

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan kelenturan. 2.Melakukan aktiviti meleding berpasangan sambil menyentuh jari rakan. 3.Melakukan aktiviti meleding berpasangan sambil memegang alatan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. 2.Menyatakan perasaan yang terpendam. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan koordinasi dengan riang dan yakin. 2.Melambung pundi kacangn dan kawal menggunakan kaki dan tangan pada jarak tinggi dan rendah dengan sekurang-kurangnya 3 kali dari lima kali lambungan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 2.1. Meleding berpasangan. Contoh Aktiviti: a)Timbang garam b)Meleding sambil menyentuh jari rakan c)Sambil memegang gelung rotan, bola besar dan kayu

CADANGAN PENILAIAN /CATATAN

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Hormat-menghormati b) Tolong -menolong

1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - Keceriaan diri. Contoh Aktiviti: a) Membuat lakonan berkaitan b) Menyatakan perasaan melalui karangan atau kad ucapan.

PJ: Kecergasan 2. Kordinasi Nilai: a) Bekerjasama b) Keberanian c) Kejujuran d) Keadilan

3.1. Lambung pundi kacang dan kawal dengan kaki atau tangan. Contoh Aktiviti: a) Lambung tinggi dan rendah secara individu b)Lambung tinggi dan rendah secaara kumpulan.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Hormat-menghormati b) Keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Menyatakan tentang sahabat. 2.Menceritakan tentang sahabat masing-masing 3.Membuat kad ucapan untuk sahabat. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan dengan daya tahan kardiovaskular. 2.Mengimbang skala ke depan pada titik graviti. 3.Mengimbang skala ke depan di atas lantai. 4.Mengimbang skala ke depan di atas bangku gimnastik. 5.Mengimbang di atas bangku secara statik dan bergerak. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenal diri sendiri. 2.Berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - Memilih sahabat. Contoh Aktiviti: a) Bercerita tentang sahabat sendiri b)Menulis tentang sahabat c)Menulis surat kepada sahabat d)Menyenaraikan nama-nama sahabat e)Membuat kad ucapan 4.1. Mengimbang skala depan di atas bangku gimnastik. Contoh Aktiviti: a) Mengimbang pada titik graviti b)Mengimbang di atas lantai c)Mengimbang di atas bangku gimnastik d)Mengimbang di atas bangku scara atatik dan bergerak.

CADANGAN PENILAIAN /CATATAN

PJ: Kecergasan 3. Imbangan Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian c) Berdikari

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Hormat-menghormati b) Bekerjasama c) Tolong menolong

1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - Cara bergaul dengan rakan. Contoh Aktiviti: a)Membuat lakonan berkaitan b)Menyatakan cara memulakan pergaulan dengan rakan.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 7

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kecergasan 4. Ketangkasan Nilai: a) Keberanian b) keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti berkaitan dengan daya tahan kardiovaskular. 2.Melakukan aktiviti main sentuh ekor kawan sekurang-kurangnya 5 kali dalam pusingan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1. Berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. 2.Menyatakan cara menjaga perawakan diri. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti berjalan dengan gaya dan teknik yang betul serta menjaga postur badan. 2.Melakukan aktiviti berjalan dengan menukar langkah secara cepat dan perlahan. 3.Melakukan aktiviti atas tumit dan tukar jalan secara berjengkit.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 5.1. Main sentuh ekor. Contoh Aktiviti: a) Dapatkan ekor kawan seberapa banyak sambil selamatkan ekor sendiri.

CADANGAN PENILAIAN /CATATAN

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Hormat-menghormati b) Bekerjasama

1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - Perawakan diri. Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang perawakan diri dengan guru dan rakan

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari

1.1. Lokomotor Berjalan Contoh Aktiviti: a) Berjalan cepat b) Berjalan tukar langkah cepat dan perlahan. c)Berjalan atas tumit dan tukar jalan berjengkit.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a)Keyakinan b)Keberanian

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran ,murid dapat: 1.Berkomunikasi dan berinteraksi dengan guru dan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. 2.Meluahkan perasaan tentang diri sendiri. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti berlari dengan gaya yang betul serta menjaga postur badan. 2.Melakukan aktiviti berlari kesisi dengan gaya yang betul. 3.Melakukan aktiviti berlari lurus dan berbelok-belok tanpa skitel dan melalui skitel. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Berkomunikasi dan berinteraksi dengan guru dan rakan tentang keperluan harian. 2.Menyenaraikan keperluan harian yang diperlukan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran melompat dengan cara yang baik, betul dan selamat untuk menjaga postur badan yang baik. 2.Melompat berat dan ringan mengikut tahap kebolehan. 3.Melompat ke sisi mengikut tahap kebolehan.

1.1. Menjaga dan menyayangi diri. - penilaian ( diri sendiri ) Contoh Aktiviti: a)Memahami perasaan diri b)Menilai perasaan.

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari c) Keberanian

1.1 Lokomotor Berlari Contoh Aktiviti: a)Berlari ke sisi b)Berlari tukar arah c)Berlari lurus dan berbelok-belok tanpa skitel dan melalui skitel.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Berjimat cermat b) Hormat-menghormati

1.2. Alatan Kebersihan diri. - Keperluan harian. Contoh Aktiviti: a) Perbincangan tentang keperluan harian b)Senaraikan keperluan harian

10

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari c) Berhati-hati d) Berani

1.1. Lokomotor Melompat Contoh Aktiviti: a) Melompat berat. b)Melompat ringan c)Melompat ke sisi

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Berjimat cermat b)Berhati-hati

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenal diri sendiri dan mengamalkan penjagaan diri. 2.Menyatakan cara penjagaan alatan kebrsihan diri. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Merangkak sambil membuat pusingan. 2.Merangkak seperti harimau yang hendak menerkam. 3.Merangkak melalui halangan bangku kantin. 4.Merangkak melalui gelung rotan, tali dan rakan dengan jayanya. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Menyenaraikan cara menyimpan alatan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.2. Alatan kebersihan diri. - Menggunakan alatan sendiri. Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan alatan kebersihan diri. b)Mengumpul dan menampal gambar ke dalam folio. 1.1. Lokomotor Merangkak Contoh Aktiviti: a)Sambil membuat pusingan b)Seperti harimau hendak menerkam c)Melalui halangan bangku d)Melalui geelung rotan, tali dan rakan.

IMPAK/CATATAN

11

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keberanian b) Keyakinan c) Berdikari d) Berhati-hati

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Berhati-hati b) Berjimat-cermat.

1.2. Alatan kebersihan diri. - Menyimpan peralatan keperluan diri Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan cara penyimpanan alatan kebersihan.

12

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengkoordinasikan bahagian tubuh badan bagi melakukan aktiviti kemahiran dengan postur. 2.Mengguling ke sisi kanan dan kesisi kiri dengan araakan guru. 3.Mengguling balak secara berterusan sejauh 2 m

1.1. Lokomotor Mengguling Contoh Aktiviti: a) Guling ke sisi kanan dan kiri b)Guling balak

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 1. Kesihatan Diri Nilai: a) Kerjasama b) Keyakinan c) Berdikari

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenal diri sendiri dan menyatakan cara penjagaan diri. 2.Berinteraksi dan berkomunikasi dengan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan pergerakan asas dengan cara yang betul. 2.Melakukan aktiviti ketinting setempat daalam masa 30 saat, 3.Melakukan ketinting deengan bergerak dalam jarak 5m daan mengikut tahap kebolehan

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.2. Alatan kebersihan diri. Penilaian Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan alatan kebersihan diri b) Mengumpul dan menampal gambar.

IMPAK/CATATAN

13

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Kerjasama b) Keyakinan c) keberanian

1.1. Lokomotor Ketingting Contoh Aktiviti: a) Ketinting setempat b) Ketinting bergerak

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 2. Perasaan Nilai: a) Hormat-menghormati b) Keyakinan

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami perasaan orang yang berada disekeliling. 2. Menyatakan tentang perasaan tolong menolong. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti penilaian pergerakan asas berlari sejauh 30m 2.Melakukan aktiviti penilaian lompat jauh berdiri.

2.1. Memahami perasaan - Tolong-menolong Contoh Aktiviti: a) Membuat lakonan berkaitan

14

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian

1.1. Lokomotor penilaian ( kecergasan & lokomotor ) Contoh Aktiviti: a) Ujian larian pecut 30m b) Ujiaan lompat jauh berdiri

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 2. Perasaan Nilai: a) Hormat-menghormati b) Keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan peembelajaran, murid dapat: 1.Memahami perasaan orang yang berada di sekeliling. 2.Menyatakan tentang perasaan tolongmenolong Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan yang berkaitan daya tahan kardiovaskular. 2.Skip dengan alatan dan sambil bergerak sejauh 20m. 4.Skip dalam tempoh yang lambat dan cepat mengikut arahan guru.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 2.1. Memahami perasaan - tolong-menolong Contoh Aktiviti: a) Mengumpul dan menampal gambar

IMPAK/CATATAN

15

PJ: Kecergasan 1. Daya Tahan Kardiovaskular Nilai: a) Berdikari b) Keyakinan c) Keberanian

2.1. Skip dengan alat sambil bergerak dalam jarak 20m. Contoh Aktiviti: a) Skip berhalangan gelung rotan dan skitel b) Skip mengikut tempoh lambat dan cepat.

PK: Kesihatan diri & Keluarga 2. Perasaan Nilai: a) Hormat-menghormati b) Keyakinan c) Tolong-menolong 16 PJ: Kecergasan 3. Kelenturan Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari c) Keberanian d) Bekerjasama

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami konsep bekerjasama 2.Memahami mesej yang terdapat dalam lakonan yang di buat. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan kelenturan dengan riang dan yakin. 2.Membelakangkan pasangan sambil menghantar bola ke sisi dengan tepat.

2.1. Memahami perasaan - Bekerjasama Contoh Aktiviti: a) Membuat lakonan berkaitan.

2.2. Membelakang berpasangan sambil hantar bola ke sisi ( kanan - kiri ) Contoh Aktiviti: a) Berpasangan dan berkumpulan b) Jarak jauh dan dekat.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 2. Perasaan Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Berkomunikasi dan berinteraksi dengan rakan dan guru dalam suasana yang menyeronokkan. 2.Memahami konsep bekerjasama.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 2.1. Memahami perasaan - Bekerjasama Contoh Aktiviti: a) Mengumpul dan menampal gambar.

IMPAK/CATATAN

17

PJ: Kecergasan 3. Kordinasi Nilai: a) Bekerjasama b) Keyakinan c) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti kecergasan berkaitan koordinasi. 2.Membaling dan menangkap bola dengan satu tangan dan dua tangan dalam jarak jauh dan dekat. 3.Membaling dan memukul bola dengan satu tangan dan dua tangan berpasangan dan dalam kumpulan kecil. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Berkongsi pengalaman dan perasaan tentang sesuatu perkara.

3.2. Baling dan tangkap bola berpasangan. 3.3. Baling dan pukul bola dengan tangan. Contoh Aktiviti: a) Baling dan tangkap satu tangan , dua tangan dalam jarak jauh dan dekat. b)Baling dan pukul : satu tangan, dua tangan c)Berpasangan dan kumpulan kecil.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 2. Perasaan Nilai: a) Hormat-menghormati b) Keyakinan

2.1. Memahami perasaan - berkongsi pengalaman/perasaan Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang pengalaman b)Mengumpul dan menampal gambar.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 18

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kecergasan 4. Imbangan Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian c) Berhati-hati

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran , murid dapat: 1.Melakukan aktiviti fizikal untuk meningkat keupayaan fizikal dengan yakin dan riang. 2.Mematuhi arahan serta peraturan untuk keselamatan diri. 3.Mengimbang atas hujung kaki tanpa bantuan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 4.2. Mengimbang dengan hujung kaki di atas bangku gimnastik. 4.3. Imbangan Y di atas bangku gimnastik. Contoh Aktiviti: a) Statik dan bergerak

IMPAK/CATATAN

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 2.Perasaan Nilai: a) Bekerjasama b) Keyakinan 19 PJ: Kecergasan 5. Ketangkasan Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama c) Keyakinan

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : 1.Berinteraksi dan berkomunikasi dengan guru dan rakan dalam suasana yang menyeronokkan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan aktiviti fizikal bagi meningkatkan keupayaan fizikal dengan riang dan yakin. 2.Melompat dan tukar arah berdasarkan arahan guru/rakan 3.Berlari dan tukar arah dengan arahan guru / rakan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenali ahli keluarga sendiri.

2.1. Memahami perasaan - berkongsi pengalaman/perasaan. Contoh Aktiviti: a) Membuat lakonan berkaitan b)Mengumpul dan menampal gambar. 5.2. Lompat dan tukar arah. 5.3. Lari dan tukar arah. Contoh Aktiviti: a) Lompat dan lari ke kiri , kanan, depan dan belakang. b)Bebas dan dalam kumpulan.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Berdikari

3.1. Keluarga sendiri - nama-nama ahli keluarga Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan nama ahli keluarga.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI

OBJEKTIF

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN

IMPAK/CATATAN

20

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian c) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : 1.Melakukan aktiviti bukan lokomotor berdiri dengan gaya yang betul serta menjaga postur badan yang betul. 2.Melakukan aktiviti bukan lokomotor duduk dengan gaya yang betul serta menjaga postur badan yang betul.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati 21 PKBS

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenali ahli keluarga. 2.Mengetahui kedudukan ahli keluarga.

3.1. Bukan Lokomotor Berdiri Duduk Contoh Aktiviti: a) Berdiri tegak ,berdiri sambil mengimbang badan. b) Berdiri berjengkit dengan kaki rapat. c) Berdiri satu kaki dengan tangan depa d) Duduk berlunjur kaki kangkang dan rapat. e) Duduk berlujur dengan sokongan tangan. f) Duduk mencangkung dan lompat bintang. 3.1. Keluarga sendiri - Susunan hirarki keluarga. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga

22

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengkoordinasikan bahagian tubuh badan bagi melakukan aktiviti kemahiran dengan postur.

2.1. Bukan Lokomotor Membengkok Membongkok Contoh Aktiviti: a) Membesar dan mengecilkan badan b) Membengkok ke sisi c) Tunduk memandang hujung jari

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI

OBJEKTIF

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN

IMPAK/CATATAN

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Berdikari 23 PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian c) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengenali ahli keluarga dan nama panggilan mereka. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Melakukan akitviti bukan lokomotor memusing dengan cara dan gaya yang betul dengan menjaga postur badan. 2.Melakukan aktiviti bukan lokomotor mengilas dengan cara dan gaya yang betul dengan menjaga postur badan. 3. Melakukan aktiviti bukan lokomotor menguak dengan cara dan gaya yang betul dengan menjaga postur badan.

3.1. Keluarga sendiri - Nama panggilan ahli keluarga. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3.Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami konsep hormat menghormati. 2.Menulis karangan tentang keluarga.

1.2.Bukan Lokomotor Memusing Mengilas Menguak Contoh Aktiviti: a) Tangan depa memusing badan ke kiri dan ke kanan. b)Pusing sebelah/dua belah tangan kee depan dan ke belakang. c)Tangan lurus di hadapan buat bulatan d)Memandu kereta. e)Berdiri sambil mengilas badan ke kiri dan ke kanan. f)Mengilas bahagian badan yang lain seperti pergelangan tangan, bahu,pinggangdan pergelangan kaki. g)Siku bengkok ke hadapandan kuak ke belakang. 3.1. Keluarga sendiri - Hormat-menghormati Contoh Aktiviti: a) Membuat lakonan berkaitan b)Menulis karangan tentang keluarga

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI

OBJEKTIF

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN

IMPAK/CATATAN

24

PJ: Kemahiran 1. Pergerakan Asas Nilai: a) Keyakinan b) Berdikari

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan akitviti bukan lokomotor mendekam dengan cara dan gaya yang betul sambil menjaga postur badan yang betul. 2.Melakukan aktiviti bukan lokomotor menyokong dengan cara dan gaya yang betul sambil menjaga postur badan yang betul.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3.Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Berdikari 25 PJ: Kemahiran 2. Gimnastik Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : 1.Mengenali ahli keluarga. 2.Mengetahui jumlah ahli keluarga

1.2.Bukan Lokomotor Mendekam Menyokong Contoh Aktiviti: a) Berdiri dan dekam b)Lompat dekam c)Dekam sambil tangan lurus ke hadapan. d)Sokong hadapan dan luruskan kaki ke belakang. e)Naik dan turunkan badan sambil tangan membuat sokongan. f)Sokong sisi g)Sokong atas tali 3.1. Keluarga sendiri - Bilangan ahli keluarga saya. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga b)Membuat biodata ahli kelularga.

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran asas dalam gimnastik. 2.Melakukan rangkaian beberaapa pergerakan secara sentuhan berselang,sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. 3.Melakukan pergerakan licin tanpa henti daan yakin.

2.1. Gimnastik Pendidikan. 2.1.1. Kesedaran aliran Merangkaikan pergerakan secara aliran bebas. Contoh Aktiviti: a) Rangkaikan beberapa pergerakan secara sentuhan berselang sentuhan selalu atau tanpa sentuhan seketika. b)Rangkaikan beberapa pergerakan secara berterusan. c)Pergerakan licin tanpa berhenti.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami proses perkembangan keluarga dan memupuk perasaan kasih sayang dalam keluarga. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran asas dalam gimnastik. 2.Melakukan pergerakan secara sentuhan selalu Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Memahami proses perkembangan keluarga dan memupuk perasaan kasih sayang dalam keluarga.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 3.1. Keluarga sendiri - Ibu dan bapa saudara. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga.

IMPAK/CATATAN

26

PJ: Kemahiran 2. Gimnastik Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian

2.1. Gimnastik Pendidikan. 2.1.1. Merangkaikan pergerakan secara aliran terikat. Bergerak secara sentuhan selalu. Contoh Aktiviti: a)Melakukan pergerakan secara sentuhan selalu. 3.1. Keluarga sendiri. - abang/kakak ipar. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga b)Mencipta nama timangan setiap ahli keluarga.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 27

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kemahiran 4. Pendidikan Pergerakan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Keberanian

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Melakukan pergerakan asas dalam gimnastik dengan cara yang betul. 2.Memahami dan berkomunikasi dengan rakan melalui pergerakan. 3.bekerjasama dalam kumpulan untuk membentuk formasi dan bertukar dengan tempat dan pergerakan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 3.1. Pergerakan Kreatif 4.1.1. Penyesuaian terhadap rakan. Kerja berpasangan Kerja berkumpulan. Contoh Aktiviti: a) Bergerak ke arah seorang rakan dan berhenti di depannya. b)Meniru pergerakan rakanatau lakuan pergerakan bertentangan. c)Berkomunikasi dengan rakan melalui pergerakan. d)Berdiri dalam bulatan jauh dari rakan. Bergerak ke arah rakan. e)Membentuk satu formasi apabila bertemu dan bertukar dengan tempat dan pergerakan. 3.1. Keluarga sendiri - Anak buah saya. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga b)Menulis karangan tentang keluarga c) Folio keluarga 4.1. Pergerakan Asas Perkhemahan Jenis khemah. Kriteria tempat. Contoh Aktiviti: a)Mencari dan mengumpul jenis khemah b)Menceritakan tentang pengalaman khemah c)Mencari tentang kriteria tempat perkhemahan yang sesuai.

IMPAK/CATATAN

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3.Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-mennghormati 28 PJ: K emahiran 5. Rekreasi. Nilai: a) Keyakinan b) Bekerjasama c) Berhati-hati

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran , murid dapat: 1.Memahami proses perkembangan keluarga dan memupuk perasaan kasih sayang dalam keluarga. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Mengenal dan menyenaraikan jenisjenis khemah. 2.Menceritakan pengalaman berkhemah. 3.Mengenal pasti dan menyenaraikan kriteria tempat perkhemahan yang sesuai.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3.Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami proses perkembangan keluarga dan memupuk perasaan kasih sayang dalam keluarga. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran dengan cara yang betul dan selamat untuk menjaga postur yang baik. 2.Menyenaraikan aktiviti bersenggang dan tempat bersenggang yang sesuai. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami proses perkembangan keluarga dan memupuk perasaan kasih sayang dalam keluarga. 2. Menceritakan kedudukan dalam ahli keluarga mereka.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 3.1. Keluarga sendiri. - Saudara sepupu. Contoh Aktiviti: a) Membuat pokok keluarga b)Menulis nama dalam urutan keluarga.

IMPAK/CATATAN

29

PJ: Kemahiran 5. Kesenggangan Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama

5.1. Saya suka bersenggang. 5.2. Dimana saya boleh bersenggang. Contoh Aktiviti: a) Melakukan aktiviti kesenggangan yang disukai b)Menceritakan tentang tempaat yang sesuai untuk aktiviti kesenggangan. 3.1. Keluarga sendiri. - Penilaian. Contoh Aktiviti: a) Menulis karangan tentang ahli keluarga.

PK: Kesihatan Diri & Keluarga 3. Kekeluargaan Nilai: a) Kasih sayang b) Hormat-menghormati

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI

OBJEKTIF

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN

IMPAK/CATATAN

30

PJ: Kemahiran 2. Gimnastik Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Keberanian

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran asas dalam gimnastik. 2.Melakukan pergerakan dengan satu cara, berhenti seketika dan bergerak semula. 3.Melakukan pergerakan sentuhan berselang membeku seketika dan menukar cara bergerak. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalan makanan seimbang. 2.Menyenaraikan menu untuk sarapan pagi. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Melakukan pergerakan asas berkaitan pergerakan kreatif. 2.Melakukan lakuan pekerjaan 1 dan 2 dengan yakin dan riang.

2.1. Gimnastik Pendidikan. 2.1.1. Kesedaran aliran Merangkaikan aliran secara aliran terikat. Contoh Aktiviti: a) Bergerak dengan satu cara, berhenti seketika dan bergerak semula. b)Rangkaikan beberapa gerakan sentuhan berselang membeku seketika dan tukar cara bergerak. 1.1. Merancang waktu makan. - Sarapan pagi. Contoh Aktiviti: a) Membuat menu untuk sarapan pagi b)Berbincang tentang masa yang sesuai untuk sarapan pagi.

PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Keyakinan b) Bekerjasama c) Berhati-hati 31 PJ: Kemahiran 3. Pendidikan Pergerakan. Nilai: a) Keyakinan b) Keberanian c) Berhati-hati

3.1. Pergerakan Kreatif 3.1.2. Ritma berkaitan pekerjaan. Lakuan pekerjaan 1 Lakuan pekerjaan 2 Contoh Aktiviti: a) Menggiling, menjahit, menyapu dan memberus lantai. b)Kawad(tentera),gerak isyarat(polis trafik),menebas,membuat the tarik,menebar roti canai dan menaip.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Bekerjasama

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajran dan pembelajaran murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalan makanan seimbang. 2.Menyatakan waktu yang sesuai untuk minum pagi. 3.Menyenaraikan menu untuk makanan yang sesuai untuk minum pagi. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami dan mematuhi arahan serta peraturaan dalam semua aktiviti bagi menjaga keselamataan. 2.Mendirikan khemah dan mengemaskan khemah. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalan makanan seimbang. 2.Menyatakan waktu yang sesuai untuk makan tengah hari. 3.Menyenaraikan menu yang sesuai untuk makan tengah hari.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.1. Merancang waktu makan - Minum pagi Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang waktu yang sesuai untuk minum pagi. b)Membuat menu untuk minum pagi.

IMPAK/CATATAN

32

PJ: Kemahiran 4. Rekreasi Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama c) Keyakinan PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Bekerjasama

5.1. Pergerakan Asas Perkhemahan Mendiri dan mengemaskan khemah. Contoh Aktiviti: a) Menunjukkan cara mendirikan dan mengemaskan khemah.

1.1. Merancang waktu makan. - Makan tengahari Contoh Aktiviti: a)Berbincang tentang waktu yang sesuai untuk makan tengah hari. b)Berbincang tentang menu yang sesuai untuk makan tengah hari.

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 33

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kemahiran 5. Kesenggangan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran dengan cara yang betul dan selamat untuk menjaga postur yang baik. 2.Menyediakan jadual aktiviti harian. 3.Menceritakan aktiviti kesenggangan yang sesuai. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalan makanan yang seimbang. 2.Menyatakan waktu minum petang yang sesuai. 3.Meyenaraikan menu yang sesuai untuk minum petang. Pada akhir proses pengajaraan dan pembelajaran murid dapat: 1.Melakukan kemahiran asas dalam gimnastik. 2.Memerhati pergerakan rangkaian ketua dan meniru pergerakan ketua.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 5.3. Jadual harian. 5.4. Aktiviti kesenggangan. Contoh Aktiviti: a) Menyediakan jadual aktiviti harian b)Menceritakan aktiviti kesenggangan yang sesuai

IMPAK/CATATAN

PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama

1.1. Merancang waktu makan. - minum petang Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang waktu minum petang yang sesuai b)Berbincang tentang menu yang sesuai untuk minum petang.

34

PJ: Kemahiran 2. Gimnastik. Nilai: a) Keyakinan b) Bekerjasama

2.1. Gimnastik Pendidikan. 1.1.1. Kesedaran persekitaran dengan orang lain. Bergerak berbagai cara dengan pasangan Meniru perlakuan rakan. Contoh Aktiviti: a) Ketua lakukan rangkaian pergerakan, rakan memerhati. b)Tiru pergerakan ketua

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU

TUNJANG,TAJUK & NILAI PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Bekerjasama

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalan makanan seimbang. 2.Menyatakan tentang waktu yang sesuai untuk makan malam. 3.Menyenaraikan tentang menu yang sesuai untuk makan malam. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran pergerakan dengan cara yang betul dan mengikut kemampuan. 2.Melakukan aktiviti lejang dan radak, apung dan lantun dengan yakin dan riang. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengetahui pentingnya makanan terhadap tubuh badan sendiri dan amalam makanan seimbang 2.Menyatakan waktu minum malam yang sesuai. 3.Menyenaraikan menu minum malam yang sesuai.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 1.1. Merancang waktu makan. - Makan malam Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang waktu yang sesuai untuk makan malam b)Berbincang tentang menu yang sesuai untuk makan malam.

IMPAK/CATATAN

35

PJ: Kemahiran 2. Pendidikan Pergerakan Nilai: a) Keyakinan b) Bekerjasama c) Keberanian

3.1. Pergerakan Kreatif 3.1.3. Lapan lakuan daya asas. Lejang dan radak Apung Lantun Contoh Aktiviti: a) b) 1.1. Merancang waktu makan. - Minum malam. Contoh Aktiviti: a) Berbincang tentang waktu yang sesuai untuk minum malam. b)Berbincang tentang menu yang sesuai untuk minum malam.

PK: Gaya Hidup Sihat 1. Pemakanan Nilai: a) Keyakinan b) Berhati-hati c) Bekerjasama

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 36

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kemahiran 3. Pendidikan Pergerakan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran pergerakan dengan cara yang betul dan mengikut kemampuan. 2.Melakukan aktiviti luncur dan pulas dengan yakin dan riang. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami jenis-jenis bahan beracun. 2.Menyenaraikan bahan-bahan beracun dirumah. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Melakukan kemahiran pergerakan dengan cara yang betul dan mengikut kemampuan. 2.Melakukan aktiviti tekan,ketis dan renjis, cecah dengan yakin dan riang. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Memahami jenis-jenis bahan beracun. 2.Menyenaraikan bahaya bahan beracun.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 3.1. Pergerakan Kreatif 3.1.3. Lapan lakuan daya asas. Luncur Pulas. Contoh Aktiviti: a) b) 2.1. Racun - Mengenal bahan beracun di rumah. Contoh Aktiviti: a) Mengumpul dan membuat buku skrap tentang bahan-bahan beracun. b)Menyenaraikan bahan-bahan beracun dirumah. 3.1. Pergerakan Kreatif 3.1.3. Lapan lakuan daya asas. Tekan Ketis dan renjis. Cecah Contoh Aktiviti: a) b) 1.1. Racun - bahaya bahan beracun. Contoh Aktiviti: a)Perbincangan tentang bahaya bahan beracun. b)Menyenaraikan bahaya bahan beracun.

IMPAK/CATATAN

PK: Gaya Hidup Sihat 2. Penyalahgunaan Bahan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan 37 PJ: Kemahiran 3. Pendidikan Pergerakan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan

PK: Gaya Hidup Sihat 2. Penyalahgunaan Bahan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 38

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Pendidikan Sukan 2. Isu-Isu Dalam P.Jasmani. Nilai: a) Berdikari b) Keyakinan

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Mengetahui masalah dalam sukan dan cara mengatasinya. 2.Mengenal pasti masalah sekolah berhubung dengan sukan dan permainan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1. Mengumpul maklumat di dalam buku skrap tentang bahan-bahan beracun. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami dan mengamalkan caracara menghargai kejayaan rakan dan kumpulan. 2.Mengucapkan tahniah secara lisan atau tulisan atas kejayaan rakan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami dan mematuhi arahan serta peraturan keselamatan di rumah, ditempat permainan dan semasa perjalanan bagi menjaga keselamatan diri. 2.Menyenaraikan bahaya-bahaya di tempat-tempat berkenaan.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 3.1. Pengurusan sukan. Masalah yang dihadapi. Cara mengatasi. Contoh Aktiviti: a) Mengenalpasti masalah dalaman sekolah berhubung dengan sukan dan permainan.

IMPAK/CATATAN

PK: Gaya Hidup Sihat 2. Penyalahgunaan Bahan Nilai: a) Bekerjasama b) Keyakinan 39 PJ: Pendidikan Sukan 4. Etika Nilai: a) Hormat-menghormati b) Bekerjasama

2.1. Racun - penilaian Contoh Aktiviti: a) Mengumpul dan membuat buku skrap tentang bahan-bahan beracun. 4.1. Semangat kesukanan Hormat menghomati. Contoh Aktiviti: a) Mengucapkan tahniah secara lisan atau tulisan atas kejayaan rakan.

PK: Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 1. Keselamatan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Bekerjasama

1.1. Keselamatan di rumah, sekolah dan tempat permainan. - mengenali bahaya. Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan bahaya-bahaya yang ada ditempat berkenaan

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 3

MINGGU 40

TUNJANG,TAJUK & NILAI PJ: Kemahiran 2. Gimnastik Nilai: a) Berhati-hati b) Bekerjasama c) Keyakinan PK: Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 1. Keselamatan Nilai: a) Berhati-hati b) Keyakinan c) Bekerjasama

OBJEKTIF Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran , murid dapat: 1.Melakukan aktiviti gimnastik pendidikan dengan melakukan aktiviti dengan riangn dan yakin.

KEMAHIRAN / ISI KANDUNGAN 2.1. Gimnastik Pendidikan Penilaian Contoh Aktiviti: a) Melakukan aktiviti kesedaran aliran. b)Melakukan aktiviti kesedaran persekitaran dengan orang lain. c)Melakukan aktiviti kesedaran ritma 1.1. Keselamatanm di rumah, sekolah dan di tempat permainan. - langkah keselamatan. Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil.

IMPAK/CATATAN

Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran, murid dapat: 1.Memahami serta mematuhi arahan serta peraturan keselamatan di rumah, ditempat permainan dan di sekolah. 2.Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang perlu diambil. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran , murid dapat: 1.Menyenaraikan masalah yang dihadapi sekolah dalam sukan dan permainan. Pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran murid dapat: 1.Menyenaraikan bahaya yang terdapat dirumah. 2.Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang di ambil.

41

PJ: Pendidikan Sukan. Nilai: a) Keyakinan

Penilaian Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan masalah dalaman yang dihadapi sekolah dalam sukan dan permainan.

PK: Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran. 1. Keselamatan Nilai: a) Berhati-hati b) Kerjasama c) Keyakinan d) PKBS

1.2. Keselamatan diri. - Bahaya di rumah dan langkah keselamatan. Contoh Aktiviti: a) Menyenaraikan bahaya yang dihadapi dirumah. b)Menyenaraikan langkah-langkah keselamatan yang diambil.

42