Anda di halaman 1dari 5

FARHA ILYANA BT SAMSUDIN SITI HASANAH BT HASSAN NUR AMALINA BT RUSLI

Konfusianisme bukanlah satu agama tetapi lebih kepada pengajaran falsafah untuk mempertingkatkan moral dan menjaga etika manusia. Menurut fahaman Hsun Tzu,sesorang individu memerlukan sokongan dan agama dalam hidup berorganisasi untuk menikmati kehidupan yang lebih baik. Fahaman ini menekankan tentang kelakuan baik dan perbuatan bermoral.

Manusia memerlukan peraturan tingkah laku untuk mengawal manusia daripada melakukan perkara sesuka hati. Peraturan ini dipanggil sebagai li merangkumi upacara,adat istiadat,dan peraturan adat resam kehidupan.

yi pula merangkumi keadilan dan moraliti. yi merupakan pelengkap kepada li yang pada akhirnya dapat mengawal tingkah laku seseorang. Fungsi li ialah bertindak sebagai batasan supaya manusia bertindak secara bermoral dan menentang tindakan tidak bermoral.

Ciri-ciri insan bermoral mengikut fahaman Konfunisme


Perhubungan sosial yang baik,contohnya antara emak dan anak,suami dan isteri Memberi kerjasama dan sokongan dalam masyarakat. Berbuat baik sesama manusia dan haiwan. Membuat pertimbangan sebelum memuaskan kehendak.