Anda di halaman 1dari 17

(TEMPLET TUGASAN - VERSI BAHASA MALAYSIA

)

(MUKA SURAT HADAPAN)

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

JANUARI 2011

HBEF3103 PRINSIP TEKNOLOGI PENDIDIKAN

NO. MATRIKULASI NO. KAD PENGNEALAN NO. TELEFON E-MEL

: : : :

790719115159001 790719-11-5159 0129572404 makanan_percuma@yahoo.com

PUSAT PEMBELAJARAN

:

TERENGGANU

AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Rancangan Pengajaran Harian Pendidikan Jasmani PPKIBP Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun :Kemahiran : Lokomotor :Pergerakan Asas :10 Mei 2011 : 8. 2. Psikomotor : Melakukan satu rangkaian aktiviti lokomotor yang mempunyai sekurang kurangnya 3 hingga 4 aktiviti pergerakan. Afektif :Menunjukkan sikap kerjasama dengan ahli kumpulan semasa aktiviti.00 pagi : Amanah/Jujur (PPKIBP) Bilangan murid : 16 Orang Pengetahuan Sedia Ada : Mempelajari pergerakan lokomotor aras 1. murid-murid dapat: 1.00. Nilai-nilai Murni :Kerjasama KBKK :Membuat sintesis Penggabungjalinan :Kecergasan – daya tahan otot Kesepaduan :Sains – penggunaan tenaga yang betul Alatan :Kon/ skittel Wisel Gelung rotan Kapur tulis Kayu batang penyapu 2 . 3. Objektif: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran ini.9. Kognitif :Menyatakan secara lisan 2 sebab mengapakah tangan perlu diayunkan.

Tangan di ayun ke sisi .Kaki dibuka seluas bahu .Mata pandang di depan 3 x----------------------x Y o o o o o o po o o o o o o o o o p o x----------------------x Kaedah Pengajaran: Demonstrasi & Penerangan -murid melakukan aktivti lari anak dan terbang anak burung dalam kawasan terhad dalam pengawasan guru Kaedah pengajaran : Demonstrasi – tunjuk cara – main peranan.Badan tegak .Mata memandang ke hadapan . Tangan .Tangan di ayun seperti burung terbang x --------------------x o o o op o oo o Y oo o poo Petunjuk organisasi: X = skitel 0 = murid Y = guru P = ppm *ppm = pembantu pengurusan murid Permulaan Regangan 1.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Kaedah/ Bahagian / Masa Memanaskan Set Induksi badan . Aktiviti Fokus Pembelajaran Organisasi Startegi/ Alatan & Bahan/ Catatan x ---------------------x .Berlari anak dan pergerakan bebas anak burung .

Mata pandang bawah . demonstrasi 2.Kaki dibuka seluas bahu .Kaki dan Paha . Badan dan pinggang .Badan bongkokkan .Lurus kedua-dua belah tangan di belakang punggung .Kaki di buka seluas bahu .Siku di hala ke dalam 2. .Mata pandang ke hadapan -Tangan kanan menyilang ke kiri di hadapan -Tangan kiri memegang siku kanan dan tarik ke arah bahu kiri x----------------------x Y o o o o o o po o o o o o o o o o p o x----------------------x * tukar tangan selepas kiraan lapan Kaedah pengajaran: tunuk cara.Badan tegak.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 .Tangan menyentuh lantai x----------------------x Y o o o o o o po o o o o o o o o o p o x----------------------x 4 .

Badan tegak .wisel -Murid melakukan aktiviti ini secara seorang demi seorang setelah mendengar wisel Kaedah pengajaran: Demonstrasi & penerangan Berlari Langkah 2.Mata memandang sasaran .Berjalan zig zag .Tangan di ayun disisi x x o o o p x—x o o x—x o p x -murid melakukan aktiviti terorganisasi di atas seorang demi 5 Y x—x o o o o o x * Murid ‘low function’ yang tidak dapat melakukan aktiviti ini secara individu akan dibantu oleh ppm Media: skittle kecil.Lutut di angkat tinggi .Mendarat dengan bebola kaki .Mata pandang sasaran . skittle .AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Perkembanga n Langkah 1 Berjalan .Kaki melangkah pendek mengikut garisan zig-zag -Tangan diayun di sisi x o o o x p Y ---0 o x x op * murid ‘low function’ melakukan dengan arahan guru dan bantuan ppm. skitel. .Badan tegak .Berlari skip . Media: Kapur tulis. batang penyapu.

Lutut menyentuh lantai .murid melakukan aktiviti terorganisasi di atas seorang demi seorang sebaik mendengar wisel Y o o o o o * Murid ‘low function’ yang tidak dapat melakukan aktiviti ini secara individu akan dibantu oleh ppm x Media: gelung rotan.Tangan di bengkokkan dan menyentuh lantai 6 -.murid melakukan aktiviti terorganisasi di atas seorang demi seorang sebaik mendengar wisel Media: batang penyapu. Sikttel besar.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 seorang sebaik mendengar wisel besar. skittle besar. Merangkak Langkah 4 .Badan condong ke hadapan sedikit .Badan mendatar ke bawah .Lutut dibengkokkan sedikit .Tangan diayunkan .Mendarat dengan kedua-dua belah kaki x x o o o p o o O O O o p x .Melompat katak .Mata memandang sasaran . wisel Melompat Langkah 3 . wisel * Murid ‘low function’ yang tidak dapat melakukan . wisel.

gelung rotan.Aplikasi pergerakan lokomotor .Murid membahagikan mereka kepada 2 kumpulan yang sama kuat dan samasama bertanding x Y x—x x—x O O x—x x—x Z op o x 7 o x—x x—x O O x—x x—x Z po o o x x Kaedah pengajaran : Tunjuk cara/ demonstrasi & Penerangan -ppm menjaga satu kumpulan tiap-tiap seorang . skittle kecil dan besar.Media. wisel .AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 . batang penyapu.Mata memandang depan ke sasaran x o o Y x—x o o o o x—x o p o x aktiviti ini secara individu akan dibantu oleh ppm o p x—x o o x x Permainan Kecil Kemuncak -Rentas halangan .Merentasi halangan jenis lokomotor .

Badan dibongkokkan serandah mungkin .Mata memandang bawah .Tangan diangkat dari sisi ke atas 8 .Mata pandang depan .Menarik nafas .Badan bengkok ke sisi kanan dan kiri x----------------------x Y o o o o o o po o o o o o o o o o p o x----------------------x Kaedah pengajaran : Tunjuk cara/ demonstrasi & Penerangan x----------------------x Y o o o o o o po o o o o o o o o o p o x----------------------x Kaedah pengajaran : Tunjuk cara/ demonstrasi & Penerangan .kaki dibuka sama aras bahu .Kaki buka seluas bahu .Kaki di buka paras bahu . .Pinggang .AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Aktiviti Penutup pengenduran (cooling down) .Tangan lurus ke atas .Badan tegak .tepuk kedua-dua kaki dengan keduadua tangan dari kaki (ankle) hingga ke paras pinggan.Kaki .

1. bertujuan untuk menyediakan panduan merancang dan mengendalikan pengajaran yang memerlukan media. Selain itu. pengajaran yang berkesan membolehkan pelajar memperoleh kemahiran. Terdapat enam langkah utama dalam model rekabentuk pengajaran ASSURE iaitu.Murid menyatakan kenapa tangan perlu diayunkan sebagaimana penerangan guru semasa melakukan aktiviti tadi Kaedah pengajaran: Perbincangan Dick dan Raiser (1989) telah mendefinisikan reka bentuk pengajaran sebagai satu proses sistematik untuk mereka bentuk. pengetahuan dan sikap yang diharapkan. OUM 2 Ibid. Prof Madya Dr Wan Zah Wan Ali. Gustafon (1991) telah membahagikan model seperti yang diutarakan oleh Dick dan Reiser sebagai Model reka bentuk pengajaran berorientasikan bilik darjah. 9 . • 1 A – Analyze Learners (menganalisispelajar). HBEF 3103 Prinsip Teknologi Pengajaran. Perbincangan dengan murid .2 Murid juga amat sukakan pengajaran yang berkesan. Model ini telah di perbaharui pada 2002 dan model terbaru inilah yang saya gunakan dalam rancangan pengajaran harian yang di buat di atas. Prof Madya Dr Ramlah Hamzah & Dr Rosini Abu. Selangor. Dalam hal ini. berlari skip dan melompat . Menurut mereka lagi.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 semasa menarik nafas dan sebaliknya menghembus nafas. Model ASSURE juga tergolong dalam kategori ini.Bertanya mengapa tangan diayunkan semasa melakukan akitiviti seperti berjalan. Model yang telah di gubal oleh Heinich dan rakan-rakannya (1982) ini. membangun. (2011) (3rd ed). melaksanankan dan menilai pengajaran.

• • • U – Utilize Media and Materials (menggunakan media danbahan). Secara puratanya. ibu bapa murid-murid ini bekerja di kilang papan di sekitar kawasan sekolah berkenaan. Kelas gabungan ini mempunyai 16 orang murid iaitu enam orang dari kelas Amanah dan 8 orang dari kelas Jujur. Setiap sesi pengajaran. S – Select Methods. Daripada kesemua jumlah tersebut pula. Media and Materials (memilihkaedah. media danbahansumber). 13 orang daripadanya adalah lelaki dan 3 orang lagi adalah perempuan. guru akan merekod (rujuk senarai semak di lampiran) apa yang telah dipelajari dan apa yang diperolehi oleh murid dan apa yang tidak. Setelah menjalani ujian tersebut dari guru pendidikan khas. R – Require Learner Participation (memerlukanpenglibatanpelajar).dan E – Evaluate and Revise (melakukanpenilaiandanpengubahsuaian). A – Analyze Learners (menganalisis pelajar) (a) Ciri-ciri Umum Kelas yang diajar ialah gabungan kelas Amanah dan Jujur dari Program Pendidikan Khas Integrasi Bermasalah pembelajaran.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 • • S – State Objectives (menyatakanobjektif). Kebanyakan daripada mereka adalah dari kelas pemulihan di sekolah-sekolah. Berpendapatan rendah dan mempunyai bilangan anak yang ramai adalah antara punca sebahagian dari mereka bekerja kedua-duanya (ibu dan bapa bekerja sekaligus di kilang berkenaan). Murid-murid PPKIBP telah menjalani ujian diagnostik instrument kemasukan sebelum diterima masuk ke program berkenaan. Empat orang daripada kelas Jujur pula di kategorikan sebagai murid “low function’ iaitu murid kefungsian rendah dan keempat-empat orang murid tersebut mengalami masalah sindrom down tahap sederhana dan ringan. Sebelum 10 . mereka samaada di terima dan dibawa ke hospital untuk pengesahan atau ditempatkan kembali ke kelas asal mereka iaitu kelas pemulihan. (b) Kompetensi Khusus Peringkat Masuk.

media danbahansumber)  MemilihKaedah Pemilihan kaedah yang digunakan untuk rancangan pengajaran ini ialah yang pertama demonstrasi. Pada pelajaran yang lepas. Media and Materials (memilihkaedah. Boleh diukur = B(ehaviour) 3. murid telah mempelajari pergerakan lomomotor aras satu. Pada akhir proses pembelajaran ini murid dapat menjaga alatan-alatan latihan dengan baik. © Stail Pembelajaran. S. Pada akhir proses pembelajaran ini murid dapat menyatakan secara lisan 2 sebab mengapakah tangan perlu diayunkan. kaedah ini perlu di gunakan untuk memberi contoh supaya murid dapat melakukannya selepas dan semasa tunjuk cara oleh guru.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 memulakan rancangan pengajaran harian yang baru. Pada akhir pembelajaran ini murid dapat menunjukkan sikap kerjasama dengan ahli kumpulan semasa aktiviti. Kebanyakan murid dalam program ini mendapat manfaat daripada teori Pembelajaran Operan Skinner.States Obejective ( Menyatakan Objektif) 1. guru akan melihat samaada ada murid yang tercicir dalam pelajaran yang lepas. iaitu dengan meniru. Keadaan = C 3. Tingkat Prestasi = D S – Select Methods. Jadi setiap gerakan dan penerangan mesti diberikan contoh dan demonstrasi. Jadi. 11 . melakukan satu rangkaian aktiviti lokomotor yang mempunyai sekurang kurangnya 3 hingga 4 aktiviti pergerakan (subjek) = A (udience) 2. Pada akhir pembelajaran murid. Kaedah ini digunakan hampir di dalam kesemua sesi proses pengajaran dan pembelajaran dalam rancangan pengajaran harian ini kerana ia melibatkan dan bertujuan untuk membentuk domain psikomotor.

jadi saya memilih media pengajaran yang berbentuk alatan mudah alih dan perkakasan latihan seperti kon atau skittel. Oleh kerana dalam rancangan pengajaran ini ia berkaitan dengan kemahiran motor.mudah difahami. Media-media yang dipilih ini semuanya digunakan 12 . Kaedah kedua ialah penerangan. iii) Menarik minat dan mencetuskan motivasi pelajar. gelung rotan. (Mengikut Huraian sukatan pelajaran yang dikeluarkan oleh Pusat Pengembangan kurikulum untuk pendidikan khas). (Tajuk dikeluarkan oleh Bahagian Pendidikan Khas KementerianPelajaran Malaysia). Guru memberi pengetahuan baru kepada murid dan bertanyakan apa rasional-rasional sesuatu itu dilakukan.  Memilih Media dan BahanSumber Pemilihan media pula berasaskan kriteria yang tertentu seperti: i) Sepadan dengan kokurikulum. Ketiga. guru juga menggunakan kaedah penerangan untuk memberitahu secara lebih detail bagaimana sepatutnya pergerakan itu dilakukan dan kaedah ini juga digunakan hampir dalam kesemua langkah pembelajaran dari mula hingga ke kemuncak proses pembelajaran. Sejajar dengan kaedah demonstrasi atau tunjuk cara. batang penyapu. dan wisel. guru melakukan aktiviti bersama-sama murid contohnya pada aktiviti regangan). ii) Maklumat tepat dan terkini. serta dibekalkan kepada semua sekolah). Kaedah perbincangan. (Bahan yang digunakan adalah bahan yang biasa mereka lihat .AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 (Dalam sebahagian langkah.

Dalam semua langkah. Oleh kerana saiz fizikal murid yang tidak besar. untuk merangkak.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Bahan ini juga dipilih berdasarkan analisis pelajar. Dalam langkah ketiga pula saya gunakan gelung rotan untuk meluompat katak. Jadi saya gunakan skitel kecil dan batang penyapu untuk mereka berlari dan seterusnya melompat U – Utilize Media and Materials (menggunakan media dan bahan) Penggunaan media dan bahan dalam pengajaran sangat efektif. Pengunaan wisel sengaja digunakan untuk memberi rasa ingin tahu dan ketidaksabaran murid bila agaknya guru akan meniup wisel. murid dikehendaki berlari skip. saya menggunakan kapur untuk melukis Z untuk aktiviti berjalan zig-zag. Murid dikehendaki melakukan aktiviti tersebut sejurus selepas penerangan dan demonstrasi oleh guru (Kesemua organisasi boleh di lihat dalam rancangan pengajaran) . penggunaan skittel besar sebagai tiang sudah lebih dari memadai dari segi ketinggian untuk mereka merangkak di bawahnya. dan sebelum murid melakukan aktiviti tersebut saya terlebih dahulu menerangkan bagaimana dan membuat dmonstrasi untuk pembelajaran langsung mereka Dalam langkah dua. sudah tentu lebih dari separuh tidak mampu untuk melakukannya walaupun pada paras paling bawah kerana murid-murid adalah murid pendidikan khas. pergerakan murid akan dimulai selepas bunyi wisel. Sekali lagi saya menggunakan skittel kecil dan batang penyapu sebagai media pengajaran. Begitulah juga dengan langkah-langkah yang lain. Untuk itu. Dan bagi murid ‘ low function’ pembantu pengurusan murid akan sama-sama membantu mereka. saya mengunakan kaedah penerangan dan demonstrasi untuk diikuti oleh murid selepas itu. contohnya untuk akitiviti berlari skip. Dalam langkah satu. Dalam langkah 4 contohnya. saya memilih untuk menggunakan skittel besar sebagai tiang dan batang penyapu sebagai galang. jika saya gunakan pagar olahraga. 13 . dan murid merangkak dibawahnya. Murid dikehendaki melompat batang penyapu tersebut.

saya akan cuba membuat penilaian dengan pengamatan saya keatas kesungguhan melakukan aktiviti. R – Require Learner Participation (memerlukan penglibatan pelajar) Dalam proses pembelajaran ini. Juga mengunakan kaedah perbincangan terutama dalam penutup (perbincangan/refleksi). boleh dikatakan hampir setiap masa pembelajaran aktif berlaku kerana ia sesungguhnya melibatkan domain psikomotor.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 Kesemua sesi pengajaran dan pembelajaran mengunakan kaedah demonstrasi dan penerangan. terutama pada kemuncak dan permulaan (semasa regangan) serta penutup (semasa aktiviti pengeduran) E – Evaluate and Revise (melakukan penilaian dan pengubahsuaian) Dalam sesi pengajaran dan pembelajaran menurut rancangan pengajaran harian ini. keberjayaan melakukan aktiviti dan kerjasama antara ahli kumpulan. (rujuk lampiran) APENDIKS 14 . Pengamatan dan penilaian ini akan dicatatkan di dalam borang senarai semak kemahiran tajuk ini.

Kuala Lumpur. Prof Madya Dr Ramlah Hamzah & Dr Rosini Abu. Bahagian Pendidikan Khas Kementerian Pelajaran Malaysia 5.moe. 6. (2002). http://www. (2011) (3rd ed).moe. Fajar Bakti 3. OUM 2.my/bpkhas/ 15 .my/ 7. Prof Madya Dr Wan Zah Wan Ali. Kuala Lumpur. Bhd. Ee Ah Meng. 4.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 RUJUKAN / REFERENSI 1.gov. Kuala Lumpur. Memahami pembelajaran. Rahim Selamat (1990). Wan Zah Wan Ali (2000). Selangor: Penerbit Fajar Bakti Sdn. Selangor. HBEF 3103 Prinsip Teknologi Pengajaran. http://www. Teknologi Sistem Pengajaran.gov. Utusan Publication. Ab. Maklumat Pendidikan Khas. Bahagian Pendidikan Khas (2008). Psikologi Pendidikan 111 (3rd ed).

AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 LAMPIRAN SENARAI SEMAK REKOD 16 .

5 Berdiri di atas garisan 1.1 Berlari mengundur Tahap pencapaian 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 catatan 17 .3.2.2.1.1.2.1. Alih ke kemahiran seterusnya bila pencapaian mencapai aras 3) NAMA MURID : _______________________ JENIS MASALAH: _______________ TAHUN SEMAKAN: ____________________ Bil Senarai Kemahiran 1.1.4 Merangkak 1.AHMAD SHABRI BIN MOHD 790719115159001 HBEF3103 PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN (sila berkongsi maklumat dengan guru kemahiran manipulatif.2 Berlari skip 1.1 Pergerakan asas ( Lokomotor aras 1) 1.3 Pergerakas asas (lokomotor aras 3) 1.2 Pergerakan asas (Lokomotor aras 2) 1.3 Membuat pergerakan mata 1.2 Bergerak dari tempat ke setempat 1.1 Berjalan zig-zag 1.1 Lari dan bergerak setempat 1.4 Membuat pergerakan tangan 1.1. Lokomotor 1.3 Melompat katak 1.2.