Anda di halaman 1dari 13

JAHITAN

Membaiki Pakaian • Alatan Jahitan • Jahitan Asas

ALATAN JAHITAN .

PITA UKUR  Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit. .

GUNTING FABRIK / KAIN  Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja. .

.KAPUR TUKANG JAHIT  Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola kepada fabrik.

 Jarum Peniti Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelum menjahi jelujur.JARUM Jarum Tangan Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik.  .

. menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang.PENETAS BENANG  Untuk menanggalkan benang jelujur.

 FABRIK / KAIN Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian.BENANG Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin.  .

JENIS JAHITAN .

JAHITAN JELUJUR HALUS CARA DAN KEGUNAANNYA i. Menjadi perhiasan pada artikel  . Boleh menggantikan mata jahitan mesin iii. Membaiki kelepet merentas ii.

Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik iii. Menjahit kelim yang merentas iv.JAHITAN KIA CARA DAN KEGUNAANNYA i. Boleh menggantikan jahitan mesin  . Memulakan dan mematikan jahitan tangan ii.

CARA DAN KEGUNAANYA Menetapkan dan mengemaskan kelepet Mata Jahitan ini boleh dilihat sebelah luar fabrik .JAHITAN SEMBAT  i. ii.

JAHITAN LILIT KEMAS CARA DAN KEGUNAANYA i. Mengemaskan guntingan tepi fabrik ii. cangkuk dan palang  . Menjahit butang katup. Mencantumkan dua kepingan fabrik iii.