P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Dsv Kssr Tahun 3

Rancangan Pengajaran Harian Dsv Kssr Tahun 3

|Views: 1,471|Likes:
Dipublikasikan oleh niya_dania2418

More info:

Published by: niya_dania2418 on Nov 06, 2012
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/22/2013

pdf

text

original

TAHUN 3

DISEDIAKAN OLEH: NORHAYATI MAT SHARIF JABATAN PELAJARAN PULAU PINANG

PERATURAN BERKAITAN DENGAN REKOD MENGAJAR
Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997:
Perkara 8: Buku Rekod Guru

Seseorang guru dalam suatu sekolah, kecuali sekolah gaya pos atau PJJ, hendaklah menyimpan dan menyenggara suatu buku rekod dalam mana hendaklah direkod olehnya tidak lewat daripada hari akhir persekolahan setiap minggu dalam suatu penggal persekolahan, bahagian atau bahagian-bahagian sukatan pelajaran yang diluluskan yang akan diajar pada minggu berikutnya berkaitan dengan suatu mata pelajaran, dan buku rekod hendaklah dengan serta-merta diadakan untuk pemeriksaan.

PERATURAN BERKAITAN DENGAN REKOD MENGAJAR
Peraturan-Peraturan Pendidikan (Kurikulum Kebangsaan) 1997:
Perkara 11: Penalti (1) Seseorang guru hendaklah mengajar mengikut suatu sukatan pelajaran yang diluluskan dan suatu jadual waktu yang diluluskan dan mana-mana guru yang mengajar murid atau mana-mana orang yang membenarkan seseorang guru mengajar murid melainkan daripada mengikut sukatan pelajaran yang diluluskan atau jadual waktu yang diluluskan adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi tiga bulan atau keduaduanya.

(2) Seseorang guru besar, pengetua atau guru yang melanggar peraturan 6, 7, 8, 9 atau 10 adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi lima ratus ringgit .

pengukuhan dan pengayaan) 7. Sains dan Teknologi. 4. 5. 6. 8. 9. Keusahawanan dan TMK merupakan EMK yang diberi penekanan dalam KSSR. 3.DRAF CADANGAN RANCANGAN PELAJARAN HARIAN 1. Nilai Murni dan Patriotisme masih diterapkan dalam P&P Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : i. Pendidikan Alam Sekitar. Tindakan susulan (pemulihan. 2. Kelas dan Masa/bilangan pelajar Tema/Tajuk Standard Pembelajaran (Kod Sahaja) Objektif Pembelajaran Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Elemen Merentas Kurikulum (EMK) Kreativiti dan Inovasi. nyatakan bilangan murid yang mencapai objektif P&P ii. EMK sedia ada seperti Bahasa. . Mata Pelajaran.

Aktiviti yang dirancang terarah untuk mencapai objektif pelajaran. Objektif pelajaran dinyatakan dalam bentuk perlakuan.STANDARD 4. •Rancangan Pelajaran Harian (RPH) yang disediakan berdasarkan RPT. •Refleksi P&P digunakan sebagai panduan untuk merancang RPH yang seterusnya. 5 .4 PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN GURU Kriteria kritikal PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN YANG RAPI MENINGKATKAN KEBERKESANAN PENGAJARAN. boleh diukur dan sesuai dengan keupayaan murid. Skor 5 •Refleksi dicatatkan bagi setiap pelajaran dengan merujuk kepada objektif pelajaran.

PENYEDIAAN RPH PERANCANGAN DAN PERSEDIAAN PENULISAN BUKU REKOD BERDASARKAN KEPADA: STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN PENTAKSIRAN SERENTAK DAN SEIRING DENGAN PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN . .

Lukisan Catan Kolaj Montaj AKTIVITI MEMBUAT CORAK DAN REKAAN Terancang 1. Renjisan dan Percikan 1.BIDANG KEGIATAN MENGGAMBAR 1. Lipatan dan Guntingan Tidak Terancang 1. Anyaman 2. boneka 3. Topeng MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN MENGENAL KRAF TRADISIONAL 1. Alat Pertahanan Diri 3. 3. 2. 4. Mobail 2. Alat Perhiasan Diri . Capan 2.

2. 4.2 Prinsip rekaan 4.mengkuang atau pandan atau kertas warna.1.1.2 APLIKASI SENI Murid dapat mengetahui dan memahami bahasa seni visual. 4.1 Unsur seni 4. serta proses dan teknik dalam penghasilan Anyaman Kelarai kelarai dengan menggunakan bahan sebenar atau bahan gantian.geometri 4.1.2 Menghargai dan menceritakan karya sendiri dan rakan secara lisan .1.2.2 Kontra .1 Mengenal dan menyatakan jenis media 4.1.2.4.warna 4.2.3.2.1.2 Menggunakan bahasa seni visual dalam penghasilan karya 4.1.1. 4.1 Mempamerkan karya yang dihasilkan 4.3.1 Alat . memahami. dan menyatakan bahasa seni visual yang ada pada Anyaman Kelarai 4. media.1.3.2.3 APRESIASI SENI Murid dapat membuat apresiasi terhadap karya sendiri dan rakan berpandukan bahasa seni visual.1 Teknik Anyaman Kelarai 4.2 Bahan .3 EKSPRESI KREATIF Murid dapat mengaplikasikan pengetahuan dan kefahaman bahasa seni visual.gunting 4.1.2 Rupa .1-PERSEPSI ESTETIK Murid dapat mengenal.2.1 Memilih dan memanipulasi bahan secara kreatif 4.1 Garisan – lurus 4.STANDARD PEMBELAJARAN 4.1.3 Jalinan .4.1.1.primer atau sekunder atau gabungan kedua-dua warna 4. media serta proses dan teknik dalam penghasilan karya.2 Memahami teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.1.3 Mengaplikasi proses dan teknik yang sesuai dalam penghasilan karya 4.4 Warna .1 Harmoni – kelarai 4.2. dan gam 4.tampak dan sentuh 4.

.

.

.

.

1-Alat 4.4. .3 Ekpresi Kreatif 4.1.4. kertas lukisan . Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti.1 4.1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni 1.2.1.1 Persepsi Estetik 4.2 Aplikasi Seni 4.2.1.2.2 Proses danTeknik 4.kad manila .1 Unsur Seni 4.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.2.3. (EK1) 2.1.2 Prinsip Rekaan 4. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai siku keluang (EK4) 3.4.2.1 4.1 Media 4.1. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.Media : kertas warna.1.2.1.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan ManusiaAnyaman Kelarai 4.2 4. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.1.2.3. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.1.4 4.1.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman) : 4.1.4.1.1.3.4.2 Teknik Anyaman 4. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4.4 Apresiasi Seni 4. 2.1.3 4.2-Bahan 4.1.3.2.1. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan. 4.

2 DAN 2 STANDARD PADA MINGGU HADAPAN OBJEKTIF PERLU DITULIS BERDASARKAN KEPADA 2 STANDARD PEMBELAJARAN IAITU APA YANG INGIN DICAPAI PADA STANDARD PEMBELAJARAN 1.INTRUMEN.4 STANDARD PEMBELAJARAN TERBAHAGI KEPADA 4 TETAPI BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA 2 STANDARD PADA MINGGU INI DALAM BENTUK KOD 1.BEKERJASAMA DAN TOLONG MENOLONG HASIL PEMBELAJARN BOLEH DITULIS MERANGKUMI 2 STANDARD PEMBELAJARAN PENTAKSIRAN BOLEH DITULIS DENGAN PEMERHATIAN.2 AKTIVITI YANG DIRANCANG PERLU RUJUK KEPADA STANDARD PEMBELAJARAN IAITU DARI 1.1 DAN 1.1 DAN 1.3.• DITULIS SEKIRANYA GURU MERANCANG SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNTUK DUA MINGGU-MINGGU PERTAMA • • • • • • • • • • STANDARD KANDUNGAN MEMPUNYAI 4 BIDANG YANG BOLEH DITULIS DALAM BENTUK KOD CONTOH 1.KBKK.2 PENERAPAN NILAI DITULIS BERDASARKAN KEPADA PENGAJARAN GIKGU MENGGUNAKAN KAEDAH PEDOGOGI CONTOH PEMBELAJARAN MASTERI .1 DAN 1.LISAN DAN INTERAKSI – BAND 1 HINGGA BAND 3 REFLEKSI BOLEH DITULIS BERDASARKAN JUMLAH BILANGAN PELAJAR YANG TERCAPAI OBJEKTI DAN TIDAK TERCAPAI OBJEKTIF .TIDAK SEMESTINYA GURU MENULIS KETIGA-TIGA ELEMEN INI DLM RPH BERGANTUNG KEPADA PERANCANGAN GURU NILAI DAN SIKAP APA YG CIKGU TERAPKAN PADA PELAJAR SEBAGAI CONTOH KETEKUNAN.KREATIVITI DAN TMK.2.BELAJAR CARA BELAJAR DAN SEBAGAINYA EMK-TERBAHAGI KEPADA 3 IAITU KEUSAHAWANAN.

2 Prinsip Rekaan 4. (EK1) 2.kad manila .gunting dan pembaris Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku : keluang berdasarkan 2 Kandungan.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi 1. 4. 2.1.1 4.1. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 1. Pada akhir pembelajaran: : 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.1.1. Murid memulakan aktiviti membuat/ menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) Aktiviti P&P : EMK : : Kreativiti.2 Aplikasi Seni 4.1.1 Persepsi Estetik 4.2-Bahan 4. kertas lukisan .1.4 4. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.1-Alat 4.1. .1 Unsur Seni 4.4.1.2.1.1.Media : kertas warna. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai motif siku keluang (EK4) 3. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.2.2 4.2 Teknik-Anyaman Kelarai : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : 4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.2.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.1.2.1 Media 4.2.1.3.2.1.2.1.2 Proses danTeknik 4.1.

.

BEKERJASAMA DAN TOLONG MENOLONG HASIL PEMBELAJARN BOLEH DITULIS MERANGKUMI 4 STANDARD PEMBELAJARAN PENTAKSIRAN BOLEH DITULIS DENGAN PEMERHATIAN.BELAJAR CARA BELAJAR DAN SEBAGAINYA EMK-TERBAHAGI KEPADA 3 IAITU KEUSAHAWANAN.4 AKTIVITI YANG DIRANCANG PERLU RUJUK KEPADA STANDARD PEMBELAJARAN IAITU DARI 1.4 STANDARD PEMBELAJARAN TERBAHAGI KEPADA 4 TETAPI BOLEH DIBAHAGIKAN KEPADA 2 STANDARD PADA MINGGU LEPAS DALAM BENTUK KOD 1.INTERAKSI DAN HASIL KARYA – BAND 4 HINGGA BAND 6 REFLEKSI BOLEH DITULIS BERDASARKAN JUMLAH BILANGAN PELAJAR YANG TERCAPAI OBJEKTI DAN TIDAK TERCAPAI OBJEKTIF • • • • • • • • .• • • DITULIS SEKIRANYA GURU MERANCANG SESI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN UNTUK DUA MINGGU-MINGGU KEDUA STANDARD KANDUNGAN MEMPUNYAI 4 BIDANG YANG BOLEH DITULIS DALAM BENTUK KOD CONTOH 1.3 DAN 1.4 OBJEKTIF PERLU DITULIS BERDASARKAN KEPADA 2 STANDARD PEMBELAJARAN IAITU APA YANG INGIN DICAPAI PADA STANDARD PEMBELAJARAN 1.4 PENERAPAN NILAI DITULIS BERDASARKAN KEPADA PENGAJARAN GIKGU MENGGUNAKAN KAEDAH PEDOGOGI CONTOH PEMBELAJARAN MASTERI .INTRUMEN.3 DAN 1.3.2.KBKK.1 DAN 1.3 DAN 1.KREATIVITI DAN TMK.2 DAN 2 STANDARD PADA MINGGU INI 1. LISAN.TIDAK SEMESTINYA GURU MENULIS KETIGA-TIGA ELEMEN INI DLM RPH BERGANTUNG KEPADA PERANCANGAN GURU NILAI DAN SIKAP APA YG CIKGU TERAPKAN PADA PELAJAR SEBAGAI CONTOH KETEKUNAN.

Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai. .3 Ekpresi Kreatif 4.1 4. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Aktiviti P&P : EMK : : Kreativiti.3. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.3.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas 2.2 4.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2. kertas lukisan .2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.3.EK2.kad manila .4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.gunting dan pembaris Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.1 4. 2. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.4.EK3 dan EK5) TMK dan Nilai murni 1.Media : kertas warna.3 4. Keusahawanan (EK1.4 Apresiasi Seni 4.

.

.

soal jawab dan Kuiz 2.2 1.1.40-8.2012 Masa : 7.3 dan 4 Lukisan berdasarkan langkah-langkah Dengan bimbingan guru Standard Pembelajaran(Learning Standard/S) 1.Murid membuat aktiviti menghasilkan Tarikh: 4. Memahami bahasa seni.2.Menerangkan bahasa Seni.Guru membuat demonstrasi lukisan 5.teknik dan proses dan dapat menjalankan aktiviti menghasilkan karya lukisan-rumahku Nilai dan Sikap Ketekunan . media.JABATAN NEGERI PULAU PINANG Hari : Isnin Subjek : Dunia Seni Visual Tema : Objek Buatan Manusia Topik : Lukisan (Rumahku) Tahun: 2 Cempaka Modul: Menggambar STRATEGI/AKTIVITI/BAHAN 1.40 HASIL PEMBELAJARAN/ LEARNING OUTCOMES (Pentaksiran Assesment) Membuat aktiviti lukisan berdasarkan Kepada 2 Standard OBJEKTIF/KEMAHIRAN Standard Kandungan(content Standard/S) 1.SEKTOR PENGURUSAN AKADEMIK.bekerjasama dan tolong-menolong Kreativiti dan Inovasi keusahawanan PENERAPAN NILAI/PENGISIAN KURIKULUM Pedagogi KBKK dan BCB kandungan Pentaksiran/Penilaian Pemerhatian/instrumen/Lisan dan Interaksi BAND 1-BAND 3 IMPAK/REFLEKSI 35 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai Objektif akan diberi bimbingan khas pada sesi pembelajaran yang akan datang .1 1. menayangkan contoh gambar .3 Elemen merentas Kurikulum (EMK) Objektif(0BJEKTIF/S) Pada akhir pengajaran Dan pembelajaran Murid dapat 1. media teknik dan proses 4.

.

.

: : : Penilaian P&P Refleksi : : .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa Tema dan Tajuk : : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar : .

: : : Penilaian P&P Refleksi : : .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa Tema dan Tajuk : : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar : .

CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran Kelas Bidang : : : Masa Tema dan Tajuk : : Standard Pembelajaran : Objektif Pembelajaran Aktiviti P&P EMK Bahan Bantu Belajar : . : : : Penilaian P&P Refleksi : : .

.

4.gunting dan pembaris Aktiviti P&P : EMK : : Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.4.1 Media 4.2 4.1.3.1 Unsur Seni 4. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni 1.2 Teknik Anyaman 4. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai siku keluang (EK4) 3.kad manila .1.1 4.1. Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Kreativiti.2-Bahan 4.2. 4.2 Aplikasi Seni 4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan ManusiaAnyaman Kelarai 4. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.1-Alat 4.1.2.4. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.1.2. kertas lukisan .3. 2.3 Ekpresi Kreatif 4.2.1.3. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.3.1.2.1 Persepsi Estetik 4.Media : kertas warna.2 Prinsip Rekaan 4.1.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman) : 4.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.1.1. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4.1.4.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.1.1.3 4.4 Apresiasi Seni 4.2.1 4.2. .4 4.2. (EK1) 2.1.4.1.1.2 Proses danTeknik 4.1.

2.kad manila .1 4.2.2 Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1.1.2. (EK1) 2.gunting dan pembaris Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku : keluang berdasarkan 2 Kandungan.1.Media : kertas warna.1.2 Aplikasi Seni 4.1.1.2 Teknik-Anyaman Kelarai : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : 4.1.2.2. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai.4 4.1.2-Bahan 4. kertas lukisan .Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2. Pada akhir pembelajaran: : 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.1.2.1-Alat 4.2 4. Guru menunjuk cara menghasilkan Anyaman Kelarai motif siku keluang (EK4) 3.1. Keusahawanan (EK1-EK 5) TMK dan Nilai murni Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi 1. 4.2 Prinsip Rekaan 4.1.4. 2. .CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.1 Persepsi Estetik 4.1 Unsur Seni 4.1. Murid memulakan aktiviti membuat/ menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) Aktiviti P&P : EMK : : Kreativiti. Guru menunjukkan contoh dan bersoal jawab tentang Anyaman Kelarai.3.1 Media 4.2 Proses danTeknik 4.1.1.1.1.2. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 1.

Murid mempamer dan menceritakan karya seni yang dihasilkan (EK5) Aktiviti P&P : EMK : : Kreativiti. Menghasilkan Anyaman Kelarai yang menarik menggunakan kertas warna 3.3 Ekpresi Kreatif 4. Keusahawanan (EK1.2 4.3.4 Apresiasi Seni 4. Membuat apresiasi berpandukan bahasa seni visual yang telah dipelajari 1.EK2. kertas lukisan .1 4. Memahami dan menggunakan unsur seni dan prinsip rekaan dalam membuat Anyaman Kelarai. 2.kad manila .gunting dan pembaris Bahan Bantu Belajar Penilaian P&P Refleksi : Proses penghasilan karya sepanjang aktiviti membuat Anyaman Kelarai motif siku keluang berdasarkan empat Standard Kandungan.EK3 dan EK5) TMK dan Nilai murni 1.3. Murid menghasilkan Anyaman Kelarai (EK1) (EK2) (EK 3) 4.3.4.Media : kertas warna.Guru mengulangkaji pengajaran pada minggu lepas 2. : Pada akhir pembelajaran: 40 murid dapat mencapai objektif yang ditetapkan dan 5 murid yang tidak mencapai objektif akan diberi bimbingan khas dalam sesi pembelajaran yang akan datang.Contoh : gambar contoh hasil Anyaman Kelarai 2.2 : Mengenal Kraf Tradisional (Anyaman Kelarai) : Objektif Pembelajaran : Pada akhir pembelajaran murid dapat: (Rujuk standard kandungan mengikut tajuk) 1. .1 4.4.CONTOH RANCANGAN PELAJARAN HARIAN : Dunia Seni Visual (Tahun 3) Mata Pelajaran : Dunia Seni Visual Kelas : 3 Cerdas Bidang Standard Pembelajaran Masa: 60 minit Tema dan Tajuk : Objek Buatan Manusia-Hiasan Dinding-Anyaman Kelarai Siku Keluang 4.3 4.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->