Anda di halaman 1dari 3

Tarikh Masa Kelas Bilangan Tema Tajuk Objektif Pembelajaran Hasil Pembelajaran

5 Mac 2012 12.15 1.15 5 Cerdas 29 Orang Menyiasat Daya dan Tenaga Kemandirian Tumbuhan Memahami setiap tumbuhan mempunyai cara yang berbeza untuk memastikan kemandirian spesisnya. Di akhir pengajaran dan pembelajaran,murid mesti dapat : I. Menyatakan 4 jenis penyebaran tumbuhan dengan betul semasa dalam perbincangan guru-murid. II. Menjelaskan 2 sebab tumbuhan menyebarkan biji benihnya dengan betul semasa dalam perbincangan guru-murid. III. Menghubungkaitkan sekurang-kurangnya 1 ciri yang terdapat pada setiap tumbuhan dengan agen penyebarannya apabila disoal oleh guru. IV. Menyenaraikan 10 dari 12 contoh tumbuhan mengikut agen penyebaran tumbuhan dengan betul semasa dalam aktiviti stesen.

Pengetahuan Sedia Ada Pendekatan Strategi P&P Kemahiran Proses Sains Kemahiran Berfikir Nilai Murni

Murid mengetahui tentang beberapa jenis penyebaran tumbuhan yang berada di sekeliling mereka. Kontrukstivisme Perbincangan , Kerja kumpulan Memerhati, Pengelasan,Berkomunikasi

Mencirikan, Menghubungkait

I. II. III. IV. Sumber ABM

Mempunyai minat dan dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling. Berfikir secara rasional. Sistematik. Bekerjasama.

E-Book, Video,Bahan Maujud,Manila Kad,Lampiran Soalan,

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran I. Murid memainkan video yang berada di dalam setiap ebook yang berada di atas meja kumpulan masingmasing. II. Guru menyoal murid tentang kandungan video tersebut. III. Guru menjelaskan tajuk pengajaran hari ini kepada kelas. I. Murid berbincang dengan guru tentang dandelion di akhir video tadi. II. Murid menyenaraikan contohcontoh agen penyebaran tumbuhan yang mereka tahu. III. Guru mendengar idea murid tentang kenapa biji benih tersebar di merata tempat. IV. Murid berbincang dengan guru tentang ciri-ciri tumbuhan yang tersebar dengan agen penyebaran tumbuhan. I. Murid menerima edaran gerak kerja tugas semasa di stesen. II. Guru menjelaskan gerak kerja aktiviti berkumpulan. III. Murid dalam kumpulan berbincangan dan mencatat hasil dapatan mereka semasa berada di setiap stesen. IV. Murid berpindah ke stesen lain selepas selesai di stesen itu. V. Guru memantau perjalanan kerja setiap kumpulan. VI. Guru meminta beberapa murid membaca hasil dapatan mereka.

Cacatan

Video Penyebaran dandelion Set Orientasi 5 minit a. Apa itu? b. Apa yang terjadi pada dandelion? c. Macam mana ia bergerak?

ABM E-Book,Video KPS Memerhati

Perbincangan gurumurid Senarai agen penyebaran tumbuhan. Sebab-sebab biji benih tumbuhan tersebar. Ciri-ciri tumbuhan yang tersebar

Strategi Konstruktivisme ABM Bahan maujud KPS Berkomunikasi Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Berfikir secara rasional.

Pencetusan Idea 20 minit

Item setiap stesen Stesen 1 Stesen 2 Stesen 3 Stesen 4 Stesen 5

ABM Lampiran Soalan KPS Memerhati Kemahiran Berfikir Mencirikan Menghubungkait Nilai Murni Kerjasama Mempunyai minat dan dan bersifat ingin tahu tentang alam sekeliling.

Pengstukturan Idea 20 minit

Fasa Pembelajaran

Isi Kandungan

Aktiviti Pengajaran & Pembelajaran

Cacatan

I. Guru mengedar lampiran soalan kepada murid. Aplikasi idea Latihan pengukuhan 15 minit II. Murid menyelesaikan lampiran soalan secara individu. III. Guru memantau pergerakan murid dari satu kumpulan ke satu kumpulan yang lain.

ABM Lampiran Soalan Kemahiran Berfikir Menghubungkait Nilai Murni Sistematik

Menanam sikap nilai murni dalam diri murid. Refleksi 5 minit Tinggi sungguh Gunung Daik Mercunya nampak terang berkilau Kalau asal benih yang baik Jatuh ke laut menjadi pulau.

I. Guru bersoal jawab dengan murid tentang isi pengajaran hari ini. II. Guru menerapkan nilai-nilai murni yang berkaitan dengan tajuk pengajaran pada hari ini. III. Guru meminta murid membina pantun yang berkait dengan tumbuhan atau agen penyebaran.

Nilai Murni I. Bertanggungjawab ke atas keselamatan diri dan rakan serta terhadap alam sekitar. \ II. Mensyukuri nikmat yang dikurniakan Tuhan.

Anda mungkin juga menyukai