Anda di halaman 1dari 3

3 Kesilapan Dalam Memulakan Pelaburan

Posted on June 16, 2009 Akhir-akhir nie banyak pula blog cerita pasal pelaburan, yang paling hangat pada waktu ini, pelaburan emas. Untung ke melabur di dalam emas? Ermmm… bergantung.. bergantung kepada berapa banyak ilmu & kemahiran yang anda miliki. Satu perkara yang perlu difahami tentang pelaburan ialah, semua pelaburan ada risiko untung dan ruginya. Hatta pelaburan emas sekalipun, siapa kata pelaburan emas tidak akan rugi? Harga emas pun ada turun-naiknya… macam saham juga. Tak percaya? Lihat statistik dibawah untuk harga emas sejak 36 tahun kebelakangan ini.

Harga emas sedang berada pada kemuncaknya pada waktu ini.. adakah harga emas akan jatuh atau akan terus naik selepas ini? Tiada siapa yang tahu… itulah risikonya. Baiklah.. saya sebenarnya bukan nak cerita pasal pelaburan emas… tapi saya just nak kongsi tip tentang 3 kesilapan yang sering dilakukan apabila melabur. Jika ditanya pada agent Unit Amanah.. bila masa yang sesuai untuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG! Jika ditanya pada broker Saham… bila masa yang sesuai unutuk melabur.. mereka akan kata.. SEKARANG! Jika ditanya pada agent Hartanah… bila masa yang sesuai untuk melabur… mereka akan kata.. SEKARANG!

banyakkan membaca dan bergaul dengan mereka yang pakar. Kurang ilmu . Perlu juga fikirkan tentang kerugian yang mungkin akan dialami.000 untuk 3 bulan) Jadi. Macam mana nak dapatkan ilmu? Senang je. jika ditanya pda penganjur skim cepat kaya pun. Jangan melabur lebih dari RM4. Takde duit nak melabur? Tak kisah.. Faktor utama yang perlu dilihat sebelum seseorang itu membuat pelaburan. Jangan sesekali melabur jika anda masih belum mempunyai “Dana Kecemasan”. SEKARANG lah masa yang sesuai untuk melabur. wang yang anda boleh gunakan untuk pelaburan… RM10. situasi kewangan semasa mereka. Wang lebihan yang saya maksudkan disini. No # 2... hanya dengar-dengar dan ikut.. jadi perlu bersedia menghadapi kedua-dua situasi tersebut. bila-bila-bila masa pun adalah sesuai untuk membuat pelaburan. Anda ada wang RM10.000. Jika anda tidak ada duit.. Perkara pertama yang perlu kita ada adalah ilmu. Perkara ini saya selalu tekankan.. No #3. Saya pernah terbaca .. ia pasti akan ada “Untung” dan “Rugi”.. Maksudnya. Melaburlah apabila anda sudah mempunyai wang lebihan. “tidak berapa perlukan” bukannya “tidak gunakan”.. wang lebihan dari dana kecemasan anda.000 Ya! Hanya RM4. Mesti boleh cover punya…... bukanlah diukur pada keadaan ekonomi semasa. Ramai orang yang terhegeh-hegeh mahu ikut melabur pada sesuatu tempat/instrumen setelah melilhat orang lain berjaya mengaut keuntungan yang besar pada pelaburan tersebut.. boleh pinjam! Sebab % keuntungan pelaburan adalah lebih tinggi dari % faedah(bunga) yang perlu dibayar. untuk mengetahui bilakah masa yang sesuai untuk melabur. 3 kesalahan yang sering dilakukan oleh orang ramai dalam pelaburan… No #1. ialah. mereka akan kata. tidak kiralah sama ada kita ingin mula melabur atau mula berniaga. wang yang sudah anda “tidak berapa perlukan”… diulangi. Meminjam wang untuk melabur. ialah. Realitinya.. dan bukannya hanya melihat pada satu sisi sahaja..000 – RM6.Hatta. Mengabaikan risiko kerugian… Macam yang saya tulis diatas. ikhlas lah pada diri mengatakan “anda tidak ada duit pada waktu ini dan ini bukanlah masa yang sesuai untuk anda melabur”.000...000 (dana kesemasan) = RM4. ianya adalah faktor no 2 atau 3. Dana kecemasan yang anda perlukan ialah RM6. bagi saya. apabila sebut pasal pelaburan.000. Contohnya.000 (iaitu simpanan sebanyak RM2.

Nak melabur dalam saham… kena baca 2 buah buku dulu pasal pelaburan saham. improve lagi skill yang ada dan begitulah seterusnya sampai bila-bila.. kena baca 2 buah buku dulu pasal pelaburan emas.. Nak melabur dalam emas…. kemudian improve skill. Bergantung kepada “info dalam buku” tersebut dan juga “tahap kefahaman” anda. ditakuti kita tidak akan bermula langsung nanti.... Contohnya.. anyway. Tapi tak ingat di mana. baca 2 buku dulu mengenainya. kemudian. untuk kita mengetahui sesuatu perkara/topik itu.. baca lagi buku lain (yg ke-4). Nak berniaga pasar malam. kalau nak tunggu baca sampai 100 buku dulu baru nak bemula.. Ringkasnya. kita hanya perlu baca 2 buku mengenainya. Jangan bermula sesuatu itu dengan hanya “dengar-dengar” cakap orang sahaja… biasalah. kebanyakkan orang hanya suka menceritakan benda-benda yang menarik sahaja . Tak perlu nak baca banyak buku. Kemudian mula buat… selepas dah buat.. kena baca 2 buah buku dulu pasal ebay.. itulah perkara yang sering saya lakukan sebelum menceburi sesuatu bidang yang baru. Buku yang ke-3 dan seterusnya… boleh dibaca SELEPAS kita bermula.... baca lagi buku (yg ke-3).satu laporan kajian. Saya mendapati. kalau nak menceburi sesuatu bidang baru. teknik ini agak bagus dan sudah agak mencukupi untuk “membekalkan” diri saya dengan ilmu-ilmu asas tentang sesuatu perkara untuk bermula. Ho! ho! ho!. kena baca 2 buku dulu pasal bisnes pasar malam... secara “purata”. Nak berniaga di ebay.