Sang Kancil Dengan Buaya

Nyanyian Solfa

DO

RE

MI

FA

SO

ISYARAT TANGAN SOLFA

Dengarlah suatu cerita Dengarlah suatu cerita Sang Kancil Dengan Buaya Sang Kancil Dengan Buaya Sang Kancil jalanlah –berjalan Sang Kancil jalanlah –berjalan Sampai di tepi sungai Sampai di tepi sungai
Nampaklah di seberang sana Nampaklah di seberang sana Banyak pohon buahan Banyak pohon buahan Segala buaya yang ada Segala buaya yang ada Beratur samoai sana. Beratur sampai sana. Sang Kancil pun melompat-lompat Sang Kancil pun melompat-lompat Mengira dengan cepat Mengira dengan cepat Satu dua tiga dan empat Satu dua tiga dan empat Ia sampai ke darat. Ia sampai ke darat.

VIDEO SANG KANCIL DENGAN BUAYA

Susun semula gambar mengikut urutan cerita berdasarkan cerita Sang kancil Dengan Buaya.

Perkenalkan alat perkusi dan cara memainkannya

Cara Memegang dan Teknik Memainkan Tik Tok Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu. Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut. Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tik-tok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri. Cara memegang dan memainkan tik-tok

Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir.

Cara Memainkan Tamborin
 Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya

diperbuat daripada kayu atau plastik. Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang. Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit.

Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu:  Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan.  Pegang tamborin dengan tangan kiri @ kanan. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan @ kiri.

LAGU SANG KANCIL DENGAN BUAYA

Nyanyian Gerakan dan Perkusi

PERMAINAN TEKA SILANGKATA
B S G Y U R S N A K G M A A B N I U C T T I I A L G N M A T

D
E

U
B

A
E

Y
R

L
A

O
T

M
U

P
R

A
Z

T
K

Berdasarkan teka silangkata di atas,cari perkataan yang berikut:

DUA KANCIL

BUAYA

SUNGAI

BERATUR

LOMPAT

RAMBUTAN

NAMA : NORHAYATI BINTI ISMAIL

NO. MATRIK : D20112055265
KUMPULAN : EL – A19 (A121PJJ)