Anda di halaman 1dari 41

MEMBAJA

Tujuan : 1. Baja merupakan zat-zat yang menjadi makanan pokok bagi pertumbuhan dan tumbesaran. 2. Pembajaan yang baik juga mempercepatkan pokok pulih dari serangan penyakit.

3. Mempercepatkan pemulihan kulit torehan.


4. Pokok yang dibaja hidup dengan subur dan dapat mengeluarkan hasil yang tinggi

MEMBAJA Keberkesanan Baja


Bergantung pada : penyerapan baja oleh pokok penjimatan tenaga dan kos jenis baja kadar baja penempatan baja

masa membaja
kekerapan membaja

MEMBAJA Jenis Baja


CAMPURAN
RISDA 1 TANDAN SAWIT KOSONG

KIMIA
SEBATIAN
CCM 44

HUMAS

NAJIS HAIWAN

ORGANAN
JATI
SOA

POME

MEMBAJA jenis-jenis baja


Baja Jati
Baja jati mengandungi satu zat utama sahaja. Ada juga yang mengandungi satu zat utama dan beberapa unsur pekit. Apabila pokok kekurangan nutrien, ia berkehendakan baja dan bagi satu-satu Nutrien yang kurang bolehlah menggunakan baja jati.

Peratus Kandungan (%) Baja Jati SOA CIRP MOP KIE Keadaan Hablor Debu Hablor Hablor N 21 P 2O5 36 K2O CaO 50 MgO

61

26

MEMBAJA Baja Jati

MEMBAJA jenis-jenis baja


Baja Campuran
Baja yang terdiri dari beberapa jenis baja jati yang dicampur secara fizikal baja campuran mengandungi zat N,P,K,Mg sahaja. Biasanya Nutrien yang kurang bolehlah menggunakan baja jati. Ramuan-ramuan lain atau khas boleh diperolehi atas permintaan dari syarikat yang membekal baja tersebut. Peratus Kandungan (%) Baja Campuran RC 4 RC 3 N 9.6 9.5 P 2O5 6.6 11.9 K2O 21.4 13.2 CaO MgO

MEMBAJA jenis-jenis baja


Baja Sebatian
Dibuat daripada beberapa baja jati tetapi ramuannya disebtikan melalui Proses kimia. Keadaan baja ini adalah berbutir-butir. Terdapat beberapa Jenama yang biasa seperti Nitrophoska dan CHB (CCM). Nitrophoska menggunakan fosfat yang mudah larut manakala CHB menggunakan CIRP Yang tidak mudah larut.

Peratus Kandungan (%) Baja Campuran CCM33 CCM99 N 15.0 11.0 P 2O5 18.0 14. 16.0 K2O CaO MgO 2.0

MEMBAJA jenis-jenis baja


Baja Perlepasan Perlahan ( Slow Release fertilizer )
Baja yang mengandungi lebih dari satu unsur nutrien dicampur secara kimia dan dilepaskan secara perlahan dengan bantuan kelembapan dan suhu.

Contoh :

AGROBLEN 17 ( 17 : 8 : 9 : 3 ) KOKEI ( 14 : 8 : 6 : 5 )

BAJA ORGANIK

TANDAN KOSONG

GUANO

WORM CASTING

BAJA ORGANIK

POME

MEMBAJA Nitrogen Cycle

MEMBAJA Bakteria mengikat nitrogen

MEMBAJA pokok paku gajah

akar pokok paku gajah mengikat nitrogen

PERBANDINGAN KEBAIKAN BAJA ORGANIK DENGAN BAJA KIMIA

Real Strong Bio-Organic fertilizer Mengandungi 17 elemen micro and macro seperti N, P, K, Mg, Ca, Co, Si, B, Fe, Mo, Zn, Mn, S, C, H, CI, O. Mengandungi 8 jenis microorganism berfaedah dan enzim (membantu pereputan dan menyediakan nutrien)

Chemical Fertilizer Hanya mengandungi! N.P.K dan minimumf Mg dan Ca. Tidak mengandungi microorganism berfaedah (berkesan oleh microorganism dalam tempoh yang lama diguna)

Menggunakan bahan bermutu seperti serkam Menggunakan kaolin sebagai substance, padi, kulit koko, hampas soya, kopra abu tanah menjadi keras dan kurang oksigen valceno dan substance lain. setelah sekian lama menggunakannya. Lepas ansur, cepat, bertambah, nutrient sukar leaking, dilepas secara perlahan. Nutrients senang leaking(bila hujan dan musim monsoon) Tanah bertambah masam, keras, senang diserang penyakit dan serangga.

Tanah semakin subuh dengan pH bertambah 6-7, menahan dari serangan penyakit dan serangga..

PERBANDINGAN KEBAIKAN BAJA ORGANIK DENGAN BAJA KIMIA

Real Strong Bio-Organic fertilizer

Chemical Fertilizer

Keberkesanan baja adalah perlahantempoh 70 100 hari.


Menambah keberkesanan baja kimia, mengurangkan kos, meningkatkan kualiti hasil, kapasiti penyerapan baja, mengawal dan mengurangkan hakisan tanah. Memelihara Biologikal tanah, toxicology kimia tanah dan pencemaran. Meningkatkan warna dan kemanisan hasil tanaman

Keberkesanan baja lebih cepat, tempoh 3050 hari


meningkatkan nitrate dan nitrite dalam tanaman pada tempoh lama menggunakan akan mengurangkan mutu hasil. Meningkatkan toxicology yang mengandungi agro-chemical menyebabkan pencemaran pada tanah dan air. Mengurangkan warna dan rasa hasil tanaman

APA YANG KURANG DALAM BAJA KIMIA:


a) Ketidak seimbangan nutrient menyebabkan tanaman kurang daya tahanan melawan penyakit. b) Kuantiti baja kimia yang banyak diperlukan untuk kawasan yang lebih luas. Tidak ada jaminan pokok menyerap sepenuhnya baja. Baja banyak yang terbazir bila tidak terserap oleh pokok. c) Penggunaan baja kimia yang terlalu lama menurunkan kualiti tanah. Tanah menjadi keras dan masam.

MEMBAJA kekurangan zat

Pokok-pokok yang kekurangan zat makanan menunjukan tanda-tanda pada daun; nitrogen
daunnya menjadi hijau pucat dan kemudian berubah menjadi kuning keseluruhan. fosforus belakang helai daun menjadi perang bermula dari hujungnya. kalium tepi lai daun menjadi kuning. magnesium kawasan antara urat daun menjadi kuning pucat dan urat daun seperti tulang ikan. kalsium hujung dan tepi lai daun lecuh dan berwarna putih ke perang muda. sulfur daun muda menjadi pucat serta ukurannya kecil dari biasa. Lama kelamaan nelrosis atau mati hujung dan tepi daun.

MEMBAJA kekurangan zat nitrogen

daunnya menjadi hijau pucat dan kemudian berubah menjadi kuning keseluruhan.

MEMBAJA kekurangan zat nitrogen

daunnya menjadi hijau pucat dan kemudian berubah menjadi kuning keseluruhan.

MEMBAJA kekurangan zat potassium

tepi lai daun menjadi kuning.

MEMBAJA kekurangan zat potassium

tepi lai daun menjadi kuning.

MEMBAJA kekurangan zat kalium

tepi lai daun menjadi kuning

MEMBAJA kekurangan zat magnesium

kawasan antara urat daun menjadi kuning pucat dan urat daun seperti tulang ikan.

MEMBAJA sampling daun

Pengsyoran baja seeloknya hendaklah berpandukan kepada pengsyoran yang dibuat oleh makmal melalui analisa daun dan tanah setiap tahun.
Peralatan untuk mengambil sample daun getah

Getah dan sabit kecil Beg plastik (30 x 21 sm) untuk menyimpan daun Ketuhar mikro Pemeteri Kain Pengilap Air suling.

MEMBAJA sampling daun

Blok Persampelan Setiap blok persampelan mempunyai keseragaman dari segi siri tanah, umur pokok, klon dan pengurusan kebun. Keluasan blok persempelan ialah lebih kurang 20 hektar. Dalam keadaan tertentu keluasan yang kurang lagi atau lebih besar dibolehkan. Persempelan Daun Bagi setiap blok persempelan, satu komposit daun diambil dari 30 pokok secara rawak. Bagi kebun yang terdapat banyak klon, sebaik mungkin jumlah sample diambil sama banyak dari setiap klon. Waktu Mengambil Sampel Pada hari biasa, persempelan dibuat mulai jam 7.30 pagi dan berhenti setelah tengahari. Umumnya bulan yang sesuai ialah dari bulan Mei hingga September.

MEMBAJA sampling daun

Pokok yang dipilih untuk persempelan Pokok yang dipilih hendaklah mepunyai pertumbuhan normal, sedang bertoreh, mempunyai hasil yang baik dan tidak diserang penyakit yang terok. Pokok juga tidak berpucuk muda dan tidak terletak terlalu hampir dengan jalan, parit dan sempadan blok persempelan. Jika pokok berpucuk muda melebihi 30% persempelan daun tidak boleh diambil. Memilih daun Daun yang disampel ialah daun dibahagian bawah (bernaung) dan dari 4 ganggang dibawah. Helaian daun ditanggalkan, dilap menggunakan kain bersih yang basah dengan air suling. Daun-daun ini dikeringkan dengan ketuhar mikro yang telah diset 5 minit pada tahap medium. Bilangan daun yang perlu dikeringkan ialah sekurang-kurangnya 240 helai bagi satu blok persempelan. Daun-daun yang ranggup crispy ini dimasukan kedalam beg plastik dan diseal sebelum dihantar kemakmal untuk dianalisa. Sekiranya daun tidak dapat dikeringkan pada hari yang sama oleh sesuatu sebab, daun tersebut hendaklah disimpan dalam peti sejuk.

MEMBAJA sampling daun


Maklumat Ladang/kebun yang diperlukan dan dicatit bagi tujuan Persempelan : Nama Ladang Tarikh Persempelan Blok Persempelan Luas Blok Siri Tanah Topografi Tarikh Tanam Klon Tapak Torehan Penggalak Susu Perihat kanopi Penutup Bumi Penyakit Kesan kerosakan angin Tanda-tanda kekurangan nutrien Sejarah pembajaan dua tahun lepas Hasil kg/hek/tahun untuk dua tahun lepas

Sample tanah hanya sedikit diambil dan dihantar ke makmal.

Alat Penganalisa Baja

MEMBAJA cara-cara membaja


Bagi pokok matang dewasa, baja hendaklah ditabur diatas lorong tanaman yang bersih dari rumpai sejarak 3 hingga 3.5 meter dari pangkal pokok sebelah menyebelah. Oleh kerana pangkal pokok tidak bayak akar rambut, eloklah kawasan kira-kira 60 sm keliling dari pangkal pokok tidak dibaja. Baja boleh juga ditabur keseluruhan kawasan kecuali kawasan 60 sm dari pangkal pokok andainya kawasan bersih dari rumpai. Bukan satu kaedah yang baik melonggokkan baja secara memanjang Diantara barisan pokok. Cara ini tidak membolehkan semua akar rambut mendapatkan baja.

MEMBAJA cara-cara membaja : gambarajah

Kawasan ditabur baja

Lorong tanaman 300 350 cm

Kawasan 50 cm keliling pokok tidak dibaja

PEMBEKALAN BAJA

TIPS MEMBAJA
Kadar baja Mg tidak boleh melebihi kadar baja K disebabkan kesan antagonistic akan berlaku diantara kedua-dua jenis baja. Ditanah liat laut, pokok sawit umumnya tidak perlu dibaja dengan Mg kerana tanah ini kebiasaannya mengandungi unsur Mg sedia yang tinggi. Kadar baja P sederhana diperlukan dikawasan tanam semula kerana masih ada kesan saki baki P yang ditabur pada tanaman terdahulu. Baja P tidak larut dalam air dan tidak mudah hilang apabila ditabur ketanah.

TIPS MEMBAJA
Tanah gambut mempunyai status nutrien yang tidak mencukupi dan tidk seimbang. Oleh itu pengsyoran pembajaan kawasan tersebut adalah seperti berikut;

Baja K (MOP atau abu tandan) diperlukan pada kadar tinggi.


Keperluan baja N berkurangan mengikut masa. (proses pereputan/mineralisasi bahan organan) Kurang respon terhadap baja P. Kadar baja fosfat yang tinggi menghadkan pengambilan Cu dan Zn. Biasanya Mg dalam tanah gambut adalah Penggunaan baja Cu dan Zn hendaklah berdasar analisa daun.

PEMBAJAAN DISKRIMINASI UNTUK GETAH


Pembajaan pokok getah yang berasaskan analisa daun. Peratus kandungan kering unsur;

N, P, K, Mg dan Ca sebagai nilai nutrien daun


Nilai nutrien daun ini dapat mengambarkan samada pokok mengalami kekurangan, kecukupan, kelebihan atau keracunan satu atau lebih unsur.

Nilai nutrien ini adalah berubah dari masa kesemasa kerana pengaruh faktor tanah, pokok dan pengurusan kebun.
contoh : Siri Selangor : mempunyai nilai N,P,K dan Mg yang tinggi. Siri Kuantan : mempunyai kandungan P yang tinggi

NILAI NUTREN TANAH berubah kerana pengurusan kebun

Penutup bumi

Penggunaan baja

Masa membaja

NILAI NUTREN TANAH berubah kerana pokok

Pengeluaran hasil
Kaedah eksploitasi Penggunaan rangsagan

Baka

Lain klon menerima kadar baja yang berlainan

Pokok penanti
PB5/51 RRIM623

Kedudukan daun

Pusaran daun ke 2 Daun dari dahan terdedah matahari bagi pokok baru berdahan Daun dibawah naungan dihujung dahan uama pokok matang

AKP 17/2005 Pengesyoran dan Jadual Pembajaan RISDA


GETAH MUDA DI TANAH PENDALAMAN : INDIVIDU TAHUN 2007
ANSURAN 1 BULAN LEPAS TANAM JENIS BAJA BEG/HEKTAR (25kg/beg) 1.00 1.60 3.40 2.73 3.13 3.14 4.20 4.20 5.60 6.70 7.30 10.25 11.75 12.00 : 7.8 27.3 KADAR/POKOK (gm/pokok) 75 75 116 136 156 156 231 231 306 354 389 570 652 652

0 2 5
8 11 15 19 23 28 33 39 45 52 56

Debu Fosfat RISDA 1 RISDA 1


RISDA 1 RISDA 1 RISDA 1 RISDA 1 RISDA 1 RISDA 1 RSIDA 1 RISDA 1 RISDA 4 RISDA 4 RISDA 4 13.0

4 5 6

RISDA 4 (UREA BASE)